Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Annandagsgott med Algot

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Daniel Wäjersten kör ett av våra två singelstreck på V75-spelet. Foto Mia Törnberg
Daniel Wäjersten kör ett av våra två singelstreck på V75-spelet. Foto Mia Törnberg

Det är dags för de traditionsenliga STL-finalerna på Solvalla under annandagen. Gulddivisionsfinalen (V75-3) har stundtals varit rätt så sömnig den här tävlingsdag, men i år är det roliga toppar med i startlistan.

Very Kronos sticker tveklöst ut, men Disco Volante har visat bra fart vid sina toppinsatser i slutet av detta år och Nadal Broline tycks åter vara på helt rätt väg.

Spikarna sparar vi tills slutet. Algot Zonett (V75-6) hade vi i princip bestämt oss för att spika i det här loppet när han gick i mål senast på Bergsåker. Nu fick han ett bra utgångsläge över en passande distans och då fanns det ingenting att tveka på.

I avslutningen har Vikens High Yield (V75-7) en lämplig uppgift. Visst är det tufft att vinna en silverdivisionsfinal från bakspår, men Love You-sonen är riktigt bra och tål att vandra den långa vägen om så krävs.

Här kan du ta del av startlistorna till Solvallas V75-tävlingar.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Avd 1 – Stayerlopp, 3.140 meter voltstart

 • Vikens Dome har bara förlorat i felfritt lopp vid ett tillfälle hos Robert Bergh. Då gick han ett starkt lopp från dödens som trea över just denna distans och föll med flaggan i topp. Vi tippar på att Robert Bergh är aktiv direkt här, försöker pressa sig till ledningen och då är Vikens Dome hästen att slå för de övriga. Låt oss därtill påpeka att han presterade fint på skor i senaste starten och tycks hantera det väl.
 • Exaudio Vici vann ett bronsdivisionsförsök på Jägersro i november och hade kunnat starta i dess final denna dag, men Katja Melkko har helt enkelt valt det här loppet istället då hästen är väldigt gynnad av längre distanser. Han har visat att han tål att gå den tunga vägen om så krävs och det känns rimligt att han ska kunna matcha Vikens Dome även när han står 20 meter bakom.
 • Racing Brodda fick för långt fram förra onsdagen på just Solvalla, men avslutade bra i skymundan som trea bakom Disco Volante och On Track Piraten. Fjolårets Stochampionatstvåa står distansen utan problem, men att ta in 40 meter på Exaudio Vici och ytterligare 20 på Vikens Dome blir en utmaning.
 • Mirakel Håleryd var ute på en extremt krävande bana senast på Färjestad och det loppet kan man bara glömma. Det är svårt att bedöma vart han står för dagen, men i sina ljusa stunder har han visat rätt dugliga takter och det kittlar lite att han står ensam med Björn Goop på startvolten.
 • Global Unspoked gör väldigt sällan en dålig insats. Över tre varv är det gynnsamt om man kan spara en och annan meter på vägen, men det vet Kim Eriksson givetvis om. Sitter hästen dugligt till när 300 meter återstår så tror vi han finns med på målfotot.

Rank:

A: 6-10-13 B: 1-9-5-11-4-8 C: 7-2-3-12

Spetsstriden: Mirakel Hålleryd frontar givetvis och kan få Vikens Dome över sig i ett tidigt skede.

Avd 2 – Klass II-final, 2.140 meter autostart

 • Trumpie vann sitt klass II-försök från ledningen på Bergsåker utan att behöva spela ut hela registret. Han trivs bra i den positionen, men det ska även sägas att han har förlorat några lopp från tät och det är inte givet att han bara upprepar den senaste segern nu när det handlar om final och konkurrensen hårdnar en aning. Vi säger just en aning för detta klass II-försök är inte obegränsat bra på något vis, men lite tuffare än Bergsåkersförsöket är det trots allt.
 • Jaramaz Boko fick gå utvändigt om just Trumpie under slutvarvet senast och höll bra. Erik Adielsson kör på nytt och det tror vi är gynnsamt. Nu har han fått lära sig hästens kunnande och förmågor och vi blir inte förvånade om han får ut ytterligare lite ur stoet i det här loppet.
 • Vicar kom fram vettigt i ryggar senast på Romme och avgjorde snyggt över upploppet. Hästen är under stadig utveckling och nu är det anmält med jänkarvagn vilket därtill är lite kittlande.
 • Stepping Moneyboy har gått ifrån att vara en bra vardagshäst till att även hävda sig i sådana här sammanhang. Han höll starkt bakom Ol Dono Lengai senast på Åby som säkert hade varit brakfavorit om han startat i det här loppet och får inte räknas bort.
 • Thai Knight gick helt okej i sitt klass II-försök på Bjerke den 17 november bakom Pallaton (struken i det här loppet). I genrepet hamnade han i en trött rygg och kom bort helt så det loppet kan man bara dra ett streck över. Nu körs han av Björn Goop för första gången vilket givetvis kittlar.

Rank:

A: 2-5-6 B: 3-8-9-1-4 C: 11-10-7

Spetsstriden: Trumpie kan bli rejält utmanad av Morotai Degato. Vi tror att den förstnämnde håller ut, men det kan kosta en del kraft.

