Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Vi spikar stallkamraterna

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Jerry Riordan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Jerry Riordan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Örebro står som värd för veckans V75-omgång och som vanligt när de arrangerar riksspelet är klassen på loppen tilltalande.

Banans geografiska position gör att det kommer hästar från många olika håll och kanter vilket livar upp.

En som gör resan till Närke är Jerry Riordan och det är ingen dålig duo han laddar. Två av stallets stjärnhästar finns nämligen med norröver i form av Tessy d’Ete (V75-3) och Zarenne Fas (V75-7). Vi tror att båda har toppchans i sina respektive lopp och väljer att spika stallkamraterna.

Seismic Wave (V75-5) ser ut att bli omgångens största favorit, men honom vill vi gardera. Att hinna ikapp hemmahoppet Chapuy blir ingen enkel uppgift då den sistnämnde sannolikt sitter i ledningen.

Här kan du ta del av startlistorna till lördagens tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Bronsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • Cab Lane står alltjämt kvar i klassen efter andraplatsen i Skellefteå. Han gick en rejäl långspurt den dagen och var inte långt efter Rossi Palema. Gången innan besegrade han bland annat Vae Victis Club och det råder ingen tvekan om att Cab Lane ska vara favorit i det här loppet.
  Fakta

  RANKING

  10 Cab Lane
  11 Strong Pepper
  1 The Bald Eagle

  12 Van Gogh Z.S.
  6 Cargo Door
  8 Ingo
  7 Victory Lee
  2 Payet D.E.
  9 Bear Hope
  5 Get Ready On Tour

  3 Vincent Chase
  4 Tournado Dream

  Expandera
 • Strong Pepper fick vandra utvändigt ledaren i den norska derbyfinalen som favorit; ett upplägg som var honom övermäktigt. Han tog revansch senast på Bjerke då hästen såg fin ut vid en lätt spetsseger och allt tyder på att han har samma form som när han vann klass I-försök i Årjäng i juli.
 • The Bald Eagle får också plats i vår A-grupp. Han fick ett bra lopp i draget senast på Solvalla och hade inga problem att avgöra i spurten. Hästen är härdad i sådana här sammanhang och årgångslopp och lyckas Ulf Ohlsson få hästen att hålla upp innerspåret blir The Bald Eagle väldigt svårslagen.
 • Van Gogh Z.S. fick en tuff väg till ledningen senast och varvade på 1.12,5, men det spelade ingen roll. Det var glädjande att se honom vara sig lik på nytt, men från spår tolv får han ”bara” gälla som en outsider.
 • Cargo Door hakade på bra senast som fyra i ett lopp som vanns av Admiral As. Om han skulle hitta till tät och få ett liknande lopp igen är han skrällduglig.

Spetsbud: En så pass duktig startkusk som Ulf Ohlsson bör kunna få The Bald Eagle att hålla ut Vincent Chase initialt.

Avd 2 – Ungdomslopp, 1.609 meter autostart

 • Kantens Rose har övertygat stort i Robert Berghs regi och tycks klara av alla möjliga olika typer av upplägg. Senast vann stoet från utvändigt ledaren i ett likvärdigt sällskap som hon stöter på nu och övertygade verkligen. Enda anledningen till att vi garderar henne här är risken att det lopp kan sitta en aning i benen nu när det blir täta starter.
  Fakta

  RANKING

  7 Kantens Rose
  5 Loes
  11 Make More Cider

  3 Pastorns Lady
  8 Bianca Sisa
  2 Mission Beach
  9 Valuta E.W.
  6 Frequency Am
  1 Valkyria K.

  4 G.K.Trixy
  10 Metoria
  12 Easy Pace

  Expandera
 • Loes har varit struken efter senaste starten, men är snabbt tillbaka i selen. När hon kördes i ledningen på Jägersro i ett Diamantstolopp så höll det hela vägen och vi kan absolut se ett sådant scenario upprepa sig här.
 • Make More Cider är jämn och nyttig. Hon har varit trea och femma i sina två senaste starter i 100.000 kronorslopp och känns klart intressant här om det blir en rask inledning och favoriten därtill kan hamna utvändigt ledaren.
 • Pastorns Lady är tillbaka efter fem månaders tävlingspaus. Hon hade haft en liknande paus inför V75-starten på Jägersro den 4 april och gick helt okej som trea den dagen. Oavsett om hon frontar eller skulle få rygg på Loes är hon småintressant.
 • Bianca Sisa ska tävla barfota runt om denna gång vilket känns klart intressant. Stoet har verkligen lyft på sistone och ger den här balansen ytterligare ett lyft kan hon bli livsfarlig.

Spetsbud: Bianca Sisa är riktigt rask iväg, men det blir inte enkelt för henne att fronta från spår åtta. Vi säger fördel för Pastorns Lady i strid med Loes.

