Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Vidöppna annandagsfinaler

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Djuse-tränade Racing Brodda och Rikard N Skoglund satte världsrekord på Solvalla under annandagen i fjol. Vinner hon Hästägarkannan även i år? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Mattias Djuse-tränade Racing Brodda och Rikard N Skoglund satte världsrekord på Solvalla under annandagen i fjol. Vinner hon Hästägarkannan även i år? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Vid en första anblick ser det allt annat än enkelt ut när Solvalla traditionsenligt står som värd för STL-finaler under annandag jul.

Det är inte helt enkelt att sia om vilken häst som kommer att bli mest spelad i omgången, men det kan mycket väl vara så att Ikaros Sisu (V75-2) får ta den rollen i Klass II-finalen.
Alla tycks ha fått upp ögonen för vilket råämne Thomas Uhrberg har i den här treåringen och även om det kändes väl tidigt att börja prata om Googoo Gaagaa-sonen som någon typ av ”given derbyfinalist” efter försökssegern på Åby så medger vi att han imponerade.

Utöver de sex STL-finalerna avgörs även Hästägarkannan över tre varv med hästar utspridda på fyra olika volter. Racing Brodda (V75-6) vann det här loppet i fjol, men vi bedömer årets upplaga som aningen vassare och lär landa i gardering när systemförslaget publiceras i slutet av veckan då hon inte verkar riktigt lika förtjust i att jaga i spåren nuförtiden som hon var under sin absoluta glansperiod.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Solvalla.

Avd 1 – Silverdivisionen, Final, 2.140 meter autostart

Chapuy spårade hem sitt försök i lördags, men det slog inte gnistor om honom sista 100 meterna. Nu är det ett halvvarv längre distans och han känns sårbar om han blir favorit. Emoji höll starkt från dödens på Sweetman i försöket på Åby och visade att han hanterar skor runt om helt även även i denna klass. Flemming Jensens häst känns hetare av de två denna gång då spetsälskande Sweetman lottats till ett bakspår. Algot Zonett fick ett blytungt lopp senast på Bergsåker och föll verkligen med flaggan i topp även om han fick släppa Jacques Noir förbi sig sista biten. Dats So Cool sköt till riktigt bra sista biten på Romme och gick med full fart över mål. Spår åtta är givetvis inte bra, men det är bara tio hästar till start i den här silverfinalen och positionen behöver inte bli urusel.

Avd 2 – Klass II, Final, 2.140 meter autostart

Ikaros Sisu är en häst som ”allt och alla” har tagit till sig ordentligt och det var verkligen välförtjänt att han fick vinna sitt Klass II-försök på Åby. Det såg ut som han joggade hem segern den dagen och vi bedömer det som ytterst troligt att Thomas Uhrberg har bästa hästen i loppet. Gordon Brodde avgjorde lekande lätt från vinnarhålet på en topptid i lördags. Då valde Petter Lundberg att släppa ledningen till L.L.Labero efter att hästen gett sig från tät i starten innan och vi tror att man siktar på ett liknande upplägg ånyo. Grand Canyon Sisu vann sitt försök enkelt från ledningen på Bergsåker. Han ställdes inte inför någon större prövning den dagen, men vi är inne på att det här är en häst som kan gå en bit genom klasserna. Frågan är dock om inte uppgiften kan bli honom övermäktig från spår åtta…

Avd 3 – Gulddivisionen, Final, 2.140 meter autostart

Ble du Gers har radat upp sex raka segrar och ser ut som i fornstora dagar. Björn Goop sade efter senaste segern att hästen tog i på ett helt annat sätt när han slapp gå bakom hästar och det är ingen vild gissning att det kan bli tal om ett offensivt upplägg även här. Lucifer Lane sköt till vasst bakom Ble du Gers när han väl fick fritt på Åby. Thomas L Nilssons häst har jättebra form och står därtill med gynnsamt utgångsläge. Milligan’s School fick ett blytungt lopp i lördags och frågan är om han orkar studsa tillbaka snabbt efter den urblåsaren. Gareth Boko mattades efter en speed mitt i loppet på Åby och där är formen ett frågetecken. Ubiquarian Face gjorde ett jättebra lopp lite i skymundan på Åby och kan vara en riktig susare!

