Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: Mer beslutsam nu?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Global Undecided vid seger på Åby 2019. Är han lika överlägsen i kväll? Foto: Simon Hagen/Sulkysport.se
Global Undecided vid seger på Åby 2019. Är han lika överlägsen i kväll? Foto: Simon Hagen/Sulkysport.se

Nytt för denna onsdag är att vårt spelförslag är ett reducerat system med hjälp av utgångar. På ATG.se finner du dessa enkelt när du klickar på V86 och därefter tar en titt i överkant på den lila raden där du kan se alternativet reducerat.

Vi väljer som nämnt att spela med utgångshästar och kräver att minst två av våra fyra utgångshästar måste vinna.

Något som ställer krav på oss givetvis, men studsar det rätt har vi väldigt fint garderat i loppen och tål riktiga överraskningar.

Just denna onsdag känns det extra passande att välja denna spelvariant då vi bara finner en spik som vi tror helhjärtat på och det i övrigt går att finna frågetecken på flera av favoriterna.

Här kan du ta del av startlistorna till onsdagens tävlingar.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport följer du denna länk.

Troliga och roliga

 • Demon Ima (V86-1) kommer bli brakfavorit i V86-inledningen och det går säkert att tycka att han blir väl stor favorit. Vi håller dock den här hästen som alldeles för bra för den klass han tävlar i just nu och tycker därtill inte att motståndet är det allra värsta. Visst har Baron Frontline och Mystic Mom bra form, men vi är tveksamma till om bra form är tillräckligt för att kunna stå emot Demon Ima.
 • Det känns som att Beluga West (V86-3) är med i varje stolopp av någorlunda dignitet i sydvästra Sverige och alltid är trea, fyra eller femma. Varför ska hon då vinna nu? Ja, det känns dels som att detta motstånd är något svalare än de hon tävlat i på sistone, distansen kan väcka upp henne och i det här lilla fältet kan hon sitta bra till när det är dags att spurta. Vi testar henne som utgångshäst.
 • Global Undecided (V86-6) stod för ett par starka insatser i höstas, men föll ifrån i senaste starten på Bergsåker även om han fick ett tufft lopp. Han är inte enkel att räkna på, men att han har en högstanivå som normalt sett avgör det här loppet råder ingen tvivel om. Är han tillbaka i någorlunda slag nu så ska han ha toppchans här och han passar oss fint att nyttja som utgångshäst.
 • Cosmic Photo (V86-7) tänker vi inte utmåla som en superstjärna på något vis, men han är startsnabb och har god chans på spets eller vinnarhålet. Nu återkommer hästen efter en kort paus och det ser vi bara positivt på. Utifrån hans chans att nå någon av de nämna positionerna känns han som en bra utgångshäst.
 • Janis Joplin Boko (V86-8) såg jättestark ut som fastlåst senast på Solvalla efter den inledande galoppen. Skulle hon hitta till tät den här gången är det kittlande att se om hon kan stå emot för hennes maxnivå är så pass duglig att hon känns alldeles för lite spelad i loppet.

Läs även: Inför V86 – En briljant vinnare?

Betrodda som lever farligt

 • Blaze Kronos (V86-2) är ett löfte som hade en fin treåringssäsong med fyra segrar på sju starter. Hon är helt klart en plusvariant, men det kan bli en resa utvändigt ledaren denna gång och då känns det inte givet att hon bara vinner. En given häst att gardera.
 • Vi var en smula besvikna på Electrical Storm (V86-6) i senaste starten. Han fick ett bra lopp i draget och borde kunnat ge Algot Zonett en riktig match om segern. Den här distansen talar till hans fördel, men med senaste insatsen på näthinnan är han bara en av flera med chans i våra ögon.
 • Matilda Cash (V86-8) var duktig senast på Solvalla då hon avgjorde via 1.11,5 sista varvet. Nu tycker vi att motståndet ser ut att vara lite tuffare och det är stor chans att några starka kort sitter tätt intill henne när det är dags för upplopp. Då är det inte alls givet för oss att hon bara är den som är starkast över spurtrakan.
Fakta

V86-FÖRSLAGET 20 JANUARI

Avd 1: 10 Demon Ima (6,7)
Avd 2: 2,3,6 (5,4)
Avd 3: U-häst: 2 Övriga: 1,3,4,5,6,7,8
Avd 4: 2,6 (5,9)
Avd 5: 1,7,8,9 (4,10)
Avd 6: U-häst: 8 Övriga: 2,6,7,9,10
Avd 7: U-häst: 5 Övriga: 1,6,8,9,10,11
Avd 8: U-häst: 5 Övriga: 1,2,3,4,6,9,10,11,12

