Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Dags för första årssegern?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Very Kronos är på jakt efter årets första seger i lag med Erik Adielsson i Sundsvall Open Trot. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Very Kronos är på jakt efter årets första seger i lag med Erik Adielsson i Sundsvall Open Trot. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sundsvall Open Trot är höjdpunkten inom denna veckas V75-omgång från vilken en ensam vinnare kan bli 35 miljoner kronor rikare.

Att det skulle sticka iväg till en sådan utdelning har vi väldigt svårt att tro, men det faktum att potten är kryddad är givetvis spelstimulerande.

Huvudloppet känns smålurigt och vi vågar påstå att sju av de tio deltagarna har chans att vinna loppet, men känner oss av kostnadsskäl tvungna att stänga på fyra streck.

Tipset till Very Kronos (V75-7) som jagar första segern för året och som står bäst placerad av de aktuella.

Admiral As (V75-1) och Månlykke A.M. (V75-3) har båda lottats till svåra utgångslägen, men möter väldigt överkomliga gäng och bör avgå med segern i Silverdivisionen respektive Svenskt Mästerskap för kallblod.

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Bergsåker.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Admiral As skulle äntligen få sin stora seger i Jubileumspokalen var det tänkt, men hästen återföll i gamla synder och straffade ut sig med galopp efter 200 meter. Intrycket i provstarten före loppet var klockren så vi har ingen anledning att tro att han ska ”ur fas” bara för det. Gången innan slog han stora delar av femåringseliten på ett lysande vis och innan det hann han ikapp Amornero Roc via 1.08,5 sista varvet i Bronsfinalen på Färjestad. Admiral As är en riktig tuffing och vi finner ingen anledning att tro att han ska behöva gå på pumpen här.
 • Balotelli Crown såg en smula ringrostig ut i comebacken på Umåker, men höll nosen först i en tät strid med Owen Face. Med det loppet i kroppen lär han flytta fram positionerna rejält och nu har det dessutom anmälts barfota runt om på åttaåringen. Så tävlade han i starterna dessförinnan och då presterade han mycket väl i silvergäng.
 • Even’s Cool Boy lär ha fått problem med andningen senast på grund av utrustningsproblem. Innan det har han presterat väl i bronsdivisionen och vann bland annat ett försök på Umåker i maj. Han tillhör de hetare i det här här sällskapet.
 • Gardner Shaw fungerade äntligen senast på Romme efter en lång period av sämre prestationer. Då fick han anfalla bakifrån och såg riktigt läcker ut då han avgjorde via 1.10,5 sista 700 meterna. Från spår sju är det givetvis vingelrisk, men det finns en liten möjligt att han skulle kunna få överta ledningen av Fort Knox om han kommer fram tidigt och då ökar givetvis chansen.
 • Mas Capacity har inte startat sedan andraplatsen i finalen av Suur-Hollola Ajo den 4 juli. Den finska eliten är inte supervass i nuläget och utifrån det samt att han står svårt till rankas han ner en bit.

Rank:

A: 12 B: 2-5-7-11-10-9-6 C: 1-3-8-4

Spetsstriden: Smålömsk inledning och den underlättas inte heller av att Vacqueyras är ojämn i sin startsnabbhet. Thomas Åhlund brukar vilja köra sin häst i tät, men öppnar inte Vacqueyras sådär bra som han kan göra så är det sannolikt Fort Knox i tät, men där kan vi se Björn Goop lämna ifrån sig täten om någon bra konkurrent testar.

Avd 2 – Klass II, 2.140 meter voltstart

 • Majestic Up spurtade bra i det Klass II-försök som Versace Broline vann på Axevalla den 24 juli och fullföljde starkt även senast i finalen på Åby med tanke på att han tävlade med ett punkterad hjul. Bakspår är givetvis inte optimalt, men hästen är rejäl och vi tycker att det här klass II-loppet ser enklare ut än de två han varit ute i under sommaren.
 • Västerbo All In fick 100.000 kronor på ett bräde i och med segern seast på Dannero under deras V75-dag. Nu steppar han in i STL-systemet och går givetvis upp i klass, men samtidigt har han varit så pass rejäl vid dödens och spetssegern i sommar att han känns som en häst som ska kunna klara av det också.
 • Finalizer är en annan häst som levererat sommaren igenom. Möjligen var han lite sämre senast i Rättvik som tvåa bakom Höwings Yoki, men det fäster vi inte för stor vikt vid. Nu körs han av Ulf Ohlsson och skulle han få träff från springspår både hoppas och tror vi att Finalizer får chansen att löpa ut i ledningen.
 • Double O.Seven fick dämpa farten i ledningen senast på Solvalla, men det var ändå med knapp marginal som han höll undan. Stängt utgångsläge är givetvis inte optimalt, men samtidigt kan han samla krafter om han får gå längs sargen och spara speeden.
 • Conch On Inn galopperade bort sig i E3-kval på Sundbyholm i juni och har inte startat sedan dess. Han är säkerligen den hästen i loppet som har högst grundkapacitet, men det är bara 13 dagar kvar till Kriteriekvalen och frågan är hur sugna man är på att maxa honom här eller riskera ett för tufft lopp så tätt inpå. Det är strikt utifrån det tänket som vi rankar ner honom en bit.

Rank:

A: 9-3-6 B: 8-7-2-10-1-4-11 C: 12-5

Spetsstriden: Dream Happen och Västerbo All In håller vi som spetsfavoriter i kamp med Finalizer. För oss är det en påtaglig vingelrisk för Conch On Inn vid laddning från det yttre springspåret och frågan är om man vill riskera det i genrepet inför Kriteriekvalen?

