Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: En briljant lösning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
David Persson-tränade Global Brilliance blir klar favorit i stoavdelningen av Axel Jensens Minneslopp. Foto: MVA Foto.
David Persson-tränade Global Brilliance blir klar favorit i stoavdelningen av Axel Jensens Minneslopp. Foto: MVA Foto.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Jackpotomgångarna duggar tätt just nu. Efter onsdagens V86-jackpot så är det nu dags för extra slantar att spela om även på det stora lördagsspelet och prognosen säger att en ensam vinnare med sju rätt kan lägga beslag på 30 miljoner kronor.

Vi har inte den där riktiga känslan av att det kommer dra iväg så pass när det kommer till utdelningen utan ser det som att det finns några starka favoriter.

Normalt sett vinner Månlykke A.M. (V75-1) Jacob Mayers Pokallöp som inleder V75-omgången och då även Global Brilliance (V75-4) har god chans att nå ledningen så tror vi att även den favoriten står hela vägen.

Vår roligaste idé finner vi i den andra avdelningen. Ken Ecces Funny Boy är mycket härdad i klassen, har visat att han står distansen och verkligen samlat ihop till en ny seger i sådant här sällskap.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Bjerke.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Jacob Mayers Pokallöp, 2.140 meter voltstart

 • Månlykke A.M. har bortsett från bottennappet i Östersund i juni radat upp toppinsatser säsongen lång och inget tyder på att sjuåringen är på väg neråt i form. Segern i Solänget togs bekvämt från ledningen utan att han behövde spela ut hela registret och följdes upp med en säker dödensseger på Solvalla. Även om han möter några norska toppar här så är det inte så att motståndet skrämmer utan Månlykke A.M. ska ha toppchans oavsett vad han än ställs inför för typ av löpningsförlopp.
 • Troll Solen utser vi till värsta konkurrenten. Han fick en dryg inledning senast på Jarlsberg innan han kom till tät, men hade kontroll på loppet hela vägen och såg riktigt löpsugen ut den dagen. Åttaåringen var tvåa bakom Tangen Haap i Unionskampen på Färjestad i september och har god chans att vinna om favoriten skulle ha en dålig dag.
 • Söndre Jerkeld fick ett drygt lopp senast på Biri, men tog verkligen striden och vann loppet på ett riktigt rejält vis före fyraåringsstjärnan Tangen Bork. Även om han är tuff så är det inte enkelt att besegra de här hästarna den tunga vägen vilket lär krävas då han knappast får tidig tätkänning i det här loppet.
 • Ulsrud Tea har åldern till trots (14 år!) mycket spring kvar i benen. Hon gör nästan aldrig en dålig insats, men segrarna duggar inte lika tätt och framförallt inte när hon matchats upp mot den yppersta eliten.
 • Brenne Banker är inte helt att lita på, men har fart i kroppen. Det känns dock som ett ganska stort steg behöver tas för att han ska kunna utmana de bästa här.

Rank:

A: 5 B: 3-6-8 C: 4-2-9-1-7

Spetsstriden: Ådne Odin får skynda sig om han ska kunna hålla ut Troll Solen och det är inte ens säkert att man försöker. Skulle den initiala körningen bli det minsta utdragen kan Månlykke A.M. överta ledningen smärtfritt i skede två.

