Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Topphästar tillbaka

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sorbet är tillbaka i Bollnäs. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Sorbet är tillbaka i Bollnäs. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Efter lördagens närmast omöjliga rad på Jägersro ser det vid en första anblick lite mer överkomligt ut i Bollnäs.

Vi blir överraskade om utdelningen skenar iväg på samma sätt för flera av favoriterna har lottats till bra utgångslägen och i några lopp känns därtill favoritobjekten för starka för att det ska vara riktigt sannolikt att det studsar iväg ordentligt.

Ulf Ohlsson sitter bakom två sannolika favoriter som har fått just bästa tänkbara utgångslägen. Såväl Disco Volante (V75-4) som Marschall Match (V75-7) har spår två bakom bilen och det ligger nära till hands att tro att Ohlsson åtminstone vinner med en av dem.

Därtill kör han Bokli Rapp N.O. (V75-3) i kallblodsdivisionen som mycket väl kan bli favorit så Ohlsson känns helt klart som lördagens nyckelkusk inom V75-spelet.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Bollnäs.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Markera de fem första hästarna och bläddra! Ja, så känns det faktiskt lite när man kastar en första blick mot inledningen. Av de fem så möttes fyra i senaste starten på Bergsåker. Då var det Remarkable Feet som var först i mål som tvåa bakom Algot Zonett. Han övertog ledningen av Mr Clayton J.F. den gången som därefter satt fast som trea och jag undrar om Erik Adielsson verkligen vill lämna ifrån sig taktpinnen denna gång om han lyckas snuva Remarkable Feet på spets? Däremellan finns en rask häst i form av Urgent Call som dessutom var positiv i senaste starten så inledningen är inte given. Donners Am gick klart positivt senast och mest av allt tror jag på Meritt som avslutade sylvasst i skymundan på Bergsåker och som tidigare vunnit STL-lopp över sprint på en 1.10-tid. Han går lika bra med skor som utan vilket givetvis är ett stort plus.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Som så ofta är Diamantstoförsöket lurigt vid en första anblick. Global Benefit som inlett karriären med tre segrar på fem starter skulle ha startat på annandag jul, men ströks då på grund av svullen kota. Därmed kommer hon till denna start med en elva veckor lång period utan genomkörare och det är självklart svårbedömt hur det kommer påverka Mattias Djuses sto. Spontant känns det givet att gardera henne och loppet innehåller flera formkort. Bearfire känns inte nödvändigtvis som en STL-vinnare, men har gett ett positivt intryck i januaristarterna. Love You Sweden har lyft flera snäpp och bakom henne satt Krakas fast med gott om krafter senast i Östersund. Lupin Håleryd tar många i spurten med rätt klaff och hamnar Baula vettigt till från springspår är hon också en faktor. Öppet!

Avd 3 – Kallblodsdivisionen, 2.640 meter voltstart

Tre hästar höjer sig över mängden i kallblodsloppet. Tekno Jerven har startat på under hösten och början av vintern. Han förlorade lite oväntat senast i Sundsvall, men var på intet vis dålig utan gick ett rejält lopp. Gångerna innan har han varit lite ivrig från start och felat i tidigt skede. Det har han inte råd att göra här om han ska kunna hålla undan för tilläggshästarna. Bokli Rapp N.O. tar steg framåt hela tiden i Daniel Redéns regi. Ulf Ohlsson har kört hästen i de fem senaste starterna vilket resulterat i fyra segrar och en andraplats. Distansen talar till hästens fördel och det faktum att han står lite hårt inne på pengarna fäster vi inte så stor vikt vid. Vestpol Gladiator drog hårt i ledningen senast under slutrundan. Han höll bra som trea och det ska bli spännande att se vad han kan ge om han får ett rygglopp här istället.

Avd 4 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Det har inte slagit gnistor om högsta klassen under de senaste veckorna, men här tänder jag till! Ett riktigt kul lopp med bland annat Disco Volante som Ulf Ohlsson överraskade med senast i Bergsåker och sände till tät ut på slutrundan. Hästen gick undan på ett mycket fint vis före Grainfield Aiden och visst är det fördel för Disco Volante även här nu när han drog vinstlotten i spårtombolan. Antonio Trot var åter positiv som trea i samma lopp, men får börja från bricka elva och därifrån kan det bli kämpigt. Coin Perdu felade under anfall på Bergsåker i december. Det var väldigt speciella förutsättningar den dagen så det tar vi inte så hårt på. Vad kul det vore om han kan få rygg på Disco Volante och luckan in mot upploppet, vad händer då? Sorbet slutade såväl trea i Elitloppet i fjol som tvåa i Sundsvall Open Trot. Det sistnämnda loppet den 29 augusti är han senaste start och kanske jobbar man främst med att försöka bärga en finalplats till den 6 februari i det här loppet nu när hästen fick bricka sju?