Avd 3 – Gulddivsionen final, 2.140 meter autostart

 • Very Kronos gör för andra gången i december sin sista start för året. Hästen var helt enkelt dunderfräsch efter Åbystarten den 5 december och med det här loppet på hemmaplan innan vintern gör entré på allvar så kunde inte Svante Båth låta bli att starta hästen. Vi förstår honom och hade spikat Very Kronos från alla startspår utom just det han nu fick i form av bricka ett. Det föreligger en galopprisk in mot första kurvan oavsett om Erik Adielsson tar det lugnt eller om han laddar då ”innerslicken” är riktigt stressig för hästarna och därför väljer vi helt enkelt att gardera.
 • Disco Volante blev regelrätt besegrad av Very Kronos på Åby i början av månaden, men studsade tillbaka snabbt i genrepet inför detta lopp. Då var han riktigt bra och vann helt överlägset från ledningen. Känslan är att Disco Volante trivs bäst på just Solvalla numera och blir det ett scenario där Very Kronos kommer bort ur loppet är sannolikt Disco Volante hästen att slå för de övriga.
 • Selmer I.H. var jättebra vid guldsegern på Bergsåker och tycks vara tillbaka med besked. Det här blir han första start mot riktiga toppar på ett tag och det ska bli spännande att se hur han presterar.
 • Nadal Broline höll starkt från dödens i lördags. Nu startar han tätt vilket vi bedömer kan ge både en skjuts framåt i prestationsnivå, men även kan bli ett problem då hästen varit skör och är lite till åren kommen.
 • Esprit Sisu gick en stark upphämtning efter galopp i det lopp som Selmer I.H. vann på Bergsåker. Daniel Wäjersten har jobbat med hästen en längre period nu, lär sig honom hela tiden och det kommer säkert kunna resultera i något positivt över tid. Esprit Sisu är en skrällaspirant.

Rank:

A: 1-3 B: 10-12-4-5-8-7 C: 9-6-11-2

Spetsstriden: Om Very Kronos har vaknat på en sådan sida att det är han som bestämmer så har nog inte Erik Adielsson mycket annat till val än att låta hästen springa iväg i högt tempo från start. Det kan resultera i att han tar ledningen, men även att han blir överladdad och galopperar in mot första kurvan vid utmaning av startkatapulten Disco Volante. Lurig inledning!

Avd 4 – Diamantstoet final, 2.140 meter voltstart

 • Devs Daffodil fick lägga en tuff speed senast på Vincennes för att komma till tät och höll med tanke på det okej som trea. Gången innan vann hon ett försök till just Diamantstoet på ett snyggt vis och dessförinnan var hon trea i Stoeliten. I det sistnämnda loppet tävlade hon med skor på hovarna och klarade av det utan problem så vi förväntar oss leverans från henne här också. Trots 40 meters tillägg är hon vår förstahäst.
 • Alhambra Mail körde Carl Johan Jepson snyggt med senast på Åby och stoet tackade genom att spurta till seger. Nu lär man få sätta på en vanlig sulky då det handlar om voltstart, men vi ser inte det som hela världen och förväntar oss en minst lika bra prestation från Alhambra Mail i det här loppet.
 • Kali Smart fick ge sig mot Tessy d’Ete sista 50 meterna i Halmstad i lördags, men höll starkt. Gången innan slog hon nytt svenskt rekord för treåriga, utländska ston när hon vann försöket till just Diamantstoet. Får hon överta ledningen i ett tidigt skede kan hon sälja sig dyrt.
 • Valetta fick trodde vi var på retur, men hon var jättebra senast på Solvalla efter att fått göra allt grovjobb själv. Lyckas Björn Goop sätta henne i rygg på Devs Daffodil och få den draghjälpen så är det inte omöjligt att Valetta är med och strider om segern.
 • Gal Gadot Racing gick en stark upphämtning lite i skymundan på Bergsåker och får inte underskattas!

Rank:

A: 12-5-2 B: 13-4-11-1-8-10 C: 3-9-7-6

Spetsstriden: Ella Pace tar nog ledningen initialt, men vi tror att Kali Smart tar över efter första kurvan.

Avd 5 – Klass I-final, 2.140 meter autostart

 • Astronacente Zac var vi aningen besvikna på vid Åbystarten där vi tyckte att han borde hållit undan för Axel Ruda, men han hade verkligen steppat upp med det loppet i kroppen. I lördags spårade han hela vägen i Halmstad och såg väldigt stark ut över målpassagen. Lyckas hästen hålla upp innerspåret utan att det kostar för mycket eller att han blir het på kuppen så blir han svår att lugga.
 • Eddy West fortsätter gå från klarhet till klarhet. Han fick närmast omöjligt långt fram vid klass I-starten i Gävle näst senast, men borrade bara ner sig och avgjorde över upploppet. Genrepet i Bollnäs gav ett fortsatt gott intryck och vi räknar med att han är med i striden även här oavsett vad han än får för löpningsförlopp.
 • Oracle Tile gick ett mycket bra lopp vid försökssegern på Bjerke och höll även starkt senast i genrepet bakom Vitro Diablo. Den här hästen har en så pass hög högstanivå att vi i princip blir överraskade varje gång han inte vinner travlopp i nuvarande klass, men han skiftar aningen i sina prestationer och rankas ner något på det.
 • Gardner Shaw tog sin fjärde seger på de fem senaste starterna senast på Solvalla. Det såg dock inte riktigt lika övertygade ut som det gjort dessförinnan och nu när det därtill tvingas på bakskor så rankas han ner något.
 • Gooner fick bestämma i ledningen i försöket och gick undan till säker seger före Danilo Brick. Den duon står besvärligt placerade här, men är båda så pass bra hästar att de inte kan räknas bort.

