Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Westholm med rätt concept?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Concept övertygade vid segern i Margaretas tidiga Unghästserie. Tar han hem Ina Scots Ära av bara farten? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Global Concept övertygade vid segern i Margaretas tidiga Unghästserie. Tar han hem Ina Scots Ära av bara farten? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Lördagens favoritkavalkad på Solvalla skapade en härlig jackpot till denna veckas V75-omgång som hämtas från Mantorp.
Traditionsenligt så avgörs fyraåringsloppet Ina Scots Ära (V75-3) denna dag och även om loppet blott samlat nio deltagare så håller de god klass. Vi tycker inte loppet känns särskilt lättlöst utan streckar faktiskt sju av dem på vårt systemförslag.

Fakta

Banfakta Mantorp

Längd: 1.000 m
Bredd: 23,4 m (2.140 m), 23,6 m (1.640 m)
Upplopp: 177 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Vi väljer därtill att gardera hemmastjärnan Iznogoud Am (V75-1) i Bronsdivisionen och spikar under V75-spelets andra halva.
Margareta Tooma (V75-4) blir tung favorit i Diamantstoet, men det tuggar vi i oss. Hon känns helt enkelt för bra för de här konkurrenterna och vi kompletterar därtill med spik på Calle Crown (V75-7) i Gulddivisionen som vi tror hittar till tät i tidigt skede.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Mantorp.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport 55-an – 25 andelar á 55 kr/styck

Sulkysport mot nya vinster – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport exklusiv – 10 andelar á 550 kr/styck

Avd 1 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Iznogoud Am fångades upp på ledarens utsida i Kungapokalen och gick sig helt sonika trött från den positionen. Det kan dessutom ha varit en ”moralisk fråga” för att kriga på utsidan om Don Francesco Zet är ingen barnlek och känner man att man inte ror på övermakten kan det vara svårt att motivera sig. Hästen har sett bländade ut dessförinnan och är verkligen en häftig springare, men det finns några raska konkurrenter på insidan här som vi inte känner oss övertygade om bara lägger sig på rygg utan här kan det bli tävling.
 • Certainly gjorde ett topplopp senast i Bronsdivisionen i Gävle som tvåa bakom Borups Tornado. Vi tycker att den här hästen har höjt sig minst en nivå med vinterträning i kroppen och tvivlar inte heller på att han ska kunna prestera väl över sprinterdistans bara de blir lite fart på loppet. Hästens startsnabbhet är däremot inte den bästa, men det finns flera konkurrenter här som lär vara desto mer aktiva vilket kan skapa utrymme för att droppa ner i andraspår hyggligt långt fram.
 • Illfindmywayhome tycker vi gjorde karriärens bästa insats senast på Romme. Vi har varit lite tveksamma tidigare till om den här hästen verkligen håller STL-snitt när han kommit upp i klass, men har fått revidera den uppfattningen. Han skulle likt Certainly gynnas om det blir duglig körning initialt och han kan kommer ner i duglig position trots spår sju.
 • Sourire Frö gjorde ett superlopp från femte utvändigt senast och det var starkt gjort att hinna avgöra i god tid även om det blev rejäl överpace den gången. Det lär krävas minst en likvärdig prestation här från spår tolv för att han ska kunna bärga andra raka segern.
 • Zenato har lyft undan för undan i vår. Nu är han anmäld barfota runt om vilket i sådana fall blir debut och därtill skiftar man till jänkarvagn som bättrar på hans startsnabbhet.

Rank:

A: 6 B: 5-7-12-3-4-2-8 C: 1-10-9-11

Spetsstriden: King of Everything är normalt sett först till plankan. Zenato öppnade positivt med jänkarvagn i höstas och har chans att hålla ut Hat Trick sida vid sida. Iznogoud Am är snabb, men vi uppfattar honom snabbare från inre spår än de yttre och det kan bli en tuff väg fram.