Systemram: 80.640 rader reducerat till 7.128 rader via alternativet Reducerat på ATG.se.
Krav: 2-4 U-hästar måste vinna.
Kostnad: 1.782 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

V86-tips: vi spikar emot jättefavoriten

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chapuy vann Lärlingseliten i lag med Anders Eriksson under fjolårets Elitloppsdag. Idag är han tillbaka på huvudstadsbanan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Chapuy vann Lärlingseliten i lag med Anders Eriksson under fjolårets Elitloppsdag. Idag är han tillbaka på huvudstadsbanan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Onsdagens V86-omgång delas mellan Solvalla och Momarken som tagit över värdskapet från Bjerke på grund av ökad pandemiproblematik i vårt västra grannlands huvustad.

På norsk mark finner vi i vilket fal en högintressant idé som göra oss så pass modiga att vi väljer att spika emot favoriten. Vi är inne på att segerstaplaren Cash D.E. (V86-5) blir snuvad på ledningen av Gone Dancing och att den sistnämnde anför hela vägen hem till mållinjen. Spelmässigt skiljer det alldeles för mycket på strecken duon emellan för att vi ska tycka att det hela känns korrekt bedömt av spelarkåren.

Vår andra spik är däremot en storfavorit. Mellby Illusion (V86-2) galopperade förvisso bort sig i Margaretas tidiga Unghästserie, men vi tror att Jorma Kontio lärt sig att det inte går att skicka iväg hästen i överljudsfart utan tar det mer ”lagom” i startrusningen denna gång. Hästen är dessutom så pass komplett att vi kan se honom lösa uppgiften på flera olika vis.

Här kan du ta del av onsdagens startlistor.

Vill du spela V86 tillsammans med Sulkysport så följer du denna länk.

Troliga och roliga

 • Mellby Illusion (V86-2) hade bärgat tre raka höst- och vintersegrar innan han slog på en galopp in mot första kurvan senast som favorit i Margaretas tidiga Unghästserie. Vi tror att Jorma Kontio lärt sig vad hästen tål och inte tål av den laddningen att döma, landar i ett mer ”lagom” upplägg denna gång, men kan även se Mellby Illusion vinna den tunga vägen om så skulle krävas.
 • Gone Dancing (V86-5) såg jättefin ut vid segern senast på Sörlandet mot rätt så dugliga konkurrenter. Vid andraplatsen på Sörlandet den 1 november fick han blott stryk av topphästen Canali som vi tror är strået vassare än Cash D.E. Vår tro och tänk är att Gone Dancing kommer före Cash D.E. direkt och kan hålla ut Chuck Yeager. Då ska chansen till seger vara god och vi kan inte låta bli att chansspika till en spännande streckprocent.
 • Ottilia Fri (V86-6) har läge för att hålla upp ledningen i det här loppet och det kittlar. Senaste tillfället hon fick löpa ut i tät var vid Diamantstosegern i Kalmar i början av året och då blev segern överlägsen. Lägger Petter Karlsson upp tempobedömningen korrekt kan vi absolut se att det håller hela vägen.
 • B.W.T.Echo (V86-8) har tjänat dryga miljonen under unghäståren, men vi tycker att hans högstanivå känns så pass hög att han även ska kunna bära dem och hävda sig mot äldre konkurrenter. Hästen har uppvisat lite ojämn startsnabbhet, men vi har ingenting emot om han får Chapuy framför sig direkt och att Everst Sisu får jobba utvändigt om densamme. Kommer luckan i slutskedet vilket känns möjligt i ett litet och ganska ojämnt fält så kan han absolut slå till.

Betrodda som lever farligt

 • Bestbyarsenal (V86-1) är en segervan herre som gör intressant debut i Geir Vegard Gundersens regi, men vi är inte helt säkra på att detta är vinnare av loppet. Vinterns starter har det inte slagit gnistor om och då det finns startsnabbare hästar på utsidan är risken påtaglig att han kan bli kvar längs innerspåret. För oss är han bara ett streck i mängden denna gång.
 • Cash D.E. (V86-5) har övertygat och står nu bara med segrar i resultatraden, men den här uppgiften känns inte helt enkel. Han blev av med ledningen vid senaste tillfället som han hade innerspår bakom bilen, hästen har därtill pausat och startpoängen räcker till gott och väl för att han ska kunna anmälas till klass II-försöket på Momarken den 20 mars utan att behöva vinna det här loppet.
 • Dixie Brick (V86-6) var jättefin då hon vann Stoeliten på Solvalla i februari och besegrade betydligt vassare motstånd den dagen än vad hon stöter på här. Låt oss dock påminna om att de senaste senaste upplagorna av Golden Weddings lopp har sett vinnare som startat från startvolten och det är fullt möjligt att Dixie Brick springer jättefort och gör sitt livs lopp utan att hinna fram från 20 meters tillägg.
 • Chapuy (V86-8) är loppets sannolika ledare, men hästen har inte lyckats vinna i någon av de åtta senaste starterna över full väg. Därtill är det frågetecken kring Åke Lindbloms stallform då han inlett 2021 med 24 starter utan seger. Nej, Chapuy är given för oss att gardera i det här loppet.
Fakta

