Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Fäller skotvånget stjärnan?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap ska starta i Kallblodsdivisionens final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tangen Haap ska starta i Kallblodsdivisionens final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

I lördags var det flera stora favoriter på V75-spelet som underpresterade och den gemensamma nämnaren var att de gick från att tävlat barfota runt om till att tävla på skor runt om.
Utdelningen sköt i höjden och ett enda system kvarstod med alla sju vinnare markerade när krutröken hade skingrats.

På lördag är det ytterligare ett gäng hästar som lär spela favoritrollen som står inför samma utmaning vad det gäller balansbyte.
Bland dem finns kallblodsstjärnan Tangen Haap (V75-2) som tveklöst har sina främsta meriter på senare år utan skor på hovarna. Faktum är att han inte varit bättre än trea på sina fem senaste skostarter, men dessförinnan vann han ett lopp för högsta klassen på Bergsåker under den tidiga våren förra året.
Det ska bli spännande att se hur han fungerar på skor runt om denna gång när han ska försöka plocka in 20 meter på Tekno Jerven som kommer från en mycket övertygande seger i finalen av Dubbelcupen.

Här kan du ta del av startlistorna till Rommes tävlingar.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

En stark inledning där det är många och formstarka hästar som gör upp. Four Guys Dream har fått dålig utdelning i STL-sammanhang på senare tid, men nu kan det mycket väl vara hans tur. Från ett perfekt utgångsläge kan han upprepa spetssegern senast i Mantorp där han verkligen såg okörd ut hela vägen hem. G.K.Justus var tapper tvåa i Klass I-finalen. Då tävlade han barfota runt om, men hästen har goda meriter på skor och är mindre missgynnad av skotvånget än många andra. Don’t be Weak tycks inte kunnat göra ett dåligt lopp, men har hamnat på sämsta tänkbara utgångsläge. Ara, Tale of Jacks och Arch Lane är också aktuella i detta lopp som kan bli streckkrävande om man inte landar i slutsatsen att Four Guys Dream ska leda hela vägen.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen – final, 2.140 meter voltstart

Finalen av Kallblodsdivisionen lockar med 200.000 kronor till vinnaren, men har likväl bara samlat elva deltagare. Tangen Haap kan mycket väl bli favorit från 40 meters tillägg och gynnas givetvis av det lilla fältet, men här finns det en del frågetecken. Dels hur det står till med formen efter två månaders uppehåll även om Björn Karlsson säkerligen siktat mot full kraft mot det här loppet, men även hur det kommer påverka honom att tävla på skor igen. I de fem senaste starterna där han tävlat med skor har han som bäst slutat trea. Tekno Jerven vann Dubbelcupens final trots att han galopperade mitt i loppet och därefter fick traska utvändigt ledaren. Bellfaks avslutade jättebra som tvåa i samma lopp och är så pass bra gång efter gång nu att han måste räknas på nytt. Kalmar kan säkert ta hand om ledningen, men det känns långsökt att han ska orka stå emot tilläggshästarna.

