Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-nyårsafton: Det är värt att ta chansen!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Kevin Oscarsson får förtroende som spikkusk. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Kevin Oscarsson får förtroende som spikkusk. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Årets sista tävlingsdag är inte vilken dag som helst. Vi är framme vid den så hypade multijackpoten och prognosen säger att en ensam vinnare med sju rätt på V75-spelet kommer att belönas med 83 miljoner kronor.

Tävlingarna har flyttats från Axevalla till Halmstad på grund av det väderomslag som stundar och då beslutet kom i god tid ser det inte ut att ha påverkat deltagarantalet. I skrivande stund är det bara en häst som blivit struken på grund av transporthinder.

Omgången är öppen och ingen av våra spikar ser ut att bli favorit. Vi chansar och går fullt ut på Mamaneedshismoney (V75-4) som verkligen har rätt kurva och som nu ska tävla med jänkarvagn för första gången. Risken finns att han blir fast invändigt, men vi känner att spelvärdet är så pass högt på honom att vi är beredda att ta den chansen.

Sylvesterloppet (V75-7) är streckkrävande om man inte tar ställning och det är just vad vi väljer att göra. King Schermer har stått för insatser under året som vi inte ser någon annan häst från hans volt skulle vara kapabel till att göra. Därtill gynnas han av att tävlingarna flyttats till Halmstad vilket gör resvägen från Holland kortare.

Här kan du ta del av startlistor till tävlingarna på Axevalla.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Vill du spela V75 tillsammans med ”Sulkysports Nyårsbomb” följer du denna länk.

Avd 1 – Sprinterlopp, 1.640 meter autostart

 • Bravo Sabotage är svår att frångå som tipsetta även om vi inte har honom som varken spik eller ensam A-häst. Hästen har vunnit två V75-lopp under året och båda är tagna från ledningen. I genrepet upp till detta lopp kördes han bakifrån och växlade ner sina konkurrenter med lätthet från andra utvändigt. Nu lär det bli laddning mot ledningen på nytt och även om vi håller honom som spetsfavorit så kan det ta en bit innan han når dit. Utifrån den risken – eller chansen – så vill vi gardera Ola Samuelssons femåring.
 • Bravo Santana såg urläcker ut framme i ledningen i comebacken och allt tydde på att han var på väg mot segern, men sista 50 meterna tog det tvärstopp. Hästen hade inte startat på två månader före det loppet och det var sannolikt så att han behövde den ögonöppnaren. Backar vi bandet till den 24 juli så slutade hästen tvåa i ett Klass I-försök bakom Zion Font efter att attackerat bakifrån så läget i sig är inget oövervinneligt hinder.
 • Roller Coaster Ås var igång redan som tvååring, men har startat sporadiskt under sin karriär. Nu som femåring står han blott på 22 starter, men nu ska han äntligen göra sin tredje start på kort tid. I decemberloppen har han verkligen sänt positiva signaler och nu ska hästen tävla med jänkarvagn för första gången på 16 månader.
 • Leon Zon har inte vunnit lopp på exakt ett år då senaste fullträffen faktiskt kom under Axevallas V75-dag på Nyårsafton 2020. From Above-sonen gjorde en av karriärens bättre insatser senast i Mantorp som dödenstvåa bakom Claw och vi tycker att han är på tok för lite spelad i det här loppet.
 • Cassiopeia höll starkt som tvåa senast på Jägersro efter att fått göra jobbet själv sista 700 meterna. Hon är härdad med 61 starter innanför västen och nu bör man rimligtvis utnyttja hennes startsnabbhet för att ha någon som helst chans att komma till i loppet.

Rank:

A: 3-9 B: 6-4-7-2-1 C: 5-11-12-8

Spetsstriden: Hästarna på de tre innersta spåren lägger samtliga iväg bra, men utifrån kommer även Cassiopeia vars startsnabbhet bör nyttjas denna gång till skillnad från i senaste starten om hon ska ha någon som helst chans att komma till i loppet. Vi håller Bravo Sabotage som favorit att anföra loppet efter 300 meter, men det kan ha kostat viss kraft.