Avd 2 – Klass I, 2.600 meter autostart

 • Funny Boy var ute i ett tufft Klass I-försök senast på Jägersro och hakade på riktigt bra som fyra efter en invändig smygare. Hästen sprang 1.11,5 sista varvet och visade att han står den här distansen utan problem. Funny Boy har härdats under en längre period i tuffa sällskap och väldigt sällan gjort en dålig insats och när det nu för ovanlighetens skull finns på världskartan att han kan släppas till ledningen så chansar vi med honom som tipsetta.
 • Cambria gick en jätteupphämtning efter galopp senast på Jägersro. Gången innan det avslutade han strålande som tvåa bakom Hipster Am på Solvalla och detta är en häst som tycks vara väldigt allround och klara alla distanser. Från spår sju föreligger dock en viss vingelrisk och vi blir även lite osäkra kring vart det där tuffa loppet senast sätter sig.
 • Mateo de Reve hade gjort två sämre starter i följd innan han åter visade riktigt förbättrade takter senast i Örebro som tvåa bakom Hipster Am i just ett Klass I-försök. Nu har han andra förutsättningar och behöver ge sig ut i spåren för att kunna räcka hela vägen hem, men på visad form är han given I A-gruppen.
 • Zenato har haft svåra utgångslägen i just Klass I-lopp i de två senaste starterna, men stått för riktigt starka insatser. Täta starter har han historiskt sett klarat av på ett bra sätt och vi ser honom som aktuell i det här loppet trots spår tolv.
 • C.Nu Gilbak är tuff och distansgynnad. Skulle han komma förbi Funny Boy direkt och rentav kunna överta ledningen från Simb Zacky som har en Klass II-final framför sig om två veckor så kan han hålla hela vägen.

Rank:

A: 5-7-11 B: 12-6-2-10-3 C: 4-1-8-9

Spetsstriden: Vi håller Simb Zacky som spetsfavorit, men tror inte att han orkar spåra hela vägen om man kör honom i ledningen. Frågan är dock vad kretsen krig hästen själva tänker… Vi ser Funny Boy och C.Nu Gilbak som de hetaste utmanarna.

Avd 3 – Big Noon Pokalen, 1.609 meter autostart

 • Ble du Gers är en häst vars bäst-före-datum aldrig tycks passeras. Vi tyckte att han verkade vara riktigt på retur i våras, men hästen har uppenbarligen nio liv för därefter han bland annat vunnit Oslo Grand Prix och ytterligare flera lopp i högsta klassen i Norge. Den korta distansen kanske inte talar till hans fördel, men samtidigt har vi sett hur hästar blivit allt mer sprinterbetonade på ålderns höst. Frode Hamre tycks dessutom vara inne på att utrusta hästen med ett helstängt huvudlag denna gång vilket kan göra honom ytterligare lite alertare i vad som blir karriärens hundrade start.
 • Stoletheshow gör debut för samma tränare och Frode Hamre väljer att sitta upp bakom sexåringen själv. I fjol var han tvåa i Jubileumspokalen efter en närmast ”ohästlig” prestation, men årets säsong har inte blivit vad man hade hoppats på och nu är det Hamres jobba att vända på skutan. Träningsrapporterna går i dur och för oss är det givet att ha Stoletheshow i A-gruppen.
 • Always On Time tog ledningen senast senast på Biri och höll bra som tvåa bakom Ble du Gers. Då handlade det om full väg kontra de 1.609 meter som gäller nu och som är mer fördelaktiga för denna startkatapult.
 • Floris Baldwin får verkligen skynda sig om han ska kunna hålla ut den tidigare nämnde från början. Även han kommer från en start där han fick se sig nerplockad av Ble du Gers och det går att argumentera för att den där knallformen som hästen hade i våras inte riktigt är där i nuläget.
 • Miracle Tile skrällvann European Championship for Mares i augusti. Hon tog en enkel seger senast på Momarken i beskedligare omgivning oh är lite svår att sätta in mot hingstar av denna klass.

Rank:

A: 4-5 B: 3-1-7-10 C: 6-2

Spetsstriden: Startraketen Always On Time är nästan omöjligen att hålla emot när han har ett av de bästa spåren så vi tror inte att Floris Baldwin lyckas hålla emot trots innerspår och långt anlopp.

