Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-annandagen: Bäst i långa loppet

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jörgen Westholm-tränade Carry Cash tror vi vinner Hästägarkannan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Jörgen Westholm-tränade Carry Cash tror vi vinner Hästägarkannan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Traditionsenligt bjuder Solvalla på STL-finaler under annandag jul. De fina prispengarna till trots så har faktiskt tre av finalloppen (Klass I, Silver- och Gulddivisionen) inte fulla fält och det är bara att konstatera att det körs mycket travlopp runt jul och nyårshelgen med sexsiffriga förstapris och att det helt enkelt finns andra alternativ att välja för den som kanske inte tror på finalvinst.

Thomas Uhrbergs kan ha en ny reklamhäst i Ikaros Sisu (V75-2) som blir favorit i Klass II-finalen efter en övertygande insats i försöket på Åby för två veckor sedan.
Vi köper det rakt av och tycker att han är omgångens bästa spik trots att hästen är förhållandevis orutinerad.

Desto fler starter i kroppen har Carry Cash (V75-6), men inte vid någon av hennes 31 starter har Örjan Kihlström suttit bakom.
Det gör han däremot nu och det är en häst i absolut toppform som han får chansen bakom av Jörgen Westholm.
Vi tycker att det här loppet – förstapriset på 300.000 kronor till trots – inte håller allra värsta klass och tror att hon visar sig starkast över tre varv.

Här kan du ta del av startlistor till tävlingarna på Solvalla.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, Final, 2.140 meter autostart

 • Emoji blir vårt tipsval i denna final av Silverdivisionen som vi hoppas kunna överleva på tre streck. Femåringen fick vandra utvändigt om ledande Sweetman i försöksloppet på Åby vilket blev en övermäktig uppgift, men det var inte så mycket att säga något om med tanke på att Sweetman är en riktigt bra spetshäst. Nu är det ett halvvarv kortare distans som gäller och Flemming Jensen har signalerat att det kan bli aktuellt att utrusta hästen med ett helstängt huvudlag denna gång. Vi blir inte förvånade om Åke Lindblom vill släppa ledningen med Chapuy när det är ett full väg som gäller denna gång och utvecklar sig loppet på det viset är Emoji tveklöst hästen att slå för de övriga.
 • Eddy West galopperade under anfall 600 meter före mål i lördags vilket var överraskande för han signalerade på intet vis att han hade aktionsproblem varken före eller efter felstegen. Det kan helt enkelt varit så att det gick för fort i det skedet och Claes Sjöström jagar snabb revansch med sin häst som visat toppform hela hösten.
 • Algot Zonett hade en väldigt fin period föregående vinter och var något av moralisk vinnare i försöksloppet på Bergsåker där han fick se sig slagen i sista steget av Jacques Noir efter en resa utvändigt ledaren. Han är tuff och räds inte att göra jobbet själv så vi kan se Daniel Wäjersten söka sig framåt mot dödens på nytt om det går att göra en sådan manöver utan att det kostar alltför mycket.
 • Beartime sköt till bra som trea bakom Sweetman och Emoji i försöket på Åby. Då smögs han och visade finfin form och vi tror att man siktar på ett liknande upplägg här.
 • Dats So Cool har verkligen vuxit in i klassen och slutar i främre träffen varje gång. Sexåringen startar för tredje veckan i följd, men från hans insatser att döma så tyder inget på att han börjar bli sliten.

Rank:

A: 7-3-6 B: 5-8-9 C: 2-4-1-10

Spetsstriden: Frågan är om verkligen Åke Lindblom vill köra Chapuy i ledningen över full väg? Nej, vi tror att han kan tänka sig att släppa och då är Emoji en sannolik kandidat att få överta.

Avd 2 – Klass II, Final, 2.140 meter autostart

 • Ikaros Sisu har blivit något av en ”vintersnackis” efter att först varit tvåa bakom Akilles Face i Johan Jacobssons Minneslopp på Jägersro och därefter vunnit sitt Klass II-försök på Åby på ett  övertygande vis efter ett kraftfullt slutvarv. Thomas Uhrberg bubblar när han pratar om den här hästen som han beskrev ”bara joggade” till seger senast och vi tror att Ikaros Sisu har toppchans att lösa även denna uppgift även om han så skulle få svar och hamna utvändigt ledaren.
 • Grand Canyon Sisu ställdes inte inför någon större prövning vid sin försöksvinst på Bergsåker där han fick bestämma i ledningen, men hästen såg väldigt fin ut. Han fick snål utdelning i sina tidigare Klass II-starter under året och vi tror bestämt att hästen står väldigt väl inne kunskapsmässigt i denna klass. Sju av hans åtta segrar är tagna från ledningen, men vi uppfattar honom inte som beroende av att löpa ut först.
 • Gordon Brodde valde Petter Lundberg att släppa ledningen med senast till L.L.Labero som i sin tur fick tuff press under vägen. Det var helt rätt taktik och Gordon Brodde avgjorde på ett väldigt snyggt vis över spurtrakan. Gången innan var Gordon Brodde aningen blek från ledningen och utifrån det perspektivet tror vi att man väljer att söka en bra rygg på nytt.
 • Geronimo Am blev generad i slutkurvan senast på Bergsåker och fick för långt fram. Han spurtade i vilket fall bra och var dessförinnan tvåa bakom Grand Canyon Sisu på Bergsåker.
 • Rare Magic såg långt ifrån bottnad ut vid försöksvinsten på Jägersro, men då handlade det om sprinterdistans. Över full väg tror vi inte att han är tuff nog för att kunna hålla emot hela vägen om han körs i ledningen.

Rank:

A: 6 B: 8-1-3-2-9-4 C: 11-12-5-7-10

Spetsstriden: Vi tror att Gordon Brodde håller ut Rare Magic och släpper till Ikaros Sisu i nästa skede om Thomas Uhrberg kommer fram tidigt med sin häst.

Avd 3 – Gulddivisionen, Final, 2.140 meter autostart

 • Lucifer Lane blir vårt chanstips i denna Gulddivisionsfinal där våra andra två A-hästar ser ut att bli mer betrodda. Thomas L Nilssons häst gjorde ett topplopp näst senast på Solvalla i Silverhästen lite i skymundan, höll dessförinnan starkt som tvåa i spåren bakom Milligan’s School i ett snabblopp på Solvalla och spurtade ettrigt när han väl fick fritt senast på Åby även om han aldrig utgjorde något riktigt hot för Ble du Gers. Hästen har körts i ledningen tre gånger detta år med två segrar och en andraplats som resultat och nu ser det åter ut att vara bra chans att sjuåringen kan få löpa ut i den positionen.
 • Ble du Gers har bärgat sex raka segrar och ser mer eller mindre ut som i sina absoluta glansdagar. Björn Goop sade i vinnarcirkeln efter det senaste loppet att han tyckte hästen tog i på ett helt annat sätt när han slapp springa bakom hästar och fick marschorder framåt och utifrån det uttalandet ligger det nära till hands att tro att hästen kommer köras offensivt på nytt. Vi tror dock inte att han kommer få något gratis utan denna gång är det sannolikt att han får vandra utvändigt ledaren.
 • Milligan’s School pressade tufft i omgångar på On Track Piraten i lördags och föll med flaggan i topp. Hade det varit vilken annan häst som helst så hade vi trott att det kunde bli ett bakslag med den tömningen bakom sig blott åtta dagar tidigare, men Stefan Melanders häst har visat flera gånger om att han står pall för sådant och reser sig snabbt. Skulle Milligan’s School lyckas följa de snabba startryggar som han har och är framme väldigt tidigt utanpå den troliga ledaren Lucifer Lane finns det på världskartan att han kan få överta ledningen.
 • Ubiquarian Face avslutade jättebra i skymundan senast på Åby bakom Ble du Gers och Lucifer Lane. Han är en av få hästar som alltjämt känns på väg uppåt i det här loppet och får vår outsiderröst utifrån det.
 • Gareth Boko blev förvisso lite hetsig senast på Åby, men vi tycker ändå att han var aningen blek om nosen och Elitloppstrean får inte plats på vårt system.

Rank:

A: 4-9-10 B: 2-11-7-6-1 C: 5-3-8

Spetsstriden: Västerboonthenews frontar normalt sett utan problem, men ska ha rygglopp och lär släppa till Lucifer Lane som nästan är lika snabb från start.

Avd 4 – Diamantstoet, Final, 2.140 meter voltstart

 • Unique Juni vann Diamantstofinalen från dubbla tillägg den 27 november och löste även sitt försökslopp i lördags med samma förutsättningar. Hon presterade verkligen bra även på skor vilket var ett frågetecken på förhand då hon inte hade någon skostart bakom sig på väldigt lång tid och rent historiskt har hon tålt att tävla tätt så just det faktum att det blir åtta dagar mellan loppen är inget som oroar oss. Däremot är det här loppet – fullt naturligt – bättre än det lopp hon vann i lördags och vi finner såväl två hästar på startvolten som två på mellanvolten som bör ha chans att ge henne en match om segern.
 • Nova Mahiron stod med bakspår på tillägg senast på Åby och gjorde en väldigt bra insats lite i skymundan som femma. Thomas Uhrberg har talat sig varm om det här stoet som inte gjort en enda dålig prestation under hösten och vintern även om segrarna har uteblivit. Från ensamt springspår är hon spetsfavorit och i den positionen har hon körts fyra gånger med tre segrar och en andraplats som resultat.
 • Kia Ora kunde inte alls utnyttja sitt springspår senast på Bergsåker och hamnade så långt bak så hon ställdes inför en lika stor utmaning som hästarna som startade 20 meter bakom. Trots det rundade hon fältet och vi var väldigt imponerade av hennes insats. Det kan bli tufft att hålla ut Nova Mahiron från start, men en resa i rygg på densamme behöver inte alls vara fel.
 • Zante Grif fick göra mycket grovjobb under slutvarvet senast på Bergsåker och höll starkt som tvåa bakom Kia Ora. Svante Båths sto brukar alltid vara med och göra upp om segern i Diamantstoloppen och känns som den häst på mellanvolten som har störst vinstchans.
 • Ies Elisabet får inte plats i vår A-grupp, men vi tar med henne som ett kul chansstreck. Hon har fått en nyttig ögonöppnare efter tre månaders tävlingsuppehåll och innerspår på tillägg kan många gånger vara ett helt perfekt smygläge.

Rank:

A: 15-6-1-12 B: 7-4-8-9-11-13-5-3 C: 14-10-2

Spetsstriden: Från ensamt springspår är det sannolikt att Nova Mahiron tar sig förbi Kia Ora direkt.

Avd 5 – Klass I, Final, 2.140 meter autostart

 • Beckham känner vi främst som en stark häst, men han uppvisade även fina speedegenskaper vid försöksvinsten på Åby då han hann fram till vinst via tredje invändigt och attack på det innersta open stretch-spåret. Magnus Dahléns häst vann från dödens gången innan på Solvalla och vi blir inte alls förvånade om man väljer att placera hästen i den positionen även denna gång. Napoleon Bar-sonen är obesegrad i lag med Mika Forss efter tre starter tillsammans så räkna med att han åker ut och har en god känsla kring den häst han sitter bakom.
 • Powerbank valde Lars-Åke Söderholm att backa ner i fältet i lördags varpå det blev för långt fram, men hästen avslutade jättebra till andraplatsen och gick som allra fortast över mållinjen. Bakom startbilen har hästen visat att han lägger iväg raskt och även om det inte räcker för att hålla ut Jaguar C.Boko i första skedet så bör det vara väldigt god chans att han kan ta över ledningen därefter då i har svårt att tro att Olle Alsén vill köra Jaguar C.Boko i tät.
 • Art Brown var lite av en ”surrhäst” senast på Bergsåker, men då blev det för långt fram från fjärde utvändigt samtidigt som han fick göra ganska mycket jobb själv på slutvarvet. Nu har han ett utgångsläge som talar för att det ska kunna bli en mer spårsnål väg, men det gäller också att det löser sig för någon spetsaspirant ser vi honom inte som.
 • Kimi di Quattro vann sitt Klass I-försök från ledningen senast på Solvalla, men vi påminner om att han avslutade strålande bra som sexa i samma sammanhang från spår tolv för tre starter sedan på Sundbyholm så vi håller absolut inte hästen som beroende av att gå i ledningen.
 • Anchor Man var bra i sitt Klass I-försök på Bergsåker, men vi kanske har förväntat oss lite mer av honom i genrepet i lördags. Nu återstår det att se om han vaknar till med den genomköraren innanför västen eller om hästen är på väg att tappa form.

Rank:

A: 2-3-1 B: 9-7-4-6 C: 11-8-5

Spetsstriden: Om inte Powerbank lyckas hålla ut Jaguar C.Boko är det bra chans att han får överta från honom i skede två.

Avd 6 – Hästägarkannan, 3.140 meter voltstart

 • Carry Cash väljer vi att spika i det här loppet över tre varv där det är hästar utspridda på fyra volter, men där det finns en ”lucka” på 60 meters tillägg då ingen häst dyker upp på den volten. Jörgen Westholms femåriga sto kommer med tre raka segrar i bagaget och visade vid sin senaste seger på just Solvalla att hon inte påverkas negativt av att tävla med skor på hovarna. Då gick hon runt fältet i tredjespår de sista 800 meterna och var verkligen rejäl. Vi tror att hon kan vara snabbast iväg från sin volt och blir inte överraskad om Örjan Kihlström lyckas forcera hästen till tät efter ett varv.
 • Djokovic var Kriteriefinalist i Mattias Djuses regi som treåring, men den finskägda hästen flyttade ”hem” till Finland efter en mindre lyckad fyraåringssäsong. I Matti Nisonens regi har hästen återfunnit stilen och i de två senaste starterna vilka gjorts på svensk mark har han varit jättebra i just stayerlopp bakom tuffingar som Global Adventure och Gaylord Am. Hästen har dock varit förkyld efter senaste starten och det kan vara så att sju veckors tävlingsuppehåll blir i längsta laget för att han ska ha form nog för att ge Carry Cash en riktig match.
 • Made of Stars väljer Jörgen Westholm att köra själv och även det är en häst som kommer till start med bevisad form. Femåringen avgjorde ett lopp över tre varv på Solvalla för två veckor sedan på styrka och visade precis som stallkamraten Carry Cash att han kan prestera väl även med skor på hovarna.
 • Racing Brodda vann det här loppet i fjol på världsrekordnoteringen 1.13,6/3.220 meter. Vi tycker inte att hon verkat lika pigg på att jaga hästar bakifrån detta år och tycker dessutom att den här upplagan är lite vassare än fjolårets dito så det kan bli svårt för Racing Brodda att försvara titeln.
 • Samurai Comery vann i tävlingsdebuten för Katja Melkko och Roofparty vann sin dito i regi Robert Bergh, men det handlade om vardagslopp. Vi har svårt att bedöma om de är bra nog för att slåss om segern även här.

Rank:

A: 11 B: 8-6-15-7-9 C: 1-3-10-4-2-14-12-5-13

Spetsstriden: Med Triton ensam på startvolten är det inte så svårt att lista ut vem som tar ledningen. Vi tror inte att någon häst från andra volten får överta utan ska det släppas lär det bli till någon från 40 meters tillägg. Är det Carry Cash som kommer fram tidigt?

Avd 7 – Bronsdivisionen, Final, 2.140 meter autostart

 • G.K.Justus blir vårt tipsval i denna vidöppna bronsfinal. Han gjorde debut i klassen förra lördagen och kunde inte stått för en mycket bättre insats än vad han gjorde med tanke på att han fick gå själv i tredjespår stora delar av slutvarvet. Stefan Arvidssons häst har gjort resan från Klass II upp till Bronsdivisionen på fem månader och inget tyder på att han är på väg att trenda neråt utan tvärtom ska han ha all chans att även segerstrida i denna final.
 • Four Guys Dream blev det fel för i lördags då han blev utsvarad en bit vid attack mitt i loppet. Han var verkligen stor i nederlaget och det behöver inte alls vara fel för honom att ha bakspår denna gång då Four Guys Dream är en mycket bra spurtare.
 • Kurri Jari Boko var storfavorit senast på Åby och fick också bestämma precis som han ville framme i ledningen. Hästen var dock helt utan svar över spurtrakan och inte ens nära segern så det var en riktigt stor besvikelse. Det tycks finnas lite teorier om att hästen inte riktigt fick fäste den dagen varpå mjölksyran lätt gör sig påmind om man ”slirar” så vi vågar inte döma ut honom på en sämre prestation; i synnerhet inte när han är den troliga ledaren även av detta lopp och rent historiskt trivts bra i den positionen.
 • Quantum Roc avslutade sylvasst i sitt försökslopp på Åby efter att hamnat alldeles för långt bak i fältet och fått ge sig ut i vida spår över upploppet. Den här gången körs han av Jorma Kontio för allra första gången och det blir faktiskt första starten sedan mitten av maj då han har proffskusk bakom sig efter att tränaren Hanna Lähdekorpi kört honom själv i åtta raka starter.
 • M.T.Oscar avgjorde på ett snyggt vis trots grovjobb i tredjespår de sista 700 meterna senast på Jägersro. Då handlade det om ett vardagslopp och det är alltjämt lite svårbedömt hur han står sig i såhär hög klass med skor på hovarna.

Rank:

A: 5-9 B: 2-4-6-11-1-3-12 C: 10-8-7

Spetsstriden: Inga riktiga raket bakom bilen trots att det är hög klass. Även om Iceland Radio skulle kunna hålla ut Kurri Jari Boko när de står sida vid sida så tror vi att Hanna Forslin nöjer sig med rygg på densamme.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 26 DECEMBER

Avd 1: 3,6,7 (5,8)
Avd 2: 6 Ikaros Sisu (8,1)
Avd 3: 4,9,10 (2,11)
Avd 4: 1,6,7,12,15 (4,8)
Avd 5: 1,2,3,4,6,7,9 (11,8)
Avd 6: 11 Carry Cash (8,6)
Avd 7: 1,2,3,4,5,6,9,11,12 (10,8)

2.835 rader / 1.417,50 kronor