Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Folk glömmer fort!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten får anledning att segerdefilera och jubla om vi är rätt ute. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Wäjersten får anledning att segerdefilera och jubla om vi är rätt ute. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Stärkta av onsdagens V86-succé där vårt spelförslag gav 276.650 kronor i vinst har vi tagit oss an lördagens V75-omgång på Bergsåker med största glädje.

Omgången innehåller en riktig megalampa i form av Månlykke A.M. (V75-2) som ”alla” tycks vara helt överens om bara ska gå ut och vinna i årsdebuten. Vi minns hur fin han såg ut i fjolårets första start och har ingen anledning att dansa motvalls utan spikar likaså Gunnar Melanders storstjärna.

Fakta

BANFAKTA BERGSÅKER

Längd: 1000 m
Bredd: 21,5 m (2.140 m), 21,0 m (1.640 m)
Upplopp: 200 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

En storstjärna tycker vi även att Daniel Wäjersten har i Esprit Sisu (V75-3), men det tycks inte alla vara lika överens om.
Ser man till vad hästen gjorde för insatser i höstas när han slutade tvåa i Sundsvall Open Trot, vann STL Open samt nådde andraplatsen bakom Extreme i C.L.Müllers Memorial så ska han lösa den här uppgiften över hemmabanans långa upplopp och det tror vi också att han gör stärkt av en nyttig genomkörare.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Bergsåker.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Algot Zonett får göra årsdebut i STL:s näst högsta klass vilket givetvis inte är optimalt, men vi glömmer inte bort höstens comebackintryck i första taget. Då hade han likaså haft en paus på tre månader, men klev rakt ut och vann på Solvalla före Phoenix Photo efter en riktig toppinsats. Hästen står perfekt inne på pengarna och lär vara rejält förberedd med tanke på att detta blir sista chansen för Algot Zonett i Silverdivisionen då han får på sig 2.500 kronor oavsett placering såtillvida att han kommer till start i loppet. Det snäva startspåret är inte optimalt, men Bergsåker är en förhållandevis bred bana och det skapar åtminstone aningen bättre förutsättningar för felfri avgång.
 • Van Gogh Z.S. vann väldigt enkelt från ledningen i ett enklare sällskap senast på just Bergsåker och gav Gulddivisionshästar en match in till linjen i ett snabblopp gången innan. Han trippade iväg från just spår fyra i ett silverlopp på Sundbyholm i höstas, men har tidigare visat prov på bra startsnabbhet ur volten så kommer Per Lennartsson rätt på honom i uppvändningen utesluter vi inte alls att Van Gogh Z.S. öppnar så pass snabbt att han kan få överta taktpinnen i första kurvan.
 • Hector Sisu fick rena drömloppet i andra utvändigt i årsdebuten och kunde spara speeden tills 500 meter återstod. Han städade av sina konkurrenter lekande lätt och det var verkligen en mersmakande årsdebut. Med det loppet i kroppen och på barfota runt om är femåringen aktuell för slutstriden även här; i synnerhet från ett springspår som kan borga för en bra start.
 • Dwayne Zet uppträdde underligt i comebacken i Östersund, men Oscar Berglund har uttalat sig i intervjuer att han tror hästen påverkades av att fått startbilsvingen i huvudet vid en omstart och blivit stressad och spänd därefter. Efter att sett slagen ut på sista bortre långsidan tog sexåringen i rejält över spurtrakan och verkade inte trött över målgången. Hästen får bära en stor börs efter den välbetalda segern i Sylvesterloppet, men vi tror kunnandet är så pass stort att han kommer kunna växa in fint även i Silverdivisionen.
 • Jaques Noir skrällvann i den här klassen på just Bergsåker i december till 60 gånger pengarna. Han är svårbedömd efter drygt två månaders tävlingsuppehåll, men är åtminstone värd en skrällröst i lag med Örjan Kihlström.