Avd 2 – Flerklasslopp, 2.140 meter voltstart

 • Timotejs Jackpot har inlett med en andra- och en tredjeplats i Ulf Stenströmers regi. Hästen har gjort bra insatser och fick framförallt en tuff resa i senaste starten på Åby där han blott hade kapable Puycheric Wine före sig i mål. Det hörs tydligt på Ulf Stenströmer att han håller den här hästen högt och klarar fyraåringen av det snäva startspåret lär det bli tal om ett offensivt upplägg.
 • Open Sky har gjort fem starter på svensk mark och i de två felfria loppen har det slutat med seger. Senast i Östersund slog han på en galopp halvvägs in i loppet och hamnade långt bak fältet, men kom tillbaka strålande till andraplatsen bakom Bowling El Mar. Att hästen är bra nog för att vinna råder ingen som helst tvivel om, men på den osäkerhet han visat samt den långa resa han kommer ha i benen från Jämtland till Halland så tycker vi det är orättvist om han görs till favorit.
 • Bontoni Degato får plats som den tredje och sista hästen i vår A-grupp. Eric Martinssons häst har kommit igång ganska sent som treåring, men samlat på sig två segrar på fyra starter och känns som en typ som bara kommer bli bättre och bättre för varje lopp. Carl Johan Jepson är en mycket duktig startkusk och lyckas han få lite bättre snurr på Bontoni Degato från start denna gång kontra vad han fick i senaste starten från ett snävt startspår så kan Bontoni Degato mycket väl leda hela vägen.
 • Alisson Face väljer vi att ge en markering på systemet trots att han är betydligt mindre spelad. Han satt fast med sparade krafter i det V75-lopp som Mafioso Lynx vann under uppesittarkvällen och skulle Adrian Kolgjini få så pass god snurr på hästen från springspår att han tar sig förbi Bontoni Degato direkt så blir vi inte alls överraskade om det håller hela vägen.
 • Ego Sisu har stundtals svårt att hålla ihop travet, men fungerade plusbetonat på alla plan vid dödenssegern i comebacken efter två månaders tävlingsuppehåll.

Rank:

A: 5-14-1 B: 6-11-8-2-15-13-7 C: 4-10-3-9-12

Spetsstriden: Den här spetskampen är verkligen inte lättlöst. Bontoni Degato har inte varit superexplosiv ur volten såhär långt och har en ganska snabb häst intill sig i Hockey Am. Från springspår aspirerar såväl Alisson Face som Önas Quintus på att få bra position direkt. Lurigt!

Avd 3 – Långlopp, 2.640 meter autostart

 • Mamaneedshismoney bärgade två tredjeplatser som bäst under karriärens första nio starter, men därefter har det blivit tre segrar på de resterande fem loppen. Jim Oscarssons häst har verkligen hittat stilen och övertygat på oss då han brottat ner sina konkurrenter den tunga vägen vid samtliga segrar. Vi tycker inte att det finns något som talar för att han skulle vara en millimeter sämre häst än några av sina mer betrodda konkurrenter i det här loppet och väljer att ta ställning och chansspika honom då streckprocenten är kittlande. Någon ledning lär det inte bli från innerspår, men vi gamblar med att han kommer loss och tycker därtill att det känns extra spännande att hästen ska tävla med jänkarvagn för allra första gången.
 • Chashingneonrainbow har det också släppt ordentligt för under årets avslutande månader och Walk the Walk-sonen har tre segrar på sina fyra senaste starter. Senast fick han bestämma som han ville framme i ledningen i Gävle i en förhållandevis skral omgivning och vi tycker inte riktigt att man fått något supertydligt besked om hur bra den här hästen verkligen är. I skrivande stund är han klar favorit och det tycker vi känns tufft då vi tror att Mamaneedshismoney är en minst lika kapabel häst.
 • Lampard tog ledningen från samma startspår senast på Solvalla och ägde varje meter av det loppet. Han såg dock aningen kantig ut aktionsmässigt och det blir intressant att se hur han håller ihop travet här om han ställs inför en lite större prövning och mjölksyran gör sig påmind över spurtrakan.
 • Rampant kommer bli en riktig ”surrhäst” i det här loppet. Raja Mirchi-sonen var fyra i Ina Scots Ära i senaste starten mot betydligt tuffare motstånd och har därefter blivit såväl kastrerad som bytt regi. Om Erik Adielsson så önskar så tror vi att Rampant tar hand om ledningen, men frågan är om man verkligen vill köra honom i den positionen när hästen gör sin första start som valack och det därtill handlar om 2.640 meter? Vi tvivlar och tror att man väljer ett stärkande rygglopp.
 • El Toro Pellni blir lite bättre för varje start och vi tror att den här helbrodern till El Mago Pellini kommer gynnas av den långa distansen.

