Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Årets chansspik!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mattias Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mattias Djuse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Momarken skulle ha arrangerat veckans V75-omgång, men i pandemitider gick inte en vettig unionskamp att få till utan spelbolaget ATG ställde ihop med ST om och placerade omgången i Mantorp.

Det har på intet vis påverkat klassen på tävlingarna negativt utan det är fullt normal klass på tävlingarna för att vara en lördag i mars, varken mer eller mindre.

Den där riktiga känslan av att utdelningen kommer sticka iväg har vi i ärlighetens namn inte, men vi känner oss åtminstone manade att ge oss själva en chans och testar att gardera några tunga favoriter.

Istället avslutar vi omgången med ett helkul skrällbud. Vi väljer att chansspika Electrical Storm (V75-7) som älskar när våren gör entré och han får tävla utan skor på hovarna. Spelprocenten på fjolårets Orebro I’ntnl-vinnare är så pass låg att vi bara måste ta chansen!

Här kan du ta del av lördagens startlistor.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Dwayne Zet kommer bli klar favorit i V75-inledningen och det är mycket troligt att han vinner det här loppet om han hamnar okej till positionsmässigt. Hästen såg stark ut redan i årsdebuten där han släpptes till ledningen och gick undan på fint vis. Nu ska han brottas med ett fjärdespår i voltstart initialt; ett utgångsläge han även hade sensomras och den dagen blev det galopp. Nu har hästen fler lopp innanför västen och säkert hunnit mogna lite ytterligare, men när han blir storfavorit känns det befogat att gardera.
 • Upstate Face gjorde ett topplopp bakom stallkamraten Racing Ribb senast i just Mantorp. Gången innan vann han ett stayerlopp i Eskilstuna på rejält vis och det råder ingen tvekan om att femåringen tagit ett steg till i sin utveckling under vintern.
 • Zenzero Jet startar likt Upstate Face från ett besvärligt utgångsläge, men var riktigt bra som dödenstvåa bakom Zlatan Knick senast i Kalmar. Hästen har ett brett register och vi kan se honom leverera ett riktigt vasst upplopp här om det stämmer någorlunda på vägen.
 • Quite E.Wood har André Eklundh gjort ett fint tränarjobb med. Hästen slog av Armour As i sista steget i senaste starten och kan bli en faktor även här om favoriten kommer bort. Däremot kan det bli tufft att hålla upp ledningen för sjuåringen.
 • Exclusive Matter felade direkt ur volten vid senaste försöket i Mantorp. Vi tycker annars att han gjort flera bra insatser i vinter och kan se honom slå till om favoriten kommer bort.

Rank:

A: 4 B: 12-11-1-5-8-7 C: 10-3-2-6

Spetsstriden: Mikael J Andersson är en ruskig startkusk och vi kan se Herakles ta sig förbi Quite E.Wood direkt. Blir så fallet lär Micael Stjernström vara aktiv med G.R.J.’s Wolverine i skede två och försöka överta.

Avd 2 – Klass II, 2.640 meter autostart

 • Draupner tycker vi gjorde ett kanonlopp från ledningen på Axevalla i lördags. Banan var inte hypersnabb på något vis den dagen och de 1.15,2/2.140 meter som han noterade för tycker vi var starka papper. Denna gång blir det barfota runt om för första gången samt jänkarvagn på och vi tycker det känns klart kittlande.
 • Pre Calculated står ännu sämre till än Draupner då han har bricka tolv. Ola Karlssons häst lyfter dock undan för undan och höll bra från dödens i just ett klass II-försök senast på Åby. Där lär han knappast hamna den här gången och får han draghjälp på slutrundan ska det bli intressant att se vad han kan prestera i spurten.
 • Joker Boko såg föga brukad ut i slutkurvan i lördags när galoppen kom. Det kan mycket väl ha varit stallbacksutfarten som påverkade honom negativt den dagen och vi ger inte upp så lätt.
 • Illfindmywayhome hade vi tänkt stå över, men nu när Kapten Brodde blivit struken är spetschansen god för Daniel Redens sexåring. Han fick förvisso se sig besegrad från den positionen i senaste starten, men höll ändå bra bakom Global Above All. Lyfter han lite till om man nu väljer att dra av bakskorna som antytt så kan det hålla hela vägen.
 • Suarez har fyra raka segrar och visat bra löpskalle. Vid de här triumferna har han fått löpa ut i ledningen, men dit blir det svårare att nå nu och då väljer vi att ställa honom utanför systemet.

Rank:

A: 11-12 B: 10-2-6-8-4-3 C: 7-1-9

Spetsstriden: Fördel för Illfindmywayhome gentemot Suarez om nu inte Bat Marke öppnar så pass raskt att man väljer att ”bråka” med honom. Vi säger fördel för Illfindmywayhome.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Heavy Sound ställdes inte inför någon större prövning i årsdebuten i lördags. Framme i tät fick han styra och ställa som han ville och nioåringen gick undan till säker vinst, om än i lite bekväm stil när han blev ensam. Daniel Redén sade direkt i TV4-intervjun efter loppet att han förväntade sig att Heavy Sound skulle gå framåt en hel del med den genomköraren och vi utgår givetvis ifrån att han bedömer att hästen pallar av att starta vecka-vecka nu när han valt den matchningen. Det råder ingen tvekan om att Heavy Sound har god segerchans, men man kan förlora travlopp av den enkla anledningen att man möter en för dagen bättre häst och det kan Heavy Sound bli varse här…
 • Antonio Trot är givetvis hästen vi tänker på och som gör att vi väljer att dubbla systemet. Även han startar för andra lördagen i rad och gick rysligt vasst på Axevalla i lördags via 1.10 sista varvet. Frågan är hur Claes Sjöström ska lägga upp det här loppet taktiskt för att kunna besegra Heavy Sound då det givetvis är en påtaglig risk att han får det tuffare loppet av de två, men med tanke på hur hästen ser ut för dagen så kan vi inte utesluta att det kan gå vägen.
 • Vagabond Bi hade en toppsäsong i fjol och tjänade faktiskt 864.579 kronor mer det året än vad Heavy Sound och Antonio Trot gjort ihop! Då kom Vagabond Bi underifrån och gjorde en klassresa, men nu handlar det om att kicka igång säsongen mot eliten och det är något annat. Vi såg det jobb hästen gick på Axevalla i lördags efter 1.16,5/2.100 meter med 1.14 sista kilometern och var verkligen tillfreds med intrycket, men lyckas inte riktigt landa i en loppanalys här som utmynnar i att Vagabond Bi vinner loppet.
 • Island Life var duktig tvåa bakom franska rivierans nya stjärna Ecureuil Jenilou för tre starter sedan och har följt upp det med två starka insatser på svensk mark. Han får vår röst som loppets outsider.
 • Elian Web hade ett toppår i fjol, men vintern har inte varit hans tid alls. De senaste insatserna har lämnat en del övrigt att önska och vi vill se leverans innan vi tror på honom igen.

Rank:

A: 1-8 B: 4-3-2-5 C: 6-7

Spetsstriden: Heavy Sound hade inga problem att hålla ut Elian Web i lördags och vi tror inte det blir någon ändring på den saken här.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • David Persson stod i princip med megafon veckan igenom inför Georgia Ams senaste start och meddelade att de flertal ändringar man skulle göra skulle ha positiv effekt. Det visade sig stämma mycket bra för Timoko-dottern trampade iväg lätt och ledigt, frontade och svarade bestämt när det drog ihop sig för upplopp. Hon har samma utgångsläge här, men det är fler hästar på startvolten och det kan tänkas bli stressigare in mot första kurvan. Sköter hon sig lika fint på nytt så har hon dock toppchans; om den saken råder ingen tvivel.
 • Saonoi gick en väldigt bra långspurt i comebacken som tvåa via 1.11,5 sista 800 meterna. Hon blixtrade till med en del fina insatser i fjol när hon tävlade på topp och kan hon tävla på en lite jämnare nivå detta år än hon gjorde i fjol och följa upp den fina årsdebuten på rätt sätt så kan hon absolut duga här.
 • Joyful Trix var positiv i årsdebuten bakom segerstaplaren Mellby Good. Hon avslutade fjolåret med att vinna ett Diamantstoförsök på vettigt vis, men att reda ut den här uppgiften från spår elva kan bli henne övermäktigt.
 • Just Make It var det lite ”surr” kring inför Diamantstoförsöket senast på Åby, men då blev det tidig galopp. Kevin Oscarsson upp och det faktum att det är anmält barfota runt om är två faktorer som gör att hon känns klart intressant för oss.
 • Begum Kronos gör årsdebut och kan givetvis behöva genomköraren, men hon avslutade fjolåret med en snygg seger och känns småspännande på barfotabalans.

Rank:

A:B: 10-11-6-5-8-1-4-15-7-3 C: 13-14-9

Spetsstriden: Vi tror att Just Make It håller ut springspårsällskapet Elle Vild från start, men att hon släpper i skede två om Georgia Am kommer fram.

Avd 5 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • M.T.Oscar avslutade rykande vasst senast i klass I-försöket på Åby efter att hamnat hopplöst långt bak i fältet. Det var en mycket bra insats och nu har han fem felfria lopp på de sex senaste starterna. Här handlar det om 1.640 meter vilket blir en annan prövning och då vi inte helt vågar lita på att det flyter lika bra när hästen ska röra sig i rask takt hela vägen väljer vi att gardera.
 • Astronacente Zac hade en fin period i senhöstas och vann bland annat ett klass I-försök i Halmstad den 19 december från ledningen. Den positionen är ett klart plus för femåringen vars sju segrar. karriären kommer från just tät, men det är flera i det här loppet som är på jakt efter just den positionen.
 • Twigs Got U. fick årsdebutera på skor och gjorde med tanke på det en bra insats som tvåa bakom Scotch Brodde. Det var uppenbart att Johan Untersteiner redan tagit sikte mot detta utifrån att han körde avvaktande och hade just skor på hästens hovar, men nu kommer skorycket som tveklöst ger en extra växel på denna häst. Då spetsstriden är väldigt oviss i det här loppet vågar vi inte ta gift på att han håller upp innerspåret, men oavsett vilket bör han kunna få en bra, invändig resa.
 • Run Brodde Run såg fin ut vid spetssegern senast på Jägersro och det känns som att sexåringen har lyft ett snäpp sedan han började tävla med helstängt huvudlag.
 • Choco Garline är den fjärde spetsaspiranten vi nämner. Hästen lyfter flera klasser i den positionen och med tanke på hur paret Jernemyr/Sedströms hästar presterat under en längre period så vågar vi inte räkna bort den sjuårige valacken.