Rank:

A: 5-4 B: 7-9-3-8-2 C: 12-1-1-6-11

Spetsstriden: Smålömskt då hästarna i denna klass sällan startar i voltstart nuförtiden. Jaques Noir har visat att han är med på noterna i denna disciplin, men där bör man rimligtvis välja ett rygglopp efter frånvaro och när det är full distans. Van Gogh Z.S. och Hector Sisu känns raskast av de övriga och lär göra upp om att få överta.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Månlykke A.M. hade ett strålande fjolår vilket utmynnade i nio segrar på elva starter och gott och väl över miljonen i insprungna prispengar. Han öppnade den säsongen med ett helläckert intryck vid spetsseger i ett snabblopp i Gävle i slutet av mars och just den där startsnabbheten var ett vapen som han uppgraderade sig med och kommer ha mycket nytta av framledes. Även om han stöter på en bra konkurrent i full form så räknar vi med att Månlykke A.M. löser den här uppgiften.
 • Bellfaks är hästen vi tänker på när vi nämner en konkurrent i full form. Det har Bellfaks visat så länge vi kan minnas nu och han har inte bara vuxit in i kallblodseliten utan utvecklats till en av landets allra främsta. Han stod med bakspår även i senaste starten och gick ett riktigt starkt slutvarv till andraplatsen bakom Grisle Odin G.L., men att han ska få revansch denna gång när han springer på Månlykke A.M. har vi svårt att tro.
 • Philip Ess har också gnuggat på väl i vinter och var lite extra positiv i senaste starten som trea bakom just Grisle Odin G.L. och Bellfaks. Då som nu tävlade han barfota runt om och Philip Ess är en given platskandidat på nytt.
 • Guli Rubin har fått två lopp i kroppen efter fyra månaders paus och svarat för starka insatser. Han löste uppgiften från dödens senast, men kommer behöva sannolikt ett mer vilsamt upplägg här för att kunna vara med på målfotot.
 • Smedheim Solan har sett lite trött ut i vinter, men kan få en nytändning av att ha tävlat i monté i senaste starten.

Rank:

A: 3 B: 9-4-7-6-2-5 C: 8-1

Spetsstriden: Månlykke A.M. utvecklade sin startsnabbhet väldigt fint under fjolåret. Oavsett vem av B.W.Sture och Philip Ess som frontar i förstaskedet så ska han ha god chans att få överta ledningen därefter.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Esprit Sisu slog det kanske inga gnistor om i årsdebuten på Solvalla, men det hade vi inte heller förväntat oss. Daniel Wäjersten hade inte sänt några signaler inför det loppet att en superprestation var att vänta utan precis som också blev fallet i allvarets stund så var hela tiden tanken att hästen skulle få ett rygglopp och gå en trudelutt över spurtrakan. Vi tycker att Esprit Sisu gjorde det helt okej med 1.10,5 sista 800 meterna och siktet har hela tiden varit inställt mot just det här loppet. Ser man till hur hästen presterade i höstas mot den absoluta eliten så ska han han ha superchans att lägga detta gäng på rygg nu när han tävlar med barfotabalans på nytt och vi är väldigt förvånade över att han inte tycks bli favorit.
 • Born Unicorn har en hög högstanivå och stod för flera topprestationer i slutet av sommaren samt början av hösten. I Svenskt Mästerskap samt C.L.Müllers Memorial fick han däremot ingenting med sig hem av priskakan efter att suttit fast samt galopperat i slutskedet och nu gör han sin första start på lite drygt fem månader. Vi tycker att Daniel Redéns hästar sett ut att vara i behov av någon genomkörare för att den där riktiga spänsten och formen ska infinna sig och väljer därför att gå emot hästen i årsdebuten; väl medvetna om att han har alla förutsättningar att växa in i högsta klassen och bli en riktigt bra Gulddivisionshäst.
 • Click Bait fullföljde starkt bakom Who’s Who i årsdebuten i Kalmar och spurtade bra i Guldfinalen så nyligen som i lördags från tredje utvändigt. Det är ingen hemlighet att hästen är allra effektivast över sprint och med tätkänning, men då han är en av få hästar som startat med visad form i det här loppet så vill vi ändå ha honom högt upp i ranken.
 • Disco Volante bombade till tät i lördags, men Ulf Ohlsson valde därefter att ta rygg på Stoletheshow. Nioåringen hakade på så gott han kunde och var förbättrad varpå det nu finns utrymme för att åter spekulera i om man vill testa och köra hästen i ledningen på nytt.
 • Spickleback Face spurtade rappt som fyra efter sen lucka i Bergsåker Winter Trot och vann därefetr ett bra snabblopp på Bergsåker efter en rejäl 700 metersrepa. Hästen kommer till start med bevisad form och från stallets sida tycks man ha svårt att värdera vem av Esprit Sisu och Spickleback Face som ska ha bäst vinstchans i det här loppet.

