Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75: Vi går emot strömmen!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Rommes V75-omgång ser lurig ut och de givna spikarna lyser med sin frånvaro. Vi chansar och tar ställning i E3-finalen för ston. Chablis Ribb (V75-3) tycker vi underskattas av ”allt och alla” och ser som en kul idé då hennes möjlighet att leda från start till mål är god.

Du hittar startlistor till omgången här.

Spela V75 Tillsammans med Sulkysport. Vi grundar förstås systemen på dessa tankegångar, men inväntar den sista informationen för inlämning. Du hittar vårt tillsammans-bolag här.

V75-strykningar

V75-3: 11 Namanga Bo

V75-1 – klass I, 2.60 meter voltstart

>> Rubrikhästar

 • Viscount blev lite het i ledningen senast i Bollnäs, men höll bra som trea bakom Cyrano De B. och Timo Lane. Den här uppgiften ser enklare ut på pappret, men hästen är inte supervan vid voltstart på senare tid och kan bli lite vass.
  Fakta

  RANKING

  6 Viscount
  1 Arden Wise As
  2 Hurricane Silas

  10 Kinky Boots

   5 Högstenastalldräng
  9 Helios di Quattro
  3 Luna Nera Doc
  4 A Deal is A Deal
  7 Galba Ringeat
  11 Dollar Hornline

  8 Matadoren Eme
  12 Volcan d’Inverne

  Expandera
 • Arden Wise As är en auktionsdyring (kostade 235.000 euro som ettåring!) som tagit tid på sig, men vi bedömer det som att han är på rätt väg. Det slog kanske inte gnistor om intrycket vid comebacksegern, men hästen är generellt sett ingen skönhetsupplevelse från sidan utan mer av en grovjobbare. Han står alltjämt bra inne i klassen.
 • Hurricane Silas laddades för tufft senast i jakt på ledningen och galopperade. Dessförinnan har han imponerat så pass mycket att han inte ens är borta i detta lopp om han får gå den tunga vägen.
 • Kinky Boots är bra, men ska ha ett lopp i kroppen inför derbykvalen. Det aviseras skor och låter från tränarhåll som det blir ett passivt upplägg denna gång och därför rankas hästen ner till B-gruppen.

Spetsstriden: Arden Wise As kan vara lite spänd och vi ser det inte som givet att man bara ”skickar iväg” honom och så blir det spets per automatik. Vårt spetsbud är Luna Nera Doc som rimligtvis bör släppa till favoriten Viscount om han kommer iväg okej.

Intervjuer:
Arden Wise As (1) var inte så tufft jobbad inför debuten hos oss och utifrån det perspektivet tycker jag att han svarade för en riktigt fin insats. Allt har varit väl efteråt i träningen och här han har fått ett intressant utgångsläge. Jag tror att hästen kommer kunna öppna bra och håller han upp innerspåret körs han säkert i ledningen, säger Anton Sverre i Björn Goops stall.
Luna Nera Doc (3) har kommit sig fint på sistone och varit positiv varje gång. Jag trodde att hon skulle göra en bra insats senast efter att blivit uppfräschad, men jag får erkänna att det nog rentav var ännu lite bättre än jag väntat mig. Jag tror inte att alla hästar i det här loppet hade gjort den insats hon gjorde så jag måste tro att hon kan stå sig rätt så bra här också. Distansen tror jag inte är något minus och nu skiftar jag sannolikt till en hybridvagn, men det är ingen stor grej, säger Oskar J Andersson.
Viscount (6) är bra i ordning och nu ska han gå barfota runt om för första gången. Jag tror att det kommer kunna fungera bra. Hästen kan vara lite ivrig i volten, men springspår bör kunna passa bra och Erik Adielsson är ju dessutom väldigt duktig på att utnyttja sådana här lägen. Jag tror på min häst, säger Oskar J Andersson.

V75-2 – Silverdivisionen, 1.640 meter autostart

>> Rubrikhästar

 • Ett svagt silverlopp där ingenting känns givet. Lord Flax blir vårt tipsval, men det är i mångt och mycket i brist på annat. Han var riktigt bra senast på Jägersro som tvåa bakom Azimut efter att dragit tåget i tredjespår och visade att formen sitter där. Lord Flax är mycket startsnabb, men här tror vi att Niclas Benzon främst får sikta på försökte droppa ner i position som tvåa- eller trea i andraspår.
  Fakta

  RANKING

  7 Lord Flax
  1 Urban Kronos
  10 Ribaude

  6 Highspirit
  5 Southwind Hydro
  2 Ebony Boko
  4 Always On Time

  8 Even’s Cool Boy
  3 All Star
  11 Sir Henry P.Hill
  9 Sir Q.C.
  12 M.T.Insider

  Expandera
 • Urban Kronos var jättebra vid dödenssegern i Örebro, men det är en dryg månad sedan nu. Hästen har ett brett register och kan vinna det här loppet även om han blir av med ledningen.
 • Ribaude känns inte särskilt stimulerande spelmässigt, men vi kan inte blunda för att han har en vettig segerchans. Hästen tycks aldrig göra en dålig insats numera och står man sig så bra i bronsdivisionen som han har gjort så duger man även i silver.
 • Highspirit och Southwind Hydro är aktuella vid överpace.

