Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Kul spik i sitt livs form

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Devs Daffodil är ett riktigt formkort som startar i Diamantstoets final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Devs Daffodil är ett riktigt formkort som startar i Diamantstoets final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

STL-finaler på Solvalla i mars är en riktig höjdpunkt. Skoryck är tillåtet, hästarna börjar få vårform i takt med att värmen gör entré och det brukar gasas friskt i loppen.
Vi gillar omgången och tycker oss ha två starka singelstreck ”efter halvtid”.

Fakta

BANFAKTA SOLVALLA

Längd: 1.000 m
Bredd: 20,7 m (2.140 m), 21,7 m (1.640 m)
Upplopp: 200 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Vi hämtar spikarna i Silverdivisionen (V75-5) samt Diamantstoet (V75-6) och det handlar om Phoenix Photo respektive Devs Daffodil.
Den förstnämnde har övertygat stort i vinterns silverlopp och när man nu växlar upp till barfota runt om samt jänkarvagn är vi med direkt.
Devs Daffodil tycks vara i sitt livs form av marsinsatserna att döma. Ska man börja gardera Diamantstoets final så blir det dyrt och vi väljer istället att gå fullt ut på detta tydliga formkort!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Solvalla.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I final, 2.140 meter autostart

 • Borups Tornado blir vårt tipsval i den vidöppna inledningen. Hästen övertygade stort vid försökssegern på Åby där han bombade runt sina konkurrenter via 1.09,5 sista 800 meterna och kombinationen barfota runt om samt jänkarvagn föll verkligen väl ut. Att den här hästen kan ta sig ett par klasser upp råder ingen tvivel om bara han får vara fräsch, men den här uppgiften är ändå lömsk då det finns en risk att han blir över från sitt innerspår bakom bilen.
 • Alert Kronos är den vi tror har bäst spetschans i loppet och det är en position varifrån han ogärna ger sig. Nu blir det flertalet ändringar kontra senaste starten med jänkarvagn, barfota runt om samt helstängt huvudlag. Just jänkarvagn var det i näst senaste starten då han vann sitt Klass I-försök i Östersund på övertygande vis från tät.
 • Namur kom skorycket på senast i Kalmar och även i hans fall blev det en häftig effekt. Hästen övertygade verkligen som kunde vinna det loppet trots att han fick gå tufft såväl de första som sista 600 meterna av det loppet. Vi blir inte förvånade om Magnus A Djuse litar på hästens styrka och känner sig bekväm med att ta dödens.
 • Fenix Brick jagade Best ofdream Trio berömvärt på Axevalla. Han inleder från bakspår även denan gång och riskerar att få långt fram, men samtidigt kan vi se ett antal av hästarna på framspår vara ”påställda” och sätta upp farten. Likt flera andra i det här loppet så kommer skoryck runt om denna gång; det har Fenix Brick fungerat fint på tidigare.
 • Graces Candy tycker vi gjorde ett topplopp utvändigt om ledaren senast i Kalmar och hon behövde verkligen inte skämmas för att hon fick släppa Namur förbi sig. Får hon gå med i draget denna gång istället för att göra jobbet på utsidan så kan hon avsluta riktigt vasst.

Rank:

A: 1-2-7 B: 10-9-6-5-4-3-8 C: 11-12

Spetsstriden: Det blir kämpigt för Borups Tornado att hålla ut Alert Kronos även om de står sida vid sida. Utifrån kommer Delightful Moment och Lorenzo Boko, men vi tror inte att de kan ta sig förbi Alert Kronos.

Avd 2 – Klass II final, 2.140 meter autostart

 • Darlington Fame spikade vi senast på Axevalla och med tanke på vilken ruskigt vass prestation hon stod för kan man tycka att det ska vara självklart att göra samma sak denna gång. Att lyckas spurta till vinst från så djup köposition ska normalt sett inte gå, men allt och alla blev återigen underrättade om att Axevallas upplopp är oändligt långt. Oavsett hur Darlington Fame hamnar till i loppet så bedömer vi vara den häst som har störst vinstchans, men det finns ett gäng motståndare som växlar upp och som vi vill ha med på systemet.
 • Hobart tillhör i allra högsta grad den kategorin. David Perssons fyraåring var den som fick se sig upphunnen av Darlington Fame i allra sista stegen efter att gjort en kanoninsats på utsidan om ledaren under slutvarvet. Hobart har blivit behandlad efter den starten, ska tävla utan bakskor denna gång samt med ett helstängt huvudlag vilket är ingredienser som kan lyfta hästen ytterligare.
 • Global Bodyguard har vi tidigare uppfattat som lite skör och inte hästen man gärna startar för tätt, men nu tycks Håkan K Persson känna sig bekväm med att tävla två lördagar i följd. På Momarken gjorde hästen en stark insats som trea efter att gått i spåren sista 800 meterna och nu har han för en gång skull i STL-sammanhang ett mer gynnsamt utgångsläge med innerspår. Det är extra passande nu när han ska tävla med jänkarvagn och blir inte Global Bodyguard fast längs sargen kan han bli giftig i spurten.
 • Il Forte bombade till tät i Kalmar och var aldrig nära att förlora det loppet. Det var ”världens bästa 71-oddsare” utifrån hur han presterade, men ska det räcka hela vägen på nytt så lär han behöva hushålla bättre med krafterna när det handlar om 2.140 meter istället för 1.640.
 • Adlon Amok har inte riktigt kommit till vid någon av sina två starter i Klass II. Här står han spännande placerad med fjärdespår bakom bilen och är därtill anmäld barfota bak samt med jänkarvagn. Erik Adielsson kör den femårige Zola Boko-sonen för första gången.

Rank:

A: 5-2-1 B: 3-4-9-8-7 C: 10-11-12-6

Spetsstriden: Med tanke på hur Il Forte öppnade senast så ska det mycket till för att Global Bodyguard ska kunna hålla emot initialt.

Avd 3 – Gulddivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Who’s Who såg bländande ut i årsdebuten i Kalmar där han joggade undan till enkel seger via 1.09,5 sista 800 meterna efter att släppts till ledningen. Ögat sade att Who’s Who kommer gå en toppsäsong till mötes och vi har ingen anledning att tro annat än att han är en Elitloppshäst i år, men bara för det är det inte givet att han vinner det här loppet. Vi har lite svårare att tro att han släpps till ledningen denna gång och frågan är om Örjan Kihlström vill ladda med åttaåringen såhär tidigt på året eller om han vill spara på den extraväxel hästen visade vid fjolårets Hugo Åbergs Memorial-vinst?
 • Upstate Face har också årsdebuten avklarad och den gjordes med plus i kanten. Från tredje utvändigt avsluade han strongt till tredjeplatsen bakom Tycoon Conway Hall och Holy Water med full fart hela vägen in till linjen. Upstate Face tog stora steg i sin utveckling under fjolåret och känns även han som en häst för de stora loppen i år så för oss är han absolut en tänkbar vinnare av detta lopp om nu inte Who’s Who kan glida till tät utan att lägga någon större ansträngning bakom.
 • Milligan’s School fångades upp i dödens i genrepet på Solvalla, togs därefter ner i invändigt läge och det känns inte som hästens melodi längre. Han visade vid segern i Bergsåker Winter Trot gången innan att han är på ett helt annat humör när han får löpa ut i ledningen och vid full laddning blir vi inte förvånade om han tar sig hela vägen fram till tät.
 • Stoletheshow var ”surrhäst” senast på Åby, men vi tycker att han borde ha avgjort det loppet när han fick andra utvändigt i högt tempo och kunde vänta med attacken tills 400 meter före mål. Utgångsläget borgar för en fin resa, men vi har ändå inte riktigt den där superfeelingen för Stoletheshow utifrån senaste insatsen.
 • Hazard Boko fick ett för tufft lopp på Åby och galopperade som slagen 100 meter före mål. Nu kan han få ett fint lopp i draget vilket var segerreceptet vid fullträffen i guldfinalen i februari så helt golvad känns inte Hazard Boko.

Rank:

A: 2-4-6 B: 1-9-11-10-5-3 C: 12-8

Spetsstriden: Vi tror inte att Stoletheshow kan hålla ut Disco Volante initialt och därefter kommer Milligan’s School dundrande. Med tanke på hur tufft det blev för Disco Volante senast lär det ligga nära till hands att välja ett rygglopp denna gång. Who’s Who har egentligen bara tryckts av i Hugo Åbergs Memorial. Vill Örjan Kihlström nyttja den växeln nu eller sparar han den?

Avd 4 – Stoeliten, 1.640 meter autostart

 • Dear Friend behövde inte spela ut hela sitt register vid segern i Stoeliten på Åby i mars. Hon tog över ledningen efter första kruvan, fick hållas till 1.13 första varvet och var aldrig nära att förlora. Normalt sett är detta en passande uppgift för henne, men motståndet är strået vassare denna gång och det finns en viss chans – eller risk om man så vill – att hon inte tar sig hela vägen till tät.
 • Kali Smart är hästen som vi kan se häxa för Dear Friend i startrusningen. Hon hävdade sig utmärt i stentuffa stogäng redan ifjol som fyraåring och bör rimligtvis ta fler steg till femåringssäsongen med en rejäl vinter i kroppen. Kali Smart är anmäld barfota runt om och väljer Adrian Kolgjini att fullfölja på den linjen och även köra så i allvarets stund så kan det verkligen bli match från det att bilen släpper fältet fram till mållinjen.
 • Carna Sensei valde Flemming Jensen att ta en lugn dödens med senast på Åby när hon mötte Dear Friend. Det märktes att Ålborgtränaren förstod att han inte skulle kunna vinna det loppet från utsidan, men Prodigious-dottern fullföljde jättebra hela vägen in till mål. Numera uppfattar vi henne som sprinterbetonad och tror hon är väl så vass med ett rygglopp som när hon får gå i ledningen så kan Jensen spara speeden till slutkurvan kan det bli åka av.
 • Barbro Kronos har gjort tre starter i vinter med helt okej utfall. Nu är hon tillbaka efter sex veckors uppehåll och ska tävla barfota runt om för första gången detta år. Det känns intressant och Barbro Kronos är en given markering för den som vill gå utanför de tre hästar vi valt att placera på kupongen.
 • Dixie Brick gynnas av utgångsläget samt att hon åter kan tävla med barfotabalans, men vi tycker att hon är svår att räkna på. Det blandas en del i hennes prestationer och grundkänslan är att hon möter några hästar som är lite för bra i detta lopp.

Rank:

A: 6-5-2 B: 9-3-11-10-12 C: 8-4-1

Spetsstriden: Kali Smart stod med spåret invändigt om Dear Friend på Solvalla den 27 november, men då laddades inte den sistnämnda över huvud taget. Om det blir barfota runt om på Kali Smart så tror vi att hon har chans att hålla ut Dear Friend, på skor kan det bli tuffare. Även Dixie Brick är rask initialt, men vi tror inte att hon körs i ledningen.

Avd 5 – Silverdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Phoenix Photo väljer vi att ta ställning för och spika i denna Silverdivisionsfinal som håller riktigt hög klass. Hästen var helt strålande vid dödenssegern i Östersund samt fullträffen på Bergsåker där han fick gå i tredjespår de sista 1.200 meterna och stod för en strong insats även vid tredjeplatsen på Åby. Från fjärde utvändigt gick han en bra 600 metersrepa med 1.08,5 sista 700 meterna och det kändes inte heller som Örjan Kihlström ville kräma ur allt med tanke på att just detta lopp stundar. Nu har Svante Ericsson anmält sin stjärna såväl barfota runt om som med jänkarvagn och blir det ytterligare en växel so plockas fram i Super Photo Kosmos-sonen med den kombinationen så måste bara Phoenix Photo bli svårslagen.
 • Unico Broline besegrade nyss nämnde häst på Åby och han gjorde det trots att han drog fram Phoenix Photo i det loppet. Sofia Aronssons häst går från klarhet till klarhet hela tiden och just nu är det faktiskt svårt att säga om var eller när det ska ta stopp för Unico Broline. Den här uppgiften är tuff från spår elva, men som hästen presterat bara måste han räknas bakom vår spik.
 • Eddy West stod för en stark insats på Bergsåker, men fick helt enkelt se sig besegrad av en bättre häst i form av Phoenix Photo den dagen. Nu är hästen anmäld barfota runt om för första gången sedan i höstas och det har tidigare haft positiv påverkan på sexåringen.
 • Sandsjöns Enzo dundrade förbi i Kalmar efter ett bra rygglopp och var verkligen fin den dagen. Han har en väldigt hög högstanivå när han tävlar på topp och tillhör skaran som ska ta plats på kupongen om man inte ryggar vår spiklösning av loppet.
 • Innovation Love gör nu sin tredje start inom loppet av 14 dagar och det ska bli spännande att se om det kan föra honom ytterligare lite framåt. Vår magkänsla är att det kan ha god effekt!

Rank:

A: 5 B: 11-7-3-4-2-1-10 C: 6-8-12-9

Spetsstriden: Fortune Mearas lär fronta initialt, men lär vilja ha rygg i denna konkurrens över full väg. Vi påminner om hur bra Phoenix Photo öppnade på Sundbyholm i augusti och tror inte startsnabbheten blir sämre med barfota runt om samt jänkarvagn utan tillmäter honom god chans att ta över ledningen i första kurvan.

Avd 6 – Diamantstoet final, 2.140 meter voltstart

 • Devs Daffodil väljer vi att spela med som spik i detta Diamantstoförsök som känns oerhört streckkrävande om man ska gardera. Hon löste en sådan här uppgift i Kalmar från 40 meters tillägg i början av mars och var strålande bra i Silverdivisionen veckan efter på Åby där hon avslutade minst lika vasst – om inte vassare – som Phoenix Photo. Att åtminstone en häst blivit struken och fältet blivit lite mindre är ett plus och vi väljer helt sonika att gå fullt ut på Devs Daffodil utifrån de formbesked honom lämnat under vårens första månad.
 • Eenymeenyminymoedk är Devs Daffodils sällskapshäst på samma volt. Hon hann fram till seger på Axevalla trots att det blev långt fram och vann därefter ett billigt stolopp i Odense från dödens utan att behöva anstränga sig särskilt mycket. Flemming Jensens sto fick ”tassa in” i lite tuffare stosammanhang under fjolåret som femåring och det känns som att den hårdhet det gav ger utdelning i år.
 • Zante Grif fick ett uppbyggande lopp på Axevalla och var segermogen gången efter på Solvalla i enklare omgivning. Då tävlade hon barfota bak vilket hon är anmäld med även här och innerspår på tillägg behöver inte alls vara fel för att spara meter under vägen.
 • LaFerrari Dimanche kan vi mycket väl se vara finalist i Stochampionatet i sommar. Vi får en bestämd känsla av att det finns fler växlar kvar i stoet trots att hon kommer från seger i just ett Diamantstoförsök och nästan aldrig gjort en dålig insats. Startsnabbheten saknas dock än så länge kontra vissa av hennes konkurrenter som likaså står på startvolten och det finns en viss risk att hon hamnar utvändigt ledaren.
 • Vilja T.Y.C. galopperade kort efter start i Diamantstofinalen på Solvalla och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Det gjorde hon däremot vid segern i Östersund gången innan då hon dundrade förbi fältet till överlägsen vinst sista halvvarvet. Oavsett om det blir ledning eller om hon får spara speeden längs sargen här så kan vi se henne dyka upp i segerstriden.

Rank:

A: 14 B: 15-7-3-1-5-9 C: 10-4-6-2-8-12-11

Spetsstriden: Vi tror inte att Vilja T.Y.C. lyckas hålla ut Cigars Eagle Owl från start när den sistnämnda är ensam på springspår och kan få bra skjuts direkt.

Avd 7 – Bronsdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Amalencius B.B. har inlett året med tre raka segrar i STL-sammanhang, men trots att han vann senast på Åby och visade prov på härlig löpskalle så var vi inte riktigt lika nöjda med hur han såg ut som vi varit vid starterna dessförinnan. Vi tyckte att hästen hackade lite mer i travet än vad som varit fallet tidigare och det oroar en aning, även om han levererat tidigare i år när det ”bara” blivit två veckor mellan loppen. Konkurrens saknas i vilket fall inte så här vill vi testa och gardera.
 • Best ofdream Trio stod stenhårt inne på pengarna i Bronsdivisionsdebuten på Åby, men stod för en superinsats. Kim Eriksson sände fram hästen utvändigt om Amalencius B.B. varvet före mål, pressade friskt sista 600 meterna och Nad Al Sheba-sonen höll storstilat som tvåa. Denna gång är hästen anmäld med jänkarvagn och såtillvida att han inte behöver stöttning i kurvorna om han får gå en bit ut i spåren så kan det vara ett plus.
 • Devs Definitif fick lite för långt fram till The Bald Eagle senast på Solvalla som bara dundrade på framme i tät, men avslutningen till andraplatsen var det verkligen inget fel på. Nu är hästen anmäld med såväl jänkarvagn som barfota runt om för första gången vilket känns oerhört spännande. Skulle det få extra effekt på hästens startsnabbhet och han kommer till direkt så ökar chanserna ytterligare.
 • Djokovic tyckte vi gav upp lite enkelt på Bergsåker i februari, men han var strong från dödens gången efter på Solvalla och löste sin uppgift senast på Sundbyholm från samma position via 1.11,5 sista varvet. Det känns som Mika Forss kan vara flexibel i sitt taktiska val med den forne Kriterievinnaren och ha segerchans oavsett vilken linje han väljer att gå på.
 • Huddlestone hade varit struken efter Bronsdivisionssegern i Östersund och såg ut att behöva genomkörare senast på Bergsåker. Hästen jagar sin femte raka seger och ger sig ogärna om han kommer först.

Rank:

A: 10-12-3 B: 2-4 C: 1-7-5-9-8-6-11

Spetsstriden: Inga riktiga superraketer initialt och det blir spännande att se hur Devs Definitifs startsnabbhet påverkas med jänkarvagn samt på barfota runt om. Bättrar det på hans startsnabbhet en aning så har han god chans att komma förbi Djokovic och hålla ut Huddlestone.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 26 MARS

Avd 1: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 (11,12)
Avd 2: 1,2,3,4,5 (9,8)
Avd 3: 1,2,4,6 (9,11)
Avd 4: 2,5,6 (9,3)
Avd 5: 5 Phoenix Photo (11,7)
Avd 6: 14 Devs Daffodil (15,7)
Avd 7: 2,3,4,10,12 (1,7)

3.000 rader / 1.500 kronor