Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Scenariot upprepas

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Åke Lindblom-tränade Chapuy spikas på Romme. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Åke Lindblom-tränade Chapuy spikas på Romme. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Rommetravet står som värd för veckans V75-omgång och det vi bedömer svårighetsgraden som relativt hög.

Det där riktigt givna singelstrecket som alla går på lyser med sin frånvaro, men vi tycker oss ha funnit två lösningar som känns bra i magen.
Tekno Jerven (V75-2) vann Dubbelcupens final för två veckor sedan trots galopp mitt i loppet. Nu jagar han en ny finaltriumf då det är dags för dito i Kallblodsdivisionen. När Tangen Haap står 20 meter bakom och tvingas tävla med skor så tror vi att det blott är galopp som kan stoppa Tangen Jerven i detta lopp.

Under mellandagarna i fjol så spetsvann Chapuy (V75-7) ett V75-lopp på just Romme med skor på hovarna. Han verkar väl så formstark nu som var fallet i det skedet och vi tror att scenariot upprepar sig här och att Åke Lindbloms häst dundrar ifrån sina konkurrenter på nytt från drömpositionen.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Romme.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Four Guys Dream har haft snål utdelning i STL-sammanhang under året, men antingen har han startat från snäva startspår i voltstart eller fått bakspår i autolopp. Nu är det öppet läge och ett bra startspår som gäller; något han stod inför senast i Mantorp och då såg han väldigt stark ut framme i tät efter att avslutat 1.11,5 sista varvet på en allt annat än snabbsprungen bana. Om vi var säkra på att han vinner starten så hade vi mycket väl kunnat spika honom, men vi är inte hundra på den saken och utifrån det öppnas loppet upp markant.
 • G.K.Justus gick en rejäl långspurt som tvåa i Klass I-finalen senast på Solvalla. Han var verkligen stor i nederlaget då bakom Bugatti Miles och vi påminner om att presterat väl även på skor tidigare. Bland annat var han tvåa i Klass II-finalen på Åby i augusti. Trots sjundespår bakom bilen och den vingelrisk det medför håller vi honom som främste utmanare.
 • Arch Lane avgjorde från dödens senast i Gävle och det var längesen han gjorde en dålig insats nu. Han fick förvisso se sig nerplockad från ledningen i Örebro, men det var i en tuff omgivning och Bandido Gar stod som vinnare av det loppet. Jennifer Persson tycks ha ställt in siktet mot det här loppet och vann V75-lopp så nyligen som för två veckor sedan.
 • Ara har visat god decemberform. Näst senast avgjorde han via spets- och släpp, men senast körde Jörgen Westholm hästen i ledningen och det höll hela vägen. Skulle han lyckas hålla ut Four Guys Dream utan att det kostar för mycket så kan vi se Ara stå emot hela vägen även här.
 • Don’t Be Weak spurtade starkt i Bronsdivisionen senast på Bergsåker från djup köposition. Risken är uppenbar att han hamnar ”åt råttarna” även här och får därmed slå ur underläge.

Rank:

A: 3-7-12 B: 2-8-9-1-4-10 C: 5-6-11

Spetsstriden: Här blir det strid mellan hästarna på de tre innersta startspåren. Lyckas Four Guys Dream komma förbi Ara så kan loppet vara över.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen – final, 2.140 meter voltstart

 • Tekno Jerven kan tyckas vara ett riskabelt val som singelstreck med tanke på att han har galopperat i fyra av de fem senaste starterna. Just felsteg tog han i senaste starten då han vann Dubbelcupens final på Bergsåker, men trots det så lyckades han vinna loppet. Det var rejält gjort av honom att lösa uppgiften från utvändigt ledaren sista varvet och hästen var verkligen dunderbra. Femåringen är van att tävla med skor på hovarna och kommer han bara iväg någorlunda de första 150 meterna och håller sig till trav så tror vi att Jimmy Jonsson kan forcera hästen hela vägen till ledningen.
 • Tangen Haap har inte startat på två månader och nu när det är skotvång som gäller så blir han inte mindre svårbedömd. Björn Karlssons häst har sina klart bästa meriter på balansen barfota runt om på senare år även om han vann ett snabblopp förra våren med skor på hovarna. Vi ställer oss tveksamma till att han ska kunna plocka in 20 meter på Tekno Jerven om han går felfritt.
 • Bellfaks fick långt fram till Tekno Jerven senast på Bergsåker, men avslutade jättebra som tvåa via underkant 1.22 sista varvet. Elvaåringen har stabiliserat sig, gör starka prestationer gång på gång och vi blir förvånade om han inte slutar bland de tre främsta i det här loppet.
 • Tangen Frikk kunde ta över ledningen halvvägs in i Dubbelcupens final när Tekno Jerven galopperade, men mosades likväl av densamme i slutskedet. Vi tror inte att man vill vara lika offensiva med hästen denna gång utan siktar på ett rygglopp.
 • Kalmar tar ledningen i första skedet och kommer från en spetstriumf, men att det ska kunna hålla hela vägen här har vi svårt att tro.