Rank:

A: 11 B: 4-9-3-5-8-2 C: 6-1-10-7

Spetsstriden: Disco Volante har toppchans att fronta bara han håller sig till trav. Frågan är om Ulf Ohlsson vill testa och köra hästen i den positionen denna gång efter att valt ett rygglopp i lördags.

Avd 4 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Denali Doc blir vårt tipsval i detta riktigt fina Klass II-försök. Hon har tagit tre raka segrar under februari och mars och gått från klarhet till klarhet varje gång. I Örebro svepte hon fältet på slutrundan vilket avklarades efter 1.11,5 och senast på Solvalla stod hon pall från ledningen trots att hon fick en het häst på utsidan och varvade på 1.12,5. Spår sex är givetvis inte optimalt och det föreligger viss vingelrisk, men vi uppfattar Denali Doc så pass allround att vi kan se henne lösa uppgiften via flera olika vägar. Dessutom kan öppningen bli väldigt tuff med raska hästar på insidan så det behöver inte alls vara fel om hon ”bara” tas ner i banan.
 • Parveny var med i ett Klass II-försök på just Bergsåker i februari, men uppträdde orutinerat. Han bröt ut under anfall 550 meter före må, tappade fart och mark, men kom tillbaka starkt som femma. Senast på Romme fick han chansen för sent för att hinna förbi First Tartar, men det kan varit moralupphöjande för fyraåringen. Oavsett om han håller upp ledningen eller om han får ett lopp bakom täthästarna så är Parveny högaktuell för slutstriden bara han får chansen.
 • L.A.Boko visade ytterst lovande takter redan under fjolåret i André Eklundhs regi. Nu har han gjort två starter för Daniel Wäjersten och fortsatt på den inslagna linjen med starka prestationer varav vi sätter extra plus i kanten för den senaste då han gick runt fältet i tredjespår utan rygg de sista 700 meterna. Hittills har vi inte uppfattat honom som någon blixt bakom startbilsvingen, men en position i främre träffen bör Readly Express-sonen åtminstone kunna landa i från detta utgångsläge.
 • Firefoot är alltjämt obesegrad efter fyra starter i Oscar Berglunds regi varav den senaste segern var extra värd att lyfta. Han fick gå i dödens den dagen i högt tempo, men löste likväl uppgiften på ett rejält vis. Nu hårdnar konkurrensen och uppgiften blir inte enklare av att hästen inleder från spår åtta.
 • Bonus Vendil var riktigt bra i Gävle i otrsdags där han gick runt fältet de sista 800 meterna. Det känns som han är vassare bakifrån än med tätkänning och kan han därtill få draghjälp lite längre nu kan speeden bita riktigt bra över spurtrakan.

Rank:

A: 6-1-3 B: 8-5-4-10-9 C: 7-2-11-12

Spetsstriden: Även om innerspår är bra bakom bilen på Bergsåker så kan det bli kämpigt för Parveny att hålla ut en påställd Special Topmodel som ska tävla barfota runt om, med jänkarvagn samt blinkershuvudlag.