Avd 5 – Klass II, 2.140 meter autostart

Ett lurigt klass II-försök där det är svårt att sia om vem som kommer få bära på favoritskapet. Jag gillade verkligen vad jag såg av Power Blaster näst senast i Eskilstuna och tyckte inte det verkade tomt i tanken över målgången. Han felade direkt från start från det stressiga innerspåret senast, men kan gynnas av att börja längre ut bakom vingen. Skulle han hitta till tät har han alla chanser att vinna det här loppet. Jimmy Ehlers har gjort ett bra jobb med Certainly som visar rätt kurva. Hästen fick testa på i några tuffa gäng i höstas och tycks bara stärkt av det. Jorma Kontio ersätter tränaren själv i vagnen nu. Take it Easy Tour tog två tredjeplatser inom STL i december, men var mer än lovligt blek senast på Romme. Nej, det här loppet känns riktigt lurigt och här kommer det behövas mycket tid under veckan för att få klarhet i vilka vägar det här kan tänkas ta.

Avd 6 – Klass I, 2.140 meter voltstart

Ett lopp som öppnas upp av att de tre hetaste hästarna har dåliga startspår. Vicar var trea i klass II-finalen på Solvalla under annandag jul och gick ett starkt lopp med grovjobb sista 800 meterna. Han räds inte att bli ”smutsig om hovarna” och överlever om någon att ha spår tolv, men det är klart att det försvårar även för honom. Danilo Brick tycker jag gick jättebra bakom Gooner på Bergsåker näst senast, men den efterföljande insatsen lämnade en del övrigt att önska. Han står dock kvar i klassen och det talar till hans fördel. Marcos Gallon hamnade helt på vingel senast på Bergsåker, men gick ett jättebra lopp lite i skymundan som fyra. Han verkar bättre än vad jag har trott och får Mika Forss fritt med honom i någorlunda tid från ett stängt bakspår är hästen med i matchen. Grevin Sisu vann från ledningen senast på Solvalla. Han höll ifrån sig Opalis den dagen som säkert hade varit hårt betrodd om han startat i det här loppet.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 3.140 meter autostart

En riktigt bra avslutning. Marschall Match har tagit två raka V75-segrar och inte sett bottnad ut vid något av dessa tillfällen. Vinner han starten på nytt så blir han givetvis svårpasserad. Västerbo Pokerface avslutade 1.10,5 sista 1.000 meterna vid segern senast på Solvalla. Det var ett ruskigt slutvarv han levererade då och inget tyder på att han ska ha problem med att hävda sig här heller. Gooner kastade sig i galopp senast på Bergsåker och det stressiga innerspåret bakom bilen kan givetvis resultera i att samma sak upprepas här även om han normalt sett är rask bakom vingen. Där bakom finns det flera spurtstarka hästar med bra form som lurar i vassen såsom Royal T.N., Zooropa och Lennart Sjöhammar.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Brad bra direkt?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Handsome Brad gör årsdebut på hemmabanan Axevalla. Foto: Simon Hagen
Handsome Brad gör årsdebut på hemmabanan Axevalla. Foto: Simon Hagen

Axevalla står som värd för veckans V75-omgång och nu börjar det verkligen ”våras” i startlistorna. I Gulddivisionen (V75-7) gör såväl Handsome Brad som Heavy Sound årsdebut och därtill kryddas loppet med vinterns starka guldduo Disco Volante samt Antonio Trot.

Vem som blir omgångens största favorit råder ingen tvekan om. Johan Untersteiners Maestro Crowe (V75-3) står alltjämt kvar i klass I, ni vet det sammanhang där han vann trots dubbla galopper i Mantorp för tre veckor sedan…

Återigen är det lång distans som gäller, men nu drygas den ut med ytterligare 500 meter. Det gynnar Maestro Crowe till skillnad från några av konkurrenterna och vi har full förståelse för de som väljer att gå på honom i lördagens omgång.

