Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Starkast vinner!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ola Karlssons Digital Indy nyttjas som spik inom lördagens V75-omgång. Foto Leif Norberg/ALN
Ola Karlssons Digital Indy nyttjas som spik inom lördagens V75-omgång. Foto Leif Norberg/ALN
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Åby står som värd för lördagens jackpotsockrade V75-omgång. Mölndalsbanans lopp möjliggör betydligt mer spekulationer rörande hur de ska arta sig taktiskt med tanke på de dubbla open stretch-spår som finns att tillgå, men vi lutar oss mot två spikar som vi inte tror behöver ha någon större ”positionsklaff” för att avgå med segern.

Fakta

BANFAKTA ÅBY

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,3 m (2.140 m), 22,3 m (1.640 m)
Upplopp: 180 m
Open stretch: Ja, dubbla
Vinklad startbilsvinge: Nej

Amalenicus B.B. (V75-5) har övertygat vid årets två Klass I-vinster och vi har ingen som helst anledning att tro att det ska börja ta stopp för honom nu bara för att han steppat upp och startar i Bronsdivisionen.
Nej, Timo Nurmos häst bör kunna forlänga sin segerrad och det tror vi även att Digital Indy (V75-2) gör i Klass I-försöket. Ola Karlssons häst har utvecklats på alla plan och läser vi loppet rätt så kommer han vara den som anför fältet.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Åby.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Stoeliten, 1.640 meter autostart

 • Dear Friend har härjat på Vincennes i tre raka starter och på intet vis varit dålig. Vid andraplatsen bakom Feydeau Seven höll hon strålande efter spets och släpp med en riktigt rask öppning och därefter har hon blivit positionsförlorare i två riktigt tuffa sällskap. Nu kan Johan Untersteiner åter nyttja jänkarvagnen vilket är ett plus och oavsett om han laddar iväg med sådan kraft att han når ledningen eller väljer att rygglopp så blir Dear Friend svårslagen för de övriga.
 • Global Brilliance tog steg i David Perssons regi under fjolåret och var stor i nederlaget som tvåa bakom Honey Mearas i Derbystoet. Årsavslutningen blev mindre bra med tre raka plumpar och tre månaders tävlingsuppehåll kan säkert gjort S.J.’s Caviar-dottern gott. Stefan Persson sitter upp bakom stoet för allra första gången som är riktigt rask bakom bilen och klart gynnad av att gå i ledningen, men vi ser henne på intet vis som chanslös om det blir en ryggresa bakom favorit.
 • Chablis Ribb vann ett V75-lopp på Åby i december och har gått helt okej även i de efterföljande starterna. Nu blir det barfota runt om för första gången sedan i november, blinkershuvudlag samt jänkarvagn vilket samtliga är faktorer som kan få henne att ta ett steg till.
 • Carna Sensei besegrade ett enklare gäng än detta senast på Åby när hon tog hem inledningen av V75 Champions, men intrycket var verkligen det rätta. Även i hennes fall aviseras det barfota runt om samt jänkarvagn och vi uppfattar Prodigious-dottern som väl så effektiv när hon får anfalla bakifrån numera som hon är när hon får gå först.
 • Betting Pacer höll storstilat bakom Racing Brodda senast i Stoeliten och även hon ska tävla utan skor nu. Skulle Dear Friend hinna förbi Global Brilliance är det dock sannolikt att Niklas Robertssons sto hamnar som trea längs sargen och då kan det bli svårt att hinna speeda till seger.
 • Red Lady Express vann långa E3-finalen för ston ifjol och slutade tvåa i European Championship for 3 year olds. Det är ingen som helst tvivel om att Christian Perssons häst är jättebra och har alla möjligheter att fortsätta göra avtryck som fyraåring, men att det ska räcka till seger i årsdebuten mot äldre, mer härdade konkurrenter har vi svårt att tro. Blir vi motbevisade lyfter vi på hatten!

Rank:

A: 6-1 B: 2-10-9-5 C: 7-4-8-3

Spetsstriden: Här kan loppet avgöras. Global Brilliance är startsnabb och klart gynnad av att köras i ledningen, men öppningen kan kosta mer än den smakar. Chablis Ribb ska tävla med blinkershuvudlag vilket bättrar på hennes redan i grunden goda startsnabbhet ytterligare, men frågan är om någon verkligen har en chans att hålla emot Dear Friend om hon skickas med full kraft? Fördel för den sistnämnda säger vi med taxeringen 65/35 gentemot Global Brilliance.

