Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Vi inleder året med fräcka spikar

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Bergh. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Mantorp arrangerar årets andra V75-omgång och det är en smålurig gåta spelarna ställs inför. Många lär hamna på Sweetman (V75-7) som singelstreck i Silverdivisionen utifrån den goda spetschans hästen har, men vi tycker att kittlar att gardera då han fått gå ganska tuffa lopp under de senaste månaderna och det dessutom finns en spännande duo som kan utmana.

Fakta

Banfakta Mantorp

Längd: 1.000 m
Bredd: 23,4 m (2.140 m), 23,6 m (1.640 m)
Upplopp: 177 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Vi tar istället ställning i Bronsdivisionen som många lär låsa på två streck, men vi går fullt ut på Chestnut Bojje (V75-1).
Robert Bergh lär vara ytterst väl medveten om att det främst handlar om att hålla ut Champ Lane från start i det här loppet och när de står sida vid sida i starten så bedömer vi honom ha god chans att lyckas med den saken.

I skrivande stund ser inte Chestnut Bojje ut att bli favorit och det blir inte heller vårt andra singelstreck. Chantal Jet (V75-4) visade sig ha en riktigt hög högstanivå när hon tävlade på topp under fjolåret och vi tycker hon alltjämt står billigt inne i den här klassen.
I ett annars vidöppet och streckkrävande Diamantstoförsök tar vi ställning och chansspikar!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Mantorp.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Chestnut Bojje var lite ”surrhäst” i Sylvesterloppet under Nyårsafton, men då återföll han i gamla synder och rullade över i galopp efter 800 meter. Gången innan på Bergsåker stod han inför en närmast identisk uppgift och höll starkt som tvåa efter att fått en tuff väg fram till ledningen. Chestnut Bojje har tagit sju segrar på 13 försök över den här distansen som verkligen faller honom i smaken och då vi tror att han kan hålla ut värsta konkurrenten från start så väljer vi att singelstrecka.
 • Champ Lane fick långt fram i Bronsdivisionsfinalen efter att inlett från bakspår, men det drev aldrig riktigt sådär bra för honom heller som det gjort de dagar när han tävlat på topp. Den dagen krävdes brodd i skorna vilket man möjligen kan slippa i Mantorp; något som kan vara ett plus för Champ Lane. Timo Nurmos häst vann ett uttagningslopp till Svenskt Travderby som fyraåring så vi vet att han står distansen, men läser vi loppet rätt får han alltså en tuffare väg fram än Chestnut Bojje och då kan det bli svårt att vinna.
 • Image Rapida har fått tre lopp i kroppen hemma i Kalmar efter uppehåll och stått för bra insatser varje gång. Han tycks vara tillbaka med besked och vi vet sedan tidigare att han hävdar sig väl i STL-sammanhang. Denna gång är det åter proffskusk i vagnen.
 • Amorcer Levallo var bara bäst i B-tränarfinalen på Åby och väl värd den fullträffen. Han kan inte vara med i någon spetskörning och då det är svårt att sia om hur han hamnar till i fältet så är det svårt att ha honom högre upp i ranken.
 • Ottilia Fri vann två STL-lopp med skor på hovarna föregående vinter, men det var i lägre klass än vad hon nu huserar i. Hon har två tredjeplatser som bästa resultat efter fyra starter över lång distans.

Rank:

A: 7 B: 8-4-1-5-9 C: 10-6-11-3-12-2

Spetsstriden: Här kan mycket avgöras direkt. Wind Knight lär vara raskast första biten, men vi kan inte tänka oss att han körs i ledningen. Robert Bergh lär vara på det klara med att mycket av loppet kan avgöras om han lyckas hålla ut Champ Lane och vi tror att han lyckas med den saken när de startar sida vid sida.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter voltstart