För övrigt finns det en liten detalj väl värd att ha i åtanke när man tippar och spelar till Axevalla. Gissa vilken? Ja, precis, banan har ett långt upplopp!

Så har vi sagt det också…

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Axevallas tävlingar.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Mr Clayton J.F. var hårt betrodd i lördags, men kastade sig i galopp direkt i volten. Han spurtade starkt gången innan i Mantorp och passar över sprinterdistans, men frågan är om han är lika förtjust i Axevallas långa upplopp. Hierro Boko flög fram via open stretch i lördags. Hästen är tillbaka med besked, men har en tendens att bli förlorare i positionskrig. Ubiquarion Face kvalade in till Europaderbyt i fjol. Hästen gör spännande årsdebut och Adrian Kolgjinis hästar går riktigt starkt för dagen. Totalt sett är loppet väldigt öppet och här känns det som att veckans besked kan komma att avgöra väldigt mycket hur vi bygger vår rank.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Ett vidöppet Diamantstoförsök där hästarna körs av ungdomskuskar. Pappajonnys Ilse kommer från V75-seger, men då fick hon gratisledning och kunde löpa ut i fri fart. Här inleder hon från bakspår på tillägg och det är klart att det är en mycket svårare uppgift än det hon ställdes inför senast. Erin Zet fick ta dödens senast på Åby mot bra ston. Hon var inte redo att vinna från den positionen, men höll bra som sexa och bör vara aktuell i ett sådant här lopp. Valkyria K. vann V75-lopp på Axevalla under Nyårsafton, men var aningen för seg i comebacken för att vi ska tycka hon känns glödhet denna gång. Honey Journey avslutade riktigt bra senast på Solvalla och var klart förbättrad den dagen.

Avd 3 – Klass I, 3.140 meter voltstart

Trots dubbla galopper vann Maestro Crowe sitt klass I-försök i Mantorp. Han står alltjämt kvar i klassen, är ute över önskedistans och påverkas inte det minsta negativt av startspåret. Han kommer bli megafavorit i det här loppet och det har vi full förståelse för. Flexible Launcher var tvåa bakom Maestro Crowe i Mantorp. Nu har Magnus Jernemyr anmält hästen barfota runt om och det känns givetvis intressant. Totti Face har funnit flera nya växlar på senare tid. Kommer Stefan Persson iväg bra med hästen från springspår och kan spara speeden är hästen säkert med långt fram, men att han ska kunna utmana Maestro Crowe tror vi inte. Certainly har en hög högstanivå, men därifrån till att utmana Maestro Crowe är det ett stort steg.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Alhambra Mail övertygade stort då hon vann Diamantstofinalen på Solvalla den tunga vägen. Just nu tyder allt på att hon ska fortsätta sin vandring upp genom klasserna och rentav kunna etablera sig som en Stoelithäst och då ska man duga här också. Bakom henne kommer det vara jämnspelat. På startvolten känns Miss Moneypenny mest intressant efter en lovande debutinsats på svensk mark, men frågan är om hon verkligen är bra nog för att hålla undan 20 meter för de tuffa tilläggshästarna? Darah BiboWhelk och Appaloosa är samtliga formstarka tilläggshästar som kan leverera i spurten så de känns också som tidiga bud bakom favoriten.

Avd 5 – Klass II, 2.140 meter autostart

Condior är en käck häst som inlett med två raka segrar i Robert Berghs regi. Den gemensamma nämnaren för de segerloppen stavas 1.640 meter och nu är det ytterligare ett halvvarv som ska avverkas. Det kan gå vägen, men spontant känns han inte som någon spik. Yuvarajah har inlett året med två raka segrar och gjort det bra. Trots bakspår och tuffare motstånd är han ett tidigt bud. Zeolit står kvar i klassen och har visat att han hävdar sig i sammanhanget. Activist och Joker Boko har gjort det bra i vardagssammanhang. Här är utmaningen en annan, men duon känns ändå tidiga.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

Phoenix Photo kom aldrig riktigt till senast i Mantorp och det kanske var lika bra på den tunga, krävande bana som rådde den dagen att han inte behövde tömma sig. Han vann Sylvesterloppet på Axevalla på Nyårsafton över gällande distans och övertygade stort då han vann i bronsdivisionsdebuten näst senast på Sundbyholm. Han ska gälla som favorit i det här loppet. Adrian Kolgjinis duo Eclipse Am och Dominic Wibb kommer båda med bevisad form och tål offensiva upplägg. Love Håleryd hamnade hopplöst till i lördags, men passar bättre över 2.640 meter. Global Winner har inlett lovat mersmakande och är verkligen inte sämre om skorna rycks nu…