Rank:

A: 1-5-2 B: 6-11-4-3-8 C: 7-10-9-12

Spetsstriden: Astronascente Zac höll ut Sweetman vid deras möte i Halmstad i lördags. Innerspår är alltid lite speciellt att accelerera ifrån, men vi tror ändå att den förstnämnde lyckas på nytt.

Avd 6 – Bronsdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Algot Zonett var strålande bra som trea i klass I-finalen i november och följde upp det med en andraplats hemma på Bergsåker över opassande kort distans. Hästen gick strålande bra då och har verkligen utvecklats på alla plan. Att det är ett halvvarv längre distans denna gång talar till hans fördel och med tanke på vilken positiv kurva hästen har så tror vi att det är dags för honom att få vinna nu igen.
 • Van Gogh Z.S. fick ett stentufft lopp senast på Solvalla i den bronsfinal som Farlander Am vann. Hästen fullföljde starkt som trea och det ska bli spännande att se om han presterar på samma nivå nu med en dryg månads uppehåll mellan starterna. Däremot är vi lite tveksamma till hur hästen kommer att hantera tävlande med skor på alla fyra hovar i en så här hög klass.
 • Merritt besegrade stallkamraten Algot Zonett senast på Bergsåker efter att klämt i med 1.10 sista 800 meterna. Det blev långt fram då, men han bet i jättebra över spurtrakan. Blir det överpace på det här loppet och han får hygglig draghjälp så utesluter vi inte alls att Örjan Kihlström kan sitta bakom vinnaren.
 • Speedy Tilly fick lägga en viss speed senast på Åby för att komma till ledningen, men kanske att vi ändå hade förväntat oss lite mer från hans sida i slutskedet. Det kan vara så att hästen är vassare med ett rygglopp och stämmer det bara någorlunda från bricka sju så kan vi se honom överraska.
 • Miracle Tile är loppets troliga ledarinna, men frågan är om Erik Adielsson verkligen vill köra henne i den positionen mot såhär pass tufft motstånd. Hennes moral har stundtals sviktat, men senast tålde hon att lägga speeden relativt tidigt och ändå hålla hela vägen vilket var ett steg i helt rätt riktning.

Rank:

A: 4 B: 5-11-7-1-3 C: 6-2-10-9-12-8

Spetsstriden: Det blir svårt för de utvändiga att rubba innerspåret Miracle Tile på ledningen. Vi kan se Van Gogh Z.S. testa för att få överta i ett tidigt skede, men även Global Tailwind om Rikard N Skoglund vågar ladda igen efter galoppen senast.

Avd 7 – Silverdivisionen final, 2.140 meter autostart

 • Vikens High Yield har studsats tillbaka med besked under senhösten och inledningen av vintern. Han vann sitt försök till denna silverdivisionsfinal med lätthet från ledningen och såg stark ut hela vägen in till mål. Nu är förutsättningarna annorlunda med bakspår och lite vassare motstånd, men hästen är så pass bra att vi tror han reder ut detta också.
 • Heading Reference fick göra allt jobb själv i silverförsöket på Bergsåker, men tog den striden och avgjorde på ett riktigt övertygade vis. Han vann en silverfinal även i september på just Solvalla och måste räknas med chans här bara han kommer till från åttondespåret.
 • Hickothepooh besegrade ett ganska dugligt gäng från dödspositonen senast på Bjerke. Det var ett bra genrep inför det här loppet och nu körs han av Örjan Kihlström för första gången. Att hålla upp innerspåret kan bli svårt, men oavsett vilket bör han få en bra löpning i draget och då är han på intet vis utan chans.
 • Night Brodde överlät med ledningen med senast till Vikens High Yield. Det var helt rätt melodi för han var chanslös att haka på sista biten. Medeldistans passar bättre och skulle man mot förmodan hitta till tät igen utan att det kostar för mycket så testas säkert Night Brodde i den positionen.
 • Dom Perignon testade man och körde i ledningen senast på Bergsåker. Han höll helt okej som tvåa, men vi vill påstå att han är effektivare med ett rygglopp. Då kan han följa med i princip alla hästar och stämmer det perfekt är han inte heller chanslös i ett sådant här lopp.

Rank:

A: 10-8-1 B: 2-3-6-5 C: 9-4-7-11-12

Spetsstriden: Det kan bli svårt för Night Brodde att hålla ut Dom Perignon och Always On Time.

Fakta

V75-FÖRSLAGET 26 DECEMBER

Avd 1: 6,10,13 (1,9)
Avd 2: 2,3,5,6,8,9 (1,4)
Avd 3: 1,3,10,12 (4,5)
Avd 4: 2,4,5,11,12,13 (1,8)
Avd 5: Samtliga tolv hästar (1,5)
Avd 6: 4 Algot Zonett (5,11)
Avd 7: 10 Vikens High Yield (8,1)

5.184 rader / 2.592 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Barfota utan strumpor och skor…

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Flemming Jensen startar spännande hästar inom Åbys V75-omgång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Flemming Jensen startar spännande hästar inom Åbys V75-omgång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På lördag stundar årets första V75-dag där det kommer vara tillåtet att hästarna tävlar utan skor. Vid en första anblick går det att finna flera hästar vars tränare väntat in just denna dagen av matchningen att döma.

Ett tydligt sådant exempel är Rickard Svanstedts Baron Gift (V75-3) i Gulddivisionen. Hästen gjorde bokslut för fjolåret i början av november och återkommer nu när det ånyo är tillåtet att tävla utan skor.

