Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Underbart spellopp!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Derbyfinalisten Readly Lavec och Oskar J Andersson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Derbyfinalisten Readly Lavec och Oskar J Andersson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det svenska travåret avslutas med en multijackpot på V75 där Sylvesterloppet ser precis så vidöppet ut på förhand som man önskar att det ska vara.
De 15 deltagarna är utspridda över fyra volter med 2.640 meter som grunddistans och det står saftiga 537.629 kronor på spel till vinnaren!

Axevallas V75-omgång vilken som nämnt kryddas med en saftig multijackpot avgörs på Nyårsafton som ju är en fredag, men trots det väljer vi att fokusera veckan tidiga tankar mot just den omgången istället för lördagens lopp på Bollnäs.
Att det är mot V75-omgången på Nyårsafton som de flestas fokus kommer riktas råder ingen som helst tvivel om så då känns det helt rätt att belysa de tävlingarna.

Omgången avslutas med Sylvesterloppet (V75-7) över lång distans och hästar på fyra volter. Det står hela 537.629 kronor på spel till vinnaren och det var längesen vi såg ett såhär roligt och kittlande spellopp!

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna på Axevalla.

Avd 1 – Sprinterlopp, 1.640 meter autostart

Det kan mycket väl vara så att vi ser omgångens största favorit i den inledande avdelningen. Bravo Sabotage kördes på väntan senast på Åby och avgjorde säkert i en snabb avslutning. Hästen är än mer effektiv från ledningen och det mesta talar för att han vinner starten. Sedan återstår att se hur roligt han tycker att det långa upploppet är… Leon Zon höll starkt från dödens bakom Claw i senaste starten och skulle kunna ta sin efterlängtade, första årsseger med lite mer klaff. Roller Coaster Ås avslutade vasst via open stretch bakom Bravo Sabotage i senaste starten medan Bravo Santana var en besvikelse senast från ledningen.

Avd 2 – Flerklasslopp, 2.140 meter voltstart

Vi är rätt så övertygade om att Open Sky är loppets bästa häst, men det är inte alltid det är tillräckligt för att man ska vinna travlopp. Han har galopperat i tre av sex starter på svensk mark och kommer från två raka galoppmisslyckande även om han gick en vass upphämtning i senaste starten. Totalt sett är inte det här något topplopp och håller Bontoni Degato upp innerspåret så kan det vara så enkelt att han leder hela vägen. Hästen såg klart fin ut senast i Mantorp och förutsättningarna kunde inte ha varit mycket bättre än vad som nu är fallet. Där bakom är det vidöppet och för den som tänker göra detta till ett garderingslopp så kan det bli väldigt kostsamt.

Avd 3 – Långlopp, 2.640 meter autostart

Det här är ett av omgångens bättre lopp då det kryllar av hästar som har ettor i resultatraden. Lampard kommer från en spetsseger på Solvalla och lär få bära på favoritskapet i det här loppet. Han känns ”grundstark” och vi motsätter oss inte att han ska vara förstahäst såhär vid en första anblick. Chasingneonrainbow har hittat stilen under hösten och vintern och hade troligtvis haft fyra raka segrar utan galoppen näst senast på Romme. Rampant kommer från en fjärdeplats i Ina Scots Ära i Mantorp. Han har bytt regi efter det och körs därtill av Erik Adielsson för första gången. Mamaneedshismoney är distansgynnad liksom El Toro Pellini som kommer ta väldigt många på slutvarvet.

Avd 4 – Spårtrappa, 2.140 meter autostart

Squanto har gått fram som en ångvält hemma i Norge och det är bara segrar i resultatraden. Han duger även i det här sammanhanget, men det är en annan bredd på motståndet den här gången och som sannolik storfavorit känns han inte superhet ur ett strikt spelperspektiv. I Can Steel har inlett med tre raka segrar i Nicklas Westerholms regi. och det ser inte direkt ut som att orken tryter i första taget på den här Maharajah-sonen. Luringen La Ma var trea i ett Klass II-försök på Åby den 11 december och vann ett vardagslopp därefter på just Axevalla. Från tredje ledet kan det bli knivigt att runda samtliga i ett lopp där det knappast skiljer så där hemskt mycket mellan hästarna på de innersta spåren och de som står längst bak.

Avd 5 – Stolopp, 2.140 meter autostart

Chablis Ribb skrällvann från bakspår i ett liknande sällskap på V75 för två veckor sedan. Hon gick ute i spåren på slutrundan den dagen och det finns egentligen ingenting som säger att hon inte ska kunna vinna även här. Betting Pacer var tvåa i just det loppet på Åby efter att man frontat, släppt och attackerat på open stretch-spåret. Det sistnämnda finns ju inte tillgängligt på Axevalla så här är frågan hur man vill hantera det taktiska denna gång? Havana Boko gick en mycket bra långspurt som tvåa bakom Massive Speed på Sundbyholm. Twinkle Face är i knallform och kan få loppet här från innerspår medan Devs Daffodil har en tuffare uppgift från spår åtta.

Avd 6 – Stolopp, 2.140 meter voltstart

Aurora Show trodde vi hårt på inom Halmstads V75-omgång under Uppesittarkvällen, men då blev det galopp kort efter start från spår två i voltstart. Nu inleder hon med bakspår på tillägg vilket sannerligen inte är enkelt, men stoet är tufft och vi tycker inte att det kryllar av toppar i det här loppet. Det är sannolikt att hon blir lite bortglömd nu och det tycker vi kittlar. Hattusa skulle ha startat i ett V75-lopp på Åby för tre veckor sedan, men ströks på grund av förkylning. Hon har inlett lovande i Ulf Stenströmers regi och det lär spekuleras friskt i om hon kan spåra hem varje meter av det här loppet. Blue Frontline är ett starkt hemmahopp som alltjämt håller form av upphämtning att döma senast på Färjestad. Platinum Shine vann Fillies and Mares i mitten av oktober och har därefter gjort tre bra lopp i Diamantsto-försök.

Avd 7 – Sylvesterloppet, 2.640 meter voltstart

Det väntar hela 537.629 kronor till vinnaren av Sylvesterloppet och det här blev ett mycket bra lopp såväl sportsligt som spelmässigt. Vem som blir favorit står skrivet i stjärnorna, men King Schermer har vi sett stå för superinsatser på svensk mark sedan tidigare. Bland annat var han tvåa i Ina Scots Ära bakom Önas Prince i början av juni och fyraåringen höll starkt som femma senast på Vincennes efter att fått lägga en tuff speed mitt i loppet. Derbydeltagaren Readly Lavec var duktig tvåa bakom Selected News i Solvalla Grand Prix och kördes därefter väldigt avvaktande i genrepet inför detta lopp. Han är en given aspirant på segern. Gaylord Am trivs förträffligt över lång distans och har visat att han klarar av att tävla framgångsrikt med skor på hovarna. Spickleback Face kommer från en andraplats i Gulddivisionen och Räser Helge står spännande inne på startvolten och Moses är en av mängder av hästar som också är värd ett omnämnande. Som sagt; det här är ett otroligt roligt spellopp och det är verkligen upplagt för en mycket spännande drabbning!