Avd 4 – Axel Jensens Minneslöp – Stolopp, 2.100 meter autostart

 • Global Brilliance har haft en stark säsong med andraplatsen i Derbystoet som främsta merit. Det var första gången hon fick se sig besegrad från ledningen och hennes spetsstatistik med sju segrar och just ett andrapris är verkligen starka papper. Hon var med i Stoeliten i lördags och gjorde som väntat inget större väsen av sig då hon är en helt annan häst när hon inleder i bakre ledet. Här är förusättningarna betydligt mer passande och vi tror att Carl Johan Jepson antingen frontar av egen kraft med stoet efter kan trycka sig fram till tät efter 300 meter. Är hon i närheten av att vara lika bra som hon varit tidigare när hon fått löpa ut i den positionen så ska hon vinna det här loppet.
 • Global Bred To Win fick en tuff resa i Breeders Crown-semifinalen på Solvalla med mycket grovjobb sista 700 meterna. Hon höll helt okej som femma och gjorde det bra även på Färjestad gången innan, men kanske sitter inte riktigt den där hysteriska formen kvar hos henne som vi såg henne ha under sensommaren. När hon därtill har spår utvändigt om värsta konkurrenter så får hon slå ur underläge.
 • Miss Pepper satt fast med rubbet sparat i Norskt Stoderby som vanns av just Global Bred To Win. Hon har fått bra utdelning med fyra raka segrar i mer beskedliga omgivningar efter det, men ser samtidigt ut att ha höjt sig ett snäpp. Därifrån till att hon ska kunna besegra toppduon i det här loppet tycker vi att det är ett steg till.
 • Riva O. var andrahandsfavorit i Derbystoet, men galopperade före start den dagen och fick aldrig visa vad hon kunde. Av insatser därefter att döma så kvarstår formen, men det kan bli knivigt att komma till även för henne när hon har spår utvändigt om Miss Pepper.
 • Himalaya Sisu höll starkt efter avancemang till dödens senast på Solvalla. Hon har hakat på bra och sällan varit bottnad när hon mött elitston i kullen under året, men samtidigt körts spårsnålt.

Rank:

A: 5 B: 7-4-6-3-1-9 C: 10-11-2-8-12

Spetsstriden: Hilarious Am och Miss Pepper är raska, men oavsett vem av dem som frontar av tror vi att Global Brilliance tar över i skede två som likaså är riktigt rask.

Avd 5 – Klass II, 2.100 meter autostart

 • Run To You såg vi övertyga vid seger på Åby i senaste starten då han ångade på friskt under slutrundan och drog musten ur sina konkurrenter. Femåringen har överkapacitet för den här klassen, men det kommer något ”toksteg” mellan varven och vi får känslan av att han gynnas av att löpa på innerspår. Dit kan bli svårt att nå i det här loppet och utifrån de förutsättningarna väljer vi att gardera.
 • Calmass har tagit fyra raka segrar och gått från klarhet till klarhet. Senast gick han på i jämn fart efter att forcerats till ledningen och svarade väldigt bra när han blev utmanad i slutskedet. Vi kan se ett scenario där han får överta ledningen även i det här loppet och då kan han bli svårluggad.
 • Present Tile har funnit en växel till under hösten. Senaste segern var direkt billig och intetsägande, men gången innan det rundade han sina konkurrenter via en häftig långspurt och var ett stort utropstecken. Hästen är så pass allround att han är aktuell även i ett sådant här lopp med bakspår.
 • All In Sox fick långt fram till Francesco Zet i Breeders Crown-semifinalen, men gick helt okej som femma lite i skymundan. Även om hästen är härdad i tuffa gäng och gått jämnt och bra så är det lite svårt att sätta in honom mot äldre hästar i det här loppet.
 • Robertson spårade hela vägen på Jägersro och fick välförtjänt utdelning. Frågan är hur han hamnar till från innerspår?

Rank:

A: 11-6 B: 10-2-1-5-4-12 C: 9-8

Spetsstriden: Orutinerade Robertsons startsnabbhet är svårbedömd, men vi tror det bli svårt för honom att hålla ut Calmass.