Spetsstriden: Många om budet! Urban Kronos är rask iväg, men får ändå svårt att hålla ut Ebony Boko. Därtill kan Always On Time och Highspirit lägga iväg riktigt bra liksom Lord Flax. Här kan körningen bli utdragen…

Intervjuer:
All Star (3) fungerade inte som bäst på barfota runt om senast så nu återgår vi till den gamla balansen. Han är dessutom åtgärdad och jag tror han kan prestera ett bra lopp här, men att vinna tror jag blir tufft. Jag tror helt enkelt inte att han är där formmässigt ännu, säger Peter G Norman.
Sir Q.C. (9) var bättre förra gången och kan han ta en liknande placering (fyra) är jag nöjd. Jag tycker han kämpar på och bakspåret är bara en fördel för honom. Vi provar nog norskt huvudlag och utan skor fram, säger Stefan Melander.
Ribaude (10) galopperade i första kurvan senast, men gick jättebra efteråt. Allt verkar som det ska i träningen, men bakspår var givetvis inte vad vi hade hoppats på. Hästen är anmäld med jänkarvagn denna gång och det vore så klart spännande om det blir så, men vi får avvakta och se till tävlingsdagen. Jag tror han är med långt framme här, säger Anton Sverre.

V75-3 – E3-final – ston, 1.640 meter autostart

>> Rubrikhästar

 • Chablis Ribb tycks vi bli ensamma om att tippa etta av de etablerade medierna och det överraskar oss en smula. Hon såg urläcker ut i kvalet och vi förväntar oss att hon är ännu startsnabbare nu när det blir tätare starter. Vi påminner om hur bra hon lade iväg bakom bilen från spår åtta vid föregående E3-kval i Örebro och har väldigt svårt att se någon ta sig förbi henne när de står sida vid sida.
  Fakta

  RANKING

  1 Chablis Ribb
  4 M.T.Perette
  2 Hilarious Am
  3 Malva Ha

  8 Florist
  5 Nikita Sunrise
  9 Eagle Eye Sherry

  6 Wallawalla Broline
  7 Jes Angel
  12 Globalizer
  10 Philomenia

  Expandera
 • M.T.Perette såg inte bottnad ut då hon vann sitt kval på en suverän tidsnotering från dödens. Lyckas hon ta ner ledaren från dödens på nytt så kan man räkna med att det kommer sitta hungrigare hästar tätt inpå henne när upploppet gör entré och då kan det bli svårt att hålla emot.
 • Hilarious Am är veckans mest uppsnackade häst, utan tvekan. Adrian Kolgjini sade i onsdagens ATG Live-sändning att man sannolikt adderar såväl jänkarvagn som rycktussar på henne denna gång, men vi vet sedan gammalt att det där kan bli lite för mycket ”av det goda” för unga hästar som kan bli inblandade i en tuff spetsjakt.
 • Malva Ha spurtade bra som tvåa i föregående E3-final. Vi tror inte Örjan Kihlström ger sig in i spetsjakten utan försöker finna andra utvändigt.
 • Florist satt fast med rubbet i den förra E3-finalen och är urspeedig med rätt rygg. Vi tycker inte heller att Nikita Sunrise känns chanslös vars utvecklingskurva verkligen pekar åt rätt håll.

Spetsjakten: Vårt tipsval grundas i att vi tror Chablis Ribb håller ut Hilarious Am och Malva Ha när den trion står sida vid sida.

Intervjuer:
Chablis Ribb (1) var jag så klart nöjd med i försöket. Jag tror att hon ska kunna vara lite vassare med den genomköraren och för mig var det givet att välja spår ett när jag fick välja först. Dels slipper vi söka position som vi hade behövt om vi haft spår längre ut, men jag tror även att det finns en möjlighet att hålla upp ledningen. Därifrån bedömer jag det som att vi har störst vinstchans. Det kommer bli en ”jävla tävling” det här och lär gå undan, men jag tror på min häst, säger Leif Witasp.
M.T.Perette (4) var jag mycket nöjd med i försöket. Hon har känts bra i träningen efteråt och formen ska fortsätta sitta där. Jag har med lite fin start och ser hur vi hamnar till, men utifrån vad hon gjorde i försöket och visat tidigare så måste jag tro att hon kan vara med långt fram, säger Mattias Djuse.
Wallawalla Broline (6) gick bra senast på Färjestad bakom M.T.Perette. Nu ska hon lättas i balansen efter att tävlat med tunga skor och det blir intressant om det kan ge en växel till. Hästen har varit i sig, men det blir tufft att räcka till mer än en platsplacering som bäst, säger Anton Sverre.
Eagle Eye Sherry (9) satt fast i uttagningsloppet och såg jättefin ut. Niondespår är helt okej; härifrån får hon en fin smygresa. Jag tror hon kan avsluta snabbt om det stämmer, säger Anton Sverre.

