Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Risk för favoritkavalkad

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Don Fanucci Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Don Fanucci Zet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det finns en påtaglig risk att utdelningen blir låg i veckans V75-omgång som hämtas från Umåker då det kryllar av starka favoriter.
Bland dem finns Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet (V75-3) som står inför en lämplig uppgift i Guldbjörken där motståndet inte är av sådan karaktär att han ska behöva förlora sitt genrep inför Solvallas stora sprinterslag.

Fakta

BANFAKTA UMÅKER

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,0 m (2.140 m), 22,0 m (1.640 m)
Upplopp: 190 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Daniel Redén lastar ytterligare tre hästar till Umeå och även de lär bli favoriter i respektive avdelning. Mister Hercules (V75-5) har inlett året på bästa tänkbara sätt, men där finns det i alla fall utrymme för att fundera kring favoritfall då han inleder i andra ledet bakom bilen och möter några dugliga femåringar som står bättre till.

Även Månlykke A.M. gästar Umåker, men Vårbjörken (lopp 4/V4-4) har placerats utanför V75-kupong. Något som åtminstone skapar ett visst utrymme för att utdelningen kan bli någorlunda, annars hade V75-spelet känns nära nog iskallt på förhand vad det gäller potentiell utdelning.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Umåker.

Avd 1 – Klass I, 1.640 meter autostart

Castor the Star är på jakt efter sin andra raka Klass I-seger och förutsättningarna är passande. Hästen flög till tät vid sprintsegern på Sundbyholm, men nu är han grundanmäld med skor runt om och det kan möjligen påverka både startsnabbhet som det totala kunnandet. Fabulous Pellini är en riktig läckerbit och därtill helsyster med Readly Express. Hon har visat häftiga spurtkunskaper i två starter för Daniel Wäjersten och har alla möjligheter att lägga detta gäng på rygg om hon kommer ner i duglig position. Devils Tongue vann i den här klassen redan i oktober ifjol. Nu står han med stängt startspår och kan behöva lite hjälp på vägen även om han löste det från dödens i vardagssammanhang senast på Umåker. No Limit Express var tvåa i två raka V75-lopp i vintras, men hur ska han komma till från spår åtta? S.G.Flying Diaval har knallform, smaskigt läge, är anmäld såväl barfota runt om som med jänkarvagn. Därtill får han Björn Goop bakom sig för första gången!

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter voltstart

Firefoot hade oturen att hamna på spår åtta vid senaste försöket i Klass II. Då handlade det om bilstart och slutade med galopp i första kurvan, men bricka i voltstart känns mer ”görbart”. Han övertygade stort vid dödenssegern i Gävle i torsdags, men frågan är hur det tuffa loppet sätter sig samt om vanlig vagn istället för jänkarvagn på något vis kan påverka hans prestation. Fenox Brick har verkligen övertygat på oss vid vårens två segrar. Den här hästen har varit ifrån en längre period dessförinnan, men alltid visat stort kunnande och har styrkan som vapen. Bunch of Budgies såg jättefin ut vid spurtsegern senast i Årjäng. Klarar han av det snäva startspåret ska han duga väl i det här loppet. Behind Lord har sett tilltalande ut i två raka spetssegrar och skulle kunna nå samma position från springspår. Bara Mahara och Nils Zonett är inte heller borta på något vis i det här sammanhanget.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Don Fanucci Zet såg lysande ut vid comebacksegern i Bollnäs och Elitloppsvinnaren ska givetvis inte ha några problem att besegra det här gänget. Lite spänning kan det åtminstone bli nu när han fick innerspår bakom bilen. Han frontade förvisso från just detta startspår i augusti som fyraåring och höll ut Click Bait, men då blev det ”för många ben” när han testades barfota runt om för första gången och det gick i överljudsfart. Den balansen hanterar han väl numera så här handlar det främst om Örjan Kihlström vill ladda eller inte, men varför skulle han inte göra det? Med två veckor kvar till Elitloppet så behöver hästen springa av sig och få en ordentligt urblåsare. Esprit Sisu gjorde ännu en stark insats som tvåa i Seinäjoki Race och är det hetaste motbudet. Makethemark gör sin första start sedan i augusti och är bara svårbedömd.

