Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Högklassiga STL-finaler

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Unico Broline vid en tidigare seger på Solvalla. På lördag är han tillbaka på huvudstadsbanan för start i Silverdivisionens final. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Unico Broline vid en tidigare seger på Solvalla. På lördag är han tillbaka på huvudstadsbanan för start i Silverdivisionens final. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Solvalla står som värd för årets andra finalomgång inom STL och det är precis som vanligt mycket hög klass på loppen.
I högsta klassen drog Who’s Who (V75-3) vinstlotten med spår två och utifrån intrycket i årsdebuten bör han bli svårslagen, men vi är väldigt nyfikna på vad Upstate Face ska kunna prestera denna gång med ett lopp i kroppen.

Fakta

BANFAKTA SOLVALLA

Längd: 1.000 m
Bredd: 20,7 m (2.140 m), 21,7 m (1.640 m)
Upplopp: 200 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Omgången känns lurig vid en första anblick då några av de förmodade favoriterna såsom Unico Broline (V75-5) och Amalencius B.B. (V75-7) lottats till bakspår i sina respektive lopp.
Vår roliga idé såhär på måndagen är Devs Daffodil (V75-6) i Diamantstoets final. Titta om på hennes senaste start i Silverdivisionen på Åby och notera vilka hästar hon är på linje med vid målgången den dagen. Vi kan mycket väl se henne runda hela det här gänget trots 40 meters tillägg!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Solvalla.

Avd 1 – Klass I final, 2.140 meter autostart

Inte sällan placeras det lopp som innehåller en förväntad storfavorit som den inledande avdelningen av V75-spelet, men någon sådan kan i alla fall inte vi finna i detta lopp. Nej, här är det många om budet och det kommer verkligen bli utmanande att ta sig an att försöka reda ut detta lopp. Namur var riktigt rejäl vid segern i Kalmar och det var ingen tvekan om att skorycket gav en extra växel på honom. Skoryck blir det även på Lorenzo Boko denna gång och i hans fall är det första gången någonsin. Han har fått två lopp i kroppen nu, formen ska vara allt mer i stigande och vi gillar den här hästen som besegrade Kriterietvåan Global Cashflow i fjolårets E3 Revansch i Kalmar. Borups Tornado fick likt Namur en extraväxel senast på Åby på barfota runt om samt utrustad med jänkarvagn. Innerspår bakom bilen känns dock som ett lömskt utgångsläge för hans del och här kan det bli strul. Bakom de nämnda skiljer det oerhört lite mellan hästarna och som sagt; här har vi något att sätta tänderna i under veckan!

Avd 2 – Klass II final, 2.140 meter autostart

Två hästar som möttes i försöksloppet på Axevalla tycker vi sticker ut vid en första anblick. Darlington Fame gjorde det omöjliga möjligt den dagen som hann fram till seger trots att hon länge och väl satt sist i fältet. Med den avslutningen färskt på näthinnan samt styrkedemonstrationen vid segern på Åby i januari där bakom så är det svårt att gå emot henne här. Hobart var hästen som fick se sig upphunnen i sista steget av Darlington Fame den dagen. Emilia Leo flyttade fram till dödens inför slutrundan den gången och varifrån Hobart gjorde en toppinsats. Nu är hästen anmäld barfota runt om vilket blir första gången om David Persson fullföljer på den linjen. Il Forte var ”hur bra som helst” i Kalmar på för klassen löjligt snabba 1.11,1a/1.640 meter. Han bara rusade den dagen och nu är frågan om han kan hushålla bättre med krafterna när det är full väg? Global Bodyguard var bra som trea i lördags på Momarken och har för en gång skull ett gynnsamt utgångsläge när han tävlar i Klass II.

Avd 3 – Gulddivisionen final, 2.140 meter autostart

Who’s Who kunde inte sett bättre ut än vad han gjorde vid årsdebuten i Kalmar. Ifjol visade hästen markant förbättrad startsnabbhet vid några tillfällen när Örjan tryckte ”go!”, men att det ska räcka för att fronta här med Disco Volante på utsidan känns ändå tufft. Oavsett vilket så ska detta vara favoriten i loppet för som sagt; intrycket i comebacken var lysande. Det var det även på Upstate Face när han gjorde sin första start för året på Åby. Från tredje utvändigt stod han för en stark avslutning och går rimligtvis rejält framåt med det loppet i kroppen. Stoletheshow var en liten – med betoning på liten – besvikelse senast på Åby. Han fick ett perfekt lopp i andra utvändigt och borde inte haft Upstate Face före sig i mål som hade gått med i rygg. Innerspår är ett smaskigt ugångsläge och tillsammans med stallkamraten Ble du Gers utgör han en duo som räknas bakom de nämnda. Milligan’s School fick ta dödens på Admiral As i genrepet. Det är inte hans melodi längre utan ska han vinna så ska han få bomba på i tät.

