Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75 Axevalla: Tips, analyser och intervjuer

Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant
På nyårsafton är det finfin jackpot på Axevalla. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
På nyårsafton är det finfin jackpot på Axevalla. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Under hösten har ATG bunkrat jackpotpengar till den här omgången och det är 29.529.976 kronor extra i sjurättspotten. Spelbolaget tror att en ensam spelare med sju rätt belönas med cirka 60 miljoner. På nyårsafton 2018 fanns just 29 miljoner extra i sjurättpotten och Axevallas omgång omsatte över 119 miljoner kronor. Drygt 49 system hittade samtliga sju vinnare som belönades med 1,2 miljoner.

Här kan ni ta del av ranker, analyser, viktiga intervjuer och systemförslag.
Lycka till med spelet!

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar
V75-1: 1 Sally Maclennane
V75-2: 5 Hobby de L’Iiton
V75-4: 3 Newflowers King
V75-6: 2 Digital Ocean, 15 Unico Broline

V75-1

>> Tipsettan & motbud
9 Vikens Fingerprint har utvecklats fint och gick starkt i stoeliten näst senast. Senast droppade hon lite i klass och avgjorde lätt efter att ha inlett i dödens, blivit avlöst och sedan avslutat starkt i tredjespår sista 650 meterna. Hon har toppchans att fälla allt.
3 Key Mom har fått några tuffa lopp, men visat sig stå pall och vann från fjärde utvändigt senast. Skulle hon komma till spets blir hon svår att fånga in.
7 Green Mamba spurtade bra i ihåligt sällskap senast. Hon borde bli bättre för varje lopp, men startsnabbheten i voltstart är svårbedömd.
8 Devs Daffodil gick fort efter galopp senast och 15 Adi Gallia kan få långt fram från bakspår på två tillägg.
13 Viola Grif är färsk på svensk mark och har vilat länge. Hon har i Italien envist matchats över sprinterdistans och de två senaste segrarna har kommit från spets. Fart finns, men hon känns väldigt svårbedömd.

>> Ranking A: 9 B: 3-7-8-15-13-14 C: 2-5-6-4-11-12-10

>> Spetsstriden: Fast hästen på start, 1 Sally Maclennane, är struken så står så att säga distansen fast för övriga. Det förändrar ändå förutsättningarna en hel del och 2 Miss Pastis har goda möjligheter att spetsa. Vi är väl inte helt övertygade om att hon körs i front, utan lär kunna tänka sig släppa – till 3 Key Mom?

Fakta

Intervjuer V75-1

Miss Pastis (1) har jag varit jättenöjd med varje gång jag kört. Nu blev förutsättningarna än mer spännande och hon är kvick första stegen. Jag kör väldigt gärna i ledningen och hon känns intressant här, säger Kevin Oscarsson.
Key Mom (3) gör första starten för mig och är svårbedömd. Dessutom känns det som en barfotahäst och jag vet inte hur hon fungerar i voltstart. Svårbedömd som sagt, men hon känns i alla fall stark, säger Mikko Aho.
Hera di Quattro (5) bommade jag med från springspår senast och hon hamnade i kön. Det gick långsamt första varvet och vi satt i femte utvändigt. Hon kom aldrig till helt enkelt, men jag hade ändå förväntat mig mer av henne. Vi har kollat upp hästen efteråt, inga fel är funna och hon tränar normalt. Utifrån senaste insatsen känns hon svårbedömd och jag tycker dessutom att loppet som sådant ser tufft ut, säger André Eklundh.
Vikens Fingerprint (9) har utvecklats för varje start på sistone och hon tar loppen otroligt bra. Det känns som att det finns fortsatt bra kapacitet i henne och på sistone har hästen skött sig med voltstart. Motståndet blev ungefär som förväntat och värsta konkurrenten har sämre läge. Det ser bra ut på förhand. Inga ändringar är planerade, men vi har inte behövt rycka huvan i de senaste starterna och den växeln finns sparad, säger Mikael Fellbrandt.
Viola Grif (13) har varit här ganska länge, men det har dröjt med pappren från Italien. Av det jag sett i det italienska lopparkivet så är detta en jättefin häst, men segrarna verkar vara tagna från ledningen. Förutsättningarna här är med andra ord annorlunda och jag vet inte hur hon reagerar bakom hästar om hon får stänk på sig. Dessutom är det ju första gången i svensk voltstart. Hon har gått två banjobb varav det snabbaste var efter 1.20 full väg och det gjorde hon på bra vis. Det känns att det kommer bli en ruggigt fin barfotahäst det här, men hon har gått med skor i Italien och tvingas ju fortsätta så under vintern, säger Sofia Aronsson.
Gun Palema (14) gick bra senast. Hon fick anfalla för tidigt, men höll bra bakom en duktig vinnare. Hon var behandlad inför den starten och hade pausat lite så jag tror hon kommer vara ännu bättre denna gång. Från det här läget tror jag hon kan komma iväg bra och vore det inte för att Vikens Fingerprint är med i loppet som går bra varje gång så hade jag varit optimistisk, säger Pär Hedberg.

Expandera

V75-2

>> Tipsettan & motbud
5 Hobby de L’Iton har imponerat stort vid segrarna och tål göra jobb själv. Det är inte omöjligt att han släpps till spets och då blir femåringen väldigt svårslagen.
1 Sandsjöns Enzo har inte lyckats spetsa de två gånger han haft innerspår, men motståndarna har inte sin bästa del från start. Formen är på topp, precis som på Johan Untersteiners andra häst, 10 Stand By Ken, som radar starka insatser.
3 Sato är lite ojämnt startsnabb och springer och sover emellanåt i loppen. Senast levererade han ett mycket starkt upplopp utan att hinna fram.
Treårige 8 Tabasco C.D. är den som visar snabbast utveckling, men läget avskräcker. Han gick bra mot tuffa treåringar senast och avslutade i 1.10-fart sista 800.

>> Ranking B: 1-3-10-8-9-7 C: 2-4-12-6-11

>> Spetsstriden: Det saknas startsnabba hästar och André Eklundh lär vara offensiv bakom 5 Hobby de L’Iton. Hästen är obesegrad från spets – sex vinster.

