Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Ny tipssuccé i Kalmar?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Pasi Aikio-tränade Who's Who gör årsdebut i Gulddivisionen tillsammans med Örjan Kihlström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Pasi Aikio-tränade Who's Who gör årsdebut i Gulddivisionen tillsammans med Örjan Kihlström. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Vi hade fint flyt på vårt V75-system förra lördagen på Axevalla även om det inte bar hela vägen till sju rätt. Nina Ginto (6,03), Bismarck Comery (11,84) och Darlington Fame (7,45) var samtliga tipsettor hos oss och den sistnämnda var även spik, men däremot svek vårt andra spikval Disco Volante i Gulddivisionen.
Där hade vi förvisso varnat kraftigt för Holy Water, men vi nådde ”bara” sex rätt och fick nöja oss med drygt 10.000 kronor i ren vinst.

Fakta

BANFAKTA KALMAR

Längd: 1.000 m
Bredd: 25,5 m (2.140 m), 26,0 m (1.640 m)
Upplopp: 207 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Just Holy Water är tillbaka även i denna veckas guldlopp i Kalmar, men nu ser det betydligt tuffare ut då han stöter på Who’s Who (V75-3) som ser ut att ha en närmast skräddarsydd uppgift i vad som nu blir hans årsdebut.

Vi ställer Pasi Aikios stjärna ensam på systemet och kompletterar det med en lite roligare spik i Klass II. Denarius (V75-2) tror vi dundrar till ledningen trots spår sju och är bra nog för att stå pall hela vägen.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Kalmar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.640 meter voltstart

 • Strong Heartbeat har studsat tillbaka med besked efter lång skadefrånvaro och tagit två raka segrar. Senast på Åby såg det lite trevande ut en bit in mot första kurvan, men han höll sig på benen och lyckades förvara ledningen hela vägen hem. Att hästen är bra nog för att vinna i Bronsdivisionen tvivlar vi inte ett dugg på och han ska tveklöst vara favorit i det här loppet. Däremot har hästen haft färschörproblem tidigare och i en omgång där det finns en annan storfavorit som vi väljer att spika så garderar vi Strong Heartbeat kostar vi på oss att gardera för att få lite stuns i systemet.
 • Anchor Man var sämre senast på Bergsåker efter att radat upp toppinsats efter toppinsats under vintern inom STL utan att få vinna. Nu blir det lite längre mellan starterna vilket kan vara ett plus och därtill är Anchor Man anmäld barfota runt om denna gång.
 • Ottilia Fri tog dödens halvvägs in i Bronsdivisionsfinalen senast på Solvalla och höll starkt som fyra även om hon blev lite stum sista 100 meterna. Även hon kommer högst troligen tävla barfota runt om denan gång vilket är intressant och med två lopp i kroppen kan formen därtill vara i stigande. Intoxicated-dottern står helt perfekt inne i loppet och måste räknas tidigt.
 • Image Rapida fick chansen för sent för att kunna hota Champ Lane och Anchor Man i Bronsdivisionsfinalen senast på Solvalla och såg inte helt bottnad ut som trea i det loppet. Han har ett lämpligt smygläge med bricka åtta i volten och känns intressant i våra ögon då det är god chans att han får ett spårsnålt upplägg.
 • Don Cash återkommer efter uppehåll och har därtill kastrerats. Det ska bli intressant att se om det kan göra att han lägger in den extraväxel som vi stundtals fått vibbar av ska finnas i hästen.

Rank:

A: 3 B: 4-9-8-2-6-1-5-7 C: 12-11-10

Spetsstriden: Även om inte Petter Lundberg kör i Kalmar varje vecka så ska det vara fördel Mellby Ess gentemot Borups Racing när han har lottats till ett gynnsamt springspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Denarius väljer vi att ta ställning för och chansspika i detta Klass II-försök. Hästen har tagit två raka segrar denna vinter efter att bombat till ledningen och stått pall hela vägen trots att han gått på i ganska duglig fart. Nu blir det lite långt mellan starterna för att det ska kännas helt optimalt, men hästen tycks väl förberedd och ska därtill utrustas med en jänkarvagn för första gången. På visad startsnabbhet tror vi inte att någon av de invändiga kan hålla emot i spetsjakten och från ledningen har Denarius god chans att spåra hela vägen över sprinterdistans.
 • High Line Pellini har bara fyra starter innanför västen, men kommit snabbt upp i klass efter att vunnit ett bonuslopp ingående i Breeders Course i höstas med 125.000 kronor i förstapris. Han såg fin ut vid enkel spetsvinst i genrepet i Gävle och vi tvivlar egentligen inte på att han ska duga i klassen, men läser vi loppet rätt och Denarius kommer förbi direkt så blir vägen hem till mål tuffare än vad som varit fallet vid dessa segerlopp där han fått löpa ut i tät.
 • Inspiration har verkligen lyft i vinter. Vi tycker att han gjorde karriärens bästa lopp senast på Jägersro bakom What A Winner via 1.11,5 sista 800 meterna med tanke på att han satt så pass långt bak som fjärde utvändigt. Maharajah-sonen är ingen startraket, men här lär flera andra gasa och blir det överpace kan vi absolut se honom blanda sig i tätstriden såtillvida att han åtminstone hamnar mitt i fältet.
 • Puycheric Wine har inlett året med tre raka segrar och samtliga är tagna från ledningen. Vi tror att han får svårt att hålla ut såväl High Line Pellini som Denarius denna gång och då kan det bli knivigt att hitta en väg fram till seger över stressiga 1.640 meter.
 • Gloster Gladiator fick en ruskig extraväxel vid första skorycket ifjol och nu är det dags för barfotabalans på nytt. Tävlar han på sin högstanivå och loppet blir överpacat är Brad de Veluwe-sonen skrällduglig.

Rank:

A: 7 B: 3-5-1-11 C: 4-2-10-9-6-12

Spetsstriden: Med all respekt för hur High Line Pellini har öppnat i sina två starter med framspår bakom bilen så kan vi inte tänka oss att han håller ut Denarius som närmast följt vingen.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Who’s Who hade ett riktigt starkt fjolår med segrar i såväl Norrbottens Stora Pris som Hugo Åbergs Memorial samt en andraplats i Harper Hanovers lopp. Åttaåringen gör årsdebut en dryg månad tidigare denna säsong än vad som var fallet ifjol och träningsrapporterna låter påtagligt positiva från Pasi Aikios håll. Det är ett lämpligt gäng han får inleda året emot – enklare än det gäng han lade på rygg i fjolårets årsdebut – och vi tror att han löser denna uppgift oavsett hur det artar sig med löpningsförloppet.
 • Click Bait inledde fjolåret väldigt starkt och vann bland annat Prins Carl Philips Jubileumslopp före Don Fanucci Zet under påskhelgen. Kurvan planade ut under säsongens anda halva och nu har han fått slicka såren och bygga upp sig på nytt under vintern. Det mesta talar för att han vinner starten av detta, men oavsett om Magnus A Djuse fullföljer och kör i ledningen eller om han släpper till storfavoriten så tror vi att Click Bait får svårt att besegra Who’s Who.
Click Bait vid fjolårets seger i Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad. Foto: Adam Ström/stalltz.se
 • Ubiquarian Face var rejäl vid dödenssegern senast på Jägersro och fick välförtjänt utdelning efter en längre period av goda insatser, men begränsade resultat. Från ett lämpligt utgångsläge är det bra chans att han får en fin position långt fram i fältet och då har han chans på fina prispengar.
 • Holy Water skrällvann Gulddivisionen i lördags trots att han fick långt fram från fjärde utvändigt. Det här loppet håller bättre klass och vi bedömer att det ska mycket till för att han ska leverera en ny skräll.
 • Staro Leonardo har gått jättebra hela vintern, men segrarna har tagits i helt andra sammanhang. Här gör han debut i Gulddivisionen och vi är tveksamma till om han är bra nog för att matcha de absoluta topparna denna period på året.

Rank:

A: 2 B: 6-1-3-4 C: 5-7-8

Spetsstriden: Click Bait tar hand om ledningen, men lär släppa till Who’s Who om han blir utmanad tidigt. En ”moralisk tömning” är knappast vad man eftersträvar med Click Bait som inledning av året…

