Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Scenariot upprepar sig

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Kurri Jari Boko för sin tidigare tränare Veijo Heiskanen. Numera är det Björn Goop som tränar hästen som vi nyttjar som en av två lördagsspikar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kurri Jari Boko för sin tidigare tränare Veijo Heiskanen. Numera är det Björn Goop som tränar hästen som vi nyttjar som en av två lördagsspikar. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Åbytravet står som värd för veckans V75-omgång som känns en aning lömsk på förhand. Någon given spik finns inte vid en första anblick utan här har det krävts en del kraft för att ”jobba fram” singelstrecken.

Vi går ut hårt och spikar i de två inledande avdelningarna. Kurri Jari Boko (V75-1) ska ha toppchans att leda hela vägen i Bronsdivisionen och Ikaros Sisu (V75-2) har visat så pass rejäla takter att han ska ha god chans att runda samtliga trots bakspår i lägsta klassen.

Gulddivisionen – Legolas Minne – är ett roligt lopp med favoriten Ble du Gers (V75-6) på bakspår och toppar som Gareth Boko, Lucifer Lane och Dragster på de innersta framspåren.
Vi streckar ytterligare två hästar då vi har känsla för hästar kan svikta i prestationsnivå denna gång när flera av dem går från att tävlat barfota runt om en längre period till att behöva tävla på skor.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Åby.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Kurri Jari Boko kunde överta ledningen förhållandevis smärtfritt på Jägersro och hade inga som helst problem att spåra hem det loppet. Hästen har stått för topprestationer i fyra av de fem senaste starterna och det finns inget som tyder på att formen skulle vara i vikande. I föregående vinters första start där han gick från barfota runt om till skor runt om så vann han en E3 Revansch i Kalmar så vi tror inte att ”däckbytet” ska vara hela världen för fyraåringen. Från innerspår i volten ska chansen att han spårar från start till mål vara god.
 • Prosecco gick runt sina konkurrenter i tredjespår sista 700 meterna senast på Solvalla i Klass II-finalen. Styrkemässigt var det en topprestation, men aktionsmässigt såg han inte helt ren ut och det bekymrar oss en aning nu när det blir förhållandevis täta starter. Han får kämpigt att komma förbi Kurri Jari Boko initialt och när han därtill går upp två klasser får han stå tillbaka i tipset.
 • Natorp Bo avslutade mycket positivt senast i Mantorp som knappt slagen tvåa. Det var verkligen en plusinsats från fyraåringen som mycket väl kan få en fin period hos Per Nordström, men här har han såväl ett snävt startspår att brottas med som skor på hovarna.
 • Vicar fick ett tufft lopp senast på Solvalla i en tillställning som vanns av Eddy West. Hästen höll starkt som trea, är van att tävla med skor på hovarna och får Magnus A Djuse bakom sig för första gången.
 • Unico Broline är i knallform och lyckas Erik Adielsson hålla ryggen på Kurri Jari Boko med femåringen så är det inte omöjligt att han kan slå till via open stretch.

Rank:

A: 1 B: 6-4-3-8-12-5-2-9 C: 10-11

Spetsstriden: Vi tror att springspårshästarna är utan chans att komma förbi Kurri Jari Boko.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter autostart