Avd 3 – Svenskt Mästerskap, 2.640 meter autostart

 • Månlykke A.M. vann Svenskt Mästerskap under fjolåret och årets upplaga ser på intet vis ut att vara tuffare eller innehålla fler formstarka hästar. Han fick kriga på utvändigt om Odd Herakles senast i Östersund vilket blev honom övermäktigt, men sjuåringen kämpade likväl på starkt även om han även fick se sig besegrad av Tangen Haap. Månlykke A.M. har utvecklat sin startsnabbhet och vi tror att han kan ta över befälet i ett tidigt skede. Sex segrar över lång distans har resulterat i tre segrar.
 • Björs Frej har fått starta på lite mer regelbundet på sistone och det kan också vara anledningen till att han har steppat upp formmässigt. Senast på Hagmyren fick han gå i dödens sista varvet, men han antog den utmaningen och avgjorde på ett smått övertygande vis. Om någon ska kunna besegra Månlykke A.M. här så tror vi främst att det är han.
 • Pydin hakade på helt okej bakom Odd Herakles, Månlykke A.M. och övriga eliten senast i Östersund efter en spårsnål löpning. Han tillhör skiktet bakom Månlykke A.M. som är tänkbara vid favoritfall, men vi har ingen feeling för att han ska vara ett riktigt hot.
 • B.W.Rune ar en tuff uppgift framför sig från spår tolv, men vi tycker att han visade positiva tendenser senast på Solvalla efter en något sämre period. Skulle han få en hygglig rygg att följa sista 700 meterna kan han säkert spurta till sig fina prispengar.
 • Mel Odin avgjorde på ett bra vis senast på Bergsåker. Den nu 15-årige hingsten är startsnabb och kan fronta, men vi kan aldrig tänka oss att Micael Melander väljer att köra i ledningen. Nej, det lär bli släpp, men vi tror inte det räcker heller för Mel Odin utan ser inte honom som en seriös utmanare.

Rank:

A: 8 B: 5-2-12-4-3 C: 3-1-10-6-11-9-7

Spetsstriden: Månlykke A.M. har trampat på bra från start i de senaste starterna och vi tror inte det dröjer långt innan han tar över ledningen av Mel Odin.

Avd 4 – Lars Lindbergs Minne, 2.140 meter voltstart

 • Hevin Boko svepte förbi Diana Zet i en häftig tempoökning i slutkurvan senast på Axevalla samtidigt som konkurrenten hade stora aktionsproblem. Den manövern såg ut att bäa frukt, men sista 15 meterna fick Diana Zet ordning på benen och krigade sig tillbaka och förbi. Hevin Boko gjorde ett starkt lopp, har så gjort hela året och är inte rädd att bli ”smutsig om hovarna”. Vi tycker att hon ska vara favorit även om inte uppgiften är enkel.
 • Zante Grif fick långt fram senast på Solvalla från sjunde utvändigt, me avslutade mycket bra bakom Margareta Tooma. Hon gör i princip bara bra insatser och känns lite underskattad. Hur hon trampar iväg här från start kommer givetvis avgöra hennes möjlighet till stora delar för blir det en tappstart så kan de tuffa tilläggshästarna sitta för tätt inpå henne när det drar ihop sig.
 • Unique Juni hade inte startat på tre månader före hon gick ut i Europeiskt Mästerskap för ston. Hon fick se sig lämnad över upploppet från tredje invändigt, men gjorde en bra insats utifrån den frånvaro som hade varit. Hon lär gå framåt med loppet i kroppen och rundar många.
 • Ies Elisabet riskerar vingel från springspår om inte Johan Brandel träffar perfekt, men vi vill ändå ha henne högt upp i ranken. Hon har en häftig speed att tillgå och kan ha tuffat till sig lite ytterligare efter tävlandet på fransk mark.
 • Miss Silver blev det helt tokigt för positionsmässigt senast. Har inte det loppet satt sig fel på henne psykiskt så kan Classic Photo-dottern leda länge om hon vinner starten.

Rank:

A: 13-3-14-7 B: 1-15-11-6-9 C: 12-10-2-8-4

Spetsstriden: Svårbedömd då flera av hästarna startat i autolopp på sistone eller haft bakspår i volten. Gustav Johansson leder inte direkt volten varje vecka på Bergsåker, men vi får ändå säga att Miss Silver är knapp spetsfavorit.

Avd 5 – Klass I, 3.140 meter autostart

 • Mateo de Reve blir vårt tipsval i detta spännande Klass I-försök över tre varv. Han har räknat hem tre raka segrar och kommer närmast från en snygg seger där han plockade ner Made of Stars i relativt god tid före mållinjen. Femåringen är vår favorit i spetskampen och kostar det inte för mycket eller han får press under vägen så har han chansen att hålla samtliga tre varv.
 • Carry Cash stod för en bra upphämtning lite i skymundan senast på Åby då det handlade om en klass I-final. Hon gjorde en toppinsatsen även på Axevalla innan det trots jobb på vägen och det femåriga stoet är enriktig tuffing. Därtill står hon fint inne i det här loppet och vi förväntar oss en ny toppinsats från henne.
 • Gaylord Am kan bli lite bortglömd från spår åtta, men Muscle Hill-sonen finns absolut med i våra tankar. Han hade samma utgångsläge senast på Solvalla, men lyckades då komma till bra och spurtade fint bakom Balboa Lux som är en kanon för denna klass. Gaylord Am var finalist i Kungapokalen i fjol och det känns tveklöst som att han tävlar i en alldeles för låg klass kontra kunnande.
 • G.K.Justus gillar vi. Han har kvalat in till två klass II-finaler och fått med sig en sjunde- respektive andraplats från dem. Brad de Veluwe-sonen kommer sannolikt tävla barfota fram nu vilket är ett plus även om han gick starkt på skor senast.
 • Made of Stars förlorade som vi tidigare nämnde mot Mateo de Reve på Solvalla, men höll mycket bra efter en tuff resa. Har inte det loppet satt sig i benen är han med i striden även här.
 • Albert Zonett tycker vi har sina meriter från vardagssammanhang och vågar inte helhjärtat tro ska duga här.

