Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Spetsspikar löser sjuan

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Ohlsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ulf Ohlsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Gävletravet står som värd för veckans V75-omgång som ser ut att innehålla flera förhållandevis starka favoriter.
Milligan’s School (V75-3) känns som just en sådan då allt tyder på att han smärtfritt når ledningen i Gulddivisionen och det är upplagt för att ingen är särskilt sugen på att sätta upp farten på utsidan. Fjolårets vinnare av Åby Stora Pris ställs med andra ord ensam på vårt system.

Fakta

Banfakta Gävle

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,6 m (2.140 m), 20,3 m (1.640 m)
Upplopp: 178 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Det kan vara så enkelt att Bitcoind’ Arc (V75-6) lyckas med samma sak i Klass I-försöket, men där blir det verkligen en gissningstävling i kvadrat. Hästen har inte startat på sju månader och även om vi vet att Timo Nurmos brukar ha sina hästar oerhört väl förberedda inför återkomster så känns det underligt att spelarna inte ska kunna ha någorlunda färska formbesked på hästar som startar inom STL-loppen på V75 när det omsätts 80 miljoner kronor…

Vi chansar och garderar och går istället på en annan spetsspik då Soul Tan (V75-1) har bra chans att hålla upp ledningen och står på tur för att få till det i sådant här sammanhang. Där vet vi att formen sitter!

Här kan du ta del av startlistorna till tävlingarna i Gävle.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Soul Tan övertygade så smått redan i comebackloppet på Bergsåker den 15 december, men hade tagit ytterligare steg framåt till bronsloppet i Bollnäs. Då fick han göra jobbet själv i tredjespår de sista 600 meterna, men höll starkt som trea och var inte så långt efter Tale of Jacks samt Arch Lane. Den här gången står han med spetsläge då han är rask ur volten och chansen att han håller upp innerspåret blir inte heller mindre av att Ulf Ohlsson sitter i sulkyn. Från ledningen har hästen vunnit vid tolv av de 13 tillfällen han körts i den positionen och ihop med Ulf Ohlsson har hästen fem segrar på sju starter.
 • Anchor Man kliver upp i klass då han närmast kommer från en andraplats i Klass I-finalen, men vi finner ingen anledning att tro att han ska få svårt att hävda sig i den här klassen. Hästen avslutade starkt på Solvalla och är troligtvis det stora hotet till Soul Tan i spetskampen. Mats E Djuse kör Jaded-sonen för första gången.
 • Arch Lane fick se sig besegrad av Tale of Jacks från ledningen i bronsfösöket i Bollnäs, men vi tycker inte han var dålig. Det var helt enkelt en snabbare häst som speedade ner honom i en rask avslutning och hästen kunde inte springa fortare än vad han gjorde. Hästen är klar för finalen på Solvalla den 7 februari och ett stängt läge nu och rygglopp behöver inte alls vara fel utifrån det perspektivet.
 • Devs Defintif har funnit en hysterisk vinterform och kammade hem såväl försök- som final av Klass I inom loppet av nio dagar. Den spurtstarke femåringen bör stå sig även i den här klassen och strider om spetskampen blir utdragen.
 • Iceland Radio körde Hanna Forslin i ledningen i Bronsfinalen, men det kostade mer än det smakade. Det var lite ”drag” kring hästen den dagen, men från snävt startspår och med vanlig vagn känns hon inte glödhet i det här loppet.

Rank:

A: 1 B: 7-8-11-5-6-9-12-4 C: 2-10-3

Spetsstriden: Här kan väldigt mycket avgöras direkt. Vi håller det som mest sannolikt att Soul Tan svarar ut springspårshästarna som också är rask initialt och då blir han svårslagen.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Nårje blir vårt tipsval i detta kallblodslopp som vi vid en närmare analys tycker är skiktat och tror oss kunna överleva genom fyra markeringar. Björn Steinseths häst har förvisso en tuff uppgift framför sig då han inleder i tredje ledet i denna spårtrappa, men vi har verkligen blivit imponerade av åttaåringen. Dels utifrån det lopp han gjorde på Romme den 9 november då han växlade ner sina konkurrenter via ett häftigt sista halvvarv, men även senast på Bjerke då han fick lägga en speed mitt i loppet, men ändå vann väldigt enkelt.
 • Bäcklös Faron har fått fyra lopp i kroppen efter frånvaro och blir bättre hela tiden. Senast i Gävle löste han loppet med lätthet från dödspositionen utan att se tom ut över mål och vi vet att han kan öppna ännu snabbare än vad han gjorde den dagen om Oskar Kylin Blom så önskar. De raskaste hästarna på insidan tror vi vill ha hans rygg och Bäcklös Faron är loppets troliga ledare.
 • Soldhöjdens Drake besegrade just Bäcklös Faron senast på Umåker, men det har gått två månader nu mellan starterna vilket inte känns optimalt. Hästen är rejäl på alla sätt och vis och lever främst på sin styrka. Tävlingsuppehållet i kombination med avsaknaden av den speed som kan krävas i de här loppen gör att vi har hon något snäpp lägre i vår rank än vad vi normalt sett hade haft.
 • Lome Storm har härlig styrka och räds inte alls att ge sig ut i spåren. Han är ”rikast” i fältet med sina 971.700 kronor i intjänade prispengar och har vunnit i varannan av sina 34 starter i karriären. Spelprocenten är förhållandevis låg på honom vilket kittlar och han får plats på vårt system.
 • Kalmar höll starkt på Romme bakom Bellfaks. Då gick han i ledningen och vi upplever hästen effektivast med tätkänning och tycker inte han är som bäst när han får ge sig ut i spåren.