 • Ikaros Sisu har sex andraplatser och blott en seger efter nio starter, men vi finner ingen som helst anledning att tro att Googoo Gaagaa-sonen ska ha bristande moral. Tvärtom ser han alltid ut att göra vad kan han i loppen och brukar gå fint hela vägen in till mål. I senaste starten slutade hästen tvåa bakom Akilles Face i Johan Jacobssons Minne och gången innan stod han för en superb upphämtning efter galopp. Vi tycker inte att det här Klass II-försöket håller allra högsta klass och tycker det är läge att testa och gå fullt ut på Ikaros Sisu denna gång.
 • Imperias Juliette kom aldrig till från köposition senast på Jägersro och gick i mål med alla krafter sparade den dagen. Hon gick en stark långspurt gången innan bakom Lexington Zon på Åby och även om skor inte ären fördel för henne så har hon åtminstone gått helt okej på den balansen sedan tidigare. Nu står hon åter med öppet utgångsläge och hon ska vara ett tidigt bud.
 • Estrella Diamante fick se sig besegrad från ledningen senast av en smygkörd häst. Vi har ingen anledning att tro annat än att Björn Goop är offensiv på nytt och kommer han till ledningen har han fina alternativ att välja mellan genom att antingen köra i tät eller ta rygg på ledaren.
 • Bistro Oak gick en rejäl långspurt senast i Kalmar till snygg seger och har lyft undan för undan under hösten. Hade vi varit säkra på att han skulle kunna hålla ut ut Estrella Diamante från start hade vi haft honom före densamme i ranken, men nu hamnar han istället bakom.
 • Luringen La Ma fick hållas i måttlig fart framme i tät på Färjestad och hade inga problem att hålla hela vägen hem i det loppet. Nu blir det skor på som gäller och därtill är det kämpigt med spår åtta, men att hästen är bra nog för att duga i klassen vet vi sedan tidigare.

Rank:

A: 9 B: 2-6-4-8-7-10-1 C: 3-12-11-5

Spetsstriden: Det kryllar inte av startraketer. Vi tror att Bistro Oak kan få småkämpigt att hålla ut Estrella Diamante.

Avd 3 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Emoji (invändigt) höll sånär undan för Admiral As i senaste starten. Får han revansch nu? Foto: Adam Ström/stalltz.se

  Emoji har i princip bara gjort bra insatser under hösten och det känns som ett under att han står utan seger i resultatraden. Senast tog han emot Admiral As med varma servetter i Silverdivisionsfinalen på Solvalla och det var först i allra sista steget som han fick ge vika. Normalt sett hade vi tyckt att detta såg ut som en skräddarsydd uppgift för Emoji, men nu är det trots allt så att det är skor på som gäller. Hästen har tävlat uteslutande barfota runt om på sistone och även om han spurtade helt okej som trea i ett lopp på Åby i december i fjol så tycker vi inte riktigt att han var lika vass den dagen som han är när han tävlar på topp.

 • Innovation Love dundrade Robert Bergh fram med från bakspår i ett Silverdivisionsförsök senast på Åby och övertog ledningen dryga varvet före mål. Sexåringen vann väldigt enkelt och har ett härligt driv i steget. Vi tror att Robert Bergh kommer att vara offensiv även denna gång med tanke på att hästen tycks trivas bäst med att få löpa ut i ett jämnt, hårt tempo.
 • Sweetman fick helt enkelt se sig besegrad av en för dagen bättre häst senast i form av Rackham. Det var inte så mycket att säga något om och det hade säkerligen varit mer fördelaktigt för honom om det loppet varit ett halvvarv kortare. Sweetman vann ett V75-lopp över lång distans i våras, men det var i lägre klass och vi tror inte att han vinner de här loppet om man väljer att köra honom i tät.
 • Kali Smart var det inte riktigt samma klös i senast i Stoelitens final som i de tidigare starterna. Hon går säkert framåt med det loppet i kroppen och från innerspår bakom bilen har hon chans att antingen fronta av egen kraft eller få en bra position i främre träffen.
 • Beartime har inte den fagraste resultatraden just nu, men det finns ingenting som tyder på att det ska vara något fel på formen. Däremot är hästen segerlös efter fyra starter över lång distans.

Rank:

