Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: En enhörning att lita på

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Beauty America är mormor till Born UnicornFoto: Adam Ström/stalltz.se
Beauty America är mormor till Born UnicornFoto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Färjestad bjuder på STL- och E3-finaler och därtill är det en ”kryddad” guldhistoria mitt i omgången. Färjestads Jubileumslopp (V75-3) lockar nämligen med 300.000 kronor till vinnaren och vi tycker att en trio höjer sig över mängden i form av Click Bait, Handsome Brad samt Milligan’s School.

E3-finalerna är riktigt öppna och vi väljer faktiskt att helgardera stoklassen. Ha i åtanke att den långa E3-finalen för ston är inkluderad i premiechansen och här lär det tävlas om pengarna! Det maxas på hel del hästar som i princip blir ospelade och dessutom är detta ett lopp där överraskningarna har duggat tätt. Sex av de tio senaste upplagorna av loppet har gått till hästar som stått i över tio gånger pengarna på ATG:s vinnarspel.

Istället nyttjar vi två mer rutinerade hästar som singelstreck. Born Unicorn (V75-6) tycks bara bli bättre och bättre trots att han kommit upp till Silverdivisionen och vi tror därtill att Zorro Wind (V75-5) är fortsatt obesegrad på svensk mark efter Klass I-försöket. Det kan bli dödens denna gång, men på barfotabalans räknar vi med att han bara är bäst!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Färjestad.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Admiral As återföll i gamla galoppsynder senast på Solvalla, men enligt Reijo Liljendahl ska hästen ha blivit ”knockad” av startbilsvingen. Vi köper det och påminner om att Admiral As haft en väldigt positiv period dessförinnan och såg riktigt fräsch och fin ut vid segern i årsdebuten. Det kanske inte sade så hemskt mycket då han mötte ett förhållandevis enkelt bronsgäng, men att vinna från dödens i första starten för året på 2.640 meter är givetvis strongt. Att Admiral As är bästa hästen tvivlar vi inte en sekund på och normalt sett har han väldigt god vinstchans.
 • Amornero Roc är dock en tuff bronskonkurrent och skulle Mika Forss lyckas få hästen att hålla upp innerspåret så kan det bära runt om. Femåringen såg lite sliten ut senast i Vaggeryd och har säkert mått gott av att det gått fyra veckor mellan starterna. Amornero Roc har bara startat över sprint på svensk mark, men hemma i Italien har han gjort tio starter över medeldistans vilket resulterat i sex segrar, en andraplats och tre diskvalifikationer så det finns inget rent statistiskt som tyder på att hästen ska vara distanssvag.
 • Gooner fick omöjligt långt fram senast i Östersund då Young King satt tre snäpp längre fram, men avslutade jättebra till andraplatsen. Här är risken att han blir positionsförloraren och att vinna det här loppet från positionen utvändigt ledaren tror vi kan bli honom övermäktigt.
 • Morotai Degato överlät taktpinnen till Amornero Roc senast i Vaggeryd och sköt till snyggt när luckan kom. Han vann faktiskt på nytt banrekord och känns väl så effektiv med ett rygglopp som med tätkänning.
 • Riptide R.D. är i sitt livs form och ska ha god chans att antingen fronta eller få vinnarhålet. Nu rycks dessutom skorna på nytt och sexåringen tillhör tveklöst skiktet bakom favoritduon som kan överraska med klaff.

Rank:

A: 10 B: 1-3-9-2-5-4 C: 7-11-12-6

Spetsstriden: Intressant inledning. Amornero Roc är inte helt enkel och från innerspår tror vi att det antingen blir pang till tät eller en hejdundrande startgalopp. Skulle det sistnämnda hända så tror vi att Riptide R.D. håller ut Gooner, men väljer att släppa om körningen blir utdragen.

Avd 2 – Klass II final, 2.140 meter autostart

 • G.K.Justus väljer vi att tippa etta i en mycket öppen Klass II-final. Fyraåringen tar steg i sin utveckling hela tiden och även om han inte mötta allra värsta gänget vid segern senast på Dannero så var vi imponerade av det lopp han gjorde till stor del av egen kraft. Nu tycks det vara aktuellt att justera och sätta på hästen ett halvstängt huvudlag för blott andra gången i karriären och kan det bättra på hans startsnabbhet lite ytterligare så ska G.K.Justus ha vettig chans att få en position i främre träffen.
 • Incredible Wine förlorade mot Dollar Doc senast på Axevalla, men det håller vi som en bra häst så det var inte fy skam att lägga mot honom. Nu är förutsättningarna mer passande med ett bra framspår och Thomas Dalborg har anmält med såväl jänkarvagn som – för första gången – barfota bak. Sättet hästen öppnade och avslutade sitt lopp på Åby på den 19 maj övertygade på oss och vi räknar med Chocolatier-sonen.
 • Vi säger inte att Kissinger Boko är dålig med rygglopp, men faktum kvarstår att vid samtliga fem segrar har han fått ”löpa fritt” och vid de två förlusterna har han gått bakifrån. Hästen övertygade stort vd försöksvinsten i Östersund där han avslutade 1.11,5 sista 800 meterna framme i tät, men som sagt; här är förutsättningarna svårare.
 • Pewdiepie tycker vi är svår att riktigt mäta kunnandet på, men han vann så pass säkert från dödens i Boden att han bör vara en av de bättre även här.
 • Global Black Money hade vi kunnat tänka oss att tippa ett från ett bra utgångsläge. Vi tycker hon var urtapper i ”mini-comebacken” senast i Rättvik och nu blir det åter barfota runt om. Med minsta klaff är hon med i segerstriden!

