Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Borta bra, hemma bäst!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Kan Algot Zonett vara lösningen på onsdagens långlopp inom V86-spelet? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Kan Algot Zonett vara lösningen på onsdagens långlopp inom V86-spelet? Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bergsåker arrangerar veckans V75-omgång som därtill är kryddad med jackpot. Prognosen säger att en ensam vinnare kan kamma hem 50 miljoner kronor och nu när det är skor på som gäller för samtliga hästar så kan vi räkna med att vi kommer få se en del springare prestera på en helt annan nivå än vad som varit fallet när de kunnat tävla barfota.

Vi spelar med två spikar som vi vet klarar av att tävla med skor. Grand Canyon Sisu (V75-2) kommer från seger på just den balansen och är spetsfavorit i Klass II-försöket trots snävt startspår. Vi tycker att han är fältets bästa häst och tror att han håller hela vägen.

Hemmahästen Algot Zonett (V75-5) gick jättebra motsvarande period i fjol. Hästen galopperade kort före mål i lördags, men det såg ut att vara av ren friskhet när det gick fort och vi oroar oss inte det minsta för formen.
När de värsta konkurrenterna mycket väl kan köra bort varandra i spetsjakten talar mycket för att Algot Zonett avgör över upploppet!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Bergsåker.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Zante Grif börjar få en skruttig resultatrad just nu, men formen är det sannerligen inget fel på. Hon var för laddad i lördags och galopperade direkt från ett snävt startspår, men av upphämtningen att döma är hon i samma god slag som varit fallet en längre period. Gången innan i Örebro avslutade hon riktigt bra som fyra i ett lopp som vanns av Svecak Palema och den här uppgiften ser klart lämplig ut för hennes del.
 • Navona såg ut att ha segern klar senast på Solvalla när galoppen kom 175 meter före mål. Hon stod för en slät insats gången innan i ett Diamantstoförsök på Sundbyholm, men vi är övertygade om att hon håller måttet i det här sammanhanget om hon löper upp till sitt rätta kunnande.
 • Ies Elisabet återkommer efter tre månaders tävlingspaus, men det i sig tycker vi inte är hela världen eftersom hon har gått bra efter upppehåll tidigare. Hon härdades på Vincennes i somras och vi tycker inte att hon är en sämre häst än Zante Grif i grunden så kan hon följa hennes rygg på slutvarvet kan vi se Ies Elisabet avsluta riktigt fort över upploppet.
 • Kia Ora har lyft i sin nya regi. Hon avslutade underkant 1.10 sista 700 meterna vid segern på Sundbyholm och följde upp det med att sitta fast bakom Hunting Window i ett lopp på Solvalla i lördags. Prickar Oskar Kylin Blom från springspår och stoet frontar kan hon bli svårtuggad.
 • Graces Candy avslutade snyggt till seger på Solvalla i förra veckan efter att det stämt perfekt. Hon kan få ett bra lopp i draget även här och känns inte golvad.

Rank:

A: 14-2-12-6 B: 8-3-11-4-13 C: 1-15-7-5-9-10

Spetsstriden: Galeras frontar om Ulf Ohlsson vill, men vi tror att han är väldigt nöjd med ryggen på antingen Navona eller Kia Ora. Knapp fördel för den sistnämnda.