A: 7-11-6-1 B: 4-2-3 C: 8-10-9-5-12

Spetsstriden: Snabba hästar på de innersta spåren såsom Kali Smart, Dats So Cool, Beartime och Sweetman. Vi kan se Emoji få överta taktpinnen i skede två om någon av de förstnämnda får lägga för mycket kraft den första biten.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Nina Ginto kommer från seger i ett försök till Diamantstoet. Sofia Aronsson tog därefter beslutet att låta hästen stå över att starta i finalen där Yarrah Boko-dottern stod ofördelaktigt inne i propositionen och har riktat all kraft och förberedelse mot det här loppet. Även om Nina Ginto uteslutande tävlat barfota runt om på sistone så påminner vi om hennes fina insatser på skor runt om i våras och bedömer henne som mindre missgynnad än många andra hästar i loppet av skotvånget.
 • La Sassicaia hamnade först i andraspår efter hand senast på Solvalla och höll farten starkt som fyra i ett lopp som vanns av Carry Cash. Bakspår på tillägg är givetvis inget drömläge, men hon har rygg på en startsnabb häst och vi har sett förut hur det faktiskt kan lösa sig ganska bra ändå när man står längs sargen direkt.
 • Hattusa har varit riktigt bra i två raka segrar varav den senaste togs från ledningen. Hon såg väldigt stark ut över målgången senast och sätter inte skobalansen ner hennes kunnande för mycket så kan det hålla hela vägen även här.
 • Rarity A.F. fick ett bra lopp i andra utvändigt senast trots dubbla tillägg och kunde vänta med attacken tills utgången av slutkurvan. Hon avgjorde på ett snyggt vis över spurtrakan och visde då att det här med att tävla med skor runt om inte påverkar henne lika negativt som det gör för många andra hästar.
 • North Dakota fick långt fram senast på Färjestad, men avslutade bra till fjärdeplatsen. Får hon spara speeden fram tills upploppet är hon riktigt vass och vi bedömer henne tveklöst som skrällduglig i det här gänget.

Rank:

A: 6-11-1 B: 10-7-13-9-14-15-12 C: 4-2-8-5-3

Spetsstriden: Hattusa ska ha toppchans att hålla upp innerspåret och lär också köras i ledningen.

Avd 5 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • Global Lover startar vecka-vecka, men det brukar sällan bekymra Robert Berghs hästar. Fyraåringen frontade med lätthet i Klass I-försöket på Bergsåker i lördags, fick bestämma en bit mitt i loppet och såg ut att gå i mål med sparade krafter. Skor runt om fungerade ypperligt och vore det inte för att han riskerar att hamna utvändigt om ledaren denna gång så hade vi ställt honom ensam på systemet.
 • Wolf of Wallstreet såg ut att pulla friskt i tredje invändigt senast, men likväl fanns det sparade resurser i tanken när mållinjen passerades. Han besegrade ett bra gängpå Jägersro i början av september när han kördes i ledningen och vi tror att Conrad Lugauer väljer att köra i den positionen även här då Wolf of Wallstreet är favorit på att vinna starten.
 • Behind Bars avgjorde på ett riktigt snyggt vis från vinnarhålet senast och femåringen har studsat tillbaka med besked sista tiden. Skor runt om har fungerat ypperligt och han är en given segeraspirant.
 • Beckham kommer från en snygg dödenstriumf på Solvalla där hästen var ytterst rejäl. Napoleon Bar-sonen har bra kapacitet för den här klassen och det känns underligt att han inte riktigt fått utdelning på V75 såhär långt. Någon ledning blir det knappast tal om denna gång, men en position i främre träffen ska det kunna bli och det vore spännande att se vad Beckham kan åstadkomma här om han slipper göra allt jobb själv.
 • Twigs Honor var alldeles för laddad senast när han hade innerspår och galopperade före start. Bakspår denna gång kan vara gynnsamt för att han ska ta iväg sig i rätt gångart och att kunnande är tillräckligt för att han ska kunna duga här har han visat sedan tidigare.

Rank:

A: 6-2-9-1 B: 10-4-3 C: 12-7-5-11-8

Spetsstriden: Även om det finns många raska hästar på framspår så håller vi Wolf of Wallstreet som ganska klar spetsfavorit.