Rank:

A: 4-2 B: 9-10-8-1-5-6-3 C: 7-12-11

Spetsstriden: Här kan det gå undan. Vi påminner om att Illfindmywayhome inte kunde hålla ledningen näst senast i Gävle från spår två och håller det inte alls som så givet att han frontar som man lätt kan tro från innerspår. Utmanarna är framförallt Incredible Wine, Global Attention samt Nicois du Gull. Den sistnämnde är rysligt rask vid full laddning.

Avd 3 – Färjestads Jubileumslopp, 2.140 meter autostart

 • Click Bait väljer vi att tippa i Färjestads Jubileumslopp trots att han bara har tre segrar på 21 starter över full väg. Hästen är otroligt explosiv från start och loppets klara spetsfavorit från innerspåret. Han hakade på berömvärt som trea från tredje utvändigt i Jämtlands Stora Pris och tog sig ner till en tidsnotering som bör räcka för att kunna avgå med segern i det här loppet om han löper upp till sitt kunnande.
 • Handsome Brad körde Carl Johan Jepson perfekt fram utvändigt ledaren varvet före mål i Mantorp och åttaåringen avgjorde på ett mycket snyggt vis. Vi kan se honom ge sig iväg i ett tidigt skede även denna gång för att inte bjuda värsta bakspårskonkurrenterna på bra draghjälp.
 • Milligan’s School tog just dödspositionen i lördags i Midsommarloppet i Rättvik. Han var grymt bra på 1.10,6a/2.140 meter och har rent historiskt klarat av täta starter på ett bra sätt. Ska man ge sig fram till dödens från spår tolv kan det kosta kraft, men skulle Ulf Eriksson lyckas få en bra start och komma förbi Handsome Brad på något vis direkt så kan vi se honom välja den taktiken på nytt.
 • Milliondollarrhyme smögs fram perfekt i Boden, men var uddlös sista 100 meterna. Hästen såg ut att ligga på lite väl mycket den dagen och det är möjligt att krafterna helt enkelt tröt av den anledningen. Även om Milliondollarrhyme tagit sina senaste segrar från ledningen så påminner vi om hur bra han rent historiskt kunnat avsluta när han fått gå med i ryggar.
 • Makethemark var blek i årsdebuten och har fått två och en halv månads uppehåll efter det. Hästen har gått ett jobb efter 1.11,5/1.600 meter på Solvalla inför detta på träningsbalans så det går att argumentera för att han redan har en genomkörare i sig, men samtidigt var det ett tag sedan hästen visade den där riktiga gnistan i lopp.

Rank:

A: 1-10 B: 12-11-2 C: 7-3-9-6-5-4

Spetsstriden: Allt annat än att Click Bait tar ledningen vore en stor överraskning.

Avd 4 – E3 final – ston, 2.140 meter autostart

 • Red Lady Express var E3-kvalens ”kommunare” och hon svarade också upp för det genom att spåra hem loppet i jämn fart och vinna på topptiden 1.12,7a/2.140 meter. I ett nafs rekordsänkte hon fyra sekunder utan skor på hovarna och intycket var verkligen dunderbra. Här kan det bli rejäl sula initialt, men även om det kan vara lite lurigt att hålla upp innerspår på Färjestad så håller vi henne som spetsfavorit och då är det amatörtränade stoet hästen att slå för de övriga.
 • Rihanna W.I. är relativt liten och ser inte så mycket ut för världen, men det är spring i benen på S.J.’s Caviar-dottern. Efter raketspurten i Treåringseliten för ston levererade hon en väl så bra avslutning som tvåa i Guldstoet vilket följdes upp med en spurtseger i E3-kvalet. Nu gör hon sin fjärde start inom loppet av sex veckor, men får hon inget bakslag på det faktum så är hon med i matchen igen.
 • Lacille Boko ser ut att bli favorit. Hon vann från tät med ganska knapp marginal i försöket och kommer behöva lyfta lite ytterligare för att kunna slå till igen. Det är fullt möjligt att de tätare starterna lyfter henne och det finns dessutom en liten chans att hon kan komma förbi vår tipsetta direkt.
 • Good Vibes är vi spända på i det här loppet. Hon höll jättebra som dödenstvåa på Red Lady Express i kvalet och är nu anmäld barfota runt om för första gången.
 • På den balansen lyfte Bright Crystal markant i kvalet och gav Lacille Boko en match in till linjen. Hon är anmäld med jänkarvagn i den här penningstinna finalen och är en av flera hästar som vi kan se gör ”sitt livs lopp” denna gång.

Rank:

A: 1-9 B: 2-10-6-12-4-3-7-5 C: 11-8

Spetsstriden: Vi tror inte att varken Lacille Boko eller Glorious U.M. kan komma förbi Red Lady Express.