Avd 7 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Disco Volante snurrar på med guldlopp varannan vecka. Han är inte dålig bakifrån, men vassast med öppet läge och från tät. Det känns tveksamt att han ska vara favorit i det här loppet så blir så fallet drar vi öronen åt oss. Hemmastjärnan Handsome Brad brukar kunna gå bra efter uppehåll även om han knappast är på topp. Antonio Trot har bärgat två raka segrar och övertygat stort i tuffa gäng. Hästen har vunnit tidigare på Axevalla och kan faktiskt vara i sitt livs form. Comebackande Heavy Sound och paushästen Elian Web känns bara svårbedömda inför detta lopp. Den sistnämnde har misstänkts ha hjärtproblem och sådana saker oroar alltid om det kan sätta sig på psyket.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Spring bara spring!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Oskar J Andersson kör två segeraktuella hästar inom V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Oskar J Andersson kör två segeraktuella hästar inom V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Åbytravet står som värd för lördagens V75 och det märks så smått att våren börjar göra entré även i startlistorna.
Klassen på loppen är strået vassare än vad som var fallet på Romme i lördags även om inte Gulddivisionen riktigt lyfter den hör lördagen heller.

Spelmässigt gillar vi dock loppet eftersom vi tar ställning för en häst som knappast blir favorit. Efter att ”bara” varit femma i sitt lopp under V75 Champions tycks många ha tappat Floris Baldwin (V75-3) till lördagens lopp, men det tycker vi är helt fel.
Passing Renka-sonen fick helt enkelt omöjligt långt fram den dagen, men ska kunna sitta bättre till nu i ett lopp där det är upplagt för en rask inledning. Här gäller det ”bara” för Magnus A Djuse att undvika dödspositionen så tror vi att det ska kunna gå vägen.

Spik nummer två blir Dark Roadster (V75-7) i avslutningen. På barfotabalans och med jänkarvagn tror vi att han bombar till tät och håller hela vägen.
Spring bara spring!

Här kan du ta del av lördagens startlistor.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Beartime vann sitt första försök med framspår i silverdivisionen efter en perfekt styrning signerad Carl Johan Jepson á spets, släpp och perfekt lucka 175 kvar. Trots att han har värsta konkurrenten på  insidan från springspår i det här loppet så tror vi att han kommer förbi direkt och därefter kan Jepson välja om han vill köra i tät eller släppa till en vettig konkurrent.
 • Mr Clayton J.F. är utmanaren från springspår. Örjan Kihlström körde hästen senast i Mantorp och bör rimligtvis bära med sig ett positivt minne från det loppet då Uptown Yankee-sonen gick med full fart över mål efter en invändig smygare. Även om vi tror att Beartime kommer förbi intialt så har Mr Clayton J.F. kom god chans att få ett bra, invändigt smyglopp och det är extremt gynnsamt på Åby.
 • My Dream Art fick jaga i spåren senast i Mantorp och det blev för tufft. Nu ska hästen tävla barfota runt om och då han tycks allmänt mer stabil i Oskar J Anderssons regi kan vi se honom kliva iväg så pass vettigt att han övertar ledningen av någon av de tidigare nämnda i skede två.
 • Zio Tom Jet må vara mer gynnad av att löpa ut i fritt läge med framspår, men det här loppet är inte vassare än att han ska räknas nu när det blir barfota runt om för första gången sedan november.
 • Spickleback Face gick ett bra lopp som trea i Cagnes-sur-Mer den 14 januari och det känns inte som att silverdivisionen i sig är en övermäktig uppgift.

Rank:

A: 7-6-5 B: 9-8-12-2-3 C: 1-10-11-4

Spetsstriden: Här kan det bli tjuv och rackarspel! Carl Johan Jepson är riktigt vass från ett läge som detta på en bana han kör regelbundet på och vi kan se Beartime komma förbi Mr Clayton J.F. direkt, men det är inte givet. Får My Dream Art överta i skede två?

