Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Vi tar chansen i tid

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tommy B Andersson-tränade Bahama Passion och Mikael J Andersson är vår spikidé på Momarken. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Tommy B Andersson-tränade Bahama Passion och Mikael J Andersson är vår spikidé på Momarken. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter två år där Unionskampen på Momarken har fått ställas in på grund av pandemin är det nu dags att åter rikta blickarna mot Mysenbanan.
De snäva kurvorna och långa raksträckorna utmärker bankroppen och vi vet sedan tidigare att det har en tendens att bli mycket galopper när kuskar är för övriga på att forcera sina hästar ”runt hörnet”.

Vi är förtjusta i omgången och tycker oss framförallt ha ett riktigt kul spikförslag i Bahama Passion (V75-4) som dyker upp i Diamantstoet.
Vi har en stark känsla av att hon alltjämt står väldigt lämpligt inne i klassen och tänker ta betalt i tid innan ”allt och alla” kommit till samma slutsats.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Momarken.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart

 • Maestro Crowe har fått fyra lopp i kroppen nu under vintern och det har verkligen sett ut som han tagit steg framåt för varje genomkörare. Efter en bra insats lite i skymundan i Silverdivisionen på Färjestad som femma gick han ner i klass senast i Halmstad och lekte hem segern i ett stayerlopp. Normalt sett är detta en mycket passande uppgift för sjuåringen, men de snäva kurvorna på Momarken är vi inte helt övertygade om kommer falla honom i smaken och utifrån det väljer vi att gardera.
 • Gitan de Touchyvon var stor i nederlaget från dödens senast på Romme. Det var blott Oskar af Sand som var före honom i mål den dagen och hade just den hästen dykt upp i det här loppet och stått på startvolten så hade han mycket väl kunnat bli favorit. Klarar Gitan de Touchyvon sig igenom första kurvan i rätt gångart talar det mesta för att han får ta över ledningen och då kan hästen bli svårfångad.
 • Oracle Tile var ute i en V75-final senast på Bjerke där han fick för långt fram, men insatsen som trea var det inget fel på. Skulle han få rygg på Maestro Crowe under slutrundan denna gång så har sexåringen en stark avslutning att spela ut.
 • Amazing Warrior ströks inför en tilltänkt start på Axevalla den 26 februari och blir per automatik svårbedömd inför detta lopp. Han har varit jättebra vid segrarna på svensk mark vinter mot STL-härdade hästar, men långresa, vanlig vagn istället för jänkarvagn och en kusk som är obekant med Momarkens speciella bankropp är förutsättningar som talar emot.
 • Cambria fungerade inte som bäst i aktionen senast på Åby och nu har det gått närmare två månader mellan loppen. Thomas Dalborgs stallform är god då han redan är uppe i sju tränarsegrar under 2022 och vi påminner om att Cambria var tvåa i ett STL-lopp på Bjerke i november.

Rank:

A: 10-3-14 B: 13-7-9-8 C: 2-1-11-15-4-12

Spetsstriden: Fördel Red Love Vici, men tar sig Gitan de Touchyvon bara iväg någorlunda är det sannolikt att han tar över ledningen i tidigt skede.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter autostart

 • Fighter Vang har likt många S.J.’s Photo-avkommor bara blivit bättre och bättre ju äldre han har blivit. Efter att inlett året med en andraplats inom norska V75 har han radat upp tre raka segrar varav de två senaste har tagits på svensk mark. Först från dödens i Halmstad och därefter jagade han ikapp till vinst från sjätte utvändigt på Åby via 1.12,5 sista varvet. Kombinationen av att han tävlat på kontinuerligt, visat färsk form och har ett gynnsamt utgångsläge ligger till grund för att vi väljer att placera honom först i vår rank.
 • Difficult Ways har tagit fyra raka segrar i mer vardagsbetonade sällskap, men vi är helt inne på att denna dam är rätt sort. I årsdebuten på Bjerke så löste hon uppgiften från dödens och just hennes styrka och inställning är något som vi har tagit till oss. Av våra fyra streck tillika A-hästar är hon den som vi uppfattar snabbast från start och skulle Per Oleg Midtfjeld rentav lyckas forcera henne till tät i första kurvan så kan hon bli svårpasserad.
 • Open Sky felade bort sig som favorit inom V75 i Halmstad på nyårsafton. Det lär knappast ha varit sista gången han straffade ut sig med fel gångart för den här hästen känns verkligen inte enkel. Kapacitet har han däremot i överflöd och det ska bli spännande att se hur kombinationen barfota bak samt jänkarvagn faller ut.
 • Velten Swarovski såg vi ta två övertygande segrar på 1.13 full väg på Axevalla respektive Jägersro i somras. Han såldes till Kim Pedersen i slutet av fjolåret och verkar vara rejält förberedd inför återkomsten med ett 1.14-banjobb över sprint som urblåsare. Det går med andra ord att argumentera för att hästen redan har ett lopp i kroppen inför detta och är han lika modig nu som vid de tidigare segrarna på svensk mark kan han bli svår att stå emot.
 • Global Bodyguard har inte riktigt lyckats få några större resultat i sina två tidigare försök i Klass II. En sjunde- och en fjärdeplats har det blivit, men han satt faktiskt fast senast på Axevalla och såg ut att ha en del sparat över målgången.