Avd 2 – Klass I, 2.640 meter autostart

 • Digital Indy har verkligen lyft undan för undan sedan han anslöt till Ola Karlssons stall. Efter skrällsegern på Jägersro i slutet av december har han fortsatt göra starka insatser och var bland annat femma i ett V75 Champions-lopp på just Åby från tillägg i näst senaste starten. Därefter följde han upp med en spetsseger hemma på Jägersro och det känns som femåringen lyfter ett snäpp när han får löpa ut först. Vid det enda tidigare tillfälle då hästen haft spår ett bakom bilen så blev det ledningen, men det var tidigt i karriären och svårt att dra så stora paralleller till. Som nämnt tycker vi i vilket fall att hästen utvecklats på alla plan och i ett lopp där det är få startraket med så bör chansen att han antingen frontar av egen kraft eller får överta från Nettan Sånna vara god.
 • Borups Tornado fick springa först i andraspår på avstånd i Klass I-försöket på Axevalla och det känns som det blev moraliskt knäckande för honom den dagen. Den dagen hade man anmält hästen med jänkarvagn, men valde bort den efter värmningen. Nu verkar man vara inne på att göra ett nytt försök och därtill är hästen anmäld barfota runt om.
 • Rossi Garline tävlade just barfota runt om vid senaste segern på Charlottenlund och löste ett enklare långlopp från dödspositionen. Han såg i vilket fall stark ut och bör kunna ta sig ner till en 1.14-tid med rådande förutsättningar. Flemming Jensens väljer ut sina Sverigestarter omsorgsfullt och lär knappast skicka Rossi Garline till Åby utan god grundkänsla.
 • Hemisphere har tre segrar på sex starter över lång distans så 2.640 meter verkar passa denna amerikanare väldigt väl. Han har haft svårt att få till det i tuffare sammanhang tidigare, men har sett allmänt förbättrad ut i vinter och kan vara i bättre formläge nu än vad han varit innan.
 • Lucifer Sam gick en stark upphämtning efter galopp lite i skymundan på Åby och vann ett vardagslopp via en snygg långspurt på Axevalla. Han lurar i vassen från ett intressant smygläge.

Rank:

A: 1 B: 5-6-7-9-8 C: 12-2-10-3-4-11

Spetsstriden: Med få startsnabba hästar på framspår är det god chans att Digital Indy snabbt kan hitta ut och överta ledningen från Nettan Sånna om inte startsnabbheten visar sig vara tillräcklig för att hålla upp innerspåret av egen kraft.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Stoletheshow ser ut att bli lördagens stora snackhäst som ”alla” ska hämta pengar på efter den vassa avslutningen som tvåa bakom Milligan’s School i Bergsåker Winter Trot. Det är möjligt att det är så enkelt att han bara lägger det här fältet på rygg nu när det är ett varv kortare distans och han därtill ska tävla barfota runt om, men motstånd saknas inte och spelvärdet på sjuåringen som klar favorit känns rätt så begränsat.
 • Upstate Face tog stora steg i sin utveckling under fjolåret. Han var bland annat trea i Hugo Åbergs Memorial och slutade tvåa i Svenskt Mästerskap bakom Very Kronos. Det går inte begära att han ska kliva ut och vinna det här loppet i en årsdebut när han därtill fått ett besvärligt utgångsläge, men att detta är en hästen med framtiden för sig i loppet tycker vi inte att det råder någon som helst tvivel om.
 • Disco Volante kastade in handduken enkelt senast på Axevalla och får inte godkänt för den insatsen. Nu är han anmält barfota runt om och Stefan Melander tycks därtill överväga att utrusta hästen med ett helstängt huvudlag vilket i sådana fall skulle bli första gången i hans regi. Får han effekt på de ändringarna och Disco Volante ”är sig lik” kan han spåra hela vägen.
 • Hazard Boko vann Gulddivisionens final den 5 februari via en sylvass slutstöt. Hästen har varit struken på grund av en sårskada efter det loppet, men varit igång en längre tid och känns lätt som typ betraktad så han bör rimligtvis inte tappat allt för mycket under det korta uppehåll som nu har blivit.
 • Harran Boko är en ypperlig spetssprinter i sina bästa stunder och skulle kunna hålla hela vägen om han når ledningen och har ”sin dag” redan i årsdebuten.

Rank:

A: 10-7 B: 4-6-5 C: 11-3-9-1-8-2

Spetsstriden: Här kan det verkligen komma att gå undan med riktigt raska hästar på de fem innersta spåren. Stefan Melander tycks överväga att utrusta Disco Volante med helstängt huvudlag denna gång och får han ytterligare effekt på Disco Volantes startsnabbhet utifrån det så tror vi att det är hästen som anför loppet.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Magical Mile har radat upp toppinsatser denna vinter utan att få vinna lopp. Tre andraplatser har det blivit bland vilka den senaste var extra imponerande då hon jagade Denali Doc i spåren med 1.12 sista varvet utan att få vinna. Stoets akilleshäl är att hon inte är startsnabb och därtill osäker de första 200-300 meterna, men när hon har travat in sig driver det väldigt bra. Nu ska stoet tävla barfota runt om för första gången och ger det ytterligare en knuff så kan hon bli väldigt svårstoppad.
 • Donna såg ut att varva upp i Kalmar i lördags och var nära galopp redan från start. Nu kom den istället 1.200 meter före mål utvändigt ledaren vilket givetvis inte är ett optimalt genrep inför detta lopp. Kunskapsmässigt räcker hon tveklöst till i detta lopp även om hon är lite hårt anmäld på pengarna och Christian Cracchiolo har god hand med stoet sedan tidigare.
 • Diversity Pellini höll starkt som tvåa bakom Jeans’n Passion senast på Åby i ett långlopp. Nu är det ett halvvarv kortare distans som gäller vilket känns som ett litet plus och därtill ska hon köras av Marc Elias som är en mycket bra kusk för detta sammanhang samt tävla barfota runt om. Med minsta klaff på vägen är Muscle Massive-dottern med i segerstriden.
 • Lisa Lisieux mötte hingstar senast på Jägersro och hakade på bra längs sargen som fyra på nytt rekord. Hon vann från dödens i ett renodlat stolopp gången innan och känns rejäl för sammanhanget.
 • Genie Am har vi ofta gått emot på Solvalla under vintern och början av denna vår, men insatserna hon står för gång efter gång är av hög klass. Senast avslutade hon 1.11,2 sista 700 meterna bakom Best In Show As och även här har vi ett sto som rattas av en duktig kusk då hon har Andreas Lövdal bakom sig.

Rank:

A: 3 B: 9-10-14-13-5-4-1-12-8 C: 2-15-7-6-11

Spetsstriden: Benita Winner ska ha god chans att fronta från innerspår och vi ser Virginia Dream som det enda riktigt stora hotet. Den sistnämnda körs knappast i tät och det kan borga för att I’m All In eller Magical Mile får överta i skede två om de tar sig felfritt genom första kurvan.

Avd 5 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Amalencius B.B. har inlett det här året med två raka segrar i Klass I och övertygat stort. På Färjestad fick han en blytung inledning med tredjespår första varvet innan han kom till ledningen och i finalen på Solvalla fick han likaså jobba lite i spåren innan taktpinnen övertogs. Nu är våren här och då är hästen anmäld barfota runt om vilket även var den balans han hade när han vann ett Breeders Crown-försök i Solänget i september mot kulltoppar. Vi finner ingen anledning att gardera honom i det här Bronsdivisionsförsöket utan tror han släpps till tät och håller hela vägen.
 • G.K.Justus har tävlat inom STL hela vintern och inte gjort en enda dålig insats även om han måhända var aningen, aningen sämre senast i Östersund. Banan var dock krävande den dagen och det kan ha gjort honom gått att det gått lite längre tid nu mellan loppen. På Åby ges möjligheten att tävla barfota runt om vilket också är den balans som Stefan Arvidsson anmält femåringen på och vi ser G.K.Justus som Amalencius B.B.:s största utmanare.
 • Asteroid hade ett toppår som treåring och vann bland annat Gay Noons lopp över Jubileumspokalskvällen samt slutade tvåa i Ina Scots Ära bakom Felix Orlando. Nu handlar det om årsdebut och den sker alltså mot äldre hästar i Bronsdivisionen vilket inte är någon enkel uppgift för en här pass orutinerad häst.
 • Best ofdream Trio övertygade stort då han vann Klass I-försöket på Axevalla trots startgalopp och vida spår på vägen. Han har spår tolv även denna gång när han nu gör debut i Bronsdivisionen vilket känns klart tuffare och därtill ställer vi oss tveksamma till hur offensivt upplägg man vill nyttja här då han har en Klass I-final som stundar om två veckor och därtill blivit såld till norsk hästägare hos Erik Killingmo.
 • Beckham spurtade starkt som femma i Bronsdivisionen på Axevalla utan chans på segern. Han går alltid hela vägen in till mål, men känns sårbar från bakspår på en bana med dubbla open stretch-spår.

