Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: I en egen division

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Ohlsson kör ett av våra två singelstreck på V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Ulf Ohlsson kör ett av våra två singelstreck på V75-spelet. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lördagens V75-omgång avgörs på kvällskanten. Vi är framme vid Bodens största dag för året med Norrbottens Stora Pris som russinet i kakan med en miljon kronor till vinnaren.
Daniel Redéns Elitloppsfavorit Don Fanucci Zet (V75-7) jagar revansch för debaclet på Solvalla och med den på förhand värsta konkurrenten Who’s Who struken ur loppet så talar allt för att sexåringen är tillbaka som en vinnare.

Fakta

BANFAKTA BODEN

Längd: 1.000 m
Bredd: 23,0 m (2.140 m), 22,0 m (1.640 m)
Upplopp: 200 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Omgången innehåller flera stora favoriter, men vi ger oss på ett försök att gardera såväl Devils Tongue (V75-1), Amie Ness (V75-4) som L.A.Boko (V75-6).
Istället låter vi Tangen Frikk (V75-2) stå ensam i kallblodsloppet. Hästen har redan visat att han kan matcha skiktet strax under eliten och vi bedömer honom till att spela i en egen klass i detta lopp som blir otroligt kostsamt om man istället vill gå på garderingens väg.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Boden.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Devils Tongue vann ett Klass I-försök vid det senaste tillfället då det var STL-tävlingar i övre Norrland. Då löste han uppgiften bakifrån medan han satt fast med en del sparat i den efterföljande starten bakom självaste Callmethebreeze i Fyraåringseliten. I lördags var han hårt betrodd i just Bronsdivisionen, men trampade inte rätt från start utan slog på en galopp innan bilen hade släppt fältet. Nu jagar Sandra Eriksson snabb revansch på hemmaplan och då chansen att hästen tidigt når ledningen bara han sköter sig är stor är det svårt att inte ha honom som ensam A-häst.
 • Double Trouble E.P. fick hållas i måttligt tempo framme i tät i debuten för Petteri Joki, men sättet som hästen pep iväg md 1.11,5 sista varvet på var verkligen tilltalande. Den här hästen är en doldis på svensk mark, men han hade ett riktigt fint fjolår i Norge med tio segrar på 19 starter och var bland annat fyra trots galopp i ett V75-lopp på Forus som vanns av Eros Zola. Den sistnämnde vann ju Bronsdivisionsförsöket i Tingsryd i förra veckan och då denna häst visat sig vara mer eller mindre jämnbördig så känns han som en duglig utmanare.
 • Just Celebration gjorde nyligen comeback efter två månaders tävlingsuppehåll. Då kördes han snällt i just ett försök till Bronsdivisionen, men sköt till riktigt bra efter sen lucka och såg verkligen lysande ut över målgången. Då som nu tävlade hästen barfota runt om och det råder ingen tvivel om att det lyfter honom en nivå.
 • Mellby Ironman var segermogen med ett lopp i kroppen i Rättvik. Från andra utvändigt växlade han ner sina konkurrenter det sista halvvarvet och avslutade de avslutande 800 meterna på 1.11,8. Utgångsläget här gör att han slår ur underläge, men kommer favoriten bort är han tänkbar.
 • Iceland Radio fick dödens i en 1.09-öppning senast i Bollnäs och höll med tanke på det helt okej som femma. Lyckas hon snuva Got To Dash på ledningen och kanske kan släppa till Devils Tongue i skede två är hon skrällduglig.

Rank:

A: 5 B: 9-4-12-3-11-2-1-6 C: 10-8-7

Spetsstriden: Got To Dash är rask, men det är inte alls säkert att han kan hålla ut Iceland Radio som i sin tur lär få Devils Tongue över sig. Vi säger fördel för den sistnämnde.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Tangen Frikk är utna seger efter fyra starter i Öystein Tjomslands regi, men hästen har på intet vis varit dålig. Tvärtom så var han på väg mot seger i ett lopp i Bollnäs i april när han plötsligt slog på en galopp 150 meter före mål. Då blev till lycka för Kalmar som därefter hunnit med att vinna Kallblodsdivisionens final. I senaste starten var han uppanmäld, men stod för en stark avslutning från fjärde utvändigt via 1.20 sista varvet bakom Philip Ess och B.W.Rune. Motståndsmässigt ser det här ut att vara överkomligt, men hästen är inte helt att lita på.
 • Källsjöviking var tvåa i ett V75-lopp från ledningen i Skellefteå i oktober bakom Torpa Pål. Han var klart uppåt i senaste starten där han fick jaga från fjärde utvändigt, men gnuggade på fint in till säcken. Lyckas Mats Gällerstedt sätta sin häst i ledningen kan det hålla hela vägen.
 • Mietor var med i samma lopp som Källsjöviking i Boden den 19 maj. Då gick han en mycket bra långspurt från tredje utvändigt och därefter höll hästen helt okejs om dödensfyra i Harstad. Även hans möjligheter ökar om han skulle sno åt sig ledningen.
 • Buska Blyg avslutade 1.22,3 sista varvet i skymundan i Bollnäs. Han blandar och ger i sina prestationer och känns ständigt svår att räkna på, men har han sin dag är han bra nog för att utmana det här motståndet.
 • Forspärla var markant förbättrad i senaste starten som tvåa bakom Lome Storm. Nu körs stoet av Erik Adielsson för första gången vilket kan vara intressant.