Avd 6 – Axel Jensens Minneslopp, 1.609 meter autostart

 • Toto Barosso straffade ut sig med galopp direkt i Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker i Berlin. Gången innan vann han Grosser Preis von Deustchland via en riktigt stark avslutning och besegrade då hästar av ungefär samma kvalité som han nu stöter på nu. Vi tror att han är bästa hästen i loppet, men då han inte är någon raket initialt så krävs det att det blir lite tempo på loppet för att han ska komma till sin rätt.
 • Kraesj frontade och släppte i finalen av Norskt Travderby. Luckan kom som på beställning 150 meter före mål och han lyckades plocka ner Cicero G.T., om än med knapp marginal. Hästen har inte startat på två månader efter det och från spår åtta får han stå tillbaka i vårt tipsval trots att han är riktigt rask i benen och snarast känns gynnad av kort distans kontra de 2.600 meter som han sprang i derbyt.
 • Fetlock Joint är Noras Beans främsta avkomma såhär långt och en springare som verkligen studsat tillbaka i år som fyraåringar efter en småklen treåringssäsong. Senast i Odense hakade han på riktigt bra som tvåa bakom Festival of Speed som varit totalt dominant i den danska fyraåringskullen. Här finns det chans på ledning och därifrån kan han sälja sig dyrt.
 • Coventry Hall fick se sig nerspurtad av Fetlock Joint senast efter att han gjort jobbet i dödens och den sistnämnde hade hakat på i rygg. Det var en klart plusbetonad insats av Coventry Hall som vi tycker visat lite begränsad moral i några av de tidigare loppen och oavsett om det blir ledning här heller en tripp i vinnarhålet så kommer han sitta bra till i loppet.
 • Mr Mah Can satt fast med rubbet sparat senast i Breeders Crown-semifinalen. Hästen har tagit sju av sina nio segrar från ledningen och från bakspår rankas han ner en bit.

Rank:

A: 5-8 B: 4-10-1-7-3-2-6-9

Spetsstriden: Det blir svårt för Coventry Hall och Synergy att hålla ut Fetlock Joint som vi tror körs i ledningen över sprint.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.100 meter autostart

 • Golden Guard blir vårt chanstips i det här loppet trots att han sannolikt kommer få en tuff väg. Femåringen fick just ta dödens i senaste starten på Solvalla, men höll ställningarna riktigt bra som tvåa bakom Champ Lane. Vi ser en rask inledning mellan hästarna på de tre innersta spåren framför oss och tar Claes Svensson och låser loppet i dödens efter det så tror vi att han kan sitta på trumf. Hästen är riktigt bra och väl värd en fullträff i sådan här omgivning!
 • Pere Ubu kom ner som trea längs sargen i Bronsdivisionsförsöket på Jägersro. Han hakade på riktigt plusbetonat den dagen med tanke på att han rent historiskt gjort sina allra bästa lopp från ledningen. Totalt sett är detta ett av de billigare bronslopp vi sett på en period och skulle Pere Ubu lyckas avgöra spetskampen inom de första 300 meterna och slippa utdragen körning kommer han att sälja sig dyrt.
 • Z.Boko tillhör skaran utmanare från början. Han gick en bra långspurt senast som tvåa bakom Asteroid och vann dessförinnan på ett övertygande vis på Färjesad trots att det blev ganska långt fram från tredje utvändigt. Oavsett om han frontar eller får anfalla bakifrån så kan han hävda sig i ett sådant här lopp.
 • Park View hamnade i en trött rygg senast och kom loss lite för sent för att riktigt kunna utmana. Han gick i vilket fall bra i skymundan och gången innan på Bjerke spårade han hela vägen från just spår ett bakom bilen. Kanske tycker vi dock att Park View är allra effektivast över sprint- kontra de 2.100 meter som gäller nu.
 • Reddington gick ett rejält slutvarv i Örebro. Han har stabiliserat sig, breddat sin kunskapsbank och tar många vid minsta överpace.

Rank:

A: 6-3 B: 2-1-11-8-9-5-12-10 C: 4-7

Spetsstriden: Här kommer det gå undan! Hästarna med de tre innersta spåren är samtliga mycket snabba och även om det är knapp fördel för Pere Ubu så känns det inte givet att han vinner starten.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 13 NOVEMBER

Avd 1: 5 Månlykke A.M. (3,6)
Avd 2: 5,6,7,11,12 (2,10)
Avd 3: 1,3,4,5,7,10 (6,2)
Avd 4: 5 Global Brilliance (7,4)
Avd 5: 1,2,4,5,6,10,11,12 (9,8)
Avd 6: 1,4,5,7,8,10 (3,2)
Avd 7: 3,6 (2,1)

2.880 rader / 1.440 kronor