Att Flemming Jensen är en ”barfotaman” är ingen nyhet och han ser också ut att ha fina förutsättningar med två hästar.
Såväl Slide so Easy (V75-3) som Billi Time (V75-5) har vunnit lopp på svensk mark denna vinter och har dragit innerspår bakom bilen båda två.

Danskt, finskt, norskt och svenskt. Det är en salig blandning av nationaliteter inom streckspelet på lördag vilket både höjer svårighetsgraden och i vårt tycke glädje i den utmaning man står inför.
Nu är våren här; åtminstone i almanackan!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Åby.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter voltstart

Hälften av deltagarna möttes även i Mantorp för två veckor sedan. Då var det Beartime som drog det längsta strået och nu lär han gå från att varit underdog till att bli favorit. Ihop med Mr Clayton J.F. är han spetsfavorit från springspår, men egentligen är det frågan om någon av dem är sådär supersugen på att gå först när det finns open stretch att tillgå? Ja, då är frågan vem man ska släppa till för vi tycker oss inte hitta supermånga, formstarka, heta objekt. Mr Perfection är i gott slag, men får knappast överta. My Dream Art har stabiliserat sig och går bra mest varje gång i sin nya regi. Han skulle kunna tänkas få överta om han klarar han av startspåret. Hierro Boko och Tio Tom Jet känns båda tidiga från bakspår medan Spickleback Face är mer svårbedömd efter lite blandade resultat i Frankrike.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Blir det här vi får se lördagens största favorit i Stefan Arvidsson-tränade Lyckans Cash? Det är mycket som talar på det när stoet kommer med fyra segrar på de fem senaste starterna och det inte riktigt kryllar av tuffa damer bland konkurrenterna. Flera är dugliga, men mer eller mindre positionskänsliga till skillnad från Lyckans Cash som är mer tuff av sig. Fighter Lady har fått två lopp i sig nu på svensk mark och spurtade till snygg seger senast på Solvalla efter att byggts upp med ett rygglopp. Lorelei Marie vann två Diamantstoförsök i januari och satt fast med rubbet sparat i finalen. Archidamia gav ett vettigt intryck i debuten för Adrian Kolgjini, men motståndet var så pass svagt den dagen att det var svårt att riktigt bedöma exakt hur bra den där insatsen var. David Persson tycks trolla med det mesta och Georgia Am som står på startvolten är inget undantag. Att Stefan Persson kör kan vara ett plus då han har mer Åbyrutin (läs: open stretch-rutin) än Rikard N Skoglund.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

Slide so Easy vann väldigt enkelt senast på Jägersro och såg riktigt fin ut den dagen. Han är dock tolv år gammal och det går inte påstå att han kommer till dukat bord även om spets- och segerchansen ser ut att vara god. Floris Baldwin stod inför en svår uppgift senast när han skulle jaga från 20 meters tillägg, men vi tycker ändå inte att det var riktigt samma drag i hästen. Studsar han tillbaka snabbt och tävlar på den nivå han hållit dessförinnan är han en glödhet utmanare. Pacific Face var grym i Guldfinalen på Solvalla. Nu gör hemmahästen som framförallt är känd för sin råstyrka sin första start över sprinterdistans i karriärens 80:e framträdande!

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter autostart

Ett lurigt klass II-försök. Cassius Ima såg ut att vara på väg mot segern när galoppen kom in mot upploppet senast i Mantorp. Han tar omtag i klassen och känns verkligen inte missgynnade av den dryga distans. Lucky Truc galopperade på upploppet – även han på väg mot segern – i sin V75-start på Åby den 13 februari. Han tog snabb revansch i ett vardagslopp och måste räknas igen. Pre Calculated har lyft undan för undan och Ola Karlssons stall är i fortsatt god form. Här är det dock fler om budet och vi nämner Vision FaceLumbermans Kalle samt Incredible Wine som tänkbara utmanare bland flera.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

När Billi Time vann på Åby i december så var det självaste Oxidizer han hade på behörigt avstånd efter sig i mål. Därefter har han bärgat två segrar hemma i Ålborg och av matchningsrytmen att döma så måste vi tro att Flemming Jensen siktat mot det här loppet en längre period. Hästen har 22 segrar på 35 starter och bör rimligtvis bli svårslagen. Nouba Mom är dock ingen dålig konkurrent. Hon är faktiskt obesegrad på svensk mark med fyra segrar på fem starter och det känns som hon ska kunna gå en tid kring 1.13 redan nu. M.T.Oscar är alltjämt kvar i klassen efter att haft galoppskorna på sig för ofta och Kurri Jari Boko är ingen dålig häst även om vi helst sett honom med ett öppet startspår för att han skulle kännas riktigt aktuell såhär i sin återkomst.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Ett superlurigt Diamantstoförsök och det går verkligen förstå att det placerats på Dagens Dubbel-spelet. Ultra Bright kommer från en tredjeplats i Stoeliten och gick bra bakom Ottila Fri i en liknande proposition i Kalmar i början av året. Hon har bra form, men att plocka in 40 meter på Åby där ”alla” får chansen som sparat meter på vägen är inte enkelt. Diversity Pellini imponerade så smått i comebacken där hästen löste uppgiften trots en löpning utvändigt ledaren på slutrundan. Bazinga Cheri har verkligen lyft i ny regi. Visst har motståndet varit överkomligt, men stoet har sett jättebra ut. Då har hon körts av Carl Johan Jepson, men han väljer att kuska bakom Pär Hedbergs Garca som kommer ha många anhängare från innerspår i volten och efter andraplatsen senast på V75. Kanske blir det rentav hon som får bära på favoritskapet?