Rank:

A: 13 B: 6-3-11-10-8-4-2-12-5 C: 15-7-1-9

Spetsstriden: Lurig inledning. Får Micael Melander Mietor i fas när han vänt runt så kan vi e att hästen frontar, men utifrån lär såväl Sundbo Rymling, Källsjöviking och Torpa Pål utmana. Vi säger knapp fördel för Källsjöviking.

Avd 3 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Henry Flyer Sisu var finalist i Svenskt Travderby under fjolåret efter att vunnit sitt uttagningslopp och därtill trea i Svenskt Travkriterium som treåring. Vi pratar med andra ord om en meriterad häst som visat sig hantera den här distansen ypperligt och det ska bli väldigt intressant att se vad han kan prestera nu i debuten för Petri Salmela. Femåringen visade prov på riktigt duglig startsnabbhet i ett par lopp i somras och nu ska han för första gången tävla med jänkarvagn i ett lopp där han står med öppet startspår.
 • Amalencius B.B. kan tyckas vara den naturliga hästen att tippa egentligen utifrån hans toppinsats i senaste starten. Då var han trea i Harper Hanovers lopp trots att han fick gå utan rygg i tredjespår de sisa 1.200 meterna och det är sannerligen ingen överdrift att säga att han föll med flaggan i topp bakom Diable du Vauvert samt Selected News. Vi tycker att han blandat och gett lite grann tidigare när han startat någorlunda tätt och då han dessutom kan få ett tuffare lopp nu än vår tipsetta så väljer vi att låta honom stå tillbaka.
 • Leave Your Sox On gick ett strålande slutvarv från sjätte utvändigt i Silverdivisionen på Umåker i maj. I finalen två veckor senare på Solvalla hade han långt fram när galoppen kom vid början av upploppet och vi fick därtill intrycket av att han brottades med banunderlaget den dagen efter riklig nederbörd. Hästen väntar alltjämt på sin första årsseger, men vi har ingen anledning att ifrågasätta hans kämpatakter.
 • Ivory di Quattro ställdes inte inför någon större prövning i comebacken i förra veckan då han släpptes fram till ledningen. Hästen såg vettig ut, men det hela blev väldigt billigt och vi drar inte några större växlar av det loppet.
 • Magic Cash har felat kring startögonblicket i de två inledande starterna i Sandra Erikssons regi. Nu aviseras skoryck samt jänkarvagn och på den balansen rusade han 1.12,5a/2.640 meter som tvåa på Solvalla i juli efter att anfört i stenhårt tempo länge och väl.

Rank:

A: 2-6 B: 9-5-4-10-8-7-11 C: 1-3

Spetsstriden: Lexington Tooma och Zorro Swing är normalt sett snabbast iväg, men ingen av dem lär köras i tät över denna distans och i detta sammanhang. Henry Flyer Sisu öppnade bra i såväl Fyraåringseliten som Prix Readly Express i somras och utrustas nu med jänkarvagn för första gången i ett lopp där han har öppet startspår Magic Cash bara drog iväg från samma läge i somras, Amalencius B.B. har ofta öppnat bättre längre ut än med spår långt in och Gooner är riktigt rask om han skickas iväg. Lurigt värre!