Avd 5 – Kallblodslopp, 2.140 meter autostart

 • Wolt gjorde årsdebut på just Bergsåker i slutet av februari och lämnade både bra och dåliga besked från den starten. Det negativa var givetvis att han galopperade under anfall dryga varvet före mål, men det positiva var att upphämtningen var stark och att det var tåga i hästen även om han inte var helt klockren i stilen. Låt oss påminna om att den här hästen var spelad till under tio gånger pengarna i fjolårets final av Svenskt Kallblodsderby samt vann ett försök till Norges dito. Att Wolt är bästa hästen tvivlar vi inte på, men bara för det kommer han inte till dukat bord.
 • Fantomet gick en helt okej långspurt vid Åbystarten i februari mot likvärdiga konkurrenter som han springer på denan gång. Hästen har inte startat sedan dess varpå det blir lite långt mellan loppen, men på pluskontot finns det faktum att Örjan Kihlström fått känna på hästen vid ett tillfälle, kan hästens egenskaper bättre samt att hästen nu ska få tävla utan framskor.
 • Ängsbrage hade galopperat från framspår bakom bilen två starter i följd inför senaste loppet i Bollnäs där han inledde i andra ledet. Då trampade han iväg i rätt gångart och avgjorde på riktigt tilltalande vis i spurten efter att blivit framdragen tills upploppets början. Startögonblicket är ett orosmoln, men i felfritt lopp är han med och matchar de här konkurrenterna.
 • S.K.’s Ariel var hästen som drog fram Ängsbrage i Bollnäs och vi tycker att han höll starkt till andraplatsen. Senast på Bjerke uppträdde han underligt då han bromsade till utvändigt ledaren 500 meter före mål, men kom tillbaka vettigt till tredjeplatsen. På sina dugliga startsnabbhet har han chans att komma till i loppet trots svårt utgångsläge.
 • B.W.Bille har två raka upploppsgalopper bakom sig varav den senaste kom i förra veckan. Då såg han ut att bromsa sig till felsteg mitt på upploppet framme i tät och det är möjligt att man vill ge hästen ett rygglopp denna gång istället utifrån den händelsen. Farten är tillräcklig för att han ska kunna hacka om tätplatserna.

Rank:

A: 11-10-4-7 B: 6-1-8-12 C: 5-9-3-2

Spetsstriden: Oerhört lömsk inledning. B.W.Bille är rask iväg, men bromsade till framme i tät senast och frågan är om man verkligen vill köra honom i ledningen den här gången. Ängsbrage är osäker bakom bilen och lär tas piano om han travar iväg. Kan Jan Roar Mjölneröd vara på tårna och forcera S.K.s Ariel till tät? Den tanken slås vi av!

Avd 6 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Icon Mearas var vi aningen besvikna på senast i Kalmar. Han fick förvisso dödens inledningsvis innan han blev avlöst, men det såg inte ut som han gick i mål med några mängder sparade som fyra efter att suttit kvar i andraspår när attackerna kom bakifrån. Han hade startat veckan innan på Axevalla och gått småtuff mellan galopper den dagen så det är möjligt att det loppet i kombination med två längre resor satt lite i benen. Nu har det gått fyra veckor mellan loppen, hästen har drömläge med spår ett och är vår favorit till att avgå med segern genom att spåra från start till mål.
 • Hefner Am galopperade bort en tänkbar seger i Klass I-försöket i Gävle i januari då det stod och vägde gentemot Bitcoind’ Arc. Han gjorde en okej insats från dödens i återkomsten på Bergsåker i början av mars, men lär inte varit helt hundra den dagen vilket ska tas med i värderingen av den insatsen. När Hefner Am står på en travbanan frisk och fräsch är han alltid en faktor i den här klassen nästan oavsett om han är lugnt förberedd eller ej och för oss är han en given häst i A-gruppen.
 • Midleton har gått bra vintern igenom med extra plus för hans senaste insats på Solvalla. Då löste han uppgiften från dödens på snyggt vis och visst såg det ut som att den barfotabalans han tävlade på den dagen lyfte hästen ytterligare ett snäpp. Sjuåringen står småtufft inne i det här loppet, men behöver inte alls göra det vad det gäller kunnande.
 • O.K.Nalan var trea i ett Klass I-försök på Solänget i oktober som vanns av Anchor Man. Därefter var han ifrån tävlingsbanan i fem månader innan han gjorde comeback i Boden den 22 mars och det var en strong insats han stod för den dagen som tvåa efter att fått göra en hel del jobb av egen kraft på slutrundan. Lopp i kroppen, öppet startspår och Örjan Kihlström som chaufför för första gången är faktorer som gör honom intressant.
 • No Limit Express var rejäl vid dödensvinsten på Bergsåker i förra veckan. Nu ska han tävla barfota runt om för första gången, men spår elva samt det faktum att han står hårt inne på pengarna i det här loppet gör att han flyttas ner lite i vår rank kontra hur han sannolikt kommer vara värderad av spelarna.