Avd 2 – Klass II, 2.640 meter voltstart

 • Grand Canyon Sisu gör sitt tredje försök i Klass II-sammanhang och nu tycker vi att det ”bara måste” vara dags för honom. Hästen gick sig trött från ledningen vid första försöket då han därtill mötte tuffare hästar än vad som nu är fallet och vid andra Klass II-framträdandet så straffade han ut sig med galopp. Fokuserar vi istället på de segrar som han tagit runt omkring de nämnda loppen så har han övertygat och vi bedömer det som rena tillfälligheter att han inte fått till det i Klass II. Att hästen är bra nog känner vi oss trygga vid och den här uppgiften tycker vi ser passande ut då han såväl öppnat snabbt från snäva startspår som visat att han står distansen.
 • Thorondor var tvåa i ett Klass II-försök på Jägersro i senaste starten. Då fick han göra jobbet själv de sista 700 meterna i tredjespår och höll starkt bakom Rare Magic. Bold Eagle-sonen vann över lång distans gången innan och vi tror att det faktum att det är ett varv längre som ska springas här bara är en fördel för honom. Däremot är det långt ifrån säkert att det blir någon snabb start från springspår och då kan det bli svårt att lyckas besegra Grand Canyon Sisu.
 • Geronimo Am har varit klart förbättrad i sina två starter i november och tycks nu vara på väg att blomma ut och bli den fina tävlingshäst som han indikerade vid debutsegern som treåring att han har potential för att bli.
 • Ultimate Brodde tror vi inte är snabb nog för att hålla ut Grand Canyon Sisu initialt, men skulle Ulf Ohlsson lyckas rädda vinnarhålet kan det likväl bli passande för S.J.’s Caviar-sonen. Han höll bra från dödens i senaste starten och kommer till start med maxform.
 • Feel the Benefit har likaså riktigt bra form och har klarat av att tävla med skor tidigare, men däremot är det snäva startspåret ett frågetecken för hans del.

Rank:

A: 2 B: 6-10-1-5-9-12 C: 7-4-11-3-8

Spetsstriden: Grand Canyon Sisu har frontat från spår två i voltstart tidigare. Han ska ha god chans att vinna starten eller åtminstone komma före Thorondor initialt som vi inte uppfattar som någon raket ur volten.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart

 • Spickleback Face är ännu en häst som återfunnit stilen och lyft i Daniel Wäjerstens regi. Tre segrar på fyra starter har det blivit och vid fjärdeplatsen slutade hästen dödensfyra i Silverdivisionen. I genrepet på Umåker visade hästen toppform och han tydliggjorde därtill att han kan prestera väl med skor på hovarna. Detta är inte den tuffaste Gulddivision som har körts och vi tycker att han ska vara favorit.
 • Remarkable Feet gick jättebra förra vintern då han radade upp toppinsatser i Silverdivisionen. Nu har han klivit upp en klass och givetvis är detta en svårare uppgift än de han ställdes inför då, men vi tycker att han börjat växa in i klassen allt mer. Han är en av två heta kandidater i våra ögon på att kunna få överta ledningen i ett tidigt skede och lyckas Magnus A Djuse med den taktiken blir Remarkable Feet svårtuggad.
 • Selmer I.H. kunde inte ta sig förbi Swagger i genrepet i Boden, men det var inget konstigt alls med tanke på att han fick gå på utsidan den dagen. Hästen besegrade Mindyourvalue W.F. i Skellefteå i början av oktober och var trea bakom samma häst i Gulddivisionen 14 dagar senare och allt tyder på att han håller samma form i nuläget. Selmer I.H. vann motsvarande lopp i fjol och missgynnas inte av rådande förutsättningar med skor samt brodd.
 • Västerbo Grosbois nöter på jämnt och stabilt. Vore det sprint- eller medeldistans i det här loppet hade vi varit inne på att Rauno Pöllänen testat och kört i ledningen, men över 2.640 meter tror vi att han tar rygg på den av Remarkable Feet och Selmer I.H. som kommer fram först.
 • Sir Henry P.Hill tävlade starkt förra vintern även om det inte blev några segrar. Nu har han varit lite väl blek i nosen i sina två höststarter för att vi ska kunna lansera honom som ett riktigt hett bud.

Rank:

A: 11-3-7 B: 5-6-4-8-1-10 C: 9-2-12

Spetsstriden: Västerbo Grosbois har toppchans att komma förbi de invändiga initialt, men vi tror att Rauno Pöllänen släpper ledningen i skede två över lång distans. Det lär bli strid mellan Remarkable Feet och Selmer I.H. i skede två om att få överta ledningen.

