Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Vi ger oss inte så lätt

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Francesco Zet är en av två singelstreck som nyttjas med Örjan Kihlström som kusk. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Francesco Zet är en av två singelstreck som nyttjas med Örjan Kihlström som kusk. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det finns många stora favoriter inom lördagens V75-omgång på Åby, men vi spikar bara en av dem. Francesco Zet (V75-3) ska normalt sett vara huvudet högre än sina konkurrenter i Kungapokalen och vi får tugga i oss honom som ”brakfavorit”.

Fakta

BANFAKTA ÅBY

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,3 m (2140 m), 22,3 m (1640 m)
Upplopp: 180 m
Open stretch: Ja, dubbla
Vinklad startbilsvinge: Nej

Däremot går vi mot strömmen i Bronsdivisionens försök. Vi tar omtag på Titan Yoda (V75-2) som felade från snävt startspår i Halmstad, men vi tyckte hela den voltningen såg underlig ut och undrar om han verkligen fick en rättmätig chans.
Han har trampat iväg från snäva startspår tidigare och vi tycker att den här hästen står väldigt bra inne i klassen då han inte fick med sig något av priskakan i varken Svenskt Travderby eller Breeders Crown-finalen.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Åbys tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport V75 – 15 andelar á 110 kr/styck

Sulkysport V75 x 10 – 10 andelar á 191 kr/styck

Avd 1 – Drottning Silvias Pokal, 2.140 meter autostart

 • Glamorous Rain kunde glida till ledningen i tidigt skede i uttagningsloppet och ställdes därefter inte inför någon större prövning. Det var en ganska intetsägande seger och vi tycker det är svårt att säga med bestämdhet om hon är lika bra just nu som hon var i slutet av fjolårssäsongen. I Drottning Silvias Pokal har det ofta skrällt och vi väljer att gardera henne rejält då det finns spännande utmanare.
 • Deborah S.H. gick den tunga vägen i uttagningsloppet, men klarade av det utan problem. Det var en övertygande seger och här uppfattar vi det bestämt som att Fredrik Perssons sto har tagit ett steg till i sin utveckling under vintern. Vi bedömer henne därtill som lite mer startsnabb än favoriten och skulle Fredrik Persson rentav lyckas forcera sitt sto till tät så kan det verkligen bli match.
 • Chebba Mil hade blott åtta starter innanför västen inför kvalet och mötte helt annat motstånd än vad hon tävlat mot tidigare. Hon visade härlig inställning då hon avgjorde via en rejäl 700 metersrepa och tar hon det loppet på rätt sätt så blir det verkligen spännande att se vad hon kan uträtta här.
 • A Perfect Face förlorade mot nyss nämnda Chebba Mil i kvalet, men var på intet vis dålig. Nu har Adrian Kolgjini vässat upp träningen ytterligare till detta lopp och avser att rycka framskorna vilket var en framgångsfaktor i Breeders Crown-finalen i höstas där hon slutade fyra.
 • Donna Summer flög fram efter galopp i första testet inför Stochampionatet och vann sitt uttagningslopp på övertygande vis även om det loppet blev överpacat. Innerspår bakom bilen känns dock stressigt för det här stoet som vi mycket väl hade kunnat ha trea i ranken från spår mitt bakom bilen, men här tror vi galopprisken är påtaglig.

Rank:

A: 2-4-3 B: 6-1-11-5-10 C: 9-8-12-7

Spetsstriden: Smålurigt då det inte är några raketer på de fyra innersta spåren utan de raska finns på de fyra yttersta spåren. Vi säger fördel Good Vibes i spetsjakten, men tror att hon släpper till första bästa. Kan Deborah S.H. var först fram och överta?

Avd 2 – Bronsdivisionen, 2.640 meter voltstart

 • Titan Yoda var aldrig nära att kliva iväg i rätt gångart från ett snävt startspår i Halmstad och utifrån det kan det tyckas tufft att vi tippar honom etta här. Vi tyckte dock att den starten aldrig borde ha släppts iväg och tyckte inte Titan Yoda gavs en ärlig chans. Vid två tidigare försök från snäva startspår har han trampat iväg och även om det är småtrångt vid starten på bortre långsidan på Åby så tycker vi chansen att han trampar iväg ska vara ganska god. Hästen tillhörde toppskiktet i sin kull ifjol och vi tycker att han står lämpligt inne i klassen.
 • Borups Tornado har verkligen varit bra i de tre senaste starterna. Senast i Bronsdivisionen på Romme fick han jaga från sjätte utvändigt, men klämde i med ett strålande slutvarv klockat till 1.09,7. Nu är det vanlig vagn som gäller efter tre raka starter med jänkarvagn vilket är ett litet minus, men vi tror främst att det är barfotabalansen som varit ett stort lyft för Ulf Stenströmers häst så vi tror inte att vagnsbytet sumpar hans möjligheter helt.
 • FromHeaven Idzarda var blek från ledningen näst senast, men gick desto bättre från fjärde utvändigt i senaste bronsloppet via 1.11,2 sista varvet. Han fuskade en del aktionsmässigt i slutkurvan och mår gott av att inleda på innerspår då för att aktionen ska flyta bättre.
 • Boccadamo var vi mäkta imponerade av på Jägersro. Från femte utvändigt avslutade han 1.09 sista 700 meterna och tog på en så pass bra häst som Indigo hela vägen in till mål. Nu ska den italienskfödde femåringen starta i voltstart för första gången och det snäva startspåret kan vålla problem.
 • Bransbys Juke Box vann ett Bronsdivisionsförsök i Kalmar i början av mars över gällande förutsättningar. Nu kan det bli norskt huvudlag för första gången.