Avd 5 – Klass I final, 2.140 meter autostart

 • Zorro Wind har karriären igenom omgetts av ett mycket gott rykte och det var faktiskt en svensk stortränare som lade ett bud på hästen som fyraåring. Resultaten blev dock inte de förväntade en period i slutet av fyra- och början av femåringssäsongen och det är först nu som sexåring som han studsat tillbaka på allvar i Alessandro Gocciadoros regi. Hästen är obesegrad efter tre starter på svensk mark och har övertygat varje gång. Vid Solvallasegern i april såg han okörd ut på 1.13,8a/2.140 meter och vi finner ingen anledning att tro att hästen ska vara distanssvag. Det finns risk att han får svar i spetskampen, men som han såg ut vid dödenssegern näst senast på 1.10,3a/1.640 meter så kan vi se honom vinna även från utvändigt ledaren.
 • One Kind Of Art har kanske främst gjort sig känd som en häst som är riktigt bra när han får löpa ut i fritt läge, men senast i Östersund rundade han fältet från fjärde utvändigt. Lyckas Oskar J Andersson hålla ut Zorro Wind ökar chansen markant för från ledningen är hästen faktiskt obesegrad efter tre starter, men samtidigt har han inte haft någon Zorro Wind på utsidan i de loppen…
 • Aragorn As gjorde vad han kunde senast bakom Zorro Wind efter en blytung inledning. Innerspår kan han knappast förvalta till någon ledning och därmed är risken stor att han kommer behöva klaff på vägen för att det ska kunna räcka hela vägen.
 • Don’t Be Weak drog fram One Kind Of Art i Östersund och höll bra som tvåa. Hästen är i sitt livs form och kan absolut göra upp om segern om körningen mellan de två förhandsfavoriterna blir uppskruvad.
 • Leave Your Sox On är Mika Forss ordinarie kusk på sedan gammalt och väljer därav att köra före Zorro Wind. Trixton-sonen var moralisk vinnare senast i Boden och är anmäld barfota fram denna gång, men vi kan inte riktigt se hur detta ska studsa hans väg från spår sju bakom bilen.

Rank:

A: 5 B: 3-1-4-7-6-8 C: 11-10-2-9-12

Spetsstriden: Vi tror att Ajusco tar sig förbi Aragorn As och därefter släpper till någon av de två som kommer bli klart mer betrodda än de övriga. Vi säger knapp fördel för One Kind Of Art gentemot Zorro Wind även om den sistnämnde kan öppna klart bättre än vad han visat i de två senaste starterna.

Avd 6 – Silverdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Born Unicorn har uteslutande gjort bra insatser i år och vi tror att han vinner det här loppet och steppar upp i Gulddivisionen. Senast på Solvalla fick han ta dödens efter hand, men hade likväl inga problem att avgöra loppet på topptiden 1.11,0a/2.140 meter och det såg inte heller helt tomt ut över målgången. Med tanke på det intrycket så är inte ledningen något måste för hans del alls utan vi tippar på att Örjan Kihlström känner sig ytterst tillfreds om han kan ta dödspositionen på nytt och reglera loppet från den positionen.
 • Cab Lane förlorade helt enkelt mot en bättre häst i Upstatet Face i senaste starten och var på intet vis dålig i silverfinalen gången innan heller då han fick sträcka vapen mot Jaguar Dream och Balotelli Crown efter att varvat på 1.11. Det kan vara moralhöjande för Muscle Hill-sonen att attackera bakifrån nu efter några urblåsare och vi påminner om att ett sådant upplägg var vinstgivande för hans del på Romme i påskas.
 • Viking Brodde galopperade kort före start senast på Solvalla, men gick en mycket stark upphämtning och satt fast över mål. Hästen är i knallform, men besvärlig i inledningsskedet och det är ingen garanti att han trampar iväg i rätt gångart.
 • Rotate är årets klassklättrare och som det såg ut i silverloppet senast på Solvalla finns det ingenting som tyder på att det ska behöva ta stopp här. Han avslutade 1.10 sista varvet, men riskerar att få ännu längre fram nu från spår tolv än vad han hade senast då han fick börja jaga från tredje utvändigt.
 • Vikens High Yield spurtade klart förbättrat senast bakom Upstate Face efter några sämre insatser. Hästen är svår att räkna på, men värd ett streck för den som vill gardera Born Unicorn.

Rank:

A: 2 B: 9-4-12-10-6-11-8-7 C: 5-3-1

Spetsstriden: Risk för en stökig inledning mellan några av loppets mindre betrodda hästar. Vi tror att Van Gogh Z.S. kommer skickas med full kraft utifrån, försöka komma förbi Zap di Girifalco och ta över av Ebony Boko eller Mr Clayton J.F.

Avd 7 – E3 final – hingstar/valacker, 2.140 meter autostart

 • Donizetti blir vårt tipsval i denna E3-final där vi streckar drygt halva fältet. Maharajah-sonen lyckades kriga sig förbi till vinst i uttagningen trots att han fick göra jobbet själv sista 600 meterna och det var verkligen strongt gjort. Hingsten är inte helt enkel och ibland känns det som galoppen ligger på lut, men successivt har det blivit bättre. Jerry Riordan har anmält hästen med jänkarvagn denna gång vilket vi tycker är spännande eftersom Riordan har finfin fingertoppskänsla för när sådana typer av ändringar kan genomföras och få god effekt.
 • Mellby Jinx slog det kanske inte gnistor om i försöket där han avgjorde efter ett perfekt lopp, men det kändes inte heller som att Erik Adielsson brukade hästen mer än nödvändigt. Nu blir det tätare starter, barfota bak samt rycktussar och det är sammantaget ingredienser som känns spännande. Att Svante Båth är E3-kung är ingen nyhet och han brukar vara väldigt väl medveten om precis vad som krävs.
 • Incase Of Fire fick ta dödens i sitt kval och höll starkt som tvåa bakom Donizetti. Risken är stor att han får göra jobbet själv på nytt och då är det inte säkert att det går vägen även om hästen är riktigt, riktigt bra.
 • Idomenio Sisu spårade hem sitt försök på 1.11,9a/2.140 meter vilket blott var en tiondel från att tangera Aetos Kronos svenska rekord. Skorycket fick verkligen önskad effekt och håller det i sig och inte bara blir en ”nyhetens behag” så förväntar vi oss en kanonprestation på nytt. Det finns dock en risk att Idomenio Sisu blir luggad på täten från det lite luriga innerspåret på Färjestad och då kommer det krävas lite flyt för att det lösa sig och utmynna i seger.
 • Felix Orlando håller vi nämligen som knapp spetsfavorit. Han fick gå på utsidan om Idomenio Sisu sista varvet i försöket samtidigt som farten skruvades upp och höll utifrån förutsättningarna riktigt starkt. Per Nordström lär köra i tät om han kommer dit och det tänkas hålla hela vägen.