V86-FÖRSLAGET 3 MARS

Avd 1: 1,4,5,6 (8,3)
Avd 2: 4 Mellby Illusion (6,3)
Avd 3: 5,8 (6,10)
Avd 4: 1,2,3,5,6,8,11 (10,9)
Avd 5: 2 Gone Dancing (5,1)
Avd 6: Samtliga hästar (7,1)
Avd 7: 1,3,4,6 (7,5)
Avd 8: 1,2,4,7,8,9 (3,6)

10.752 rader / 2.688 kronor

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

Barfota utan strumpor och skor…

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Flemming Jensen startar spännande hästar inom Åbys V75-omgång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Flemming Jensen startar spännande hästar inom Åbys V75-omgång. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

På lördag stundar årets första V75-dag där det kommer vara tillåtet att hästarna tävlar utan skor. Vid en första anblick går det att finna flera hästar vars tränare väntat in just denna dagen av matchningen att döma.

Ett tydligt sådant exempel är Rickard Svanstedts Baron Gift (V75-3) i Gulddivisionen. Hästen gjorde bokslut för fjolåret i början av november och återkommer nu när det ånyo är tillåtet att tävla utan skor.

Att Flemming Jensen är en ”barfotaman” är ingen nyhet och han ser också ut att ha fina förutsättningar med två hästar.
Såväl Slide so Easy (V75-3) som Billi Time (V75-5) har vunnit lopp på svensk mark denna vinter och har dragit innerspår bakom bilen båda två.

Danskt, finskt, norskt och svenskt. Det är en salig blandning av nationaliteter inom streckspelet på lördag vilket både höjer svårighetsgraden och i vårt tycke glädje i den utmaning man står inför.
Nu är våren här; åtminstone i almanackan!

Här kan du ta del av lördagens startlistor till Åby.

Avd 1 – Silverdivisionen, 2.140 meter voltstart

Hälften av deltagarna möttes även i Mantorp för två veckor sedan. Då var det Beartime som drog det längsta strået och nu lär han gå från att varit underdog till att bli favorit. Ihop med Mr Clayton J.F. är han spetsfavorit från springspår, men egentligen är det frågan om någon av dem är sådär supersugen på att gå först när det finns open stretch att tillgå? Ja, då är frågan vem man ska släppa till för vi tycker oss inte hitta supermånga, formstarka, heta objekt. Mr Perfection är i gott slag, men får knappast överta. My Dream Art har stabiliserat sig och går bra mest varje gång i sin nya regi. Han skulle kunna tänkas få överta om han klarar han av startspåret. Hierro Boko och Tio Tom Jet känns båda tidiga från bakspår medan Spickleback Face är mer svårbedömd efter lite blandade resultat i Frankrike.

Avd 2 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Blir det här vi får se lördagens största favorit i Stefan Arvidsson-tränade Lyckans Cash? Det är mycket som talar på det när stoet kommer med fyra segrar på de fem senaste starterna och det inte riktigt kryllar av tuffa damer bland konkurrenterna. Flera är dugliga, men mer eller mindre positionskänsliga till skillnad från Lyckans Cash som är mer tuff av sig. Fighter Lady har fått två lopp i sig nu på svensk mark och spurtade till snygg seger senast på Solvalla efter att byggts upp med ett rygglopp. Lorelei Marie vann två Diamantstoförsök i januari och satt fast med rubbet sparat i finalen. Archidamia gav ett vettigt intryck i debuten för Adrian Kolgjini, men motståndet var så pass svagt den dagen att det var svårt att riktigt bedöma exakt hur bra den där insatsen var. David Persson tycks trolla med det mesta och Georgia Am som står på startvolten är inget undantag. Att Stefan Persson kör kan vara ett plus då han har mer Åbyrutin (läs: open stretch-rutin) än Rikard N Skoglund.

