Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Trägen vinner

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Jutila och Robert Bergh spikas på V75-spelet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Timo Jutila och Robert Bergh spikas på V75-spelet. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Skam den som ger sig! Vi har tragglat med Timo Jutila (V75-2) i V75-sammanhang under sensommaren och hösten utan att få någonting med oss, men nu känner vi att det bara måste vara hans tur.

Efter att fått tuffa lopp i två Klass II-lopp i följd tror vi nu att vägen till ledningen ligger öppen och då bara måste han bli svårpasserad. Som rubriken säger; trägen vinner och vi tar omtag!

Det finns viss risk att det blir en favoritbetonad V75-omgång, men vi tycker oss ha anledning att gardera några andra, betrodda hästar tränade av Robert Bergh.
Laredo Boko (V75-1) och L.L.Royal (V75-6) har båda bra uppgifter på pappret, men att starta vecka-vecka inklusive långa resor är inte det enklaste så vi kostar på oss garderingsstreck.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna i Skellefteå.

På nedanstående länkar kan du spela V75 tillsammans med Sulkysport:

Sulkysport Lilla V75 – 15 andelar á 75 kr/styck

Sulkysport V75 – 15 andelar á 150 kr/styck

Sulkysport Stora V75 – 15 andelar á 250 kr/styck

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter volstart

 • Laredo Boko får starta tätt då han slutade tvåa i Walter Lundbergs Memorial så nyligen som i lördags. Då stod han för en topprestation då han gav urtappre High On Pepper en match in till linjen efter att ha skuggat honom fram tills upploppet. Vid segern i ett Klass I-försök i Bollnäs sparade Robert Bergh likaså speeden på fyraåringen fram tills sista bortre långsidan och Laredo Boko avgjorde på ett klart tilltalande vis. Det råder ingen som helst tvivel om att Yarrah Boko-sonen har tagit stora steg i sin utveckling under sensommaren och ska vara favorit i det här loppet, men vi tycker inte att han kommer till dukat bord.
 • I Can Steel fick långt fram senast i Örebro då han fick ta upp jakten från femte utvändigt, men det spelade ingen roll. Han jagade in täthästarna och övertygade så smått och höll återigen ihop aktionen på ett plusbetonat vis. Hästen har blivit allt raskare i benen och även om vi tidigare tyckte att han passade allra bäst över lång distans så känns det som att han matchar sådana här hästar även över medeldistans.
 • Kontur drog på i jämn fart framme i ledningen senast på Hagmyren och var aldrig nära att tappa kontrollen om det loppet. Hästen är väldigt effektiv när han får löpa ut i ledningen och lyckas Tomas Pettersson skicka honom till tät från springspår kan Kontur utmana om segern även om det handlar om full väg denna gång.
 • Maybach W.F. har man siktat mot det här loppet med efter fjärdeplatsen i derbykvalet på Jägersro. Hästen står perfekt inne i klassen, men även om han tidigare travat iväg stabilt och förhållandevis snabbt ur volten så tycker vi inte att det går att förvänta sig en snabbstart från detta läge.
 • Mizai har periodvis under året visat att han duger i STL-sammanhang, men även om han blev tempotorsk senast på Solänget så slog det inte gnistor om honom i spurten.

Rank:

A: 9-10-7 B: 4-3-1-8 C: 11-6-5-12-2

Spetsstriden: Cheap Thrills utmanas främst av A.W.’s Fastlight och Kontur. Vi tror på den sistnämnde som anförare när körningen har lagt sig.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Timo Jutila trodde vi på senast i ett Klass II-försök på Färjestad, men det fick vi ingen utdelning på alls. Robert Bergh försökte avancera fram från andra utvändigt inför slutrundan, men blev utsvarad och Timo Jutila gick sig trött på kuppen. Gången innan fick han mestadels trava i dödens i samma sammanhang och det upplägget blev fullt naturligt likaså för tufft. Här ser vägen till ledningen ut att kunna ligga öppen och från den positionen tycker vi att han ska ha toppchans om han kan prestera på samma nivå som var fallet vid triumfen på Bergsåker i slutet av augusti.
 • Kocu Boko drog på tufft framme i tät senast på Dannero under slutvarvet och var aldrig nära att förloroa det loppet. Hästen har verkligen studsat tillbaka efter en knackig inledning på säsongen och ser ut att fått ett ”moraliskt lyft” efter att plockat några sommarsegrar på Åland i skral konkurrens. Att hålla ut Timo Jutila från början kan bli svårt, men med ett lopp i vinnarhålet och fritt via open stretch kan det ändå gå vägen.
 • Indy Journey spurtade helt okej som femma i Klass II-försök på Jägersro i början av september och höll starkt som fyra efter en tuff inledning senast på Solvalla. Här är dock risken stor att han får svårt att hålla ut Kocu Boko samt Timo Jutila från start och då kan han hamna för långt bak för att det ska kännas helt optimalt.
 • Conrads Kickoff har verkligen lyft under sommaren och räknat hem fyra segrar på de fem senaste starterna. Triumferna är dock tagna i enklare sammanhang och han känns inte heller som typen som gynnas av att det är sprinterdistans då han inte riktigt visat den rätta startsnabbheten.
 • Burn Notice är bara tre år gammal och ska normalt sett få svårt att räcka i sådan här omgivning från spår åtta över sprint. Vi tycker dock att han gick riktigt starkt i Kriteriekvalet senast som sexa och ser honom som en tänkbar överraskning i lag med Mats E Djuse.