Avd 3 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Tessy d’Ete vann Stoeliten vid sitt senaste besök i Örebro och ett stayerlopp under Oslo Grand Prix-dagen. Sedan dess har hon faktiskt inte vunnit något lopp, men det har på intet vis varit något fel på insatserna. I European Championship for Mares slutade stoet tvåa bakom Conrads Rödluva medan hon bara sprang och tvekade i slutkurvan senast då det norska huvudlaget hamnade på sniskan. Det ska knappast behöva upprepas denna gång och vi tycker hon dyker upp i en omgivning där hon ska ha toppchans att plocka in dubbla tillägg.
  Fakta

  RANKING

  15 Tessy d’Ete
  14 Activated
  12 Dixie Brick

  8 Quarcia
  10 Beluga West
  11 I’m A Believer
  9 Velegance
  4 Cordelia I.S.

  7 Aper Mede S.M.
  1 Bearicecream
  5 Leia Palema
  6 Dolly Dream
  2 Pippi Pagadi
  13 Cikoria Frazer
  3 Princess Carmody

  Expandera
 • Activated avslutade 1.10 sista varvet i Sto-SM så det kan tyckas tufft att anmärka på den insatsen, men vi tycker alltjämt att det saknas lite tryck i stoet på det sätt vi kunde se under fjolåret. Hon vann på snyggt vis i Kalmar innan det mot jämnåriga ston och bredden på det här motståndet är inte tillnärmelsevis lika stark som den varit i de senaste starterna.
 • Dixie Brick var åter sig lik senast på Solvalla då hon klämde i med ett 1.10-varv till slut och besegrade favoriten Twinkle Face. I voltstart riskerar det att bli en viss tappstart och är då de meriterade hästarna som står 20 meter bakom i princip ikapp kan det bli tufft att stå emot.
 • Quarcia avslutade jättebra senast som tvåa bakom Alone. Lyckas hon skaffa sig ett försprång kontra de tidigare nämnda hästarna direkt kan det bli svårt att jaga ikapp Quarcia.
 • Beluga West gick en mycket bra långspurt senast i Kalmar som tvåa bakom Wild Love och vi tänker inte hålla på och underskatta henne något mer.

Spetsbud: Fördel Leia Palema som vi tror körs där om ingen av tilläggshästarna kommer väldigt tidigt.

Avd 4 – Klass II, 1.609 meter autostart

 • Prime Lini står alltjämt kvar i klassen efter slutat tvåa senast i Skellefteå. Han fick förvisso ge sig från ledningen då, men det var mot One Kind of Art som är en bra häst för det här sammanhanget. Det kan också vara så att kort distans passar Prime Lini bättre och vi tycker att han ska gälla som favorit i det här – inte alltför tuffa – klass II-försöket.
  Fakta

  RANKING

  6 Prime Lini
  2 Global Attention
  5 Alesso

  11 Opulent Tile
  4 Cash Cowboy
  3 Livi Oboy
  7 Stepping Moneyboy
  10 C.M.T.Queen Bee
  9 Valnes Isidor

  1 Enjoy’s Top Gun
  8 Rocking Flax
  12 Olle Då

  Expandera
 • Global Attention avslutade 1.12,5 sista varvet senast i Rättvik när han trampade runt fältet via en rejäl långspurt. Vi har inte fått V75-vibbar av honom tidigare, men de tre senaste insatserna har verkligen varit plusbetonade. Vid segern i september avgjorde hästen efter ett lopp mestadels utvändigt om ledaren på 1.12,6a/1.640 meter och en likvärdig insats här gör honom högaktuell för att segerstrida.
 • Alesso var riktigt fin vid segern på Solvalla från ledningen på 1.12,0a/1.640 meter. Gången efter kördes han i tät på nytt, men galopperade som tillsynes slagen vid utgången av slutkurvan. Nu är hästen anmäld barfota runt om på nytt och vinner han starten kan han lyfta och sälja sig dyrt.
 • Opulent Tile har matchats i vardagssammanhang såhär långt i karriären med blandade resultat. Senast fick han gå på i tufft tempo framme i ledningen och gick sig trött på kuppen. Även om hästen har tagit alla sina segrar från ledningen ska det bli spännande att se honom anfalla bakifrån i det här loppet.
 • Cash Cowboy fick göra jobbet själv sista 700 meterna senast och höll starkt. Nu sänds det vibbar om att han ska tävla med stängt huvudlag vilket känns klart intressant.

Spetsbud: Alesso trivs bäst när han får gå i ledningen och här får Erik Adielsson verkligen jobba för att kunna hålla ut Prime Lini. Det kan gå!

Avd 5 – Silverdivisionen, 1.609 meter autostart

 • Seismic Wave studsade snabbt tillbaka efter sjätteplatsen i Jubileumspokalen. Segerloppet i Skellefteå blev förvisso ett prov utan värde då han aldrig ställdes inför någon större prövning framme i tät, men intrycket var verkligen det rätta. Seismic Wave är en riktigt bra silverdivisionshäst och en springare som kommer hävda sig även på nästa nivå och enda anledningen att vi garderar honom är att det kan bli svårt att hinna förbi ledaren.
  Fakta

  RANKING

  10 Seismic Wave
  4 Chapuy

  2 Picasso
  1 Macelleria
  7 Adde S.H.
  11 Dragster
  5 Mr Clayton J.F.
  12 Maze Runner

  9 Exclamation Mark
  3 Overtimeosåfin
  8 Smevikens Cruiser

  Expandera
 • Chapuy är just hästen som vi tror kommer anföra loppet. Det gjorde han senast på Färjestad och då höll han strålande som tvåa på 1.09,6a/1.640 meter efter att inlett i 1.06-tempo. Hemma i Örebro trivs hästen förträffligt och den här uppgiften ser intressant ut.
 • Picasso är i sitt livs form. Han såg lysande ut senast på Solvalla då vann på topptid om än efter en mycket passande löpning. Att slå de bästa kan bli svårt, men på visad form kan vi faktiskt inte räkna bort honom helt.
 • Macelleria stod för en stark upphämtning senast efter galoppen i Skellefteå och avslutade 1.10,5 sista varvet. Han har god chans att få vinnarhålet denna gång och strider om tätplatserna med klaff.
 • Adde S.H. gör jämna bra insatser för jämnan på denna nivå, men får svårt att vinna det här loppet även om han är nerstruken ett spår.