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Vi erkänner att vi kanske inte riktigt sett den där absoluta topp-toppnivån på Georgia Am ännu, men David Persson som mer och mer framstår som en ”Mini-Joe Labero” låter oerhört påställd inför lördagens start. Efter den enkla spetssegern senast på Axevalla så ska hästen nu lättas markant, tävla barfota runt om första gången och därtill har rycktussar testats under veckan med tilltalande effekt. Kommer hon först direkt blir hon svårfångad ihop med den skicklige tempobedömaren Stefan Persson.
 • Lyckans Cash har lyft både en och två klasser i takt med regelbundet startande. Hon är inte beroende av ett speciellt typ av lopp vilket blir extra tydligt senast på Solvalla då hon gick runt fältet bakifrån via 1.11,5 sista 800 meterna.
 • Lorelei Marie vann två raka Diamantstoförsök i januari, men satt därefter fast i finalen. Det kan gjort henne gott och vi tror inte att hon slagit i taket ännu utan kommer kunna bära de 220.000 kronor hon fick på sig ganska snabbt.
 • Archidamia vann ett billigt lopp i debuten för Adrian Kolgjini, men såg stark ut. Hästen står perfekt inne på pengarna, men det känns inte givet att voltstart faller den här Ready Cash-dottern helt i smaken utifrån hur vi tidigare uppfattat henne på italiensk mark.
 • Fighter Lady har inlett spännande på svensk mark. Stoet – som är den enda schweiziska häst som finns i träning i Sverige – står hårt inne här, men hon har tävlat i många lopp med begränsade prispengar och nu aviseras skoryck!

Rank:

A: 2-5-4 B: 8-10-15-9-11-13-12-3 C: 1-6-14-7

Spetsstriden: Vårt tips bygger i mångt och mycket på att Art of Diamond släpper ledningen till Georgia Am som vi tror kan hålla ut Juni Rapid.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Floris Baldwin var det nog många som tyckte var sämre i senaste starten, vi tyckte aldrig att det var en riktig klockren uppgift för honom i det där loppet. Då stod han på tillägg och det var uppenbart att han skulle få jobba ute i spåren. Därtill blev loppet tempofattigt så uppgiften blev mer eller mindre omöjlig. Här är det lika start för alla hästar, upplagt för en duglig startrusning och han möter inte heller lika bra hästar som han gjort i Guldloppen under vintern. Nej, det här ser verkligen spännande ut och vi väljer att ta ställning och chansspika den nederländska nioåringen.
 • Slide so Easy var rejäl vid snabbloppssegern senast på Jägersro. Konkurrensen var dock mer än lovligt blek och det här är en annan typ av utmaning som tolvåringen står inför. Till hans fördel är att det nu blir barfota runt om och spetschansen är god, men vi kan se några hästar utifrån skickas rätt så rejält i jakt på vinnarhålet så vi blir inte överraskad om första 300-400 meterna kostar en del.
 • Pacific Face ska göra debut över sprinterdistans i karriärens 80:e start! Det ska bli väldigt intressant att se hur denna ”bulldozer” hanterar det, men vi blir inte förvånade om han springer med riktigt bra och utmanar om tätplatserna för ofta ser vi starka hästar bli allt raskare med åren. Nioåringen tycks därtill vara i sitt livs form och nu ska han därtill tävla barfota runt om.
 • Baron Gift har – som vanligt – fått ett av de högsta startnumren, men just bricka nio kan nog Rickard Svanstedt leva med såhär i återkomsten efter drygt tre månaders frånvaro. Åttaåringen kan behöva genomköraren, men känns ändå inte helt golvad då detta är en ganska svag guldhistoria.
 • Det är världens långskott, men vi väjer att ha med Zilath i B-gruppen. Hästen är kraftigt gynnad av att tävla barfota och skulle Carl Johan Jepson lyckas få hästen att hålla vinnarhålet på Slide so Easy så skulle Zilath kunna ställa till med en dunder, dunderskräll.

Rank:

A: 6 B: 1-3-9-4-7-5-2 C: 8-10

Spetsstriden: Vi räknar med att Slide so Easy håller upp innerspåret även om vi kan se Robert Bergh göra ett rejält försök med Nobel Amok. Snabbast av alla kan Eldorado B. vara vid laddning, men frågan är om han inte står väl långt ut bakom vingen för att ha en ärlig chans.

