Fokustema
V75 Mantorp
Läs senare

Spetssegrar dominerade i Mantorp

Erik Adielsson har kört ett antal tusen lopp i sin karriär och han vet hur man träffar startstrålen från springspår. Som bakom Adrian Kolgjinis Terminator Face i Mantorp idag.
Av
Thomas Hedlund
Terminator Face och Erik Adielsson efter segern i klass II-försöket i Mantorp.
Terminator Face och Erik Adielsson efter segern i klass II-försöket i Mantorp.

Fyraårige Joke Face-sonen Terminator Face har ända sedan han var lite haft problem med kroppsbyggnaden. Redan när Sulkysport var på besök hos familjen Kolgjini inför förra årets treåringssäsong pratade ”Ludde” gott om hästen, men påpekade också att Terminator Face är ”annorlunda byggd”. I kombination med en klockren styrning av Erik Adielsson blev det säker – sett till marginalen – spetsseger i lägsta klassen, även om stilen inte var den bästa sista biten. Adielssons pricksäkerhet från start – springspår – måste plussas på och Terminator Face kom hem på 1.14,5/2.140 meter. Adrian Kolgjini tränar.

Ovanligt nog, för omgången, blev det inte spetshästen, favoriten Knifetown Winner, som vann silverdivisionen utan istället svarade Adrian Kolgjinis Rushmore Face (e. Joke Face) för en stark långspurt vilket räckte för att hålla Global Trust bakom sig sista biten.
Rushmore Face krånglade innan start och orsakade omstart, vilket bland annat skruvade upp Knifetown Winner ordentligt och Nicklas Westerholm menade att loppet var över redan innan det kördes för hans hästs del.
Adrian Kolgjini räknade alltså in dagens andra vinnare och Joke Face-sonen vann på 1.12,6/1.640 meter.

Kapable Harran Boko (e. Maharajah) hade inga problem att lösa gåtan med andraspår i voltstart i klass I-försöket. Conrad Lugauer sände till tät och där var femåringen totalt ohotad. 1.14,8/2.640 meter var starka papper för Jägersrohästen.

Spets gällde när Peter Untersteiner satte dit Blanche (e. Andover Hall) i ett stolopp och det mest anmärkningsvärda var väl hur Untersteiner så snart som efter 350 meter nådde tät från 20 meters tillägg. Halmstadkusken hade koll på ledande Camana och att denna inte hade sin bästa dag idag och pressade hårt genom första sväng efter att ekipaget fått en pangstart. I spets kunde ingen hota Blanche, som vann på 1.15,6/2.160 meter.

Timo Nurmos fixade, som det nästan känns numera, den obligatoriska V75-segern genom Eelis (e. Enjoy Lavec), vilken Örjan Kihlström fick till ledningen kort efter start. Efter ett relativt långsamt förstavarv blev det speeduppgörelse och Eelis stegade utan bekymmer undan till vinst på 1.14,2a/2,140 meter.

Carl Johan Jepson laddade vad han kunde bakom Ulf Stenströmers Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) i sexåringens debut i gulddivisionen och det räckte för att hålla ut snabbstartande Racing Mange. Jepson lyckades i alla fall knipa ledningen och väl i front kunde ekipaget bestämma tempot lagom mycket för att relativt enkelt hålla anfallarna bakom sig över upploppet.

Det gick ruskigt fort på sista bortre långsidan, vilket gjorde det svårt för attackerande Milligan’s School och hästarna i släptåg. Handsome Brad gick undan till seger på 1.13,1a/2.140 meter före Västerboonthenews, som fick chansen sent, samt Milligan’s School.

Johan Untersteiner hakade på som trea i tredjespår under slutrundan med Havefunwithme (e. Going Kronos) i ett försök till Diamantstoet och när täthästarna hade gjort sitt vid upploppets början kopplade Untersteiners häst enkelt grepp i lagom god tid före mål. Segertiden skrevs till 1.14,6a/2.140 och det här var femåringens första seger sedan triumfen i ett uttagningslopp till Stochampionatet i juli ifjol.

Man kan konstatera att det gick bra för de spelare som kunde sia spetshästen i lördagens omgång. Fem av sju vinnare satt nämligen i ledningen.