Fakta

Intervjuer V75-2

Sato (3) gick bra sista 300 meterna senast, men jag vara bara måttligt nöjd med insatsen. I träningen känns hästen som vanligt och han är fräsch och fin. Nu har vi bra spår och autostart är ett plus, men han är lite seg den första biten. Nu blir det åter helstängt huvudlag och förhoppningen är att Sato blir lite mer fokuserad, säger Håkan E Johansson.
Edio (4) är en bra häst som kommer med toppform. Han kan avsluta snabbt, men behöver köras på chans. På minussidan är att hästen inte är så snabb ut. Det känns spännande med Åke Svanstedt i sulkyn och Edio kan överraska, säger Mikko Aho.
Hobby de L’Iton (5) levererar varje gång och vill verkligen tävla. Hästen är okomplicerad, går från alla positioner och underhålls med två lätta jobb bara mellan loppen nu när det bara blir tio dagar emellan. Han verkar inte sliten efter Halmstad så jag måste tro att han gör en bra insats igen. Inga ändringar, säger Sofia Aronsson.

Expandera

V75-3

>> Tipsettan & motbud
3 Alhambra Mail är obesegrad på svensk mark och tycks gå från klarhet till klarhet. Vid Åbysegern i november så tog hon ledningen av egen kraft, men släppte. Även om hon är allround och klarar de flesta upplägg så tror vi att kusken vill testa och köra i tät denna gång.
4 Be The One börjar leva upp till de högt ställda förväntningar man per automatik får på sig som en dotter till Giant Diablo. Hon jagade ikapp Stochampionatsfinalisten Lyx Håleryd från tredje utvändigt senast och har inte gjort en enda dålig insats vid de sex tillfällen hon gått felfritt. Synar dödens?
5 Daisy Cash har testats i en del danska årgångslopp för ston med blandade resultat. Hon hade segern på gaffeln senast i Billund, men tappade travet – och just segern – sista 25 meterna. Precis som sin mamma Paris Lavec dras hon med en del aktionsproblem, men Flemming Jensen väljer med omsorg vilka hästar han skickar till Sverige.
7 Iceland Falls gick rejält bakifrån senast och är under fin utveckling.

>> Ranking A: 3-4-5 B: 7-6-10-11-2-1-8 C: 9-12

>> Spetsstriden: Få startblixtar. 1 Veams Benelli var aldrig riktigt nära att hålla upp innerspåret näst senast. Vi tror på 3 Alhambra Mail i tät om hon öppnar som på Åby i november. Det stora hotet är 7 Iceland Falls som laddades rejält näst senast och då vann spetsstriden.

Fakta

Intervjuer V75-3

Be The One (4) har börjat karriären lovande och det känns som att det finns mycket utveckling att hoppas på under fyraåringssäsongen. Hon var överlägsen på en 1.15-tid över lång distans i november och vann också mycket lätt senast där det såg ut som att Örjan inte behövde köra speciellt mycket för att hon skulle ta ner den som tog över ledningen in i sista kurvan. Däremellan var hon med i det lopp på Solvalla där det blev en massa strul med startbilen med lång väntan på banan och sedan linjestart. Det blev för mycket och det loppet är bara att glömma. Hon kördes lite lätt i måndags och kändes fin så allt verkar bra inför nyårsaftonen. Hästen har vad jag kommer ihåg inte laddats från start bakom bilen och det är svårt att säga hur startsnabb hon är, men vettigt ska hon i alla fall kunna öppna. Det finns en häst innanför som har fyra raka segrar som säkert är en svår motståndare, men det här stoet lovar så pass mycket att hon ska kunna vara med och slåss om segern, säger Clas-Göran Björkroth hos Timo Nurmos.
Amusement (6) är nyttig. Vi får försöka hänga med till en god placering, säger Peter Untersteiner.
Gal Gadot Racing (11) vann på ett bra sätt senast efter några galoppmisslyckande. Jag gillar den här hästen och tror hon har fina pengar att hämta framöver. Startspåret drar ner segerchansen, men skulle det klaffa är jag faktiskt inte helt främmande för att hon kan vara bra nog för att överraska. Inga ändringar, säger André Eklundh.

Expandera

Vann lätt på Mantorp och hästen blir allt bättre för varje start

V75-4

>> Tipsettan & motbud
Ett öppet lopp där vi tar ställning och hoppas att tre streck räcker.
12 Bo C. är en chansning som tipsetta då han haft problem i kurvorna på sistone och inte känns gynnad av att gå bakifrån. Dödenstriumfen i Örebro näst senast var dock så pass övertygande att han sannolikt är ensam på banan i felfritt lopp och det faktum att han sitter i andraspår direkt är klart gynnsamt.
5 Grainfield Aiden var smällbra i Mantorp där han gick en lång speed utan att mattas. Han är van att tävla tätt och har flera gånger vunnit när han starta vecka-vecka.
9 Global Tailwind var något av moralisk vinnare senast på Färjestad efter att fått en tuff väg fram till dödspositionen. Han är härdad i V75-sammanhang och har flera gånger suttit fast med vad som sett ut som vinstkrafter.
6 Callmesally vann V75-lopp på Axevalla i somras, men senaste insatsen lämnade en hel del övrigt att önska.
10 Stud Muffin gynnas av de långa rakorna och ska närma sig rätt form nu efter två täta starter i december.

>> Ranking A: 12-5 B: 9-6-10-4-11-8-13 C: 1-7-2-15-14

>> Spetsstriden: Ingen av hästarna på startvolten uppfattar vi som särskilt snabb, men 1 M.T.Nordic Spirit bör kunna hålla upp initialt. 9 Global Tailwind kan utmana tidigt och vi blir inte förvånade om han släpps till tät.