Rank:

A: 2-4 B: 6-1-5-3-10 C: 11-7-8-12-9

Spetsstriden: Det kan bli kämpigt för Idomenio Sisu att hålla ut Felix Orlando som är riktigt rask initialt.

Fakta

V75-SYSTEMET FÄRJESTAD 3 JULI

Avd 1: 1,10 (3,9)
Avd 2: 1,2,4,8,9,10 (5,6)
Avd 3: 1,10,12 (11,2)
Avd 4: Samtliga hästar (1,9)
Avd 5: 5 Zorro Wind (3,1)
Avd 6: 2 Born Unicorn (9,4)
Avd 7: 1,2,3,4,5,6,10 (11,7)

3.024 rader / 1.512 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Spiken går ner i klass

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Det är mångas favoritbanor som delar på onsdagens V86-omgång. Solvallas fyra lopp och Åbys fyra dito utgör det stora streckspelet och vi hämtar ett singelstreck på vardera bana.

Anrika fyraåringsloppet S:t Leger (V86-3) har inte lockat fullt fält utan det är blott åtta deltagare som gör upp över tre volter.
Som vi läser loppet vinner Robert Berghs Samson starten och därifrån gjorde han ett topplopp i näst senaste starten på Åby. Har han skakat av sig det misslyckade Derbykvalet så tror vi på leverans.

Någon Derbyfinal blev det inte heller för Sidney Celeber (V86-8), men någon extra veckas ledighet kan bara gjort honom gott då han var aningen sämre i just derbykvalet.
Dessförinnan har han gjort två riktiga toppinsatser och när han nu går ner i klass åter så tror vi att han är redo för en ny seger bara han slipper göra allt jobb själv på ledarens utsida.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor till Solvalla och Åbys tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Roliga och troliga

 • Niky Flax (V86-1) gick starkt i Frankrike under vintern. Han kördes på väntan i återkomsten på Axevalla och avslutade riktigt bra som trea via 1.09,5 sista 800 meterna. Här har han ett perfekt utgångsläge för att kunna få en fin position i främre träffen; sannolikt kan det bli vinnarhålet. Vi förväntar oss att han levererar på open stretch!
 • Samson (V86-3) har gått felfri i tre av sex starter i Robert Berghs regi och då har det blivit seger varje gång. Som vi läser loppet vinner han starten här då han uppträder stabilt och fint ur volten. Tre varv är inget som bekymrar honom och vi tycker det finns högt spelvärde på Samson i ett jämnstreckat lopp.
 • Det är ett riktigt långskott vi lanserar i Brenda Grif (V86-5) som gör debut i Magnus Dahléns regi, men alla tycks glömt bort vilken duglig springare detta är. Hon var tvåa i en Diamantstofinal under fjolåret och det finns viss chans för henne att få vinnarhålet på antingen favoriten Kirsi Boko eller Sverigedebutanten Black In Black. Därtill är det anmält med jänkarvagn på och som närmast ospelad är hon värd en varning.
 • Sidney Celeber (V86-8) var aningen sämre i Derbykvalet senast på Jägersro och det är möjlgit att långresan satte ner honom en aning. Vi påminner om de toppinsatser han gjort tidigare under året såsom vid andraplatsen bakom Selected News i Örebro i maj eller vid tredjeplatsen i Mantorp bakom Önas Prince och Elegant Ima. Nu går han ner i klass och vi tror att han är en vinnare ånyo ”bara” dödens kan undvikas.

Betrodda som lever farligt

 • Vikens High Yield (V86-1) vann ett silverförsök från tät i Halmstad, men har därefter gått sig trött från samma position i två raka silverlopp. Hästen är inte helt enkel att räkna på och som klar favorit vågar vi inte ställa hon ensam i V86-inledningen.
 • Giant Shadow (V86-2) har gjort en sommar i Sverige efter en sejour i Frankrike. Vi kan inte påstå att det slagit gnistor om honom och påminner om att han inte vunnit lopp på 15 månader. Som hårt betrodd är han bara ett av flera streck i våra ögon.
 • Felicia Zet (V86-6) inledde med tre starka insatser som tvåa och det känns underligt att hon alltjämt är segerlös efter fem framträdande. Här saknas dock inte konkurrens och det finns en risk att hon hamnar utvändigt ledaren om Örjan Kihlström väljer att vara aktiv initialt. Som klar favorit är hon värd att gardera.
 • Borups Umami (V86-7) har förmodligen aldrig varit i bättre form än vad han är just nu, men det är inte säkert att det räcker ändå. Visst står han bra till i den här spårtrappan och är sannolik ledare, men nu är det ett halvvarv längre distans och de som sitter tätt inpå honom in mot upploppet kommer garanterat få chansen.
Fakta

V86-SYSTEMET 15 SEPTEMBER

Avd 1: 1,3,9,10 (6,11)
Avd 2: 1,3,4,7,8,9 (2,5)
Avd 3: 3 Samson (5,1)
Avd 4: 2,4,5 (10,9)
Avd 5: 2,3,6,7,9 (1,4)
Avd 6: 3,5,6 (9,11)
Avd 7: 3,4,5,6,7,9,10,12,13 (2,1)
Avd 8: 5 Sidney Celeber (7,2)

9.720 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Öppen Unionskamp

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Färjestad står som värd för veckans V75-omgång. Det handlar om det klassiska Unionstravet, men intresset från vårt västra grannland är förhållandevis svalt.