V75-4 – Klass II, 1.640 meter autostart

>> Rubrikhästar

 • Ett svagt klass II-försök där vi hade bankat Awesome Kronos utan att tveka om hästen haft framspår. Insatsen han gjorde i Gävle i början av juli och även den insats han stod för senast som tvåa på Solvalla har varit insatser på en sådan nivå att han kunskapsmässigt har dunderchans mot de här hästarna. Dock är det så att hästen haft just spår tio två gånger under de senaste fem starterna och då har han galopperat innan bilen släppt fältet och inte sett ut att vara nära att gå iväg. Det går inte blunda för utan gör att gardering är nödvändig.
  Fakta

  RANKING

  10 Awesome Kronos
  7 Un Mec d’Or
  9 Flexible Launcher

  3 Gassin Am
  1 Cordelia I.S.
  12 Bottnas Future
  2 Unarmed Face
  5 Beluga Winner

  6 Mio Flash
  4 Gulf
  11 Listas Shadow Fax
  8 Ebba Running

  Expandera
 • Un Mec d’Or gjorde en av karriärens bättre insatser senast. Vi håller inte honom som en kanon på något vis, men lyckas han följa upp föregående insats på rätt sätt kan han vinna ett sådant här lopp.
 • Flexible Launcher hade oturen att hamna i en trött rygg senast, men tur i oturen var det faktum att hästen inkom som sjua och därmed står kvar i klassen. Linda Sedström och Magnus Jernemyr har lyckats stöpa upp den här hästen från att vara en vardagshäst till att absolut kännas aktuell i sådana här sammanhang också.
 • Gassin Am och Cordelia I.S. kan sitta i tät respektive vinnarhålet (eller tvärtom) och ska räknas på det faktum på en snabbspringande oval.

Spetsjakten: Cordelia I.S. får skynda sig om hon ska kunna hålla ut Gassin Am. Vi säger knapp fördel för den sistnämnde.

Intervjuer:
Un Mec d’Or (7) var jättebra senast. Han har varit lite upp och ner i prestationerna innan det, men är bra när han själv vill. Spåret blev inte det bästa, men normalt sett ska han ändå kunna ha hyfsad chans i ett sådant här lopp, säger Anton Sverre.
Awesome Kronos (10) har hög kapacitet för klassen och gör alltid bra lopp de dagar han sköter sig. Han har felat några gånger innan bilen släppt fältet och bakspår är en nackdel då det inte går att sätta upp honom mot vingen direkt. Skulle han sköta sig då har han fart som räcker långt och trots läget ska han med på en garderad bong. Inga ändringar, barfota runt om, säger Svante Båth på sin hemsida.

V75-5 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

>> Rubrikhästar

 • Nimbus C.D. har avslutat i 1.08-tempo sista 800 meterna två starter i följd utan att få någonting med sig hem. Då har han suttit långt bak i fältet, men nu är et en rimlig chans att han lyckas vinna startrusningen och snuva åt sig ledningen.
  Fakta

  RANKING

  2 Nimbus C.D.
  1 Milligan’s School
  4 Milliondollarrhyme
  3 Elian Web

  9 Globalsatisfaction
  8 Chianti
  5 Ural
  7 Generaal Bianco

  11 Snowstorm Hanover
  10 Lawmaker
  12 Speedy Face
  6 Vacqueyras

  Expandera
 • Elian Web älskar den positionen likaså och har bortsett från Elitloppsförsöket ogärna gett sig i den positionen. Blir körningen utdragen och Elian Web kan pressa sig förbi Nimbus C.D. är det en påtaglig risk att det har kostat för mycket för att kunna stå emot några av de andra meriterade hästarna i loppet och på den grunden rankas han ner.
 • Milligan’s School öppnade bra i Årjäng, men att det ska räcka till att hålla ut Nimbus C.D. har vi ändå svårt att tro. Oavsett vilket så är han en faktor att räkna med i det här loppet ”bara” han får fritt och Ulf Eriksson kan agera.
 • Fredrik B Larsson har haft sjuka hästar i stallet under sommaren och Milliondollarrhyme tycks likaledes varit drabbad. Nu ska det börja peka uppåt åter och är han bara i 90-procentig form kan han fälla det här motståndet utan problem.