Rank:

A: 14-7 B: 10-15-13-8 C: 4-5-3-2-6-1-12-11

Spetsstriden: Snyggs Rubin frontar och oavsett om han svarar ut Backegubben eller släpper till den hästen så tror vi att Bäcklös Faron som är riktigt snabb tar över i skede två.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart

 • Milligan’s School har varit en smula ojämn under senhösten och vintern, men det finns helt klart några starka toppar bland hans insatser. Näst senast på Romme höll han strålande efter att fått svar i jakten på tät av On Track Piraten och det var inget att säga något om att Milliondollarrhyme spurtade ner honom till slut. Senast i Guldfinalen fick han dödens i högt tempo vilket gav stumma ben och det var inte så konstigt då det dessutom blev tätt mellan loppen. Nu ser det ut att vara upplagt för att han kommer till ledningen och därifrån ska han normalt sett inte förlora det här loppet.
 • Global Adventure gjorde faktiskt inte en enda dålig insats under femåringssäsongen och det var tufft att han ”bara” fick med sig 583.500 kronor från 2021 trots att han radat upp topplopp. Hade han stått med spår invändigt om Milligan’s School hade vi kunnat tänka oss att gardera, men nu gör han inte det och därtill blir detta första starten på sju veckor.
 • Remarkable Feet vann guldloppet i Mantorp i lördags via spets-och-släpp. Han visade att formintrycket han sände gången innan inte var en tillfällighet, men här är förutsättningarna betydligt svårare från bricka elva i vad som kan bli en tempofattig tillställning.
 • Spickleback Face var kanske aningen sämre senast i Sylvesterloppet i Halmstad, men samtidigt blev det långt fram till bra hästar från dubbla tillägg. Vi tycker att han är effektivast när han är med där framme direkt och från spår tolv känns det mer eller mindre uppgivet.
 • Ubiquarian Face har mycket bättre form än vad raden ger ett sken av och vi utser honom till loppets stora överraskning.

Rank:

A: 3 B: 7-11-12 C: 10-1-9-2-8-5-4-6

Spetsstriden: Även om inte innespår är någon riktig hit på Gävletravet så är det god chans att Västerbo Grosbois frontar, men vi kan inte tänka oss att Rauno Pöllänen vill ta emot Milligan’s School som lär vara snabbt framme på utsidan och som även ska kunna hålla ut de utvändiga hoten.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.640 meter voltstart

 • Carry Cash har gått fram som en ångvält under senhösten och vintern. Hon löste Hästägarkannan senast på Solvalla trots en resa utvändigt om ledaren och övertygade. Hon fick 300.000 kronor på sig på ett bräde i det loppet, men notera att hon hade stått på samma volt här även om hon inte fick ett öre med sig från det loppet så ”hela världen” ser vi det inte som att hon kommit upp i klass. Däremot är det snävt startspår som gäller denna liksom vanlig vagn för för första gången sedan 30 maj och det kittlar att gardera henne som megafavorit.
 • Crashed Eggs har bara tagit en seger på 29 starter, men den togs över lång distans vilket ju är förutsättningarna även här. Hon tycks faktiskt vara i sitt livs form för de två senaste insatser hon har gjort har verkligen varit femstjärniga i lopp som vunnits av Green Mamba och Donna Summer. Kommer favoriten bort är hon en het aspirant på segern.
 • Whelk är en spännande häst i det här sammanhanget då hon står perfekt inne på pengarna och det går ju misstänka att Jörgen Westholm har siktat mot den här uppgiften. Stoet har inte startat på fyra veckor, men Rommetränaren har dunderslag på sitt stall och ingen går säker för Whelk här om hon ”bara” klarar av startögonblicket och travar.
 • Ariane Summit hamnade i en trött rygg i lördags och kom bort helt. David Persson tar utifrån det omtag per omgående och det går att måla upp ett scenario där Ariane Summit anför fältet.
 • Vilja T.Y.C. var riktigt på gång i november, men var svag i Gävle i början av december och har därefter felat bort sig i två raka starter. Är hon tillbaka i novemberslag är hon bra nog för att göra uppgiften kämpig för hästarna på bakre volten.