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter autostart

 • Lucky Truc galopperade troligtvis bort en seger på V75 i näst senaste starten och hade varit ur den här klassen om han stått på benen den dagen. Hästen revanscherade sig snabbt genom enkel seger tolv dagar tidigare i ett vardagslopp och intrycket var det rätta. Hästen såg stabil och fin ut den dagen och det är möjligt att man är ”rätt på det” just nu vad gäller balansen. Faktum kvarstår dock att hästen har fyra galopper på de senaste sju starterna och som klar favorit känner vi oss manade att gardera hästen.
 • Pre Calculated tar steg framåt i sin utveckling hela tiden. Det känns som att Lucky Truc är längre kommen i nuläget, men vi ser verkligen Pre Calculated som en framtidshäst och tror det finns mycket ogjort i fyraåringen. Sättet han avgjorde på senast via rygglopp var tilltalande och kan Jörgen Sjunnesson kopiera något liknande upplägg här så strider fyraåringen.
 • Cassius Ima galopperade in mot upploppet senast i Mantorp i just ett klass II-försök. Det var sannolikt segern som rök där. Nu tar han omtag och han gör det även en än mer passande distans på vilken hästen har två segrar efter tre försök.
 • Lumbermans Kalle är kittlande lite spelad. Många tycks döma honom utifrån insats senast i Mantorp på en gyttje-bana och från hemskt utgångsläge, men det tror vi är riskabelt. Gången innan var hästen dunderbra om än i vardagssammanhang på Axevalla, men vi påstår att insatsen var så pass god att han är en bubblare även i STL-sammanhang.
 • Vision Face var inga mil efter Pre Calculated i senaste starten och nu ska han tävla barfota runt om för första gången.

Rank:

A: 10-5-4 B: 7-6-2-12-8 C: 11-1-9

Spetsstriden: Efter strykningen på Incredible Wine tror vi vägen ligger öppen för att Lumbermans Kalle ska bomba till ledningen. Med tanke på hur rejäl hästen var efter en knalltuff öppning när Magnus Jakobsson körde honom i näst senaste sorten så kan vi se honom testa att köra i den positionen.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Billi Time är segervan värre med 22 segrar på 35 starter. Flemming Jensens häst gör STL-debut i det här loppet, men det finns ingenting som tyder på att han inte ska kunna hävda sig. Hästen har vunnit lopp på alla möjliga tänkbara vis, men just startsnabbheten kanske inte är det som utmärkt honom mest så det föreligger en viss risk att han blir av med taktpinnen initialt.
 • Nouba Mom är obesegrad på svensk mark efter fyra försök. Enda förlusten kom i finalen av Diamantstoet den 6 februari där hon kastade sig i galopp direkt från ett snävt startspår och aldrig fick chansen att visa vad hon kunde i det sammanhanget. Hon revanscherade sig snabbt med en vattentät spetstriumf på Åby och öppnar hon lika bra denna gång är chansen god att hon vinner starten.
 • M.T.Oscar kom aldrig till i klass I-finalen senast på Solvalla utan gick i mål med sparade krafter. Hästen har alltjämt för lite pengar på kontot kontra kapacitet och nu aviseras därtill skoryck.
 • Don Cash har en tendens att ta i mellan varven och slå på galopp. Hästens högstanivå skojar man dock inte bort och i felfritt opp duger han absolut i denna omgivning.
 • Kurri Jari Boko gör årsdebut, men det får inte oss att dra öronen åt oss. Veijo Heiskanens hästar brukar nästan alltid vara bra efter återkomst och vi tar inte så hårt på Åbytränarens antydningar att det inte ska vara ”så vässat” inför årsdebuten…

Rank:

A: 1-2 B: 7-4-9-6-5 C: 8-12-10-11-3

Spetsstriden: Det finns okej raskhet i Billi Time initialt, men vi tror inte hon håller ut Nouba Mom om hon öppnar lika bra som i senaste starten. Vi tror startsnabba Pere Ubu skickas rejält initialt och då kan det gå undan genom första kurvan.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Garca stod inför en liknannde uppgift senast på Åby. Då tog Carl Johan Jepson ledningen med hästen, släppte och valde att utnyttja open stretch-spåret i slutskedet. Det var inga mil ifrån att det gick vägen, men Princess S.W. var helt enkelt för svår. Oavsett om Jepson väljer att köra i ledningen den här gången eller släppa täten så tycker vi att hon ska vara favorit till segern i det här loppet.
 • Diversity Pellini stod för en mycket stark comeback i Mantorp.Hon fick vandra utvändigt ledaren på slutrundan, men antog den utmaningen och övertygade så smått. Vi tror att hon är den bästa hästen av de åtta som står på startvolten, men det är inte det räcker i ett travlopp utan lite flyt på vägen kan behövas här för att hon ska stå som vinnare.
 • Teton Sweet Lindy har lyft flera snäpp i ny regi. Fjärdespår kan bli bekymmersamt att trampa iväg ifrån, men lyckas Markus B Svedberg hålla henne på rätt köl och hamna någorlunda till i loppet så är hon en faktor att räkna med.
 • Ultra Bright gick bra från dubbla i Kalmar näst senast och blev favorit i Stoeliten gången därpå. Då avslutade hon okej som trea utan att det slog ”toppformsgnistor” om henne. Lyfter hon sig ett snäpp till på barfota runt om så kan det gå vägen, men för oss är det fel att hon är favorit i skrivande stund.
 • Velegance hamnade för långt bak senast och såg inte heller ut att trivas riktigt på banunderlaget som rådde den dagen. Hon tappas snabbt på den sämre insatsen, men vi släpper inte henne och i synnerhet inte nu när det blir barfota runt om.

