Fokustema
Möte
Läs senare

Sprickan blir bara större

STOCKHOLM. Travtränarnas Riksförbund och Svensk Travsport dansar mer i otakt än kanske någon gång tidigare och det går inte att undgå, att det är en stor spricka mellan landets proffstränare och de som idag styr i Svensk Travsport.
Av
Claes Freidenvall
Travtränarnas Riksförbund mötte ST:s generalsekreterare Johan Lindberg, ST:s styrelsemedlem Mats Norberg och ATG:s vd Hasse Skarplöth. Foto Cecilia Kristoffersson
Travtränarnas Riksförbund mötte ST:s generalsekreterare Johan Lindberg, ST:s styrelsemedlem Mats Norberg och ATG:s vd Hasse Skarplöth. Foto Cecilia Kristoffersson

– Vi har aldrig varit så långtifrån varandra som vi är idag, sade Roger Walmann när Travtränarnas Riksförbund mötte ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och Mats Norberg från styrelsen i Svensk Travsport i Nordin-salen tidigare idag.

Landets proffstränare anser att Svensk Travsports ledning är tondöv och att de stängs ute från de stora och verkligen viktiga besluten.

– Om vi hade fått vara med i planeringen av tävlingsdagarna nästa år – vilket utlovades – hade det aldrig blivit strejk på Jägersro, sade Jörgen Westholm.

Det var rena huggsexan emellanåt och ganska underhållande som lyssnare. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg krävde att exempel skulle lyftas fram och det skedde också från tränarnas sida, men kanske inte i tillräckligt hög grad. Johan Lindberg fick också kritik för att han var svår att nå.

– För att jag och Erik (Adielsson) skulle få till ett möte med Johan om propositioner krävdes det både hammare och slägga innan det blev av, sade Svante Båth.

Mats Norberg från Svensk Travsports styrelse var tydlig i sitt svar till travtränarna:

– Ni får inte alltid som ni vill och så är det i en demokrati.

Hur många hästar äger proffstränarna?

Hur stor del av hästarna äger proffstränarna idag som de själva tränar, var en fråga som kom upp och något entydigt svar gick inte att få – det finns nämligen inga ”korrekta” siffror.

– Vi gjorde en undersökning bland landets proffstränare om hel- och/eller delägda och det visade sig att travtränarna äger mellan 30-34 procent av hästarna, sade Jan Halberg, ordförande Travtränarnas Riksförbund.

ST:s sportchef Petter Johansson, som fanns med som ”åhörare” i Nordin-salen, sade att travförbundet inte har några siffror.

– Det är inte bra att travtränarna äger så mycket hästar som de gör idag. Det måste bli ändring på den punkten och det är inget som vi eftersträvar, ansåg Conrad Lugauer.

Att hästbasen måste upp i Sverige var alla överens om.

– Det är vårt viktigaste mål, sade Mats Norberg.

Fem miljoner per vecka

De flesta siffror inom svensk travsport pekar idag åt fel håll och Xpress-onsdagarna var ett ”hett” samtalsämne. ATG:s vd Hasse Skarplöth målade upp en stark bild ur ett rent ATG-perspektiv.

– Sedan Xpress infördes har ökningen varit fem miljoner per vecka. Däremot behöver banorna förstärka upplevelsen på plats och göra det mycket bättre än idag för att få publik, sade Hasse Skarplöth.

Att onsdagarna har varit negativt för banpubliken ansåg de flesta, men Johan Lindberg ville inte riktigt hålla med utan drog fram Jägersro och Åby som positiva exempel.

– Men det är inget som jag känner igen på någon av de banorna. Jag har också pratat med kollegor på Bergsåker som säger att onsdagarna är rena katastrofen, sade Thomas Uhrberg.

Jörgen Westholm skickade en passning till ST: styrelse:

– Varför har ST låtit banorna misshandla Xpress-onsdagarna i tre år och låtit produkten dö ute på banorna? Och varför har ingen sagt något till berörda banor?

Något konkret svar kunde inte någon från podiet ge…

Hasse Skarplöth berättade att han såg ljust ut på ATG:s position när vi skriver 2019 och ATG går in i ett nytt licenssystem:

– Om det blir som det är sagt idag så har ATG en otroligt bra position, och Skarplöth berättade vidare:

– Vi har ett mål på att öka V75 till 100 miljoner per vecka, V86 till 30 miljoner och G75 på söndagar till 20 miljoner. Det som vi levererar först i mål blir onsdagarna.

Hasse Skarplöth kunde också avslöja att det inte blir någon ny spelform på tisdagarna nästa år när tisdagar blir Solvallas ”huvuddag”, men däremot gavs inte något besked vilken spelform som blir ”huvudspelet” den dagen.

– Tisdagar blir vår fjärde mest prioriterade speldag, förklarade Hasse Skarplöth.