Rank:

A: 3-6-2-9 B: 10-1-12 C: 5-7-11-4-8

Spetsstriden: Smålömsk inledning. Open Sky kan öppna raskt, men vi litar inte ett dugg på honom och utifrån kommer framförallt Difficult Ways som vi tror mest på i spetsjakten.

Avd 3 – Kallblodslopp, 2.140 meter voltstart

 • Odd Herakles löste sin uppgift i comebacken på Bjerke i förra veckan, men i ärlighetens namn så slog det inte gnistor om tolvåringen. Han såg ut att vara under rejäl press framme i tät vid ingången av upploppet, men sträckte på sig när Tom Erik Solberg ryckte tussarna och höll undan säkert. Det är rimligt att tro att hästen går framåt rejält med det loppet i kroppen och när det därtill aviseras skoryck på alla fyra hovar så stärker det upp möjligheterna ytterligare.
 • Todin väljer vi dock att dubbla systemet med. Han satt fast bakom Odd Herakles i snabbloppet förra onsdagen och står nu 20 meter bättre till i detta lopp. Den här hästen är ett riktigt förvandlingsnummer hos Erik Killingmo som verkligen gjort ett superlopp med åttaåringen och tagit honom från att mer eller mindre vara en renodlad medhängare på Bergen till en klassklättrare med påtaglig segeraptit. Lyckas Vidar Hop nå ledningen per omgående och Odd Herakles inte riktigt får den där kanonstarten från tillägg så tror vi att det kan bli match!
 • Troll Solen fick gå utvändigt om Odd Herakles de sista 800 meterna senast på Bjerke och höll starkt som tvåa. Nu inleder han i bakre ledet från tillägg och riskerar att få väldigt långt fram till den tidigare nämnda duon.
 • Söndre Jerkeld höll starkt som trea i spåren i Unionskampen på Färjestad i höstas. Han är svårbedömd inför sin årsdebut, men har grundkunnande nog för att åtminstone räknas som en outsider.
 • Ulsrud Tea har radat upp segrar på den norska västkusten, men brukar – fullt naturligt på ålderns höst – ha det lite tuffare när hon möter den absoluta eliten från lika start.

Rank:

A: 14-6 B: 15-11-10-12 C: 13-8-9-1-5-2-4-3

Spetsstriden: Oavsett om Järvinn S.K. eller Kolbu Käsj frontar i första skedet så tror vi att taktpinnen lämnas över till Todin. Frågan är dock om inte Odd Herakles har kontakt med täthästarna redan efter 400 meter från ett passande läge på tillägg och då kan han släppas fram till tät.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Bahama Passion avslutade fjolåret med att starta i finalen av Breeders Crown för fyraåriga ston och den biljetten hade hon verkligen samlat ihop till. Faktum är att Googoo Gaagaa-dottern slutade trea i såväl kval till Stochampionatet som Derbystoet och med andra ord stod på tur för att få ta en plats i Grupp I-sammanhang. Vid årsdebuten hemma på Axevalla blev det långt fram, men avslutningen i vida spår var av helt rätt märke och det var verkligen ett ”nästa gång-intryck” som hette duga. Med den genomköraren innanför västen tror vi att det är dags för Bahama Passion nu tillsammans med en kusk som är mycket van att köra på Momarkens speciella bana.
 • Namanga Bo fick spara speeden i andra utvändigt fram tills upploppets början senast på Jägersro och avgjorde snyggt via 1.09,5 sista 800 meterna. Hon hade inte startat på sex veckor före det loppet och det är rimligt att tro att Rick Ebbinges sto går ytterligare lite framåt med det loppet i kroppen. Att det är norsk kusk som kör stoet i form av Eirik Höitomt är bara positivt nu när det handlar om norsk voltstart och hon är den givna, första utmanaren till vårt singelstreck.
 • Solar Wind höll starkt som tvåa bakom Racing Brodda senast på Solvalla. Nu blir det barfota runt om samt jänkarvagn och även om hon bara har en seger på 28 starter så bör det rimligtvis vara läge att testa i ledningen även denna gång.
 • Listas Marion känns som det starkaste kortet på startvolten. Hon sköt till helt okej bakom Born Winner senast på Färjestad och känns framförallt vass när hon får spara speeden. Lyckas Dagfinn Aarum servera henne ett rygglopp här kommer Listas Marion kunna gå fort över spurtrakan.
 • Delight Classic avslutade fjolåret med flera fina prestationer och växt successivt in i den höga klass hon numera befinner sig i. Bakspår på tillägg är givetvis inget drömläge, men kommer Kristian Malmin igenom någorlunda med Orlando Vici-dottern så är hon bra nog att spurta till sig en god placering.

