Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Spännande finalomgång

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eireann tillhör favoritskaran i E3-finalen för treåriga ston. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Eireann tillhör favoritskaran i E3-finalen för treåriga ston. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Finaler i STL, E3 och så kryddat med E3000 – Stayerlopp. Det är en läcker meny som serveras under lördagens tävlingar på Sundbyholm.
Det enda negativa som vi kan säga är att två av loppen inte blivit fullbelagda då såväl Klass I som Silverdivisionsfinalen bara har lockat elva hästar, men det är ett lyxproblem i sammanhanget.

Fakta

Banfakta Sundbyholm

Längd: 1.000 m
Bredd: 21,0 m (2.140 m), 21,6 m (1.640 m)
Upplopp: 182 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

E3-finalerna (V75-3 samt V75-6) är givetvis höjdpunkterna. I stonas final syns Holly Go Lightly och Eireann som huvudrollsinnehavare och en lika tydlig favoritduo syns i pojkarnas klass då Corazon Combo och Pure Atlas sticker ut.
Stayerloppet E3000 (V75-7) lockar med 400.000 kronor till vinnaren och ser även det loppet en tydlig favoritduo i form av Harper Hanovers-tvåan Selected News samt Jämtland Stora Pris-tvåan Milliondollarrhyme.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Sundbyholm.

Avd 1 – Klass I final, 2.140 meter autostart

Born To Run löste sitt försökslopp i Östersund utan problem och det hela underlättades av att konkurrenterna körde bort varandra ordentligt. Magnus A Djuse fick bekanta sig med hästen i maj som framstår som en potentiell klassklättrare och vi tycker att han ska bära på favoritskapet. L.A.Boko studsade tillbaka som en vinnare i Boden, men frågan är om han nästan inte gjorde karriärens bästa insats vid andraplatsen i Klass II-finalen bakom Kentucky River gången innan. De två hästarna höjer sig över mängden i inledningen och skulle L.A.Boko hålla ut sin konkurrent initialt så kan det verkligen bli match om segern.

Avd 2 – Klass II final, 2.140 meter autostart

André Eklundh har tre hästar till start i denna final och samtliga känns som starka kort. Farfars Dream gick en rejäl 800 metersrepa till vinst i sitt kval i Mantorp med en avslutning på 1.12,3 sista varvet. Stallkamraten Wingait Leif satt två positioner längre bak och var inte ett dugg sämre som tvåa. Agassi Broline slutade trea i samma lopp och vann därefter Klass II i Åmål. Han är riktigt effektiv när han får löpa ut i ledningen och står perfekt placerad här för att kunna nå den positionen. Firefoot fick äntligen till det hemma i Östersund efter att felat bort sig i tidigare försök inom STL. Från innerspår är det dock ingen garanti alls att han kan fronta utan det här utgångsläget kan bli en fälla. Calamari är segstark och går alltid hela vägen in till mål.

Avd 3 – E3 Final – Ston, 2.140 meter autostart

Holly Go Lightly var precis så bra i uttagningsloppet som Tomas Malmqvist hade flaggat för. Det går inte ta miste om hur högt han håller det här stoet och lyckas Björn Goop forcera henne till tät på nytt så tror vi att de andra får slåss om andraplatsen. Eireann har en hög högstanivå och övertygade likaså vid kvalsegern. Kayla Westwood såg inte ut att vara tömd i kvalet och det kittlar rejält att hon är anmäld barfota runt om den här gången. Dorothea Mil har Reijo Liljendahl antytt kan vara väl så effektiv bakifrån som med spetsläge och en ryggresa bakom någon av de mer betrodda behöver inte alls vara fel. Dea Grif får återstifta bekantskapen med Matthieu Abrivard som vann med stoet i Treåringseliten för ston under Elitloppshelgen.