Fakta

Intervjuer V75-4

M.T.Nordic Spirit (1) mår bra och galoppen senast var ett olycksfall i arbetet. Målsättningen är att köra i ledningen, säger Peter Untersteiner.
Grainfield Aiden (5) vann lätt på Mantorp och hästen blir allt bättre för varje start. Allt var bra i fredagens träning och jag är nöjd med spåret. Här sitter vi direkt i andraspår och vi kan ta en lugn inledning. Min häst kan göra mycket av jobbet själv och jag litar på Grainfield Aiden. Jag tror inte att vi kör med jänkarvagn när det är voltstart, säger Hannu Korpi.
Callmesally (6) är en fin häst som vunnit tre V75-lopp i år. Hästen har fin kapacitet och bra styrka. Jag var besviken senast, men jag tror att insatsen berodde på foderbyte och nu har vi återgått till det normala. Hon har tränat fint och travade bra med skor på hovarna senast, säger Mikko Aho.
Global Tailwind (10) var jag jättenöjd med senast, han var verkligen heroisk. Jag är jättenöjd med utgångsläget och han är snabb ut, jag tror det är smyg på att han kan sitta i ledningen trots tillägg. Jag har väldigt bra känsla inför detta, inte minst med tanke på att han var lugnt tagen inför starten senast och borde vara snäppet bättre nu, säger Jörgen S Eriksson.
Lady Palema (15) gör det okej i loppen, men har lite svårt sista biten. Tolftespår på tillägg gör att det känns iskallt och med tanke på vilken ruggigt fin stam det är på den här hästen så kan det mycket väl vara så att avelsboxen stundar och att detta blir sista starten, säger Pär Hedberg.

Expandera

V75-5

>> Tipsettan & motbud
3 Big Jim Pellini
spurtade starkt från andra ytter senast och segern blev väldigt lätt när ledaren galopperade. Gången vann fyraåringen lätt från spets och han startar med fina förutsättningar. Dessutom har Hann Lähdekorpi fin form i sulkyn – hon har vunnit med åtta av de elva senaste styrningarna.
4 Galba Ringeat har styrkan som vapen och galopperade med grepp senast. Hästen räds inte grovjobb och nu hoppar Jorma Kontio upp för första gången.
11 E.V.Mici startgalopperade i Sverige-debuten, men senast imponerade hästen så smått efter att ha lämnat fjärde ytter redan 1.400 kvar. Läget talar för att hästen ska sköta sig och Hannu Korpi tror mycket på E.V.Mici.
9 Express Lime har vettigt läge och duger gott i den här omgivningen.
7 Point Zero höll bra i dödens senast. Hästen gynnas av tätare starter och känns intressant med Åke Svanstedt i sulkyn.
8 The Gambler är startsnabb och vann lätt från ledningen senast. Hästen har vunnit tre av nio lopp och är obesegrad felfri.

>> Ranking A: 3-4-11 B: 9-7-8-10-1-2 C: 5-6-12

>> Spetsstriden: 3 Big Jim Pellini försöker hålla 5 Marcel P. på utsidan. Den förstnämnde har två vinster på lika många försök i spets. Marcel P. är obesegrad efter att ha sprungit i ledningen tre gånger.

Fakta

Intervjuer V75-5

Galba Ringeat (4) hade lite otur senast, vi hade grepp på ledarhästen när denne galopperade och bröt ut på oss. Jag tror att det var segern som rök där. Det här är en häst under utveckling som jag tror ska duga i klassen. Tung bana vore bara ett plus, precis som långt upplopp är. Han ska bli kul att se med Jorma och nu lättar vi till aluminiumskor runt om, senast gick han med järnskor bak. Senast var också första med skygglappar och jag tycker att han blev klart alertare med dessa, säger Jörgen S Eriksson.
– Jag har matchat Point Zero (7) snällt och nu är det tuffare motståndet samt spår lite långt ut på vingen. Det är en flegmatisk häst som jag tror ska passa med Åke Svanstedt. Nu blir det helstängt huvudlag för första gången i min regi, säger Mikko Aho.
Express Lime (9) har haft lite småskavanker efter comebacken, men han står bra inne och jag har siktat hit. Hästen har gått 1.22 full väg i banjobb i långvagn inför det här och jag tror på en fin insats, säger Peter Untersteiner.
E.V.Mici (11) är konstig och bråkig häst. Det fungerade inte på Solvalla, men senast skötte han sig bättre bakom hästar och jag är nöjd med läget. Från bakspår kan jag lugnt och försiktigt glida upp till start och sedan får jag köra på säkerhet den första biten. Han trivs när han slipper springa i ryggar; E.V.Mici är stark och jag kommer att köra offensivt. Det blir samma utrustning som senast, säger Hannu Korpi.

Expandera

V75-6

>> Tipsettan & motbud
5 Högstenastalldräng trivs med tidig tätkänning och står noterad för en vinst på tre försök över lång distans. I förra starten fullföljde hästen fint från vinnarhålet och gången innan spurtade han bra i skymundan. Carl Johan Jepson i sulkyn är ett stort plus och när de värsta konkurrenterna har sämre lägen tar vi ställning och spikar Högstenastalldräng. Jepson har kört en gång innan och då slutade hästen tvåa.
Slovenske hästen 13 Jimpeto Joy står noterad för tre vinster på fyra försök hos Jerry Riordan. Hästen vann med krafter kvar senast och lång distans är inget minus. Han räds inte grovjobb och räknas tidigt vid gardering.
12 Payet D.E. fick öppna tufft för ledningen senast och höll tappert som tvåa. Hästen vann över 2.640 meter näst senast och lång distans är ingen nackdel.
11 Rocky Bear avgjorde knappt efter fin resa senast och kommer med toppform. Hästen har två vinster och ett galoppmisslyckande efter tre starter över lång distans.
14 Inez Alki var finfin från spets senast, men nu möter hon hingstar och valacker och har tuffare förutsättningar.

>> Ranking A: 5 B: 13-12-11-14-7-1-3-10-8 C: 9-4-6

>> Spetsstriden: 1 Goetmals Joe har vettig spetschans och det är tänkbart att han provar i ledningen. Det är möjligt att Carl Johan Jepson är offensiv bakom 5 Högstenastalldräng och då kan han tidigt sitta i tätpositionen.