Rank:

A: 4-2-1 B: 5-3-6-10-7 C: 11-12-8-9

Spetsstriden: Smålurigt! Vi förväntar oss förbättrad startsnabbhet åter på Twigs Got U. nu när det är barfota runt om, men det kan också bli många ben in mot kurvan om det går fort. Astonacente Zac, Choco Garline och Run Brodde Run är samtliga tuffa utmanare i spetsjakten och här är det smålurigt att säga med bestämdhet hur det kommer arta sig.

Avd 6 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Digital Summit gjorde comeback för två veckor sedan på Solvalla efter tio månaders tävlingsfrånvaro. Femåringen avslutade fjolåret med att sluta tvåa efter en mycket strong insats bakom Hail Mary i en etapp av Margaretas tidiga Unghästserie och kändes i det skedet som en utmanare till de allra bästa i kullen. Stefan Melander försökte få slag på hästen till Svenskt Travderby, men hälsan var inte med hästen och istället blev det en längre tävlingsfrånvaro. Comebackinsatsen där han spurtade till seger efter ett lämpligt rygglopp lovade mer och han besegrade därtill det här fältets värsta konkurrent den dagen. Att gå ut och vinna Silverdivisionen med bara ett lopp i kroppen kan vara svårt, men vi tror att Digital Summit kan lyckas med den saken.
 • Jaguar Dream var hästen som Digital Summit stötte på senast på Solvalla. Claes Sjöströms häst fick lägga en speed i jakt på ledningen, men blev kvar utvändigt ledaren. Med tanke på det höll han helt okej som femma och fuxen kan säkert gå framåt ytterligare nu med två lopp i kroppen.
 • Vi började så smått fundera på om det bästa var taget ur Sharp Dream, men så blåste hon till med en toppinsats senast på Jägersro. Johan Untersteiner lät henne springa på i jämn fart och Sharp Dream var inte i närheten av förlust på 1.12,3a/2.140 meter. Från ett bättre utgångsläge hade hon känts högaktuell, men från spår sju blir det besvärligt gentemot Digital Summit.
 • Inertial mötte just Sharp Dream senast på Jägersro. Han släppte ledningen till henne den dagen och kunde inte riktigt slå följe över spurtrakan. Vi tror att Jörgen Sjunnesson söker rygg igen och då kan Inertial slåss om en placering bland de tre främsta.
 • Ad Hoc hade en väldigt positiv period i höstas med starka silverinsatser, men att kliva rakt ut och vinna i den här klassen efter fyra månaders tävlingsfrånvaro är inte gjort i en handvändning.

Rank:

A: 2 B: 4-7-1-3 C: 5-6-8-9-11-12-10

Spetsstriden: Vi tror att Inertial tar ledningen om kusken vill, men tror inte att man kör honom i ledningen. Här måste det vara läskigt som kusk med spår längre ut hur man ska agera initialt. Om Claes Sjöström försöker skicka iväg Jaguar Dream eller Oskar J Andersson jagar tät med Urgent Call är dödensrisken påtaglig om Örjan Kihlström i sin tur väljer att ladda med Digital Summit…

Avd 7 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart

 • Electrical Storm väljer vi att ställa ensam på systemet i detta stayerlopp som lätt kan bli streckkrävande om man inte tar ställning för någon specifik häst. Mattias Djuses häst har gjort helt okej insatser i vinter och vann två lopp i december, men trots det påstår vi att han är en helt annan häst utan skor på alla fyra hovar. Så gick han balanserad när han vann Orebro I’ntnl förra våren och faktum är att han vunnit direkt i sin första barfotastart för året såväl 2019 som 2020. Vi medger att det är en chansning, men vi väljer att ta den!
 • Viva La Vida Face har kunnat forceras till ledningen i de två senaste starterna och då har han sprungit undan på övertygande vis. Det råder ingen tvekan om att detta är en annan typ av utmaning för Joke Face-sonen, men faktum är att han såg så pass obrukad ut på 1.14,7a/2.640 meter i senaste starten att vi mycket väl kan se honom landa på en liknande notering här trots att det är voltstart och ytterligare ett halvvarv som ska avverkas.
 • Ivory di Quattro fick förvisso en tuff väg fram till dödspositionen senast på Jägersro, men trots det tycker vi att han var väl svag för att komma undan med godkänt betyg. Normalt sett är han bättre än och fjolårets Harper Hanovers-tvåa segerstriden normalt sett i ett sådant här lopp.
 • Amiral är ständigt stenhårt spelad, men segrarna har inte duggat tätt på senare tid. Han är sårbar på grund av sina bristande speedkunskaper, men det ska ändå sägas att han det såg klart förbättrat ut senast på Romme då det snarare gick att anmärka på kuskens insats (Ulf Ohlsson tycktes tro att loppet var hemma) än hästens då han fick se sig snuvad i sista steget.
 • He’s Marvelous vann ett stayerlopp på V75 i november efter att forcerats till tät. Nu återkommer han efter drygt tre månaders frånvaro och kan givetvis behöva loppet, men samtidigt kan vi se Björn Goop vara aktiv direkt och försöka kuppa sig förbi Via La Vida Face och Amiral i ett tidigt skede då den duon inte känns särskilt raska initialt.