Rank:

A: 5-3-1 B: 2-4-8-11-12 C: 9-6-7-10

Spetsstriden: Fromheaven Idzarda är ovan voltstart och det var längesen han hade framspår. Lyckas Carl Johan Jepson få iväg honom dugligt bör det finnas chans på ledning då det är osäkra hästar från snäva spår och Borups Tornado inte är någon blixt. Vi bedömer det främst som Cruise att hålla ut.

Avd 3 – Konung Gustaf V:s Pokal, 2.140 meter autostart

 • Francesco Zet fick stå över Breeders Crown-loppet i Örebro i början av april på grund av de yttre förutsättningarna, men någon ringrost gick inte skönja i försöksloppet. Han fick aldrig vara riktigt i fred, men gick ändå undan lekande lätt över spurtrakan och såg precis lika fin ut som han gjorde under fjolåret. Konkurrensen är god, men vi bedömer honom till att spela i en egen liga och tvekar inte en sekund på att ställa honom ensam.
 • Iznogoud Am släppte konkurrenterna iväg i ensam majestät i kvalloppet trots att han egentligen inte drog iväg i särskilt högt tempo. Det var gott för Muscle Hill-sonen att inte behöva lägga så mycket krafter i genrepet för de lär behövas nu när Francesco Zet ska försöka besegras. Vi har stor respekt för Iznogoud Am och medger att vi inte riktigt vet vart botten är i hästen, men magkänslan säger att han får svårt att besegra Francesco Zet.
 • Aquarius Face löste sitt uttagningslopp från dödens på ett övertygande vis. Det ser ut som att även han har tagit steg framåt under vintern och från ett lämpligt innerspår bakom bilen är han en faktor att räkna med, men vi har ändå lite svårt att se honom slå de tidigare nämnda.
 • Usain Lobell visade stor talang som treåring, men felade bort stora pengar i Tyskt Travderby samt vid ett annat större treåringslopp på Vincennes. Kvalintrycket från dödens var riktigt rejält, men precis som för de två hästar vi har före honom i ranken så känns det som ett för stort steg att ta för att kunna besegra Francesco Zet.
 • Vinci Nice avslutar starkt varje gång och vi blir inte förvånade om han spurtar till sig en pallplats nu när han ska tävla barfota runt om för första gången.

Rank:

A: 2 B: 4-1-3 C: 9-5-8-6-7-11-12-10

Spetsstriden: Snabbast av alla tror vi att Felix Orlando är, men det ska ändå mycket till för att han ska komma förbi Usain Lobell och Iznogoud Am. Vi tror på den sistnämnde i tät efter 400 meter.

Avd 4 – Lovely Godivas lopp, 2.140 meter autostart

 • Sayonara hade ett mycket starkt fjolår med två miljoner intjänat. Hon var tvåa, trea, fyra, femma och sexa i de fem Grupp-lopp hon tävlade i och tog striden mot riktiga topphästar nere på Vincennes. Nu är hon tillbaka på svensk mark och uppgiften är givetvis inte perfekt när hon inleder från spår åtta, men samtidigt är hon startsnabb och bör kunna hitta ner i vettig position. Vi tycker att det låter som hon är bra förberedd inför sin comeback och väljer att chanstippa henne.
 • Honey Mearas var kullens etta bland stona ifjol även om det blev galopp i Breeders Crown-finalen. I årsdebuten på Färjestad var hon rejäl från dödens och löste uppgiften trots en kort galopp 250 meter före mål. Den här uppgiften är knivig då det kan bli en tuff väg fram utvändigt ledaren om Örjan Kihlström väljer den taktiken och vi tycker därtill att hon möter – som nämnt – en jättebra konkurrent. Det kan vara så att vi får ta på oss dumstruten, men vi tycker att Sayonara har högre vinstchans av de två och känner oss trygga med att låsa loppet på duon.
 • Kali Smart var urläcker i årsdebuten och slog de bästa, äldre stona flera gånger under fjolåret. I Seinäjoki Race fungerade hon inte som bäst aktionsmässigt på det banunderlag som rådde den dagen, men hon hade varit med bland de tre främsta utan galoppen 100 meter före mål på en tid i underkant av 1.12. Hovarna blev så pass slitna av underlaget den dagen att man väljer att slå på skorna till detta lopp och det tycker vi är ett klart minus för hennes del.
 • Betting Pacer körde man i ledningen senast på Färjestad när hon mötte de bästa stona i kullen och det höll inte hela vägen hem. Det är möjligt att man gör ett nytt försök här, men vi tror inte att det räcker till seger nu heller.
 • Global Bred to Win tyckte vi gjorde sitt bästa lopp i karriären på svensk mark senast och har tålt tuffa upplägg i de norska årgångsloppen, men det här är något helt annat.