Avd 4 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Bugatti Miles klev rakt ut och vann ett Bronsdivisionsförsök i årsdebuten trots att det blev långt fram från femte utvändigt. Han är knappast sämre med lopp i kroppen, men det här motståndet är sannerligen inte dåligt. Readly Lavec fick en tuff väg fram till dödens i bronsförsöket i Örebro. Han tog striden hela vägen in till mållinjen och även den här hästen bör rimligtvis gå framåt med två genomkörare. Just A Flirt vann finska Gulddivisionen den 5 februari då han krigade sig förbi Deangelo steget före mål. Hästen återkom nyligen efter två månaders tävlingsfrånvaro och såg ruskigt vass ut då han speedade ner sina konkurrenter i ett huj i slutkurvan. Strong Heartbeat har inte alls fungerat i de två senaste starterna och känns väldigt svårbedömd även om vi gillar honom i grunden.

Avd 5 – Berth Johanssons Memorial, 2.140 meter autostart

Mister Hercules har inlett året på bästa tänkbara sätt och det känns verkligen som Daniel Redén är på väg att ta den här hästen till nästa nivå efter en del stolpe ut under fyraåringssäsongen. Sättet hästen joggade undan på framme i tät var övertygande och det handlade om ren och skär utklassning på en stark tidsnotering. Den här gången är förutsättningarna annorlunda med bakspår, men Mister Hercules har visat att han är vass även om han får anfalla bakifrån. Rome Pays Off gick fort efter galopp i debuten för Daniel Wäjersten, men i den efterföljande starten blev allt knas då han hamnade i en trött rygg och drogs sist. Avslutningen i vida spår var ”okej plus” och med två lopp i kroppen bör den rätta formen vara nära. Maesteraemon gick från sistahäst till att spurta in som tvåa bakom Mister Hercules i Kjell P Dahlströms Minne. Kurri Jari Boko slog de bästa, finskfödda femåringarna från dödens i april och är bra även för detta sammanhang. Hector Sisu gillade vi framförallt i årsdebuten och det här utgångsläget är spännande för hans del.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Succession var en liten besvikelse på Romme även om hon sprang 1.13,8/2.140 meter. Vi tycker att hon borde hållit undan i det loppet, men det är möjligt att de täta starterna satte ner henne en aning. Nu har hon fått längre mellan loppen och det hon visade gången innan på Solvalla räcker väldigt långt. Cute and Charming vann via tredje invändigt och perfekt lucka i Örebro. Hon är med andra ord inkvalad till Diamantstofinalen och frågan är hur det påverkar taktiken här. Det är även Staro Onyourmarks efter sin seger i Halmstad. Hon underskattas ständigt, men levererar på en hög nivå gång efter gång och går inte förbise längre. Conrads Anette var ute i ett tufft Margareta-lopp senast på Solvalla och stod för en stark insats lite i skymundan. Impala Am har inlett året riktigt bra även om det inte blivit någon seger. Har hon slagläge 300 kvar förväntar vi oss ett raskt upplopp från hennes sida.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

Amalencius B.B. och Huddlestone gör debut i klassen, men kan mycke väl vara duon som får bära på favoritskapet. Den förstnämnde såg knappt ut att tävla i Bronsdivisionens final på Solvalla när han hamnade långt bak och det loppet fäster vi ingen vikt vid. Han har varit jättebra vid segrarna dessförinnan, men inleder från ett utgångsläge från vilket han frontat en gång av tre och galopperat vid de övriga två tillfällena så här kan det bli knas initialt. Huddlestone är en av de som kan komma förbi direkt och han är väldigt vass från ledningen. Dwayne Zet har inte alls varit sig lik efter fullträffen i Sylvesterloppet under nyårsafton. Han fick en dryg halvmiljon på sig den dagen och det kan vara så att han behöver mer tid på sig för att växa in i klassen. Swagger var åter sig lik senast i Boden, men har inga drömförutsättningar framför sig med bricka nio över lång distans. Digital Dominance är en habil långdistansare som visade form i Orebro Int’l.