Fakta

Intervjuer V75-6

Gooner (3) gick jättebra i skymundan senast. Kevin Oscarsson tyckte att han valde lite fel väg, men hästen avslutade vasst långt ut i banan. Det var ett bra treåringslopp han var ute i den dagen och jag tycker att den här hästen har helt rätt utvecklingskurva. Skulle jag lyckas hitta till ledningen och hållas första 700-800 meterna så är jag inte främmande för att de andra kan få svårt att nå honom, säger André Eklundh.
Högstenastalldräng (5) har haft krafter kvar i de två senaste starterna. Det är en okomplicerad häst som trivs över lång distans och har passande spår. Han har duktig körsven och tillsammans med Callmesally är han min bästa chans i omgången, säger Mikko Aho.
Vikens Energy (8) har svarat för flera fina insatser under hösten utan att vinna. I förra starten var Magnus Jakobsson lite mer offensiv och det var rätt val. Spår fem är inget bekymmer och lång distans är ingen nackdel. Vikens Energy är en duktig avslutare som kommer i bra form. Inga ändringar, säger Mikael Fellbrandt.
Rocky Bear (11) har varit duktig och kommer med toppform. Jag var lite orolig med lång distans näst senast, men han hade inga problem med orken och det ska inte vara några bekymmer den här gången heller. Allt verkar bra och härifrån behöver vi lite tur för att komma till. Inga ändringar är planerade, säger Håkan E Johansson.
Unico Broline (15) hade jag tänkt starta i början av månaden, men dagen innan anmälan stod han med en halsinfektion. Nu är han frisk och redo att tävla igen, men det är givetvis svårbedömt om formen är hundraprocentig. Förutsättningarna är dessutom annorlunda med lång distans, bakspår och äldre konkurrenter. Skor runt om tävlade han på utan problem förra vintern så det i sig är inget hinder, säger Sofia Aronsson.

Expandera

V75-7

>> Tipsettan & motbud
2 Reverend Wine
var finfin från ledningen senast och har goda möjligheter till repris, men han blir väl hårt betrodd och det saknas inte motbud. Sexåringen står noterad för fem vinster på sex försök i ledningen.
11 Linus Boy är både stark och snabb och har tidigare vunnit V75-lopp på Axevalla med skor på hovarna. Hästen var duktig från sjunde ytter i comebacken, men senast blev han tempotorsk i fjärde ytter.
3 Southwind Feji står noterad för åtta vinster och två andrapris efter tio starter på hemmaplan. Hästen fick göra grovjobb i comebacken och höll bra som tvåa bakom Dear Friend. Nu möter hon hingstar och valacker.
8 Aron Palema är segerlös 2019, men hästen är snabb ut och varit lite uppåt på sistone. I senaste loppet fullföljde han bra (1.11,5/700) efter spårsnål resa och gången innan gjorde han grovjobb i dödens.

>> Ranking A: 2-11 B: 3-8-5-4-6-12 C: 10-9-1-7

>> Spetsstriden: 2 Reverend Wine är rask ut och har toppchans på ledningen.

Fakta

Intervjuer V75-7

Southwind Feji (3) var jättefin i comebacken. Hon blev lite vass på mellanvarvet så Micke J hade inget annat val än att lyfta ut henne. Hästen kämpade på bra och höll ihop travet fint. Det var bara Dear Friend som tog sig förbi och det är ju inget att skämmas för. Av träningen att döma har hon kommit allt mer med loppet i sig. Reverend Wine fick bättre startspår och är i toppform så den kan bli svårslagen, säger Pär Hedberg.
Cab Hornline (5) har gjort en start för oss och var okej då, men det har strulat lite efteråt och han har en bit till toppform. Han kommer få skor runt om nu, men i dagsläget spelar det ingen större roll. Vi är nöjda om han gör ett vettigt lopp och tar pengar, säger Kevin Oscarsson.
Mr Perfect (6) var vaccinerad inför senast och jag tror att det var det som satte ned honom. Han kändes jättefin i fredagsjobbet och han brukar alltid hitta toppform under vintern. Jag tycker faktiskt att han är tredje-fjärde häst i det här sällskapet, säger Kevin Oscarsson.
Aron Palema (8) gick jättebra på open stretch på Åby i en snabb avslutning. Vi får se hur kusken ska göra från start här. Jag tycker att loppet ser ojämnt ut och börjar man ta upp och hamna långt bak kan det bli väldigt tufft att ta sig fram om inte ryggarna håller rätt klass, men samtidigt kan det bli kostsamt om man ska ladda… Hästen är absolut i gott slag, men jag är rädd att det kan bli för svårt från spår åtta, säger Pär Hedberg.
Linus Boy (11) har gjort två bra lopp efter uppehåll sedan i somras med två verkligt starka slutvarv. Det är några veckor sedan han startade men formen ska vara fortsatt fin. Läget är tråkigt, men får han bra ryggar fram till upploppet plockar hästen säkert ner många av de framför till slut, säger Clas-Göran Björkroth hos Timo Nurmos.

Expandera

27 dec–2 jan: Hästarna i superjackpotten på V75

Fakta

V75-förslaget 31 december

V75-1: 3,7,8,9,13,14,15 (5,6)
V75-2: 1 Sandsjöns Enzo (3,10)
V75-3: Samtliga tolv hästar (3,4)
V75-4: 5,9,12 (6,10)
V75-5: 1,2,3,4,7,8,9,10,11 (5,6)
V75-6: 5 Högstenastalldräng (13,12)
V75-7: 2,11 (3,8)

4.536 rader/2.268 kronor

Expandera

Av: PÄR GUSTAFSSON, OLA LERNÅ & EMIL PERSSON

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Vi spikar emot favoriten

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Sofia Aronsson tränar ett av våra två singelstreck inom V75-omgången. Foto Malin Albinsson/MVA Foto
Sofia Aronsson tränar ett av våra två singelstreck inom V75-omgången. Foto Malin Albinsson/MVA Foto

Färjestad bjuder på en smålurig V75-omgång denna vecka med Unionstrav. Det är inte direkt så att det kryllar av norsktränade hästar utan har blivit ett steg tillbaka kontra hur det såg ut under de första åren som Unionstravet arrangerades.

Några spännande, norska inslag finner vi dock och från vårt västra grannland hämtas veckans bästa singelstreck. Att Odd Herakles (V75-3) ska förlora Unionskampen bedömer vi som långsökt även om han bytt regi efter senaste starten.