Avd 4 – Dubbelcupen, final, 2.140 meter voltstart

 • Tekno Jerven blir vårt tipsval i denna final av Dubbelcupen som vi inte blir riktigt kloka på hur vi än vrider och vänder på loppet. Femåringen har galopperat i tre av de fyra senaste starterna vilket givetvis inte är optimalt, men han såg fortsatt väldigt stark ut när felstegen kom för andra gången i slutkurvan senast på Umåker. Vi håller som bästa hästen på mellanvolten och tycker att han står bättre inne i det här loppet än vad han gjorde i det senaste loppet.
 • Gorm fick löpa ut i ledningen i genrepet i Bollnäs i förra veckan och var aldrig nära att förlora det loppet. Hästen har visat toppform en längre period, är mer stabil än flera av sina konkurrenter och har likt Tekno Jerven vanan med att tävla med skor på hovarna.
 • Guli Roy var inte långt efter Bellfaks senast från lika start. Nu står Guli Roy 20 meter före och vi påminner om att han vann tre raka lopp på skobalans föregående vinter!
 • Bellfaks har både stabiliserat sig och lyft i form under senhösten. Nu blev det lite väl tajt i mål senast på Bergsåker trots att han fick hållas i rätt så lugnt tempo, men det kan faktiskt vara så att han numera trivs bättre med att anfalla bakifrån. Därifrån till att bara runda samtliga från 40 meters tillägg är det ett steg och även om. han är given på systemet så får han inte plats i vår A-grupp.
 • Grisle Odin G.L. trodde vi på senast på Bergsåker, men hästen var inte alls sig lik den dagen trots att han i princip fick ett identiskt löpningsupplägg som vid toppinatsen gången innan bakom Månlykke A.M. Det väcker frågetecken och han får bara vår outsiderröst denna gång.

Rank:

A: 10-6-9 B: 13-15-5-3-2-14-1-12 C: 11-8-7-4

Spetsstriden: Fördel för Tangen Töff på startvolten och vi tror att han körs i den positionen om ingen av de mer betrodda tilläggshästarna kommer fram och utmanar i ett tidigt skede.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Algot Zonett startade så nyligen som i lördags i Silverdivisionsfinalen på Solvalla. Då blev han över från innerspår, hamnade som trea längs sargen, men fick fritt spurtutrymme in mot upploppet. Avslutningen var god och det kändes helt enkelt bara som att det gick för fort när galoppen kom 50 meter före mål. Algot Zonett möter ett enklare sällskap denna gång och även om det enkom är barfotastarter i programraden så påminner vi om hur bra han gick föregående vinter. Vi tror att hemmahästen avgör det här loppet även om han får göra jobbet själv.
 • Gardner Shaw var med i samma final som Algot Zonett i lördags och även han galopperade, men då kom felstegen i första kurvan. Han gick en jätteupphämtning efter galopp gången innan och även om de senaste felstegen givetvis oroar så känns hästen väldigt formstark. Nu kan det bli svårt att fronta av egen kraft och ska han forceras mot ledningen i skede två kan det kosta mer än det smakar.
 • Van Gogh Z.S. var också med i silverfinalen i lördags. Det slog inte gnistor om honom i spurten den dagen, men det känns som att hästen är klart bättre när han får vara med där framme direkt. Vi förväntar oss ett mer offensivt upplägg nu och skulle han lyckas komma till ledningen ökar chansen markant.
 • Dom Perignon var för laddad i debuten för Emilia Leo och galopperade direkt. Hästen är svårbedömd utifrån det faktum, men det ska bli väldigt intressant att se vad Leo kan få t av sjuåringen och outsiderrollen är han väl värd.
 • Morotai Degato var duktig trea i den Silverdivision som Van Gogh Z.S. vann på Solänget, men desto blekare i den efterföljande starten. Från spår tolv slår han ur underläge och uppgiften kan vara honom övermäktig.

Rank:

A: 9 B: 2-3-4-12-5-10 C: 1-11-8

Spetsstriden: Håller sig Dom Perignon lugn och trampar rätt till skillnad från vad som var fallet i senaste starten så tror vi att han kommer förbi Gardner Shaw och Van Gogh Z.S. direkt.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Champ Lane kom igång sent i år, men det har sannerligen inte varit något fel på de insatser som hästen stått för. Senast vann han med sparade krafter trots en 1.07,5-öppning första 500 meterna över full väg och det var en riktigt häftig insats. Hade det här loppet körts i oktober och hästen hade kunnat tävla barfota samt haft kvar sitt andraspår bakom bilen hade vi spikat, men nu finns det utrymme för gardering. Frågan är hur skor på hovarna påverkar hans startsnabbhet och blir han av med ledningen så är hästen givetvis sårbar.
 • Otroligosåfin har haft ett riktigt toppår och känns som en hyperintressant utmanare trots att inte genrepet var bästa tänkbara. Nu är han nedstruken ett spår och det går att tyda Lars-Göran Söderbergs plan väldigt klart när man läser diverse tipsintervjuer att han tycks vara helt inne på att göra ett rejält försök att nå ledningen.
 • Don’t Be Weak spurtade bra efter ganska sen lucka senast på Sundbyholm. Han har varit ute i flera tuffa lopp under hösten och även om Champ Lane är en riktigt bra topp för bronssammanhang så är inte bredden på det här loppet lika vasst.
 • Tattoo Avenger har galopperat fyra starter i följd nu och så går det givetvis inte att hålla på om man ska få räcka hela vägen fram i ett sprinterlopp i denna klass. Står han på benen hela vägen däremot så är han bra nog för att vinna och Tattoo Avenger känns tveklöst som typen som är mindre påverkad av ett sådant här startspår än de flesta andra hästar.
 • Giordano Soa vann enkelt från ledningen senast på Färjestad. Han har tagit sju av sina tio segrar från den positionen, men går även bakifrån.

Rank:

A: 2-5 B: 6-12-10-8-7 C: 4-11-3-9

Spetsstriden: Frågan är hur startsnabbheten påverkas för Champ Lane nu när han ska tävla med skor och dessutom hamnat på innerspår efter strykning? Lars-Göran Söderberg tycks vara inne på att utrusta Otroligosåfin med goggles denna gång och göra allt han kan för att komma till ledningen där hästen växer en klass.

Avd 7 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Global Lover talar det mesta för i avslutningen efter att såväl Becker som Twigs Got U. blivit strukna. Fyraåringen har haft en riktigt bra höstperiod i Robert Berghs regi och spurtade starkt som trea i ett V75-lopp på Sundbyholm i början av november. Vore det inte för skotvånget så hade vi spikat Global Lover utan att tveka, men nu finns det lite frågetecken för hur det här med skor på kommer att fungera på denna Love You-son som vi uppfattat som gynnad av att tävla skolös.
 • Art Brown vann ett Klass II-försök i april, men frågan är om han inte har sett ännu bättre ut i de två senaste starterna efter sex månaders tävlingsuppehåll. I Gävle avslutade han jättebra till andraplatsen bakom Yankee Blue och senast i Bollnäs hann han förbi Kontur via ännu en rejäl avslutning. Art Brown är van vid att tävla med skor på hovarna och nu när två hästar är strukna ökar hans chans att sitta dugligt till i fältet trots bakspår.
 • Anchor Man fick inte aktionen att stämma i lördags utan galopperade efter ett halvvarv. Han vann ett Klass I-försök med skor på hovarna i oktober trots att han fick göra en hel del jobb själv på slutvarvet och vi förundras över hur underskattad den här hästen ständigt blir. Nu när han är nedstruken två spår känns han inte mindre intressant och för oss är han värd en varning.
 • Albert Zonett såg seg ut framme i ledningen senast och det kan helt enkelt varit så att han behövde den ögonöppnaren efter två månaders tävlingspaus. Likt Art Brown gynnas han av att det är två strukna hästar, men vi är ändå lite tveksamma till om han är bra nog för att runda samtliga.
 • Jamaica Boko är ingen superstjärna, men väldigt formstark. Det är bra chans att hon kan spetsa och släppa till favoriten här och med ett sådant upplägg finns det på världsstjärnan att hon skulle kunna skrälla.

Rank:

A: 3-10-7 B: 12-1-9-8 C: 11-5-6

Spetsstriden: Efter strykningarna på Becker och Twigs Got U. tyder allt på att Global Lover tar hand om ledningen. Enda hotet är Jamaica Boko, men vi tror inte att hon körs i ledningen i STL-sammanhang mot hingstar.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 4 DECEMBER

Avd 1: 2,6,8,12,14 (3,11)
Avd 2: 2 Grand Canyon Sisu (6,10)
Avd 3: 3,7,11 (5,6)
Avd 4: 2,3,5,6,9,10,13,14,15 (1,12)
Avd 5: 9 Algot Zonett (2,3)
Avd 6: 2,5,6,7,8,10,12 (4,11)
Avd 7: 3,7,10 (12,1)

2.835 rader / 1.417,50 kronor