Fakta

Rätt V75-rad

V75-1: 2 Harran Boko
V75-2: 12 Blanche
V75-3: 3 Handsome Brad
V75-4: 6 Terminator Face
V75-5: 11 Rushmore Face
V75-6: 13 Havefunwithme
V75-7:  2 Eelis

Utdelning sju rätt: 1.882.228 kronor
Utdelning sex rätt: 3.776 kronor
Utdelning fem rätt: 112 kronor

Omsättning: 94.402.232 kronor

Expandera
Fokustema
Midnight Race
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Näslunds italienare nattens kung?

Anna Näslund har stallet i toppslag och har funnit en perfekt uppgift åt Te Quiero Grif på Dannero.
Den italienskfödde sjuåringen står perfekt inne i Midnight Race där vinnaren av finalen kammar hem hela 200.000 kronor.
– Det var svårt att stå över detta lopp när man läste propositionen, medger Umåkeramatören.
Av
Emil Persson
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport
Te Quiero Grif vann bronsdivisionen i Halmstad under fjolåret i lag med Peter Ingves. Numera är det Anna Näslund som tränar sjuåringen. Foto Mia Törnberg/Sukysport

Den sjuårige Varenne-sonen kom till Sverige för två år sen och inledde då sin svenska sejour i Veijo Heiskanens regi. Där presterade han ytterst väl och vann såväl Dam SM för Jennifer L Oscarsson med 100.000 kronor i segerpremie som bronsdivisionen i Halmstad under fjolårets Sprintermästarmeeting.

I början av detta år exporterades hästen till Finland, men där gjorde han bara en start i Harri Koivunens regi innan Anna Näslunds amatörstall blev nästa anhalt.
– Min man är vän med Kari Lähdekorpi som köpte hästen till Finland och det var på den vägen vi kom över honom. Som vi förstod det hade det inte varit några stora problem med hästen och vi tyckte det var en spännande häst att jobba med, säger Anna Näslund.

Efter att hästen initialt varit lite ”spänd och misstänksam” ska han snabbt slappnat av och fattat tycke för sin nya hemmiljö.
– Vi har bara fyra starthästar här på gården och hästarna kan gå ute en hel del och bara vara häst. Det är säkert svårare i ett större proffsstall och precis som för Eder Bob tror jag det varit en nyckel till att hästen tävlat så bra som han gjort. Han har funnit sig fint till rätta även om de är lite rivaler. hingstar som de trots allt är, säger Näslund.

Går i topphästarnas fotspår?

Vardagen innehåller mest underhållande träning med syfte att hålla hästarna på gott humör. Te Quiero Grif inledde sin sejour hos Näslund med att vara tvåa på Bergsåker den 23 maj bakom Reigning Moni (e. Donato Hanover) och därefter trea i silverdivisionen i Östersund på tangerade rekordet 1.11,1 bakom Eldorado B. (e. Maharajah) och Weekend Fun (e. Jaded).
– Då trodde man ju att det skulle bli jättetuff körning från start, men det blev det inte alls. Det var svårt att ta något utifrån det, men hästen gick jättebra som trea och verkar tagit det loppet på helt rätt sätt. Han börjar få mer och mer självförtroende och lyfter sig hela tiden, säger Näslund.

Ikväll stundar eventuellt två lopp samma kväll då han kliver ut i Midnight Race där försöksvinnarna får 30.000 kronor och finalvinnaren kammar hem hela 200.000 kronor.
– Två heat tror jag han ska klara bra och jag tycker uppgiften ser intressant ut redan i försöket. Det är några tuffa och väldigt startsnabba hästar på utsidan så någon ledning blir det knappast, men hästen har ju gått bra bakifrån så hoppet lever i allra högsta grad, säger Näslund.

Hoppet lever i allra högsta grad

Midnight Race har körts i varande tappning två år tidigare. År 2017 vann Evil Enok M.E. (e. Magnetic Power) på 1.10,9 och i fjol var det Antonio Tabac (e. Crazed) som dundrade fram på 1.10,2.
Två hästar som därefter utvecklats till riktiga elithästar med triumfer i Oslo Grand Prix samt Grosser Preijs der Giganten som främsta meriter.