Avd 3 – Klass II, 2.140 meter autostart

Många ettor i resultatraderna på deltagare i lägsta klassen. Optimum Bankrobber hann fram trots störning i slutkurvan i senaste starten. Kenneth Haugstad har gjort ett jättejobb med den här The Bank-sonen sedan han fick honom i sin vård och nu är det dags för examensprov. L.L.Labero har gjort jättebra insatser i vardagssammanhang och tycks ha ett förhållandevis brett register. Global Bodyguard har studsat tillbaka fint sedan han föll igenom i Derbykvalen i augusti. Han har vunnit från dödens i vanliga lopp, men kan nog behöva viss hjälp här för att räcka hela vägen till vinst från bakspår. Immigrant Am övertygade hemma på Sundbyholm och skämde på intet vis ut sig i Kriterierevanschen när Jörgen S Eriksson spände bågen. Från spår tolv blir det givetvis svårt, men han kan slå till vid överpace liksom Underbarosåfin.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Unique Juni rundade hela fältet i Diamantstoets final på Solvalla trots dubbla tillägg. Det är samma typ av uppgift som hon står inför här, men skillnaden är att hon kommer behöva tävla på skor denna gång. Det här har hon faktiskt inte gjort på svensk mark sedan den 15 september 2018 (!) och det står skrivet i stjärnorna hur det kommer falla ut. Kabor Boko spårade hem ett Diamantstoförsök på Solvalla i senaste starten. Hon är spetsfavorit även i det här loppet och ett givet bud.  Izola Silvåkra har bärgat tre raka segrar. Hon hade varit struken inför senaste starten, men visade ingen som helst ringrost utan avgjorde lekande lätt från vinnarhålet. Activated har visat begränsad form och löpglädje på sistone. Fredrik Wallin berättade i en intervju här på Sulkysport för två veckor sedan att han tagit hjälp av Gunnar Melander rörande vissa saker som möjligen skulle kunna få Activated tillbaka på rätt köl, men vi vill se henne leverera på banan först innan vi tror helhjärtat på det. Fantaghiro Brick är bra gång efter gång och får inte glömmas bort.

Avd 5 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart

Svag bredd på veckans guldlopp och det bör inte vara så svårt att ringa in ungefär vilka hästar som det här ska stå emellan. Milliondollarrhyme kördes i ledningen i Silverhästen, men orkade inte hela vägen hem. Ulf Ohlsson sade i en tv-intervju efter det loppet att hästen kanske är vassare bakifrån när det är lite längre lopp och utifrån det ligger det nära till hands att tro att han vill ha rygg på Milligan’s School i det här loppet. Den sistnämnde gynnas kraftigt av att få löpa ut i ledningen och vi tycker inte det var så mycket att säga något om att han inte var med i segerstriden från dödens i Silverhästen. Han vann ett bra snabblopp med skor på hovarna i december 2019, men det är ju sannerligen ingen färsk merit att luta sig emot när man kommer dragandes med den informationen… Remarkable Feet och evighetsmaskinen On Track Piraten som visade bra vinterform på Bergsåker är utmanarna där bakom, men ska de verkligen kunna slå toppduon?

Avd 6 – Klass I, 2.640 meter voltstart

Powerbank såg inte slagen ut när galoppen kom utvändigt ledaren senast på Solvalla. Det enda positiva för kretsen kring hästen är att Powerbank alltjämt står kvar i Klass I och att de kan göra ett nytt försök i det här loppet. Hästen har begränsad voltstartsrutin på senare tid och det känns svårbedömt hur han kan komma iväg från springspår. Certainly har Markus B Svedberg kommit allt mer rätt på ju längre tid han fått på sig att jobba med hästen. Senast kunde han ta ett initiativ mitt i loppet, köra sig till tät och resterande del av loppet blev en transportsträcka. Ready Trophy var rejäl vid dödenssegern på Färjestad senast och fungerade fint på skor den dagen. Hästen har stabiliserat sig rent allmänt, men fjärdespår i voltstart är givetvis inget drömläge för denna tillsynes stora häst. Profinitif gynnades av överpace senast på Solvalla, men avgjorde väldigt enkelt och känns precis som Digital Eye som potentiella bud från bakspår.

Avd 7 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Chapuy kommer från en tredjeplats i Silverdivisionen. Då fick han ett rygglopp och hakade på bra, men som alla vet vid det här laget så höjer sig hästen flera snäpp när han får löpa ut i ledningen. Förutsättningarna ser verkligen passande ut för hans del. Eddy West har verkligen sett fin ut i tre raka segrar. Han har fått jaga bakifrån och haft långt fram i flera av loppen, men vräkts sig över konkurrenterna och bara varit bäst. Han vann ett Klass I-försök på skor i Gävle i december i fjol och klarar av skobalans bättre än flera av hans konkurrenter gör i det här loppet. Dats So Cool har tävlat vecka-vecka, men det har han klarat av tidigare och hästen har verkligen etablerat sig i den här klassen.