Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Dans och seger

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory nyttjas som spik inom lördagens V75-omgång på Åby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory nyttjas som spik inom lördagens V75-omgång på Åby. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

SM-dag står på programmet under lördagen när V75-tävlingarna hämtas från Åby. Fem av de sju SM-loppen avgörs inom det stora streckspelet som därtill kompletteras med ett uttagningslopp till Europaderbyt samt ett urlömskt Diamantstoförsök med 15 hästar i en spårtrappa.

Vi ramar in omgången med singelstreck. Dancer Brodde (V75-1) slog på en förarglig galopp i ledningen efter 200 meter i finalen av Svenskt Travderby och jagar nu revansch i Europaditot.
Läser vi loppet rätt har han jättechans att dyka till tät på nytt och när man nu återgår till den gamla balansen samt vagnsvalet så tror vi att han håller sig på benen hela vägen.

I Svenskt Mästerskap (V75-7) blir säkert Hail Mary svårslagen, men vi tycker att spelvärdet är klart högre på Borups Victory som har jättechans att överta ledningen. Därefter kan Daniel Wäjersten välja mellan att fullfölja i den positionen eller överlämna taktpinnen till Hail Mary och oavsett vilket val han gör så har Borups Victory alla möjligheter att vinna loppet.
När han är en tredjedel så lite spelad som Hail Mary är han ett riktigt kul spikbud att chansa och gå fullt ut på!

Här kan du ta del av startlistor till tävlingarna på Åby.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Avd 1 – Uttagning UET Grand Prix, 2.140 meter autostart

 • Dancer Brodde dök till ledningen i Svenskt Travderby och såg ut att sitta på trumf, men så kom plötsligt galoppen efter 200 meter. Därmed var den dagen förstörd för derbyfavoriten och nu får han ladda om i Europaderbyt. Insatsen i uttagningsloppet via 1.10,8 sista varvet lämnade inget övrigt att önska och nu när man återgår till den tidigare balansen samt sulkyvalet så tror vi att Dancer Brodde står på benen. Läser vi loppet rätt får han överta ledningen och då ska det vara toppchans.
 • Barack Face var grym vid dödensseger i uttagningsloppet till Svenskt Travderby. Han släpptes till tät av Joviality i finalen och höll starkt som tvåa, men var inte helt körbar den dagen. Att det blir längre mellan starterna nu talar till hans fördel, men det är inte enkelt att avgå med segern här om han får gnugga på ledarens utsida.
 • Danger Bi vann Eskilstunas Fyraåringstest och var därefter rejäl dödenstvåa efter ett inledningsvarv i tredjespår i Ragnar Thorngrens Minne. Senast i Gävle testades han utan checkrem, men saknade det stöd som den ger och galopperade under anfall 250 meter före mål när det gick väldigt fort. Nu åker checkremmen på åter, men det faktum att det inte är ordinarie kusk nu på denna lite speciella häst talar till hans nackdel och det kan bli svårt att komma till från spår sju.
 • Staro Mack Crowe var sannerligen inte tvåa i Sprintermästaren på tur och gick ett jättebra lopp som fyra i uttagningsloppet till Svensk Travderby. Han var inte långt från att greja en finalplats, men då som nu riskerar han att hamna långt bak och få en tuff väg fram. Det faktum att han därtill är anmäld med skor runt om nu ser vi som ett litet minus.
 • Julia Sisu släppte man ledningen med senast i Derbystoet varpå hon blev fast med rubbet sparat. Nu när det finns open stretch att tillgå så tror vi likväl att man kopierar det upplägget och tar rygg på Dancer Brodde.

Rank:

A: 6 B: 2-7-11-5-1-9-4-10 C: 8-3

Spetsstriden: Vi tror att Julia Sisu dyker till tät och lämnar över taktpinnen till Dancer Brodde när open stretch finns att tillgå.