Spetsbud: Hur snabbt kurvan än må komma när det är 1.609 meter så får Macelleria väldigt svårt att hålla ut Chapuy.

Avd 6 – Klass I, 3.100 meter autostart

 • Västerbo Pokerface är vår tredje tipsetta inom V75-omgången som hämtas från Timo Nurmos stall. Precis som de övriga två som vi placerat överst i ranken står denna häst bra inne i loppet och han gillar därtill de förutsättningar som råder med tre varv. Senast i Skellefteå avgjorde han från dödens i vad vi uppfattade som ett sämre gäng än vad han möter denna gång, men det är inte alls omöjligt att han kan upprepa det även här.
  Fakta

  RANKING

  6 Västerbo Pokerface
  10 Hurricane Silas
  2 Golden Guard

  12 Algot Zonett
  3 Accolade
  1 Frozen Queen
  11 Upper Face
  9 Beethoven
  4 Estelle Nordique

  7 Jackpot Band
  5 Mr Rapide

  Expandera
 • Hurricane Silas kunde inte besegra Pacific Face senast, men det är det få som gör över tre och ett halvt varv. Fredrik Perssons häst älskar den dryga distansen och är ett seriöst motbud till den sannolika storfavoriten.
 • Golden Guard hamnade långt bak senast på Solvalla, men avslutade jättebra i skymundan även om han blev oplacerad. Hästen är startsnabb, lättplacerad och visade i derbykvalet som trea att han klarar av långa distanser utan problem.
 • Algot Zonett har verkligen lyft hos Daniel Wäjersten. Vi var tveksamma till om hästen verkligen skulle räcka senast i Stig Lindmarks Styrkeprov, men han kämpade på strålande på ledarens utsida som trea.
 • Accolade har inte riktigt räckt i de här sammanhangen tidigare. Nu har han stärkt upp formen i vardagssammanhang och vi ger honom en chans till.

Spetsbud: Vi tror att Golden Guard frontar och släpper till Västerbo Pokerface.

Avd 7 – Gulddivisionen, 2.100 meter autostart

 • Zarenne Fas var häftig att skåda då han vann Finlandia Ajo från positionen utvändigt ledaren och tog ner självaste Double Exposure. Senast i Hallandsmästaren fick han ånyo ett tufft lopp och den dagen blev det helt enkelt för svårt. Vi ser det loppet som en nyttig ögonöppnare inför detta och tycker att Zarenne Fas känns riktigt spännande här från ett bakspår då det är god chans att han får gå med i draget och spela ut sin speed över upploppet.
  Fakta

  RANKING

  9 Zarenne Fas
  3 Heart Of Steel
  10 Milligan’s School

  12 Milliondollarrhyme
  7 Disco Volante
  4 Romanesque
  2 Dear Friend

  10 Global Welcome
  6 Lucifer Lane
  8 Rajesh Face
  1 Flash Håleryd
  5 Catherine’s Chevy

  Expandera
 • Heart Of Steel drog tåget i Hallandsmästaren och höll utifrån det perspektivet helt okej som trea. Får han överta ledningen av Dear Friend och lyckas hålla ut Disco Volante utan att det kostar allt för mycket kan han bli svårslagen.
 • Milligan’s School fick ett vettigt lopp i lördags, men var faktiskt en smula seg i spurten. Det är möjligt att han lyfter på täta starter, men vi vill se det innan vi sväljer det med hull och hår.
 • Milliondollarrhyme spurtade bra som tvåa bakom Very Kronos i Svenskt Mästerskap efter att suttit perfekt till vinnarhålet. Nu drog han nitlotten i spårtombolan och i de tre senaste starter då han haft bakspår har han slutat sexa, oplacerad samt oplacerad.
 • Disco Volante har fått ett nyttigt lopp i kroppen efter tre månaders uppehåll. Han fick se sig nerplockad av From the Mine den dagen, men det tar vi inte så hårt på med tanke på det uppehåll hästen hade haft och utifrån From the Mines utvecklingskurva. Lyckas Ulf Ohlsson kuppa sig förbi Heart of Steel kan det möjligen gå vägen.