I övrigt lyser de givna singelstrecken med sin frånvaro och vi väljer att ta ställning för en häst som i skrivande stund är andrahandsfavorit, men mer om det nedan…

Startlistor till omgången.

Spela V75 tillsammans med Sulkysport.

V75-strykningar

Avd 5, 12 Deep Sea Dream

Avd 1 – Unionsstayern, 3.140 meter voltstart

 • Amiral har alltid omgetts av ett gott rykte, men det har sannerligen inte varit raka spåret i hans karriär. Nu har de två senaste segerloppen varit flera steg framåt, men vi vågar ändå inte lita helt på honom. Det kan bli svar i spetsjakten och får han då vandra hela vägen eller delar av vägen på ledarens utsida så blir det bekymmersamt.
 • Fakta

  RANKING

  3 Amiral
  2 Global Viscount
  1 Gazza B.R.

  14 Monfalcone
  8 Zizou
  15 Global Unspoked
  11 Tony Afrika

  12 Jareth Boko
  7 Wir Ideal
  9 Mr Deauville
  4 Mr Rapide
  6 Madronjo
  10 Stand By Ken
  5 Harmke Schermer
  13 MT.Knight Rider

  Expandera
  Global Viscount
  gjorde ett starkt lopp senast på Åby bakom Spartak Face. Ulf Stenströmer tog en trippel som tränare under torsdagen och har stallet i toppslag, men frågan är hur Global Viscount hanterar att göra sin fjärde start inom loppet av fem veckor?
 • Gazza B.R. var det inget tryck i alls i comebacken, men det kan helt enkelt varit så enkelt att han behövde den genomköraren. Nu ska han vara vassare med det loppet i kroppen och utifrån hur bra hästen presterat från ledningen tidigare så tror vi att Björn Goop väljer att köra i ledningen om han kan hålla ut Amiral i första skedet.
 • Monfalcone fick för långt fram senast på Axevalla, men avslutade helt okej i skymundan. Han tål den långa distansen och är så pass spurtstark att han har alla möjligheter att blanda sig i striden här om det bara stämmer lite med draghjälpen.
 • Zizou gör nästan alltid bra lopp och ska också streckas liksom Global Unspoked som fick lägga för många speeder under vägen senast för att riktigt orka.

Spetsbud: Här avgörs mycket av loppet. Gazza B.R. är så pass snabb samtidigt som Björn Goop sitter i vagnen att han ska ha god chans att hålla ut Amiral inledningsvis.

Avd 2 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • Fakta

  RANKING

  2 Mistelns Napoleon
  1 Abrakadabra
  3 Helios di Quattro

  8 Victory’s Club
  4 Easy Cash
  12 Astronacente Zac
  6 Vitro Diablo
  5 Dark Roadster
  10 Fredric Palema
  7 Lovemore

  11 Kick the Dust Ås
  9 Souvenir d’Inverne

  Expandera
  Mistelns Napoleon
  var jättebra då han vann ett klass II-försök hemma på Skrubbs i juli. I finalen fullföljde han starkt bakom Newport Beach och vi har ingen anledning att tro att han inte ska kunna stå sig även i denna högre klass. Däremot har hästen varit struken på grund av orsakade omstarter efter senaste starten varpå det gått lite långt mellan starterna; det kan däremot påverka slutresultatet.
 • Abrakadabra öppnade riktigt snabbt till ledningen senast på Bjerke. Då stod han med spår längre ut bakom vingen, men hästen tycks kunna accelerera så pass fint redan från start att han ska ha chans att hålla upp ett innerspår ocskså. Vi är dock inte helt övertygade om att hästen är en ”kanon” för klassen utan ska det hålla hela vägen behöver han nog få dämpa en bit av loppet.
 • Helios di Quattro trodde vi mycket på i lördags, men då blev det galopp kort efter start när hästen bromsade till. Innan loppet såg hästen jättefin ut och nu aviseras såväl stängt huvudlag som jänkarvagn på vilket kittlar.
 • Victory’s Club hade vi säkert tippat etta från något av de fyra innersta spåren, men från bricka åtta får han slå ur underläge.
 • Easy Cash går ner i klass och känns intressant om dödspositionen kan undvikas.

Spetsbud: Abrakdabra är så pass rask att han ska ha vettig chans att hålla ut Mistelns Napoleon när de står sida vid sida.

Avd 3 – Unionskampen, 2.140 meter auotstart

 • Fakta

  RANKING

  4 Odd Herakles

  2 Roli Eld
  3 Åsrud Vilja
  6 Troll Solen

  1 Björs Frej
  10 Bellfaks
  9 Valle Mattis
  7 Eldvin
  5 Emil Mollyn
  7 Titan Tabac

  Expandera
  Odd Herakles
  har varit hela Nordens kallblodskung detta år som han hittills tagit sig igenom utan att förlora en enda gång. Tio raka segrar har det blivit och med tanke på hur Odd Herakles såg ut senast så hade han säkert kunna springa fortare än de 1.18,5 han kom hem på den dagen. Odd Herakles möter samma gäng som han besegrat tidigare under året – kanske rentav något enklare motstånd – och vi finner ingen anledning i att spekulera om förlust. Hästen har förvisso bytt regi och flyttats hem till ägaren efter senaste starten, men det känns långsökt att det ska påverka så mycket att han förlorar detta lopp.
 • Roli Eld var nära att utman Odd Herakles några gånger i våras, men galopperade på upploppet när det drog ihop sig. Han har blandat och gett lite sedan dess och var till exempel inte när att kunna följa Odd Herakles på Jarlsberg i början av juli trots att han fick tassa med i rygg hela vägen.
 • Åsrud Vilja fick aldrig chansen mot Odd Herakles vid deras senaste möte och gick i mål med sparade krafter. Hon var fin vid segern därefter, men att matcha Odd Herakles är något helt annat.
 • Troll Solen var tvåa bakom Odd Herakles i Norskt Mästerskap i juli och trea i det här loppet i fjol. Han levererar för jämnan, men att det ska räcka till att utmana om segern här kan vi inte tro.

Spetsbud: Odd Herakles närmast följer startbilsvingen så vi har ingen anledning att tro annat än att han vinner starten.

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter voltstart

 • Fakta

  RANKING

  12 Jaxon V.S.

  7 Equal to None
  8 Golden Boy Sisu
  10 Draco
  5 Ornello
  6 Rutger B.L.
  1 Valle E.W.

  4 Chris K.
  11 Lightbay
  9 Marres Diva
  3 Flacco
  2 Iggy Boko

  Expandera
  I en öppen och smålömsk V75-omgång väljer vi att ta ställning för Jaxon V.S. i detta klass II-försök. Den tyskfödde fyraåringen inledde lite småknackigt hos Sofia Aronsson, men har precis som hela hennes stall bara lyft sig undan för undan under säsongen. Hästen har vunnit på alla möjliga olika sätt – däribland från dödens – och vi har ingen anledning att tro att den här dryga distansen ska vara ett problem för hans del. Vi är lite inne på att några av konkurrenterna har resultatrader som är lite väl smickrande och spikar Jaxon V.S. med en tro om att han helt enkelt är bäst.
 • Equal To None var mystiskt blek senast i Örnsköldsvik och någon bra förklaring till den insatsen har vi inte funnit. Nu slipper han åtminstone långresan och hästen har tuffat på bra vid segerloppen dessförinnan.
 • Golden Boy Sisu gick en rejäl långspurt senast i Gävle och vann utan problem. Han flyttar fram sina positioner hela tiden och kan säkert gå en 1.14-tid över denna distans.
 • Draco gick jättebra efter kort startgalopp senast på Lunden. Hästen har aldrig varit sämre än tvåa i felfritt lopp och kan säkert passa fint ihop med Jorma Kontio som vet hur man parerar lite skuttiga typer.

Spetsbud: Här är inte inledningen given på något vis. Valle E.W. är knapp spetsfavorit, men Rutger B.L. också rask. Equal To None uppfattar vi inte som någon riktig startraket, men det där däremot hans kusk…

Avd 5 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Gulddivisionen håller hög klass och känns därtill lite småöppen. Det går att argumentera för att Who’s Who ”bara ska vinna” ett sådant här lopp, men han är alltid lite sårbar då han sällan tar ledningen av egen kraft utan riskerar att få göra jobbet själv. Hästen såg strålande ut senast på Bergsåker, men kördes passivt från dåligt läge och fick aldrig en ärlig chans.
 • Fakta

  RANKING

  5 Who’s Who
  9 Heavy Sound
  1 Gigant Invalley

  8 Cyber Lane
  7 Voltaire Gifont
  6 Forfantone Am
  2 Global Welcome

  10 Chianti
  4 Snowstorm Hanover
  11 Giveitgasandgo
  3 West Wing

  Expandera
  Heavy Sound
  ska bara bli bättre och bättre för varje lopp han får innanför västen efter lång frånvaro. Han avslutade 1.10 sista 800 meterna i The Owners Trophy från bakspår på tillägg och är mer gynnad av att alla står lika start.
 • Gigant Invalley är relativt färsk i eliten, men ska verkligen inte underskattas. Vi påminner om att han var tvåa i Årjängs Stora Sprinterlopp bakom Milligan’s School och här står han perfekt placerad för att vinna starten. Lyckas han göra det så tror vi att Gunnar Austevoll fullföljer och kör i den positionen.
 • Cyber Lane gick jättebra i Åby Stora Pris där han fick ta upp jakten från sjätte utvändigt. Spår åtta var allt annat än vad Johan Untersteiner hade önskat sig och den här uppgiften är knivig.
 • Voltaire Gifont står inte mycket bättre placerad, men är även han riktigt på gång uppåt. Han gjorde inte bort sig när han mötte Who’s Who i fjol och kan överraska.

Spetsbud: Vi tror att Gigant Invalley håller ut Snowstorm Hanover.

Avd 6 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Fakta

  RANKING

  1 Urban Kronos
  4 Chapuy

  5 Giant Shadow
  3 Always On Time
  12 Night Brodde
  8 Niky Flax
  7 Reigning Moni

  6 Rushmore Face
  2 Empire Garbo
  9 Highspirit
  10 My Dream Art
  11 Only One Winner

  Expandera
  Urban Kronos
  var fin vid spetssegern på Romme, men aningen sämre gången efter då han inte riktigt kunde följa från vinnarhålet. Det kan vara så enkelt att han är bättre över sprinterdistans och i kraft av det gynnsamma utgångsläget blir han vårt tipsval.
 • Chapuy är en annan sprinterälskande, startsnabb herre. Skulle han komma förbi de invändiga direkt så är han tveklöst hästen att slå för vi räds inte alls det faktum att han står hårt inne på pengarna i detta lopp. Tvärtom så springer brons- och silverhästarna ungefär lika snabbt och den 1.10-tid som kan komma att krävas här har inte varit något hinder tidigare för Chapuy.
 • Giant Shadow har haft lite svårt att ta det där nästa steget i sin utveckling. Han fick ett bra lopp senast på Jägersro, men det exploderade på intet vis när han fick fritt spurtutrymme. Undan för undan så kommer han i vilket fall allt mer och körning mellan de tidigare nämnda skulle givetvis gynna Giant Shadow.
 • Night Brodde har vi högt upp i ranken trots tolftespår över sprinterdistans. Han har sett strålande ut i de senaste starterna och kommer avsluta riktigt vasst om det stämmer det minsta härifrån.