Rank:

A: 11-1-12-4 B: 8-7-13-3 C: 14-10-5-15-2-6

Spetsstriden: Det är sannolikt att Ingesson frontar initialt. Räkna med att såväl Viva la Vida Face som Amiral är aspiranter i skede två på att få överta, men ingen av dem är särskilt snabb i benen och ska det stressas framåt kan det bli galopp.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 20 MARS

Avd 1: 1,4,5,7,8,11,12 (10,3)
Avd 2: 2,10,11,12 (6,8)
Avd 3: 1,8 (4,3)
Avd 4: 1,2,3,4,5,6,7,8,10,11,15 (13,14)
Avd 5: 1,2,3,4,5,6,7,10 (11,12)
Avd 6: 2 Digital Summit (4,7)
Avd 7: 11 Electrical Storm (1,12)

4.928 rader / 2.464 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Spiken går ner i klass

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är mångas favoritbanor som delar på onsdagens V86-omgång. Solvallas fyra lopp och Åbys fyra dito utgör det stora streckspelet och vi hämtar ett singelstreck på vardera bana.

Anrika fyraåringsloppet S:t Leger (V86-3) har inte lockat fullt fält utan det är blott åtta deltagare som gör upp över tre volter.
Som vi läser loppet vinner Robert Berghs Samson starten och därifrån gjorde han ett topplopp i näst senaste starten på Åby. Har han skakat av sig det misslyckade Derbykvalet så tror vi på leverans.

Någon Derbyfinal blev det inte heller för Sidney Celeber (V86-8), men någon extra veckas ledighet kan bara gjort honom gott då han var aningen sämre i just derbykvalet.
Dessförinnan har han gjort två riktiga toppinsatser och när han nu går ner i klass åter så tror vi att han är redo för en ny seger bara han slipper göra allt jobb själv på ledarens utsida.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor till Solvalla och Åbys tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Roliga och troliga

 • Niky Flax (V86-1) gick starkt i Frankrike under vintern. Han kördes på väntan i återkomsten på Axevalla och avslutade riktigt bra som trea via 1.09,5 sista 800 meterna. Här har han ett perfekt utgångsläge för att kunna få en fin position i främre träffen; sannolikt kan det bli vinnarhålet. Vi förväntar oss att han levererar på open stretch!
 • Samson (V86-3) har gått felfri i tre av sex starter i Robert Berghs regi och då har det blivit seger varje gång. Som vi läser loppet vinner han starten här då han uppträder stabilt och fint ur volten. Tre varv är inget som bekymrar honom och vi tycker det finns högt spelvärde på Samson i ett jämnstreckat lopp.
 • Det är ett riktigt långskott vi lanserar i Brenda Grif (V86-5) som gör debut i Magnus Dahléns regi, men alla tycks glömt bort vilken duglig springare detta är. Hon var tvåa i en Diamantstofinal under fjolåret och det finns viss chans för henne att få vinnarhålet på antingen favoriten Kirsi Boko eller Sverigedebutanten Black In Black. Därtill är det anmält med jänkarvagn på och som närmast ospelad är hon värd en varning.
 • Sidney Celeber (V86-8) var aningen sämre i Derbykvalet senast på Jägersro och det är möjlgit att långresan satte ner honom en aning. Vi påminner om de toppinsatser han gjort tidigare under året såsom vid andraplatsen bakom Selected News i Örebro i maj eller vid tredjeplatsen i Mantorp bakom Önas Prince och Elegant Ima. Nu går han ner i klass och vi tror att han är en vinnare ånyo ”bara” dödens kan undvikas.

Betrodda som lever farligt

 • Vikens High Yield (V86-1) vann ett silverförsök från tät i Halmstad, men har därefter gått sig trött från samma position i två raka silverlopp. Hästen är inte helt enkel att räkna på och som klar favorit vågar vi inte ställa hon ensam i V86-inledningen.
 • Giant Shadow (V86-2) har gjort en sommar i Sverige efter en sejour i Frankrike. Vi kan inte påstå att det slagit gnistor om honom och påminner om att han inte vunnit lopp på 15 månader. Som hårt betrodd är han bara ett av flera streck i våra ögon.
 • Felicia Zet (V86-6) inledde med tre starka insatser som tvåa och det känns underligt att hon alltjämt är segerlös efter fem framträdande. Här saknas dock inte konkurrens och det finns en risk att hon hamnar utvändigt ledaren om Örjan Kihlström väljer att vara aktiv initialt. Som klar favorit är hon värd att gardera.
 • Borups Umami (V86-7) har förmodligen aldrig varit i bättre form än vad han är just nu, men det är inte säkert att det räcker ändå. Visst står han bra till i den här spårtrappan och är sannolik ledare, men nu är det ett halvvarv längre distans och de som sitter tätt inpå honom in mot upploppet kommer garanterat få chansen.
Fakta

V86-SYSTEMET 15 SEPTEMBER

Avd 1: 1,3,9,10 (6,11)
Avd 2: 1,3,4,7,8,9 (2,5)
Avd 3: 3 Samson (5,1)
Avd 4: 2,4,5 (10,9)
Avd 5: 2,3,6,7,9 (1,4)
Avd 6: 3,5,6 (9,11)
Avd 7: 3,4,5,6,7,9,10,12,13 (2,1)
Avd 8: 5 Sidney Celeber (7,2)

9.720 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Öppen Unionskamp

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Färjestad står som värd för veckans V75-omgång. Det handlar om det klassiska Unionstravet, men intresset från vårt västra grannland är förhållandevis svalt.