Rank:

A: 1-4-6 B: 7-11-12-8-9-10-2 C: 5-3

Spetsstriden: Klar fördel för Icon Mearas från det på Bergsåker gynnsamma innerspåret.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Bugatti Miles hade en fin avslutning på fjolåret med en andra- samt tredjeplats i Klass I innan han vann dess final i november på ett övertygande vis. Han fick tuffa lopp mest varje gång, men stod pall för det upplägget hela säsongen ut vilket tyder på riktigt stark moral. Nu har han klivit upp en klass och gör årsdebut i detta Bronsdivisionsförsök, men han är inte ensam om att kunna tänkas ha lite ringrost bland några av loppets förhandsfigurer vilket gör att förutsättningarna blir lite mer jämlika. Hästen är så pass bra att vi tippar honom på grundklass, men har ingen som helst tanke om att lämna honom ensam på systemet.
 • Perpetuate fick lägga en speed ut på slutvarvet i årsdebuten och det blev nog helt enkelt för tufft efter fyra månaders tävlingsuppehåll och med vinterträning kvar i benen. Det är rimligt att tro att han går rejält framåt med det loppet i kroppen och utgångsläget borgar för att han få spara speeden lite längre denna gång vilket inte alls behöver vara fel när det handlar om lång distans.
 • Gazoline Mearas har radat upp topprestationer i enklare sammanhang i vinter, men vi tror att han kan hävda sig även här. Vi är väl medvetna om att han missat två lopp i mars på grund av sårskada samt att en tävlingsdag blev avblåst på grund av otjänlig bana samma dag som loppet skulle ha körts, men hästen tycks rejält jobbad inför återkomsten och kommer med stor sannolikt tävla såväl barfota runt om som med jänkarvagn denna gång.
 • M.T.Oberon var jättebra som trea från dödens i Klass I-finalen på Solvalla i februari och har fortsatt stå för starka insatser i vardagssällskap därefter. Den här uppgiften är den tuffaste han ställts inför någonsin då han är ny i klassen, men hästen har tagit så pass stora steg i sin utveckling att vi tycker han är värd outsiderrollen i detta lopp.
 • Marre’s Dreamboy var finalist i såväl Svenskt Travderby som Europaderbyt i höstas, men fick inga prispengar med sig i de loppen och står alltjämt kvar i en klass där han ska kunna hävda sig väldigt väl. Hade han haft lopp i kroppen samt öppet startspår hade vi bedömt honom som högaktuell, men härifrån kan det bli kämpigare.

Rank:

A: 7-10-5 B: 9-11-4-3-1-8 C: 6-2-12

Spetsstriden: De innersta spåren är gynnsamma på Bergsåker. Här kan det bli körning mellan Tattoo Avenger, Harper Seabrook och Bismarck Comery initialt. Även Gazoline Mearas är riktigt rask från börja – i synnerhet om det blir jänkarvagn – och vi kan se ett scenario där han får ta över i skede två om någon av de tidigare nämnda fått spilla för mycket kraft.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 2 APRIL

Avd 1: 4,5,7,9,10 (3,8)
Avd 2: 3 Månlykke A.M. (9,4)
Avd 3: 11 Esprit Sisu (4,9)
Avd 4: 1,3,6 (8,5)
Avd 5: 1,4,6,7,10,11 (8,12)
Avd 6: 1,4,6,7,8,11,12 (9,10)
Avd 7: 5,7,9,10,11 (4,3)

3.150 rader / 1.575 kronor