Rank:

A: 6 B: 11-9-5-1-2 C: 7-10-4-3-8

Spetsstriden: Kalmar frontar i första skedet. Däremot lär tilläggshästarna försöka överta per omgående och vi tror att Henrik Svensson släpper till den av Tangen Frikk och Tekno Jerven som kommer först.

Avd 3 – Klass II, 2.140 meter autostart

 • Optimum Bankrobber har Kenneth Haugstad gjort ett riktigt bra tränarjobb med. Efter fyra starter i Solvallatränarens regi har det blivit tre segrar och en andraplats och det har handlat om starka insatser vid varje tillfälle. Senast på Solvalla blev han lite generad i slutkurvan och tappade viss fart, men bet likväl i över spurtrakan och hann fram till knapp seger. Nu handlar det om autostart på nytt varpå jänkarvagnen åter åker på vilket är ett plus, men däremot förväntar vi oss ingen snabbstart då hästen bara varit medium initialt såhär långt under karriären.
 • Global Bodyguard föll igenom i Derbykvalet i augusti, me har studsat tillbaka bra under senhösten och vintern. Senast i Mantorp såg han ut att ha en hel del sparade krafter över målgången trots att han gick på i ett förhålllandevis jämnt tempo hela vägen. Hästen vann från dödens i augusti och tål nog att göra ett visst jobb av egen kraft även i denna klass.
 • Gordon Brodde har placerats hos Svante Ericsson efter att Hans-Owe Sundberg lämnat in sin tränarlicens. Fyraåringen har gått jämnt och bra varje gång under hösten även om vi kanske hade förväntat oss en lite vassare insats senast från ledningen då han fick ge vika mot Tresexton; en häst som Gordon Brodde normalt sett inte ska behöva förlora mot. Måhända byggs hästen upp med ett rygglopp nu istället vilket kan vara mer gynnsamt.
 • L.L.Labero gick en rejäl 700 metersrepa klockad till 1.11,5 senast i Gävle och hade tagit ett ytterligare steg framåt gentemot segerloppet veckan innan på Bergsåker. Det ska bli spännande att se femåringen i det här sammanhanget och för oss är han minst en outsider.
 • Underbarosåfin har vunnit hälften av sina lopp och var överlägsen i comebacken. Då togs segern från ledningen, men han har även vunnit bakifrån så utgångsläget i sig sinkar inte möjligheterna.

Rank:

A: 4-10-3 B: 5-9-6-1-2-7 C: 12-8-11

Spetsstriden: Mycket svårbedömt med en rad raska hästar på de sex innersta spåren bortsett från vår tipsetta. Vi säger knapp fördel för L.L.Labero, men det är som nämnt många om budet.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Unique Juni stod inför en identisk uppgift i Diamantstofinalen på Solvalla för tre veckor sedan och då hann hon fram till vinst via en häftig avslutning. Vore det inte för det skotvång som råder så hade vi kunnat tänka oss att spika henne på det intryck hon gav den dagen, men nu är förutsättningarna annorlunda. Med skor runt om har hon faktiskt inte tävlat på svensk mark sedan 2018 och den senaste segern med skor togs den 22 februari 2017. Det går inte att blunda för att det är närmast omöjligt att bedöma hur Unique Juni ska prestera på skor och därmed blir det givet att gardera henne.
 • Kabor Boko hade innerspår senast på Solvalla i ett Diamantstoförsök och spårade varje meter av det loppet. Hon blev utmanad i slutskedet, men visade bra inställning som höll emot Nikki Minaj. Som loppets sannolika ledarinna är det självklart för oss att placera henne i A-gruppen.
 • Izola Silvåkra har tagit tre raka segrar på skor runt om efter lång frånvaro och är i dunderform. Motståndet har tveklöst varit enklare, men vi har verkligen gillat det vi sett från henne och ser det som naturligt att placera henne i A-gruppen.
 • Green Mamba fick punktering i comebacken näst senast och kunde inte göra sig själv rättvisa den dagen. Senast på Solvalla fick hon ett perfekt lopp i draget och avgjorde snyggt i spurten. Hon vann tre raka lopp på skor runt om mellan december till februari i fjol varav två var V75-lopp.
 • Limus Lissi har gjort bra insatser i vardagssammanhang och det ska bli intressant att se henne här tillsammans med Örjan Kihlström som kusk för första gången.