Bortsett från i Unionskampen (V75-6) för kallblod så lyser norrmännen mer eller mindre med sin frånvaro.

Det nämnda loppet öppnas upp rejält i Odd Herakles (V75-6) skadefrånvaro och kommer bli streckkrävande. Tangen Haap må vara norskfödd, men tränas på svensk mark och känns som förstahästen i lag med Erik Adielsson.

Gulddivisionen innehåller starka toppar, men bredden är direkt ljummen. Hur presterar Disco Volante (V75-3) efter tre månaders tävlingsuppehåll är den stora frågan på förhand i ett lopp där Missle Hill och Gareth Boko är de givna utmanarna.

Här kan du ta del av startlistor till Färjestads tävlingar.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Beartime kastade sig i galopp direkt när bilen släppte fältet på Jägersro. Han gör så mellan varven vilket givetvis oroar, men vid felfri avgång är han rask bakom bilen och spetsfavorit trots att Önas Nougat frontade i en 1.06-öppning senast i Gävle. Bo C. tjänade grymma pengar i Frankrike under fjolåret. Derbyfinalisten från 2018 är nu hemma hos ägaren ånyo och givetvis väldigt svårbedömd efter ett långt tävlingsuppehåll. Mas Capacity var rejäl i silverdebuten på Bergsåker och har därefter varit fyra i Finskt Mästerskap. Han har verkligen vuxit in i den höga klassen. Den norska duon Red Bar och Golden Dream M.E. kan verkligen avsluta, men risken är påtaglig att det blir för långt fram från bakspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter voltstart

Ett mycket lurigt Klass II-försök över stressiga 1.640 meter voltstart. Det är sannolikt att minst en av Mister K.O.Z., Habrik Am och Emperor som står med snäva startspår är borta på kör och som vi läser loppet ligger vägen till ledning öppen för raska Blue Frontline. Hon är dels riktigt rask själv, men körs även av en kusk som kan pricka bättre än någon annan från ett sådant här läge på Färjestad. Hon har suttit fast i Diamantstoet två gånger i följd och vi kan inte tänka oss annat än att Mikael J Andersson ger henne chansen att löpa linan ut denna gång. Bakom henne kryllar det av hästar som är minst lika kapabla och det här loppet är verkligen inte lättlöst. Constant Caviar tycker vi höll bra som tvåa i Östersund i ett lopp som inledes och avslutades i mycket högt tempo och Perfect Score Ås blir bara bättre och bättre hela tiden.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Disco Volante återkommer efter att fått en tävlingspaus över sommaren. Normalt sett är han så rask iväg att han håller upp innerspåret och då är den spetsälskande åttaåringen svårfångad för de övriga. Missle Hill gjorde ett jättebra lopp över ovan distans i Rättvik. Frågan är bara hur Örjan Kihlström ska lägga upp det här loppet för laddar han från start är risken påtaglig att han blir kvar på ledarens utsida. Gareth Boko är bara medium initialt och hamnar ofta på vingel. Hästen ser fortsatt formstark ut, men han blir alltid sårbar på grund av just hans förmåga att hamna småsnett till i loppen. Mellby Free såg kraftigt förbättrad ut i Sundsvall. Kan hon hålla rygg på Disco Volante och utmana om luckan kommer vid upploppets början?

Avd 4 – Unionsstayern, 3.140 meter voltstart

Ett lurigt stayerlopp där det är svårt att sia om vem som blir favorit. Ornello var klart positiv senast i Halmstad, men sköter så långt ifrån varje gång. Fuxen är svår att räkna på och vi vågar inte lägga alla ägg i samma korg. Kennedy är en häst som tilldrar sig vårt intresse. Han gynnas av distansen och passar bättre i sådana här uppgifter än i likastartslopp i STL-sammanhang. Låt oss påminna om att han var fyra i Malmö Stads Pris den 27 juli. Bransbys Juke Box stämde det väldigt bra för senast på Solvalla då han fick gratisledning under slutvarvet. Här blir vägen fram sannolikt svårare. Den norska duon Orlando G.M. och Dream Builder känns bara svårbedömda i sammanhanget, men inte glödheta vid en första anblick.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

Ett riktigt bra Klass I-försök. Bugatti Miles är en ständig surrhäst och han har också hög kapacitet. Hästen fick ett blytungt lopp senast i Eskilstuna, men visade härlig skalle då han likväl avgjorde. På en snabb Färjestadoval och i jämnare omgivning är det svårare att göra allt jobb själv och avgå med segern. Forever Shadow var fyra i finalen av Danskt Travderby. Han gick helt okej då och även om detta lopp är bra så går han ner något i klass. Tattoo Avenger och S.G.Sherman vann båda under V75-dagen på Bergsåker. Den sistnämnde går upp i klass och känns bortlottad. Mandela Zon var ”allas” drag i våras i STL-lopp. Nu återkommer han efter dubbla strykningar och lång frånvaro vilket gör honom väldigt svårbedömd.

