Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Kallt hemmahopp värmer

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm flyttar till Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jörgen Westholm flyttar till Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är V75-spel i dagarna fyra under påsken med påskdagens mutlijackpot på Romme som russinet i kakan.
Vi kan erkänna att vi hade hoppats på en lite högre svårighetsgrad än vad omgången ser ut att ha vid en första anblick då den innehåller ett par tunga favoriter. Störst av dem alla lär L.Q.Widde (V75-4) bli i Dubbelcupens final. Han har inte samlat på sig sina tolv segrar på 14 starter av en slump utan är riktigt bra för sin klass och står perfekt inne i detta lopp.

Fakta

BANFAKTA ROMME

Längd: 1.000 m
Bredd: 21,0 m (2.140 m), 21,0 m (1.640 m)
Upplopp: 205 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Ja

I det andra uttagningsloppet till Paralympiatravet har Who’s Who (V75-3) en lämplig uppgift, men den ständigt så svårräknade Milligan’s School finns på hans insida och kan utmana om han har ”sin dag”.

Phoenix Photo och Unico Broline (V75-7) gick en härlig duell sida vid sida i Silverdivisionens final för tre veckor sedan. Duon står kvar i klassen, möts på nytt i avslutningen vilken även kryddas med fjolårets norska Derbyfavorit tillika tvåa Cicero T.G. som såg ljuvlig ut i årsdebuten. Det loppet ser vi verkligen fram emot!

Här kan du ta del av söndagens startlistor till tävlingarna på Romme.

Avd 1 – Klass I, 1.640 meter voltstart

Speciella förutsättningar då det handlar om voltstart i ett sprinterlopp inom STL. No Doubt stod för en strålande comeback i Gävle i torsdags då han fick svar i spetsjakten varpå Emilia Leo surnade till och satte upp ett högt tempo. Det stod No Doubt pall för och nu ska han försöka bryta den förbannelse som vilat över honom sedan han vann korta E3-kvalen på 1.10,5 för två år sedan med att inte blivit bättre än fyra i någon av de fem efterföljande starter som hästen gjort i lopp med sexsiffrigt förstapris. Velten Swarovski gick ett strålande slutvarv som tvåa i Klass II på Momarken och var väl så bra från dödens i ett V75-lopp på Jarlsberg lördagen efter. Då blev han först upphunnen i sista steget av Brage Hindö och vi har ingen som helst anledning att tro att hästen ska få svårt att hävda sig i denna klass bara för att han står hårt inne på pengarna. Wingait Henke fick öppna i 1.08-tempo för att nå ledningen senast i Halmstad, men hade likväl mod att hålla hela vägen. Nu var han tillbaka och tävlade på den nivå som man från stallets sida uttryckt ska finnas i hästen, men som han inte alltid har visat. Master of Zon flög fram i spurten vid V75-seger i Örebro i mellandagarna och löste comebackuppgiften från dödens. Hinner Hefner Am med över sprint och vad kan Fighter leverera i spurten efter att suttit fast med rubbet senast?

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Succession fick jaga från ”femtio-tredje-utvändigt” i onsdags och den som inte nyttjade klockan kan lätt missbedöma den insats hon stod för. Hon avslutade 1.11 sista kilometern och lyckas Örjan Kihlström få henne att hålla upp innerspåret så kan nog det här loppet vara över. Det känns rimligt att det ska kunna gå vägen för hon trampar iväg både stabilt och ganska snabbt från spår två i näst senaste starten. Beawinner hade snävt startspår även i senaste starten i Gävle. Hon tog ledningen med lätthet och vann utan att behöva visa hela registret. Cigars Eagle Owl såg ut att vara på väg mot ledningen från springspår senast i Diamantstoets final, men blev rullig och galopperade efter 100 meter. Hon är nog främsta hotet i spetsjakten gentemot Sucession och vi kan se henne köras i tät här om man lyckas komma förbi med tanke på hur bra hon höll från den positionen i näst senaste starten. Modern Times var fyra i Breeders Crown-finalen i höstas och har årsdebuten avklarad. Vi förväntar oss att hon tar steg på formtrappan och bedömer henne spontant som hetaste budet av hästarna som inleder från tillägg.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Who’s Who fick göra allt jobb själv under slutvarvet i Gulddivisionsfinalen senast på Solvalla samtidigt som ledaren Stoletheshow hade bästa tänkbara dag. Vi tycker att Maharajah-sonen höll bra till andraplatsen och det är rimligt att tro att han går framåt ytterligare med två lopp i kroppen. Milligan’s School spetsvann Bergsåker Winter Trot i februari, men har hamnat utvändigt ledaren i de efterföljande loppen och gått sig trött samt ”moraliskt märkt”. Han är svår att räkna på nuförtiden, men brukar vara en annan häst när han får löpa ut i ledningen Spickleback Face vann guldloppet på Bergsåker från dödens och verkar bättre än någonsin tidigare för dagen. Born Unicorn gick en stark upphämtning efter galopp i samma lopp kan ha mått gott av att fått springa av sig lite.