Rank:

A: 1-2-4 B: 14-15-12-6-8-5-7-13 C: 11-9-3-10

Spetsstriden: Vi tror inte att Bazinga Cheri tar sig förbi Garca även om den förstnämnda är rask. Frågan är dock hur Carl Johan Jepson väljer att lägga upp det med Garca i skede två, kör han i tät eller släpper? Och i sådana fall, till vem?

Avd 7 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Dark Roadster startar vecka-vecka vilket måhända inte är optimalt, men det kändes inte som han gick sig helt trött i lördagens lopp. Femåringen är en mycket god sprinter och har inne varit i närheten av att missa ledningen i någon av de tre senaste starterna där han stått med ett av de fem innersta startspåren. Nu blir det dessutom barfota runt om samt jänkarvagn och vi tror att hästen har goda chanser att springa undan framme i ledningen även om det säkert kan kosta en rask öppning de första 300 meterna.
 • Cargo Door profiterade på ett högt utgångstempo vid STL-segern i Eskilstuna den 7 november och det lär krävas samma sak här för att han ska kunna blanda sig i striden. Hästen vann enkelt från ledningen i debuten i Jerry Riordans regi, men var aningen mer stinglös senast i bronsfinalen. Nu är det sprinterdistans samt barfota på nytt; två klara plusfaktorer för hästen.
 • Zaffiro Jet var väldigt bra vid Åbysegern den 14 januari, men det saknades samma tryck i sexåringen i den efterföljande starten. Nu är det upplagt för en god resa längs innerspår och därtill ska hästen tävla barfota runt om. Det ökar sexåringens chanser markant.
 • Exclusive Matter stod för en stark upphämtning efter startgalopp senast i Mantorp. Nu är det bilstart istället som gäller och därtill tycks Johan Untersteiner åter dra alla extraväxlar som finns  att tillgå.
 • Echelon tror vi dock kan komma före Exclusive Matter från start och bärga vinnarhålet. Därifrån och med open stretch-spårets hjälp har han vunnit flera lopp på Åby, men frågan är om toppformen kvarstår? Den senaste insatsen var bara sådär och det kan vara så att hästen är lite på retur.

Rank:

A: 4 B: 8-1-2-3-10-9-6 C: 5-7-11-12

Spetsstriden: Vår bedömning är att Dark Roadster frontar bland många startsnabba och år Echelon i rygg. Även Zlatan Knick och Call Me Brodd är raska, men att de ska komma förbi Dark Roadster tror vi inte.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 6 MARS

Avd 1: 2,3,5,6,7,8,9,12 (1,10)
Avd 2: 2,4,5 (8,15)
Avd 3: 6 Floris Baldwin (1,3)
Avd 4: 4,5,6,7 (2,12)
Avd 5: 1,2,4,5,6,7,9 (8,12)
Avd 6: 1,2,4,12,14,15 (6,8)
Avd 7: 4 Dark Roadster (8,1)

5.040 rader / 2.520 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

High Five-tips: Kommer till dukat bord

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Francois Lagadeuc kör fredagens storfavorit High Five-loppet i Laval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Francois Lagadeuc kör fredagens storfavorit High Five-loppet i Laval. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Vintermeetinget på Vincennes avslutas under lördagen och nu börjar välbekanta hästar och kuskar röra sig ut mot provinsbanorna.

En sådan är Enzo d’Essarts som vann ett High Five-lopp på Vincennes den 16 februari och som nu finns med i fredagens High Five-lopp från Laval.