Avd 6 – Unionskampen, 2.140 meter autostart

Med Odd Herakles på skadelistan så öppnas högsta klassen för kallblod upp. Tangen Haap är i toppslag och har slagit eliten flera gånger om tidigare. Han är ett givet streck i loppet, men det är fler om budet. Åsrud Vilja går bra varje gång och har visat att hon klarar av att möta och matcha de bästa pojkarna. Kleppe Fanden ser ut att vara tillbaka i toppslag och måste räknas. Våler Nikolai kan man tycka ska få det tufft mot de allra bästa, men han lyfter undan för undan. Troll Solen har en stark sommar bakom sig och kan också duga trots svårt spår.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

En lömsk avslutning. Gogobet Sisu ska normalt sett vinna ett sådant här lopp, men vi tycker inte att det slog gnistor om honom i spurten senast på Bergsåker. Nej, vi hade förväntat oss mer och ser honom bara som en av flera med chans i nuläget. Oracle Tile stämde det ganska bra för senast på Åby, men hästen avgjorde på ett tilltalande vis och är förhållandevis rejäl. Four Guys Dream flög fram i spurten senast på Axevalla och ska normalt sett vara vassare med loppet i kroppen. Starbec’s A.to Z. gynnas bara av att möta bra motstånd. Han följer med i alla tempo och brukar vara som bäst över upploppen. Hands Down D.E. surras det ofta om, men han har inte lyckats vinna någon av sina sju senaste starten på svensk mark.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Två åttor vår lösning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bollnästravet arrangerar veckans V75-omgång som inte ser helt lättlöst ut. De stora favoriterna eller givna singelstrecken lyser med sin frånvaro vilket bara kittlar.

Vi har hamnat på två ”åttor” som singelstreck. Nårje (V75-2) har förvisso inte spår åtta utan bricka åtta och det kan givetvis underlätta. Nu ska han försöka plocka in 20 meter i finalen av Dubbelcupen, men det tycker vi känns rimligt utifrån hur pass bra den här hästen är. Vi har en stark känsla av att han löser sin uppgift.

I Silverdivisionen lär det sannerligen inte bli raka vägen för Eddy West (V75-6), men nu när han är nerstruken ett hack och kommer ner på spår sju kan det tänkas bli aningen enklare än vad det såg ut att bli från början.
Hästen flög fram över upploppet senast i Gävle och vi bedömer den här silverhistorien som mer överkomlig. Loppet kan bli jämnspelat och då kittlar det att gå fullt ut på Claes Sjöströms häst.

Här kan du ta del av lördagen startlistor till tävlingarna i Bollnäs.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.640 meter voltstart

 • Mellby Ironman är en svår häst att räkna på. Han blandar och ger i sina prestationer, men har tillräckligt hög högstanivå för att kunna vinan ett sådant här lopp. Hästen har tagit karriärens fem segrar från ledningen och man behöver inte ha gått på Chalmers för att lista ut vilken taktik som kommer förespråkas här. Från tät är Mellby Ironman hästen att slå; från övriga positioner är han troligtvis chanslös.
 • Final Whistle vann säkert från ledningen senast i ett lopp över tre varv på Solvalla. Hästen öppnar staibilt och snabbt, men det kan bli svårt att hålla ut vår tipsetta när han står med springspår. Final Whistle är dock så pass rejält att ledningen inte är något måste utan han kan vinna fler vägar.
 • Hunter Montana har inlett lovande i Björn Goops regi. I första starten fick han se sig besegrad av Mellby Good från ledningen medan han fick chansen för sent senast på Bergsåker via vinnarhålet och inte hann utmana. Trampar han iväg här från spår fyra i volten vilket är ett frågetecken så ska han kunna duga gott.
 • Your Dreamlove fick ett för tufft lopp senast på Åby och stumnade. Kanske satt även jätteupphämtningen från loppet gången innan på Axevalla i benen. Nu har hon haft en paus och vi förväntar oss leverans direkt när hon kommer ut på fräscha ben.
 • Reven Dejavu kördes med facit i hand för offensivt senast på Axevalla och gick sig rejält trött. Den här uppgiften ser småknivig ut från bakspår i comebacken och vi står över honom på vårt system även om han är ytterst härdad i klassen.

Rank:

A: 6-2-4 B: 9-11-1-3 C: 7-10-12-5-8

Spetsstriden: Även om Final Whistle öppnar både stabilt och ganska snabbt ur volten blir det svårt att hålla ut Mellby Ironman som skyndar sig iväg från springspår och gynnas av tät.

Avd 2 – Dubbelcupen Final, 2.140 meter voltstart

 • Nårje kvalade in till Dubbelcupen vid seger i ett försök på Hagmyren i början av juli. Då fick han långt fram, men stod för väldiga rejäla sista 700 meter klockade till 1.21,5. Gången efter på Jarlsberg blev det galopp i slutkurvan med läge på en bra placering. Hästen har superfart i kroppen för denna klass och lyckas ”bara” Björn Steinseth hålla tungan rätt i munnen så förväntar vi oss att Nårje vänder ut och in på det här sällskapet.
 • Alm Nagano släppte ledningen senast i Jarlsberg och avslutade pilsnabbt över upploppet efter att behövt backas loss. Fuxen är rätt så rask ur volten och i lag med en på svensk mark skicklig startkusk i disciplinen så kan det bli en snabb start och chans till tidig ledning. Det kan hålla hela vägen, men om Nårje står på benen hela vägen så tror vi att han är för svår att hålla emot.
 • Tangen Frikk har haft en toppsommar med starka prestationer gång efter gång. Senast på Bergsåker gick han ett jättebra slutvarv ochd et var strongt gjort att avgöra över tre varv på det sätt som han gjorde.
 • Valle Hugo besegrade Alm Nagano vid deras möte i Bollnäs den 3 augusti, men då stod hästarna lika start. Nu står Valle Hugo 20 meter bakom och det kan bli tufft för honom att jaga ikapp det tillägg.
 • Tangen Braute fick långt fram från tredje utvändigt senast i Östersund, men gick en hejdundrade speed över sista bortre långsidan och vann på ett mycket övertygande vis. Hästen är i sitt livs form och kan överraska även här om han får bra draghjälp på slutvarvet.