Spetsbud: Här kan det bli körning. Dear Friend lär vara snabbast till plankan, men mot hingstar tror vi att Johan Untersteiner vill köra hästen i rygg. Heart of Steel får arbeta om han ska kunna hålla ut en Disco Volante som laddas med full kraft.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 24 OKTOBER

Avd 1: 1,10,11 (12,6)
Avd 2: 1,2,3,5,6,7,8,9,11 (4,10)
Avd 3: 15 Tessy d’Ete (14,12)
Avd 4: 2,3,4,5,6,7,9,10,11 (1,8)
Avd 5: 4,10 (2,1)
Avd 6: 1,2,3,6,9,10,11,12 (4,7)
Avd 7: 9 Zarenne Fas (3,10)

3.888 rader / 1.944 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: En spik som åldras väl

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Anders Eriksson kör ett av våra två singelstreck på V86-spelet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se
Anders Eriksson kör ett av våra två singelstreck på V86-spelet. Foto Mia Törnberg/Sulkysport.se

Skotvånget – eller ska vi kalla det för barfotaförbudet – är här och med den följer en ökad svårighetsgrad kring spelet i inledningsskedet.

Det har varit svårt att skönja en tydlig trend under de senaste åren hur han man som spelare ska hantera övergången, men givetvis är det klokt att i grundläget arbeta med hästar som är vana att tävla med skor på hovarna.

Så gör vi denna onsdagkväll då tävlingarna saxas mellan Bergsåker och Solvalla. På den förstnämnda banan körs bland annat en stofinal med 150.000 kronor till vinnaren. Ies Juvel (V86-5) kommer bli jättefavorit, men tillhör skaran som är van att tävla barfota så henne väljer vi att gardera.

Istället bankar vi Comes With Age (V86-6) som det bara måste vara dags för nu i en lämplig omgivning samt Havana Boko (V86-8) som går ner i klass.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Troliga och roliga

 • Huddlestone (V86-1) var etta och tvåa på Bergsåker i december i fjol och har inga som helst problem med att tävla med skor på hovarna. Hans senaste insatser har lovat mer och han känns väl lite spelad i det här loppet.
 • Issiah (V86-4) sköt till riktigt vasst på skor efter sen lucka näst senast och känns mindre missgynnad än flera av sina konkurrenter över att behöva tävla med just skor denna gång. Packas han in i ryggar och får spara speeden kan vi absolut se honom överraska i det här loppet.
 • Comes With Age (V86-6) var trea I Kriteriekvalet I september och galopperade därefter som fastlåst i ett Breeders Crown-försök i Örebro med sparade krafter. Det hade han även över målgången senast på Bergsåker, men nu bör det åter vara läge för att låta honom löpa ut och visa vad han har i tanken. Med värsta utmanarna på bakspår så kittlar det rejält med Comes With Age så vi testar och går fullt ut på honom.
 • Havana Boko (V86-8) var tapper dödenstvåa bakom Brenda Grif på Färjestad i oktober, men fick sedan ett väl tufft lopp i STL-sammanhang gången därpå. Senast var hon tillbaka i ett mer vardagsbetonat sällskap och då vann hon lätt från tät. Det här loppet har svag bredd och Carl Johan Jepson brukar kunna reda ut det taktiska fint när han sitter bakom en bra häst i skral omgivning.

Betrodda som lever farligt

 • Nyhet (V86-1) tävlade med skor senast i Östersund och gick sig väl trött då även om han fick lägga en speed mitt i loppet. Även om vi håller honom som spetsfavorit i det här loppet så känns inte han som en given vinnare utan här rekommenderar vi gardering.
 • Jacoby Keeper (V86-3) är bara tre år gammal, ska ut över lång distans mot äldre hästar och är därtill ingen raket från start. Det är fullt möjligt att han är fältets bästa häst, men uppgiften är inte enkel på något vis utan som klar favorit känns det given att strecka på en hel del bakom honom.
 • Normalt sett ska Ies Juvel (V86-5) vara fullständigt överlägsen i stofinalen, men nu ska hon tävla med skor runt om för första gången sedan den 20 mars i fjol och då kittlar det att försöka fälla henne som storfavorit. Det är möjligt att vi biter oss i svansen, men vi känner oss manade att göra ett försök.
 • Heading Reference och Donners Am (V86-7) garderar vi inte på grund av skotvånget utan här handlar det mer om att de har en uppgift framför sig som inte är helt enkel. De kan göra topplopp, men ändå inte nå fram till några dugliga hästar som står med bra framspår eller få se sig nerspurtade av en konkurrent som följt med i rygg. Givna bud, men här finns det fler som gör upp!
Fakta

V86-FÖRSLAGET 2 DECEMBER

Avd 1: 1,3,6,7,8,10 (9,4)
Avd 2: 2,5 (1,10)
Avd 3: 2,4,10,11,12 (9,5)
Avd 4: 1,2,4,5,6,8,10,11,12 (9,7)
Avd 5: 1,3,10 (12,9)
Avd 6: 6 Comes With Age (10,4)
Avd 7: 1,2,3,9,10,12 (7,4)
Avd 8: 11 Havana Boko (8,7)

9.720 rader / 2.430 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Skofrågan lördagens utmaning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Skor på är det som gäller på lördag när barfotaförbudet gjort entré. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Skor på är det som gäller på lördag när barfotaförbudet gjort entré. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

En fråga kommer snurra veckan lång inför veckans V75-omgång.
– Skor på nu, hur påverkar det hästen?

