Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Vi spikar där andra garderar

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Björn Goop och Belgique vann trots galopp igår på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Björn Goop och Belgique vann trots galopp igår på Solvalla. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sundbyholm bjuder på en smålurig finalomgång denna helg. Det är fyra finaler inom STL på streckspelet som kryddas med två E3-dito samt stayerloppet E3000 innehållande ett par toppnamn.
Vi spelar för ovanlighetens skull blott med ett singelstreck och går emot strömmen genom att ta ställning i Klass II-försöket.

Fakta

Banfakta Sundbyholm

Längd: 1.000 m
Bredd: 21,0 m (2.140 m), 21,6 m (1.640 m)
Upplopp: 182 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Vi läser loppet som sådant att Agassi Broline (V75-2) tar hand om ledningen och från den positionen är han mycket svårpasserad. Det finns säkert hästar som är lika bra eller rentav bättre i grunden, men på just den goda spetschansen är han intressant att spela med som spik då loppet tycks bli jämnstreckat.

Medan hingstklassen av E3 ser ut som en ren tvåhästarsduell mellan Pure Atlas och Corazon Combo (V75-6) känns stouppgörelse desto mer öppen.
Vi får nöja oss med fyra streck och tycker det känns klart spännande att inte Holly Go Lightning blivit favorit samt att barfotatravande Kayla Westwood ens är spelad på tvåsiffrig procentsats.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Sundbyholm.

Avd 1 – Klass I final, 2.140 meter autostart

 • Born To Run har tränaren Alessandro Gocciadoro ”hypat upp” rejält redan innan hästen satte hovarna på svensk mark och femåringen har inte gjort någon besviken. Efter att inlett med en häftig kross trots blytungt lopp i ett lunchlopp på Solvalla så löste han sitt Klass I-försök i Östersund via en rejäl långspurt i 1.10-fart sista 700 meterna. Det var verkligen starkt gjort på en kladdig och krävande bana. Han får tre veckor mellan loppen vilket känns fördelaktigt med tanke på att det var just utmanande förutsättningar i Östersund och Born To Run känns så pass bra att vi kan se honom vinna loppet oavsett taktiskt upplägg.
 • L.A.Boko är dock en värdig utmanare och blir vårt dubbelstreck. Daniel Wäjerstens häst har blott förlorat ett av sex lopp i hans regi och kanske var rentav Readly Express-sonen ännu bättre vid förlustloppet bakom Kentucky River än vad han varit vid segrarna. Hästen gjorde ett topplopp då som tvåa i Klass II-finalen och tycks ha ett någorlunda brett register då han såväl tålt att gå i dödens som kunnat avsluta starkt bakifrån. Startsnabbheten har dock inte riktigt funnits där ännu och det är inte givet att han kan dra stor nytta av invändigt spår gentemot Born To Run.
 • Mellby Joker avslutade strålande bra som trea i Ina Scots Ära via 1.10 sista 700 meterna från fjärde utvändigt. Han har verkligen lyft i år och kan vara loppets anförare.
 • Erv Zet var positiv som dödenstvåa i försöket i Mantorp. Nu är hästen anmäld med jänkarvagn vilket i sådana fall blir första gången i hans karriär.
 • Luringen La Ma har inte haft stolpe in i STL-sammanhang tidigare, men vi envisas med att hävda att han är bra nog för att matcha sådana här hästar bara han håller sig till trav.

Rank:

A: 5-3 B: 6-1-9-8 C: 4-2-10-7-11

Spetsstriden: Vi säger fördel Broadway Sun gentemot Mellby Joker. Från innerspår kan det bli svårt för Erv Zet att hålla upp.