Rank:

A: 3-6-8-4 B: 2-7-5-1-12 C: 9-10-11

Spetsstriden: Med tanke på att Tattoo Avenger drog iväg i lördags så tror vi inte att han skickas iväg från bricka sju över tre varv. Nej, här är det upplagt för favoriten Mateo de Reve som anförare.

Avd 6 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

 • Swagger bombade hem ett klass I-försök på 1.11,a/1.640 meter i Boden den 19 juni och presterar han på samma nivå som han gjorde den dagen så blir han givetvis svårslagen här. Vi tycker dock att han såg väl seg ut senast i Skellefteå och även om Sandra Eriksson ställt in siktet med att hästen ska gå framåt med det loppet i kroppen så vågar inte vi lite helt på att han ”maxar” prestationsmässigt här eller att han är i så pass god form att han kan stå emot våra andra, mycket kapabla A-hästar.
 • Brezza du Kras inledde sin sejour på svensk mark med tre raka segrar innan hon gick på pumpen mot Marion Fouty Bon i senaste starten. Den sistnämnda var helt enkelt otroligt bra och det var ingenting att säga något om att det inte gick vägen. Vid segern i Vaggeryd fick hon anfalla bakifrån och gå i spåren sista 700 meterna, men stod pall för det upplägget så vi räknar med att hon ska klara av det i detta sammanhang också.
 • Gogobet Sisu felade bort sig direkt i lördags och voltstart är nog inte riktigt hans ”kopp te”. Nu laddar man om och man gör det med Mika Forss som pilot och det tycks bli en hel del änringar vad det gäller balans och utrustning. Bland annat sätter man åter på den amerikanska vagn som han tävlade i när han var fyra i Berth Johanssons Memorial hemma i Umeå i maj mot Don Fanucci Zet och Hail Mary.
 • Frodo S. har spetsat hem två raka lopp och varit klart bra. Nu hårdnar konkurrensen och det blir tuffare för honom att nå dit på nytt med Swagger på insidan.
 • Criterion fick ett perfekt lopp i vinnarhålet senast på Solvalla och spurtade ner Apocalypto. Det var bra spring i benen på honom den dagen och nu är femåringen därtill anmäld med jänkarvagn. Han är loppets stora fidus och ett måstestreck för den som vill gå utanför vår topptrio.

Rank:

A: 4-9-3 B: 6-10-5-7 C: 1-2-12-8-11

Spetsstriden: Om man vill köra i ledningen med In Line Tooma så kan han ta emot Swagger, men vi har svårt att se att man går på den linjen i såhär tuff konkurrens.

Avd 7 – Sundsvall Open Trot, 2.140 meter autostart

 • Very Kronos har det inte riktigt studsat rätt för i år och Svante Båths stjärna är segerlös efter sju starter. Nu har han haft en del otur i de två senaste loppen och även om hästen givetvis är lite känsligare än många andra så känns det inte som galopperna varit enkom hans fel utan tvärtom har han blivit generad eller direkt störd. Nu rycker Båth alla skorna igen, det bara måste bli full laddning i jakt på tät och därifrån blir han hästen att slå om taktiken lyckas.
 • Milligan’s School kom igenom perfekt i Åby Stora Pris efter att Ulf Eriksson stått för en hejdundrade start. Väl i tät ångade han på i högt tempo hela vägen och vann på nya världsrekordet 1.11,9a/3.140 meter. Skulle Click Bait vinna starten lär han fullt naturligt lämna över taktpinnen till Milligan’s School per omgående och då är det istället Milligan’s School som sitter på trumf.
 • Who’s Who galopperade efter 250 meter på Åby när det var lite strid om positionerna. Dessförinnan har han vunnit två Grupp I-lopp på mycket övertygande vis och sjuåringen känns i det närmast komplett numera då han även visat prov på god startsnabbhet.
 • Gareth Boko har det inte ”maxat” för riktigt efter Elitloppet positionsmässigt. Han är bara medelsnabb iväg för klassen, men skulle han komma ner i ett bra slagläge och kunna spara speeden är han långt framme.
 • Hickothepooh tror vi blir av med ledningen, men Finlandia Ajo och Ulf Thoresen International-vinnaren har chansen att överraska på nytt bara luckan kommer.

Rank:

A: 3-8-4-5 B: 1-10-6 C: 2-9-7

Spetsstriden: Här kan loppet avgöras. Öppnar Very Kronos så bra som han gjorde förra året i flera lopp så kan han faktiskt hålla ut Click Bait. Skulle däremot den sistnämnde komma förbi så tror vi att man överlåter ledningen till Milligan’s School i skede två. Inte för att det är en stallkamrat utan för att det är en väldigt bra häst!