Avd 6 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Ble du Gers har radat upp fem raka segrar, sett ut som i fornstora dagar och körs denna gång av Björn Goop för allra första gången. Näst senast avgjorde han från dödens på ett ytterst övertygande vis och senast kontrollerade han loppet efter att övertagit ledningen efter halva resan. Den dagen tävlade hästen på skor runt om vilket fungerade helt okej så just den aspekten kan vi inte trycka på ska sätta ner möjligheterna påtagligt. Däremot är motståndet bra för årstiden och utifrån det väljer vi att gardera hästen.
 • Gareth Boko fick långt fram i Silverhästen, men avslutade bra som fyra. Elitloppstrean har åter börjat lyfta under senhösten efter en period där han dels var lite geistlös, men även hade bekymmer att komma till i loppen. Här står han perfekt placerad bakom vingen, men någon ledning blir det knappast tal om.
 • Lucifer Lane var med i samma lopp som Gareth Boko senast och spurtade jättebra lite i skymundan som sexa. Hästen har verkligen visat toppform under senhösten och gjorde en stark insats som tvåa – på skor runt om – bakom Milligan’s School näst senast. Nu har han äntligen ett bra utgångsläge igen efter att stått långt ut bakom vingen två gånger i följd och vi tror att Johan A Nilsson väljer att köra i ledningen här om han kan hålla ut de raska på utsidan.
 • Dragster står sida vid sida med Lucifer Lane och bör få svårt att komma förbi. Han var vinterns häst i fjol och verkar åter lyfta på allvar nu av tredjeplatsen i Gulddivisionen senast på Jägersro att döma.
 • Dear Friend spurtade starkt i Stoelitens final senast på Solvalla. Lyckas hon komma förbi Lucifer Lane eller på något vis ta sig ner i vinnarhålet är hon en tänkbar vinnare av detta lopp.

Rank:

A: 11-3-1-2 B: 4-9 C: 7-6-5-12-8-10

Spetsstriden: Lucifer Lane behöver verkligen skynda sig om han ska kunna hålla ut Dear Friend.

Avd 7 – Diamantstoet, 1.640 meter autostart

 • Svecak Palema stod svårt placerad i Diamantstofinalen senast på Solvalla och kördes fullt naturligt avvaktande. Hon kom aldrig till i det loppet och gick i mål med en hel del sparade krafter. Stoet har varit knallbra i Björn Goops regi och det krävs verkligen något extra till häst för att vi ska tippa en häst etta från spår tolv över sprinterdistans på Åby. Svecak Palema kan dock få loppet körs i halsen här då det är upplagt för en rivig inledning och då kan vi se henne gå riktigt fort ute i vida spår till slut.
 • Miss Silver är en av ”sjuttioåtta” hästar som jagar ledningen i det här loppet och vi tror att hon är den som har bäst chans att lyckas nå positionen i kraft av innerspår. Hon var rejäl då hon vann Norrlands Elitserie för ston i senaste starten trots en resa utvändigt ledaren och skulle hon avgöra spetskampen direkt och det slipper bli den där utdragna körningen så är det bra chans att det håller hela vägen hem.
 • Call Me Brodda har testats i Stoeliten ett par tillfällen utan att skämma ut sig. Hon gick en 1.10-tid på Jägersro för en månad sedan, men var klart sämre gången efter på Charlottenlund och får därför stå tillbaka några snäpp här i vårt tips.
 • Darah Bibo vann inget lopp på skor föregående vinter, men stod för habila insatser. Hon gick en bra långspurt senast på Åby som fyra i ett lopp som vanns av Internal och skulle likt Svecak Palema gynnas om det blir tuff kubbning initialt.
 • Betting Pacer var tvåa i Stosprintern och vann finalen av en fyraåringsserie hemma i Kalmar i näst senaste starten. Nu möter hon äldre hästar och hennes chans att vinna ligger nog i att komma till med vinnarhålet och utnyttja open stretch.

Rank:

A: 12-1-4 B: 9-3-2-6-8-7 C: 5-11-10

Spetsstriden: Ruskigt snabba hästar på de innersta fyra spåren och det finns ingen som kan ta gift på hur det här kommer att arta sig. Vi säger knapp fördel för Miss Silver, men som sagt; knapp fördel!

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 DECEMBER

Avd 1: 1 Kurri Jari Boko (6,4)
Avd 2: 9 Ikaros Sisu (2,6)
Avd 3: 1,6,7,11 (4,2)
Avd 4: 1,5,6,7,9,10,11,13 (14,15)
Avd 5: 1,2,6,9 (10,4)
Avd 6: 1,2,3,4,9,11 (7,6)
Avd 7: 1,4,9,12 (3,2)

3.072 rader / 1.536 kronor