Rank:

A: 15-3-2 B: 12-7-14-9-13-1 C: 11-8-6-10-5-4

Spetsstriden: När Staro Nessie spetsade från samma utgångsläge på just Romme den 4 november var hon ensam på springspår och tävlade barfota runt om. Accelerationen kom först efter 50 meter och på skor kan hon få svårt att hinna förbi Kabor Boko.

Avd 5 – Gulddivisionen, 2.640 meter autostart

 • Milliondollarrhyme kördes i ledningen i Silverhästen senast på Solvalla och orkade inte stå emot Brother Bill de sista 50 meterna den dagen. Det kan vara så att han inte är lika morsk från tätpositionen över längre distanser numera och delar Ulf Ohlsson det tänket – vilket han indikerade i en intervju med TV12 efter senaste loppet – så står han inför ett vägval här som inte är helt enkelt. Kör han i tät riskerar han att få en häst som tappar gnistan i slutskedet och släpper han till värsta konkurrenten så kan det mycket väl bli så att han aldrig får se dagens ljus.
 • Milligan’s School vid årets seger i Åby Stora Pris. Foto: Adam Ström/stalltz.se

  Milligan’s School är den häst som vi tror får överta ledningen om Ulf Ohlsson släpper med Milliondollarrhyme. Åttaåringen fick ta dödens på den nämnda konkurrenten i Silverhästen och mattades i slutskedet, men det var inte så mycket att säga något om. Milligan’s School var fyra i sin enda start på skor föregående vinter, men vann snabbloppet Gösta Nordins lopp vintern innan och är inte lika sänkt av den balansen som vissa andra hästar kan vara i högsta klassen.

 • Remarkable Feet fick press mitt i loppet seanst varpå Magnus A Djuse valde att släppa ledningen. Det slog kanske inte gnistor om hästen sista 100 meterna, men det var nog helt enkelt så att den press han fick mitt i loppet satte sina spår. Nu får han anfalla bakifrån istället och vi påminner om att hästen radade upp topplaceringar motsvarande period i fjol även om det då handlade om lopp i Silverdivisionen.
 • On Track Piraten närmade sig Selmer I.H. i slutskedet senast på Bergsåker och var klart plusbetonad som trea. Hans R Strömbergs häst är alltjämt segerlös efter 23 starter i år och kanske är steget till att besegra de bästa här väl stort att ta.
 • Snowstorm Hanover spurtade bra bakom Valokaja Hindö senast i Eskilstuna. Det var en plusinsats utifrån det faktum att han tävlade på just skor den dagen, men här finns det minusfaktorer såsom spår sju och lång distans.

Rank:

A: 4-8 B: 9-2-7 C: 1-5-3-11-12

Spetsstriden: Att Milliondollarrhyme spetsar om Ulf Ohlsson så önskar råder ingen tvivel om. Däremot tror vi inte han vill köra hästen i ledningen över lång distans utan släpper till Milligan’s School om han kommer fram i tidigt skede.