Rank:

A: 6 B: 12-3-5-14-7-8-11-1-2 C: 10-9-4-13

Spetsstriden: De tre startsnabbaste hästarna står med de yttre spåren på startvolten. Vi säger knapp fördel för Solar Wind.

Avd 5 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • Elegant C N drog på i tufft tempo hela vägen senast på Jägersro och var aldrig nära att lägga det loppet på en för klassen riktigt stark tidsnotering. Här är förutsättningarna annorlunda med spår elva, men sexåringen är verkligen bra och känns så pass tuff att han ska kunna lyckas om det ”bara” blir fart på loppet. Det faktum att två framspårshästar har blivit strukna kan därtill göra att han hamnar något hack längre fram i fältet vilket sannolikt är gynnsamt.
 • The Baron är den häst som vi håller som knapp spetsfavorit i kraft av det innersta spåret av de startsnabba. Han vann på 1.11,7a/1.609 meter på Bjerke från den positionen i december och kan bli svår att fånga in om han lyckas fronta på ett lite mer skonsamt sätt än vad det ser ut at risken kan bli såhär på förhand.
 • Only Be Kind To Me fick ge sig från ledningen i årsdebuten och såg ut att behöva det loppet i kroppen. Nu är hon anmäld barfota runt om på nytt vilket var fallet vid dödenssegern på Jarlsberg i november på 1.12,4a/1.609 meter. Utgångsläget behöver inte vara helt fel då det som nämnt är upplagt för utdragen spetskamp.
 • Profintif i skrivande stund anmäld med såväl skor som vanlig vagn, men Årjängstränaren Kristian Lindberg har i flera intervjuer i vekan sagt att han överväger såväl att låta hästen tävla barfota bak som med jänkarvagn. Blir det just den vagntypen så blir det första gången för Profinitif och det underlättar helt klart att gå på innerspår när just jänkarvagnen är på och man slipper ge sig ut i spåren och behöva eventuellt stöd av sidostänger. Profinitif är en spurtstark herre som kan överraska med lucka!
 • Firebird Scoop höll ifrån sig en så pass bra häst som Oskar Run senast i Mantorp vilket var strongt. Det är tveklöst så att sjuåringen höjer sig ett snäpp när han får löpa först vilket också statistiken skvallrar om då han har åtta segrar på tio försök när han körts i ledningen. Skulle han ta sig förbi The Baron kan han duga trots att bredden på toppen av denna konkurrens är bättre.

Rank:

A: 11-2 B: 9-1-4-10-7-5 C: 6-12

Spetsstriden: Här kan det bli en tuff och utdragen körning. The Baron håller vi som favorit till att hålla ut Firebird Scoop, Sjaman samt Borups Umami, men det kan verkligen komma att kosta därefter.