Och det är givetvis med rätta som den kommer att ställas. Övergången från barfota till skotvånget är alltid svår att hantera som spelare och någon given linje hur den ska hanteras finns inte.
Det är väldigt individuellt helt enkelt, men måhända kanske man kan säga att den där hästen som inte riktigt visat toppform i de senaste starterna och nu därtill tvingas tävla med skor sällan brukar ta ett steg framåt.

Omgången ser som så ofta när Åby arrangerar V75 riktigt intressant ut och Legolas Minne (V75-5) – veckans Gulddivision – blev sportsligt mycket stark med några oväntade namn i startlistan.

Här kan du ta del av lördagens listor till Åby.

Avd 1 – klass I, 1.640 meter autostart

Det inledande klass I-försöket känns lurigt. Redneck Woodland var fantastiskt bra vid segern näst senast på topptid. Han är en av hästarna i fältet som känns minst missgynnad av att tävla med skor på hovarna. Invändige Spartak Face kommer med bevisad form och drog vinstlotten i spårtombolan. Han hade bakspår senast på V75 och det här ser betydligt mer passande ut. Astronascente Zac är en duktig sprinter som fått ett lopp i kroppen. Han är van att tävla med skor på hovarna och känns också tidigt i det här loppet. Där bakom? Nej, bara öppet och här kan det verkligen komma att krävas bred gardering.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter autostart

Kantens Rose har radat segrar i Robert Berghs regi och övertygat. Hon brukar bara tävla barfota fram och känns inte så missgynnad av skotvånget. Eye on the Hill har tagit tre raka segrar och utvecklas hela tiden. Peter Untersteiners häst ställs inför en annan typ av prövning denna gång mot äldre toppar, men måste räknas tidigt. Laleh Pellini galopperade i Bollnäs i torsdags, men tar snabbt omtag. Hon känns intressant liksom Alhambra Mail som stod för en strålande comeback i onsdags och som presterade jättebra på skor förra vintern.

Avd 3 – Treåringslopp, 2.140 meter autostart

Ett kul treåringslopp för springare som är på väg uppåt. King Schermer presenterade sig för den svenska publiken vid segern på Jägersro och var jättebra vid den efterföljande segern i Mons (inte Wolvega som det felaktigt anges i programunderlaget). Då handlade det om nederländska Breeders Crown och lite halvljummen bredd på motståndet så nu ställs han inför en tuffare prövning. Piccadilly var bra vid segern på Jägersro, men svek vid senaste besöket på Åby. Han  fick pusta efter det och var fin vid comebacksegern i Hamburg. Lucifer Sam är kanske ingen superstjärna, men han går bra för jämnan och kan få rena drömloppet här från innerspår. Borups Umami har tänt till å det grövsta på barfotabalans och känns extremt svårbedömd nu när det blir skor igen.

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter voltstart

Klass II-loppet innehåller två riktigt spännande hästar för klassen. Behind Bars tror vi är ”hur bra som helst” för klassen. Han tappade dock travet i slutkurvan senast och nu när han startar förhållandevis tätt så blir det lite frågetecken. Håller han ihop travet och presterar normalt tror vi att han vinner. Ol Dono Lengai vann i Halmstad i oktober och visade då att han är riktigt bra för det här sammanhanget. Att besegra Behind Bars från bakspår kan dock bli bekymmersamt. Stepping Moneyboy är distansgynnad, men riskerar att tappa från start. Skulle någon eller rentav båda favoriterna komma bort så är han en av många där bakom som är med och gör upp om segern.

Avd 5 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Legolas Minne blev ett topplopp trots att skotvånget gjort entré. Very Kronos var grym i lördags och har tidigare klarat av att starta tätt. Körs han offensivt och det är full tävling som gäller så blir han oerhört svårslagen. Disco Volante var tillbaka med besked senast på Solvalla då han vann på 1.10,1 åkandes. Har han sin dag igen och vinner starten vilket känns sannolikt från innerspår så blir han väldigt tuff att passera. Nadal Broline såg fin ut i kvalet och tycks vara vettigt grundtränad, men därifrån till att kliva ut och städa av de här konkurrenterna är det ett ganska stort steg. Västerbo Exact var jättebra på Jägersro, men här ser konkurrensen betydligt tuffare ut.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

Beartime var bra som bronstvåa i fredags på Solvalla. Det här ser ut att vara ett jämnt och öppet lopp, men på läge och visad form får han gälla som vår tidiga förstahäst. He’s Marvelous har kommit igång jättefint i höst. Nu står han med innerspår vilket kan bli stressigt. Speedy Tilly gick jättebra från svårt läge i lördags, men frågan är hur han hanterar täta starter. Admiral Knick har ett bökigt utgångsläge, men känns ändå intressant. Hästen är härdad i norska årgångslopp och brukar snarast lyfta ju tuffare gäng han möter. Zaffiro Jet är en intressant springare, men frågan är om han verkligen räcker till här från spår tolv.