Fokustema
Klass II
Läs senare

Obesegrat superlöfte till Kalmar

Den svenskfödde, men i Nederländerna tränade fyraåringshingsten Velten Versailles gör comeback - och årsdebut - inom söndagens V75-omgång i Kalmar.
Av
Emil Persson
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn

Prodigious-sonen som är obesegrad efter fem raka starter har inte startat sen han vann ett treåringslopp på Åby den 15 december i fjol, men nu är det alltså dags för Jeroen Engwerdas stora löfte på nytt.
Som vanligt är det världsmästarkusken Rick Ebbinge som sitter i sulkyn och förutsättningarna stavas 2.140 meter autostart.

I Gulddivisionen kommer nio hästar kampera och bland dem finns Disco Volante (e. Scarlet Knight) som nu gör sin första start efter att blivit utslagen i Elitloppsförsöket.

Startlista Kalmarsundspokalen/Gulddivisionen
1.640 meter autostart, förstapris: 200.000 kronor

  1. Policy of Truth – Erik Adielsson
  2. Slide so Easy – Flemming Jensen
  3. Coktail Fortuna – Carl Johan Jepson
  4. Pastore Bob – Johan Untersteiner
  5. Disco Volante – Ulf Ohlsson
  6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
  7. Baron Gift – Rickard Svanstedt
  8. Nappa Scar – Per Lennartsson
  9. Dante Boko – Lutfi Kolgjini
Fokustema
Italien
Läs senare

Svenskbekant storloppsvinnare

Zaccaria Bar (e. Ready Cash) som under fjolåret gjorde två starter på Åby vann söndagens storlopp i italienska Trieste.
Av
Emil Persson

Det handlade om Gran Premio Presidente della Repubblica (€40.040) för fyraåriga hästar och fjolårets vinnare av Gran Premio Nazionale anförde loppet från start till mål i lag med Roberto Andreghetti.
Andrea Bavaresi står sedan kort tid tillbaka som tränare på Erik Bondos hästar och segertiden 1.13,5a/2.060 meter var nytt löpningsrekord med 0,8 sekunder som marginal. Segerpremien uppgick till 15.071 euro.

Alessandro Gocciadoro-tränade Zar Op (e. Manofmanymissions) spurtade starkt till andraplatsen i lag med Manuel Pistone och Luca Talpos Zawadi (e. Maharajah) bärgade bronset.

Däremot blev det galopp i rygg på vinnaren för fjolårets vinnare av Treåringseliten för ston på Solvalla – Zabriskie Ok (e. Conway Hall) med 500 meter kvar att köra.

Övertygande Maharajah-son

Under lördagens tävlingar i Neapel visade en mycket fin Maharajah-avkomma upp sig i treåringsloppet Premio Road to Citta’ di Napoli (€14.300). Precis som titeln antyder är storloppet i antågande (30 juni) och dit kan man med rätta ta sikte med Alrajah One (e. Maharajah) om man så önskar.

Enrico Bellei driver ”popstall” ihop med Claus Hollman som står som tränare till hästen som kom hem på starka 1.13,5a/2.100 meter i det som nu var hans femte seger i nionde starten.

Fokustema
Österrikiskt Derby
Läs senare

Lugauers Nero Maximus bäst

Conrad Lugauers Nero Maximus vann det österrikiska Derbyt på Krieau-banan i Wien.
Av
Lars G Dahlgren
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.

Man kan säga att Lugauer låste loppet med sin duo, Marc Elias-körde Cesare Borgia (e. Raja Mirchi – La Traviata) i ledningen och Nero Maximus (e. November – J.S.Maxima) med Lugauer själv på utsidan.

Fakta

Nero Maximus

hingst fyra år e. November – J.S.Maxima e. Toss Out
11 st: 7–0–0
Rekord: 1.14,8am*
Insprunget: cirka 475.000 kr
Uppfödare: Oliver Badura, Österrike
Ägare: O Badura, S Reiss, M Huber & B Nikolai
Tränare och körsven: Conrad Lugauer, Jägersro

Expandera

Nero Maximus vann lätt på 1.16,6a/2.600 meter och Conrad Lugauer räknade in sin tredje österrikiska Derbyseger, de två tidigare är Cesare Borgias mamma La Traviata (e. Awesome Goal) som vann 2006 och sedan Pompano Crown (e. Armbro Goal) 2008.

Nero Maximus, uppfödd och ägd av Oliver Badura, har sju segrar på elva starter och kom till Lugauer i slutet av treåringssäsongen. I Sverige inledde hingsten i år med tre raka segrar på Jägersro.

Nero Maximus är efter tyskfödde Buvetier d’Aunou-sonen November som var uppfödd just av Stall Novembers Michael Schröer. Novembers bästa avkomma är österrikefödde Kaka som tog rekordet 1.10,6 och sprang in 221.000 euro. Även Kaka vann österrikiska Derbyt, 2011.

Nero Maximus mamma J.S.Maxima (e. Toss Out) har tidigare lämnat Muscle Hillary (e. Muscle Hill) vilken sprang in 166.000 kronor för Roger Walmann. Mormors far till Nero Maximus är Meadow Road.

Nero Maximus fick 30.000 euro för segern. Cesare Borgia slutade sexa.