Spetsstriden: Milligan’s School har aldrig varit nära att lyckas hålla upp innerspåret på svensk mark och vi tror inte att han lyckas den här gången heller. Nimbus C.D. är rysligt startsnabb och när han står sida vid sida med Elian Web ska han ha bra chans att hålla ut, men det kan samtidigt kosta…

Intervjuer:
Milligan’s School (1) slutade oplacerad i Hugo Åbergs Memorial, men det var inget att säga om i det snabba slutvarvet. Han gjorde det bra ändå. Nu har vi fått ett tufft läge och även om han kan öppna hyfsat har jag svårt att tro att han ska kunna hålla ut de andra hästarna. Om det löser sig har han segerchans. Han går med samma balans som tidigare, säger Stefan Melander.
Nimbus C.D. (2) har avslutat jättebra i de två senaste starterna. Nu har vi fått ett helt annat utgångsläge och jag laddar för ledningen och hoppas kunna köra där. Skulle det bli ett scenario där Jorma Kontio vägrar ge sig och fortsätter köra så får man väl vara flexibel, men grundtanken är att köra i ledningen. Jag tror att hästen är redo att springa riktigt fort för han känns väldigt bra här hemma i träningen, säger Peter G Norman.
Chianti (8) var jättefin senast. Det är verkligen glädjande att se vilken löpglädje hästen har fått tillbaka och hur bra han går just nu, men från spår åtta känns uppgiften övermäktig, säger Anton Sverre.
Snowstorm Hanover (11) har otroligt bra form, men läget drar ner på hans möjligheter. De måste köra i 1.10-fart därframme första rundan för att han ska kunna blanda sig i leken. Är han trea-fyra är jag nöjd, säger Stefan Melander.

V75-6 – E3-final hingstar/valacker, 1.640 meter autostart

>> Rubrikhästar

 • Hell Bent For Am tappade ett bandage i E3-försöket och det var strongt gjort av Örjan Kihlström att lyckas ”safetyköra in” hästen till en finalplats likväl. Utifrån det han visat i de tidigare loppen så ska han bara vara bäst i det här loppet, men från bakspår på en pilsnabb sommaroval får det inte strula det minsta, då kan det faktiskt bli för långt fram.
  Fakta

  RANKING

  10 Hell Bent For Am
  2 No Doubt

  3 Hennessy Am
  1 Bombus Jet
  4 Vegan Face
  7 Marre’s Dreamboy

  5 Fire Piston
  8 Global Bookmaker
  6 Climber
  9 Load Master
  12 Super Class C.H.
  11 Hombre D.

  Expandera
 • No Doubt besegrade Vegan Face från dödens i försöket på 1.10,5 och när det nu aviseras jänkarvagn kan startsnabbheten bättras på ytterligare. Skulle No Doubt ta sig ner mot samma tider på nytt – eller rentav gå ännu snabbare – så kommer Hell Bent For Am vara tvungen att göra en enorm för att vinna.
 • Hennessy Am vann också sitt kval från dödens. Den här hästen visade bra fart i Nordamerika under fjolåret och känns på intet vis golvad i finalen heller.
 • För den som söker ett långskott är Marre’s Dreamboy ett givet bud. Han var jättebra bakom No Doubt och Vegan Face i försöket och det kan gå fort över upploppet om han svarar på rätt sätt på de rycktussar som övervägs att utrusta hästen med.

Spetsstriden: Att ladda från innerspår med en häst som ska tävla barfota runt om för första gången kan vara lömskt och vi tror inte Bombus Jet håller upp. No Doubt lyckades (ville inte chansa?) hålla ut Vegan Face i kvalet, men utrustad med en jänkarvagn kan startsnabbheten bättras på ytterligare. Vi tror på No Doubt i ledningen.

Intervjuer:
Bombus Jet (1) var bra i kvalet och har fått ett passande läge här i finalen. Nu ska hästen tävla barfota runt om, något som jag tror kommer fungera bra för hans del. Allt tyder på en bra prestation, säger Anton Sverre.
Vegan Face (4) var vi naturligtvis nöjda med i försöket. Insatsen var absolut toppklass. Hästen har tagit loppet rätt; han känns fin i träningen och har återhämtat sig bra. Med tanke på hur bra Vegan Face var i uttagningsloppet är tanke att prova mot spets och jag vill gärna köra i ledningen. Det blir åter barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn, säger Conrad Lugauer.
Global Bookmaker (8) stod för en jättebra insats i kvalet, men nu när det blir spår åtta så är det pengar som gäller i första hand. Eventuellt kan det bli jänkarvagn på denna gång, men det är inte helt bestämt, säger Mattias Djuse.
Load Master (9) är säker även om han inte vunnit lopp, men det handlar mest om tillfälligheter. Om det skulle stämma under vägen kan han vara trea-fyra. Kanske blir det barfota runt om, men det är inte bestämt ännu, säger Stefan Melander.
Hell Bent For Am (10) gjorde det bra som gick till final efter att hans ena band lossnat. Om det hindrade honom är svårt att säga. Läget är inte superlätt precis, men däremot kommer han vara vassare med loppet i kroppen. Han fortsätter tävla med skor, säger Stefan Melander.