Rank:

A: 1 B: 9-4-3-11-2-8 C: 7-6-12-10-5

Spetsstriden: Även om Rampant kan lägga iväg bra så tror vi inte att han körs i ledningen efter drygt två månaders tävlingspaus och i första starten som valack. Vi tror det är mer troligt att man ger honom en positiv upplevelse i rygg på Lampard som frontade busenkelt senast på Solvalla.

Avd 4 – Spårtrappa, 2.140 meter autostart

 • I Can Steel har inlett på bästa tänkbara sätt i Nicklas Westerholms regi med tre segrar på lika många försök. Hästen vann från dödens i debuten hos Rommetränaren och har därefter spetsat hem två lopp när det handlat om autostart. Senast hade han just spår sju bakom bilen och öppnade riktigt snabbt så vi kan inte tänka oss annat än att Nicklas Westerholm går ”all in” och verkligen försöker nyttja den egenskapen som hästen har. Det finns dock några raska hästar på insidan och även om vi tror att I Can Steel sitter i ledningen när de första 500 meterna ropas ut så kan det ha kostat en hel del kraft. Det är möjligt att han bara är bäst, men motstånd saknas inte och vi tycker att det finns utrymme för att spekulera i favoritfall.
 • Squanto har tagit fem raka segrar hemma i Norge och tycks precis som många andra The Bank-avkommor ha helt rätt inställning. Senast vann han en V75-final på Bjerke som var rejält överpacad och där han fick loppet kört i halsen, men Squanto har även visat att han klarar av att göra jobbet själv om så krävs. Kai Johansen har kontrakterat en kanonkusk i Ulf Ohlsson och Squanto är given i A-gruppen för oss.
 • Luringen La Ma var trea i det Klass II-försök på Åby den 11 december som Ikaros Sisu vann före Fighter Simoni. Han hade en straffspark i den efterföljande starten på Axevalla och var aldrig nära att förlora det loppet efter att släppts fram till ledningen. Att inleda i det tredje ledet i en spårtrappa är inte det enklaste, men spår 13 är betydligt bättre än elva eller tolv och det finns en rimlig chans för Luringen La Ma att komma till härifrån.
 • Calypso Coffee har tagit en spets- och en dödensseger på svensk mark under året och visat under hösten och vinterns starter att formen är bibehållen. Femåringen är rask från start och bör ha god chans att få en position bland de tre-fyra främsta direkt.
 • Dynamic Twister kommer från en spetsseger så nyligen som den 15 december och har därefter bytt regi. David Persson har givetvis inte hunnit forma hästen särskilt mycket på så kort tid, men det faktum att hans hästar har vunnit sex lopp bara under december säger i alla fall att Dynamic Twister kliver in i en ”formstark miljö”.

Rank:

A: 7-10 B: 13-6-1-2-11 C: 8-14-3-5-12-4-15-9

Spetsstriden: Dynamic Twister kan öppna snabbt, men det är inte säkert att det räcker för att hålla ut Calypso Coffee som i sin tur är jämnsnabb med I Can Steel. Vi förväntar oss att Nicklas Westerholm är väldigt aktiv och verkligen försöker pressa sig till tät, men vi kan se öppningen bli kostsam.