Kan Te Quiero Grif rentav ta ett sådant steg i sin utveckling och utveckla sig till en bra gulddivisionshäst?
– Jag tycker att han har kvalitéer för att lyckas i guld, men spannet i de sammanhanget tycker jag är ganska brett. Det finns ju guldlopp som är mer av typen ”riktigt bra snabblopp” och så finns det guldlopp där hästar från yttersta eliten dyker upp. Att nå de sammanhangen kan bli tufft, men hästen är hård och vi tror på honom, avslutar Anna Näslund.

Fokustema
Prix René Balliere
Läs senare

Innerspår för Bold Eagle

Fem Sébastien Guarato-tränade hästar, varav de fyra vinstrikaste, startar i storloppet Prix René Balliere på Vincennes på söndag.
Av
Lars G Dahlgren
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bold Eagle med sin skötare Hugues Monthule. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Fem av 13 startande skull man kunna lägga till. Kvintetten är Bold Eagle som ska köras av Björn Goop, Billie de Montfort, Valko Jenilat, Carat Williams och Tony Gio, som i sin debut för Guarato besegrade Elitloppstvåan Aubrion du Gers.

Bold Eagle, vilken vunnit detta lopp tre år i följd, drog ”nitlotten” innerspår bland de nio framspåren bakom bilen med startsnabba Elitloppsvinnaren Dijon bredvid sig.

Prix d’Amérique-tvåan och Prix de l’Atlantique-vinnaren Looking Superb är i stridbart skick igen efter att denne fick ställa in resan till Oslo Grand Prix på grund av en febersläng.

En svenskfödd häst är med, Philippe Billard/Fabrice Souloy-tränade Cash Gamble.

Startlista

Prix René Balliere, 2.100 meter autostart, förstapris 76.500 euro:

 1. Bold Eagle – Björn Goop (Sébastien Guarato)
 2. Dijon – Romain Derieux
 3. Carat Williams – David Thomain (Sébastien Guarato)
 4. Cash Gamble – Christophe Martens (Philippe Billard)
 5. Tony Gio – Eric Raffin (Sébastien Guarato)
 6. Valko Jenilat – Francois Lagadeuc (Sébastien Guarato)
 7. Delia du Pommereux – Damien Bonne (Sylvain Roger)
 8. Billie de Montfort – Gabriele Gelormini (Sébastien Guarato)
 9. Looking Superb – Jean-Michel Bazire
 10. Tessy d’Ete – Franck Nivard (Philippe Billlard)
 11. Orlando Jet – Rudolf Haller
 12. Cobra Bleu – Pierre Vercruysse
 13. Detroit Castelets – Matthieu Abrivard (Jean Luc Dersoir)
Fokustema
Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Uppehåll för Ahlsell Legends

Ahlsell Legends har avgjorts under Jubileumspokalsdagen de senaste sex åren, men i år lyser loppet med sin frånvaro.
Av
Emil Persson
Jomar Blekkan vann Ahsell Legends år 2017 med Frode Hamre-tränade Ultimate Photo. I år utgår loppet från Jubileumspokalskvällen. Foto Mia Törnberg
Jomar Blekkan vann Ahsell Legends år 2017 med Frode Hamre-tränade Ultimate Photo. I år utgår loppet från Jubileumspokalskvällen. Foto Mia Törnberg

Jean-Pierre Dubios, Stig H Johansson gånger tre, Jomar Blekkan och så i Thor Borg under fjolåret. Det är sannerligen meriterade kuskar som fått segerdefilera inför Solvallapubliken under de upplagor som avgjorts, men i år ställs alltså loppet innan. Om det är för gott eller tillfälligt tycks vara för tidigt att säga, men Solvallas sportchef Anders Malmrot tycks ha förhoppning om att det ska kunna återupptas med ett nytt format.
– Jag tycker loppet gått lite i stå och att vi inte riktigt haft de där nya namnen med i startfälten som fått det att lyfta, det har blivit lite samma kuskar. Nu tar vi ett uppehåll i år och ser om vi kan skissa på ett nytt format, kanske redan till nästa år, säger Malmrot.

Nytt för i år under den nämnda tävlingsdagen är däremot att det tillkommer ett kallblodslopp. Jäntungens lopp för fem- och sexåriga kallblod över 2.140 meter (hingstar och valacker startar från tillägg) kommer avgöras under onsdagskvällen den 14 augusti med ett förstapris på 200.000 kronor.