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Amie Ness har trots fyra segrar på de inledande fem starterna gått lite under radarn för den breda massan som inte följer travet så noga i Norrland. Vi tycker att hon har tagit steg framåt för varje lopp hon fått innanför västen och blivit imponerad av hennes två senaste segerlopp. Näst senast löste hon uppgiften trots dödens sista varvet och gången efter gick hon på i jämnt tempo via tidig ledning och var aldrig nära att förlora. Mycket talar för att Micael Melander kan få henne att hålla upp ledningen här, men däremot är det ett minus för henne att det är få konkurrenter på samma volt och att tilläggshästarna snabbt kan sitta tätt inpå.
 • Juno Beach vann ett V75-lopp på Umåker under juldagen och känns som en värdig utmanare. Hon fick ta dödens i tufft tempo näst senast på Umåker och höll bra hela vägen in, knappt slagen om andraplatsen. Gången efter blev det galopp efter 50 meter, men normalt sett uppfattar vi henne som relativt travsäker och från snäva startspår har hon gått iväg tidigare.
 • Pitch Perfect F.I. är en finsk gäst som känns väldigt svår att sätta in i det här sammanhanget. Hon gjorde nyligen comeback efter fyra månaders tävlingsuppehåll och hakade då på helt okej som femma i ett tufft lopp som vanns av Finlands kanske bästa sto Magical Princess. Vid seger på Vermo i januari fick hon ta dödens under slutvarvet på en bana som såg ut att vara allt annat än snabb och det känns rimligt att tro att hon ska kunna gå en låg 1.14-tid på Bodenovalen.
 • Carroty har redan varit nere på de tiderna över gällande förutsättningar. Näst senast höll hon farten bra som trea bakom Soul Tan och Underbarosåfin efter att lagt en tidig speed medan det blev galopp i andra utvändigt efter ett halvvarv i lördags. Hon har blandat och gett lite väl mycket i sina prestationer för att det ska kännas tryggt att värdera vilken nivå hon ska prestera på, men på sin bästa dag duger hon tveklöst i ett sådant här lopp.
 • Ava tog stora steg i sin utveckling under fjolåret och blev allmänt tuffare. Hon vann säkert från ledningen i genrepet, men räds inte alls att göra jobb i spåren.

Rank:

A: 1 B: 7-4-5-14-8-6-11-2-3-9-15 C: 12-13-10

Spetsstriden: Amie Ness är med på noterna direkt och vi tror inte att någon av hennes konkurrenter på startvolten kan ta sig förbi.

Avd 5 – Klass II, 2.140 meter voltstart

 • Frozen A.F. testade på hetluften i Klass II-försöket i Umeå i maj. Då fick han chansen alldeles för sent från vinnarhålet och gick i mål obrukad som trea. Vid genrepet i just Boden blev han fint framdragen från tredje utvändigt och spurtade till knapp seger. Hästen står perfekt inne på pengarna, har visat att han hävdar sig i klassen, är spetsfavorit och körs därtill av Örjan Kihlström för första gången så sammantaget är det mycket som talar för den här favoriten.
 • Grappelli är vi dock riktigt förtjusta i. Han fick jaga från fjärde utvändigt näst senast, men gick en rejäl långspurt med 1.13,8 sista varvet och vann därefter med överlägsen marginal efter tidig ledning. Det blir svårare för honom att nå samma position här från ett snävt startspår, men vi uppfattar hästen som allround och stridsduglig från de flesta positionerna. Denna gång ska hästen tävla barfota runt om för andra gången; vid det föregående försöket blev det galopp efter 600 meter.
 • Holy Moses Mearas har gjort fem starter i Sandra Erikssons regi och lyft för varje lopp. Han såg bara ut att jogga ifrån sina motståndare vid senaste segerloppet på en för klassen god tidsnotering över lång distans och att han har tillräckligt högt kunnande för Klass II-lopp tvivlar vi inte på. Denna gång gör hästen sitt första voltstartslopp i varande regi och vid en tillbakablick hur det har sett ut tidigare så har han inte varit någon raket ur startblocken.
 • Ayah de Lux avlade maiden i lördags. Trots att han fick lägga en tidig speed för att få plats i vinnarhålet hade han krafter kvar till spurten där han växlade ner sina konkurrenter förhållandevis enkelt. Nu blir det hästens tredje start inom loppet av 15 dagar och det är svårt att sia om det för honom framåt eller blir för tätt.
 • One Touch gick en häftig 7000 metersrepa vid senaste segerloppet i Uleåborg. Från innerspår i volten talar mycket för att han får en spårsnål resa långt fram i fältet och då känns han inte helt golvad i ett sådant här sällskap heller.

Rank:

A: 6-4-3-2 B: 1-8-9-5-7 C: 10-11

Spetsstriden: Klar fördel för springspårshästarna. Även om Jocashi kommer förbi Frozen A.F. initialt så kan vi se att man släpper ledningen i nästa skede.