Rank:

A: 6 B: 2-11-12-10-4-9-7-3 C: 5-1-8

Spetsstriden: Milos Ganador kan galopperade från ett stressigt innerspår. Vi tror på Bravo Sabotage till ledningen för att släppa till Amalencius B.B. som bör komma fram på utsidan ut på första långsidan.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Olga Tooma väljer vi att tippa i detta Diamantstoförsök där vi mer eller mindre kunnat välja vem som helst av de fyra hästar vi placerat i A-gruppen. Ola Samuelssons sto höll starkt som femma bakom Carna Sensei från dödens under V75 Champions-dagen och var därefter sexa i ett Klass II-försök på Axevalla från svårt utgångsläge efter en vass avslutning. Stoet står perfekt inne i det här loppet och då vi tror att hon är fältets anförare så blir hon vårt tipsval.
 • Sanibel vann ett stolopp inom V75 Champions senast på Åby och fick 150.000 kronor på sig på ett bräde i och med den segern. Hon har chans att bära dem för hon känns så pass bra, men här finns det flera konkurrenter som vi tror har ungefär lika god kapacitet som hon och vi tycker det är fel om hon görs till klar favorit.
 • Love You Sweden har tagit fyra raka segrar i vardagsomgivningar sedan hon anslöt till Robert Bergh och är svår att sätta in i detta sammanhang. Hon såg i vilket fall riktigt bra ut vid dödensvinsten senast i Gävle då hon plockade ner en så pass bra häst som Island Smart och då styrkan känns som hennes främsta vapen ser vi ett offensivt upplägg framför oss även här.
 • Icecream In hetsade upp sig efter omstarter på Axevalla och galopperade direkt när loppet väl kom iväg. Hon var inte långt efter Carna Sensei i V75 Champions gången innan och skulle hon lyckas hålla ut Olga Tooma och få löpa ut i ledningen precis som vid segern i januari så ökar hennes chanser markant.
 • Jeopardy såg fin ut som fastlåst efter startgalopp i lördags. Hon har formen på topp och kan få en gynnsam invändig smygare här om kusken önskar ett sådant upplägg.

Rank:

A: 6-1-5-3 B: 8-15-13-11-7-14-10-9-4-12

Spetsstriden: Sanibel och Icecream In lär försöka hålla ut Olga Tooma, men vi tror att den sistnämnda är snabbast.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Sweetman fick svar i spetsjakten i lördags och Adrian Kolgjini fick snällt backa ner bakom ”surrhästen” Hollywood Story. Nu höll inte den hästen alls så bra som de flesta hade trott och där bakoms att Sweetman fast med rubbet sparat. Att Lars I Nilssons häst är en mycket effektiv spetshäst är ett välkänt faktum och när vi nu läser loppet på ett sådant vis att han har god chans att antingen fronta av egen kraft eller släppas fram till tät så blir han vårt tipsval.
 • Phoenix Photo kan tyckas vara den naturliga hästen att sätta först i ranken efter hans två raka och otroligt imponerande Silverdivisionsvinster, men vi låter alltså honom stå tillbaka ett snäpp. Åttaåringen har fått blytunga löpningsförlopp vid dessa vinster och nu när det blott är två veckor kvar till Silverdivisionsfinalen på Solvalla så undrar vi om man verkligen vill ha en liknande tömning så tätt inpå det mer penningstinna loppet.
 • Unico Broline har haft en häftig utvecklingskurva sista halvåret vilket Sofia Aronsson främst förklarat med att hästen varit fräsch, kunnat träna och tävla kontinuerligt. Han plockade ner Four Guys Dream i ett nafs när attacken sattes in i slutkurvan på Axevalla och såg helt okörd ut vid den segern som alltså kom i hans första framträdande i Silverdivisionen. Även han är finalklar, men har rygg på startsnabba hästar och chans att sitta ganska långt fram i fältet direkt. Får han spara speeden tills slutkurvan är han med på målfotot.
 • Innovation Love stod för en insats vid Silverdivisionsvinsten i början av december som vi satte ett stort utropstecken bakom, men därefter har resultaten varit av blandad art. Nu har hästen fått ta igen sig en period, men rapporterna säger att han är vässad i ett snabbare banjobb och därtill är han anmäld barfota runt om för första gången i Robert Berghs regi.
 • Baritone Artist räckte inte riktigt i Gulddivisionen på Axevalla, men har verkligen gått bra tidigare under vintern. På den startsnabbhet som blommat ut på senare tid kan han faktiskt spetsa och nå rygg på Sweetman i skede två och då kan vi se honom överraska via open stretch.

Rank:

A: 5-11-10 B: 2-4-6-9-3-8 C: 7-1

Spetsstriden: Baritone Artist har stabiliserat sig och kan numera ”flyga lågt” från start. Här ska han dock ta sig förbi Astronacente Zac som står sida vid sida, men oavsett vem av dem som är först ner till plankan så tror vi att man tar rygg på Sweetman när open stretch finns att tillgå.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 12 MARS

Avd 1: 1,2,6,10 (9,5)
Avd 2: 1 Digital Indy (5,6)
Avd 3: 4,5,6,7,10 (11,3)
Avd 4: 3,4,5,9,10,13,14 (1,12)
Avd 5: 6 Amalencius B.B. (2,11)
Avd 6: 1,3,5,6,8 (15,13)
Avd 7: 2,4,5,10,11 (6,9)

3.500 rader / 1.750 kronor