Rank:

A: 13-10-12 B: 2-5-1-15-11-8-7 C: 9-6-4-14-3

Spetsstriden: Vi tvivlar inte på att Nikki Minaj frontar från innerspår, men tror inte hon körs i ledningen i sin debut över lång distans. Att någon av hästarna på mellanvolten skulle vara snabbt framme och aspirera på tät tror vi inte och de mest betrodda från 40 meters tillägg riskerar tappstart. Ariane Summit och Vilja T.Y.C. lär vara aspiranter på att få överta och vi säger knapp fördel för den förstnämnda att vara först fram.

Avd 5 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Geronimo Am blir vårt tipsval i ett Klass II-lopp där vi tror att mycket kan avgöras redan från start. Donato Hanover-sonen var med i Klass II även föregående meeting och satt fast med rubbet sparat i den final som Ikaros Sisu vann. Vi tycker att hästen successivt blivit bättre och bättre i Robert Berghs regi och håller hästen som knapp spetsfavorit. Nu har valacken förvisso bara vunnit en av de sex gånger då han körts i tät vilket var så långt tillbaka som i debuten, men som sagt; vi uppfattar hästen mer formstark och modig nu än vad han varit tidigare.
 • No Limit Express höll starkt från dödens på Fenix Brick senast på Umåker utan att se ut att trivas helt hundraprocentigt på vinterbana. Sådant underlag slipper han tävla på denna gång och backar vi bandet till starterna i oktober och november så visade hästen så pass hygglig startsnabbhet att han åtminstone bör kunna inleda som femte-sjättehäst i det här loppet. Vi tror att Mats E Djuse synar dödens i skede två bara han får chansen och försöker avgöra loppet på styrka med denna sprinterdebutant.
 • Stojweiler One fick chansen för sent i lördags och hann aldrig riktigt få upp så mycket fart så han kunde utmana om tätplatserna. Hästen såg i vilket fall fin ut och nu när jänkarvagnen åker på igen så bör startsnabbheten bli så pass duglig att han kan hålla rygg på Geronimo Am. Med tidigare lucka denna gång kan han absolut slå till.
 • Rocket Boy fick en knalltuff inledning senast i Bollnäs och det loppet kan man mer eller mindre dra ett streck över. Han är riktigt rask vid full laddning, men det finns som sagt fler på insidan i det här loppet som har den egenskapen…
 • Mr Carioca är en annan startsnabb herre. Han har haft bakspår vid sina två tidigare starter i Klass II och vi tycker att han är kraftigt gynnad av nuvarande utgångsläge.

Rank:

A: 3-2-1 B: 7-5-4-9-12 C: 11-6-8-10

Spetsstriden: Stojweiler One kunde inte hålla upp innerspår senast han hade det läget, men då var det vanlig vagn. Nu kan han få extra skjuts med hjälp av jänkarvagnen. Det blir tufft svårt att hålla ut Geronimo Am som vi tror håller ut startraketer som Billy Idol, Mr Carioca och Rocket Boy när han har dem tätt intill sig på utsidan.