Rank:

A: 8-12 B: 11-2-6-3-7 C: 10-4-1-9-5

Spetsstriden: Betting Pacer brukar inte bomma ledningen från öppna spår och nu när hon fick raska Chablis Ribb på utsidan ökar chansen ytterligare. Sayonara är laddades inte över huvud taget under fjolårets andra halva, men är rask om man väljer att skicka iväg henne.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Il Forte blir vårt tipsval i det här Klass I-försöket som håller riktigt hög klass. Hästen övertygade stort vid seger i försök. samt final av Klass I i föregående meeting där han visade prov på såväl häftig startsnabbhet som förmåga att hålla ett högt tempo hela vägen, oavsett distans. Som loppets troliga ledare är han svår att gå emot i tipsvalet, men konkurrensen hårdnar och här bör det finnas konkurrenter som sitter tätt inpå honom när upploppet gör entré.
 • Napoleon Cash var vi först lite besvikna på i lördags, men vid en närmare analys av insatsen så får vi revidera vår uppfattning. Han hamnade långt bak direkt och gick 1.12,7 i 2.000 meter i jämnt tempo inkluderat ett avancemang fram till dödens. Med två lopp i kroppen bör det vara mer fart i benen på femåringen och nu är han anmäld att tävla barfota runt om.
 • Charliebrown Effe stötte på en så pass bra häst som Cresus di Poggio vid andraplatsen på Vincennes i januari och gjorde en stark insats som tvåa bakom honom. Då hade hästen startat blott tolv dagar tidigare så det här med täta starter har han visat sedan tidigare att han hanterar. Vid debuten på svensk mark övertog hästen ledningen efter ett halvvarv och var inte nära att släppa en så pass bra häst som Jano di Quattro förbi sig så det här känns verkligen som ”en riktig häst”.
 • Bonne Nuit Bi håller Alessandro Gocciadoro högt, men vi tycker ändå att den här uppgiften känns klurig för stoet. Dels då stallformen inte varit de bästa, men därtill är hon ganska framåt och har mest startat över sprinterdistans i Italien och vunnit sina lopp från ledningen. Vi säger inte att hon är utan chans, men som sagt; den här uppgiften är svår med dåligt utgångsläge mot riktigt bra hästar för klassen.
 • Kia Ora mötte de bästa femåriga stona på Färjestad och stod för en stark insats i skymundan som sjua via 1.10 sista 700 meterna. För den som söker en riktig storskräll kan hon vara värd ett streck för vi tror aldrig hon varit i bättre form än vad hon är just nu.

Rank:

A: 3-5-2 B: 7-8-4 C: 11-6-10-1-12

Spetsstriden: Il Forte närmast följer bilen och lär inte ha några problem att hålla ut Rare Magic som likaså är rask. Det är även Bonne Nuit Bi, men att hon ska komma förbi de nämnda från spår sju har vi väldigt svårt att tro.