Avd 7 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

Normalt sett ska Vikens High Yield ha god segerchans i det här loppet, men frågan är hur han kommer prestera med skor runt om på hovarna. Konkurrens saknas dessutom inte och vi tror inte att han kommer få något gratis med den färske silvervinnaren Night Brodde på insidan. Azimut var vi besvikna på senast på Jägersro. Det var inte alls en prestation i nivå med vad vi hade förväntat oss, men ett varv till kan absolut passa honom bättre. Zio Tom Jet passar som allra bäst i tuffa lopp när han får följa med i högt tempo. Innerspår blev bästa tänkbara och det kittlar lite med honom i det här loppet som sannolikt ”ospelad”…

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Ett trovärdigt avtal

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Peter Untersteiner sitter bakom ett av våra två singelstreck. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Peter Untersteiner sitter bakom ett av våra två singelstreck. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Det är dags för STL-finaler på Solvalla denna lördag vilka därtill är kryddade med en final i Stoeliten. Det sistnämnda är nytt för året och bjuder på en segerpremie på 300.000 kronor till vinnaren.

Trots det så har bara nio hästar anmälts och lite tunt intresse är det även i Diamantstofinalen där bara elva damer drabbar samman.

Klassen på loppen är dock riktigt hög och det är måhända just det faktum som skrämt bort en och annan. Man kan ha bedömt det omöjligt att plocka fina pengar mot så starka toppar redan på förhand.

Vi spelar för ovanlighetens skull bara med en spik. Global Agreement (V75-2) kommer bli omgångens största favorit och sådan är det alltid kittlande att gardera, men vi kan inte förneka att det ser ut som goda möjligheter för honom att spåra hela vägen.

Här kan du ta del av startlistorna till lördagens tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer den denna länk.

Avd 1 – Stoeliten, final, 2.140 meter autostart

 • Merparten av hästarna i det här loppet möttes i Eskilstuna för tre veckor sedan. Då galopperade Hevin Boko under anfall halvvarvet före mål, men såg på intet vis trött ut i det skedet. Hon vann SM för ston gången innan på ett mycket övertygande vis och höll dessförinnan storstilat från dödens. Hon har haft helt rätt kurva under årets andra halva och får vårt tips.
 • Mellby Free var vi en smula besvikna på senast då hon fick se sig nerspurtan av Dear Friend trots att hon fick varva på 1.15 och kom till två varv på 1.16. Det är möjligt att hon inte tycker om 2.640 meter lika mycket längre och är mer gynnad av denna distans, men med två insatser i följd som lämnat en del övrigt att önska får hon stå tillbaka i tipset trots att hon är den sannolika ledarinnan.
 • Wild Love hade en närmast omöjlig uppgift framför sig i Müllers Memorial, men avslutade strålande till femteplatsen. Hon är i absolut toppslag och var tvåa bakom Hevin Boko i SM för ston i oktober.
 • Tessy d’Ete sköt till vasst på Sundbyholm när hon väl fick chansen. Det är lite för långt mellan hennes segrar nuförtiden, men det bedömer vi främst ha berott på att hon hamnat lite för illa till i loppen. Med bättre klaff här duger hon fint.
 • Racing Brodda sändes fram till dödens senast och det blev för tufft. Nu får sannolikt anfalla bakifrån istället och det känns mer passande i såhär tuff omgivning.

Rank:

A: 2-3-4 B: 5-9-6 C: 8-7-1

Spetsstriden: Mellby Free ska inte ha problem att hålla ut Dear Friend. Den sistnämnda kan dessutom få svårare att hitta ner i rygg då I Love Paris står med innerspår och öppnar snabbt.

Avd 2 – Klass II, final, 2.140 meter autostart

 • Global Agreement har övertygat något oerhört under hösten och stått för prestationer som räcker i både en- och en två klasser högre än vad han befinner sig i just nu. Hästen har öppnat jättebra bakom bilen varje gång han har haft framspår och ska normalt sett kunna ta hand om ledningen även här. Hotet vi kan se är om Rutger B.L. får en växel till vad det gäller startsnabbhet om han utrustas med jänkarvagn, men annars bör det normalt sett vara spets och slut för Global Agreement.
 • Amorcer Levallo fick tillbringa hela slutvarvet i tredjespår senast och höll storstilat till andraplatsen bakom Pappajonnys Ilse. Han hade stått för starka insatser i vardagssammanhang dessförinnan, men nu kom det definitiva beskedet att han även gör sig gällande i STL-lopp. Skulle Global Agreement förlora så lär det sannolikt bero på att han blir snuvad på tät eller att loppet körs i för högt tempo och då kan Amorcer Levallo kliva in i matchen.
 • Nairajah spurtade bra bakom Global Agreement i Gävle, men var långt efter vinnaren. Han lyckades besegra samma häst på Solvalla gången innan, men då gick han i ledningen och dit når han knappast nu.
 • Global Above All fick ta upp jakten från sjätte utvändigt på Sundbyholm och höll med tanke på det riktigt bra som trea efter ett tungt slutvarv. Han lyfter hela tiden och är under spännande utveckling.
 • One Kind of Art besegrade Prime Lini i Skellefteå, men det är sju veckor sedan och formstatusen blir per automatik svårbedömd. Denna gång körs One Kind of Art av Björn Goop för första gången.

Rank:

A: 1 B: 4-5-3-8-11-7 C: 2-12-10-6-9

Spetsstriden: Global Agreement frontade från innerspår för fyra starter sedan och ska normalt sett inte ha några problem att hålla upp ledningen. Det enda riktiga hotet som vi kan skönja är Rutger B.L. som körs av ”skickarkusken” Carl Johan Jepson och som kan komma att utrustas med jänkarvagn denna gång.