Faktum är att sjuåringen inte lyckats särskilt väl på banan tidigare då det som bäst resulterat i en fjärdeplats efter tre försök, men hans form tycks nu vara bättre än någonsin tidigare och den här uppgiften ser ut att vara ytterst överkomlig.

Laval är beläget 28 mil sydväst om Paris, tävlingarna arrangeras på en platt bana där ett varv uppgår till 1.250 meter och man kör precis som Vincennes i vänstervarv.

Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysport enligt nedanstående alternativ:

Sulkysport – Kupongspel

Här håller vi oss inte till en speciell mall bortsett från systemkostnad utan här kan systemutformningen se olika ut från gång till gång. Ingen High Five-omgång är den andra lik och utifrån det vill vi kunna vara flexibla i våra val.

15 andelar á 55 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Loppanalys:

Prix Querido II (€32.000), 2.850 meter voltstart

 • Trea, tvåa, etta. Ja, det var verkligen rättvist att 3 Enzo d’Essarts fick full utdelning senast på Vincennes efter två riktigt starka Paris-insatser i följd. Näst senast stod han för en häftig svepning förbi fältet in mot slutkurvan, men fick se sig upphunnen 25 meter före mål. Vid segerloppet fick han också lägga en speed i uppförsbacken, men då tog Francois Lagadeuc det lite lugnare genom slutkurvan vilket stärkte hästen moral och fick Enzo d’Essarts att gå undan till en säker vinst. För oss är det omöjligt att hitta en annan tipsetta i loppet och faktum är att samtliga 21 franska tipsmedier som finns med i Paris-Turfs förteckning över hur de tippar High Five-loppen har just Enzo d’Essarts överst i sin ranking. 
  Fakta

  RANKING

  A-häst
  3 Enzo d’Essarts

  B-hästar
  15 Désir de Bannes
  7 Electra du Vivier
  9 Dexter des Baux
  13 Caviar du Vivier

  C-hästar
  2 Caucasien
  10 Clovis Montaval
  16 Brooklyn Blue
  8 Charmant Fierté
  4 Calino Bello
  11 Carina du Parc

  D-hästar
  1 Da Vinci Bond
  12 Belphégor du Paj
  14 Capella de Vrie
  5 Dréole Verderie
  6 Crack d’Ariane

 • 15 Désir de Bannes fick en blytung väg fram till dödspositionen senast på Vincennes och det var inte konstigt att han var slagen i god tid. Gången innan i Chateaubriant felade hästen bort sig tidigt så formen måste anses vara en smula svårbedömd för dagen, men backar vi bandet till andraplats i Bordeaux den 12 januari så finner vi finfina grejer. Då spurtade hästen sylvasst som tvåa efter att fått jaga från femte utvändigt och en likvärdig prestation här skulle göra honom högaktuell för tätstriden.
 • 7 Electra du Vivier kommer från seger på Vincennes. Då fick hästen långt fram från sjätte utvändigt, men kunde slå följe i vettiga ryggar och spurtade till seger i vida spår. Nu slår man på skorna igen, men hästen vann på den balansen den 11 november på ett övertygande vis och tycks inte lika missgynnad av skor som många andra hästar kan vara.
 • 9 Dexter des Baux hamnade lite i maskin senast på Vincennes och kom aldrig till i loppet trots att han avslutade 1.10,9 sista 1.000 meterna. Gången innan hakade han på bra som femma efter en smygresa och i en sådan här omgivning i Laval ska han absolut stå sig.
 • 13 Caviar du Vivier spurtade helt okej som trea senast i ett försäljningslopp på Vincennes. Även om konkurrensen är tuffare här ska hästen – stärkt av tre raka 1.12-tider på Vincennes – kunna strida om en framskjuten placering här. Denna gång körs hästen av Eric Raffin för allra första gången.
 • 2 Caucasien var sjua på en 1.11-tid senast på Vincennes efter att smugit med invändigt i kön. Hästen tävlade med skor den dagen och tycks inte vara lika sänkt av det som man lätt kan tro om man tittar tillbaka i hans historik.
 • 10 Clovis Montaval gör debut i ny regi efter åtta starter hos Philippe Billard. Hästen var duktig trea i Le Mans den 30 september bakom Vincenes-kändisarna Douxor de Guez och Cectar. Nu körs Clovis Montaval av Yoann Lebourgeois för fösta gången på två och ett halvt år.