Avd 2 – Monté-SM, 2.140 meter autostart

 • Orlando blir vårt tipsval i en mycket öppet upplagan av Monté-SM. Hon vann sitt senaste sadellopp på Bergsåker i maj med lätthet efter att byggts upp i ryggar och gick även bra senast i Forssa där hon startade två dagar i följd och fick ganska tuffa lopp i hård konkurrens. Agnes Larsson har tagit stora steg i sin utveckling som montéryttarinna och sitter på en spännande springare i det här loppet.
 • Criterion har bara gjort en montéstart under sin karriär och gick då bra som fyra på Vincennes. Han har visat knallform i de senaste starterna efter en dipp och verkligen studsat tillbaka med besked. Vi tycker att sjuåringen är allra bäst när han får spara speeden och kan Nicole Marsing bygga upp honom med ett rygglopp här så går ingen säker för sjuåringen.
 • Ubiquarian Face har slutat tvåa samt femma i sina sadellopp i Oskar Kylin Bloms regi. Efter toppinsatsen på Gotland näst senast tyckte vi att han var blek om nosen senast i Gulddivisionen på Sundbyholm och nu krävs det att han studsar tillbaka ordentligt om han ska kunna infria favoritskapet.
 • Linus Boy spurtade okej i ett sadellopp senast i Rättvik som vanns av Dozen of Oysters. Han var tvåa bakom Clegs des Champs gången innan på Bergsåker utan att det slog gnistor om elvaåringen och vi är aningen tveksamma till om han är i maxform just nu.
 • L.L.Royal avslutade 1.12 sista varvet i montékvalet i Halmstad. Det är ingen nyhet att en häst av hans kaliber kan röra sig i de farterna, men han gav ett trevligt intryck med sadel på ryggen och känns tänkbar liksom loppets troliga ledare Mellby Frodo.

Rank:

A: 3-4 B: 7-11-10-5-6-8-9-1 C: 2-12

Spetsstriden: Här kryllar det av startsnabba hästar i främre ledet. Vi tror på Mellby Frodo som anförare när ridningen lagt sig, men det kan kosta mer än vad det smakar.

Avd 3 – Ungdoms-SM, 2.140 meter autostart

 • Great Time Trot blir vårt tipsval med viss tvekan i det här loppet. Vi var inte helt övertygade av hans insats näst senast på Romme i Klass II, men han studsade tillbaka snabbt och van lekande lätt i samma division från ledningen gången efter i Bollnäs via ledning hela vägen. Då tävlade han barfota runt om vilket även blir fallet nu och därtill adderar man på med jänkarvagn för första gången. Det är nära nog så att Magnus A Djuse ska vara favorit i ett sådant här lopp per automatik oavsett vad han än kör för häst och när han därtill svingar sig upp med en vettig pålle så är det svårt att frångå Great Time Trot i tipsvalet även om han har ett lömskt utgångsläge.
 • Gary La Marc gjorde nyligen debut i Bo Westergårds regi och vi tycker att femåringen såg ut som en ny häst. Dels verkade hästen lättare i kroppen, men därtill så var även spänsten på en annan nivå. Hästen bör rimligtvis gå framåt med lopp i kroppen och när man nu går från barfota bak till barfota runt om så känns det inte som att chansen att han upprepar senaste spetstriumfen minskar.
 • Mercury Boko svarade fint från tät i Kalmar via 1.11 sista varvet och spurtade bra även senast i Halmstad efter ett passivt upplägg. Hästen är ingen ”dödenskrossare”, men med ett rygglopp är han ett ganska hett bud här på god startsnabbhet och fint speedkunnande.
 • Galliano Peak såg jättefin ut vid spetssegern på Lunden, men fick ge vika mot Elegant C.N. senast över tre varv. Då var det vanlig vagn som gällde, men nu åker jänkarvagnen på åter och det kan vara så enkelt att han är strået vassare när den rullar bakom.
 • Pharagraf var rejäl vid finalsegern i Summer Meetings senast på Lunden trots en tuff väg fram till dödens. Han har fått snabba pengar på sig nu och vi hanterar den formstarka sexåringen något varsamt denna gång.

Rank:

A: 7-2-3 B: 4-6-8-1-11-10 C: 9-5-12

Spetsstriden: Hästarna som startar från de fyra innersta spåren är samtlig raska iväg. Vi säger knapp fördel för Gary La Marc, men det är verkligen vidöppet. Great Time Trot är likaså rask och med jänkarvagn därtill på denna gång så lär inte Magnus A Djuse vila på hanen.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.640 meter autostart