Avd 6 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Chapuy är egentligen ingen given häst för oss att gå fullt ut på i Gulddivisionen, men den här uppgiften ser verkligen smaskig ut för Åke Lindbloms åttaåring. Att Chapuy är klart bäst när han får gå i ledningen är ett välkänt faktum och vi fäster ingen större vikt vid att det kanske inte slog gnistor om honom från andra utvändigt senast på Axevalla. Nu har Örebrotränaren anmält sin häst barfota runt om vilket ger en fin extraskjuts hos Chapuy och vi tycker inte att det här loppet är värre än att han ska ha god chans att springa undan av ren glädje från ledningen.
 • Remarkable Feet var före Chapuy senast på Axevalla trots att han fick gå utvändigt ledaren i det loppet. När motståndet varit lite mer kvalificerat under vintern så har han haft svårt att räcka mot de allra bästa, men i ett sällskap som detta är han en faktor att räkna med.
 • Bill’s Man har tre raka andraplatser bakom sig, men det har inte varit några dåliga hästar som han fått se sig besegrad av. Först var det Stoletheshow två gånger i följd och därefter fick han ge vika mot Ble du Gers. Vi uppfattar åttaåringen som allra effektivast när han får löpa ut i ledningen och då det föreligger viss risk för dödens här vid laddning så får han stå tillbaka i vårt tips.
 • Beartime gör debut i Gulddivisionen, men det finns egentligen ingenting som talar för att Helena Edlunds häst ska få svårt att hävda sig. Tvärtom så känns Beartime bara gynnad av att möta bra hästar och starta i lopp där det kan bli vettig fart på tillställningarna. Han stod för en mycket stark avslutning från tillägg bakom Strong Heartbeat i V75 Champions och är given som outsider för oss.
 • Upper Face fick ett perfekt lopp i draget senast på Jägersro och avgjorde enkelt efter att fått spara speeden. Från det här utsökta utgångsläget är han skrällduglig trots att han går upp i klass nu.

Rank:

A: 2 B: 5-4-6-1-8-7 C: 10-3-9

Spetsstriden: Vårt tips bygger helt och hållet på att Chapuy håller ut Bill’s Man och det är också vår helhjärtade tro att han lyckas med.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Strong Heartbeat känns mer eller mindre som lördagens mest svårbedömda häst efter den sämre insatsen senast i Kalmar. Han fick förvisso lägga ett par speeder i omgångar under inledningsvarvet vilket satte sina spår, men hästen var inte i närheten av att prestera på samma nivå som han gjorde vid segerloppet gången innan på Åby. Jörgen Westholm skulle givetvis inte skicka ut hästen för ny start redan två veckor efter om han var genuint orolig för hästens formstatus eller kände sig påtaglig orolig över hur hästen ska prestera så nånstans får vi åtminstone tro att en vettig insats ska vara att vänta. Däremot är det inte givet att Strong Heartbeat lyckas hålla upp innerspåret bakom bilen och då blir han per automatik utelämnad.
 • Bismarck Comery trodde vi väldigt mycket på i Bronsdivisionen senast på Axevalla och det visade sig vara rätt. Iikka Nurmonen lade sig vaket utvändigt om ledaren Pere Ubu som inte trivs över långa upplopp och utnyttjade det mentala övertag som hans häst hade. Bismarck Comery är inkvalad till Bronsdivisionens final nästa lördag på Solvalla, men det tycks inte påverka hans grundinställning till detta lopp eftersom han nu har anmält hästen barfota runt om och tycks ”gå för loppet”.
 • Legend Act avslutade jättebra som trea från svårt utgångsläge i det V75 Champions-lopp som Behind Bars vann i februari. Gången efter vann han en V75-final på Bjerke efter att gått med i draget fram tills utgången av slutkurvan. Trillar han ner i en vettig position på nytt och får spara speeden tar han många över spurtrakan även här.
 • Hulken Sisu tycks Frode Hamre vara en aning orolig kring hur hästen ska hantera Momarkens bankropp, men annars är formen riktigt god. Hästen var tvåa i en V75-final senast på Bjerke bakom Z Boko och är härdad i tuffa sällskap under en längre period.
 • Mikkel H.R. var riktigt fin vid spetssegern på Färjestad i slutet av januari. Han är klart bäst från den positionen och det råder ingen tvivel om vad Ole Johan Östre har för taktik i tankarna.

Rank:

A: 1-2-7 B: 4-5-12-3-9-10-11 C: 6-8

Spetsstriden: Strong Heartbeat får arbeta för att kunna hålla ut Porthos Race samt Mikkel H.R.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 19 MARS

Avd 1: 3,7,8,9,10,13,14 (2,1)
Avd 2: 2,3,6,9 (10,1)
Avd 3: 6,14 (15,11)
Avd 4: 6 Bahama Passion (12,3)
Avd 5: Samtliga tio hästar (11,2)
Avd 6: 2 Chapuy (5,4)
Avd 7: 1,2,4,5,7,12 (3,9)

3.360 rader / 1.680 kronor