Avd 4 – Stoeliten, 1.640 meter autostart

Dear Friend stod med samma utgångsläge i Henning Kraffts Minne på Åby och kunde forceras till tät då man valde ett rygglopp med Chablis Ribb. Hon kontrollerade det loppet hela vägen, vann med en gäspning och såg okörd ut över målgången. Carna Sensei finns på insidan denna gång. Hon fick gå i dödens på Dear Friend på Åby och vi tycker att hon gjorde en toppinsats. Kali Smart besegrade stoeliten vid två tillfällen i höstas trots att hon bara var fyra år gammal i det skedet. Hon gör hyperintressant årsdebut i det här loppet och känns tillsammans med Barbro Kronos som framtidsnamnen. Racing Brodda har studsat tillbaka med besked i vinter, men frågan är om hon kan matcha de bästa här när hon drog nitlotten i spårtombolan.

Avd 5 – Silverdivisionen final, 2.140 meter autostart

Vilket underbart lopp! Unico Broline är hästen som bara går från klarhet till klarhet och tycks lyfta ju större utmaningar han ställs inför. Han avgjorde skvättlätt i spurten på Åby trots att han fick gå utan rygg de sista 550 meterna av det loppet och hade riktigt bra hästar tätt inpå sig som hade fått mer gynnsamma lopp. Nu har han återigen hamnat på bakspår samtidigt som några riktigt tuffa utmanare hamnat mer gynnsamt till så här kommer han säkert behöva ta ytterligare ett snäpp till för att kunna vinna. Phoenix Photo var med i ”tåget” bakom Unico Broline senast, men kunde inte utmana om segern trots att han klippte i med 1.08,2 sista 700 meterna. Nu har Svante Ericsson anmält hästen med jänkarvagn för första gången samt barfota runt om för andra gången (galopp förra gången). Barfota runt om blir det även på Eddy West efter vintergnuggande på skor och det vet vi är ett lyft för Claes Sjöströms häst. Sandsjöns Enzo var jättebra i Kalmar och vi har sett tidigare hur han kan dundra på när han står med öppet startspår.

Avd 6 – Diamantstoet final, 2.140 meter voltstart

Devs Daffodil tycker vi har höjt sig flera snäpp i vinter. Att hon är en duktig spurtare har varit känt länge, men den som studerar hennes senaste avslutning noga vid Silverdivisionen på Åby så är hon alltså i linje med Phoenix Photo över målgången och det efter att avslutat 1.08 sisa 800 meterna! Hon är vansinnigt vass för dagen och lyckas Markus Waldmüller nyttja likaledes från 40 meters tillägg startande Eenymeenyminymoedk så kan hon vissla förbi hela bunten. Det här loppet blir kostsamt om man ska gardera. LaFerrari Dimanche är sådär skönt flegmatisk och känns som en typ som det finns många växlar kvar att plocka fram i. Cala Mayor de B. avgjorde snyggt i spurten på Åby via 1.11,5 sista 800 meterna och känns också som ett starkt kort på startvolten. Zante Grif sände positiva vibbar i årsdebuten på Axevalla och fick också utdelning redan i den efterföljande starten på Solvalla. Klarar hon av täta starter duger hon bra här. Nina Ginto håller vi högt, men hon står småtufft inne på sin volt och var rejält stum i mål senast på Åby.

Avd 7 – Bronsdivisionen final, 2.140 meter autostart

Vi säger tack så mycket till sportsystemet som lottade fram hästarna till startspår i detta lopp som gör det hela mycket mer intressant än vad det hade kunnat bli annars. Amalencius B.B. har nämligen hamnat på bakspår och det öppnat upp loppet. Han var jättefin på Åby då han kunde forceras till tät efter ett knappt varv och att han fick kämpa in till linjen mot Best ofdream Trio var på intet vis ett svaghetstecken. Den hästen har visat sig bara riktigt bra och tuff så att Amalencius B.B. sträckte på sig och höll stången var starkt gjort. Precis som inför Klass I-finalen i februari så startar han nu med två veckors mellanrum vilket verkar fungera bra så är hon han fortsatt fräsch och fin ska han normalt sett vara svårslagen. Här lär han dock inte få något gratis. Bland motståndarna finns Huddlestone som fick en nyttig ögonöppnare senast på Bergsåker efter att varit struken dessförinnan. Han är på jakt efter femte raka segern och vann sitt bronsförsök i Östersund efter att vunnit starten; något han kan lyckas med även här. Grundkapable Djokovic såg himmelsk ut vid dödensvinsten på Sundbyholm. Här kan han slippa göra jobbet själv vilket kittlar…