Avd 5 – Stolopp, 2.140 meter autostart

 • Betting Pacer får vårt tips med viss tvekan i det här öppna stoloppet där flera av deltagarna möttes på Åby den 11 december. Då slutade Niklas Robertssons sto tvåa efter att frontat, släppt till Call Me Brodda och avslutat bra via open stretch. Nu finns inget ”snikspår” att tillgå och då förväntar vi oss att man kör henne i ledningen varifrån hon bland annat vann finalen av Kalmars fyraåringsserie den 16 november mot hingstar och valacker. Stosprintertvåan kan bli svårtuggad, men hon möter bland annat några äldre, mer härdade konkurrenter och vi vågar inte lägga alla ägg i samma korg.
 • Twinkle Face var fin vid segern senast på Solvalla där hon släpptes till ledningen och vann på den för årstiden starka tidsnoteringen 1.13,7a/2.640 meter. Från innerspår kan hon få svårt att hålla ut Betting Pacer och då finns risken att hon blir kvar på innerspår hela vägen. Just nu är hon favorit i det här loppet och det känner vi oss inte helt bekväma vid utifrån det perspektivet.
 • Chablis Ribb skrällvann det tidigare nämnda stoloppet på Åby den 11 december och var riktigt bra. Hon fick ta upp jakten från femte utvändigt och det var verkligen strongt gjort att hinna fram även om hon fick duglig hjälp med farthållningen. Raja Mirchi-dottern hade inte startat på en dryg månad före det loppet och bör rimligtvis ha minst lika bra form nu när det blir lite tätare starter.
 • Eenymeenyminymoedk var också med i det nämnda Åbyloppet, men fick en alldeles för tuff väg fram till dödens och det var inte konstigt att hon hissade nödflagg i slutkurvan. Flemming Jensens sto har rest sig snabbt efter tömningar tidigare under karriären och får inte tappas bort på det senaste ”ägget”.
 • Havana Boko har Svante Ericsson tagit över från Hans-Owe Sundberg när han avslutade sin träningsverksamhet. Hon gick en rejäl långspurt senast på Sundbyholm bakom Massive Speed och har äntligen fått ett bra utgångsläge när hon startar i ett lopp med sexsiffrigt förstapris.

Rank:

A: 2-1-10-5 B: 3-12-8-6-9 C: 4-7-11

Spetsstriden: Även om Twinkle Face kan öppna bra så är vi tveksamma till om det räcker för att hålla ut Betting Pacer. Vi har svårt att se att Eenymeenyminymoedk ska kunna utmana från början och förutspår även ett defensivt upplägg kring startraketen Call Me Brodda efter tömningen senast och från svårt spår. Fördel Betting Pacer!

Avd 6 – Stolopp, 2.140 meter voltstart

 • Blue Frontline blir vårt tipsval i detta öppna stolopp där vi känner oss tvungna att stanna på fyra markeringar av kostnadsskäl. Hon var tvåa i ett Diamantstoförsök i somras, men frågan är om hon inte är i ännu bättre form just nu än vad som var fallet i det skedet. Näst senast vann hon från dödens på Färjestad i en 1.09-avslutning sista 500 meterna och gången efter gick hon en mycket stark upphämtning till fjärdeplatsen efter inledande galopp. Normalt sett trampar hon iväg felfritt och även ganska så snabbt ur volten och då sannolikt är minst fyra hästar som söker sig ner invändigt av de sex som står på startvolten så kan hon vara framme i ett bra slagläge direkt.
 • Ingela K. avlade sitt maiden i Mantorp där hon fick bestämma precis som hon ville framme i ledningen. Gången efter spurtade hon starkt bakom Sweet Muscles som var tvåa i ett V75-lopp i Örebro så nyligen som i torsdags så Ingela K. behövde verkligen inte be om ursäkt för att det inte räckte till seger i det loppet. Vi håller henne som knapp spetsfavorit i det här loppet och kan André Eklundh maska bort ett halvvarv innan han ökar farten så kan det absolut hålla hela vägen.
 • So Superb vann från dödens i det lopp på Färjestad där Blue Frontline galopperade. Hon hamnade omöjligt långt bak i det efterföljande loppet på Bjerke, men avslutade storstilat till andraplatsen bakom Legend Act. Formen tycks verkligen vara på topp, men vi ställer oss ändå lite frågande till hur hon kommer klara av att göra sin tredje start inom loppet av 18 dagar.
 • Manstone Two U. är närmast ospelad i skrivande stund, men vi håller henne väldigt högt och har med stoet i vår A-grupp. Hon tävlade ”felvallad” senast på Axevalla och ska inte dömas på den insatsen som såg rätt så ljummen ut från sidan. Innerspår på tillägg kan vara ett perfekt smygläge och vi påminner om att hon avslutade jättebra som trea i ett uttagningslopp till Stochampionatet i somras bakom Globalizer och Helluva Am.
 • Platinum Shine vann Fillies and Mares i oktober och har gått bra även i de efterföljande starterna även om utdelningen inte blivit densamma.