Avd 2 – Klass II final, 2.140 meter autostart

 • Agassi Broline lyckades med något så pass ovanligt som att försvara ledningen från innerspår vid försökssegern i Åmål vilket säger en hel del om hästens startsnabbhet bakom bilen. Han var aldrig nära att släppa någon över bron den dagen och gjorde en väl så bra insats bakifrån vid försöksloppet i Mantorp i början av juni. Vi tycker att Björn Goop har en allround, rejäl och bra häst för sammanhanget som vi tillmäter toppchans att avgå med segern då vi tror att han anför loppet.
 • Farfars Dream kommer med tre raka segrar och visade vid försöksvinsten i Mantorp att han inte bara är en ”vardagshäst”. Tvärtom så övertygade han genom att göra jobbet själv de sista 800 meterna och den här hästen har verkligen rätt lutning på sin utvecklingskurva.
 • Firefoot hittade tidigt till tät vid försöksvinsten i Östersund och vann lekande lätt den dagen. Han fick äntligen utdelning i ett sådant här sammanhang efter att haft stolpe ut i de tidigare starterna inom STL, men vi tror inte att innerspår bakom bilen är något drömläge för honom här. Han lyckades inte hålla upp innerspår vid starten i Gävle i maj och spår ett bakom bilen på Sundbyholm är ungefär lika utmanande att ta ledningen från. Oscar Berglund har anmält sin häst barfota runt om denna gång och det blir intressant att se vad det kan ge för effekt.
 • Django Silver tappade allt på startgalopp senast i Åmål. Han har varit jättefin vid segrarna dessförinnan, känns riktigt tuff och skulle gynnas av överpace.
 • Calamari såg fin ut vid det enkla genrepet på Axevalla. Nu växlar man åter upp och kör honom med jänkarvagn vilket är ett plus, men från spår sju är det inte givet att han kommer till perfekt i loppet.

Rank:

A: 2 B: 3-1-6-7-4-5-9 C: 8-10-12-11

Spetsstriden: Vi tror det blir svårt för Firefoot att försvara innerspår gentemot Agassi Broline och det är helt och hållet på det tänket vi bygger vårt tips av loppet.

Avd 3 – E3 Final – Ston, 2.140 meter autostart

 • Holly Go Lightly blir vårt tipsval i denna E3-final för ston trots att hon inte är favorit. Vi är verkligen förtjusta i Tomas Malmqvists danskfödda sto och det har inte gått att ta miste om hur högt Jägersrotränaren håller henne. I försöksloppet pressade sig Björn Goop till ledningen ut på första långsidan med Västerbo Prestige-dottern, höll farten uppe hela vägen och gick undan till säker seger på den snabbaste försökstiden. Vi tror att detta kan vara en undantagshäst och blir inte förvånade om hon löser uppgiften även om hon får ett tufft upplägg.
 • Eireann fick tillbringa hela slutvarvet i tredjespår i sitt kval och var verkligen strong som löste uppgiften. Det här är utan tvekan en riktigt bra häst, men ett sådant löpningsupplägg som hon fick i försöket kan sätta sina spår för ett treårigt sto och vi påminner om att hon faktiskt fick se sig regelrätt besegrad i Breeders Crown-loppet gången innan i Halmstad så Eireann kan förlora travlopp.
 • Kayla Westwood gick strålande över upploppet i sitt försökslopp och det känns som Mattias Djuse har helt rätt kurva på sin fuxa nu efter att tagit en paus under våren. Med två lopp innanför västen och på barfotabalans förväntar vi oss en riktig toppinsats av Kayla Westwood och utfärdar stormvarning för Maharajah-dottern.
 • Dea Grif gjorde ett topplopp efter galopp i sitt försökslopp och vann dessförinnan Treåringseliten för ston via en virvlande avslutning. Då som nu med Matthieu Abrivard som kusk och lyckas han bygga henne med ett rygglopp även denna gång är hon inte utan chans.
 • Dorothea Mil är bra, men kan få svårt att hålla upp ledningen och känns därmed lite utelämnad. Vi kan absolut se henne matcha de bästa med lucka i tid, men det känns inte givet att det löser sig.

Rank:

A: 4-3-9-6 B: 1-2-5 C: 10-7-11-8-12

Spetsstriden: Dorothea Mil är rask, men innerspår på Sundbyholm är inget plus. Här lär Halley Wania skickas iväg rejält och vi kan se henne komma före direkt.

Avd 4 – Silverdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Amalencius B.B. är svår att frångå som tipsetta i denna silverfinal trots att loppet håller hög klass och han har hamnat på ett bakspår. Hästen stod för en toppinsats som trea i Harper Hanovers lopp efter ett blytungt slutvarv och löste sitt silverförsök i Boden från dödspositionen. Han har alla möjligheter att även vinna finalen, men konkurrens saknas på intet vis och vi har aldrig umgåtts med tanken att singelstrecka hästen utan här är gardering given.
 • Henry Flyer Sisu är en tidigare stallkamrat till Amalencius B.B. som stod för en lovande insats i debuten för sin nya tränare Petri Salmela. Den forne Kriterietrean kördes avvaktande, fick chansen att sträcka ut över upploppet och såg ut att gå i mål med en hel del sparade krafter som trea. Bold Eagle-sonen var inte tempojobbad över huvud taget inför det loppet och tog han den genomköraren på rätt sätt är det i allra högsta grad rimligt att tro att han är ännu vassare denna gång. Nu är hästen anmäld med jänkarvagn för tredje gången i karriären. Vid de tidigare försöken slutade han trea i Svenskt Travkriterium samt galopperade, men det var så långt tillbaka i tiden som under treåringssäsongen.
 • Sam the Man har tagit två raka spetssegrar i Silverdivisionen utan att behöva spela ut hela sitt register. Han frontar knappast av egen kraft i det här loppet, men vi kan se ett scenario där han likt i senaste starten får överta taktpinnen i tidigt skede och då är mycket vunnet.
 • Gardner Shaw avslutade strålande bra bakom Oscar L.A. i Silverdivisionens final under Elitloppshelgen, men var för sent ute i sitt försökslopp i Östersund. Hästen har knallform och tycks lyft ett snäpp till sedan fjolåret.
 • Golden Guard hakade på bra bakom Sam the Man i Mantorp och spetsvann därefter på Färjestad. Nu är de hårdare konkurrens på nytt och då tror vi att Claes Svensson ser ett rygglopp som ett närliggande alternativ, men det känns inte helt givet.