Fakta

V75-FÖRSLAGET 28 AUGUSTI

Avd 1: 12 Admiral As (2,5)
Avd 2: 1,2,3,6,7,8,9,10 (4,11)
Avd 3: 8 Månlykke A.M. (5,2)
Avd 4: 1,3,6,7,11,13,14,15 (9,12)
Avd 5: 3,4,6,8 (2,7)
Avd 6: 3,4,9 (6,10)
Avd 7: 3,4,5,8 (1,10)

3.072 rader / 1.536 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Spiken går ner i klass

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Roger Walmann-tränade Sidney Celeber och Kim Eriksson vid triumfen på Solvalla den 20 juli. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Det är mångas favoritbanor som delar på onsdagens V86-omgång. Solvallas fyra lopp och Åbys fyra dito utgör det stora streckspelet och vi hämtar ett singelstreck på vardera bana.

Anrika fyraåringsloppet S:t Leger (V86-3) har inte lockat fullt fält utan det är blott åtta deltagare som gör upp över tre volter.
Som vi läser loppet vinner Robert Berghs Samson starten och därifrån gjorde han ett topplopp i näst senaste starten på Åby. Har han skakat av sig det misslyckade Derbykvalet så tror vi på leverans.

Någon Derbyfinal blev det inte heller för Sidney Celeber (V86-8), men någon extra veckas ledighet kan bara gjort honom gott då han var aningen sämre i just derbykvalet.
Dessförinnan har han gjort två riktiga toppinsatser och när han nu går ner i klass åter så tror vi att han är redo för en ny seger bara han slipper göra allt jobb själv på ledarens utsida.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor till Solvalla och Åbys tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Roliga och troliga

 • Niky Flax (V86-1) gick starkt i Frankrike under vintern. Han kördes på väntan i återkomsten på Axevalla och avslutade riktigt bra som trea via 1.09,5 sista 800 meterna. Här har han ett perfekt utgångsläge för att kunna få en fin position i främre träffen; sannolikt kan det bli vinnarhålet. Vi förväntar oss att han levererar på open stretch!
 • Samson (V86-3) har gått felfri i tre av sex starter i Robert Berghs regi och då har det blivit seger varje gång. Som vi läser loppet vinner han starten här då han uppträder stabilt och fint ur volten. Tre varv är inget som bekymrar honom och vi tycker det finns högt spelvärde på Samson i ett jämnstreckat lopp.
 • Det är ett riktigt långskott vi lanserar i Brenda Grif (V86-5) som gör debut i Magnus Dahléns regi, men alla tycks glömt bort vilken duglig springare detta är. Hon var tvåa i en Diamantstofinal under fjolåret och det finns viss chans för henne att få vinnarhålet på antingen favoriten Kirsi Boko eller Sverigedebutanten Black In Black. Därtill är det anmält med jänkarvagn på och som närmast ospelad är hon värd en varning.
 • Sidney Celeber (V86-8) var aningen sämre i Derbykvalet senast på Jägersro och det är möjlgit att långresan satte ner honom en aning. Vi påminner om de toppinsatser han gjort tidigare under året såsom vid andraplatsen bakom Selected News i Örebro i maj eller vid tredjeplatsen i Mantorp bakom Önas Prince och Elegant Ima. Nu går han ner i klass och vi tror att han är en vinnare ånyo ”bara” dödens kan undvikas.

Betrodda som lever farligt

 • Vikens High Yield (V86-1) vann ett silverförsök från tät i Halmstad, men har därefter gått sig trött från samma position i två raka silverlopp. Hästen är inte helt enkel att räkna på och som klar favorit vågar vi inte ställa hon ensam i V86-inledningen.
 • Giant Shadow (V86-2) har gjort en sommar i Sverige efter en sejour i Frankrike. Vi kan inte påstå att det slagit gnistor om honom och påminner om att han inte vunnit lopp på 15 månader. Som hårt betrodd är han bara ett av flera streck i våra ögon.
 • Felicia Zet (V86-6) inledde med tre starka insatser som tvåa och det känns underligt att hon alltjämt är segerlös efter fem framträdande. Här saknas dock inte konkurrens och det finns en risk att hon hamnar utvändigt ledaren om Örjan Kihlström väljer att vara aktiv initialt. Som klar favorit är hon värd att gardera.
 • Borups Umami (V86-7) har förmodligen aldrig varit i bättre form än vad han är just nu, men det är inte säkert att det räcker ändå. Visst står han bra till i den här spårtrappan och är sannolik ledare, men nu är det ett halvvarv längre distans och de som sitter tätt inpå honom in mot upploppet kommer garanterat få chansen.
Fakta

V86-SYSTEMET 15 SEPTEMBER

Avd 1: 1,3,9,10 (6,11)
Avd 2: 1,3,4,7,8,9 (2,5)
Avd 3: 3 Samson (5,1)
Avd 4: 2,4,5 (10,9)
Avd 5: 2,3,6,7,9 (1,4)
Avd 6: 3,5,6 (9,11)
Avd 7: 3,4,5,6,7,9,10,12,13 (2,1)
Avd 8: 5 Sidney Celeber (7,2)

9.720 rader / 2.430 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Tidiga tankar: Öppen Unionskamp

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Tangen Haap vid segern i Elitkampen 2019. På lördag ska han försöka ta hem Unionskampen på Färjestad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Färjestad står som värd för veckans V75-omgång. Det handlar om det klassiska Unionstravet, men intresset från vårt västra grannland är förhållandevis svalt.