Avd 4 – Dubbelcupens final, 2.140 meter voltstart

Hemmahästen L.Q.Widde med dussinet segrar på 14 starter kommer få bära på ett tungt favoritskap i det här loppet. Han är perfekt inmatchad, såg stark ut i genrepet på Momarken och har god chans att sno åt sig ledningen direkt. Några gånger har han tappat travet till slut, men nu har han sett så pass stark ut i sina tre senaste starter att det verkligen känns som han är inne i en god fas. Rönningsgutten kämpade på bra senast på Solvalla och kom framförallt tillbaka över upploppet. Han är svår att köra trött och det känns som han är den hästen på mellanvolten som utgör det största hotet. Mjölner Spik var riktigt fin i årsdebuten. Han fick förvisso bestämma i måttlig fart framme i ledningen, men dansade undan på lätta ben via 1.20,5 sista halvvarvet. Totalt sett tycker vi att det här loppet blev oväntat svagt med tanke på vilka prispengar det tävlas om och L.Q.Widde ser verkligen ut att ha en lämplig uppgift framför sig.

Avd 5 – Klass II, 2.140 meter autostart

Som vanligt är lägsta klassen inom STL av riktigt hög klass. Ruger blir normalt sett favorit i åtta av tio försök i denna klass och det ligger nära till hands att så blir fallet även här, spår tolv till trots. Han har studsat tillbaka starkt efter galoppmisslyckandet i Margaretas Tidiga Unghästserie och tagit två raka segrar, men det är långt från säkert att vi kommer nyttja honom som singelstreck. Love You Long Time har övertygat stort – med betoning på stort – i Norrlandssammanhang. Senast stack han bara från sina konkurrenter i snöstorm via 1.11 sista 500 meterna och när det nu är anmält barfota runt om på denna Love You-son så känns han inte mindre intressant. Brasco Brodde stack till tät från samma startspår i årsdebuten, men var väldigt framåt. Det blev jämn fart hela vägen i det loppet och det var inget att säga något om att han fick släppa en bra Make Him Young förbi sig sista 50 meterna. Livi Power spetsade från spår ett på Jarlsberg i januari och avslutade starkt från kön i senaste starten. Nu gör femåringen sin första start i födelselandet. Special Topmodel är rysligt rask om hon skickas från start medan Nils Zonett och X.Tour verkligen kommer från snygga segrar. Som sagt; hög klass och här finns det jobb att göra under veckan!

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Epimetheus tävlar alltjämt i en relativt låg klass trots att han var finalist i såväl Sprintermästaren som Breeders Crown under fjolåret. Han vann från ledningen i årsdebuten och även om han såg lite grov ut i stilen och inte riktigt hade den rätta spänsten så var det inget fel på styrkan. Vi förväntar oss att han tar stora steg framåt vad det gäller formstatusen med det loppet i kroppen och bedömer honom ha en rimlig chans att fronta nu när han har samma utgångsläge som i senaste starten. Borups Tornado har gjort två topprestationer i följd i Klass I. Han är ny i denna klass och drog nitlotten i spårtombolan, men vi har ingen anledning att tro att han inte kommer stå sig bara han kommer någorlunda till. Strong Heartbeat är ytterst svårbedömd för dagen efter att fått se sig besegrad från ledningen i Kalmar och därefter galopperat i samma position 400 meter före mål på Momarken. Shapes och Young King är riktiga formkort och Goldstile har sett lysande ut vid två raka spetssegrar på Forus, men här är förutsättningarna påtagligt svårare från spår tolv.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Det blir revanschmöte mellan Unico Broline samt Phoenix Photo i detta silverlopp och utifrån hur spårlottningen föll så ska det vara chans för den förstnämnde att få revansch. Han gjorde ett dunderlopp vid deras senaste möte i silverfinalen på Solvalla och just nu känns det som det är svårt att med bestämdhet säga vart taket är hos Sofia Aronssons häst. Öppnar hästen lika bra som han gjorde för fyra starter sedan då han höll jämna steg med en så pass rask häst som Counterfeightr från start så ska chansen att han får ta över ledningen från The Bald Eagle vara god. Phoenix Photo drog i sin tur nitlotten i spårtombolan och även om han gjort ohyggliga insatser även när han stått med sådana här startspår så går det inte blunda för att detta är en väldigt svår uppgift. Cicero T.G. såg brutalt bra ut vid sin årsdebut på Jarlsberg då han joggade 1.12,0a/2.100 meter på spända linor. Det var faktiskt längesen vi såg ett så pass imponerande intryck av en häst i årsdebut som Cicero T.G. gav oss den dagen, men hur tusan ska han komma till i det här loppet från spår åtta? Eddy West blev det tok för senast då Claes Sjöström testade för ledningen, men fick svar och blev kvar på utsidan. Nu får han slå ur underläge.