Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V4-tips: Vi har vinnarna på Vincennes!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Invändiga Gunilla d'Atout och Björn Goop vann Criterium des 3 ans med knapp marginal före Gu d'Heripre. I dag möts de åter på Vincennes dit ATG arrangerar V4-spel. Foto: Gerard Forni
Invändiga Gunilla d'Atout och Björn Goop vann Criterium des 3 ans med knapp marginal före Gu d'Heripre. I dag möts de åter på Vincennes dit ATG arrangerar V4-spel. Foto: Gerard Forni

Spelbolaget ATG arrangerar V4-spel till eftermiddagens topptävlingar på Vincennes och givetvis ingår Prix d’Amerique i V4-spelet. Nedan följer våra tips för de fyra V4-loppen, rådande balansändringar samt ett spelförslag.

V4-1

5 Gunilla d’Atout segrade i Criterium des 3 ans, men gick däremot på pumpen veckan efter då hon montédebuterade i Prix de Vincennes. Det täta upplägget var väl optimistiskt och hon har säkerligen mått väldigt bra av att det blivit en månad mellan loppen. Björn Goops styrning är rysligt kvick i benen, obesegrad över medeldistans på fem försök och och ska därtill tävla barfota bak nu för första gången.

9 Gu d’Heripre var nära att besegra Gunilla d’Atout i Criterium des 3 ans och något av moralisk vinnare senast i Prix de Tonnac-Villeneuve. Där fick han ett väldigt tufft upplägg, men tog likväl striden mot smygkörda 8 Green Grass. Den duon står långt ut bakom vingen och riskerar en tuff inledning, men att båda är bra nog för att segerstrida råder ingen tvivel om.

6 Amon You Sm var tvåa i såväl italienska derbyt som Orsi Mangelli. Han såg fin ut vid sin seger i enkelt sällskap i Bologna i början av månaden och har alla möjligheter att sitta bra till direkt i kraft av sin startsnabbhet. Därtill ska hästen tävla barfota runt om för första gången.

7 Gotland var länge kullens kung, men har inte riktigt haft rätt utvecklingskurva. Han var något blek om nosen trots anständigt löpningsförlopp i senaste starten, men mår gott av den kortare distans som råder nu. I kort- och medeldistanslopp har han åtta segrar och två andrapris på tio starter.

Ranking: 5-9-6-7-8

Balansändring kontra senaste starten:
1 General du Parc – från barfota fram till barfota runt om för första gången
3 Golden Bridge – Från barfota runt om till barfota bak
4 Girls Talk – Från skor runt om till barfota bak för första gången
5 Gunilla d’Atout – Från skor runt om till bak för första gången
6 Amon You Sm – Från skor runt om till barfota runt om för första gången
10 In Your Dreams – Från skor runt om till barfota runt om
12 Al Capone Stecca – Från barfota fram till barfota runt om för första gången
13 Juan Bros – Från skor runt om till barfota runt om

V4-2

9 Face Time Bourbon ska försöka gå i stallkamraten 18 Bold Eagles fotspår och vinna Prix d’Amerique som femåring. Vinterns insatserna har varit helt lysande och ingen vet med säkerhet vart botten är på denna undantagshäst. Att tävla mot ”Bazire-laget” är inte enkelt, men lyckas Björn Goop med styrningen och inte behöver lägga någon övermäktig speed mitt i loppet så blir Face Time Bourbon svårslagen.

Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

7 Davidson du Pont har helt rätt kurva och är nu tillbaka på barfotabalans för första gången  sedan segern i Prix de Bretagne. Det är ingen hemlighet att han är extremt ”preppad” inför det här loppet och för oss är han Jean Michel Bazires starkaste vapen.

Titelförsvaren 16 Belina Josselyn hade sett mer än lovligt sömnig ut i de inledande B-loppen även om det handlade om preparélopp. Till senaste starten var det dags för henne att ”blåsas ur” och Jean Michel Bazire kunde omöjligen varit mer nöjd med det gensvar han fick.

17 Propulsion har varit trea, fyra och femma i sina tre tidigare Prix d’Amerique. Han är inte enkel att räkna på utifrån vinterstarterna här hemma utan det känns endast som Daniel Redén har en riktig susning i vilken form nioåringen verkligen är.

2 Chica de Joudes har övertygat i vinter och närmat sig de absoluta topparna med stormsteg. Nu ska hon tävla barfota runt om för blott tredje gången i karriären. Två gånger har det resulterat i diskvalifikation, men den tredje gången – i mars i fjol – fungerade det på bästa sätt varpå hon bland annat besegrade Looking Superb.