Avd 7 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

En riktigt kul avslutning då det kryllar av startsnabba hästar på framspår som lär laddas så det står härliga till i jakten på de mest åtråvärda tätpositionerna. Vi spelar en ”lillpeng” såhär i början av veckan på att det blir Echelon i rygg på Dark Roadster och stämmer det tänket har bara chans att vinna det här loppet. Cargo Door bedömer vi vara mycket gynnad av att kunna tävla barfota runt om, men från åttondespår blir det stora problem att komma till. Sweetman vann klass I-finalen på Solvalla, men felade bort sig i Mantorp. Han har utvecklats så pass mycket att vi inte kan säga att han är golvad från det här startspåret heller. Totalt sett är loppet väldigt öppet och här lär vi knappast snåla med streck när analysen är helt färdig, det är i alla fall magkänslan så här på måndagen.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

High Five-tips: Revansch i maratonloppet?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Idag kan du spela High Five ihop med Sulkysport.
Idag kan du spela High Five ihop med Sulkysport.

Styrkeprovet Prix de Paris är vinterns sista Grupp I-lopp där den samlade, äldre eliten kan göra upp.

Efter Private Loves skrällseger 2010 har samtliga vinnare av loppet varit spelade till under tio gånger pengarna och vi tror att även årets vinnare kommer hämtas från de betroddas skara.

Efter galoppmisslyckandet i Prix de France jagar Prix d’Amerique-tvåan Davidson du Pont sin första Grupp I-seger för denna vinter med Prix de France-vinnaren Delia du Pommereux som tydligast utmanare.

Vi placerar dock även en tredje häst i A-gruppen som närmat sig elithästarna undan för undan och som vi inte tror kommer skrämmas av att springa 4.150 meter. Mer om den saken i vår analys nedan!

Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysport enligt nedanstående alternativ:

Sulkysport – Kupongspel

Här håller vi oss inte till en speciell mall bortsett från systemkostnad utan här kan systemutformningen se olika ut från gång till gång. Ingen High Five-omgång är den andra lik och utifrån det vill vi kunna vara flexibla i våra val.

15 andelar á 55 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Loppanalys:

Prix de Paris (€400.000), 4.150 meter voltstart

 • 15 Davidson du Pont  kommer bli favorit i årets upplaga och det förstår vi. Hästen gjorde en strålande insats i Prix d’Amerique som tvåa bakom Face Time Bourbon på en tidsnotering som underskred det gamla löpningsrekordet och det var ingenting att säga något om att han inte lyckades ta sig förbi. I Prix de France såg han ut att vara för laddad och slog på en tidig galopp. Samma sak hände faktiskt i fjolårets Prix de Paris då hästen vändes upp i andra ledet och närmast försökte rusa över framförvarande häst. Nu gäller det sig att han håller på mattan; så ska chansen till seger vara mycket god.
  Fakta

  RANKING

  A-hästar
  15 Davidson du Pont
  13 Delia du Pommereux
  6 Diablo de Vauvert

  B-hästar
  14 Bahia Quesnot
  9 Flamme du Goutier
  8 Moni Viking

  C-hästar
  11 Tony Gio
  10 Chica de Joudes
  5 Violetto Jet
  3 Decoloration
  4 Feerie Wood
  2 Valzer di Poggio

  D-hästar
  12 Carat Williams
  7 Etonnant
  1 Hard Times

  Expandera
 • 13 Delia du Pommereux hann ifatt Face Time Bourbon i Prix de France när den sistnämnde gick in i väggen. Hon var strålande bra – ingen tvekan om det – men låt oss påminna om att hon var chanslös att hålla ryggen på Davidson du Pont i Prix d’Amerique gången innan. För oss känns inte 4.150 meter som något plus för stoet såhär på ålderns höst och här gäller det nog för kusken att packa in henne i ryggar in i det längsta.
 • 6 Diable de Vauvert fick för långt fram i Prix d’Amerique, men gick jättebra som sexa via 1.09,5 sista 1.000 meterna. Han har siktats hit efter det och då han verkar väldigt avslappnad och reglerbar i loppen så tror vi inte att distansen ska vålla några problem.
 • 14 Bahia Quesnot  har körts superoffensivt i såväl Prix d’Amerique som Prix de France, men krigat på och räddat välbetalda penningplaceringar. Stoet är så pass grundstark att hon tveklöst står distansen, men hon har sett lite väl vass ut i de senaste starterna så nu måste hon hålla sig lugnare.
 • 9 Flamme du Goutier har för den breda massan gjort sig känd som en elithäst under sadel, men låt oss påminna om att hon även är sulkymeriterad. Stoet vann två sulkylopp på Vincennes i december och slutade trea bakom Face Time Bourbon samt Feliciano i Femåringskriteriet i augusti.
 • 8 Moni Viking spurtade ner 10 Chica de Joudes senast efter att den förstnämnde fått väldigt bra hjälp av stallkamraten Express Jet. Båda hästarna är etablerade elithästar och vi påminner – om det nu behövs – om att Moni Viking slog dubbla världsrekord över stayerdistans här i Sverige under 2020.
 • 11 Tony Gio har startat sporadiskt i vinter. Det har blott blivit tre framträdande och i Prix d’Amerique var hästen totalt anonym i kön hela vägen. Siktet har hela tiden varit inställt mot Prix de Paris; ett lopp den här hästen tycks älska då han slutat tvåa i de två senaste upplagorna. Det ska sägas att hästen inte känns lika hungrig längre, men han gick helt okej som sexa i Prix de Bretagne så bäst-före-datum är inte helt passerat även om man tycks tänkt avsluta karriären efter denna start.
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Dagen är kommen

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Örjan Kihlström kör ett av våra två singelstreck inom lördagens V75-omgåg på Romme. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Örjan Kihlström kör ett av våra två singelstreck inom lördagens V75-omgåg på Romme. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Rommetravet arrangerar årsinledningens sista V75-omgång där det råder skotvång. Något som lätt hade kunnat orsaka en markant kvalitetssänkning rent sportigt då man kan tänka sig att många kunde vänta med att starta till STL-loppen som stundar inom de närmsta veckorna, men vi tycker inte omgången känns kall på något vis.