Bortsett från i Unionskampen (V75-6) för kallblod så lyser norrmännen mer eller mindre med sin frånvaro.

Det nämnda loppet öppnas upp rejält i Odd Herakles (V75-6) skadefrånvaro och kommer bli streckkrävande. Tangen Haap må vara norskfödd, men tränas på svensk mark och känns som förstahästen i lag med Erik Adielsson.

Gulddivisionen innehåller starka toppar, men bredden är direkt ljummen. Hur presterar Disco Volante (V75-3) efter tre månaders tävlingsuppehåll är den stora frågan på förhand i ett lopp där Missle Hill och Gareth Boko är de givna utmanarna.

Här kan du ta del av startlistor till Färjestads tävlingar.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Beartime kastade sig i galopp direkt när bilen släppte fältet på Jägersro. Han gör så mellan varven vilket givetvis oroar, men vid felfri avgång är han rask bakom bilen och spetsfavorit trots att Önas Nougat frontade i en 1.06-öppning senast i Gävle. Bo C. tjänade grymma pengar i Frankrike under fjolåret. Derbyfinalisten från 2018 är nu hemma hos ägaren ånyo och givetvis väldigt svårbedömd efter ett långt tävlingsuppehåll. Mas Capacity var rejäl i silverdebuten på Bergsåker och har därefter varit fyra i Finskt Mästerskap. Han har verkligen vuxit in i den höga klassen. Den norska duon Red Bar och Golden Dream M.E. kan verkligen avsluta, men risken är påtaglig att det blir för långt fram från bakspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter voltstart

Ett mycket lurigt Klass II-försök över stressiga 1.640 meter voltstart. Det är sannolikt att minst en av Mister K.O.Z., Habrik Am och Emperor som står med snäva startspår är borta på kör och som vi läser loppet ligger vägen till ledning öppen för raska Blue Frontline. Hon är dels riktigt rask själv, men körs även av en kusk som kan pricka bättre än någon annan från ett sådant här läge på Färjestad. Hon har suttit fast i Diamantstoet två gånger i följd och vi kan inte tänka oss annat än att Mikael J Andersson ger henne chansen att löpa linan ut denna gång. Bakom henne kryllar det av hästar som är minst lika kapabla och det här loppet är verkligen inte lättlöst. Constant Caviar tycker vi höll bra som tvåa i Östersund i ett lopp som inledes och avslutades i mycket högt tempo och Perfect Score Ås blir bara bättre och bättre hela tiden.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Disco Volante återkommer efter att fått en tävlingspaus över sommaren. Normalt sett är han så rask iväg att han håller upp innerspåret och då är den spetsälskande åttaåringen svårfångad för de övriga. Missle Hill gjorde ett jättebra lopp över ovan distans i Rättvik. Frågan är bara hur Örjan Kihlström ska lägga upp det här loppet för laddar han från start är risken påtaglig att han blir kvar på ledarens utsida. Gareth Boko är bara medium initialt och hamnar ofta på vingel. Hästen ser fortsatt formstark ut, men han blir alltid sårbar på grund av just hans förmåga att hamna småsnett till i loppen. Mellby Free såg kraftigt förbättrad ut i Sundsvall. Kan hon hålla rygg på Disco Volante och utmana om luckan kommer vid upploppets början?

Avd 4 – Unionsstayern, 3.140 meter voltstart

Ett lurigt stayerlopp där det är svårt att sia om vem som blir favorit. Ornello var klart positiv senast i Halmstad, men sköter så långt ifrån varje gång. Fuxen är svår att räkna på och vi vågar inte lägga alla ägg i samma korg. Kennedy är en häst som tilldrar sig vårt intresse. Han gynnas av distansen och passar bättre i sådana här uppgifter än i likastartslopp i STL-sammanhang. Låt oss påminna om att han var fyra i Malmö Stads Pris den 27 juli. Bransbys Juke Box stämde det väldigt bra för senast på Solvalla då han fick gratisledning under slutvarvet. Här blir vägen fram sannolikt svårare. Den norska duon Orlando G.M. och Dream Builder känns bara svårbedömda i sammanhanget, men inte glödheta vid en första anblick.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

Ett riktigt bra Klass I-försök. Bugatti Miles är en ständig surrhäst och han har också hög kapacitet. Hästen fick ett blytungt lopp senast i Eskilstuna, men visade härlig skalle då han likväl avgjorde. På en snabb Färjestadoval och i jämnare omgivning är det svårare att göra allt jobb själv och avgå med segern. Forever Shadow var fyra i finalen av Danskt Travderby. Han gick helt okej då och även om detta lopp är bra så går han ner något i klass. Tattoo Avenger och S.G.Sherman vann båda under V75-dagen på Bergsåker. Den sistnämnde går upp i klass och känns bortlottad. Mandela Zon var ”allas” drag i våras i STL-lopp. Nu återkommer han efter dubbla strykningar och lång frånvaro vilket gör honom väldigt svårbedömd.