Avd 3 – Bronsdivisionen, final, 2.140 meter autostart

 • Cab Lane har ett brett register. Hästen har en seger samt en andraplats i detta meeting efter att attackerat bakifrån och följde därtill upp med en spetsseger senast på Solvalla i genrepet. Han har vunnit tio av karriärens 20 starter och skulle han komma till tät utan att det kostar för mycket även denna gång så blir han svårslagen.
 • Vi tycker dock att finns flera riktigt bra konkurrenter och vågar inte singelstrecka. Born Unicorn var tvåa bakom Cab Lane senast och det kändes inte som man riktigt maxade hästen den dagen utan snarare tog det som en ögonöppnare inför detta lopp. Han såg jättefin ut vid segern i Gävle gången innan och visade då att han fortfarande har mod nog för att gå den tunga vägen.
 • Farlander Am tävlade med punktering näst senast på Jägersro och höll utifrån det storstilat. Han vann sitt bronsförsök på ett övertygande vis trots en tuff resa och ingenting tyder på att hästen är på retur.
 • Van Gogh Z.S. var tapper dödenstvåa bakom Cab Lane i Örebro och vann därefter enkelt från tät på Romme. Han verkar fungera bäst med offensiva upplägg, men får svårt att hitta till tät och från dödens vinner man inte en bronsfinal på beställning.
 • Cargo Door gynnades av det höga tempot senast, men såg jättefin ut då han avgjorde på topptiden 1.10,1a/1.640 meter. Vi tippar på att man spetsar och släpper och vågar inte räkna bort honom helt i nuvarande slag.

Rank:

A: 4-8-3 B: 7-1-2 C: 5-9-11-6-10-12

Spetsstriden: Cargo Door tar sannolikt ledningen om kusken vill, men frågan är om man inte vill släppa i så här tuff omgivning. Det kan bli svårt för Farlander Am att hålla ut Cab Lane.

Avd 4 – Diamantstoet, final, 2.140 meter voltstart

 • Chicarita övertygade stort vid segern på Sundbyholm senast och blir sannerligen inte lätt för de övriga att plocka in tillägg på om hon är lika bra på nytt. Det ska dock sägas att hon den dagen kunde inleda första varvet i relativt lugnt tempo och skulle det nu bli en annan körning i loppet och det blir jämnare fart så står hon inför en lite annan typ av utmaning. Visst ska hon ha god segerchans, men vi vågar inte spika.
 • Stallkamraten Dixie Brick kördes relativt passivt senast i Örebro, men avslutade jättebra som trea bakom Activated och Tessy d’Ete. Gången innan klämde hon i med ett 1.10-varv vid segern på Solvalla över 2.640 meter och det känns som att Dixie Brick är tillbaka med besked och nu åter tävlar på den höga nivå som hon höll under delar av fjolåret. Kan Örjan Kihlström sätta henne i rygg här och inte behöver lägga speeden för tidigt är hon jätteintressant.
 • Activated löste en sådan här uppgift näst senast i Örebro, men blev därefter tempotorsk på Sundbyholm. Hon gynnas av att det inte blev fullt fält i det här loppet, men det känns som det är mer ”påställt” på hästarna som hon ska hämta in tillägg på denna gång och utifrån det perspektivet så får hon nöja sig med att spela tredjefiolen i vår rank.
 • Velegance fick långt fram senast på Jägersro, men avslutade riktigt stark och visade precis som i starten innan i Örebro toppform.
 • Make More Cider är väldigt jämn och nyttig. Hon bör åtminstone kunna få vinnarhålet här, men det kan bli svårt att förvalta det till att hon ska ta sig förbi topparna över upploppet.

Rank:

A: 4-6-11 B: 8-1-10-2 C: 3-7-9-5

Spetsstriden: Make More Cider är snabb iväg och skulle Chicharita få problem med fjärdespår och galoppera så tror vi att Johan Untersteiner testar och kör i ledningen.

Avd 5 – Silverdivisionen, final, 2.140 meter autostart

 • Seismic Wave känns överkvalficerad för silversammanhang, men likväl väljer vi att gardera honom i det här loppet. Det handlar ingenting om att vi haft synpunkter på hans senaste insatser utan tvärtom har han gått jättebra i de loppen och sett fin ut från både tät och bakifrån. Nu är det dock ett åttondespår som han brottas med och det krävs så lite i de här sammanhangen för att det ska bli en extra kurva i tredjespår. Därtill så möter han en riktigt bra konkurrent som vi inte gärna vill lämna utanför systemet.
 • Det handlar givetvis om Vagabond Bi som slutade femma i Sundsvall Open Trot och som till och med ser ut att gått framåt av att möta eliten. Han var strålande bra vid segern i Walter Lundbergs Memorial, följde upp med triumf i silverdivisionen i Gävle och gick starkt även senast som tvåa bakom Sir Henry P.Hill. Ulf Ohlsson såg inte ut att vilja överanstränga hästen den dagen, men Vagabond Bi fullföljde starkt via underkant 1.09 sista 800 meterna. Han är så pass bra att han kan utmana Seismic Wave om den sistnämnde får en tuff inledning och Vagabond Bi sitter någorlunda tätt inpå in mot upploppet.
 • Coogan fick småpress i ledningen senast på Sundbyholm och höll helt okej som fyra. Hästen är startsnabb och slutade tål i den senaste silverdivisionsfinalen.
 • Dragster kan också lägga iväg bra, men det känns tufft för honom att hålla ut Coogan från start. Han har funnit en hysterisk höstform och är med och slåss om tätplatserna även här.
 • Sir Henry P.Hill har en hög högstanivå, men varvar det med några insatser av medelkaraktär. Rikard N Skoglund är inte rädd för att lägga några fingrar emellan, men hästen är inte särskilt startsnabb så sjundespår riskerar att bli en bekymmersam utgångsposition för sjuåringen.