 • Luxury River blir vårt tipsval i detta roliga Diamantstoförsök. Hon klämde i med ett 1.11-varv lite i skymundan i uttagningsloppet till Stochampionatet i juli och tog snabb revansch i ett Breeders Crown-försök två veckor senare. Insatsen i Diamantstoet hemma på Jägersro näst senast var jättebra bakom Global Collection liksom intrycket på henne efter startgaloppen i voltstart senast i Eskilstuna. Luxury River är en häst som vi tycker har mycket mer att hämta och även om hon knappast hamnar så långt fram direkt från detta gynnsamma utgångsläge så blir hon vårt tipsval.
 • Garden Leave var inte lika vass senast som vid segrarna dessförinnan, men vi är helt inne på att den här hästen är klart vassare när hon – precis som nu – kan tävla med jänkarvagn. Hon har varit väldigt rejäl vid segrarna under sommaren och bör kunna hamna mitt i fältet från det här läget och få bra draghjälp på slutrundan.
 • Donna Summer höll farten bra efter ett inledningsvarv i dödens i Kalmar i fredags bakom toppar som Glamorous Rain och Delicious Gar. David Persson har verkligen fått snurr på Ready Cash-dottern ånyo efter en årsinledning med blandade resultat och Donna Summer ska kunna vara med och göra upp om segern om hon hanterar täta starter på rätt sätt.
 • Ninepoints Birdie har spårat hela vägen i de tre lopp i år där hon fått gå i ledningen. Det är mycket som talar för att hon når dit inom första halvvarvet även här, men det är mer rutinerade och härdade ston som jagar denna gång och för oss är hon bara en av flera med chans.
 • Marabou Brodda gick en stark upphämtning efter att galopperat innan start i comebacken. Den ögonöppnaren kan gjort henne gott och nu växlar Thomas Uhrberg upp och låter henne tävla med jänkarvagn för första gången i hans regi.
 • Mose Eagle vann tyska Derbystoet i senaste starten och fick 51.773 euro på sig i ett bräde. De pengarna kan bli tunga att bära för henne och för oss är hon bara en ”mittfältare” i det här loppet.

Rank:

A: 3-9-14 B: 5-8-11-15-6-12-4 C: 13-1-2-7-10

Spetsstriden: Vi tror att Denco’s Rioja frontar, men att man släpper till Ninepoints Birdie som bör kunna hålla ut Our Pearl och Marabou Brodda.

Avd 5 – Lärlings-SM, 2.140 meter autostart

 • Combat Fighter har funnit en hysterisk höstform och det ligger till grund för att vi tippar honom etta i det här loppet. Hästen bet i med 1.10,5 sista varvet från femte utvändigt näst senast på Åby och gången efter på Färjestad så långspurtade han starkt till vinst via 1.09,8 sista 800 meterna i en överpacad tillställning. På sin goda startsnabbhet bedömer vi honom ha god chans att överta ledningen efter 300 meter och då kan han bli svårfångad.
 • Doctor Gio har gjort många bra lopp på svensk mark i år utan att få vinna, men frågan är om han inte var bättre än någonsin senast på Solvalla. Då fick han ”gnugga dödens” på Poleposition, men tog striden och var bara en halv längd efter via 1.09,5 sista 800 meterna. Kan Christian Cracchiolo vara offensiv och ta position när den inledande körningen lagt sig kan han rentav låsa det här loppet i dödspositionen.
 • Kinky Boots har levererat häftiga slutrundor vid de två senaste segrarna varav den senaste togs via 1.11,5 sista kilometern. Troels Andersens häst är i knallform och ska därtill tävla barfota runt om nu, men vid de senaste tillfällena hästen haft spår ett bakom bilen så har han inte varit nära att ha något med spetskörningen att göra.
 • Kingslayer Pellini galopperade i instängt läge 250 meter före mål senast i Bollnäs och det var svårt att bedöma vad som fanns kvar i honom den dagen. Readly Express halvbror är härdad i lördagsloppen och ska normalt sett stå sig bra här.
 • Grumbazz Kini gav segermaskinen Edward en riktig match via vinnarhålet senast och är minst lika bra nu som när han övertygade på svensk mark i våras. Frågan är bara om det spelar någon roll nu när han fick bricka tolv?

Rank:

A: 6-4-1 B: 9-12-8-10-2 C: 3-7-5-11

Spetsstriden: Vi tror att Combat Fighter får överta ledningen från Global Bodyguard när open stretch finns att tillgå.