Avd 6 – Unionskampen, 2.140 meter autostart

Med Odd Herakles på skadelistan så öppnas högsta klassen för kallblod upp. Tangen Haap är i toppslag och har slagit eliten flera gånger om tidigare. Han är ett givet streck i loppet, men det är fler om budet. Åsrud Vilja går bra varje gång och har visat att hon klarar av att möta och matcha de bästa pojkarna. Kleppe Fanden ser ut att vara tillbaka i toppslag och måste räknas. Våler Nikolai kan man tycka ska få det tufft mot de allra bästa, men han lyfter undan för undan. Troll Solen har en stark sommar bakom sig och kan också duga trots svårt spår.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

En lömsk avslutning. Gogobet Sisu ska normalt sett vinna ett sådant här lopp, men vi tycker inte att det slog gnistor om honom i spurten senast på Bergsåker. Nej, vi hade förväntat oss mer och ser honom bara som en av flera med chans i nuläget. Oracle Tile stämde det ganska bra för senast på Åby, men hästen avgjorde på ett tilltalande vis och är förhållandevis rejäl. Four Guys Dream flög fram i spurten senast på Axevalla och ska normalt sett vara vassare med loppet i kroppen. Starbec’s A.to Z. gynnas bara av att möta bra motstånd. Han följer med i alla tempo och brukar vara som bäst över upploppen. Hands Down D.E. surras det ofta om, men han har inte lyckats vinna någon av sina sju senaste starten på svensk mark.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Två åttor vår lösning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bollnästravet arrangerar veckans V75-omgång som inte ser helt lättlöst ut. De stora favoriterna eller givna singelstrecken lyser med sin frånvaro vilket bara kittlar.

Vi har hamnat på två ”åttor” som singelstreck. Nårje (V75-2) har förvisso inte spår åtta utan bricka åtta och det kan givetvis underlätta. Nu ska han försöka plocka in 20 meter i finalen av Dubbelcupen, men det tycker vi känns rimligt utifrån hur pass bra den här hästen är. Vi har en stark känsla av att han löser sin uppgift.

I Silverdivisionen lär det sannerligen inte bli raka vägen för Eddy West (V75-6), men nu när han är nerstruken ett hack och kommer ner på spår sju kan det tänkas bli aningen enklare än vad det såg ut att bli från början.
Hästen flög fram över upploppet senast i Gävle och vi bedömer den här silverhistorien som mer överkomlig. Loppet kan bli jämnspelat och då kittlar det att gå fullt ut på Claes Sjöströms häst.

Här kan du ta del av lördagen startlistor till tävlingarna i Bollnäs.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.640 meter voltstart

 • Mellby Ironman är en svår häst att räkna på. Han blandar och ger i sina prestationer, men har tillräckligt hög högstanivå för att kunna vinan ett sådant här lopp. Hästen har tagit karriärens fem segrar från ledningen och man behöver inte ha gått på Chalmers för att lista ut vilken taktik som kommer förespråkas här. Från tät är Mellby Ironman hästen att slå; från övriga positioner är han troligtvis chanslös.
 • Final Whistle vann säkert från ledningen senast i ett lopp över tre varv på Solvalla. Hästen öppnar staibilt och snabbt, men det kan bli svårt att hålla ut vår tipsetta när han står med springspår. Final Whistle är dock så pass rejält att ledningen inte är något måste utan han kan vinna fler vägar.
 • Hunter Montana har inlett lovande i Björn Goops regi. I första starten fick han se sig besegrad av Mellby Good från ledningen medan han fick chansen för sent senast på Bergsåker via vinnarhålet och inte hann utmana. Trampar han iväg här från spår fyra i volten vilket är ett frågetecken så ska han kunna duga gott.
 • Your Dreamlove fick ett för tufft lopp senast på Åby och stumnade. Kanske satt även jätteupphämtningen från loppet gången innan på Axevalla i benen. Nu har hon haft en paus och vi förväntar oss leverans direkt när hon kommer ut på fräscha ben.
 • Reven Dejavu kördes med facit i hand för offensivt senast på Axevalla och gick sig rejält trött. Den här uppgiften ser småknivig ut från bakspår i comebacken och vi står över honom på vårt system även om han är ytterst härdad i klassen.

Rank:

A: 6-2-4 B: 9-11-1-3 C: 7-10-12-5-8

Spetsstriden: Även om Final Whistle öppnar både stabilt och ganska snabbt ur volten blir det svårt att hålla ut Mellby Ironman som skyndar sig iväg från springspår och gynnas av tät.

Avd 2 – Dubbelcupen Final, 2.140 meter voltstart

 • Nårje kvalade in till Dubbelcupen vid seger i ett försök på Hagmyren i början av juli. Då fick han långt fram, men stod för väldiga rejäla sista 700 meter klockade till 1.21,5. Gången efter på Jarlsberg blev det galopp i slutkurvan med läge på en bra placering. Hästen har superfart i kroppen för denna klass och lyckas ”bara” Björn Steinseth hålla tungan rätt i munnen så förväntar vi oss att Nårje vänder ut och in på det här sällskapet.
 • Alm Nagano släppte ledningen senast i Jarlsberg och avslutade pilsnabbt över upploppet efter att behövt backas loss. Fuxen är rätt så rask ur volten och i lag med en på svensk mark skicklig startkusk i disciplinen så kan det bli en snabb start och chans till tidig ledning. Det kan hålla hela vägen, men om Nårje står på benen hela vägen så tror vi att han är för svår att hålla emot.
 • Tangen Frikk har haft en toppsommar med starka prestationer gång efter gång. Senast på Bergsåker gick han ett jättebra slutvarv ochd et var strongt gjort att avgöra över tre varv på det sätt som han gjorde.
 • Valle Hugo besegrade Alm Nagano vid deras möte i Bollnäs den 3 augusti, men då stod hästarna lika start. Nu står Valle Hugo 20 meter bakom och det kan bli tufft för honom att jaga ikapp det tillägg.
 • Tangen Braute fick långt fram från tredje utvändigt senast i Östersund, men gick en hejdundrade speed över sista bortre långsidan och vann på ett mycket övertygande vis. Hästen är i sitt livs form och kan överraska även här om han får bra draghjälp på slutvarvet.