V75-7 – Bronsdivisionen, 2.140 meter autostart

>> Rubrikhästar

 • Vi erkänner att det är en aning i brist på andra, riktigt bra spikbud som vi spikar Zaffiro Roc, men tycker samtidigt att han står inför en lämplig uppgift. Hästen gjorde ett riktigt bra lopp bakifrån senast på Jägersro och stod dessförinnan för en mäktig svepning på Skrubbs. Här ser det ut som spetschansen är god och från den positionen är Zaffiro Roc hästen att slå för de övriga.
  Fakta

  RANKING

  3 Zaffiro Roc

  8 Kennedy
  5 Sandsjöns Enzo
  4 Volare Gar
  11 Merritt

  10 The Bald Eagle
  6 B.W.T.Caesar
  2 Fonda Boko
  9 Counterfeightr
  1 Wingmaster

  7 Ti Punch Broline
  12 Beartime

  Expandera
 • Kennedy gick sig rejält trött i bronsfinalen senast och har fått ladda om batterierna efter det. Vi hörde i onsdagens ATG Live-sändning att Adrian Kolgjini sade att ”som han tränar kan han matcha guldhästarna” och det måste tolkas som att hästen står väldigt billigt inne i bronssammanhang. Nu körs han av Erik Adielsson för första gången.
 • Sandsjöns Enzo höll bra som dödenstrea i Rättvik och har blivit mycket jämnare i sina prestationer på senare tid.
 • Volare Gar och Merritt är båda tänkbara även om de kommer från insatser som lämnade en del övrigt att önska.

Spetsstriden: Här kryllar det inte av startraketer. Tuomas Korvenoja tycks påställd kring B.W.T.Caesar och avser att ladda iväg, men vi kan inte se att han ska kunna ta sig förbi Zaffiro Roc som dels öppnade bra i Visby, men även visat prov på god startsnabbhet i födelselandet.

Fakta

V75-FÖRSLAGET

Avd 1: 1,2,5,6,10 (9,3)
Avd 2: 1,2,4,5,6,7,10 (8,3)
Avd 3: 1 Chablis Ribb (4,2)
Avd 4: 1,2,3,7,9,10,12 (5,6)
Avd 5: 1,2,3,4,8,9 (5,7)
Avd 6: 2,10 (3,1)
Avd 7: 3 Zaffiro Roc (8,5)

2.940 rader / 1.470 kronor

Intervjuer:
Zaffiro Roc (3) var jättefin senast. Han har gått bra både i ledningen och bakifrån så hästen tycks ha det mest. Distansen ser jag inte som något problem och jag bedömer Zaffiro Roc som vår bästa segerchans på lördag, säger Anton Sverre.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Nu måste det vara dags!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Activated kom längst ut i banan vid fjolårets skrällseger i Stochampionatet. Idag tror vi att hon bärgar årets första triumf. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Activated kom längst ut i banan vid fjolårets skrällseger i Stochampionatet. Idag tror vi att hon bärgar årets första triumf. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Tre starter och ingen seger. Att 2020 inte blivit vad kretsen kring Activated (V86-8) hade hoppats på är säkert inget understatement.

Fjolårets vinnare av Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet har inte alls fått kontinuitet i sitt tävlande, men nu tycks det äntligen kunna bli ändring på den saken. Senaste insatsen på Bergsåker var ett rejält fall framåt och nu kan jag inte hålla fingrarna borta utan känner att det är läge att attackera med full kraft.
Den låga spelprocent hon erbjuds till denna gång på V86-spelet förväntar jag mig inte att vi ska få på henne framöver…

På Jägersro är det Christoffer Eriksson i huvudrollen. Han kör två tre av favoriterna på V86-spelet och vi kan inte blunda för att Rackham (V86-5) har en smaskig uppgift som han ska ha toppchans att reda ut även om han får gå den tunga vägen.

V86-strykningar

Avd 3: 7 Bahama Passion
Avd 6: 8 Cobbys Nana

Här kan du ta del av startlistorna till dagens tävlingar.

Spela V86 tillsammans med Sulkysport.

Troliga och roliga

 • Perfekt Gehör (V86-1) har det blivit många ben på i inledningsskedet i de två senaste starten, men nu tror jag inte att Flemming Jensen kommer behöva ladda lika tufft för att lyckas sätta henne i ledningen. Hon gjorde ett bra lopp som fyra bakom bland annat Mellby Harissa och Del Ray Pellini för tre starter sedan i Stochampionatet Consolation och har en spännande uppgift på pappret.
 • Vae Victis Club (V86-2) har varit struken på grund av sårskada efter senaste starten, men det var inget efterhängset problem utan han är snabbt tillbaka på banan. Hästen har övertygat stort vid sina två segrar på svensk mark och kan öppna så pass bra bakom bilen att jag inte alls blir överraskad om han tar sig förbi Cab Lane direkt.
 • Keegan Trot (V86-4) har dragit med aktionsproblem. Även om det kommer ett och annat felsteg mellan varven så har han blivit mycket bättre nu och även fått upp mer fart i sin kropp. Bakspår på tillägg är inte hela världen när det handlar om lång distans och kapacitetsmässigt behöver han inte alls vara sämre än sina konkurrenter i detta lopp.
 • Rackham (V86-5) möter ett motstånd som han bara ska besegra om han tävlar på samma nivå som i senaste starten. Christoffer Eriksson menar på att hästen hade hävdat sig i Derbyfinalen utifrån hur han kändes senast och några Hail Mary, Don Fanucci Zet eller Aetos Kronos finner jag inte i det här loppet…
 • Activated (V86-8) var tillbaka med besked senast på Bergsåker där hon gick ett mycket bra slutvarv bakom Lipstick Tooma och Argbiggan. Nu när hon kan tävla mer kontinuerligt ska formen kunna komma ännu mer och jag tror hon avgör det här loppet i spurten. I synnerhet om Rose Run Sydney tar emot Une Etoile Gar initialt och det blir lite kubbning den första biten.