Bortsett från i Unionskampen (V75-6) för kallblod så lyser norrmännen mer eller mindre med sin frånvaro.

Det nämnda loppet öppnas upp rejält i Odd Herakles (V75-6) skadefrånvaro och kommer bli streckkrävande. Tangen Haap må vara norskfödd, men tränas på svensk mark och känns som förstahästen i lag med Erik Adielsson.

Gulddivisionen innehåller starka toppar, men bredden är direkt ljummen. Hur presterar Disco Volante (V75-3) efter tre månaders tävlingsuppehåll är den stora frågan på förhand i ett lopp där Missle Hill och Gareth Boko är de givna utmanarna.

Här kan du ta del av startlistor till Färjestads tävlingar.

Avd 1 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

Beartime kastade sig i galopp direkt när bilen släppte fältet på Jägersro. Han gör så mellan varven vilket givetvis oroar, men vid felfri avgång är han rask bakom bilen och spetsfavorit trots att Önas Nougat frontade i en 1.06-öppning senast i Gävle. Bo C. tjänade grymma pengar i Frankrike under fjolåret. Derbyfinalisten från 2018 är nu hemma hos ägaren ånyo och givetvis väldigt svårbedömd efter ett långt tävlingsuppehåll. Mas Capacity var rejäl i silverdebuten på Bergsåker och har därefter varit fyra i Finskt Mästerskap. Han har verkligen vuxit in i den höga klassen. Den norska duon Red Bar och Golden Dream M.E. kan verkligen avsluta, men risken är påtaglig att det blir för långt fram från bakspår.

Avd 2 – Klass II, 1.640 meter voltstart

Ett mycket lurigt Klass II-försök över stressiga 1.640 meter voltstart. Det är sannolikt att minst en av Mister K.O.Z., Habrik Am och Emperor som står med snäva startspår är borta på kör och som vi läser loppet ligger vägen till ledning öppen för raska Blue Frontline. Hon är dels riktigt rask själv, men körs även av en kusk som kan pricka bättre än någon annan från ett sådant här läge på Färjestad. Hon har suttit fast i Diamantstoet två gånger i följd och vi kan inte tänka oss annat än att Mikael J Andersson ger henne chansen att löpa linan ut denna gång. Bakom henne kryllar det av hästar som är minst lika kapabla och det här loppet är verkligen inte lättlöst. Constant Caviar tycker vi höll bra som tvåa i Östersund i ett lopp som inledes och avslutades i mycket högt tempo och Perfect Score Ås blir bara bättre och bättre hela tiden.

Avd 3 – Gulddivisionen, 2.140 meter autostart

Disco Volante återkommer efter att fått en tävlingspaus över sommaren. Normalt sett är han så rask iväg att han håller upp innerspåret och då är den spetsälskande åttaåringen svårfångad för de övriga. Missle Hill gjorde ett jättebra lopp över ovan distans i Rättvik. Frågan är bara hur Örjan Kihlström ska lägga upp det här loppet för laddar han från start är risken påtaglig att han blir kvar på ledarens utsida. Gareth Boko är bara medium initialt och hamnar ofta på vingel. Hästen ser fortsatt formstark ut, men han blir alltid sårbar på grund av just hans förmåga att hamna småsnett till i loppen. Mellby Free såg kraftigt förbättrad ut i Sundsvall. Kan hon hålla rygg på Disco Volante och utmana om luckan kommer vid upploppets början?

Avd 4 – Unionsstayern, 3.140 meter voltstart

Ett lurigt stayerlopp där det är svårt att sia om vem som blir favorit. Ornello var klart positiv senast i Halmstad, men sköter så långt ifrån varje gång. Fuxen är svår att räkna på och vi vågar inte lägga alla ägg i samma korg. Kennedy är en häst som tilldrar sig vårt intresse. Han gynnas av distansen och passar bättre i sådana här uppgifter än i likastartslopp i STL-sammanhang. Låt oss påminna om att han var fyra i Malmö Stads Pris den 27 juli. Bransbys Juke Box stämde det väldigt bra för senast på Solvalla då han fick gratisledning under slutvarvet. Här blir vägen fram sannolikt svårare. Den norska duon Orlando G.M. och Dream Builder känns bara svårbedömda i sammanhanget, men inte glödheta vid en första anblick.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

Ett riktigt bra Klass I-försök. Bugatti Miles är en ständig surrhäst och han har också hög kapacitet. Hästen fick ett blytungt lopp senast i Eskilstuna, men visade härlig skalle då han likväl avgjorde. På en snabb Färjestadoval och i jämnare omgivning är det svårare att göra allt jobb själv och avgå med segern. Forever Shadow var fyra i finalen av Danskt Travderby. Han gick helt okej då och även om detta lopp är bra så går han ner något i klass. Tattoo Avenger och S.G.Sherman vann båda under V75-dagen på Bergsåker. Den sistnämnde går upp i klass och känns bortlottad. Mandela Zon var ”allas” drag i våras i STL-lopp. Nu återkommer han efter dubbla strykningar och lång frånvaro vilket gör honom väldigt svårbedömd.