Rank:

A: 8 B: 6-12-10-14-3-11-13 C: 1-2-5-7-9-4

Spetsstriden: Klar fördel Sölvseds Atlas på startvolten, men vi tror att Mats E Djuse ryggar den av Alm Nagano och Nårje som kommer fram först.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Santos de Castella fick ett tufft lopp i comebacken i Gävle där han precis som nu var ute i ett Klass II-försök. Jörgen Westholm skickade fram hästen utvändigt ledaren inför slutrundan och därifrån tog hästen striden på ett mycket bra vis även om det inte räckte för att besegra Sourire Frö. Det här loppet är inte värre och lyckas Westholm trycka sig förbi de snabba, invändiga hästarna sitter han tveklöst på trumf.
 • Daniel Wäjersten tränar och kör Clandestine. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

  Clandestine tycker vi blir alldeles för bortglömd. Hon har fått en tilltufsad resultatrad då det kommit felsteg när hon testats i årgångslopp, men vid segrarna i mer vardagsbetonade gäng har hon verkligen övertygat på oss. Sättet hon avgjorde på i Gävle den 15 juni via 1.09,5 sista 700 meterna var riktigt övertygande och vi tror inte att hon är sämre än någon annan i det här loppet. Rygg på ledaren vore guld för Readly Express-dottern och kommer ”bara” chansen så…

 • Loveyouecus lär ta striden om en placering långt fram i fältet likaså. Han avgjorde från vinnarhålet i minicomebacken på Färjestad och vi tycker att den här uppgiften ser lämpliga ut för honom än vad de andra Klass II-lopp han varit ute i under våren och sommaren har gjort.
 • Grand Canyon Sisu är bra och mycket tyder på att det finns mer utveckling i hästen. Han känns inte maxad på något vis även om skorycken kommit nu på sistone och sett ut att ge en växel till. Hästen är inte löpningsberoende, men självklart är det utmanande att inleda från spår elva i ett sådant här lopp där andra halvvarvet mycket väl kan komma att gå ganska långsamt.
 • Double O.Seven lyckades inte hålla emot S.G.Kingstone senast på Bergsåker, men får med beröm godkänt för den andraplatsen. Hästen är rask iväg, men att nå ledningen från spår sju blir svårt.

Rank:

A: 4-1-2 B: 11-7-8-9-3 C: 12-10-5-6

Spetsstriden: Clandestine är raskare iväg än vad gemene man tycks tro, men det kan ändå bli kämpigt att hålla ut Loveyouecus samt Santos de Castella.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Stangerinthenight var duktig vid dödenssegern i Östersund i augusti och följde upp den med en stark insats bakom Coin Perdu senast på Bergsåker. Hon är riktigt tuff för att vara ett sto i den här klassen och vi kan se Daniel Wäjersten ta sikte mot dödspositionen per omgående bara han lirkar iväg henne i rätt gångart Det gick i alla fall vägen från samma startspår senast så vi har ingen anledning att tro att det inte ska gå nu.
 • Muzzle The Yakker kan vi se bjuda på strid om Strangerinthenight tappar lite mark från början och det dröjer innan hon kommer fram utvändigt. Hon hamnade på vingel senast på Bergsåker och fick backas ner i kön, men fullföljde starkt i skymundan och såg inte tom ut över målgången. Lyckas Örjan Kihlström få henne att hålla upp innersniffen så är hon hästen att slå för de övriga.
 • Liquify’em lär dock utmana från början i lag med en startsnabb kusk. Hon fick chansen för sent senast i Skellefteå för att kunna utmana om segern, men sköt till helt okej. Från tät höjer hon sig ett snäpp vilket statistiken stärker; samtliga tre segrar är tagna från ledningen.
 • Alfredo Sauce hade varit med och slagits om topplaceringarna senast i Diamantstofinalen om hon inte galopperat kort före mål. Vid segern i Kalmar i juni fick hon spara speeden fram tills upploppet och vi kan se henne slå till om så blir fallet på nytt.
 • Pappajonnys Ilse galopperade bort sig tidigt senast på Romme och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Hon gjorde ett topplopp i Diamantstofinalen gången innan och tillhör outsiderskaran.