Spetsbud: Urban Kronos höll upp innerspår på Romme trots att Always On Time fanns tätt intill honom den dagen. Nu är Chapuy med och bråkar likaså, men det kan bli knivigt för honom att ta sig förbi när han har så startsnabba hästar tätt inpå.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Farlander Am var strålande bra då han vann K.G.Bertmarks Minne på Jgäersro trots bricka tolv. Via en häftig långspurt gick det vägen och insatsen var så pass rejäl att han bör bära de pengar han fick på sig även framledes. Den här uppgiften är inte den tuffaste man kan stå inför i bronssammanhang och Farlander Am ska gälla som favorit.
 • Fakta

  2 Farlander Am
  3 Allaway G.T.
  4 Hands Down D.E.

  10 Sandsjöns Enzo
  11 Bear Hope
  5 Goldstile
  6 Look Håleryd
  1 Massive Speed
  8 Enzo Am
  7 Neelix

  12 L’amour Bonanza
  9 Bag’s Simoni

  Expandera
  Allaway G.T.
  har blivit väldigt jämn i sina prestationer och man tycks numera kunna räkna med att han kommer leverera varje gång. Hästen har vunnit över distans och känns allround.
 • Hands Down D.E. övertygade stort vid segern senast på Romme och såg faktiskt okörd ut via ett slutvarv på 1.11,5. Han står hårt inne i det här loppet, men intrycket var så pass bra senast att han absolut måste räknas här också.
 • Sandsjöns Enzo fick se sig utkontrad av Bag’s Simoni senast. Nu får han gå bakifrån för första gången på ett tag vilket kan vara positivt.
 • Bear Hope fick attackera lite för tidigt senast i Gävle, men höll ändå farten bra som trea.

Spetsbud: Farlander Am är startsnabb och har främst Enzo Am från bricka åtta att bråka med i inledningsskedet.

Fakta

V75-FÖRSLAGET FÄRJESTAD 19 SEPTEMBER

Avd 1: 1,2,3,8,11,14,15 (12,7)
Avd 2: 1,2,3,4,8,12 (6,5)
Avd 3: 4 Odd Herakles (2,3)
Avd 4: 12 Jaxon V.S. (7,8)
Avd 5: 1,5,7,8,9 (2,10)
Avd 6: 1,3,4,5,7,8,12 (6,2)
Avd 7: 2,3,4 (10,11)

4.410 rader / 2.205 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Nu måste det vara dags!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Activated kom längst ut i banan vid fjolårets skrällseger i Stochampionatet. Idag tror vi att hon bärgar årets första triumf. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Activated kom längst ut i banan vid fjolårets skrällseger i Stochampionatet. Idag tror vi att hon bärgar årets första triumf. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Tre starter och ingen seger. Att 2020 inte blivit vad kretsen kring Activated (V86-8) hade hoppats på är säkert inget understatement.

Fjolårets vinnare av Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet har inte alls fått kontinuitet i sitt tävlande, men nu tycks det äntligen kunna bli ändring på den saken. Senaste insatsen på Bergsåker var ett rejält fall framåt och nu kan jag inte hålla fingrarna borta utan känner att det är läge att attackera med full kraft.
Den låga spelprocent hon erbjuds till denna gång på V86-spelet förväntar jag mig inte att vi ska få på henne framöver…

På Jägersro är det Christoffer Eriksson i huvudrollen. Han kör två tre av favoriterna på V86-spelet och vi kan inte blunda för att Rackham (V86-5) har en smaskig uppgift som han ska ha toppchans att reda ut även om han får gå den tunga vägen.

V86-strykningar

Avd 3: 7 Bahama Passion
Avd 6: 8 Cobbys Nana

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar.

Spela V86 tillsammans med Sulkysport.

Troliga och roliga

 • Perfekt Gehör (V86-1) har det blivit många ben på i inledningsskedet i de två senaste starten, men nu tror jag inte att Flemming Jensen kommer behöva ladda lika tufft för att lyckas sätta henne i ledningen. Hon gjorde ett bra lopp som fyra bakom bland annat Mellby Harissa och Del Ray Pellini för tre starter sedan i Stochampionatet Consolation och har en spännande uppgift på pappret.
 • Vae Victis Club (V86-2) har varit struken på grund av sårskada efter senaste starten, men det var inget efterhängset problem utan han är snabbt tillbaka på banan. Hästen har övertygat stort vid sina två segrar på svensk mark och kan öppna så pass bra bakom bilen att jag inte alls blir överraskad om han tar sig förbi Cab Lane direkt.
 • Keegan Trot (V86-4) har dragit med aktionsproblem. Även om det kommer ett och annat felsteg mellan varven så har han blivit mycket bättre nu och även fått upp mer fart i sin kropp. Bakspår på tillägg är inte hela världen när det handlar om lång distans och kapacitetsmässigt behöver han inte alls vara sämre än sina konkurrenter i detta lopp.
 • Rackham (V86-5) möter ett motstånd som han bara ska besegra om han tävlar på samma nivå som i senaste starten. Christoffer Eriksson menar på att hästen hade hävdat sig i Derbyfinalen utifrån hur han kändes senast och några Hail Mary, Don Fanucci Zet eller Aetos Kronos finner jag inte i det här loppet…
 • Activated (V86-8) var tillbaka med besked senast på Bergsåker där hon gick ett mycket bra slutvarv bakom Lipstick Tooma och Argbiggan. Nu när hon kan tävla mer kontinuerligt ska formen kunna komma ännu mer och jag tror hon avgör det här loppet i spurten. I synnerhet om Rose Run Sydney tar emot Une Etoile Gar initialt och det blir lite kubbning den första biten.

Betrodda som lever farligt

 • Cleopatra Mystique (V86-1) kommer från seger på en topptid, men det var i ett överpacat lopp där mycket blev rätt för henne. Nu ser konkurrensen inte direkt enklare ut och därtill blir det skor på hovarna. Som favorit känns hon helt klart överspelad.
 • Umustbecrazy (V86-3) är inte dålig på något vis, men det var med ganska knapp marginal hon vann senast på Jägersro i ett sällskap som var enklare än det hon stöter på nu. Jag tycker det känns fel att hon – i skrivande stund – är jämnspelad med Coumba.
 • Strong Heartbeat (V86-6) hade säkert varit nära Admiral As i mål senast på Solänget utan felstegen in mot upploppet. Hästen är jättebra, men inget att lita på och även om han har överkapacitet för det här sällskapet så bör han garderas.
 • Wild Love (V86-8) är jättebra och har etablerat sig i stoeliten vid det här laget. När man ska jaga bakifrån i de här sammanhanget är man dock alltid sårbar och med rygg på Hevin Boko initialt så föreligger också en risk att hon hamnar en bit bak direkt.
Fakta