Betrodda som lever farligt

 • Cleopatra Mystique (V86-1) kommer från seger på en topptid, men det var i ett överpacat lopp där mycket blev rätt för henne. Nu ser konkurrensen inte direkt enklare ut och därtill blir det skor på hovarna. Som favorit känns hon helt klart överspelad.
 • Umustbecrazy (V86-3) är inte dålig på något vis, men det var med ganska knapp marginal hon vann senast på Jägersro i ett sällskap som var enklare än det hon stöter på nu. Jag tycker det känns fel att hon – i skrivande stund – är jämnspelad med Coumba.
 • Strong Heartbeat (V86-6) hade säkert varit nära Admiral As i mål senast på Solänget utan felstegen in mot upploppet. Hästen är jättebra, men inget att lita på och även om han har överkapacitet för det här sällskapet så bör han garderas.
 • Wild Love (V86-8) är jättebra och har etablerat sig i stoeliten vid det här laget. När man ska jaga bakifrån i de här sammanhanget är man dock alltid sårbar och med rygg på Hevin Boko initialt så föreligger också en risk att hon hamnar en bit bak direkt.
Fakta

V86-FÖRSLAGET

Avd 1: 2,3,10 (9,5)
Avd 2: 6 Vae Victis Club (7,4)
Avd 3: Samtliga hästar (6,1)
Avd 4: 2,3,5,6,7,9,10,12,13,14,15 (4,1)
Avd 5: 4 Rackham (5,6)
Avd 6: 3,7,9,10,11 (4,6)
Avd 7: 2,3,5,6,7,9,12 (13,11)
Avd 8: 3 Activated (9,2)

9.240 rader / 2.310 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V75-tips: Fransk spik på Bjerke

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Ble du Gers vid fjolårets seger i Preijs der Giganten. Idag tror vi att han vinner högsta klassen på Bjerke. Foto: Gerard Forni
Ble du Gers vid fjolårets seger i Preijs der Giganten. Idag tror vi att han vinner högsta klassen på Bjerke. Foto: Gerard Forni

Det är dags för den andra av två stora tävlingsdagar på Bjerke denna helg. Tidigare har man i de norska travsporten packat ihop de stora årgångsfinalerna till en och samma dag, men i år har man spridit ut dem.

Efter gårdagens fyra finaler är det dags för fyra nya denna dag inom V75-spelet. Igår vann bara en av fyra favoriter i finalerna och de övriga tre vinnarna gav mellan sex till 14 gånger pengarna på toton.

Jag ser ett scenario framför oss där det kan upprepas något liknande denna söndag, men tror att Strong Pepper (V75-7) står pall för trycket och vinner Derbyfinalen. Att det här är rätt sort har vi verkligen fått klart för oss även på svensk mark!

Startlistor till dagens tävlingar.

Spela V75 tillsammans med Sulkysport.

Spikbuden

 • Ble du Gers (V75-6) tävlade med skor senast på Solvalla och fick därtill för långt fram. Han spurtade bra bakom Exaudio Vixi och satt dessförinnan fast med mycket krafter i Åby Stora Pris. Han går ner rejält i klass och ska inte ha några som helst problem att besegra det här motståndet.
 • Strong Pepper (V75-7) övertygade då han vann ett klass I-försök i Årjäng i juli. Vid försöksvinsten ställdes han inte inför någon större prövning efter att släppts till ledningen, men sättet han sprang undan på över upploppet var verkligen tilltalande. Jag håller honom som bästa hästen i det här loppet och tror att han vinner ”bara” Hans Christian Holm kan undvika dödspositionen.