Rank:

A: 5 B: 2-1-4-8 C: 9-7-12-6-10-3

Spetsstriden: Vi tror att M.M.Hot One tar sig förbi Kocu Boko direkt och därmed är chansen mycket god för Timo Jutila att ta över i nästa skede då han därtill är rask i grunden.

Avd 3 – Steggbest Minne, 1.640 meter autostart

 • Grisle Odin G.L. blir vårt tipsval i Steggbest Minne trots att allt talar för att han får gå den tunga vägen. Det är dock något vi tror att Öystein Tjomslands sexåring klarar av som han ser ut för dagen. I Unionskampen verkade hästen helt sonika för laddad och galopperade direkt, men upphämtningen till femteplatsen var mycket stark. I fredags löste han sin uppgift från dödens och vann överlägset på ett sätt som verkligen var mersmakande och det råder ingen tvivel om att Moe Odin-sonen verkligen vuxit in i kostymen och kan matcha de bästa kallbloden. Litar han på sin häst och tar sikte mot dödspositionen så kan vi se Grisle Odin G.L. lösa uppgiften på ren och skär löpskalle.
 • Stjärnblomster vann det här loppet ifjol och ser i skrivande stund ut att få bära på favoritskapet även detta år. Hon har haft många lämpliga stouppgifter under året och mestadels matchats mot ”damerna” efter galopperna i Elitkampen samt Alm Svartens Ärelöp och utifrån det är det lite svårt att veta med bestämdhet hur hon står sig mot hingstar och valacker i dagsläget. Allt tyder i vilket fall på att hon kommer anföra fältet och det är självklart så att hon är hästen att slå för de övriga från den positionen.
 • Gorm har kommit tillbaka mycket starkt under sommaren och början av hösten efter att varit ifrån första halvan av säsongen. I Bollnäs övertygade han då han spurtade ner Alma Prins och senast på Bergsåker stämde det förvisso väldigt bra med rygglopp fram tills upploppet, men sexåringen såg verkligen fräck ut då han avgjorde med lätthet över spurtrakan. Då kunde man spara bakhovarna på hästen, men nu blir det åter barfota runt om vilket är ett plus. Med ett lopp i rygg på Stjärnblomster kan Gorm komma att utmana via open stretch och det ska bli spännande att se hur han står sig mot hästarna i vår A-grupp.
 • Pydin fick en tuff väg fram till ledningen senast i Gävle, men stod pall för det upplägget. Han tycks vara tillbaka i gammalt gott slag och får spela outsiderrollen.
 • B.W.Rune håller mest farten till slut i loppen numera och Rikard N Skoglund behöver verkligen ta fram allt ur trollerilådan nu när han kör hästen för första gången för att det ska bli tal om någon tätstrid.

Rank:

A: 7-1 B: 2-3 C: 5-6-4-10-12-8-9-11

Spetsstriden: Vi kan inte se Stjärnblomster bomma ledningen från innersniffen.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Samedi blir vårt tipsval i ett vidöppet försök till Diamantstoet. Hon gjorde en stark insats som dödenstvåa bakom Match’em i Örebro och avslutade helt okej även senast på Solvalla som trea, men vi tyckte ändå inte att det riktigt var det rätta trycket i hennes avslutning utan anser att hon kan ytterligare lite bättre. Bold Eagle-dottern är aningen ojämn i sina prestationer, men att högstanivån är tillräckligt hög för att spåra hem ett sådant här lopp tvivlar vi inte alls på.
 • Make It A Star tog Markus B Svedberg ledningen med senast för att släppa och det var måhända något han ångrade i efterhand eftersom stoet satt fast med rubbet sparat. Gången innan fick hon göra en del jobb själv, men kämpade på starkt till andraplatsen bakom Neon Bank och det var längesen Make It A Star gjorde en sämre prestation. Från springspår är chansen god att hon får en vettig position även om inte kusken kör i Skellefteå varje vecka och vi förväntar oss att Make It A Star gör upp om segern.
 • Golden Opportunity fick inleda i 1.10-tempo senast i Gävle för att nå ledningen, men stod pall för det upplägget och vann förhållandevis säkert. Hon har inte fått till det i tidigare starter inom V75, men det bedömer vi snarare har berott på tillfälligheter än att hon skulle ha svårt att hävda sig mot bra hästar. Stoet startar sällan i voltstart numera, men trampar hon bara iväg i rätt gångart så brukar hon kunna flytta på benen kvickt och vi kan se henne hamna långt fram direkt.
 • Olly Håleryd riskerar däremot en tappstart och det kan bli kostsamt. Hon är riktigt bra för klassen och övertygade vid dödensvinsten senast i just Skellefteå, men hamnar hon bak med tilläggshästarna kan det bli för svårt för henne här med ringa hårdhet och rutin.
 • Invidia avgjorde med knapp marginal från dödens i senaste starten och visade god inställning. Vi tycker att hon ska stå sig bra i sammanhanget, men det går inte blunda för det faktum att hon såhär långt varit femma som bäst efter fem försök i lopp med 75.000 kronor eller mer i förstapris.

Rank:

A: 1-6-10 B: 5-12-9-13-7-2-15-14-8 C: 4-11-3

Spetsstriden: Springspårshästarna är tveklöst de allvarligaste hoten till Samedi när Olly Håleryd lottades till ett snävt startspår. Vi säger knapp fördel för Samedi.

Avd 5 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Readly Lavec har redan räknat hem två försök i Silverdivisionen under året och nu tror vi att han fyller på med ytterligare en fullträff. Bird Parker-sonen var aldrig nära att släppa någon över bron varken i Årjäng eller Bollnäs och har då som nu tilldelats ett helt optimalt utgångsläge. Att han gick sig trött efter en rask inledning i Jubileumspokalen tar vi lätt på och den här uppgiften ser helt klart smaskig ut. Vi förväntar oss att han spårar hela vägen.
 • Reddington står tvärtemot Readly Lavec illa till i loppet med spår sju bakom bilen och det känns inte givet att han kommer att kunna komma till på rätt sätt. Sexåringen verkar annars riktigt uppåt för dagen med en tredjeplats via positiv spurt i silverdivisionen bakom sig samt en femteplats i lördagens final där han satt fast med rubbet sparat på innerspår. Den här gången är hästen anmäld barfota runt om för första gången sedan i juni och det är en balans på vilken han har en seger samt en femteplats under året.
 • Leave Your Sox On har en andra- samt två femteplatser i Silverdivisionen bakom sig i år, men resultaten har inte blivit de bästa i de senaste loppen. Studsar han tillbaka och presterar på sin högstanivå så är det här en uppgift för hans del som ska kunna utmynna i en pallplacering och han har även chans att utmana om segern om favoriten inte har sin bästa dag.
 • Gazoline Mearas kastade sig i galopp direkt i genrepet i Boden och vi fick aldrig se den dagen hur det stod till med hans form. Gången innan fick han ett blytungt upplägg i Silverdivisionen och gick sig fullt naturligt trött. Vid andraplatsen hemma i Boden i slutet av juli var han stor i nederlaget som tvåa bakom Henry Flyer Sisu efter att fått varva på 1.11 så att han duger i sådan här omgivning bara han är i form tvivlar vi inte alls på.
 • Mr Mah Can smög fram fint i Solänget och lyckades spurta förbi From the Mine steget före mål. Hästen har sett jättefin ut på sistone och verkar vara tillbaka i toppform, men kan få svårt att komma till från spår åtta.

Rank:

A: 3 B: 7-4-5-8-6-2-9 C: 1-12-11-10

Spetsstriden: Readly Lavec exploderar bakom bilen och vi kan inte se honom missa ledningen även om President Lindy är riktigt rask likaså.