Den där riktiga känslan av att utdelningen kommer skjuta i höjden har vi inte utan det hela känns mer ”medelsvårt”.

Vi väljer att spika B.W.Rune (V75-2) i kallblodsdivisionen som har etablerat sig som en absolut topp inom rasen och nyttjar därtill D.Day Zet (V75-4) som bank i lägsta klassen.

Vi tror att Daniel Redéns häst har mycket utveckling kvar i sig trots att han hunnit bli fem år gammal och tycker lördagens uppgift ser smaskig ut då vi läser in honom som sannolik ledare.

Här kan du ta del av lördagens startlistor.

Vill du spela V75 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Avd 1 – Klass I, 2.140 meter voltstart

 • Ett öppet lopp där vi slutligen föll för Ara som tipsetta, trots att vi inte hade en tanke på att tippa honom i början av veckan. Sexåringen satt fast med sparade krafter i klass I-försöket näst senast och fick inte heller helt fritt i finalen två veckor senare. Nu finns det utrymme för Jörgen Westholm att vara mer offensiv och då Westholm har Rommes startkommado ”i ryggen” bör chansen att han kan hålla upp innerspåret vara ganska god. Från tät ka nAra bli svårluggad.
 • Tullibardine Boe hamnade ”helt åt råttorna” senast på Sundbyholm i deras klass I-försök, men avslutade mycket bra som fyra och hade faktiskt inte helt fritt över målpassagen. Det femåriga stoet har inte riktigt fått utdelning i lopp med sexsiffrigt förstapris, men på intet vis gått dåligt. Hon inleder i rygg på Ara och oavsett om hon följer den eller om Richard L Jansson tar sig ut och kan hamna någorlunda långt fram i andraspår så är hon ett tidigt bud.
 • Cash Cowboy har bärgat två raka segrar i lite enklare sällskap även om det handlat om Solvalla-sammanhang. Här hårdnar konkurrensen och han står småtufft inne i klassen, men då det finns en viss öppning för att han kan ta sig förbi Ara direkt så vågar vi inte sänka honom i ranken.
 • Red Hot Roadster släpptes till tät senast och dansade undan på lätta hovar. Han avslutade jättebra bakifrån gången innan, men visst kan det bli långt fram från bricka elva.
 • Power Blaster tog dödens på Demon Ima mitt i klass II-finalen senast och höll strålande som tvåa. Hästen är under häftig utveckling och ska likt Red Hot Roadster räknas trots det besvärliga utgångsläget.

Rank:

A: 1-8 B: 3-11-12-2-4 C: 7-6-5-9-10

Spetsstriden: Öppnar Ara lika bra ur volten som han gjort tidigare får Cash Cowboy svårt att ta sig förbi honom initialt.

Avd 2 – Kallblodsdivisionen, 2.140 meter voltstart

 • B.W.Rune var mycket rejäl vid senaste segern då han tog ner värsta konkurrenten Roli Eld från utsidan. Gången innan stod han för en ruskig upphämtning efter galopp och det är tveklöst så att hästen tagit ytterligare steg i sin utveckling och gått från att vara en riktigt bra häst till en absolut topp bland landets kallblod. Vi säger inte att han kommer till dukat bord, men utifrån hur han presterat i de senaste starterna så tror vi att det går vägen igen.
 • Roli Eld fick som nämnt se sig nerplockad av B.W.Rune i senaste starten, men inledningen blev ganska tuff och det var honom förlåtet. Hästen har bara gjort bra insatser sedan han anslöt till Daniel Redéns stall, men även om hästen är väl så vass med ett rygglopp så tycker vi egentligen att sprinterdistans är mer fördelaktigt för hans del.
 • Eld Rask hade inget bra fjolår, men var väldigt positiv i årsdebuten som femma bakom de tidigare nämnda hästarna. Han såg rentav ut att ha lite sparat i mål och det kan vara så att den här forna unghäststjärnan är på väg att ta fort på allvar nu igen.
 • Bellfaks satt också fast i det tidigare nämnda loppet bakom topparna. Han har stabiliserat sig och går bra varje gång, men det känns inte som att han besegrar B.W.Rune eller Roli Eld när de står på samma startvolt.
 • Guli Rubin hade sänt väldigt positiva vibbar fram tills senaste loppet då han gav sig från ledningen och verkligen var en besvikelse. Den här gången körs han av Erik Adielsson för första gången.