Avd 6 – Sto-SM, 2.140 meter autostart

 • Great Skills var urläcker i European Championship for Mares då hon tryckte sig till tät på första långsidan och försvann ifrån till överlägsen seger, tillsynes okörd. Hon har inte gjort en enda dålig insats det här året utan uppträtt som hon tagit stora steg från fyra- till femåringssäsongen och det kommer inte bli enkelt för framspårshästarna att stå emot henne på slutrundan i det här loppet.
 • Felicia Zet höll emot Clarissa på Romme och vann Queen L.:s lopp under Jubileumskvällen från dödens. Hon har mött de bästa i sin kull flera gånger om och klarat sig fint, men nu blir det debut mot de bästa, äldre damerna. Når hon ledningen utan att behöva spilla för mycket kraft så blir hon svårtuggad.
 • Sayonara travade iväg klockrent i två ogiltiga starter senast i Bollnäs, men satte plötsligt inte en fot rätt i det tredje, giltiga försöket. Hennes upphämtning var av bästa märke liksom intrycket vid comebacksegern dessförinnan och det är mot detta lopp hon har siktat en längre tid. Nu växlar Fredrik Wallin upp med jänkarvagn, barfota runt om samt rycktussar och det kittlar!
 • Iceland Falls är stallkamrat till Sayonara och även hon känns tidig. Iceland-dottern har härdats mot eliten under året och kan få en position långt fram i fältet direkt på sin goda startsnabbhet.
 • Imhatra Am var häftig att skåda då hon vann Lovely Godivas Minne på just Åby i maj. Hon står alltjämt på en årssseger, men har gjort flera bra lopp efter det och känns jämngod med Iceland Falls.

Rank:

A: 11-4-10 B: 5-6-1-7-8 C: 2-12-9-3

Spetsstriden: Vi förväntar oss en rejäl öppning mellan Filippa B.J., Felicia Zet, Iceland Falls och Imhatra Am i jakt på positioner långt fram i fältet.

Avd 7 – Svenskt Mästerskap, 2.640 meter autostart

 • Borups Victory gjorde det omöjliga möjligt i Margareta Wallenius-Klebergs Pokal där han spurtade in som tvåa från sjätte utvändigt och nådde samma placering i Sundsvall Open Trot efter småsen lucka från andra utvändigt. Hästen ser it att vara rysligt formstark och även om det nu är aviserat att framskorna ska sättas på och man återgår till vanlig vagn så är vi väldigt tända på honom i det här loppet. Chansen att han får överta ledningen från Diamanten bör vara mycket god och därefter har Daniel Wäjersten friheten att välja om han vill köra i ledningen eller överlämna taktpinnen till favoriten.
 • Hail Mary är det som får bära på spelarnas största förtroende efter dödensseger i Hugo Åbergs Memorial och spetsvinst i Sundsvall Open Trot. Hästen har varit jättebra och det är fullt möjligt att han bara vinner det här loppet om han släpps till tät, men vi hoppas som sagt på tävling och att han blir kvar på Borups Victorys utsida. Då kan det verkligen bli match!
 • Brother Bill har det inte slagit gnistor om i höstens starter även om han tar små steg framåt. Han vann det här loppet ifjol, men tycks vara en bra bit från den formen och ställs utanför vår A-grupp i nuläget.
 • Power höll bra som dödenstvåa bakom Feydeau Seven senast på Bjerke. Han har inte lyckats besegra de bästa vid årets tidigare försök, men får han spara speeden och då gärna invändigt så vet vi att han har en vass speed att tillgå.
 • Aetos Kronos har varit jättebra vid de två senaste segrarna, men det ska sägas att han inte mött den yttersta eliten.

Rank:

A: 6-8 B: 7-2-3-11-10 C: 1-12-9-4-5

Spetsstriden: Vi tror att Diamanten tar sig förbi Power och släpper till Borups Victory. Vi ser gärna att Daniel Wäjersten tar emot Hail Mary i sin tur.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 30 SEPTEMBER

Avd 1: 6 Dancer Brodde (2,7)
Avd 2: 3,4,5,6,7,8,10,11 (9,1)
Avd 3: 1,2,3,4,6,7,8,10,11 (9,5)
Avd 4: 3,9,14 (5,8)
Avd 5: 1,4,6,8,9,12 (10,2)
Avd 6: 4,10,11 (5,6)
Avd 7: 6 Borups Victory (8,7)

3.888 rader / 1.944 kronor