Rank:

A: 11-10 B: 4-5-6-3-1-9 C: 7-8-2

Spetsstriden: Även om Golden Guard vinner starten tror vi att Claes Svensson släpper ledningen över full väg. Det ligger närmast till hands att Sam the Man övertar, men även Gardner Shaw lär vara en aspirant.

Avd 5 – Bronsdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Parker blir vårt tipsval i denna bronsfinal som vi tycker är ett av de svårare loppen i hela V75-omgången. Jörgen Westholms häst höll storstilat i försöket i Östersund där han avancerades fram till dödens efter kort startgalopp och verkligen tog striden hela vägen in till mållinjen. Denna gång är hästen anmäld barfota runt om; en balans på vilken hästen har två segrar, en andra- och en tredjeplats på fyra försök. Triumferna är tagna i STL-sammanhang och Parker känns klart intressant i detta lopp.
 • L.L.Royal stod emot vår tipsetta i bronsförsöket i Östersund, men vi tycker faktiskt att han varit bättre i de två tidigare starterna i Robert Berghs regi. Det var inte riktigt samma klös i L.L.Royal senast även om banan var krävande den dagen och det krävs nog att han snäppar upp sig ett hack till denna start om han ska bärga sin fjärde raka seger.
 • Borups Tornado var en stor besvikelse senast på Axevalla när han inte blev bättre än trea i ett förhållandevis enkelt vardagslopp. Det kan vara så enkelt att den här hästen är klasser bättre när han får tävla med jänkarvagn för ser vi till den insats han stod för i Gävle den 21 maj så är han tveklöst bra nog för att matcha de här hästarna.
 • Hipster Am kom inte förbi Eros Zola i spurten i Tingsryd, men gjorde likväl en stark insats. Efter att tidigare känts klart gynnad av att stå med tätkänning så tycker vi att hästen har utvecklats och vi kan inte alls avsåga Muscle Hill-sonen från ett sådant här utgångsläge.
 • Epimetheus har redan hunnit vinna två Bronsdivisionsförsök under året, men var inte lika vass i finalen under Elitloppshelgen. Han har inte startat sedan dess och blir per automatik svårbedömd utifrån det. Nu är hästen anmäld barfota runt om för tredje gången (oplacerad samt diskvalificerad i tidgare försök), men får svårt att hålla upp innerspår bakom bilen.

Rank:

A: 10-6-3-9 B: 1-7-8-5-4 C: 11-2-12

Spetsstriden: Över full väg tror vi att man släpper ledningen med Zenato. Utmanare till att ta över är såväl Borups Tornado som L.L.Royal, men vi säger fördel för den sistnämnde.