Rank:

A: 13 B: 10-12-11-4-5 C: 7-3-8-9-6-2-1

Spetsstriden: Med bara två hästar på startvolten tror vi Hönn Blesa frontar och släpper till den som kommer först från tillägg. Vi tippar på att det bli Guli Rubin som lyckas med den saken.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

 • Disco Volante får starta tätt trots att han var ute på en väldigt krävande bana i Mantorp i lördags. Med tanke på vad det var för banunderlag den dagen så höll han helt okej efter en rätt så snabb öppning och vi dömer honom inte för att han ”bara” var trea den gången. Häst är väldigt startsnabb och normalt sett effektiv från ledningen och vi utesluter inte att han kan ta sig hela vägen till tät på nytt.
 • Hazard Boko studsade snabbt tillbaka efter den sämre insatsen näst senast. Han såg väldigt fin ut vid segerloppet och oavsett om han når ledningen här eller kan serveras ett rygglopp så blir han att räkna med.
 • Zenit Brick galopperade i första kurvan i lördags, men det var det flera som gjorde på den svårbemästrade bana som var i Mantorp. Han var mycket positiv i starten innan som trea efter att gjort en sämre insats dessförinnan och ska räknas som ett tidigt bud bakom Disco Volante i det här loppet.
 • Västerbo Grosbois är en fin vinterhäst som går över alla distanser och på alla underlag. Han är startsnabb, brukar skickas iväg och kan sitta långt fram i fältet på nytt. Sedan återstår det att se om han kan vinna i klassen eller om han mer ska kategoriseras som en nyttig medhängare.
 • J.H.Mannerheim fick ett perfekt smyglopp senast på Bergsåker och spurtade till knapp seger. Från spår åtta över sprinterdistans blir det mycket tuffare även om hästen tycks vara i riktigt bra slag.
 • Fartfyllde Giveitgasandgo har haft så stora problem i ”vuxen ålder” att vi vill se honom vinna lopp mot eliten innan vi verkligen kan tro helhjärtat på honom.

Rank:

A: 7 B: 5-3-6 C: 8-2-12-11-4-10-1-9

Spetsstriden: Vi har inte uppfattat den forne startraketen Giveitgasandgo som riktigt lika startsnabb efter skadeuppehållet och kan faktiskt se Hazard Boko, Västerbo Grosbois samt Disco Volante utmana.

Avd 4 – Klass II, 2.140 meter autostart

 • D.Day Zet har inte ställts inför några större prövningar i årets två starter vilka båda resulterat i segrar, men han har gjort vad han ska och har sett klart fin ut båda gångerna. Nu hårdnar konkurrensen tveklöst för detta är ett riktigt dugligt klass II-försök, men vi tycker ändå att han ska ha toppchans då det känns sannolikt att han når ledningen på nytt.
 • Global Above All hade vi valt att gardera med om hästen hade haft ett vettigt framspår och kunnat ta dödspositionen utan att det skulle kosta nånting. Nu är det en påtaglig risk att han får arbeta om han ska ta sig fram på ledarens utsida och då kan det bli kämpigare även om han var – som det lät på tränaren – överraskande bra direkt i comebacken då han brottade ner bra hästar trots att det blev långt fram.
 • Again Kronos har höjt sig på finsk mark. Femåringen avlade Maiden i senaste starten via underkant 1.12 sista 700 meterna på en allt annat än snabbsprungen bana, men känns lite sårbar då han inte visat prov på någon större startsnabbhet.
 • Zeolit stod för en stark upphämtning efter galopp i ett V86-lopp nyligen som vanns av Mellby Goofy. Fyraåringen får nu åter proffskusk i vagnen i form av Magnus A Djuse och blickar vi tillbaka till segerloppen så har hästen varit så pass rejäl trots ganska tuffa lopp att han sak kunna duga bra även i klass II-sammanhang.
 • Pacific Kingdom vann förvisso över distansen näst senast samt i november, men nu börjar det gå allt snabbare i loppen och vi ser nioåringen som en mer stark än snabb sort. Hästen är tuff och bra, men det kan bli svårt för honom att hinna med här om det blir tempofattigt med vår spik i ledningen.

Rank:

A: 5 B: 12-4-3-9-1-7 C: 8-6-2-10-11

Spetsstriden: Den startsnabbhet som D.Day Zet visat bör räcka för att kunna få en halv längds övertag om B.G.Arne och Mascaprone Doc och då tror vi att deras respektive kuskar drar sig ur ”bråket” och nöjer sig med ryggen på favoriten.

Avd 5 – Silverdivisionen, 2.640 meter autostart

 • Algot Zonett kommer med rätta bli favorit i det här silverförsöket. Han vann redan i silverdebuten på Bergsåker om än med knapp marginal från dödens och fick traska i samma position senast på Solvalla i finalloppet. Då fick han se sig nerspeedad av Night Brodde, men det var inte så mycket att säga något om. Konkurrensen har i vilket fall hårdnat i de senaste lopp han gått och faktum är att han antingen vunnit med nos eller fått se sig besegrad. Även om vi tror att han är bäst och starkast här vågar vi inte spika för han lär inte få någonting gratis.
 • Sign Me Up Too var tapper dödesntvåa bakom Zooropa på Bersåker och vann därefter från ledningen i Bollnäs via 1.12,3 sista varvet. Hästen är väldigt effektiv i ledningen och lyckas Emilia Leo – som säkert vässat lite extra när det är STL på hemmaplan – nå täten med sin startsnabba häst så ger han sig ogärna.
 • Global Undecided spurtade starkt senast på Solvalla utan att för den skull vara nära at hota Hazard Boko. Vi tyckte att han såg rappare ut den dagen än vad som varit fallet tidigare och det kan helt enkelt vara så att han börjar komma in i ”zonen” igen.
 • Donners Am tycker vi har varit klart förbättrad i sina senaste silverstarter och det känns verkligen som att han har vuxit in i klassen. Genrepet i Östersund var av det enklare slaget och hästen gjorde helt enkelt vad man kunde förvänta sig. Här är det givetvis tuffare, men från ett bra läge måste han räknas med outsiderchans.
 • Remarkable Feet fick inleda rätt tufft i lördags på den krävande Mantorpbanan. Han fick bara se sig passerad av Beartime sista biten som hade liftat med i rygg, men höll övriga ifrån sig med klar marginal. Efter lördagens öppning kan han må gott av att anfalla bakifrån denna gång.