Avd 6 – Klass I, 3.140 meter autostart

 • Bitcoind’ Arc slog det gnistor om redan i debuten för Timo Nurmos i februari i fjol då han dundrade hem loppet på 1.14,2a/2.640 meter och bland annat besegrade Digital Dimanche som utvecklades till en riktigt vass stayer efteråt. Efter fjärdeplatsen i Kungapokalskvalet gick han sig trött från dödens i ett Klass I-försök i Östersund i juni och har därefter inte synts till på tävlingsbanan. Timo Nurmos brukar ha sina hästar i toppskick när de kommer tillbaka efter paus, men det känns ändå som en gissningslek att säga hur Bitcoind’ Arc kommer kunna prestera här.
 • Ilos Sansibar är en segervan, finsk gäst med 13 fullträffar på 27 försök varav två har segrarna tagits på svensk mark. Han fick ett perfekt rygglopp senast på Romme och Iikka Nurmonen behövde aldrig bruka sin häst till max i det loppet. Ilos Sansibar har ett brett register och kan prestera via flera olika upplägg, men ska normalt sett få svårt att matcha en Bitcoind’ Arc i 85-90 procentig form.
 • Art Brown kommer bli en riktig surrhäst denna vecka efter att sett ”lavad ut” i finalloppet senast på Solvalla. Han står fortsatt kvar i klassen och känns intressant här även om hans erfarenhet av långlopp (en tredjeplats i enda försöket) är begränsad.
 • Jano di Quattro var det påtagligt att Robert Bergh hade bestämt sig med senast för sättet som han sände fram hästen till dödens på och löste loppet med gick inte missuppfatta! Nu kliver hästen upp i klass och riskerar att bli över från start, men det är nog inte många här som är starkare än Jano di Quattro trots att det finns flera tuffingar med i loppet.
 • Borups Tornado gick helt okej som fyra i Sylvesterloppet och ska kunna ta ytterligare ett steg framåt nu med två lopp i kroppen. Dessutom har Ulf Stenströmer sänt signaler om att det kan bli aktuellt med någon form av strängt huvudlag vilket känns spännande på den här småtröga hästen.

Rank:

A: 4 B: 11-5-1-3-8 C: 2-7-6-9-10-12

Spetsstriden: Bitcoind’ Arc hade samma startspår i debuten för Timo Nurmos i februari och öppnade då riktigt snabbt till ledningen med skor på hovarna. Secondary Stall är raskast på insidan och lär vilja ha rygg och vi har svårt att tro att en eventuell huvudlagsändring på Borups Tornado som står med spåret mellan dem ska vara tillräckligt för att han ska kunna hålla ut favoriten.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Eddy West studsade snabbt tillbaka efter att galopperat under hastigt anfall i silverloppet på Romme den 18 december och slutade tvåa i finalen på Solvalla bakom Emoji. Claes Sjöströms häst gjord en toppinsats då han fick kriga på i tredjespår utan rygg de sista 650 meterna, men likväl fullföljde lysande hela vägen in till mål. Det går inte förneka att det här ser väldigt passande ut på pappret och det enda som egentligen oroar är om det blir mentalt påfrestande för honom att eventuella få göra allt jobb själv på nytt, men samtidigt är konkurrensen något enklare.
 • Indy Lane blev störd till galopp senast i Bollnäs, men gick helt okej efteråt lite i skymundan. Han gynnas av att det är ett halvvarv längre distans i detta lopp och vi blir inte förvånade om Jorma Kontio tar dödens i ett tidigt skede för att på så vis undvika att dra fram Eddy West på slutvarvet.
 • Dats So Cool har verkligen etablerat sig i den här klassen och varit bland de fem främsta i de sex raka Silverdivisionslopp han nu har gått. Möjligen tyckte vi att han var aningen sämre senast i finalloppet, men nu har han fått pusta lite längre mellan loppen och spetschansen är förhållandevis god. Det vore intressant att se honom köras i den positionen denna gång.
 • Dark Roadster flög fram i vida spår i Bollnäs och visade att formintrycket han gav i starten innan i Romme inte var någon tillfällighet. Hästen är redan inkvalad till silverfinalen utifrån senaste fullträffen och frågan är om man verkligen vill skicka iväg honom från start här och riskera att hamna i dödens på Dats So Cool? Nej, vi tror att man främst söker position och precis som senast försöker komma till slut.
 • Fortune Mearas närmade sig Dark Roadster rejält sista biten i Bollnäs. Jimmy H Andersson ser ut att fått tillbaka den här banan i ett ypperligt skick och det är upplagt för att Fortune Mearas sitter långt fram i fältet även denna gång när upploppet nalkas.

Rank:

A: 10-9-3-5 B: 4-6-8-11 C: 12-7-1-2

Spetsstriden: Oavsett om Flaming Ace Sisu eller Vacqueyras skulle fronta i första skedet lär de ta rygg på Dats So Cool över full väg i detta sammanhang. Dark Roadster är redan finalklar och riskerar dödens vid laddning och då tror vi att Morotai Degato och Betting Rebel kan vara större utmanare i spetsjakten.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 15 JANUARI

Avd 1: 1 Soul Tan (7,8)
Avd 2: 7,10,14,15 (13,8)
Avd 3: 3 Milligan’s School (7,11)
Avd 4: 1,2,5,7,8,10,11,12,13,15 (9,6)
Avd 5: 1,2,3 (7,5)
Avd 6: 1,3,4,5,8,11 (2,7)
Avd 7: 3,5,9,10 (4,6)

2.880 rader / 1.440 kronor