Rank:

A: 8 B: 6-12-10-14-3-11-13 C: 1-2-5-7-9-4

Spetsstriden: Klar fördel Sölvseds Atlas på startvolten, men vi tror att Mats E Djuse ryggar den av Alm Nagano och Nårje som kommer fram först.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Santos de Castella fick ett tufft lopp i comebacken i Gävle där han precis som nu var ute i ett Klass II-försök. Jörgen Westholm skickade fram hästen utvändigt ledaren inför slutrundan och därifrån tog hästen striden på ett mycket bra vis även om det inte räckte för att besegra Sourire Frö. Det här loppet är inte värre och lyckas Westholm trycka sig förbi de snabba, invändiga hästarna sitter han tveklöst på trumf.
 • Daniel Wäjersten tränar och kör Clandestine. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

  Clandestine tycker vi blir alldeles för bortglömd. Hon har fått en tilltufsad resultatrad då det kommit felsteg när hon testats i årgångslopp, men vid segrarna i mer vardagsbetonade gäng har hon verkligen övertygat på oss. Sättet hon avgjorde på i Gävle den 15 juni via 1.09,5 sista 700 meterna var riktigt övertygande och vi tror inte att hon är sämre än någon annan i det här loppet. Rygg på ledaren vore guld för Readly Express-dottern och kommer ”bara” chansen så…

 • Loveyouecus lär ta striden om en placering långt fram i fältet likaså. Han avgjorde från vinnarhålet i minicomebacken på Färjestad och vi tycker att den här uppgiften ser lämpliga ut för honom än vad de andra Klass II-lopp han varit ute i under våren och sommaren har gjort.
 • Grand Canyon Sisu är bra och mycket tyder på att det finns mer utveckling i hästen. Han känns inte maxad på något vis även om skorycken kommit nu på sistone och sett ut att ge en växel till. Hästen är inte löpningsberoende, men självklart är det utmanande att inleda från spår elva i ett sådant här lopp där andra halvvarvet mycket väl kan komma att gå ganska långsamt.
 • Double O.Seven lyckades inte hålla emot S.G.Kingstone senast på Bergsåker, men får med beröm godkänt för den andraplatsen. Hästen är rask iväg, men att nå ledningen från spår sju blir svårt.

Rank:

A: 4-1-2 B: 11-7-8-9-3 C: 12-10-5-6

Spetsstriden: Clandestine är raskare iväg än vad gemene man tycks tro, men det kan ändå bli kämpigt att hålla ut Loveyouecus samt Santos de Castella.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Stangerinthenight var duktig vid dödenssegern i Östersund i augusti och följde upp den med en stark insats bakom Coin Perdu senast på Bergsåker. Hon är riktigt tuff för att vara ett sto i den här klassen och vi kan se Daniel Wäjersten ta sikte mot dödspositionen per omgående bara han lirkar iväg henne i rätt gångart Det gick i alla fall vägen från samma startspår senast så vi har ingen anledning att tro att det inte ska gå nu.
 • Muzzle The Yakker kan vi se bjuda på strid om Strangerinthenight tappar lite mark från början och det dröjer innan hon kommer fram utvändigt. Hon hamnade på vingel senast på Bergsåker och fick backas ner i kön, men fullföljde starkt i skymundan och såg inte tom ut över målgången. Lyckas Örjan Kihlström få henne att hålla upp innersniffen så är hon hästen att slå för de övriga.
 • Liquify’em lär dock utmana från början i lag med en startsnabb kusk. Hon fick chansen för sent senast i Skellefteå för att kunna utmana om segern, men sköt till helt okej. Från tät höjer hon sig ett snäpp vilket statistiken stärker; samtliga tre segrar är tagna från ledningen.
 • Alfredo Sauce hade varit med och slagits om topplaceringarna senast i Diamantstofinalen om hon inte galopperat kort före mål. Vid segern i Kalmar i juni fick hon spara speeden fram tills upploppet och vi kan se henne slå till om så blir fallet på nytt.
 • Pappajonnys Ilse galopperade bort sig tidigt senast på Romme och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Hon gjorde ett topplopp i Diamantstofinalen gången innan och tillhör outsiderskaran.