Avd 2 – Klass I, 2.140 meter voltstart

 • X.Tour gjorde ett heroiskt lopp som dödenstvåa bakom Brasco Brodde under påskhelgen och det var surt för kretsen kring hästen att det inte utmynnade i finaldeltagande i samma klass. Gången efter i Örebro fick han göra debut i Klass I, men satt då fast med rubbet sparat innan han åter var en vinnare senast i Åmål via tidig ledning. Den här uppgiften är inte optimal med bakspår, men vi gillar styrkan i hästen och tror att han står pall för ett offensivt upplägg här om André Eklundh så önskar.
 • Wingait Henke fick se sig besegrad i ett Klass I-försök på Romme under påskhelgen och har inte startat sedan dess. Det behöver dock inte vara negativt för bara den här hästen är fräsch och på hugget så brukar han prestera. Från innerspår i volten är det god chans att han tar ledningen och då finns möjligheten att han får revansch.
 • Erv Zet vann ett Klass II-lopp på Hagmyren i somras, men fick inte alls till det i de efterföljande starterna. Han var inte heller märkvärdig i årsdebuten, men senaste insatsen på Sundbyholm vara flera klasser bättre och i grunden är detta en riktigt duglig häst. Snävt startspår är dock ett aber och det kan sluta med galopp direkt.
 • Baroncini Jet tycker vi var klart förbättrad vid andraplatsen bakom Conrads Diderot på Axevalla näst senast. Han fick ett tufft lopp i Örebro gången efter så det drar vi bara ett streck över. Vi uppfattar hästen som bäst när han får ligga på rulle fram tills upploppet och tycker därtill att det är spännande att han är anmäld barfota runt om nu.
 • Just Make It öppnade riktigt långsamt från spår två senast, men tre är givetvis ett mycket bättre läge att utgå ifrån. Han är helt okej för klassen, men vi kastar oss inte över honom utan tycker han ligger rätt som mellanhäst i B-gruppen.

Rank:

A: 11-1 B: 4-5-3-8-7 C: 9-2-6-10-12

Spetsstriden: Just Make It hade förvisso snävt startspår i senaste starten, men känns verkligen inte som en snabbstartare. Det ska mycket till för att Wingait Henke ska missa ledningen.

Avd 3 – Ina Scots Ära, 2.140 meter autostart

 • Global Concept missade snöpligt Kungapokalsfinalen trots en topprestation i uttagningsloppet som fyra. Han tog dock snabb revansch i Margaretas tidiga Unghästserie där han klädde av Dowhatyoudodowell från dödens hur enkelt som helst och höll stången mot Mellby Jinx. Här är risken påtaglig att han får ett tufft lopp på nytt vilket givetvis inte är att föredra gång efter gång, men att hästen är så pass bra att det likväl kan gå vägen råder ingen tvivel om.
 • Donizetti tillhörde de absolut bästa treåringarna i landet under fjolåret, men han har inte riktigt kommit igång på samma fina sätt i år även om han vann årsdebuten i Kalmar. Det finns tveklöst mer att ta av och nu växlar Jerry Riordan upp med jänkarvagn, men låter hästen därtill tävla barfota runt om för första gången någonsin. Det ska bli spännande att se vad det får för effekt och vi konstaterar därtill att Magnus A Djuse sitter upp bakom hästen för allra första gången.
 • Narzario är ny på svensk mark, men är Stall Zets egen uppfödning. Ifjol vann valacken ett försök i New Jersey Sire Stakes ($25.000) och Daniel Redén har varit tydlig med att hästens sätt att träna på lovar mer, men att han vill se hästen prestera i lopp först innan han ”hypar” springaren alltför mycket. Vi vill dock vara med på tåget direkt för som typ betraktad känns denna häst intressant och det kan därtill bli barfota runt om direkt.
 • Full of Muscles är en annan nordamerikansk plusvariant. Han såg jättestark ut då han spårade varje meter av sitt lopp på Färjestad och vi var därför lite förvånade över att man släppte ledningen till Shirley Goodness senast i Örebro. Där bakom blev han fast med sparade krafter och det ska bli intressant att se vad han kan prestera här med en ärlig chans.
 • Red Lady Express har det inte slagit gnistor om såhär långt i år, men när det nu blir jänkarvagn på nytt och hon står med spetsläge så vågar vi inte räkna bort henne. Hon möter ”pojkar” den här gången, men det gjorde hon även i Europeiskt Treåringschampionat i höstas där hon var knappt slagen tvåa bakom Ivensong.

Rank:

A: 3-1-6 B: 5-4-2-9 C: 7-8

Spetsstriden: Även om Global Concept öppnat anständigt så ska det mycket till för att han ska kunna hålla ut Red Lady Express som i sin tur bör hålla stången gentemot Full of Muscles.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter autostart