Ranking: 9-7-16-17-18

Balansändring kontra senaste starten:
1 Excellent – från skor runt om till barfota runt om
2 Chica de Joudes – från skor runt om till barfota runt om
3 Looking Superb – från skor runt om till barfota runt om
6 Delia du Pommereux – från skor runt om till barfota runt om
7 Davidson du Pont – från skor runt om till barfota runt om
10 Milligan’s School – från skor runt om till barfota runt om
15 Billie de Montfort – från barfota bak till barfota runt om
16 Belina Josselyn – från barfota bak till barfota runt om
17 Propulsion – från skor runt om till barfota runt om
18 Bold Eagle – från skor runt om till barfota runt om

V4-3

3 Voltaire Gifont såg vi tävla med viss framgång på nordisk mark under den gångna sommaren. Han var åter riktigt positiv i den senaste starten i Cagnes-sur-Mer där han spurtade in som fyra i Grupp III-loppet Prix de la Cote d’Azur, blott en dryg längd efter Earl Simon. Vi slickar oss faktiskt runt munnen när vi ser att han är rankad tolva (!) i Paris-Turf och utnämner Voltaire Gifont till ett helkul vinnarspel!

Fakta

V4-systemet

Avd 1: 5,6,7,8,9
Avd 2: 7,9
Avd 3: 2,3,4,6,8,9,11,12,14,16
Avd 4: 2 Calina

100 rader/200 kronor

Expandera
4 Elvis de Vallon vann Prix de Boissy-Saint-Leger i november efter att snabbstartat till tät, släppt till Hard Times och växlat ner densamme sista 100 meterna. Nu ska han tävla barfota bak för första gången i nuvarande regi och det känns inte så lite påställt inför den här uppgiften…

14 Caliu des Bosc presterade inte alls på från sin bästa sida när han gästade Kouvala i somras. Hans vinterprestationer har tydliggjort att han är mycket bättre än så och åttaåringen har flera gånger om visat att han tål tuffa upplägg.

12 Short In Cash besegrade ett väl så bra gäng senast efter att körts på väntan. Här är fältet större och det kan bli något svårare att komma till.

8 Alcoy har matchats i tuffa gäng denna vinter och var bland annat trea i Prix Tenor de Baune på ett mersmakande sätt.

16 Velvet Gio står för toppinsatser varje gång. Från bricka 16 har han en tuff uppgift framför sig och utifrån ”kändisfaktorn” kan han bli väl hårt betrodd på V4-spelet kontra faktisk vinstchans.

Ranking: 3-4-14-12-8

Balansändring kontra senaste starten:
1 Coeur Baroque – från skor runt om till barfota bak
4 Elvis du Vallon – från skor runt om till barfota bak
13 Hard Times – från barfota runt om till barfota fram
15 Desir Castelets – från skor runt om till barfota bak

V4-4

2 Calina har alltid varit en kulltopp i Norge på stosidan, men därifrån till att bli en Vincennes-vinnare är ett stort steg. Jean Michel Bazire har gjort ett fantastiskt jobb med hästen som fick ett rent preparélopp i Prix de Brest för att istället vara som bäst till den här starten. Då tävlade hon med skor runt om, men nu blir det skoryck ånyo vilket talar sitt tydliga språk.

7 Douceur du Chene besegrade flera av sina konkurrenter i detta lopp i senaste starten. Hon har sju segrar på 15 försök när hon tävlat barfota runt om och kommer med formen i topp till detta lopp.

4 Dear Friend har tagit två raka segrar i rena stolopp under vintern. Här hemma i Sverige har hon varit tvungen att tävla med skor, men nu blir det givetvis barfota runt om; något vi tycker gör henne ännu spänstigare. Stoet gjorde två starter på Vincennes i fjol och var först tvåa bakom 6 Divine Mesloise i ett långlopp och därefter nia i motsvarande lopp som detta senare under månaden.

13 Virginia Grif känner vi till väl i Sverige då hon tävlat här de tre senaste somrarna. Hon var jättebra som tvåa bakom Vipera Killer Gar i senaste starten och kommer med formen helt på topp, men frågan är hur hon ska komma till från det här utgångsläget…

Ranking: 2-7-4-5-13

Balansändring kontra senaste starten:
1 Crescendis – från barfota bak till barfota runt om
2 Calina – från skor runt om till barfota runt om
4 Dear Friend – från skor runt om till barfota runt om
6 Divine Mesloise – från skor runt om till barfota runt om
15 Comete Darche – från skor runt om till barfota runt om

Sport