Rank:

A: 9-1 B: 6-10-13-15-8-4-14-5 C: 11-3-7-2-12

Spetsstriden: Vi tror att Muzzle The Yakker ska kunna öppna riktigt bra från ett sådant här startspår och bedömer det som ”femti-femti” att hjon håller ut Liquify’em.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Eddy West vann ett silverfösök redan i början av augusti. Då fick han göra allt jobb själv sista 800 meterna, men brottade likväl ner sina konkurrenter. Senast i Gävle hannade han ”åt råttarna” och satt ett tag som åttonde häst i andraspår, men avslutningen till fjärdeplatsen var av absolut bästa märke. Han är väldigt svår att stå emot när han får gå på sista 700 meterna så här handlar det om att Eddy West ska komma ner i en vettig position och ”morska upp sig” fram tills dess.
 • Digital Dominance tog dödens halvvägs in i comebackloppet senast i Bollnäs. Han höll starkt bakom Cyrano de B. utan att bli riktigt hotfull och ska säkert gå framåt med det loppet i kroppen. Femåringen har bättrat på sin snabbhet successivt under året och vi har all anledning att tro att han ska hinna med även över full väg numera.
 • Van Gogh Z.S. fick för långt fram senast i Gävle precis som Eddy West, men även han avslutade storstilat över upploppet. Allra vassast tycker vi att han är när han får gå. ledningen, men dit kan det bli tufft att nå denna gång.
 • Morotai Degato fick dra tåget i det flera gånger omnämnda Gävleloppet. Han höll tills mitt på upploppet och gjorde en helt okej insats. Lyckas Oskar Kylin Blom komma ner i vettigt slagläge med honom och spara speeden lite längre är inte hästen utan chans.
 • The Bald Eagle fick se sig regelrätt besegrad senast i bronsfinalen på Åby. Det är ingen gigantisk skillnad att kliva upp till silver och som spetshäst har han vissa möjligheter.

Rank:

A: 8 B: 10-4-6-1-12-9 C: 2-3-7-11

Spetsstriden: The Bald Eagle gynnas av strykningen på Mr Clayton J.F., men det gör även Morotai Degato som kommer ner ett hack. Riktigt lurigt de två emellan!

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Moses har gått bra mest hela året och var inte sämre i tävlingsdebuten i Håkan K Perssons stall. Från ledningen drog han ifrån sina konkurrenter och vann väldigt enkelt på 1.11,2a/1.640 meter utan att behöva spela ut hela sitt register. Sexåringen ska normalt sett gå lite framåt med det loppet i kroppen, men däremot kan det vara upptaget i ledningen denna gång.
 • Speedy Tilly gynnas nämligen av att gå i tät. Han har tagit sju av sina nio segrar från den positionen och vaknar till på ett annat vis när han får löpa först. Senast på Bergsåker stod han fel till bakom bilen och kom aldrig till i loppet så det drar vi bara ett streck över.
 • Tale Of Jacks fick chansen för sent senast i Gävle, men sköt till bra som trea och visade att den toppform han haft under sommaren består. Han har rygg på en startsnabb konkurrent och måste räknas med chans.
 • Riptide R.D. avslutade helt okej när luckan kom i Örebro, men kanske kanske var han aningen vassare tidigare i somras då det sprutade form ur öronen på sexåringen.
 • Xanthis de Roi gjorde ett strongt lopp bakom Swagger i Sundsvall och känns bara gynnad av att det är ett halvvarv längre denna gång.

Rank:

A: 5-3-10 B: 9-4-11-12-6-7 C: 1-2

Spetsstriden: Speedy Tilly är gynnad av att gå i tät och Per Lennartsson lär göra allt som står i hans makt för att överta från B.T.’s Viclando eller Mission Beach.

Avd 7 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Milliondollarrhyme stod för en toppinsats i Rättvik där han dundrade till tät och höll hela vägen trots att han rusade på i 1.09,5-tempo hela vägen. Senast i Gävle satt han åter i tät, men han blev lite skarp efter hand under loppet och tappade segern på det. Här är förutsättningarna lämpliga och gör han om insatsen som i Rättvik blir han givetvis svårslagen, men vi vågar inte lita helt på hästen.
 • Click Bait är en startkatapult av guds nåde och vi kan inte tänka oss annat än att Per Lennartsson går ”all in” trots att han har spår sju bakom vingen. Senast blev han utsvarad och och fick ta en position i andraspår varifrån han aldrig riktigt kom till i loppet. Hästen frontade faktiskt efter 300 meter från spår åtta vid segern på Hagmyren den 31 juli och vi kan se ett scenario där han lyckas komma förbi även om det givetvis inte blir enkelt.
 • Brother Bill var inte riktigt lika bra senast i Mantorp som han var gången innan i Henning Mårthans Minne i Rättvik. Femåringen skulle faktiskt kunna vinna det här loppet från dödens om han tävlar på sin toppnivå och det faktum att han inte startat på fem veckor behöver inte alls vara negativt; Brother Bill har presterat efter paus förr.
 • Diamanten fick spara speeden senast på Bergsåker när han fick rygg på Global Adventure och det utmynnade i en väldigt säker seger. Med rätt klaff är han med i matchen igen.
 • Milligan’s School hade varit brakfavorit från framspår, men från spår tolv blir det bekymmersamt för Åby Stora Pris-vinnaren.

Rank:

A: 3-7-5 B: 10-12-6-11 C: 2-1-9-4

Spetsstriden: När Click Bait hamnat så pass långt ut som på bricka sju blir det svårt att komma förbi Milliondollarrhyme; i synnerhet när Brother Bill finns med där emellan också och behöver köras för position.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 SEPTEMBER

Avd 1: 2,4,6,9 (11,1)
Avd 2: 8 Nårje (6,12)
Avd 3: 1,2,4,7,8,11 (9,3)
Avd 4: 1,9 (6,10)
Avd 5: 8 Eddy West (10,4)
Avd 6: 3,4,5,6,7,9,10,11,12 (1,2)
Avd 7: 3,5,6,7,10,11,12 (2,1)

3.024 rader / 1.512 kronor