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Laferrari Dimanche var hårt betrodd i ett V75-lopp för ston under Championsdagen på Åby i början av februari. Då fick hon tillbringa merparten av det loppet utvändigt ledaren och höll starkt som tvåa utan att kunna hota vinnaren Sanibel. Därefter fick stoet chansen lite väl sent för att kunna utmana Sangria Pellini vid den efterföljande starten på samma bana, men avslutningen var det inget fel på. Med tanke på hur pass bra Laferrari Dimanche har öppnat från snäva startspår tidigare så tror vi att hon har en vettig chans att komma förbi de betrodda hästarna på insidan direkt och då är det hästen att besegra för de övriga.
 • Tour Eiffel har till skillnad från Laferrari Dimanche två raka segrar bakom sig på just Åby och vi satte ett stort utropstecken efter den senaste fullträffen. Det var verkligen strongt av henne att orka ånga på så som hon gjorde framme i tät och närmast sörjande var Boston Trio som blir favorit i veckans Klass I-försök. Nu inleder Tour Eiffel från tillägg, men får Peter Ingves en bra start och snabbt har kontakt med hästarna på startvolten tror vi att han kommer försöka forcera hela vägen fram till tät.
 • I’m All In var smällfin vid spetssegern på Jägersro näst senast, men fungerade inte alls lika bra i den efterföljande starten när hon fick jaga bakifrån och gå ute i spåren. Det känns som en klar fördel för henne om hon får löpa ut först och från tät kan vi absolut se henne vinna det här loppet, men vi är som nämnt tveksamma till om det verkligen går att hålla ut Laferrari Dimanche från början.
 • Dior Lilly var riktigt positiv vid spurtsegern i Eskilstuna från femte utvändigt, men tränaren Fredrik Wallin varnade för tveksam form kring hans hästar i onsdags. Vi nöjer oss med att kalla henne för en outsider i det här loppet.
 • Cigars Eagle Owl har varit fyra i två raka V75-starter och är nu anmäld barfota runt om för första gången.

Rank:

A: 5-7 B: 1-4-3-9-15-12-8 C: 10-2-13-6-14-11

Spetsstriden: I’m All In har startat sporadiskt i voltstart, men skulle gynnas av att löpa ut i ledningen. Det kan dock bli knivigt att hålla ut Cigars Eagle Owl, men vi påminner även om att Laferrari Dimanche öppnat bra från snäva startspår tidigare.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Sweetman står motståndsmässigt inför en väldigt lämplig uppgift i denna Silverdivision, men det går att måla upp scenario som kan hindra hans framfart. Dels var hästen påtagligt sämre senast i Silverdivisionsfinalen på Solvalla och därtill har han ett besvärligt sjundespår med startsnabba hästar på insidan som knappast kommer lämna över taktpinnen frivilligt om de lyckas hålla ut Gift Kronos-sonen. På pluskontot finns däremot att han nu får tävla barfota runt om på nytt och skulle det bära hela vägen till tät utan att behöva bli en 1.07-öppning så är det sannolikt att han håller hela vägen.
 • Hollywood Story är en av tre garderingsmarkeringar för oss. Han sköt till bra bakom Global Bookmaker i årsdebuten och satt fast med sparade krafter bakom Chapuy i den efterföljande. Lyckas han svara ut de raska, utvändiga konkurrenterna så lär han köras i ledningen, men chansen är på intet vis borta även om han får ett rygglopp.
 • A Good Point galopperade i spetsjakten senast på Jägersro. Det kan helt enkelt varit så att det gick lite för fort i det skedet, men samtidigt brukar femåringen hålla sig till trav även i pressade situationer. Han har gjort riktigt starka insatser dessförinnan och verkligen lyft efter frekvent tävlande i tuffa sammanhang så vi har ingen anledning att tro annat än att han ska kunna stå sig även här.
 • Fire n’Fury vann Axel Jensens Minneslopp på Bjerke i höstas efter att fått spara speeden. Han söt till rappt som fyra i just Silverdivisionen på Bergsåker och känns tveklöst som en spännande springare inför den femåringssäsong som nu ska genomföras i Johan Svenssons regi efter försäljning.
 • The Real Star såg riktigt formstark ut senast på Åby som trea bakom Moses och Natorp Bo. Nu får han tävla barfota runt om vilket vi ser som ett jätteplus för åttaåringen.

Rank:

A: 7-1-4-3 B: 10-9-5-2 C: 8-6-11

Spetsstriden: Sweetman är ruskigt snabb initialt och är spetsfavorit. Hollywood Story bör kunna hålla ut Fire’n Fury och har knapp fördel även gentemot A Good Point.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Affinity Face blir vårt chanstips i detta Diamantstoförsök som vi hoppas kunna överleva med tre markeringar. Hon galopperade direkt i årsdebuten och hade ingen riktig genomkörare innanför västen till det tuffa stolopp där hon startade senast på Åby och med tanke på det så tycker vi att hon höll starkt som sjua efter att gått på i ganska högt tempo. Det här utgångsläget är passande för hennes del med långt anlopp och lyckas Adrian Kolgjini sätta henne i tät på nytt så tror vi att chansen är god att hon får revansch och håller hela vägen nu istället.
 • Dream of MoneyD.E. slog det kanske inga gnistor om senast på Axevalla, men hon hade inte tävlat på en och en halv månad innan det loppet och lär ha varit i behov av den genomköraren. Den här hästen skrällvann ett stolopp inom V75 i somras och vi kan se henne utmana om segern även här oavsett om det blir ledning eller om hon får ett lopp bakom vår tipsetta.
 • Activated slog till direkt vid sin senaste återkomst i augusti, men därefter uteblev resultaten helt under hösten. Tränaren Fredrik Wallin sade i en intervju med Sulkysport tidigare denna vinter att han tagit hjälp av Gunnar Melander rörande uppföljning kring stoets blodvärden för att få bukt på de problem som kan satt ner stoet och nu blir det intressant att se om hon kan studsa tillbaka på nytt efter en längre träningsperiod. Stoet gick ett banjobb efter 1.14/1.600 meter på Solvalla i förra veckan och verkar vara väl förberedd.
 • Donna vann ett stolopp inom V75 Champions på Åby utan att behöva spela ut hela sitt register. Då spårade hon från start till mål, men det kan bli svårare att nå den positionen nu från snävt startspår och därtill klev hon upp rejält i klass i och med den segern.
 • Jeopardy har varit positiv i två starter efter lång frånvaro. Nu är hon anmäld med barfotabalans precis som även var fallet när hon sprang en 1.10-tid i Tingsryd i augusti.

Rank:

A: 7-1-14 B: 5-4-12-6-11-3-15-10 C: 8-9-2-13

Spetsstriden: Springspår är gynnsamt i Kalmar. Vi tror att Affinity Face kan få så pass bra fart från det här läge att hon kommer förbi Dream of MoneyD.E.

Avd 7 – Klass I, 2.140 meter autostart

 • Boston Trio tyckte vi hade gjort en del dugliga insatser i födelselandet Italien innan han gjorde debut på svensk mark i förra veckan, men vi måste ändå säga att den insatsen var vassare än vad vi hade förutspått. Hästen var med i körningen från början innan han släppte till Tour Eiffel, men hade likväl spurtkrut var över upploppet. Den andraplatsen togs verkligen med mersmak och det kan vara så enkelt att han bara vinner det här loppet, men vi tycker det finns anledning att gardera. Dels då det finns frågetecken för hur han hanterar täta starter, men även utifrån att vi inte känner oss övertygade om att hästen har moral nog för att anföra loppet hela vägen om den taktiken används.
 • Icon Mearas slog på dubbla galopper i Klass I-försöket på Axevalla så nyligen som i lördags vilket givetvis oroar en aning. I onsdags hade Svante Båth en annan häst som kom med just en sådan bakgrund – Drake Kronos – vilken snabbt revanschade sig och vann busenkelt så det ska inte heller överdrivas. Backar vi bandet och studerar noga vad Icon Mearas gjort i starterna dessförinnan så talar allt för att han är bra nog för att hävda sig i den här klassen och för oss är han ett givet kort i A-gruppen.
 • Namur fick se sig lämnad av Beckham sista biten i V75 Champions på Åby, men det var inte så mycket att säga något om. Beckham är en riktigt bra häst som sannolikt hade blivit favorit i det här loppet och Namur stod för en bra insats precis som vid starten dessförinnan då han brottade ner Gloster Gladiator via en tung långspurt. Nu är hästen anmäld barfota runt om och tävlar han så i loppet blir det första gången i karriären.
 • Ready Häggenäs är också anmäld barfota runt om denna gång vilket kittlar. Hästen har förvisso ett bråkigt utgångsläge, men har visat toppform hela vintern och var urtapper tvåa senast på Åby bakom Galewindsonthepath.
 • Playit Flax kördes passivt i genrepet, men avslutade starkt i skymundan bakom Behind Bars. Låt oss påminna om att denna häst vann ett V75-lopp från dödens under uppesittarkvällen och inte alls är oäven för sin klass.

Rank:

A: 2-5-7 B: 8-6-1-11-10-3-4 C: 9-12

Spetsstriden: Inga superraketer initialt. Lorenzo Boko lyckades inte hålla upp innersniffen i Kalmar näst senast och bör få svårt även denna gång gentemot Boston Trio. Utifrån kommer Icon Mearas som vi tror tar sig förbi Ikaros di Quattro, men att det ska räcka för att snuva Boston Trio på tät har vi svårt att tro.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 5 MARS

Avd 1: 1,2,3,4,5,6,7,8,9 (12,11)
Avd 2: 7 Denarius (3,5)
Avd 3: 2 Who’s Who (6,1)
Avd 4: 5,7 (1,4)
Avd 5: 1,3,4,7 (10,9)
Avd 6: 1,7,14 (5,4)
Avd 7: Samtliga hästar (2,5)

2.592 rader / 1.296 kronor