Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Duger även utanför Solvalla!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Marion Founty Bon och Jorma Kontio ska starta i Stoeliten. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Marion Founty Bon och Jorma Kontio ska starta i Stoeliten. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det är stora profilnamn som dyker upp i Örebro denna lördag. V75-spelet innehåller såväl Stoeliten, Gulddivisionen som stayerslaget Orebro I’ntnl och det kryllar av stjärnorna i de nämnda loppen.
I damernas klass finner vi ett av våra två singelstreck. Marion Fouty Bon (V75-3) lämnar för ovanlighetens skull Solvalla där hon har gjort sina 15 senaste starter för start i Örebro och med Sister Sledge borta ur leken ser det här ut att vara hennes lopp.

Fakta

BANFAKTA ÖREBRO

Längd: 1000 m
Bredd: 21,4 m (2.140 m), 20,8 m (1.640 m)
Upplopp: 178 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Det andra singelstrecket hämtas från Bronsdivisionen. Att inte Zorro Wind (V75-5) är favorit i sitt lopp övergår vårt förstånd, väl medvetna om att han inte har startat på nio månader. Rapporterna från Alessandro Gocciadoro är dock mycket positiva och är hästen i närheten av att prestera på den högstanivå han visade ifjol så tror vi att hästen spelar i en egen klass.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Örebro.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport har du följande alternativ:

Sulkysport V75 – 15 andelar á 110 kr/styck

Sulkysport V75 x 10 – 10 andelar á 191 kr/styck

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

 • Napoleon Cash var finalist i Europaderbyt under fjolåret och han ”råkade inte bara” hamna där utan är en springare med hög kapacitet. Däremot har han strulat till det för sig mellan varven och under vintern blev hästen kastrerad. Vid comebacksegern på Solvalla ställdes han inte inför någon större prövning då han släpptes till tät, men såg fin ut. Det här utgångsläget är givetvis inte optimalt, men vi tror att dödspositionen kommer vara ledig och att Carl Johan Jepson siktar på ett tidigt avancemang.
 • Castor the Star lär vara hästen som han ska försöka brotta ner från utsidan. Jörgen Westholm överlät befälet till just Napoleon Cash i årsdebuten och satt fast bakom densamme med krafter kvar. Vid segerloppet på Sundbyholm var han mer påslagen och körde vad tygeln höll framme i tät och var aldrig nära att lägga det loppet. Hästen har visat god startsnabb i voltstart och vi bedömer hans möjlighet att nå ledningen som mycket stor.
 • Habrik Am kördes invändigt i Klass I-försöket på Romme och fick chansen sent. Han gick rysligt fort sista biten in mot mål och avslutade i 1.10-tempo de sista 800 meterna. Sitter han någorlunda till inför upploppet förväntar vi oss en ny, häftig avslutning frånd en blåblodige femåringen.
 • Humble Man testade Robert Bergh i ny sulky i Kungapokalskvalet, men det fungerade inte alls utan hästen galopperade direkt från start. Nu laddar man snabbt om i detta Klass I-försök och vi påminner om hur bra hästen var vid segern i E3 Revanschen i Örebro i slutet av december då han vann trots en tuff väg fram till dödspositionen.
 • Velten Swarovski hamnade helt på vingel i Klass I-försöket på Romme och det loppet kan man dra ett streck över. Han övertygade vid segrarna på svensk mark ifjol och var även riktigt bra vid de inledande andraplatserna i Kim Pedersens regi.

Rank:

A: 11-6 B: 10-2-9-8-3-4 C: 12-7-5-1

Spetsstriden: Castor the Star har frontat med lätthet i sina två starter med framspår i voltstart trots att han inlett från spår fyra och fem. Vi ser Crank som enda riktiga hotet i spetsjakten, men han lär vilja ha rygg.

Avd 2 – Klass II, 2.609 meter autostart

 • Ruger väljer vi att tippa i detta Klass II-försöket som vi tycker håller bra klass. Erik Lindegrens häst gynnas av att starta med öppet spår och vi tar inte så hårt på den galopp han slog på efter 100 meter senast på Romme. Från sådana här utgångslägen brukar han öppna snabbt och hästen har därtill tre segrar på lika många försök över gällande distans.
 • Kentucky River slog på två tidiga galopper i Klass II-försöket på Jägersro och visade ännu en gång att han inte är helt att lita på. Att kapaciteten räcker till och blir över är dock en sak som är säker och Per Nordström har varit väldigt tydlig med att han ser det här som en häst med ”Derbykapacitet”. Vi förväntar oss ett offensivt upplägg om hästen klarar sig genom första kurvan i rätt aktion och kan se Jägersrotränaren sätta ett jämnt 1.14-tempo på loppet.
 • Bowler Day har inlett året med tre raka segrar och Fredrik Persson har verkligen lyft den här hästen flera snäpp sedan han började jobba med Maharajah-sonen. I de sällskap han varit ute i tidigare har han tålt offensiva upplägg, men nu när det är hårdare konkurrens som gäller så vore det säkert gynnsamt om Bowler Day inte behöver göra lika stora kraftansträngningar förrän slutvarvet gör entré. Valacken har aldrig startat över lång distans, men att den ska vålla problem har vi svårt att tro.
 • Livi Power blev över från samma utgångsläge på Romme och satt fast med rubbet sparat. Den här gången får Broadway Hall-sonen Björn Goop bakom sig för första gången och vi har verkligen gillat det vi sett av hästen i tidigare starter under året.
 • Bradbee har inlett året starkt med två spetssegrar och står perfekt inmatchad i det här loppet. Nu blir det fem veckor mellan starterna vilket kan vara i längsta laget för att hästen ska ha toppform, men på sin fina inställning och på viss spetschans får han ändå vår outsiderröst.

Rank:

A: 3-8-4 B: 1-6-2-7-10 C: 5-9-12-11

Spetsstriden: Ruger har egentligen ”bara” Bradbee som en riktigt het utmanare. Bränner man av Cornerstone initialt riskerar man att få en het häst vilket inte är lämpligt över denna distans så där tror vi att man nöjer sig med att söka position.

Avd 3 – Stoeliten, 2.100 meter autostart

 • Marion Fouty Bon är en riktigt spännande häst som kan tjäna stora pengar detta år. Hon var inte anmäld till de största loppen ifjol och gick lite under radarn, men vann bland annat på 1.11,1 full väg på Solvalla i början av hösten. Noterbart är att 15 av hennes 16 starter har gjorts på Solvalla, men vid enda starten på en annan banan – vid debuten på Sundbyholm – så vann hon. Nu blir det lite längre resväg då hon ska till Örebro, men vi kan inte tänka oss att det ska vara en stor sak. Med Sister Slegde struken så ser det här ut att vara hennes lopp.
 • Miracle Tile skrällvann European Championship for Mares på Solvalla under fjolåret och etablerade sig verkligen i den yttersta stoeliten. Hon fick ett passivt upplägg i årdebuten på Klosterskogen och lär vara mer påställd nu med lopp i kroppen och öppet utgångsläge.
 • Caramel Club är bara fyra år gammal, men vann Grupp I-lopp redan som tvååring och vi har sett även tidigare att de italienskfödda fyraåringarna ofta är lite längre komna i sin utveckling än våra svenska dito. Alessandro Gocciadoro leker med tanken att låta henne tävla barfota runt om för första gången och innerspår kan passa stoet bra då hon är rask i benen och brukar öppna kvickt bakom bilen.
 • Carna Sensei gör aldrig en dålig insats, men brukar ha svårt att slå de främsta när Stoeliten som nu håller lite högre klass.
 • Madelen L.T.C. var riktigt fin vid spetssegern senast på Sörlandet, men har stått sig kort vid de tidigare gästspelen på svensk mark.

Rank:

A: 11 B: 5-1-9 C: 4-3-7-10-2-8

Spetsstriden: Caramel Club är rask initialt, men det ska mycket till om hon ska kunna hålla ut Miracle Tile. Körs den sistnämnda i ledningen nu när Sister Sledge blivit struken?

Läs även: Alessandro Gocciadoro kommenterar helgens chanser inom V75-spelet.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Kentucky Derby är på jakt efter fem raka segern och vi kunde verkligen inte gnälla på intrycket i årsdebuten. Hon såg okörd ut efter tidigt avancemang till ledningen och det var bra spänst i steget över målgången. Nu inleder hon från ett snävt startspår i volten; något som hon klarat av vid två tidigare tillfällen, men vi tycker att hon har sett spänd ut i starten och kört lite med huvudet. Vi blir inte överraskade om hon galopperar från bricka två – i synnerhet om det blir omstart – och garderar friskt.
 • Iris Sisu har tagit stora steg i sin utveckling i början av detta år. André Eklundh sände resolut fram henne till dödens senast på Solvalla varifrån hon avgjorde på ett kraftfullt vis via 1.13,5 sista varvet. Även hon inleder från ett startspår som det inte är givet att hon trampar iväg från, men håller hon sig på mattan ska hon ha bra kunnande för denna klass.
 • Adorable Face uttryckte Adrian Kolgjini efter senaste segerloppet på Jägersro att han har lite Stochampionatstankar med till sommaren och det kan vi förstå. Han hade återgått till den gamla, lite tyngre balansen efter galoppmisslyckandet i årsdebuten och fick bra utdelning på det valet. Det här känns som en tuff märr som säkert kan gå på i jämnt 1.14-tempo hela vägen om man lyckas ta sig ut från det stängda startspåret.
 • Minnucci Zon hade en häftig kurva under fjolårets andra halva. Hon satt fast med rubbet sparat i årsdebuten och såg verkligen grym ut den dagen. Att vinna från tillägg i Örebro är inte det enklaste, men vi håller henne som den häst på bakre volten med störst chans att lyckas.
 • Kathrine S.H. jagade Cornerstone på ett berömvärt vis i debuten för Markus B Svedberg och vi tycker hon känns aningen hetare än stallkamraten Unfair som var tvåa i ett Diamantstoförsök i senaste starten.

Rank:

A: 2-4-8 B: 12-5-11-3-13-14-1-9-7 C: 10-15-6

Spetsstriden: Emmanuelle P.Hill är riktigt rask ur groparna och ska ha toppchans att fronta från det här spåret. Klarar Kentucky Derby ”bara” av startspåret tar hon snabbt fart, men på hennes utsida lär såväl Cute and Charming som Iris Sisu vara snabbt framme och försöka överta.

Avd 5 – Bronsdivisionen, 1.609 meter autostart

 • Zorro Wind tjusade den svenska publiken i våras då han visade sin storhet vid tre segrar på fyra försök. Bland annat så vann han ett ramlopp under Elitloppslördagen på 1.10,3a/1.640 meter från dödens utan att se det minsta plågad ut. Enda plumpen kom i Klass I-finalen på Färjestad i början av juli då han galopperade efter 100 meter på väg mot ledningen, men normalt sett ska inte hästen vara osäker. Innerspår är betydligt bättre numera i Örebro när det handlar om 1.609 meter istället för 1.640 meter och då träningsrapporterna från Alessandro Gocciadoro är mycket, mycket goda inför återkomsten så tror vi på seger direkt.
 • Eros Zola matchade Flemming Jensen snyggt under femåringssäsongen och lyckades samla på en dryg halvmiljon genom sunt förnuft. I årsdebuten på Jägersro blev det svar i spetskampen varpå Flemming Jensen snällt fick backa ner i vinnarhålet och hästen fick aldrig se dagens ljus. Eros Zola har aldrig frontat av egen kraft efter nio försök från framspår på svensk mark, men är så pass duglig iväg att han åtminstone ska kunna inledde som fjärde-femtehäst och få en position långt fram i fältet.
 • Hipster Am vann ett Klass I-försök på 1.11,3a/1.609 meter i just Örebro i oktober efter att tagit ledningen från samma startspår som han inleder från nu. I årsdebuten fick han en tuff väg fram till tät, men höll stången trots att han såg seg ut sista 100 meterna. Det är rimligt att han går framåt med loppet i kroppen, men travar Zorro Wind felfritt och antingen håller ut Hipster Am från början eller tar dödens på Hipster Am så tror vi att han får svårt att vinna. Skulle Zorro Wind däremot galoppera så kan det här mycket väl vara Hipster Ams lopp.
 • Kimi di Quattro tar steg i sin utveckling hela tiden och har vuxit in som en riktigt bra häst för detta sammanhang. Skulle Zorro Wind lyckas fronta och Kimi di Quattro kommer ner bakom så kan han sitta i drömposition inför spurtrakan.
 • Readly Lavec var Derbyfianlist ifjol har årsdebuten avklarad. Han har två andraplatser på tre försök när han tävlat barfota runt om och är ett rysarbud startspåret till trots.

Rank:

A: 1 B: 4-5-2-8-3-7 C: 11-10-9-6-12

Spetsstriden: Zorro Wind är startsnabb och när det handlar om 1.609 meter istället för 1.640 meter tror vi att han har god chans med hjälp av solfjäderseffekten att hålla ut Hipster Am då det finns ”semisnabba” hästar emellan dem.

Avd 6 – Gulddivisionen, 1.609 meter autostart

 • Önas Prince åkte på sin tredje förlust från ledningen efter att körts i den positionen vid 17 tillfällen i årsdebuten. Han fick helt enkelt se sig besegrad av två för dagen bättre hästar och behövde inte skämmas för det han gjorde på 1.09,6 i det loppet. Även om hästen var rejält förberedd inför återkomsten med ett banjobb på 1.13,3 full väg så är det rimligt att tro att han går framåt ytterligare med lopp i kroppen. Vi håller honom som knapp spetsfavorit och tilldelar honom tipsnicken på den grunden.
 • Brother Bill besegrade landets snabbloppseliten i höstas och plockade bland annat ner Milligan’s School från dödens i ett snabblopp på Solvalla i oktober. I årsdebuten var hästen dock alldeles ”stissig” och satte inte en fot rätt utan var borta från loppet innan bilen släppt fältet. Det återstår att se om det var en tillfällighet eller ej, men sköter han sig och lyckas hålla ut Önas Prince är givetvis mycket vunnet. Han har fem segrar på sex försök från tät; enda förlusten kom i en Breeders Crown-semifinal som fyraåring där han hade Hail Mary samt Ultion Face före sig i mål.
 • Beads gör hyperintressant debut på nordisk mark. Hästen sprang under 1.09 vid fem tillfällen i Nordamerika under fjolåret och hävdade sig oerhört bra mot den absoluta, äldre eliten redan som fyraåring. Stall Hamre har inte gjort någon hemlighet av att de har Elitloppsambitioner med Archangel-sonen som därtill verkar ordentligt förberedd med två snabbare banjobb, men det tycks samtidigt vara aktuellt att göra ytterligare en start innan Elitloppshelgen så frågan är hur mycket krut man vill bränna denna gång från spår åtta bakom bilen. Här kan du se hur det såg ut när Beads inledde med spår längst ut bakom vingen vid segern i Hambletonian Maturity ifjol och besegrade toppar som Ready For Moni samt Hypnotic Am.
 • Mindyourvalue W.F. slog på en kort galopp från start i vårcomebacken på Bergsåker och fick stånka på i dödens efter det. Han höll bra bakom Heavy Sound och lär inte vara sämre med det loppet i kroppen. I höstas fick hästen ett lyft på alla plan när han tävlade med helstängt huvudlag så här är det viktigt att hålla koll på huvudlagsinformationen tätt inpå start.
 • Hazard Boko ska tävla barfota runt om för första gången sedan den 6 juni 2020 och därtill klickar Per Lennartsson på jänkarvagnen till detta lopp. Vad händer om åttaåringen får ett spårsnålt lopp i draget fram till spurtrakan…?

Rank:

A: 4-3-8 B: 2-9-7-6 C: 5-1-10

Spetsstriden: Chapuy närmast följer bilen och brukar stå på benen genom första kurvan när han har spår långt in bakom bilen. Brother Bill har viss chans att hålla ut Önas Prince när de står sida vid sida även om vi säger knapp fördel den sistnämnde.

Avd 7 – Orebro Int’l, 3.140 meter voltstart

 • Moni Viking är titelförsvarare i Orebro Int’l, men vi tycker att årets upplaga håller högre klass och ser det på intet vis som att han kommer till dukat bord. Vid comebackloppet på Klosterskogen tävlade hästen med skor runt om och fick långt fram på en ”karusellbana”, men avslutade helt okej till tredjeplatsen. Med det loppet i kroppen och på barfotabalans är han säkerligen i riktigt gott slag, men någon spik ser vi honom inte som.
 • Global Lover har årsdebuten avklarad och den utmynnade i seger i ett billigt gäng på Bergsåker. Hästen har åtta segrar samt en andraplats på nio försök från ledningen på svensk mark och över lång distans har han en seger samt en andraplats. Femåringen står perfekt inmatchad i det här loppet och lyckas Robert Bergh få fuxen att vinna starten är detta hästen att slå.
 • Falcon Eye lär dock vara på jakt efter samma position. Han står alltjämt kvar i en relativt låg klass då han ”bara” blev sjua i fjolårets final av Norskt Travderby som hårt betrodd, men lär ta igen förlorad mark detta år. Hans inledning på detta år har lovat mer och bakom andraplatsen senas på Bjerke döljer sig ett slutvarv efter 1.11,5.
 • Oscar L.A. var jättefin vid spetssegern i Silverdivisionen senast på Jägersro. Han står bäst inne i loppet av hästarna på mellanvolten och tål distansen, men Joakim Lövgren har utfärdat stor varning för att det kan bli galopp från detta snäva startspår. Det ligger helt och hållet till grund för att vi bara har hästen fyra i vår ranking.
 • Selected News var nedsatt av halsproblem i årsdebuten, men visade rätta takter i andra starten. Nu ska hästen tävla barfota runt om och även om han ”bara” har en seger på fyra försök på den balansen så råder det ingen som helst tvivel av de loppen att döma att det skoryck höjer hästens förmåga.

Rank:

A: 13-1-3 B: 10-12-5-6-8-11-15 C: 9-4-14-2-7

Spetsstriden: Från innerspår i volten ska Glober Lover ha god chan satt hålla ut Falcon Eye.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 30 APRIL

Avd 1: 2,6,10,11 (9,8)
Avd 2: 1,3,4,8 (6,2)
Avd 3: 11 Marion Fouty Bon (5,1)
Avd 4: 1,2,3,4,5,7,8,9,11,12,13,14 (10,15)
Avd 5: 1 Zorro Wind (4,5)
Avd 6: 2,3,4,8,9 (7,6)
Avd 7: 1,3,13 (10,12)

2.880 rader / 1.440 kronor