 • Margareta Tooma har åtta segrar på nio starter i Daniel Redéns regi varav de senaste sju har kommit i följd. Hon känns helt enkelt väldigt bra för sin klass och hade inga som helst problem att lösa uppgiften senast på Romme trots att hon fick svar och blev kvar på ledarens utsida. Tvärtom gick hon bara ifrån över upploppet med 1.11 sista varvet och såg urstark ut över mållinjen. Vi tror att konkurrenterna gett upp hoppet kring att palla att ta emot henne på utsidan och tror att vägen fram kan bli enklare denna gång. För oss är Margareta Tooma en given spik.
 • Marion Fouty Bon blev det ”tokhets” på i Stoeliten i lördags. Då startade hon från det luriga innerspåret och slog ihop när hon skulle accelerera. Det finns det fler hästar som har gjort och man ska inte dra för stora växlar av den saken, men vi tyckte även att hon tog lite töm i provstarten och var inte hundraprocentigt nöjda med intrycket. Från bakspår känns den här uppgiften tuff gentemot Margareta Tooma.
 • Xanthis Delicious gjorde nyligen comeback på svensk mark efter en sejour i Frankrike. Hon avslutade 1.11 sista varvet i det loppet och fick egentligen bara sträcka ut för fullt över spurtrakan. Från det här utgångsläget ska hon ha god chans att få en spårsnål resa invändigt och då tror vi att hennes spurt kommer bita bra bara hon får chansen.
 • Divane Godiva kunde gå runt till seger i ett tempostarkt lopp senast i Halmstad, men är inte beroende av att det stämmer maximalt. Hon gör bra insatser för jämnan och tillhör skaran som ska markeras om man garderar favoriten.
 • Aperfecttric var klart positiv bakom Honey Mearas på Färjestad, men aningen sämre senast på Åby. Från ett vettigt smygläge ska hon ha chans att blanda sig i striden om platserna.

Rank:

A: 4 B: 10-1-5-2-9 C: 3-6-7-8-12-11

Spetsstriden: Här lär det vara flera som är sugen på att få rygg på Margareta Tooma. Xanthis Delicious, Mad Princess och Divane Godiva bedömer vi som de hetaste aspiranterna.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Sam the Man har en stark vårsäsong bakom sig med en seger och en andraplats i just Silverdivisionen. Första gången var han tvåa bakom Oscar L.A. via spets och släpp och senast så fullföljde man och körde i ledningen varpå hästen var ensam på banan via 1.11 sista varvet. Den här uppgiften ser ytterst lämplig ut på pappret då han är fältets troliga ledare och från den positionen blir han inte enkel att passera för de övriga.
 • Four Guys Dream flög fram i spurten vid sin Silverdivisionsvinst hemma i Halmstad. Därefter stämde det aldrig helt när man spände bågen och testade honom i Copenhagen Cup och i silverfinalen i lördags blev det galopp in mot första kurvan. Nu laddar man om snabbt och här möter Håkan K Perssons springare hästar som han normalt sett har alla möjligheter att besegra, men det ska sägas att det inte är helt enkelt att ta längder bakifrån en snabb sommarbana.
 • Oxidizer tvingades till ett ofrivilligt uppehåll på grund av en hjärnskakning och det var faktiskt tveksamt om han skulle kunna komma tillbaka över huvud taget. Det tog helt enkelt tid innan hästen blev bra igen, men insatsen som tvåa i comebacken bakom A Good Point med 1.10,5 sista varvet gav ett tydligt besked att den gamle Oxidizer är tillbaka på allvar. Han lär knappast vara sämre med det loppet i kroppen även om han hade fått ett banjobb i sig inför återkomsten, men det blir kämpigt för honom att passera Sam the Man redan från start.
 • Natorp Bo fick förvisso dämpa farten i ledningen på Charlottenlund, men hästen såg ruskigt kaxig ut då han lämnade sina konkurrenter över spurtrakan. Gången innan vann han via rygglopp och med lopp på väntan tills upploppet är han på intet vis chanslös.
 • Golden Guard var fin vid spetssegern i Vaggeryd, men vi tycker att han borde hållit hela vägen senast i Tingsryd. Nu är det full väg och vi kan se Claes Svensson släppa ledningen om han kommer förbi de två raska som han har på sin insida.

Rank:

A: 3-10-4 B: 9-5-2-6-1 C: 7-12-8-11

Spetsstriden: Final Dream är rask initialt, men vi tror inte man bråkar med Sam the Man i en årsdebut. Oxidizer är inte alls oäven första biten och det talar än mer för att Sam the Man ska kunna hålla ut Golden Guard som bör få svårt att ta sig förbi de nämnda med spår tätt utanpå.