Måstestreck

 • Starstrucked (V75-2) har slagit på två oväntade och lite underliga galopper i de två senaste starterna. Backar vi bandet tills segerloppet i början av juli var hästen otroligt rejält och blåste bara förbi sina konkurrenter på ett sätt som bör göra henne duglig i tuffare omgivningar. En häst väl värd att varna för.
 • Magic Talisman (V75-3) ser ut att bli helt bortglömd i en öppen upplaga av Norskt Travkriterium och det tycker jag är helt galet. Hästen har fått tuffa lopp i de två senaste starterna liksom vid andraplatsen på Axevalla där han var stark i nederlaget som tvåa bakom segermaskinen Zachary Font. Blir det lite tempo på det här loppet kan han absolut överraska trots spår tolv!
Fakta

V75-FÖRSLAGET BJERKE 13 SEPTEMBER

Avd 1: 1,2,3,4,5,6 (9,8)
Avd 2: 1,2,3,4,11 (10,7)
Avd 3: 1,2,3,4,5,6,8,12 (10,9)
Avd 4: 5,8,10 (1,11)
Avd 5: 1,2,3,4 (6,5)
Avd 6: 2 Ble du Gers (4,3)
Avd 7: 2 Strong Pepper (5,3)

2.880 rader / 1.440 kronor

Expandera
Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V4-tips: Vi har vinnarna på Vincennes!

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Invändiga Gunilla d'Atout och Björn Goop vann Criterium des 3 ans med knapp marginal före Gu d'Heripre. I dag möts de åter på Vincennes dit ATG arrangerar V4-spel. Foto: Gerard Forni
Invändiga Gunilla d'Atout och Björn Goop vann Criterium des 3 ans med knapp marginal före Gu d'Heripre. I dag möts de åter på Vincennes dit ATG arrangerar V4-spel. Foto: Gerard Forni

Spelbolaget ATG arrangerar V4-spel till eftermiddagens topptävlingar på Vincennes och givetvis ingår Prix d’Amerique i V4-spelet. Nedan följer våra tips för de fyra V4-loppen, rådande balansändringar samt ett spelförslag.

V4-1

5 Gunilla d’Atout segrade i Criterium des 3 ans, men gick däremot på pumpen veckan efter då hon montédebuterade i Prix de Vincennes. Det täta upplägget var väl optimistiskt och hon har säkerligen mått väldigt bra av att det blivit en månad mellan loppen. Björn Goops styrning är rysligt kvick i benen, obesegrad över medeldistans på fem försök och och ska därtill tävla barfota bak nu för första gången.

9 Gu d’Heripre var nära att besegra Gunilla d’Atout i Criterium des 3 ans och något av moralisk vinnare senast i Prix de Tonnac-Villeneuve. Där fick han ett väldigt tufft upplägg, men tog likväl striden mot smygkörda 8 Green Grass. Den duon står långt ut bakom vingen och riskerar en tuff inledning, men att båda är bra nog för att segerstrida råder ingen tvivel om.

6 Amon You Sm var tvåa i såväl italienska derbyt som Orsi Mangelli. Han såg fin ut vid sin seger i enkelt sällskap i Bologna i början av månaden och har alla möjligheter att sitta bra till direkt i kraft av sin startsnabbhet. Därtill ska hästen tävla barfota runt om för första gången.

7 Gotland var länge kullens kung, men har inte riktigt haft rätt utvecklingskurva. Han var något blek om nosen trots anständigt löpningsförlopp i senaste starten, men mår gott av den kortare distans som råder nu. I kort- och medeldistanslopp har han åtta segrar och två andrapris på tio starter.

Ranking: 5-9-6-7-8

Balansändring kontra senaste starten:
1 General du Parc – från barfota fram till barfota runt om för första gången
3 Golden Bridge – Från barfota runt om till barfota bak
4 Girls Talk – Från skor runt om till barfota bak för första gången
5 Gunilla d’Atout – Från skor runt om till bak för första gången
6 Amon You Sm – Från skor runt om till barfota runt om för första gången
10 In Your Dreams – Från skor runt om till barfota runt om
12 Al Capone Stecca – Från barfota fram till barfota runt om för första gången
13 Juan Bros – Från skor runt om till barfota runt om

V4-2

9 Face Time Bourbon ska försöka gå i stallkamraten 18 Bold Eagles fotspår och vinna Prix d’Amerique som femåring. Vinterns insatserna har varit helt lysande och ingen vet med säkerhet vart botten är på denna undantagshäst. Att tävla mot ”Bazire-laget” är inte enkelt, men lyckas Björn Goop med styrningen och inte behöver lägga någon övermäktig speed mitt i loppet så blir Face Time Bourbon svårslagen.

Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

7 Davidson du Pont har helt rätt kurva och är nu tillbaka på barfotabalans för första gången  sedan segern i Prix de Bretagne. Det är ingen hemlighet att han är extremt ”preppad” inför det här loppet och för oss är han Jean Michel Bazires starkaste vapen.

Titelförsvaren 16 Belina Josselyn hade sett mer än lovligt sömnig ut i de inledande B-loppen även om det handlade om preparélopp. Till senaste starten var det dags för henne att ”blåsas ur” och Jean Michel Bazire kunde omöjligen varit mer nöjd med det gensvar han fick.

17 Propulsion har varit trea, fyra och femma i sina tre tidigare Prix d’Amerique. Han är inte enkel att räkna på utifrån vinterstarterna här hemma utan det känns endast som Daniel Redén har en riktig susning i vilken form nioåringen verkligen är.