Rank:

A: 5 B: 2-3-4-9-6-12 C: 7-1-8-11-10

Spetsstriden: Klaus Kern tycks vara spetssugen med Give Me Ten, men frågan är om han står fast vid det om Sign Me Up Too får ett visst övertag direkt. Den sistnämnde är rysligt effektiv i ledningen.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.640 meter voltstart

 • Donna Leonora har imponerat på svensk mark. Efter att hon satt fast i Eskilstuna har hon tagit en seger och ett andrapris på Solvalla efter toppinsatser där hon verkligen stått för häftiga avslutningar. Ny distans, snävt startspår och tätt startande är faktorer som gör att vi väljer att gardera henne, men nej… vi skulle inte bli förvånade om hon vänder ut och in på det här motståndet med ett vettigt rygglopp fram tills slutkurvan.
 • Zooropa fick press i ledningen senast, men hade ändå mod och kraft för att kunna stå emot Sign Me Up Too hela vägen in till mållinjen. Hon kan vara fältets mest distansgynnade häst och känns bäst av de som står på tilläggsvolten.
 • Pappajonnys Ilse hade vi måhända tippat etta om hon bevisat att hon har samma form som var fallet i höstas då hon vann ett klass II-försök mot pojkar över lång distans. I comebacken var hon tränarkörd och insatsen var totalt omöjlig att bedöma då hon i princip inte deltog i loppet, men det är klart att det finns utrymme för att det ska bli något annat här med Örjan Kihlström som tömförare.
 • Lyx Håleryd är otroligt jämn och börjar kännas som Diamantstoets vintervariant av Billie de Montfort. Det har blivit lite långt mellan segrarna på senare tid, men Scarlet Knight-dottern känns verkligen inte oärlig på något vis och vi tror att hon är mer tillfreds med den långa distansen än flera av motståndarna i det här loppet.
 • Valborg Marje sköt till väldigt rappt i återkomsten på Axevalla bakom Caiprinha Razz och hade sannolikt vunnit med fritt lite tidigare.

Rank:

A: 4-14 B: 1-13-11-6-8-5-3-2 C: 15-12-9-10-7

Spetsstriden: Vi tror att Smaragd Norrgård frontar initialt, men kommer Pappajonnys Ilse ut direkt räknar vi kallt med at hon får överta.

Avd 7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

 • Oxidizer fick traska utvändigt ledaren i V75 Champions senast och därtill i hög fart, men det spelare mindre roll. Dream Vacation-sonen antog utmaning och trampade förbi till vinst på ett mycket övertygande vis. Tränare David Persson hade sänt väldigt tydliga signaler om att han bedömde hästen vara bättre inför det loppet än vad han hade varit i någon av de tidigare V75-starterna och det visade sig stämma väldigt väl. Trots att det handlar om bronsdebut här och hästen står småtufft inne så måste vi tippa honom etta för det lopp hästen gjorde på Åby var verkligen av god ”bronskaraktär”.
 • Balotelli Crown står till skillnad från Oxidizer perfekt inne på pengarna. Han var helt okej som fyra vid V75-starten på Bergsåker i december och har sett ut att lyft ytterligare formmässigt i loppen efter det. Senast avslutade han 1.11 sista varvet i det lopp Twinkle Face vann i Gävle och det gjorde han med full fart in till mållinjen. Hanna Forslin vann V75-lopp så nyligen som för en månad sedan och kan göra det igen.
 • Global Winner har precis som Timo Nurmos stall rent allmänt haft en stigande formkurva de sista två månaderna. Sexåringen hade samma utgångsläge senast och tålde då en tuff öppning, men det kan knivigare att inleda loppet på det viset ånyo över halvvarvet längre distans.
 • Mas Capacity har gjort två toppinsatser i följd, men då har han gått med invändigt och det uppfattar vi som gynnsamt för den här hästen som mellan varven inte får till kurvtekniken optimalt.
 • Showtimejackflower släppte man ledningen med senast, men frågan är om det är lika aktuellt att anamma den taktiken ånyo i ett bronslopp som kan uppfattas som öppet.

Rank:

A: 5-2-7 B: 11-1-8-12-4 C: 10-3-6-9

Spetsstriden: Här finns två tydliga spetskandidater i form av Showtimeackflower och Walther På G. Det är öppet de två i mellan, men oavsett vem av dem som frontar så tror vi att de körs i tät även om någon betrodd testar.

Fakta

SYSTEMFÖRSLAG 27 FEBRUARI

Avd 1: 1,2,3,4,8,11,12 (7,6)
Avd 2: 13 B.W.Rune (10,12)
Avd 3: 3,5,6,7 (8,2)
Avd 4: 5 D.Day Zet (12,4)
Avd 5: 2,3,4,5,6,9,12 (7,1)
Avd 6: 1,4,5,6,8,11,13,14 (3,2)
Avd 7: 2,5,7 (11,1)

4.704 rader / 2.352 kronor