Avd 4 – Silverdivisionen final, 2.140 meter autostart

Smålömskt lopp med många om budet. Gardner Shaw flög fram bakom Oscar L.A. i den senaste silverfinalen och gick bra även i Östersund, men var helt enkelt för sent ute den dagen. Han har startsnabba hästar på såväl in- som utsidan och lär inte få något gratis, men att hästen även går bakifrån har han visat med all önskvärd tydlighet. Amalencius B.B. var trea i Harpers och vann sitt försökslopp i Boden utan att behöva spela ut hela registret. Han är en given segerkandidat på nytt. Hector Sisu var hans baneman i Östersund efter att Mika Forss vaket kuppat sig till tät mitt i loppet. Med Global Bookmaker på insidan är det långt ifrån säkert att han når ledningen av egen kraft, men skulle han få överta taktpinnen så kan Hector Sisu vara hästen att slå för de övriga. Sam the Man tog två spetssegrar i försökslopp av silver på vägen fram till denna final och är likaså given. Henry Flyer Sisu fick chansen på tok för sent i Boden och kommer bli en riktig ”surrhäst” i det här loppet.

Avd 5 – Bronsdivisionen final, 2.140 meter autostart

Parker gjorde ett topplopp i Östersund där han gav L.L.Royal en match in till linjen trots inledande markförlust och avancemang fram till dödens. Nu är hästen anmäld barfota runt om på nytt och han kan bli svårslagen i det här loppet. Epimetheus har inte startat sedan sjätteplatsen i föregående Bronsdivisionsfinal under Elitloppshelgen och är väldigt svårbedömd. Han hade innerspår bakom bilen vid försöksvinsten på Vermo i maj och var chanslös att hålla upp ledningen den gången. Borups Tornado var det inte alls något klös i senast på Axevalla och vi undrar om det verkligen är så enkelt så att han är en helt annan häst när han får tävla med jänkarvagn. Backar vi bandet och ser till hans insats vid segern i Gävle den 24 maj som ligger till grund för hans finaldeltagande här så har han alla möjligheter, men likt Epimetheus så är han väldigt svårbedömd formmässigt just nu. Hipster Am är i toppslag, har breddat sin repertoar och måste räknas.

Avd 6 – E3 Final – Hingstar/Valacker, 2.140 meter autostart

Den efter dussinet starter obesegrade Corazon Combo gjorde allt rätt i sitt uttagningslopp på Bergsåker och blir favorit i denna E3-final. Det är inte så mycket att säga något om, men motståndet nu är klart vassare än vad han någonsin tidigare har stött på och här behöver vi ta oss en rejäl funderare under veckan om han verkligen ska ställas ensam på systemet. Pure Atlas har stundtals nerverna utanpå kroppen, men oj som han kan springa när han håller sig på mattan. Jerry Riordans häst gynnas knappast om det är ”uppskruvat” på Sundbyholm med mycket publik och allmänt stimmigt, men det finns egentligen ingenting som säger att hästen skulle ha sämre grundkapacitet än Corazon Combo. Nuzzle’em gick ett starkt lopp bakom just Pure Atlas i kvalet och känns som en häst som kommer ta stora steg för varje lite tuffare lopp han får innanför västen. Bedazzled Sox är bra, men pallar han verkligen att stå emot de här hästarna hela vägen om han håller upp och körs i ledningen?

Avd 7 – E3000 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart

Selected News var enormt tapper som tvåa i Harper Hanovers lopp bakom Diable de Vauvert, men fick därefter ett riktigt tufft lopp i Jämtlands Stora Pris och gick sig trött. Han jagar revansch i det här loppet och kan mycket väl få det då han tycks vara en utmärkt stayer. Milliondollarrhyme avslutade strålande som trea i Sweden Cup och gjorde ett topplopp bakom Vernissage Grif i Jämtlands Stora Pris. Hästen har vunnit Svenskt Mästerskap över lång distans och presterat bra i dryga lopp på Vincennes så förutsättningarna i sig är inget han räds. Däremot blir det första gången på 50 månader som han ska starta i svensk voltstart! Hemmahästen Dollar Doc kan mycket väl bli bortglömd från mellanvolten, men låt oss påminna om att han slutade trea i Breeders Crown-finalen i höstas. Hefner Am vann ett stayerlopp i Rättvik i lördags och får starta tätt. Skulle han sno åt sig ledningen är han inte utan chans. Certainly vann ett enklare stayerlopp i Gävle i påskas, men har rent allmänt lyft sig under året och känns inte golvad.