Rank:

A: 8-10 B: 4-2-7-3 C: 6-1-11-5-9-12

Spetsstriden: Coogan är rask iväg, men det krävs nog att Dom Perignon släpper täten för att det ska räcka till att nå tätpositionen. Dragster kan också öppna bra och aspirerar på en framskjuten placering direkt.

Avd 6 – Silverhästen, 2.140 meter autostart

 • Very Kronos har stabiliserat sig och gör inget annat än topplopp för jämnan. Han höll otroligt tappert från dödens i C.L.Müllers Memorial och följde upp det med en enkel spetstriumf på Romme. Från bakspår i autostart har hästen tre segrar och en andraplats på sex försök. Vid blott ett tillfälle har han galopperat. Observera att Very Kronos är anmäld att tävla med barfota runt om nu på nytt, men att det kan bli skor på om banan är tveksam. Hästen siktas nämligen mot start på Vincennes i december och man vill ogärna slita på hovarna.
 • Cyber Lane kan få svårt att komma till ledningen här, men han är inte beroende av den positionen. Sjuåringen tävlade med skor senast på Lunden och gjorde en mycket bra insats som tvåa bakom smygkörde Sevilla. Nu blir det skoryck på nytt och Cyber Lane har likt Very Kronos tävlat på en så hög nivå hela hösten att han måste räknas här också. Dessutom är chansen på ledningen dog sedan From The Mines tvingats strykas.
 • Zarenne Fas satt fast med sparade krafter senast på Sundbyholm och vann dessförinnan gulddivisionen i Örebro efter ett fått spara speed fram tills upploppet. Lyckas Magnus A Djuse packa in hästen i fältet på nytt och ge honom ett rygglopp så går ingen säker för Zarenne Fas över spurtrakan.

Rank:

A: 9-4-5 B: 10-1-7 C: 11-6-12-2-8

Spetsstriden: Efter strykningen av From the Mine ligger vägen till spets öppen för Cyber Lane.

Avd 7 – Klass I, final, 2.140 meter autostart

 • Dwayne Zet blev en smula hetsig i ledningen senast i Eskilstuna och med tanke på det så var det strongt gjort att hålla hela vägen. Han var ute i ett stentufft Breeders Crown-lopp gången innan och fick gå i andraspår hela vägen den gången, men höll med tanke på det starkt till sjätteplatsen bakom bland annat Hail Mary. Vi påminner om att hästen var trea i sitt derbykval i augusti utvändigt om Power och blir inte överraskade om han bara visar sig vara bäst i det här loppet.
 • Royce Rolls fick ett småtufft lopp senast på Jägersro, men hade inga problem att lösa uppgiften likväl. Vi vill inte ta något ifrån hästen, men det känns inte som att de två klass I-försök han har varit ute i detta meeting har varit de allra mest klassiga. Nu hårdnar konkurrensen, men som sannolik spetshäst är han likväl en given utmanare och tänkbar vinnare.
 • Västerbo Pokerface förlorade överraskande senast mot Young King. Vi har sett förut här hästar kan ”dippa” något i genrepet inför STL-finaler och tar inte sådär jättehårt på den saken samtidigt som han fick se sig passerad av en för dagen riktigt bra vinnare. Det kan vara farligt att döma hästen på den insatsen och vi räknar med att han gör ett bra lopp här.
 • Speedy Tilly var strålande bra i Gävle och för oss är vår stora varning i loppet.
 • Algot Zonett har visat toppform på sistone. Nu aviseras det skoryck på alla fyra hovar och det återstår att se om han är. mogen för den saken nu. Algot Zonett har testats barfota runt om två gånger tidigare, men vid båda tillfällena har det slutat med galopp och diskvalifikation.

Rank:

A: 5 B: 3-9-12-7-1-6-10-4 C: 8-11-2

Spetsstriden: Royce Rolls är rask iväg och bör kunna ta sig förbi Mellby Granat. Dwayne Zet lägger iväg bra, men kommer knappast förbi av egen kraft. Vi tror dock att han blir avlöst då det finns hästar i loppet som behöver köras på styrka.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 28 NOVEMBER

Avd 1: 2,3,4,5,6,9 (8,7)
Avd 2: 1 Global Agreement (4,5)
Avd 3: 1,2,3,4,7,8 (5,9)
Avd 4: 4,6,8,11 (1,10)
Avd 5: 8,10 (4,2)
Avd 6: 4,5,9 (10,1)
Avd 7: 1,3,5,7,9,12 (6,10)

5.184 rader / 2.592 kronor

Expandera