Avd 6 – Klass II, 2.140 meter autostart

 • Dirty Martini är en häst som vi har fattat tycke för. Han fick ta ett ofrivilligt uppehåll i mars på grund av en sårskada, men gick ett starkt lopp redan i comebacken som tvåa bakom Drill. Därefter har han löst två raka lopp via femte utvändigt samt från ledningen och övertygat på oss. Vi tror att han är den som kommer till ledningen i det här Klass II-loppet som – ska tilläggas – håller god klass och från den positionen blir han inte enkel för de övriga att jaga ikapp.
 • Red Rum har blandat och gett såhär långt i karriären, men att han har en hög högstanivå råder ingen som helst tvivel om. Hästen strulade till det för sig i årsdebuten och galopperade dubbelt, men visade fin fart mellan felstegen. Senast på Sundbyholm såg han mör ut i dödens vid ingången av upploppet, men vaknade till och avgjorde loppet sista 25 meterna. Nu är hästen åter anmäld barfota runt om och vi blir inte överraskade om man väljer ett offensivt upplägg på nytt spåret till trots.
 • M.T.Rick Nash är också anmäld barfota runt om denna gång vilket i hans fall blir första gången om man väljer att fullfölja på den linjen. Hästen har visat sig tåla att göra en hel del jobb själv i vardagssammanhang och det ska bli spännande att se honom i sådan här omgivning.
 • Agassi Broline var på jakt efter fjärde raka segern senast på Axevalla, men tappade rytmen in mot första kurvan och slog på en galopp. Upphämtningen till tredjeplatsen var dock stark och även om hästen har två spetssegrar bakom sig dessförinnan så övertygade han vid spurtsegern bakifrån i mars.
 • Farfars Dream har två raka segrar bakom sig och även där handlar det om lopp där han har kommit till ledningen. Nu är det anmält barfota runt om för första gången vilket kittlar, men frågan är hur han ska komma till från spår sju bakom bilen.

Rank:

A: 3 B: 8-5-11-7-2-9 C: 1-10-4-6

Spetsstriden: Vi tror att innerspår blir för stressigt för Ekas Zalming och läser Dirty Martini som spetsfavorit i strid med främst Jeppas Uppercut.

Avd 7 – Östgötaloppet, 2.640 meter autostart

 • Calle Crown har verkligen tuffat till sig under åren i Frankrike och är en helt annan häst nu än tidigare. Insatsen vid andraplatsen i Copenhagen Cup var verkligen strålande där han tog striden hela vägen hem trots att han fick en tuff inledning och därtill göra jobb på slutvarvet. Som vi läser loppet så finns det på världskartan att han blir släppt i ledningen och i sådana fall bara måste han bli svårfångad för de övriga i det här loppet.
 • Born Unicorn fick en tuff inledning fram till dödens i Paralympiatravets final innan han blev avlöst. Hästen fick därefter chansen för sent och såg ut att gå i mål med sparade krafter som femma. Den här uppgiften är inte enkel från bricka tolv, men vi påminner om att han vann sitt uttagningslopp till Paralympiatravet från dödens så här pratar vi om ännu en häst som haft en noterbar utvecklingskurva och har ”mer hår på bröstet” numera.
 • Antonio Trot gick en mäktig långspurt på Umåker som trea bakom Don Fanucci Zet och Diamanten klockad till 1.07,5 sista 600 meterna. Timo Nurmos häst har inte vunnit lopp sedan februari ifjol, men har bara gjort bra insatser i årets fyra starter och verkligen samlat ihop till en ny fullträff.
 • Esprit Sisu fick ta dödens i det tidigare nämnda loppet på Umåker och höll med tanke på det helt okej som fyra. Fjolårets vinnare av STL Open har inte riktigt haft stolpe in i loppen detta år och risken är påtaglig att han går samma öde till mötes denna gång från spår åtta bakom startbilsvingen.
 • Husse Boko var inte på topp senast på Charlottenlund och det kan mycket väl ha varit så att banunderlaget inte föll honom i smaken den dagen. Hästen hävdar sig mot guldhästar över den här distansen och kan få ett gynnsamt, invändigt smyglopp.

Rank:

A: 6 B: 12-2-8 C: 1-10-11-7-5-3-4-9

Spetsstriden: Global Welcome ska ha bra chans att nå ledningen och vi tror att man med glädje tar rygg på Calle Crown.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 5 JUNI

Avd 1: 3,5,6,7,12 (4,2)
Avd 2: 1,3,4,5,8,11 (7,9)
Avd 3: 1,2,3,4,5,6,9 (7,8)
Avd 4: 4 Margareta Tooma (10,1)
Avd 5: 3,4,10 (9,5)
Avd 6: 2,3,5,7,8,11 (9,1)
Avd 7: 6 Calle Crown (12,2)

3.780 rader / 1.890 kronor