V86-FÖRSLAGET

Avd 1: 2,3,10 (9,5)
Avd 2: 6 Vae Victis Club (7,4)
Avd 3: Samtliga hästar (6,1)
Avd 4: 2,3,5,6,7,9,10,12,13,14,15 (4,1)
Avd 5: 4 Rackham (5,6)
Avd 6: 3,7,9,10,11 (4,6)
Avd 7: 2,3,5,6,7,9,12 (13,11)
Avd 8: 3 Activated (9,2)

9.240 rader / 2.310 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Who’s Who i huvudrollen

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Who's Who ska starta på Färjestad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Who's Who ska starta på Färjestad. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Lördagens V75-omgång hämtas från Färjestad där Unionskampen står på programmet. Bortsett från kallblodsloppet så är det inte så hiskeligt mycket till unionskamp i ärlighetens namn utan en påtaglig övervikt av svenskt deltagande.

Odd Herakles (V75-3) står med tre ben i mål och blir omgångens största favorit. Lämpligt ser det även ut för Who’s Who (V75-5) i Gulddivisionen, men loppet blev oväntat bra och han får absolut inte ha en dålig dag om han ska vinna det här loppet.

Omgångens roligaste lopp? Ur ett strikt spelperspektiv säger jag klass II-försöket (V75-4) där det kommer hästar från olika nationer och ska göra upp över lång distans. Här kommer många köra som om de har bästa hästen, var så säker…

Avd 1, 3.140 meter voltstart – Unionsstayern

Det är ingen vild gissning att 3 Amiral blir en av omgångens största favoriter. Hästen har fungerat bra vid två raka segrar och öppnade snabbt till ledningen från just tredjespår i senaste starten. 2 Global Viscount står perfekt inne i loppet och är i toppslag, men frågan är hur han hanterar att göra en fjärde start inom loppet av fem veckor? 1 Gazza B.R. var blek i comebacken och utifrån det går det fråga sig om inte Björn Goop vill köra bakifrån i det här loppet. 8 Zizou och 15 Global Unspoked är formstarka uppstickare.

Avd 2, 1.640 meter autostart – Klass I

2 Mistelns Napoleon höll jättebra som tvåa bakom Newport Beach i klass II-finalen på Åby. Han skulle fått en genomkörare hemma på ”öjn” efter det, men blev struken efter att orsakat omstarter. På pappret är uppgiften väldigt passande, men formen aningen diffus. 1 Abrakadabra är en norsktränad segermaskin. Han har matchat i betydligt enklare sällskap än vad han nu springer på. 6 Vitro Dablo har visat fina toppar i sin nya regi, men också djupa dalar. Starka sprinteress som 7 Lovemore, 8 Victory’s Club och 12 Astronascente Zac har lottats till mardrömsspår.

Avd 3, 2.140 meter autostart – Unionskampen

4 Odd Herakles har gått igenom 2020 obesegrad och allt tyder på att han så förblir efter det här loppet. Enda rimliga hotbilden man kan måla upp är det faktum att han bytt miljö efter senaste starten och nu finns hemma hos ägare, men jag undrar om ens det kan få honom på fall. 3 Åsrud Vilja är i knallslag och närmar sig att kunna utmana de bästa pojkarna med stormsteg. 2 Roli Eld har galopperat bort stora pengar under året och stundom varit på väg att utmana Odd Herakles på allvar. Nu sitter Björn Goop upp i vagnen vilket kittlar.

Avd 4, 2.640 meter volstart – Klass II

Ett riktigt roligt klass II-försök med hästar från alla möjliga olika håll och kanter. 7 Equal To None underpresterade å det grövsta som favorit i Örnsköldsvik och det rådde ingen tvekan om att något satte ner honom den dagen. Insatsen där uppe gör honom svårbedömd, men distans, hemmaplan, startspår och Björn Goop är faktorer som talar till han sfördel. 10 Draco har tagit elva segrar på 16 starter i Danmark och visat härlig styrka. 1 Valle E.W. har verkligen hittat stilen i varande regi och står spännande placerad. 8 Golden Boy Sisu och 12 Jaxon V.S. är minst lika intressanta. Vilket roligt spellopp!

Avd 5, 2.140 meter autostart – Gulddivisionen

5 Who’s Who kom aldrig till i Sundsvall Open Trot, men var likväl trea i mål på något underligt vänster. Blir det ett mer offensivt upplägg denna gång blir han svårslagen. 1 Gigant Invalley var strålande fin på Färjestad förra måndagen och är loppets troliga ledare. 6 Forfantone Am är i dunderslag och närmar sig en fullträff åter. 7 Voltaire Gifont och 9 Heavy Sound är topphästar som åter visat god form i sina respektive senaste starten. 2 Global Welcome steppar upp och gör intressant debut i Gulddivisionen.

Avd 6, 1.640 meter autostart – Silverdivisionen

Trots att 4 Chapuy är färsk i klassen kan han komma att få bära på favoritskapet. Hästen är så pass startsnabb att han rentav kan komma förbi 3 Always On Time i starten. Den sistnämnde lyckades inte ta sig förbi 1 Urban Kronos på Romme och då höll det hela vägen för den sistnämnde, men det här loppet ser vid en första anblick ut att vara lite tuffare. 5 Giant Shadow är på gång åter och 12 Night Brodde i toppslag, men rejält sinkad av utgångsläget.

Avd 7, 2.640 meter autostart – Bronsdivisionen

Har du sett 4 Hands Down D.E. senaste segerlopp på Romme? Om inte, gå in och titta på det loppet. Hästens insats var femstjärnig och det råder ingen tvivel om att kunnandet kommer räcka även om han är färsk i den här klassen. Bredden på motståndet är dock god och här kan mycket hända. 2 Farlander Am har samlat på sig en del pengar, men var så pass bra i K.G.Bertmarks på Jägersro att han måste räknas här också. 5 Goldstile har varit en surrhäst i många år. Är det på väg att släppa på allvar nu? 10 Sandsjöns Enzo får slå lite ur underläge denna gång och attackera bakifrån vilket kan passa honom väl.

Krönika