Avd 6 – Unionskampen, 2.140 meter autostart

Med Odd Herakles på skadelistan så öppnas högsta klassen för kallblod upp. Tangen Haap är i toppslag och har slagit eliten flera gånger om tidigare. Han är ett givet streck i loppet, men det är fler om budet. Åsrud Vilja går bra varje gång och har visat att hon klarar av att möta och matcha de bästa pojkarna. Kleppe Fanden ser ut att vara tillbaka i toppslag och måste räknas. Våler Nikolai kan man tycka ska få det tufft mot de allra bästa, men han lyfter undan för undan. Troll Solen har en stark sommar bakom sig och kan också duga trots svårt spår.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.640 meter autostart

En lömsk avslutning. Gogobet Sisu ska normalt sett vinna ett sådant här lopp, men vi tycker inte att det slog gnistor om honom i spurten senast på Bergsåker. Nej, vi hade förväntat oss mer och ser honom bara som en av flera med chans i nuläget. Oracle Tile stämde det ganska bra för senast på Åby, men hästen avgjorde på ett tilltalande vis och är förhållandevis rejäl. Four Guys Dream flög fram i spurten senast på Axevalla och ska normalt sett vara vassare med loppet i kroppen. Starbec’s A.to Z. gynnas bara av att möta bra motstånd. Han följer med i alla tempo och brukar vara som bäst över upploppen. Hands Down D.E. surras det ofta om, men han har inte lyckats vinna någon av sina sju senaste starten på svensk mark.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Två åttor vår lösning

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Eddy West och Claes Sjöström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Bollnästravet arrangerar veckans V75-omgång som inte ser helt lättlöst ut. De stora favoriterna eller givna singelstrecken lyser med sin frånvaro vilket bara kittlar.

Vi har hamnat på två ”åttor” som singelstreck. Nårje (V75-2) har förvisso inte spår åtta utan bricka åtta och det kan givetvis underlätta. Nu ska han försöka plocka in 20 meter i finalen av Dubbelcupen, men det tycker vi känns rimligt utifrån hur pass bra den här hästen är. Vi har en stark känsla av att han löser sin uppgift.

I Silverdivisionen lär det sannerligen inte bli raka vägen för Eddy West (V75-6), men nu när han är nerstruken ett hack och kommer ner på spår sju kan det tänkas bli aningen enklare än vad det såg ut att bli från början.
Hästen flög fram över upploppet senast i Gävle och vi bedömer den här silverhistorien som mer överkomlig. Loppet kan bli jämnspelat och då kittlar det att gå fullt ut på Claes Sjöströms häst.

Här kan du ta del av lördagen startlistor till tävlingarna i Bollnäs.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.640 meter voltstart

 • Mellby Ironman är en svår häst att räkna på. Han blandar och ger i sina prestationer, men har tillräckligt hög högstanivå för att kunna vinan ett sådant här lopp. Hästen har tagit karriärens fem segrar från ledningen och man behöver inte ha gått på Chalmers för att lista ut vilken taktik som kommer förespråkas här. Från tät är Mellby Ironman hästen att slå; från övriga positioner är han troligtvis chanslös.
 • Final Whistle vann säkert från ledningen senast i ett lopp över tre varv på Solvalla. Hästen öppnar staibilt och snabbt, men det kan bli svårt att hålla ut vår tipsetta när han står med springspår. Final Whistle är dock så pass rejält att ledningen inte är något måste utan han kan vinna fler vägar.
 • Hunter Montana har inlett lovande i Björn Goops regi. I första starten fick han se sig besegrad av Mellby Good från ledningen medan han fick chansen för sent senast på Bergsåker via vinnarhålet och inte hann utmana. Trampar han iväg här från spår fyra i volten vilket är ett frågetecken så ska han kunna duga gott.
 • Your Dreamlove fick ett för tufft lopp senast på Åby och stumnade. Kanske satt även jätteupphämtningen från loppet gången innan på Axevalla i benen. Nu har hon haft en paus och vi förväntar oss leverans direkt när hon kommer ut på fräscha ben.
 • Reven Dejavu kördes med facit i hand för offensivt senast på Axevalla och gick sig rejält trött. Den här uppgiften ser småknivig ut från bakspår i comebacken och vi står över honom på vårt system även om han är ytterst härdad i klassen.

Rank:

A: 6-2-4 B: 9-11-1-3 C: 7-10-12-5-8

Spetsstriden: Även om Final Whistle öppnar både stabilt och ganska snabbt ur volten blir det svårt att hålla ut Mellby Ironman som skyndar sig iväg från springspår och gynnas av tät.

Avd 2 – Dubbelcupen Final, 2.140 meter voltstart

 • Nårje kvalade in till Dubbelcupen vid seger i ett försök på Hagmyren i början av juli. Då fick han långt fram, men stod för väldiga rejäla sista 700 meter klockade till 1.21,5. Gången efter på Jarlsberg blev det galopp i slutkurvan med läge på en bra placering. Hästen har superfart i kroppen för denna klass och lyckas ”bara” Björn Steinseth hålla tungan rätt i munnen så förväntar vi oss att Nårje vänder ut och in på det här sällskapet.
 • Alm Nagano släppte ledningen senast i Jarlsberg och avslutade pilsnabbt över upploppet efter att behövt backas loss. Fuxen är rätt så rask ur volten och i lag med en på svensk mark skicklig startkusk i disciplinen så kan det bli en snabb start och chans till tidig ledning. Det kan hålla hela vägen, men om Nårje står på benen hela vägen så tror vi att han är för svår att hålla emot.
 • Tangen Frikk har haft en toppsommar med starka prestationer gång efter gång. Senast på Bergsåker gick han ett jättebra slutvarv ochd et var strongt gjort att avgöra över tre varv på det sätt som han gjorde.
 • Valle Hugo besegrade Alm Nagano vid deras möte i Bollnäs den 3 augusti, men då stod hästarna lika start. Nu står Valle Hugo 20 meter bakom och det kan bli tufft för honom att jaga ikapp det tillägg.
 • Tangen Braute fick långt fram från tredje utvändigt senast i Östersund, men gick en hejdundrade speed över sista bortre långsidan och vann på ett mycket övertygande vis. Hästen är i sitt livs form och kan överraska även här om han får bra draghjälp på slutvarvet.