Rank:

A: 8-3-13-7 B: 9-12-15-1-10-11 C: 5-2-4-6-14

Spetsstriden: Det står helt och hållet mellan Hattusa och Ingela K. och vi bedömer den sistnämnda att vara aningen raskare.

Avd 7 – Sylvesterloppet, 2.640 meter voltstart

 • King Schermer väljer vi att ta ställning för och spika i årets upplaga av Sylvesterloppet som blir väldigt streckkrävande om man ska gardera. Backar vi bandet och studerar de insatser hästen har gjort på nordisk mark under året så finner vi riktiga topprestationer. Först var han tvåa bakom Bengurion Jet i Fyraåringseliten under Copenhagen Cup-dagen, därefter var han tvåa bakom Önas Prince i Ina Scots Ära och därtill var han trea bakom Bengurion Jet och Toto Barosso i Prix Cagnes-sur-Mer under Åbergskvällen. Hästen har fortsatt göra topplopp i hemlandet samt i Frankrike under hösten och vintern och vi tycker att han står lämpligt inne i det här loppet. Spelprocenten är kittlande låg då vi tycker att han är bästa hästen på sin volt och Michel F Rothengatters häst gynnas därtill av att tävlingarna har flyttats från Axevalla till Halmstad då det förkortar hans resväg ganska rejält.
 • Gaylord Am vann såväl ett Klass I-försök som Salatrofén under hösten och slutade trea i Klass I-finalen. Han har tävlat framgångsrikt över lång distans i Anders Erikssons regi och även om resultaten varit väldigt goda på barfotabalans under hösten så påminner vi om att han kvalade in till Kungapokalsfinalen i fjol med skor på hovarna.
 • Ture L.A. vann ett V75-lopp motsvarande tävlingsdag i fjol och nu har Johan Untersteiner väntat in den här penningstinna drabbningen där han står perfekt inne på startvolten. Även om han vann sitt Klass II-försök över sprinterdistans i oktober så ser vi Ture L.A. som mer stark än snabb så 2.640 meter är verkligen inget minus.
 • Räser Helge står på samma volt och var före Ture L.A. i mål när de möttes i Klass II-finalen. Nu har hästen varit struken på grund av sårskada efter den starten vilket i kombination med långresan ner till Halmstad gör att det finns vissa frågetecken kring sexåringen.
 • Dwayne Zet är en annan häst som kommer ha en långresa i benen till detta lopp. Hästen har imponerat i Oscar Berglunds regi och det verkar rentav som att Östersundstränaren har fått honom att ta ett steg till, men just det här med den dryga resan oroar oss. Det här loppet kommer man inte kunna vinna om man inte tävlar på sin absoluta toppnivå.

Rank:

A: 7-9-2 B: 1-11-8-14-10-15-5-13 C: 4-12-6-3

Spetsstriden: Inga raketer bland starthästarna och här kan tilläggshästarna faktiskt komma ikapp ganska snabbt. Vi säger knapp fördel för Räser Helge gentemot Simb Zacky.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 31 DECEMBER

Avd 1: 1,2,3,4,6,7,9 (5,11)
Avd 2: 1,5,6,14 (11,8)
Avd 3: 1 Mamaneedhismoney (9,4)
Avd 4: 1,6,7,10,13 (2,11)
Avd 5: 1,2,3,5,6,8,9,10,12 (4,7)
Avd 6: 3,7,8,13 (9,12)
Avd 7: 7 King Schermer (9,2)

5.040 rader / 2.520 kronor