Rank:

A: 9-1 B: 6-10-13-15-8-4-14-5 C: 11-3-7-2-12

Spetsstriden: Vi tror att Muzzle The Yakker ska kunna öppna riktigt bra från ett sådant här startspår och bedömer det som ”femti-femti” att hjon håller ut Liquify’em.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Eddy West vann ett silverfösök redan i början av augusti. Då fick han göra allt jobb själv sista 800 meterna, men brottade likväl ner sina konkurrenter. Senast i Gävle hannade han ”åt råttarna” och satt ett tag som åttonde häst i andraspår, men avslutningen till fjärdeplatsen var av absolut bästa märke. Han är väldigt svår att stå emot när han får gå på sista 700 meterna så här handlar det om att Eddy West ska komma ner i en vettig position och ”morska upp sig” fram tills dess.
 • Digital Dominance tog dödens halvvägs in i comebackloppet senast i Bollnäs. Han höll starkt bakom Cyrano de B. utan att bli riktigt hotfull och ska säkert gå framåt med det loppet i kroppen. Femåringen har bättrat på sin snabbhet successivt under året och vi har all anledning att tro att han ska hinna med även över full väg numera.
 • Van Gogh Z.S. fick för långt fram senast i Gävle precis som Eddy West, men även han avslutade storstilat över upploppet. Allra vassast tycker vi att han är när han får gå. ledningen, men dit kan det bli tufft att nå denna gång.
 • Morotai Degato fick dra tåget i det flera gånger omnämnda Gävleloppet. Han höll tills mitt på upploppet och gjorde en helt okej insats. Lyckas Oskar Kylin Blom komma ner i vettigt slagläge med honom och spara speeden lite längre är inte hästen utan chans.
 • The Bald Eagle fick se sig regelrätt besegrad senast i bronsfinalen på Åby. Det är ingen gigantisk skillnad att kliva upp till silver och som spetshäst har han vissa möjligheter.

Rank:

A: 8 B: 10-4-6-1-12-9 C: 2-3-7-11

Spetsstriden: The Bald Eagle gynnas av strykningen på Mr Clayton J.F., men det gör även Morotai Degato som kommer ner ett hack. Riktigt lurigt de två emellan!

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Moses har gått bra mest hela året och var inte sämre i tävlingsdebuten i Håkan K Perssons stall. Från ledningen drog han ifrån sina konkurrenter och vann väldigt enkelt på 1.11,2a/1.640 meter utan att behöva spela ut hela sitt register. Sexåringen ska normalt sett gå lite framåt med det loppet i kroppen, men däremot kan det vara upptaget i ledningen denna gång.
 • Speedy Tilly gynnas nämligen av att gå i tät. Han har tagit sju av sina nio segrar från den positionen och vaknar till på ett annat vis när han får löpa först. Senast på Bergsåker stod han fel till bakom bilen och kom aldrig till i loppet så det drar vi bara ett streck över.
 • Tale Of Jacks fick chansen för sent senast i Gävle, men sköt till bra som trea och visade att den toppform han haft under sommaren består. Han har rygg på en startsnabb konkurrent och måste räknas med chans.
 • Riptide R.D. avslutade helt okej när luckan kom i Örebro, men kanske kanske var han aningen vassare tidigare i somras då det sprutade form ur öronen på sexåringen.
 • Xanthis de Roi gjorde ett strongt lopp bakom Swagger i Sundsvall och känns bara gynnad av att det är ett halvvarv längre denna gång.

Rank:

A: 5-3-10 B: 9-4-11-12-6-7 C: 1-2

Spetsstriden: Speedy Tilly är gynnad av att gå i tät och Per Lennartsson lär göra allt som står i hans makt för att överta från B.T.’s Viclando eller Mission Beach.

Avd 7 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Milliondollarrhyme stod för en toppinsats i Rättvik där han dundrade till tät och höll hela vägen trots att han rusade på i 1.09,5-tempo hela vägen. Senast i Gävle satt han åter i tät, men han blev lite skarp efter hand under loppet och tappade segern på det. Här är förutsättningarna lämpliga och gör han om insatsen som i Rättvik blir han givetvis svårslagen, men vi vågar inte lita helt på hästen.
 • Click Bait är en startkatapult av guds nåde och vi kan inte tänka oss annat än att Per Lennartsson går ”all in” trots att han har spår sju bakom vingen. Senast blev han utsvarad och och fick ta en position i andraspår varifrån han aldrig riktigt kom till i loppet. Hästen frontade faktiskt efter 300 meter från spår åtta vid segern på Hagmyren den 31 juli och vi kan se ett scenario där han lyckas komma förbi även om det givetvis inte blir enkelt.
 • Brother Bill var inte riktigt lika bra senast i Mantorp som han var gången innan i Henning Mårthans Minne i Rättvik. Femåringen skulle faktiskt kunna vinna det här loppet från dödens om han tävlar på sin toppnivå och det faktum att han inte startat på fem veckor behöver inte alls vara negativt; Brother Bill har presterat efter paus förr.
 • Diamanten fick spara speeden senast på Bergsåker när han fick rygg på Global Adventure och det utmynnade i en väldigt säker seger. Med rätt klaff är han med i matchen igen.
 • Milligan’s School hade varit brakfavorit från framspår, men från spår tolv blir det bekymmersamt för Åby Stora Pris-vinnaren.

Rank:

A: 3-7-5 B: 10-12-6-11 C: 2-1-9-4

Spetsstriden: När Click Bait hamnat så pass långt ut som på bricka sju blir det svårt att komma förbi Milliondollarrhyme; i synnerhet när Brother Bill finns med där emellan också och behöver köras för position.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 SEPTEMBER

Avd 1: 2,4,6,9 (11,1)
Avd 2: 8 Nårje (6,12)
Avd 3: 1,2,4,7,8,11 (9,3)
Avd 4: 1,9 (6,10)
Avd 5: 8 Eddy West (10,4)
Avd 6: 3,4,5,6,7,9,10,11,12 (1,2)
Avd 7: 3,5,6,7,10,11,12 (2,1)

3.024 rader / 1.512 kronor