Rank:

A: 8 B: 6-12-10-14-3-11-13 C: 1-2-5-7-9-4

Spetsstriden: Klar fördel Sölvseds Atlas på startvolten, men vi tror att Mats E Djuse ryggar den av Alm Nagano och Nårje som kommer fram först.

Avd 3 – Klass II, 1.640 meter autostart

 • Santos de Castella fick ett tufft lopp i comebacken i Gävle där han precis som nu var ute i ett Klass II-försök. Jörgen Westholm skickade fram hästen utvändigt ledaren inför slutrundan och därifrån tog hästen striden på ett mycket bra vis även om det inte räckte för att besegra Sourire Frö. Det här loppet är inte värre och lyckas Westholm trycka sig förbi de snabba, invändiga hästarna sitter han tveklöst på trumf.
 • Daniel Wäjersten tränar och kör Clandestine. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

  Clandestine tycker vi blir alldeles för bortglömd. Hon har fått en tilltufsad resultatrad då det kommit felsteg när hon testats i årgångslopp, men vid segrarna i mer vardagsbetonade gäng har hon verkligen övertygat på oss. Sättet hon avgjorde på i Gävle den 15 juni via 1.09,5 sista 700 meterna var riktigt övertygande och vi tror inte att hon är sämre än någon annan i det här loppet. Rygg på ledaren vore guld för Readly Express-dottern och kommer ”bara” chansen så…

 • Loveyouecus lär ta striden om en placering långt fram i fältet likaså. Han avgjorde från vinnarhålet i minicomebacken på Färjestad och vi tycker att den här uppgiften ser lämpliga ut för honom än vad de andra Klass II-lopp han varit ute i under våren och sommaren har gjort.
 • Grand Canyon Sisu är bra och mycket tyder på att det finns mer utveckling i hästen. Han känns inte maxad på något vis även om skorycken kommit nu på sistone och sett ut att ge en växel till. Hästen är inte löpningsberoende, men självklart är det utmanande att inleda från spår elva i ett sådant här lopp där andra halvvarvet mycket väl kan komma att gå ganska långsamt.
 • Double O.Seven lyckades inte hålla emot S.G.Kingstone senast på Bergsåker, men får med beröm godkänt för den andraplatsen. Hästen är rask iväg, men att nå ledningen från spår sju blir svårt.

Rank:

A: 4-1-2 B: 11-7-8-9-3 C: 12-10-5-6

Spetsstriden: Clandestine är raskare iväg än vad gemene man tycks tro, men det kan ändå bli kämpigt att hålla ut Loveyouecus samt Santos de Castella.

Avd 4 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

 • Stangerinthenight var duktig vid dödenssegern i Östersund i augusti och följde upp den med en stark insats bakom Coin Perdu senast på Bergsåker. Hon är riktigt tuff för att vara ett sto i den här klassen och vi kan se Daniel Wäjersten ta sikte mot dödspositionen per omgående bara han lirkar iväg henne i rätt gångart Det gick i alla fall vägen från samma startspår senast så vi har ingen anledning att tro att det inte ska gå nu.
 • Muzzle The Yakker kan vi se bjuda på strid om Strangerinthenight tappar lite mark från början och det dröjer innan hon kommer fram utvändigt. Hon hamnade på vingel senast på Bergsåker och fick backas ner i kön, men fullföljde starkt i skymundan och såg inte tom ut över målgången. Lyckas Örjan Kihlström få henne att hålla upp innersniffen så är hon hästen att slå för de övriga.
 • Liquify’em lär dock utmana från början i lag med en startsnabb kusk. Hon fick chansen för sent senast i Skellefteå för att kunna utmana om segern, men sköt till helt okej. Från tät höjer hon sig ett snäpp vilket statistiken stärker; samtliga tre segrar är tagna från ledningen.
 • Alfredo Sauce hade varit med och slagits om topplaceringarna senast i Diamantstofinalen om hon inte galopperat kort före mål. Vid segern i Kalmar i juni fick hon spara speeden fram tills upploppet och vi kan se henne slå till om så blir fallet på nytt.
 • Pappajonnys Ilse galopperade bort sig tidigt senast på Romme och fick aldrig visa vad hon kunde den dagen. Hon gjorde ett topplopp i Diamantstofinalen gången innan och tillhör outsiderskaran.