Avd 6 – E3 Final – Hingstar/Valacker, 2.140 meter autostart

 • Pure Atlas är en häst som vi är väldigt svaga för. Han övertygade stort vid segern i Breeders Course-uttagningen i maj, men var därefter för uppvarvad i finalen under Elitloppsdagen och slog på en galopp direkt. I E3-kvalet skötte han sig åter på bästa sätt och löste uppgiften från dödens trots att det såg mörkt ut i slutkurvan. Nu är hästen anmäld barfota runt om för första gången och ger det ytterligare lite stuns i steget på Father Patrick-sonen så kan det faktiskt visa sig att han står i en egen klass.
 • Corazon Combo kan tyckas tuff att gå emot i tipset då Pekka Korpis häst är obesegrad efter dussinet starter. Även om han besegrade Tetrick Wania på Vermo i april så tycker vi att det loppet blivit väl ”haussat” eftersom Tetrick Wania inte alls var på topp den dagen och kvalsegern på Bergsåker sade i ärlighetens namn inte så jättemycket då Express Duo-sonen släpptes till ledningen tidigt och inte utsattes inför någon större prövning. Det här blir något helt annat och ska han kunna besegra Pure Atlas så kan det krävas att han kommer förbi invändiga hotet direkt och kan köras i ledningen.
 • Nuzzle’em gick ett starkt lopp bakom Pure Atlas i kvalet och känns som en häst som kommer ta stora steg för varje lite tuffare lopp han får innanför västen. Nu är hästen ammäld barfota runt om för första gången vilket känns spännnade, men det gäller nog att Erik Adielsson får träff direkt från start och kan sitta långt fram i fältet. Att plocka längder från köposition i de här loppen är allt annat än enkelt.
 • Bedazzled Sox fick hållas i måttligt tempo i kvalet, men såg verkligen fin ut och har visat sig vara en effektiv frontrunner. Från tät finns chansen att det håller hela vägen, men innerspår kan vara svårt att hålla upp för unghästar när det blir lite ivrigt och nervigt vid full laddning.
 • Coquaholy spurtade starkt bakom Cupido Combo i kvalet och här kittlar tilltänkta ändringar med barfota bak samt jänkarvagn lite extra.

Rank:

A: 5-2 B: 9-1-11-3 C: 4-8-10-7-6-12

Spetsstriden: Innerspår på Sundbyholm är smålömskt, men Bedazzled Sox är så pass startsnabb att han har en ärlig chans att hålla ut Corazon Combo när de står intill varandra. Pure Atlas tror vi inte peppas upp bakom bilen även om han visat prov på startsnabbhet tidigare.

Avd 7 – E3000 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart

 • Selected News stod för en strålande insats som tvåa i Harper Hanovers lopp där han fick tillbringa de avslutande 1.200 meterna i tredjespår med världsstjärnan Diable de Vauvert i släptåg. Hästen höll verkligen storstilat och att det blev pannkaka i Jämtlands Stora Pris var honom förlåtet med tanke på den blytunga inledning som Mika Forss gav hästen. Även om det här är ett bra lopp så håller det inte ”Harpers-klass” utan här står Selected News inför en gångbar utmaning.
 • Milliondollarrhyme må främst ha matchats över sprint- och medeldistans på svensk mark på senare år, men vi påminner om de flitiga turerna hästen gjort ner till Frankrike de senaste vintrarna där han nått bra resultat. Därtill har Fredrik B Larssons formstarka häst en seger i Svenskt Mästerskap på sitt cv över lång distans så just det här med 3.140 meter är inget som avskräcker. Däremot har inte hästen startat i svensk voltstart på 50 månader (!) och det står skrivet i stjärnorna hur han kommer hantera den saken.
 • Dream Creation stod för en riktigt fin comebackinsats i Lindesberg efter drygt två månaders frånvaro. Han är väldigt effektiv när han får löpa ut i ledningen och höll bland annat undan för Antonio Trot från den positionen vid segern i Solvalla Hästägarförenings Vårvintervandringspris den 23 februari.
 • Santos de Castella höll starkt från ledningen i Harper Hanovers lopp som sexa efter att Jörgen Westholm spänt bågen och testat i den positionen. Därefter satt hästen fast i ett Bronsdivisionsförsök i Östersund och visade att formen tveklöst sitter där.
 • Hefner Am löste lördagens genrep i Rättvik från dödens. Han hade inget riktigt lopp i kroppen på en dryg månad dessförinnan eftersom det blev dubbla galopper i Klass I-finalen på Solvalla så det går att spekulera i att Hefner Am kommer vara ytterligare förbättrad denna gång.

Rank:

A: 14-13-4 B: 2-3-6-11-1-5-12-10-9 C: 8-15-7

Spetsstriden: Global Lover tog ledningen från samma utgångsläge i Örebro i april och är spetsfavoriten. Efter en och en halv månad kan vi se ett scenario där man släpper ledningen med honom och då lär såväl Hefner Am som Dream Creation vara aktuella för att överta.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 2 JULI

Avd 1: 3,5 (6,1)
Avd 2: 2 Agassi Broline (3,1)
Avd 3: 3,4,6,9 (1,2)
Avd 4: 1,3,4,5,6,9,10,11 (7,8)
Avd 5: 1,3,6,7,9,10 (8,5)
Avd 6: 2,5 (9,1)
Avd 7: 2,3,4,6,13,14 (11,1)

4.608 rader / 2.304 kronor