Avd 6 – Stig Lindmarks Styrkeprov, 3.140 meter voltstart

 • L.L.Royal stod för en mycket bra insats i lördags då han slutade trea i Bronsdivisionens final bakom Santos de Castella och Special Major. Robert Berghs häst fick långt fram och Bergsåkerstränaren körde slalom sista halvvarvet, men L.L.Royal fullföljde verkligen starkt in till mållinjen via 1.09,5 sista 800 meterna. Motståndsmässigt är det här ingen tuffare uppgift på något vis och han vann ett stayerlopp under derbydagen trots dubbla tillägg efter att anfallit bakifrån. Efter strykningen av Kinky Boots så köper vi att L.L.Royal ska gälla som klar favorit.
 • Selmer I.H. sökte storformen sommaren igenom utan att riktigt finna den, men nu var han äntligen sig lik på nytt i senaste starten i Boden. Då fick han tredjespår fram till dödens och även om det gick långsamt inledningsvarvet så tycker vi det var övertygande att se honom ta striden på det sätt han gjorde i slutskedet när President Lindy försökte hålla emot. Uppgiften är inte enkel från dubbla tillägg, men i full form har Selmer I.H. så pass högt kunnande att han kan hämta in 20 meter på L.L.Royal.
 • Pretty Devil är loppets stora dark horse och vi är övertygade om att han kommer öka i strecken hela vägen fram till inlämning.  Den norskfödde femåringen är inte särskilt känd på svensk mark även om han vann i Skellefteå i juni via 1.11 sista varvet, men har verkligen gått bra i ganska tuffa gäng norrut under vintern. Hästen lyckades hålla undan 40 meter för Selmer I.H. i Bodö i slutet av augusti när han fick löpa ut i ledningen och kan upprepa den bedriften här om han når täten utan att det kostar för mycket.
 • Holy Moses Mearas kan vara på jakt efter samma position. Han har gått bra i Sandra Erikssons regi med en andraplats i Klass I-finalen på Sundbyholm i början av juli som absolut höjdpunkt. I senaste starten var han trea mot ett kvalificerat gäng över just tre varv och har inte det drygt månadslånga uppehållet satt ner honom formmässigt så slåss han om tätplatserna även här.
 • Albert Zonett spurtade starkt i skymundan bakom Santos de Castella i debuten för Robert Bergh för tre starter sedan. Därefter har han haft galoppskorna på sig i två raka lopp, men vi gillade synintrycket från honom före loppet i lördags och inbillar oss att formen sitter där.

Rank:

A: 10 B: 14-3-2-7-5 C: 6-12-13-11-9-15-4-8

Spetsstriden: Inga riktiga raketer och efter strykningen på Kinky Boots säger vi fördel för Pretty Devil.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Beat Generation må vara segerlös efter åtta starter detta år, men han blir ändå vårt tipsval i det här försöket av Bronsdivisionen. Fyraåringen fick ett tufft lopp i derbykvalet där han avancerades fram till dödspositionen och det var inget att säga något om att han gick sig trött. Backar vi bandet tills senvåren så gick han stark som fyra i Fyraåringseliten under Elitloppshelgen och vi håller honom som en häst med god möjlighet att få ett starkt avslut på säsongen. Bird Parker-sonen kommer från ett formstarkt stall och nu körs han av Magnus A Djuse för första gången.
 • Fabulous Pellini kom fram helt optimalt senast på Bergsåker och satt helt perfekt placerad inför spurten. Hon växlade ner tappra La Sassicaia med lätthet över spurtrakan och det var bara att återigen konstatera att den här Readly Express-dottern är riktigt vass när hon får spara speeden.
 • Devils Tongue satt fast med rubbet sparat senast på Solänget i ett Breeders Crown-försök och såg riktigt stark ut över målgången. Han hade pausat i tre månader inför den starten och bör rimligtvis gå framåt ytterligare med lopp i kroppen. Hästen står perfekt inne i det här loppet och från ett bra framspår hade han kunnat vara ett spikbud, men från spår tolv är givetvis uppgiften betydligt tuffare.
 • Mellby Joker har haft en fin utvecklingskurva i Daniel Wäjerstens regi och var lite halvbetrodd i sitt derbykval. Där fick han inte med sig något av priskakan efter ett tufft lopp, men han studsade tillbaka snabbt och vann den efterföljande starten på Bergsåker enkelt från ledningen.
 • Ellis Pride vann ett Klass I-försök och slutade tvåa i finalen i början av året. Han har inte nått samma utdelning därefter, men var klart positiv som dödenstvåa senast på Bergsåker även om han inte fick slag på Mission Beach.

Rank:

A: 7-3-12 B: 11-6-4 C: 5-2-8-10-9-1

Spetsstriden: Lurig inledning då det är många raska hästar med i loppet. Vi håller Marvelous som knapp spetsfavorit gentemot Secondary Stall.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 1 OKTOBER

Avd 1: 4,7,9,10 (3,1)
Avd 2: 5 Timo Jutila (2,1)
Avd 3: 1,2,3,7 (5,6)
Avd 4: 1,2,5,6,7,8,9,10,12,13,14,15 (4,11)
Avd 5: 3 Readly Lavec (7,4)
Avd 6: 2,3,10,14 (7,5)
Avd 7: 3,6,7,11,12 (4,5)

3.840 rader / 1.920 kronor