 • Optimum Bankrobber blir vårt tipsval i detta vidöppna Klass II-försök där vi markerar tio hästar på systemet. Kenneth Haugstad har gjort ett riktigt bra jobb med den här The Bank-sonen som var betrodd i Klass II-debuten senast på Romme, men som fick lite för långt fram den dagen. Nu står han passande till för att kunna hålla upp ledningen och blir så fallet är det här hästen att slå för de övriga.
 • Oskar af Sand inledde karriären med sju raka segrar innan första förlusten kom i senaste starten, men det var inget att säga något om. Super Photo Kosmos-sonen fick en tuff resa utvändigt om ledaren och det var V75-meriterade hästar som I Can Steel och Jano di Quattro som var före honom i mål den dagen. Det är rimligt att tro att hästen ska gå framåt med det loppet i kroppen efter ett fyra månader långt tävlingsuppehåll dessförinnan och hästen verkar så pass rejäl att han har chans att vinna loppet via olika scenario.
 • Antibes hade vi troligtvis haft först i vår rank om han hade spår ett, tre eller hamnat på ett springspår, men från spår fem blir det knappast någon snabbstart även om han går iväg felfritt. Hästen gjorde en toppinsats i E3 Revanschen i Örebro där han fick göra jobbet själv i tredjespår sista 700 meterna, men likväl kämpade på till fjärdeplatsen.
 • Immigrant Am satt fast i samma lopp som Antibes startade i senast och det såg ut som Jörgen S Eriksson hade ett ton i tömmarna! Vi tycker att snacket om att hästen skulle vara missgynnad av att tävla med skor känns överdrivet utifrån det intryck hästen gav den dagen och fyraåringen är en given outsider.
 • Point To Point spurtade in som tvåa i Klass II-debuten på Romme efter en invändig smygare. Han har chans att få en sarglöpning på nytt och då är han inte utan chans i det här loppet.

Rank:

A: 1-9-5 B: 10-8-7-12-2-4-3 C: 6-11

Spetsstriden: Vårt tips bygger på tron att Optimum Bankrobber ska kunna hålla ut springspårshästarna vilka är de givna utmanarna vad det gäller spetskampen.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Lucifer Lane har nästan bara gjort bra insatser under hösten och vintern, men likväl står han utan seger i resultatraden. I Gulddivisionsfinalen senast på Solvalla fick han lägga en speed för att nå ledningen och blev en smula het på kuppen så det var inte konstigt att han mattades sista 100 meterna. Här kan det bli kämpigt att hålla ut värsta konkurrenten från start och vi är inte heller säkra på att Johan A Nilsson vill köra hästen i ledningen igen och riskera att hästen – likt i senaste starten – blir lite het på kuppen. Lyckas han ”bara” undvika dödens kan Lucifer Lane lösa den här uppgiften.
 • Disco Volante vann två Gulddivisionslopp föregående vinter med skor på hovarna och hade varit en naturlig förstahäst om han kommit till start med bevisad form. Senhösten blev inte alls vad man hade hoppats på för hans del och nu laddar han om efter fem veckors tävlingsuppehåll. Om Ulf Ohlsson laddar iväg från det här spåret och någon får för sig att svara kan Disco Volante lätt bli lite skarp på utsidan. Utifrån det tror vi inte att någon vill bråka utan bedömer det mest sannolikt att Disco Volante anför fältet.
 • Snowstorm Hanover blir bättre och bättre hela tiden. Daniel Redén har återfunnit stilen på den här gamla Kentucky Futurity-vinnaren som spurtade in som tvåa i Guldfinalen under annandagen. Han bör kunna få ett fint lopp i främre träffen även här och får plats i vår A-grupp.
 • Remarkable Feet fick chansen för sent senast i Guldfinalen. Det var ett positivt besked efter några tveksamma insatser och det känns klart spännande att Örjan Kihlström sitter upp bakom sjuåringen för första gången.
 • Valokaja Hindö har det inte stämt för alls i de två senaste starterna. Vi blir inte ett dugg förvånade förvånade om han blandar sig i segerstriden här med bättre klaff.

Rank:

A: 6-7-4 B: 1-9 C: 11-3-5-8-2-10

Spetsstriden: VästerboOnTheNews frontar initialt, men lär – 14 år gammal – inte köras i ledningen i den här omgivningen. Det kan bli kämpigt för Lucifer Lane att hålla ut Disco Volante som brukar öppna som allra bäst från spår en bit ut bakom vingen.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Chantal Jet har vi valt som rolig spiklösning i den här V75-omgången. Hon besegrade bland annat Ain´t Misbehavin och Lorenzo Boko i april trots att hon fick göra jobbet själv i tredjespår och gick därtill ett riktigt bra lopp lite i skymundan som femma i finalen av Kalmars treåringsserie mot väl så bra hästar som hon möter här. Comebackinsatsen senast i Mantorp från dödens satte vi ett plus bakom och normalt sett är Chantal Jet så pass stabil att hon ska kunna trava felfritt från spår två i voltstart. Någon ledning blir det knappast, men med en vettig position långt fram i fältet har hon alla möjligheter att avgöra loppet.
 • Nikita Vrijthout har gått i vinnarhålet i vinterns två starter och svarat för starka insatser bakom Nymke Brigadoon respektive Use Face. Hon behöver nödvändigtvis inte vara en sämre häst än Chantal Jet, men vi tror att femtespår är ett större problem för det här stoet då det finns lite nerv i henne och det kan faktiskt vara så att Nikita Vrijthout är borta ur loppet på ”kör”.
 • Florist är tillbaka med besked. Hon såg smällfin ut då hon plockade ner Nero Maximus från dödens på Jägersro näst senast och blev fast med rubbet sparat i ett stolopp under V75-dagen på Nyårsafton. Hästen är verkligen i toppslag, men den här uppgiften är en prövning för moralen då det trots allt är dubbla tillägg som ska hämtas in på ganska bra hästar.
 • Dream of Moneyd.e. vann ett stolopp på V75 i juli från samma utgångsläge. Då fick hon ett perfekt lopp i vinnarhålet vilket blir kämpigare att nå här, men annars är formen av senaste insatsen att döma god på Hans Crebas sto som såg fin ut som fastlåst den dagen.
 • Pastorns Lady var med i samma lopp som Dream of Moneyd.e. senast och gick helt okej i skymundan som fyra. Hon gör sällan en dålig insats och är den häst från mellanvolten som vi tror mest på.

Rank:

A: 2 B: 5-15-8-13-4-3-12 C: 6-11-7-1-9-14-10

Spetsstriden: Chiclet har god chans att fronta då Kajsa Frick lär försöka vika ner springspårets Quite A Barbara bakom om hon får chansen.

Avd 5 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • Bandit Frontline fick kliva in i Klass I i december som väldigt färsk i klassen, men han har stått sig bra med inledande fjärde- och andraplatser innan han slutade åtta i finalen under annandagen. Den dagen skickades han till tät från spår åtta bakom bilen och varvade på 1.12,9 vilket fullt naturligt gav stumma ben sista 150 meterna över full väg. Hästen höll ändå starkt och nu handlar det om mer passande 1.640 meter på hemmaplan. Utifrån den startsnabbhet hästen uppvisade senast så håller vi honom som spetsfavorit och blir inte överraskade om han står hela vägen denna gång.
 • Global Virgin satt fast med rubbet sparat i en Klass II-final i september, men därefter har det varit utdelning i varannan start. Hon såg riktigt positiv ut åter i senaste starten i just Mantorp där hon vände ut och in på sina konkurrenter efter ett rygglopp och kan Magnus Jakobsson servera henne något liknande här blir vi inte alls förvånade om hon slår till igen.
 • Claw såg väldigt fin ut vid spetssegern senast i just Mantorp. Gången innan startade han i just ett Klass I-försök och gjorde en klart bra insats från bakspår även om det ”bara” blev en sjätteplats. Han står bra inne i det här loppet och måste räknas från ett utgångsläge som åtminstone ska kunna resultera i en position i främre träffen.
 • Mojo Express var rejäl vid dödenssegern senast på Solvalla. Den insatsen var svår att förutspå utifrån hur blek hästen var gången innan, men samtidigt var det inte allra värsta konkurrensen han ställdes emot. Det här loppet är tuffare, men på form är han värd ett streck.
 • Woodbury Wine var finalist i Breeders Crown för fyraåriga ston, men långt ifrån tätstriden den gången och felade därefter från start i ”minicomebacken” i Halmstad. Grundkunnandet räcker tveklöst till, men formen är mycket svårbedömd.

Rank:

A: 5-2-3-4 B: 10-7-1-9-6 C: 12-11-8

Spetsstriden: Lurig inledning då såväl Nice and Quick, Global Virgin, Claw och Mojo Express är snabba på insidan om Bandit Frontline, men vi tror ändå inte att de lyckas ta emot honom.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Kirsi Boko stämde det bra för vid segern i ett stolopp under Halmstads uppesittarkväll, men sättet hon avgjorde på över upploppet var verkligen plusbetonat. Readly Express-dottern har visat prov på bra startsnabbhet ur volten sedan tidigare och från innerspår på tilläggsvolten bör hon kunna hamna långt fram i fältet direkt.
 • Donna Summer står tufft inne på sin volt, men såg så pass okörd ut på 1.14,3/2.140 meter vid V75-segern i Örebro att det känns rimligt att tro att hon bär alldeles för lite pengar i nuläget kontra faktisk kapacitet. Hästen har klarat av och levererat med täta starter tidigare och även om hon kan vara gynnad av att få löpa ut i sin fart så måste hon behandlas med respekt även från ett sådant här utgångsläge.
 • Aurora Show hamnade bra till i fältet trots bakspår på tillägg i V75-loppet under Nyårsafton. Hon spurtade bra till andraplatsen bakom Hattusa utan att bli riktigt hotfull och vi blir inte ett dugg förvånade om hon steppar upp ytterligare ett steg på formtrappan med täta starter.
 • Machi var vi besvikna på i Kalmar där hon fick se sig besegrad från ledningen, men senast var hon klart förbättrad som tvåa bakom fina Ivory Am. Vi har svårt för att värdera hennes kunnande, men noterar att Johan Untersteiner väljer henne före Kirsi Boko vilket möjligen kan vara en indikation på att han tycker sig ha en häst som duger bra i klassen.
 • It’s A Girl är en spännande dam då hon är helsyster till självaste Bold Eagle. Den här fransyskan hade helt rätt kurva under slutet av treåringssäsongen vilken avslutades med en tredjeplats från dödens i ett V75-lopp. Hon öppnade så pass stabilt från spår två i ett voltlopp på Åby den 28 oktober att hon mycket väl kan komma iväg som tredje- eller fjärdehäst initialt och då blir inte ett dugg överraskade om Dante Kolgjini är aggressiv och försöker pressa sig till ledningen.

Rank:

A: 7-11-10 B: 5-3-8-2-9-14 C: 6-13-4-1-12

Spetsstriden: Från ensamt springspår ska det vara god chans för Zally Gel att ta hand om ledningen. Den av Dame Lane, It’s A Girl och Machi som kommer fram först lär aspirera på att få överta ledningen.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Sweetman kan komma att bli ganska klar favorit när strecklistan har satt sig till det här loppet. Lars I Nilssons häst har tagit tio segrar på tolv försök från ledningen och att han fick se sig besegrad av Rackham i just ett silverförsök på Jägersro i november var inget att säga något om. Gången efter tog han snabb revansch och höll ifrån sig Emoji helt utan problem, men i finalen under annandagen var han chanslös när han fick anfalla bakifrån. Det är tveklöst så att spets är hästens melodi och vi köper att han ska vara favorit.
 • Four Guys Dream gör debut i Silverdivisionen, men det finns inget som tyder på att han ska få problem att hävda sig i det här sammanhanget. Hästen fick välförtjänt utdelning i bronsfinalen under annandagen efter att blivit framdragen i tredjespår och det finns utrymme för att han ska kunna få ett gynnsamt rygglopp även här. Mycket talar för att han kan vinna ryggen på Sweetman och får han bara chansen över spurtrakan så kan vi inte utesluta att det kan räcka till vinst efter att Sweetman gått flera rätt så tuffa lopp denna vinter.
 • Innovation Love körde Robert Bergh på ett sätt i Silverdivisionsförsöket den 1 december som skvallrade om att han kände sig smått övertygad om att han hade bästa hästen. Det höll hela vägen utan minsta problem, men gången efter var han inte alls sig lik och därefter fick han stå över silverfinalen. Han tar omtag här och hävdar sig i loppet om han presterar på samma nivå som han gjorde näst senast. Däremot är det stora frågetecken för hur hästen hamnar till i loppet från innerspår så här har Robert Bergh en riktig utmaning framför sig som att lösa; hur många rävar han än må ha bakom öronen…
 • Racing Ribb fick dödens efter hand i ett ”silverliknande” lopp under uppesittarkvällen. Han fick först ge sig gentemot Upper Face i sista steget och är en given outsider på visad form.
 • Upper Face var alltså hästen som hann fram till vinst i Halmstad. Han har i princip bara gjort bra insatser under senhösten och vintern och är likt Racing Ribb given för den som vill gardera ytterligare.

Rank:

A: 4-2-1 B: 5-10-3-8 C: 9-7-11-6-12

Spetsstriden: Det finns inget som talar för något annat än att Sweetman tar hand om ledningen.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 8 JANUARI

Avd 1: 7 Chestnut Bojje (8,4)
Avd 2: 1,2,3,4,5,7,8,9,10,12 (6,12)
Avd 3: 1,4,6,7,9 (11,3)
Avd 4: 2 Chantal Jet (5,15)
Avd 5: 2,3,4,5 (10,7)
Avd 6: 3,5,7,10,11 (8,2)
Avd 7: 1,2,4 (5,10)

3.000 rader / 1.500 kronor