Avd 3 – Gulddivisionen, 1.640 meter autostart

Slide so Easy vann väldigt enkelt senast på Jägersro och såg riktigt fin ut den dagen. Han är dock tolv år gammal och det går inte påstå att han kommer till dukat bord även om spets- och segerchansen ser ut att vara god. Floris Baldwin stod inför en svår uppgift senast när han skulle jaga från 20 meters tillägg, men vi tycker ändå inte att det var riktigt samma drag i hästen. Studsar han tillbaka snabbt och tävlar på den nivå han hållit dessförinnan är han en glödhet utmanare. Pacific Face var grym i Guldfinalen på Solvalla. Nu gör hemmahästen som framförallt är känd för sin råstyrka sin första start över sprinterdistans i karriärens 80:e framträdande!

Avd 4 – Klass II, 2.640 meter autostart

Ett lurigt klass II-försök. Cassius Ima såg ut att vara på väg mot segern när galoppen kom in mot upploppet senast i Mantorp. Han tar omtag i klassen och känns verkligen inte missgynnade av den dryga distans. Lucky Truc galopperade på upploppet – även han på väg mot segern – i sin V75-start på Åby den 13 februari. Han tog snabb revansch i ett vardagslopp och måste räknas igen. Pre Calculated har lyft undan för undan och Ola Karlssons stall är i fortsatt god form. Här är det dock fler om budet och vi nämner Vision FaceLumbermans Kalle samt Incredible Wine som tänkbara utmanare bland flera.

Avd 5 – Klass I, 2.140 meter autostart

När Billi Time vann på Åby i december så var det självaste Oxidizer han hade på behörigt avstånd efter sig i mål. Därefter har han bärgat två segrar hemma i Ålborg och av matchningsrytmen att döma så måste vi tro att Flemming Jensen siktat mot det här loppet en längre period. Hästen har 22 segrar på 35 starter och bör rimligtvis bli svårslagen. Nouba Mom är dock ingen dålig konkurrent. Hon är faktiskt obesegrad på svensk mark med fyra segrar på fem starter och det känns som hon ska kunna gå en tid kring 1.13 redan nu. M.T.Oscar är alltjämt kvar i klassen efter att haft galoppskorna på sig för ofta och Kurri Jari Boko är ingen dålig häst även om vi helst sett honom med ett öppet startspår för att han skulle kännas riktigt aktuell såhär i sin återkomst.

Avd 6 – Diamantstoet, 2.140 meter voltstart

Ett superlurigt Diamantstoförsök och det går verkligen förstå att det placerats på Dagens Dubbel-spelet. Ultra Bright kommer från en tredjeplats i Stoeliten och gick bra bakom Ottila Fri i en liknande proposition i Kalmar i början av året. Hon har bra form, men att plocka in 40 meter på Åby där ”alla” får chansen som sparat meter på vägen är inte enkelt. Diversity Pellini imponerade så smått i comebacken där hästen löste uppgiften trots en löpning utvändigt ledaren på slutrundan. Bazinga Cheri har verkligen lyft i ny regi. Visst har motståndet varit överkomligt, men stoet har sett jättebra ut. Då har hon körts av Carl Johan Jepson, men han väljer att kuska bakom Pär Hedbergs Garca som kommer ha många anhängare från innerspår i volten och efter andraplatsen senast på V75. Kanske blir det rentav hon som får bära på favoritskapet?

Avd 7 – Bronsdivisionen, 1.640 meter autostart

En riktigt kul avslutning då det kryllar av startsnabba hästar på framspår som lär laddas så det står härliga till i jakten på de mest åtråvärda tätpositionerna. Vi spelar en ”lillpeng” såhär i början av veckan på att det blir Echelon i rygg på Dark Roadster och stämmer det tänket har bara chans att vinna det här loppet. Cargo Door bedömer vi vara mycket gynnad av att kunna tävla barfota runt om, men från åttondespår blir det stora problem att komma till. Sweetman vann klass I-finalen på Solvalla, men felade bort sig i Mantorp. Han har utvecklats så pass mycket att vi inte kan säga att han är golvad från det här startspåret heller. Totalt sett är loppet väldigt öppet och här lär vi knappast snåla med streck när analysen är helt färdig, det är i alla fall magkänslan så här på måndagen.

Fokustema
Spelstugan
Läs senare

High Five-tips: Revansch i maratonloppet?

Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Idag kan du spela High Five ihop med Sulkysport.
Idag kan du spela High Five ihop med Sulkysport.

Styrkeprovet Prix de Paris är vinterns sista Grupp I-lopp där den samlade, äldre eliten kan göra upp.

