Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Utrymme för spekulation

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Mister Hercules och Örjan Kihlström blir favoriter i Berth Johanssons Memorial. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Mister Hercules och Örjan Kihlström blir favoriter i Berth Johanssons Memorial. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Umåker bjuder på ett riktigt fint program under lördagseftermiddagen. Banan har celebert besök då säväl Månlykke A.M. (V4-4) som Don Fanucci Zet (V75-3) kommer till start på Norrlandsbanan.
Den förstnämnde har placerats utanför V75-spelet då tre storfavoriter ansågs vara en för mycket för att få stuns i jackpotomgången.

Fakta

BANFAKTA UMÅKER

Längd: 1.000 m
Bredd: 22,0 m (2.140 m), 22,0 m (1.640 m)
Upplopp: 190 m
Open stretch: Nej
Vinklad startbilsvinge: Nej

Don Fanucci Zet väljer vi att spika då allt tyder på att han leder hela vägen, men vi kostar på oss att gardera Mister Hercules (V75-5).
Från bakspår finns det åtminstone utrymme för att spekulera i förlust då spännande hästar som Rome Pays Off och Maesteraemon står i främre ledet.

Notera att lördagens omgång är kryddad med jackpot och prognosen säger att en ensam vinnare kan lägga beslag på 49 miljoner kronor.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till tävlingarna på Umåker.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport finns följande alternativ:

Sulkysport V75 – 15 andelar á 110 kr/styck

Sulkysport V75 x 10 – 10 andelar á 191 kr/styck

Avd 1 – Klass I, 1.640 meter autostart

 • Fabulous Pellini blir vårt tipsval i detta Klass I-försök trots att hon bara har gjort två starter i år och inte luftats sedan den 19 februari. Sättet hon har löst sina uppgifter på sedan ankomsten till Daniel Wäjersten har varit övertygande och det faktum att hon steppar upp och möter hingstar denna gång i Klass I oroar oss inte det minsta. Den här hästen är riktigt bra och sitter hon bara någorlunda till inför spurten har hon alla möjligheter att lägga konkurrenterna på rygg.
 • Castor the Star har två raka spetssegrar bakom sig varav den senaste togs i Klass I-försöket i Örebro. Han öppnade riktigt bra bakom bilen gången innan i Eskilstuna och som loppets troliga ledare är han ett givet segerbud även om det blir skor runt om istället för barfota bak denna gång.
 • Devils Tongue övertygade inte i årsdebuten, men var klart förbättrad senast på just Umåker då han löste loppet från ledarens utsida. Hästen är perfekt inmatchad i det här loppet och även om många säkert tänker på Zola Boko-sonen som en effektiv spetshäst så påminner vi om att han har gjort flera starka insatser även bakifrån.
 • No Limit Express sändes fram utvändigt ledaren senast på Bergsåker då han testades i just denna klass, men aktionen blev bara sämre och sämre efter hand och till slut kom galoppen 700 meter före mål. Han har haft en tävlingspaus på en och en halv månad inför denna start och riskerar vingel från spår åtta över sprinterdistans, men hästen är så pass grundkapabel att vi likväl vill klassa honom som en outsider.
 • Twigs Got U. försvann bort med galopp när det var voltstart näst senast på Romme. Senast i Bollnäs fungerade han bättre när det var autostart och löste uppgiften från tät.

Rank:

A: 6-4-9 B: 8-3-1-11-7-10 C: 12-5-2

Spetsstriden: Castor the Star har frontat i tre av fyra starter från framspår bakom bilen och har chans att komma förbi Twigs Got U. direkt.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter voltstart

 • Ferox Brick övertygade stort från dödens vid senaste segern på Solvalla då han tog ner Hankypanky Redbank från utsidan via 1.12,8 sista varvet. Insatsen var femstjärnig, hästen är väl inmatchad i det här loppet och har som nämnt visat att han tål att göra jobb själv. Får Ulf Ohlsson utrymme att avancera mot samma position på nytt så tror vi att han tar den och därtill känns det som hela Jasmine Isings stall varit uppåt på sistone efter en svacka vilket likaså påverkar vårt val av tipsetta.
 • Firefoot skickades iväg från spår åtta bakom bilen i ett Klass II-försök på Bergsåker näst senast och då blev det för mycket av det goda och galopp i första kurvan. Han gjorde nyligen minicomeback efter fem veckors paus och löste uppgiften från dödens på ett riktigt rejält vis. Nu blir det täta starter vilket vi ser som ett litet frågetecken och därtill inleder han från stängt startspår.
 • Nils Zonett fick långt fram i ett taktiskt konstigt lopp senast i Örebro där Livi Power blev glödhet och rusade undan i 75 meters ledning bitvis. Daniel Wäjerstens fyraåring avslutade i vilket fall 1.11,8 sista 800 meterna till tredjeplatsen med bra fart hela vägen in till linjen och ska kunna matcha de här hästarna om han trampar iväg från andraspår i volten.
 • Bunch of Budgies fick sitta på rulle i andra utvändigt senast i Årjäng och då lyckades han speeda ner en så pass bra häst som Katalonia som så nyligen som i lördags vann Klass II-försöket på Åby. Trampar han iväg från det snäva startspåret samt hanterat långresan med övernattning på rätt sätt ska han också duga fint.
 • Bara Mahara fick en blytung väg fram till dödens i Örebro, men var bara bäst. Vi tror inte att voltstart är något plus för den här hästen som tävlar i sulkett och bedömer därtill motståndet till att vara på en helt annan nivå än det han mött tidigare. De sakerna ligger till grund för att vi rankar ner loppets favorit en bit.

Rank:

A: 12-8-2 B: 5-9-6-7-1 C: 10-3-4-11

Spetsstriden: Frozen A.F. har öppnat så snabbt ur volten i Finland att han bör ha god chans att ta ledningen från det inre springspåret. I vårt östra grannland har man dock oftast släppt med honom och det kan vara så att Behind Lord tar över direkt. Den av våra tre A-hästar som får bästa starten kan avancera direkt och kanske rentav få överta.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

 • Don Fanucci Zet kunde inte ha sett bättre ut i vårcomebacken än vad som var fallet. Daniel Redéns springare var aldrig nära att missa ledningen från just innerspår bakom bilen och fick sträcka ut rejält sista 800 meterna för att få en ordentlig urblåsare med tanke på vad som komma skall. Det här är generalrepetitionen inför stundande Elitlopp där han går ut som titelförsvarare och vi finner inget som ska kunna hindra hans framfart, varken från början eller till slut av detta lopp.
 • Esprit Sisu öppnade snabbt till ledningen i Seinäjoki Race och vi tycker att han höll starkt till andraplatsen. Banunderlaget var grovt, öppningen blev tuff och han fick därtill massage på slutrundan. Visst hade han säkert tagit emot Willow Pride sista biten om han hade varit i fjolårets storform, men allt tyder på att han närmar sig den nivån med stormsteg. Att ta sig förbi de raska, invändiga hästarna här blir oavsett vilket svårt, men vi håller honom likväl som den häst i loppet som har näst största vinstchans bakom Don Fanucci Zet.
 • Diamanten sköt till vasst bakom Admiral As i årsdebuten och höll okej som trea från ledningen i Gulddivisionen på Jägersro. Senast i Örebro fick han mestadels trava utvändigt ledande Önas Prince vilket helt enkelt blev för tufft. Lyckas Björn Goop plocka ner honom i rygg på Don Fanucci Zet ökar chansen att nioåringen håller till silverplatsen.
 • Selmer I.H. har en stark vinter bakom sig, men gick sig trött utvändigt ledaren senast i Seinäjoki Race. Hans nivå när han möter den absoluta eliten tycker vi varierar, men en placering bland de tre främsta går på intet vis att utesluta.
 • Nappa Scar var bortlottad i Klosterskogen Grand Prix och det var inget att säga något om att han gick lottlös från det loppet från jumboposition. Med ett lopp i draget är han effektiv.
 • Makethemark hade inget bra fjolår och är svår att tro på i återkomsten från bakspår.

Rank:

A: 1 B: 6-3-5-4-2-9 C: 10-7-8

Spetsstriden: Även om raske Diamanten finns på utsidan om Don Fanucci Zet har vi svårt att tro att den sistnämnde missar ledningen.

Avd 4 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Readly Lavec var finalist i Svenskt Travderby under fjolåret och känns som en häst som alltjämt har mycket pengar att tjäna innan han slår i taket. Han hade ett bökigt utgångsläge i Bronsdivisions-försöket senast i Örebro och fick en tuff väg fram till dödens, men tog verkligen striden gentemot Hipster Am hela vägen in till linjen. Hästen föll tveklöst med flaggan i topp och som detta lopps knappa spetsfavorit så blir han vårt tipsval.
 • Bugatti Miles har redan hunnit vinna ett Bronsdivisionsförsök i detta meeting och är med andra ord klar för finalen om två veckor. Han går rimligtvis framåt med senaste loppet i kroppen då det faktiskt handlade om årsdebut den dagen och från spår två är han i rätt läge direkt. Det här är ett sammanhang där Bugatti Miles ska hävda sig ytterst väl och han är given på kupongen.
 • Shapes hamnade i en trött rygg senast i Örebro och fick långt fram, men avslutningen lite i skymundan som sjua var det inget fel på. Allra effektivast tycker vi att han är när han tävlar barfota bak, men med tanke på hur bra hästen presterade på skor senast så kan vi inte säga att han startar utan chans i det här loppet.
 • Just a Flirt vann faktiskt ett finskt Gulddivisionslopp i början av februari och såg riktigt fin ut då han avgjorde i spurten senast efter ett rygglopp fram till slutkurvan. Även om han står hårt inne på pengarna här så gör han knappast det när det kommer till kapacitet, men vi tycker ändå att det är lite svårt att räkna in honom som vinnare av det här loppet när man funderar kring hur det hela ska bli kört och hur Just a Flirt ska komma till.
 • Strong Heartbeat var en stor snackhäst i början på året, men efter tre sämre insatser i följd där han därtill haft problem med aktionen så är han svår att kategorisera som glödhet i nuläget.

Rank:

A: 3-2 B: 9-11-4-8-1-7 C: 12-6-5-10

Spetsstriden: Condior är rask initialt och har en seger, en andra-, en femteplats och ett ”ägg” på fyra försök från tät i STL-sammanhang. Readly Lavec är en ettrig utmanare som bör kunna hålla ut Strong Heartbeat samt raske Mellby Hoffa. Smålurig inledning sammanfattningsvis!

Avd 5 – Berth Johanssons Memorial, 2.140 meter autostart

 • Mister Hercules tjänade drygt två miljoner som fyraåring, men gick ändå lite under radarn den säsongen där Önas Prince, Calgary Games och Honey Mearas stal alla rubriker. Han slutade trea i Europaderbyt samt tvåa i Breeders Crown så att det här är en ”riktig häst” är ingen hemlighet. Intrycket i årets två segrar har varit lysande och vi påminner om att han gav tidigare nämnde Önas Prince en rejäl match från dödens i Breeders Crown-finalen. Oavsett vad det blir för löpningsupplägg från det här startspåret så tror vi att Mister Hercules har toppchans att stå som vinnare.
 • Rome Pays Off hade också en fin fyraåringssäsong med andraplatser i Kungapokalen samt Sprintermästaren, men det blev faktiskt bara en seger. Han har smugit igång med två starter i Daniel Wäjerstens regi under våren där han först galopperade från start och därefter hamnade i en trött rygg, men stått för starka upplopp i skymundan. Kurvan pekar åt rätt håll och med bättre klaff på bitarna i detta lopp så är det inte otänkbart att han kan utmana Mister Hercules.
 • Stefan Melander-tränade Maesteraemon. Foto Adam Ström/Stalltz.se

  Maesteraemon stod för en superspurt i finalen av Sprintermästaren ifjol till tredjeplatsen och har inlett denna säsong spännande. Han gick från sista- till andraplats i Kjell P Dahlströms Minne bakom Mister Hercules och har han lika fint spurtkrut sparat inför upploppet denna gång så ska han ha god chans att blanda sig i tätstriden.

 • Kurri Jari Boko fick ett blytungt lopp i Silverdivisionsförsöket på Vermo. Björn Goop gav sig iväg 1.600 meter före mål, men hästen blev utsvarad och nådde först dödens halvvarvet före mål. Fullt naturligt var hästen rejält trött sista 150 meterna och det blir intressant att se om ett sådant tufft upplägg för hästen framåt eller om han riskerar att ta ett steg bakåt.
 • Hector Sisu hamnade helt på vingel i Silverdivisionen på Bergsåker i början av april, men stod för ett starkt slutvarv i skymundan. Från innerspår bakom bilen finns det viss spetschans och vi tror att han körs i den positionen om inte Mister Hercules kommer fram i ett väldigt tidigt skede.

Rank:

A: 10 B: 4-6-9-1-2 C: 7-5-8-3

Spetsstriden: Hector Sisu försöker hålla ut Philomenia. Rome Pays Off har blandat och gett vad gäller startsnabbhet och riskerar därtill att få dödens vid laddning om inte Philomenia är den som frontar och lämnar över taktpinnen.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Special Topmodel var urtapper trea från ledningen i ett Klass II-försök näst senast efter att varvat på 1.12,5 och därefter satt hon fast med rubbet sparat på en topptid i ett Klass I-försök på Romme. Öppnar hon lika bra ur volten som hon gjorde från samma utgångsläge på Bergsåker i december så ska spetschansen vara god och från tät blir hon svårtuggad i det här loppet.
 • Succession var ”vrålskrik” senast på Romme, men då fick hon se sig nerspurtad av superskrällen R.K.Queen sista stegen in mot mål. Gången innan på Solvalla hade hon levererat ett grymt slutvarv i 1.11-tempo ute i spåren och det är möjligt att de täta starterna som blev med blott elva dagars mellanrum satte ner henne en aning. Vi dömer henne inte så hårt på senaste loppet utan tycker att hon ska kunna matcha de här hästarna väl.
 • Conrads Anette var femma i ett Margareta-lopp senast på Solvalla från femte utvändigt och avslutade 1.10,5 sista 800 meterna den dagen. Hon har gått bra med vanlig vagn tidigare, står perfekt inne i loppet och har förutsättningar för att få en duglig start från springspår.
 • Staro Onyourmarks har överraskat två gånger i följd och nu känner vi att det är dags att sluta nonchalera henne. Hästen har bevisad toppform och sitter hon bara någorlunda till i slutkurvan ska hon ha alla möjligheter att blanda sig i striden på nytt.
 • Krakas har Jan Ove Olsen gjort ett toppjobb med. Hon har sett urläcker ut vid två raka spurtsegrar och nu plockar man fram en potentiell extraväxel då det blir barfota runt om.

Rank:

A: 3-5-6 B: 12-14-2-1-9-8-13-15 C: 7-11-4-10

Spetsstriden: Special Topmodel frontade från just spår tre i vintras och har chans att hålla ut Conrads Anette samt Gumman Sisu.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Huddlestone valde man att släppa ledningen med i Bronsdivisionsfinalen på Solvalla den 26 mars, men avslutningen till tredjeplatsen bakom Best ofdream Trio och Dollar Roc var det inget fel på. Vid genrepet senast på Bergsåker var det däremot ledning hela vägen som gällde och det var också från den positionen han vann sitt bronsförsök i januari. Per Linderoth kuskar bakom sexåringen i Henrik Svenssons avstängningsfrånvaro, men är bekant med hästen sedan tidigare. Linderoth har kört hästen två gånger med en seger och en diskvalifikation som resultat. Då vi håller Huddlestone som knapp spetsfavorit i loppet blir han också vårt tipsval.
 • Amalencius B.B. övertygade vid årets tre inledande STL-segrar, men senast i Bronsdivisionsfinalen hamnade han helt ”åt råttarna” från bakspår. Hästen kom aldrig in i loppet den dagen, men drogs också med vissa aktionsproblem i slutkurvan. Här står han med öppet läge, men har blandat och gett lite i uppträdande och startsnabbhet sedan tidigare så vi håller det på intet vis för givet att han kan svara ut Huddlestone.
 • Gardner Shaw bombade till tät senast på Romme när han gjorde årsdebut och var aldrig nära att tappa det passande lopp han hade den dagen. Vi tror inte att han lyckas komma förbi våra A-hästar här och då blir det genast tuffare att avgå med segern.
 • Dwayne Zet fick en dryg halvmiljon på sig vid segern i Sylvesterloppet på Nyårsafton. Han har inte riktigt varit sig lik i de två efterföljande starterna och det kan helt enkelt vara så att han behöver några fler lopp i kroppen innan han växer in i klassen.
 • Swagger är allt och alla ytterst förtjust i, men vi tycker inte det har slagit gnistor om honom i årets två starter. Från bakspår är han utelämnad även om han har rygg på startsnabba hästar och det kommer krävas en topprestation om han ska kunna vinna den tunga vägen.

Rank:

A: 2-1 B: 4-5-9-10-3-7 C: 12-8-6

Spetsstriden: Amalencius B.B. har galopperat direkt efter inom 300 meter i två av sina tre försök från innerspår bakom startbilen, men frontade vid det tredje tillfället. Spetschansen finns, men det kan bli lurigt att hålla ut Huddlestone och vi förväntar oss även att Jörgen Westholm testar en bit med Gardner Shaw.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 14 MAJ

Avd 1: 4,6,9 (8,2)
Avd 2: 2,5,8,9,12 (6,7)
Avd 3: 1 Don Fanucci Zet (6,3)
Avd 4: 2,3,9 (11,4)
Avd 5: 4,6,10 (9,1)
Avd 6: 1,2,3,5,6,8,9,12,13,14,15 (7,11)
Avd 7: 1,2 (4,5)

2.970 rader / 1.485 kronor