2 Chica de Joudes har övertygat i vinter och närmat sig de absoluta topparna med stormsteg. Nu ska hon tävla barfota runt om för blott tredje gången i karriären. Två gånger har det resulterat i diskvalifikation, men den tredje gången – i mars i fjol – fungerade det på bästa sätt varpå hon bland annat besegrade Looking Superb.

Ranking: 9-7-16-17-18

Balansändring kontra senaste starten:
1 Excellent – från skor runt om till barfota runt om
2 Chica de Joudes – från skor runt om till barfota runt om
3 Looking Superb – från skor runt om till barfota runt om
6 Delia du Pommereux – från skor runt om till barfota runt om
7 Davidson du Pont – från skor runt om till barfota runt om
10 Milligan’s School – från skor runt om till barfota runt om
15 Billie de Montfort – från barfota bak till barfota runt om
16 Belina Josselyn – från barfota bak till barfota runt om
17 Propulsion – från skor runt om till barfota runt om
18 Bold Eagle – från skor runt om till barfota runt om

V4-3

3 Voltaire Gifont såg vi tävla med viss framgång på nordisk mark under den gångna sommaren. Han var åter riktigt positiv i den senaste starten i Cagnes-sur-Mer där han spurtade in som fyra i Grupp III-loppet Prix de la Cote d’Azur, blott en dryg längd efter Earl Simon. Vi slickar oss faktiskt runt munnen när vi ser att han är rankad tolva (!) i Paris-Turf och utnämner Voltaire Gifont till ett helkul vinnarspel!

Fakta

V4-systemet

Avd 1: 5,6,7,8,9
Avd 2: 7,9
Avd 3: 2,3,4,6,8,9,11,12,14,16
Avd 4: 2 Calina

100 rader/200 kronor

Expandera
4 Elvis de Vallon vann Prix de Boissy-Saint-Leger i november efter att snabbstartat till tät, släppt till Hard Times och växlat ner densamme sista 100 meterna. Nu ska han tävla barfota bak för första gången i nuvarande regi och det känns inte så lite påställt inför den här uppgiften…

14 Caliu des Bosc presterade inte alls på från sin bästa sida när han gästade Kouvala i somras. Hans vinterprestationer har tydliggjort att han är mycket bättre än så och åttaåringen har flera gånger om visat att han tål tuffa upplägg.

12 Short In Cash besegrade ett väl så bra gäng senast efter att körts på väntan. Här är fältet större och det kan bli något svårare att komma till.

8 Alcoy har matchats i tuffa gäng denna vinter och var bland annat trea i Prix Tenor de Baune på ett mersmakande sätt.

16 Velvet Gio står för toppinsatser varje gång. Från bricka 16 har han en tuff uppgift framför sig och utifrån ”kändisfaktorn” kan han bli väl hårt betrodd på V4-spelet kontra faktisk vinstchans.

Ranking: 3-4-14-12-8

Balansändring kontra senaste starten:
1 Coeur Baroque – från skor runt om till barfota bak
4 Elvis du Vallon – från skor runt om till barfota bak
13 Hard Times – från barfota runt om till barfota fram
15 Desir Castelets – från skor runt om till barfota bak

V4-4

2 Calina har alltid varit en kulltopp i Norge på stosidan, men därifrån till att bli en Vincennes-vinnare är ett stort steg. Jean Michel Bazire har gjort ett fantastiskt jobb med hästen som fick ett rent preparélopp i Prix de Brest för att istället vara som bäst till den här starten. Då tävlade hon med skor runt om, men nu blir det skoryck ånyo vilket talar sitt tydliga språk.

7 Douceur du Chene besegrade flera av sina konkurrenter i detta lopp i senaste starten. Hon har sju segrar på 15 försök när hon tävlat barfota runt om och kommer med formen i topp till detta lopp.

4 Dear Friend har tagit två raka segrar i rena stolopp under vintern. Här hemma i Sverige har hon varit tvungen att tävla med skor, men nu blir det givetvis barfota runt om; något vi tycker gör henne ännu spänstigare. Stoet gjorde två starter på Vincennes i fjol och var först tvåa bakom 6 Divine Mesloise i ett långlopp och därefter nia i motsvarande lopp som detta senare under månaden.

13 Virginia Grif känner vi till väl i Sverige då hon tävlat här de tre senaste somrarna. Hon var jättebra som tvåa bakom Vipera Killer Gar i senaste starten och kommer med formen helt på topp, men frågan är hur hon ska komma till från det här utgångsläget…

Ranking: 2-7-4-5-13

Balansändring kontra senaste starten:
1 Crescendis – från barfota bak till barfota runt om
2 Calina – från skor runt om till barfota runt om
4 Dear Friend – från skor runt om till barfota runt om
6 Divine Mesloise – från skor runt om till barfota runt om
15 Comete Darche – från skor runt om till barfota runt om

Krönika