Efter Private Loves skrällseger 2010 har samtliga vinnare av loppet varit spelade till under tio gånger pengarna och vi tror att även årets vinnare kommer hämtas från de betroddas skara.

Efter galoppmisslyckandet i Prix de France jagar Prix d’Amerique-tvåan Davidson du Pont sin första Grupp I-seger för denna vinter med Prix de France-vinnaren Delia du Pommereux som tydligast utmanare.

Vi placerar dock även en tredje häst i A-gruppen som närmat sig elithästarna undan för undan och som vi inte tror kommer skrämmas av att springa 4.150 meter. Mer om den saken i vår analys nedan!

Du har nu chansen att spela andelsspel på High Five ihop med Sulkysport enligt nedanstående alternativ:

Sulkysport – Kupongspel

Här håller vi oss inte till en speciell mall bortsett från systemkostnad utan här kan systemutformningen se olika ut från gång till gång. Ingen High Five-omgång är den andra lik och utifrån det vill vi kunna vara flexibla i våra val.

15 andelar á 55 kr/styck – Klicka här för att köpa andel

Loppanalys:

Prix de Paris (€400.000), 4.150 meter voltstart

 • 15 Davidson du Pont  kommer bli favorit i årets upplaga och det förstår vi. Hästen gjorde en strålande insats i Prix d’Amerique som tvåa bakom Face Time Bourbon på en tidsnotering som underskred det gamla löpningsrekordet och det var ingenting att säga något om att han inte lyckades ta sig förbi. I Prix de France såg han ut att vara för laddad och slog på en tidig galopp. Samma sak hände faktiskt i fjolårets Prix de Paris då hästen vändes upp i andra ledet och närmast försökte rusa över framförvarande häst. Nu gäller det sig att han håller på mattan; så ska chansen till seger vara mycket god.
  Fakta

  RANKING

  A-hästar
  15 Davidson du Pont
  13 Delia du Pommereux
  6 Diablo de Vauvert

  B-hästar
  14 Bahia Quesnot
  9 Flamme du Goutier
  8 Moni Viking

  C-hästar
  11 Tony Gio
  10 Chica de Joudes
  5 Violetto Jet
  3 Decoloration
  4 Feerie Wood
  2 Valzer di Poggio

  D-hästar
  12 Carat Williams
  7 Etonnant
  1 Hard Times

  Expandera
 • 13 Delia du Pommereux hann ifatt Face Time Bourbon i Prix de France när den sistnämnde gick in i väggen. Hon var strålande bra – ingen tvekan om det – men låt oss påminna om att hon var chanslös att hålla ryggen på Davidson du Pont i Prix d’Amerique gången innan. För oss känns inte 4.150 meter som något plus för stoet såhär på ålderns höst och här gäller det nog för kusken att packa in henne i ryggar in i det längsta.
 • 6 Diable de Vauvert fick för långt fram i Prix d’Amerique, men gick jättebra som sexa via 1.09,5 sista 1.000 meterna. Han har siktats hit efter det och då han verkar väldigt avslappnad och reglerbar i loppen så tror vi inte att distansen ska vålla några problem.
 • 14 Bahia Quesnot  har körts superoffensivt i såväl Prix d’Amerique som Prix de France, men krigat på och räddat välbetalda penningplaceringar. Stoet är så pass grundstark att hon tveklöst står distansen, men hon har sett lite väl vass ut i de senaste starterna så nu måste hon hålla sig lugnare.
 • 9 Flamme du Goutier har för den breda massan gjort sig känd som en elithäst under sadel, men låt oss påminna om att hon även är sulkymeriterad. Stoet vann två sulkylopp på Vincennes i december och slutade trea bakom Face Time Bourbon samt Feliciano i Femåringskriteriet i augusti.
 • 8 Moni Viking spurtade ner 10 Chica de Joudes senast efter att den förstnämnde fått väldigt bra hjälp av stallkamraten Express Jet. Båda hästarna är etablerade elithästar och vi påminner – om det nu behövs – om att Moni Viking slog dubbla världsrekord över stayerdistans här i Sverige under 2020.
 • 11 Tony Gio har startat sporadiskt i vinter. Det har blott blivit tre framträdande och i Prix d’Amerique var hästen totalt anonym i kön hela vägen. Siktet har hela tiden varit inställt mot Prix de Paris; ett lopp den här hästen tycks älska då han slutat tvåa i de två senaste upplagorna. Det ska sägas att hästen inte känns lika hungrig längre, men han gick helt okej som sexa i Prix de Bretagne så bäst-före-datum är inte helt passerat även om man tycks tänkt avsluta karriären efter denna start.