Rank:

A: 9-1 B: 6-10-13-15-8-4-14-5 C: 11-3-7-2-12

Spetsstriden: Vi tror att Muzzle The Yakker ska kunna öppna riktigt bra från ett sådant här startspår och bedömer det som ”femti-femti” att hjon håller ut Liquify’em.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Eddy West vann ett silverfösök redan i början av augusti. Då fick han göra allt jobb själv sista 800 meterna, men brottade likväl ner sina konkurrenter. Senast i Gävle hannade han ”åt råttarna” och satt ett tag som åttonde häst i andraspår, men avslutningen till fjärdeplatsen var av absolut bästa märke. Han är väldigt svår att stå emot när han får gå på sista 700 meterna så här handlar det om att Eddy West ska komma ner i en vettig position och ”morska upp sig” fram tills dess.
 • Digital Dominance tog dödens halvvägs in i comebackloppet senast i Bollnäs. Han höll starkt bakom Cyrano de B. utan att bli riktigt hotfull och ska säkert gå framåt med det loppet i kroppen. Femåringen har bättrat på sin snabbhet successivt under året och vi har all anledning att tro att han ska hinna med även över full väg numera.
 • Van Gogh Z.S. fick för långt fram senast i Gävle precis som Eddy West, men även han avslutade storstilat över upploppet. Allra vassast tycker vi att han är när han får gå. ledningen, men dit kan det bli tufft att nå denna gång.
 • Morotai Degato fick dra tåget i det flera gånger omnämnda Gävleloppet. Han höll tills mitt på upploppet och gjorde en helt okej insats. Lyckas Oskar Kylin Blom komma ner i vettigt slagläge med honom och spara speeden lite längre är inte hästen utan chans.
 • The Bald Eagle fick se sig regelrätt besegrad senast i bronsfinalen på Åby. Det är ingen gigantisk skillnad att kliva upp till silver och som spetshäst har han vissa möjligheter.

Rank:

A: 8 B: 10-4-6-1-12-9 C: 2-3-7-11

Spetsstriden: The Bald Eagle gynnas av strykningen på Mr Clayton J.F., men det gör även Morotai Degato som kommer ner ett hack. Riktigt lurigt de två emellan!

Avd 6 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Moses har gått bra mest hela året och var inte sämre i tävlingsdebuten i Håkan K Perssons stall. Från ledningen drog han ifrån sina konkurrenter och vann väldigt enkelt på 1.11,2a/1.640 meter utan att behöva spela ut hela sitt register. Sexåringen ska normalt sett gå lite framåt med det loppet i kroppen, men däremot kan det vara upptaget i ledningen denna gång.
 • Speedy Tilly gynnas nämligen av att gå i tät. Han har tagit sju av sina nio segrar från den positionen och vaknar till på ett annat vis när han får löpa först. Senast på Bergsåker stod han fel till bakom bilen och kom aldrig till i loppet så det drar vi bara ett streck över.
 • Tale Of Jacks fick chansen för sent senast i Gävle, men sköt till bra som trea och visade att den toppform han haft under sommaren består. Han har rygg på en startsnabb konkurrent och måste räknas med chans.
 • Riptide R.D. avslutade helt okej när luckan kom i Örebro, men kanske kanske var han aningen vassare tidigare i somras då det sprutade form ur öronen på sexåringen.
 • Xanthis de Roi gjorde ett strongt lopp bakom Swagger i Sundsvall och känns bara gynnad av att det är ett halvvarv längre denna gång.

Rank:

A: 5-3-10 B: 9-4-11-12-6-7 C: 1-2

Spetsstriden: Speedy Tilly är gynnad av att gå i tät och Per Lennartsson lär göra allt som står i hans makt för att överta från B.T.’s Viclando eller Mission Beach.

Avd 7 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Milliondollarrhyme stod för en toppinsats i Rättvik där han dundrade till tät och höll hela vägen trots att han rusade på i 1.09,5-tempo hela vägen. Senast i Gävle satt han åter i tät, men han blev lite skarp efter hand under loppet och tappade segern på det. Här är förutsättningarna lämpliga och gör han om insatsen som i Rättvik blir han givetvis svårslagen, men vi vågar inte lita helt på hästen.
 • Click Bait är en startkatapult av guds nåde och vi kan inte tänka oss annat än att Per Lennartsson går ”all in” trots att han har spår sju bakom vingen. Senast blev han utsvarad och och fick ta en position i andraspår varifrån han aldrig riktigt kom till i loppet. Hästen frontade faktiskt efter 300 meter från spår åtta vid segern på Hagmyren den 31 juli och vi kan se ett scenario där han lyckas komma förbi även om det givetvis inte blir enkelt.
 • Brother Bill var inte riktigt lika bra senast i Mantorp som han var gången innan i Henning Mårthans Minne i Rättvik. Femåringen skulle faktiskt kunna vinna det här loppet från dödens om han tävlar på sin toppnivå och det faktum att han inte startat på fem veckor behöver inte alls vara negativt; Brother Bill har presterat efter paus förr.
 • Diamanten fick spara speeden senast på Bergsåker när han fick rygg på Global Adventure och det utmynnade i en väldigt säker seger. Med rätt klaff är han med i matchen igen.
 • Milligan’s School hade varit brakfavorit från framspår, men från spår tolv blir det bekymmersamt för Åby Stora Pris-vinnaren.

Rank:

A: 3-7-5 B: 10-12-6-11 C: 2-1-9-4

Spetsstriden: När Click Bait hamnat så pass långt ut som på bricka sju blir det svårt att komma förbi Milliondollarrhyme; i synnerhet när Brother Bill finns med där emellan också och behöver köras för position.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 11 SEPTEMBER

Avd 1: 2,4,6,9 (11,1)
Avd 2: 8 Nårje (6,12)
Avd 3: 1,2,4,7,8,11 (9,3)
Avd 4: 1,9 (6,10)
Avd 5: 8 Eddy West (10,4)
Avd 6: 3,4,5,6,7,9,10,11,12 (1,2)
Avd 7: 3,5,6,7,10,11,12 (2,1)

3.024 rader / 1.512 kronor