Avd 6 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Oscar L.A. hade samma utgångsläge i sitt Silverdivisionsförsök på Jägersro i april och då var han aldrig nära att lägga det loppet. Joakim Lövgren hade ”sparat” på hästens startsnabbhet fram tills den dagen och öppnar Ready Cash-sonen på ett lika bra sätt denna gång så är chansen att han får överta ledningen mycket god. I lördags startade han från snävt startspår i Orebro Int’l och var aldrig nära att trampa iväg, men det fäster vi ingen som helst vikt vid utan autostart är betydligt mer lämpligt för hans del.
 • Unico Broline går fram som en ångvält och det känns som han är ”hur bra som helst”. Vi kan inte säga med bestämdhet vart botten är i denna häst som alltså vann sitt Silverdivisionsförsök på Romme på 1.10,9 och svarade allt och allt över spurtrakan. Nu sparar Sofia Aronsson bakhovarna och nöjer sig med att köra barfota fram för att ha tillräckligt med hov till finalen under Elitloppshelgen. Det i kombination med att han har spår utvändigt om Oscar L.A. gör att vi låter honom stå tillbaka i tipset.
 • Rackham var oerhört bra i årsdebuten där han krigade storstilat från dödens och först fick släppa E.Type Cash förbi sig sista steget. Han var sämre i Silverdivisionsloppet på Jägersro även om det blev dödens den dagen och det visade sig efteråt at hästen inte var helt kurant den dagen. Från bakspår får Rackham slå lite ur underläge, men han är så pass bra att han inte under några omständigheter kan räknas bort.
 • Iceland Falls spurtade till enkel seger i Stoeliten i lördags trots att det loppet blev tempofattigt. Vi tycker att det här Silverdivisionsförsöket håller väl så bra klass, men häst med bevisad form som tuffat till sig rejält efter vinterns utflykt i Frankrike går inte att kategorisera som chanslös på något vis.
 • Elegant Ima ebbade speeden ut rätt så rejält på sista 100 meterna i Kjell P Dahlströms Minne. Med det loppet i kroppen bör Maharajah-sonen vara vassare och därtill blir det såväl barfota runt om som jänkarvagn denna gång.

Rank:

A: 5-6 B: 10-9-11-4-8 C: 3-1-2-12-7

Spetsstriden: Dats So Cool och Astronascente Zac gör upp om ledningen, men vi tror inte att någon av dem körs i tät över full väg när det finns open stretch att tillgå. Oscar L.A. öppnade bra från samma utgångsläge på Jägersro näst senast och vi tror att han har god chans att hålla ut Unico Broline.

Avd 7 – Paralympiatravet, 2.140 meter autostart

 • Extreme etablerade sig i den yttersta eliten under fjolårets andra halva med segrar i såväl Europeiskt Femåringschampionat som C.L.Müllers Memorial. Han såg läcker ut i årsdebuten på Åby, men fick traska utvändigt om Night Brodde i Halmstad på en balans som inte är hans optimala och den uppgiften blev honom helt enkelt övermäktig. Nu är det aviserat barfota runt om på nytt och som loppets troliga ledaren är han hästen att slå för de övriga för Extreme släpper ogärna häst förbi sig när han går först.
 • Upstate Face har sett bländande ut i årets tre starter och det går inte att ta miste om hur nöjd Adrian Kolgjini är med sin häst. Från spår två är han i helt rätt läge direkt och oavsett om han vill försöka ta dödens eller placera sig i bra position i andraspår och arbeta från en sådan grundposition så är Upstate Face en given utmanare till Extreme.
 • Delia du Pommereux är titelförsvarare och det finns ingenting som säger att hon inte ska lyckas följa upp med ännu en seger. Ifjol gick hon en rejäl 700 metersrepa till seger även om hon fick vila en bit i slutkurvan och av de tre senaste insatserna att döma behöver hon inte vara sämre detta år. Motstådsmässigt går det rentav att argumentera för att hon år ner något i klass – det var trots allt Vivid Wise As och Etonnant hon hade före sig i mål senast – och David Thomain är en duktig taktiker vars seger i Europeiskt Treåringschampionat på Åby i höstas kan vara stärkande för hans självförtroende när han beger norrut.
 • Who’s Who galopperade in mot första kurvan på Romme och har gjort så någon gång tidigare också. Han brukar snabbt studsa tillbaka och vi vidhåller vår uppfattning om att hästen gjorde en bra insats på Solvalla gången innan bakom Stoletheshow. Who’s Who har visat att han kan öppna bra bakom bilen vid laddning, men frågan är om Örjan Kihlström verkligen nyttjar den egenskapen här med Extreme på insidan.
 • Born Unicorn tänker man lätt inte ska vara en vinnare av ett sådant här typ av lopp då han tidigare tillhört skiktet under eliten, men som hästen har utvecklats de sista nio månaderna! Vi kan inte alls avskriva honom från segerstriden utan låter honom spela outsiderrollen.

Rank:

A: 1-2-3-4 B: 5-6-9 C: 8-7-10

Spetsstriden: Extreme ska ha toppchans att hålla ut våra övriga tre A-hästar från innerspår. Night Brodde är raskast utifrån, men det ska mycket till för att han ska nå ledningen från spår åtta.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 7 MAJ

Avd 1: 1,2,3,4,5,6,10,11 (9,8)
Avd 2: 5 Titan Yoda (3,1)
Avd 3: 2 Francesco Zet (4,1)
Avd 4: 8,12 (11,2)
Avd 5: 2,3,4,5,7,8 (11,6)
Avd 6: 5,6,9,10,11 (4,8)
Avd 7: 1,2,3,4,5,6 (9,8)

2.880 rader / 1.440 kronor