Avd 6 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • L.A.Boko har gått fram som en ångvält under våren och att han åkte på sin första förlust i Daniel Wäjerstens regi i senaste starten må vara honom förlåtet. Hästen spurtade jättebra till andraplatsen från tredje utvändigt bakom Kentucky River som helt enkelt var oslagbar. Motståndsmässigt ser det här ut att vara klart överkomligt för L.A.Boko, men däremot kan det bli bekymmersamt att komma till i loppet. Hästen har inte riktigt visat den där startsnabbheten som kan krävas när man kommer upp i klass och det är upplagt för vingel från spår sju över stressiga 1.640 meter.
 • Black and Quick var finalist i Svenskt Travkriterium som treåring och står även han kvar i en överkomlig klass. Hästen övertygade vid två segrar i Timo Nurmos regi i somras, men såldes i vintras till den finska storhästägaren Einari Vidgren och sattes i träning hos Matti Nisonen. För denne gjorde hästen debut i Uleåborg förra veckan och stod för en god insats som tvåa efter att frontat, släppt ledningen halvvägs in i loppet och blivit fast bakom. Black and Quick har bara haft spår ett bakom bilen vid ett tidigare tillfälle, men då frontade han i en 1.08,5-öppning så chansen finns absolut att han anför det här loppet.
 • Polar Operation var tvåa bakom Idomenio Sisu i Damklubbens Stora Fyraåringspris på Umåker i näst senaste starten och stod för en toppinsats. Från sjätte utvändigt klämde hon i med ett slutvarv efter 1.10 och det här stoet som var finalist i korta E3 för ston ifjol är mycket, mycket bättre än vad spelarna tycks tro. Då som nu ska stoet tävla med jänkarvagn på nytt och vi bröstar upp oss så pass att denna enprocentare placeras i A-gruppen.
 • L.L.Labero fick se sig besegrad från ledningen i samma klass i lördags på en tungsprungen bana. Han var rejält trött i mål, startar tätt och kan få problem att komma till från spår åtta.

Rank:

A: 7-1-4 B: 8-12-6 C: 2-3-11-5-10

Spetsstriden: Black and Quick utmanas av Tim Jerry. Utifrån kan även L.L.Labero lägga iväg bra, men vågar verkligen Robert Bergh skicka iväg hästen med full kraft efter tömningen förra lördagen?

Avd 7 – Norrbottens Stora Pris, 2.140 meter autostart

 • Don Fanucci Zet blev det knas för i Elitloppet då han helt sonika var för laddad och slog på en galopp i finalen när startbilen släppte fältet. Det kändes enbart som en händelse baserad på att hästen är i ”för bra form” och vi har väldigt svårt att tro att det ska behöva upprepa sig här. Med värsta konkurrenten på förhand Who’s Who borta ur listan har han kommit ner ett startspår och oavsett hur Örjan Kihlström väljer att lägga upp loppet taktiskt så tror vi att han står som segrare i slutänden.
 • Esprit Sisu har varvat något i sina prestationer under våren, men vi tycker att senaste insatsen i Mantorp var klart plusbetonad. Han fick lägga några ”småspeeder” under vägen, men hade likväl torrt spurtkrut och nöp andraplatsen bakom Calle Crown. De gånger som Daniel Wäjersten har valt att verkligen skicka iväg Esprit Sisu med full kraft initialt har Ready Cash-sonen lagt iväg riktigt vasst och vi bedömer det som sannolikt att så väljer att göra nu när inte Who’s Who finns kvar på insidan.
 • Born Unicorn strulade det lite för i Paralympiatravet, men vi tyckte att han gick riktigt dugligt i skymundan som sexa. Därmed hade vi förväntat oss mer av honom i Mantorp än vad han nu levererade även om han fick trampa på i dödens under slutvarvet. Studsar han tillbaka och tävlar på samma nivå som i starterna dessförinnan slåss han om tätplatserna, men som sagt; senaste insatsen lämnade lite övrigt att önska.
 • Vitruvio blev tempotorsk i Sweden Cup-försöket. Gången innan såg han bättre ut än på mycket länge då han slutade femma i Copenhagen Cup och Alessandro Gocciadoro låter riktigt tillfreds med hedershästen för dagen.
 • Mindyourvalue W.F. fick lägga en speed mitt i loppet i lördags och blev rejält stum på det kladdiga underlaget. Hushåller han med krafterna är han stridsduglig om platserna, men att han ska stå som segrare har vi svårt att tro.

Rank:

A: 8 B: 5-9-6-7 C: 4-10-1-3

Spetsstriden: Van Gogh Z.S. utmanas av Esprit Sisu och Mindyourvalue W.F. Kommer Don Fanucci Zet i en rask andravåg är det sannolikt att han får överta ledningen.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 18 JUNI

Avd 1: 3,4,5,9,12 (11,2)
Avd 2: 13 Tangen Frikk (6,3)
Avd 3: 2,6,9 (5,3)
Avd 4: Samtliga hästar (1,7)
Avd 5: 1,2,3,4,6 (8,9)
Avd 6: 1,4,7,8 (12,6)
Avd 7: 8 Don Fanucci Zet (5,9)

4.500 rader / 2.250 kronor