Avd 4 – Diamantstoet, Final, 2.140 meter voltstart

Unique Juni vann föregående Diamantstofinal trots dubbla tillägg och löste även sitt försökslopp i lördags från samma förutsättningar. Den här uppgiften är dock tuffare på pappret och även om det är lätt att hamna på henne som förstahäst så tvivlar vi på att vi kommer spela med henne som spik när systemet är färdigsnickrat. Kia Ora hamnade långt bak trots att hon stod på startvolten på Bergsåker, men löste likväl den uppgiften i spåren och trots att hon hade Zante Grif tätt inpå sig de sista 800 meterna. Skulle hon lyckas hålla ut Nova Mahiron – som gjorde ett bra lopp i skymundan på Åby – från start kan hon spåra hela vägen. Ies Elisabet kan få en spårsnål smygresa från det här utgångsläget och känns småspännande. Totalt sett är detta ett öppet lopp och här kan det mycket väl bli så att vi streckar på friskt.

Avd 5 – Klass I, Final, 2.140 meter autostart

En riktigt lurig Klass I-final. Beckham avgjorde sitt försök via open stretch, men vi känner honom egentligen som en häst som är mer stark än snabb. Vi kan faktiskt se Mika Forss känna sig bekväm med att ta en relativt lugn dödens här och sedan köra med full kraft sista 800 meterna. Powerbank gjorde ett jättelopp i lördags efter att tagits väldigt lugnt initialt och hamnat i kön. Bakom bilen är han rask och från tät kan vi absolut se honom hålla hela vägen. Devs Defintif gick som allra snabbast över mål i lördags och är en tuff krabat som inte tycks bli ett dugg sämre med skor på hovarna. Art Brown höll bra i spåren på Bergsåker medan Anchor Man sköt till vasst i det loppet efter smyglopp. Som sagt; det här loppet känns allt annat än enkelt vid en första anblick och kommer kräva både mycket tankekraft och sannolikt även streck.

Avd 6 – Hästägarkannan, 3.140 meter voltstart

Hästar på fyra olika volter i Hästägarkannan och det är extra värt att notera att det inte står några hästar på 60 meters tillägg utan att det är 40 meter mellan den bakre och näst sista volten. Racing Brodda vann faktiskt det här loppet i fjol på världsrekordnoteringen 1.13,6/3.220 meter. Hon höll helt okej bakom Don Fanucci Zet i senaste starten, men vi tycker att årets upplaga är något bättre och framförallt innehåller några hästar som känns på väg uppåt. Carry Cash var jättebra vid segerloppet senast på Solvalla där hon rundade sista konkurrenter i spåren sista 800 meterna. Den forne Kriteriefinalisten Djokovic finns numera i Matti Nisonens regi. Han höll mycket bra som tvåa bakom Gaylord Am (på uppskattningsvis 1.14,7/3.160 meter) senast i Eskilstuna och känns tillsammans med Made of Stars som den duon som står bäst inne av hästarna som står med 40 meters tillägg. Roofparty såg strålande ut i debuten hos Robert Bergh och har en häftig steglängd, men har inte råd att bli skarp denna gång vilket stundtals varit fallet för då blir det långt hem över tre varv.

Avd 7 – Bronsdivisionen, Final, 2.140 meter autostart

G.K.Justus har vandrat från Klass II upp till Bronsdivisionen under de senaste sex månaderna och van direkt i debuten i just det sammanhanget i lördags. Hästen stod för en riktigt fin insats även om det inte var någon tvekan om att det var Four Guys Dream som var den moraliska vinnare den dagen. De två ska båda räknas i det här loppet och vi tror snarast att det kan vara gynnsamt med bakspår för Four Guys Dream denna gång efter att han fick sig en rejäl urblåsare i lördags och nu kan ha chans att slå följe bakom attackerande hästar istället. Champ Lane fick ta dödens efter hand på Bergsåker och höll bra som tvåa bakom Dwayne Zet. Han är så pass rejäl att han räknas även från spår elva. Kurri Jari Boko svek som storfavorit på Åby från ledningen och det såg ut som han var markant nedsatt av att tävla med skor på hovarna. Fromheaven Idzarda och Quantum Roc är två formstarka rysare.