Avd 6 – Klass I, 2.640 meter voltstart

 • Powerbank startade i ett Klass I-försök senast på Solvalla. Då fick han vandra utvändigt ledaren, men såg inte trött ut när galoppen kom 350 meter före mål. Hästen faller ifrån i prestationerna någon gång mellan varven, men har annars varit riktigt bra under hösten och det råder ingen tvivel om att det här är en häst som alltjämt står lämpligt inne i Klass I. Med få startsnabba hästar från de innersta spåren ska spetschansen från springspår vara god och från ledningen är Powerbank hästen att slå för de övriga.
 • Certainly är nog en minst lika bra häst, men han får sällan något gratis i loppen. Senast i Eskilstuna kunde Markus B Svedberg kosta på sig en lugn start, ta initiativ mitt i loppet och likväl få överta taktpinnen, men att vägen fram ska bli lite behaglig i det här loppet har vi svårt att tro. Oavsett vilket är hästen så pass bra att han är en given segerkandidat och en naturlig häst att placera i A-gruppen.
 • Digital Eye fick rena drömloppet senast på Åby och lyckades plocka ner tappre Van Gils. Super Photo Kosmos-sonen är oerhört jämn i sina prestationer, har visat att han trivs över distansen och i bevisad form så visst ska han räknas även här.
 • Digital Lucky tog striden från ledningen senast i Mantorp gentemot Gerben och förlorade helt enkelt mot en bättre häst. Denna gång ersätts amatörkusken Jonas Gylling med Örjan Kihlström som chaufför vilket givetvis är ett stort plus. Det ser ut som att Digital Lucky blir andrahandsfavorit i det här loppet, men vi nöjer oss med att ha honom som förstahäst på vår kupong då vi inte är övertygade om att han är tillräckligt bra för att besegra vår A-trio.
 • Profinitif profiterade på det höga utgångstempot senast på Solvalla och vände fullständigt ut och in på sina trötta konkurrenter det sista halvvarvet. Att det ska stämma lika bra här är att hoppas på för mycket, men låt oss påminna om att hästen gick en rejäl långspurt som trea i det Klass II-försök som Prosecco vann i Örebro den 23 oktober så Profinitif har visat att han hanterar STL-sammanhang.

Rank:

A: 6-3-10 B: 2-9-12-4-1 C: 7-5-8-11

Spetsstriden: Fördel för springspårshästarna då varken Devs Definitif eller Certainly är särskilt raska ur volten. Vi tror på Powerbank i ledningen.

Avd 7 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Chapuy har haft en del oflyt med dåliga utgångslägen under året. Faktum är att han har gjort sex starter i Guld- eller Silverdivisionen under 2021 och den enda gång då han haft ett lägre startspår än sex blev det en enkel spetstriumf i Gävle. I fjol hade han spår sex i ett V75-lopp på just Romme den 28 december tävlandes med skor på hovarna och då satt han i ledningen per omgående. Vi finner ingen anledning att tro att han accelererar sämre med skor på hovarna och av senaste insatsen på Åby där han fick anfalla bakifrån och gick bra som trea så tycks det inte heller vara något fel på formen. Utifrån den goda spetschans hästen har ska det vara bra chans att leder hela vägen.
 • Eddy West har tagit tre raka segrar på Solvalla i lite mer vardagsbetonade sammanhang, men hästen har verkligen övertygat. Vid varje tillfälle har han fått långt fram och gjort jobb själv, men antagit den utmaningen och avgjort på övertygande vis. Hästen vann ett V75-lopp på skor i Gävle i december i fjol, men då handlade det om ett Klass I-försök och det här är givetvis en annan typ av uppgift.
 • Dats So Cool backades ner i fjärde invändigt i lördags efter att fått svar initialt, men det slog inte gnistor om honom i spurten. Nu startar han vecka-vecka vilket måhända kan få honom att bli lite mer livfull ånyo, men utifrån senaste insatsen på skor runt om får han stå tillbaka i tipset.
 • Morotai Degato fick långt fram senast på Bergsåker där han var mer eller mindre bortlottad. Avslutningen i skymundan som femma var dock helt okej och han tillhör skaran av hästar som kan tänkas vinna om vår spik faller igenom.
 • Dark Roadster är van att tävla på skor och har haft stabil form länge, men kanske hade vi förväntat oss lite mer av honom senast från ledningen.

Rank:

A: 2 B: 5-4-6-7 C: 10-3-8-1-9

Spetsstriden: Vacqueyras är väldigt ojämn i sin startsnabbhet, men oavsett vilket så tror vi inte att han kan hålla ut Chapuy.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 18 DECEMBER

Avd 1: 1,2,3,4,7,8,9,10,12 (5,6)
Avd 2: 6 Tekno Jerven (11,9)
Avd 3: 3,4,5,9,10 (6,1)
Avd 4: 2,3,7,9,12,13,14,15 (1,11)
Avd 5: 4,8,9 (2,7)
Avd 6: 3,6,10 (2,9)
Avd 7: 2 Chapuy (5,4)

3.240 rader / 1.620 kronor