Fokustema
STL Solvalla 24 september
Läs senare

Spetsälskare på topptid

Karriärens elfte seger bärgades precis som de tio tidigare från ledningen.
Santos de Castella älskar att löpa först och övertygade stort då han dundrade fram till vinst på 1.11,2a/2.140 meter i Bronsdivisionens final.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Santos de Castella vid segern i Bronsdivisionens final för ett år sedan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Santos de Castella vid segern i Bronsdivisionens final för ett år sedan. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Att spetsstriden skulle kunna bli avgörande i Bronsdivisionens final stod klart på förhand. Santos de Castella (e. Readly Express) var inte snabb nog för att kunna hålla ut Special Major (e. Majestic Son), men det spelade ingen roll.
En lucka uppenbarade sig i första kurvan varpå Westholm kunde flytta ut och överta ledningen ut på första bortre långsidan.
Efter en öppning på 1.07,9 blev det saftiga 1.10,7 som notering på varvet samtidigt som favoriten Born To Run (e. Super Light) sällskapade på utsidan.
Ett inledningsupplägg som lätt kunde gett stumma ben men så blev inte alls fallet. Tvärtom så var det Santos de Castella som bara var bäst och som gick undan väldigt enkelt över spurtrakan.
Triumfen var värd 220.000 kronor och Santos de Castella passade samtidigt på att passera miljonen kronor i intjänade prispengar.
– Han vann med mycket krafter kvar. Det här var en sjukt bra prestation, sade Jörgen Westholm i Solvallas vinnarcirkel.

Faktum är att Santos de Castella nu har vunnit elva av de 17 lopp där han gått felfritt i sin karriär. En statistiken som är noterbar och som säger en hel del om den spetsälskande hästens kunnande.

Mer Westholm

Av bara farten tog Jörgen Westholm även hem Klass II-finalen med Roll Control (e. Scarlet Knight) från samma positionen.
Hingsten var aldrig nära att missa ledningen från spår fyra bakom bilen utan rasslade iväg raskt. Betrodde Fat Rabbit (e. Bold Eagle) sällskapade på utsidan i slutkurvan när M.T.On Target (e. S.J.’s Caviar) hade gått sig trött i dödens, men var oförmögen att bjuda upp till strid.
Roll Control kom i mål på 1.12,3a/2.140 meter vilket var en rekordsänkning med en halv sekund.

Roll Control vann finalen av Klass II tillsammans med sin tränrare Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Det här var vår bästa chans. Sjukt bra med seger i två V75-finaler; det gör man inte hur lätt som helst. Det är sådana här hästar jag vill ha som gör kusken bra. Hästarna har varit jättebra de sista veckorna och då åker man ut till loppen med en skön känsla, sade Jörgen Westholm.

Tempogynnad

Fredrik B Larssons Robthebank (e. The Bank) räknade hem Klass I-finalen i lag med Magnus A Djuse. Från spår tolv bakom bilen såg det inte särskilt hoppfullt ut på förhand, men när det blev körning på flera händer kom Robthebank in i loppet på bästa tänkbara sätt utgångsläget till trots.

När Magnus A Djuse kastade loss halvvarvet före mål svepte han runt fältet per omgående samtidigt som favoriten Via La Vida Face (e. Joke Face) svarade med galopp efter att fått lägga flera speeder under vägen i ansträngd aktion.
– Det här var otroligt bra. Det var som en tickande bomb. När jag vek ut honom exploderade han och vann väldigt lätt med sträcka linor. Jag gav honom inte ens några marschorder utan han tog fart direkt så fort han blev utan rygg, sade Magnus A Djuse.

Robthebank köptes av Andreas Åström på Travera-auktionen i mars för 260.000 kronor och har varit en lyckad affär.
– Det är en häst med enorm utveckling i. Som han gick! När han sätter upp farten så går han; han är som en stridsvagn när han får upp farten. Jag såg i slutkurvan att Magnus A Djuse hade huvan kvar på hästen och då förstod jag att det skulle gå bra, sade Fredrik B Larsson.

Robthebank vann Klass I-finalen på 1.11,4a/2.140 meter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport