Fokustema
Möte
Läs senare

Sprickan blir bara större

STOCKHOLM. Travtränarnas Riksförbund och Svensk Travsport dansar mer i otakt än kanske någon gång tidigare och det går inte att undgå, att det är en stor spricka mellan landets proffstränare och de som idag styr i Svensk Travsport.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Travtränarnas Riksförbund mötte ST:s generalsekreterare Johan Lindberg, ST:s styrelsemedlem Mats Norberg och ATG:s vd Hasse Skarplöth. Foto Cecilia Kristoffersson
Travtränarnas Riksförbund mötte ST:s generalsekreterare Johan Lindberg, ST:s styrelsemedlem Mats Norberg och ATG:s vd Hasse Skarplöth. Foto Cecilia Kristoffersson

– Vi har aldrig varit så långtifrån varandra som vi är idag, sade Roger Walmann när Travtränarnas Riksförbund mötte ST:s generalsekreterare Johan Lindberg och Mats Norberg från styrelsen i Svensk Travsport i Nordin-salen tidigare idag.

Landets proffstränare anser att Svensk Travsports ledning är tondöv och att de stängs ute från de stora och verkligen viktiga besluten.

– Om vi hade fått vara med i planeringen av tävlingsdagarna nästa år – vilket utlovades – hade det aldrig blivit strejk på Jägersro, sade Jörgen Westholm.

Det var rena huggsexan emellanåt och ganska underhållande som lyssnare. ST:s generalsekreterare Johan Lindberg krävde att exempel skulle lyftas fram och det skedde också från tränarnas sida, men kanske inte i tillräckligt hög grad. Johan Lindberg fick också kritik för att han var svår att nå.

– För att jag och Erik (Adielsson) skulle få till ett möte med Johan om propositioner krävdes det både hammare och slägga innan det blev av, sade Svante Båth.

Mats Norberg från Svensk Travsports styrelse var tydlig i sitt svar till travtränarna:

– Ni får inte alltid som ni vill och så är det i en demokrati.

Hur många hästar äger proffstränarna?

Hur stor del av hästarna äger proffstränarna idag som de själva tränar, var en fråga som kom upp och något entydigt svar gick inte att få – det finns nämligen inga ”korrekta” siffror.

– Vi gjorde en undersökning bland landets proffstränare om hel- och/eller delägda och det visade sig att travtränarna äger mellan 30-34 procent av hästarna, sade Jan Halberg, ordförande Travtränarnas Riksförbund.

ST:s sportchef Petter Johansson, som fanns med som ”åhörare” i Nordin-salen, sade att travförbundet inte har några siffror.

– Det är inte bra att travtränarna äger så mycket hästar som de gör idag. Det måste bli ändring på den punkten och det är inget som vi eftersträvar, ansåg Conrad Lugauer.

Att hästbasen måste upp i Sverige var alla överens om.

– Det är vårt viktigaste mål, sade Mats Norberg.

Fem miljoner per vecka

De flesta siffror inom svensk travsport pekar idag åt fel håll och Xpress-onsdagarna var ett ”hett” samtalsämne. ATG:s vd Hasse Skarplöth målade upp en stark bild ur ett rent ATG-perspektiv.

– Sedan Xpress infördes har ökningen varit fem miljoner per vecka. Däremot behöver banorna förstärka upplevelsen på plats och göra det mycket bättre än idag för att få publik, sade Hasse Skarplöth.

Att onsdagarna har varit negativt för banpubliken ansåg de flesta, men Johan Lindberg ville inte riktigt hålla med utan drog fram Jägersro och Åby som positiva exempel.

– Men det är inget som jag känner igen på någon av de banorna. Jag har också pratat med kollegor på Bergsåker som säger att onsdagarna är rena katastrofen, sade Thomas Uhrberg.

Jörgen Westholm skickade en passning till ST: styrelse:

– Varför har ST låtit banorna misshandla Xpress-onsdagarna i tre år och låtit produkten dö ute på banorna? Och varför har ingen sagt något till berörda banor?

Något konkret svar kunde inte någon från podiet ge…

Hasse Skarplöth berättade att han såg ljust ut på ATG:s position när vi skriver 2019 och ATG går in i ett nytt licenssystem:

– Om det blir som det är sagt idag så har ATG en otroligt bra position, och Skarplöth berättade vidare:

– Vi har ett mål på att öka V75 till 100 miljoner per vecka, V86 till 30 miljoner och G75 på söndagar till 20 miljoner. Det som vi levererar först i mål blir onsdagarna.

Hasse Skarplöth kunde också avslöja att det inte blir någon ny spelform på tisdagarna nästa år när tisdagar blir Solvallas ”huvuddag”, men däremot gavs inte något besked vilken spelform som blir ”huvudspelet” den dagen.

– Tisdagar blir vår fjärde mest prioriterade speldag, förklarade Hasse Skarplöth.

Fokustema
Doping
Läs senare

Fast för doping efter hårprov

En amatörtränad häst testade positivt för doping efter seger i ett montélopp på Solvalla i januari.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Svensk Travsport rapporterar om dopingfallet på sin hemsida. Det handlar om sexårige valacken Power Memphis (e. Mr Pine Chip), som lämnade positivt A-prov via hårprov efter segern på Solvalla den 22 januari.

Hårprovet visade spår av det manliga könshormonet testosteron. Så här skriver Svensk Travsport om substansen: Testosteron är ett manligt könshormon och är originalet till de syntetiska anabola steroiderna. I dopningssammanhang används anabola steroider för att öka muskelmassa, fysisk styrka och uthållighet.

B-provet är skickat för analys på ett annat laboratorium och ST har inlett en utredning. Power Memphis är belagd med startförbud tills vidare.

Fokustema
Nyfödda
Läs senare

Dubbla föl i Stenkullen

Christina och Mats Olsson i Stenkullen kan rapportera om två fölningar. Quill Pen har fått ett sto efter Explosive Matter och Snow Angel en hingst efter S.J.'s Caviar.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Snow Angel (e. Order By Fax), 1.12,0ak/723.400 kr, tävlade för Mats Olsson och vann nio lopp på 68 starter. Hennes hingst efter S.J.’s Caviar är hennes första avkomma.

Snow Angels son efter S.J.’s Caviar. Foto: privat

Själv är Snow Angel undan Angel’s Light (e. Angus Hall), 1.17,7k/26.500 kr. Hennes mor Flash Light (e. Mack Lobell), 1.16,3ak/97.500 kr, har sin överlägset bästa avkomma i Malin Löfgrens stjärna Sanity (e. Love You), 1.09,2ak/10.280.145 kr, vilken deltog i Elitloppet två gånger.

Andra avkomman

Quill Pen (e. Offshore Dream-In Writing), 1.12,3ak/506.688 kr, har en avkomma sedan tidigare – en tvåårig dotter efter Raja Mirchi – och i år har hon fått ett sto efter Explosive Matter.

Hennes mor In Writing (e. Malabar Man), 1.16,0/$4.376, fick fem avkommor och samtliga tog sig till tävlingsbanan med I Am Dynamite (e. Love You), 1.12,7am/817.450 kr, som den främste.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

Fokustema
Gävle
Läs senare

Positivt A-prov av 1.10-travare

I mars sprang Picasso 1.10,1a/1.640 meter i Gävle.
Idag rapporterar Svensk Travsport att den tolvårige valacken lämnat ett positivt A-prov.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

ST meddelar följande:

Det urinprov som togs efter loppet visar i analysen av A-provet på förekomst av substanserna Koffein och Teofyllin över rapporteringsnivå”.

Tills vidare har Picasso, som tränas av Gävles Troels Andersen, startförbud och B-provet skickas till ett franskt laboratorium för analys. Svensk Travsport har startat en utredning.

Fakta

  • Koffein är ett centralstimulerande medel med uppiggande effekt. Teofyllin är en metabolit (nedbrytningsprodukt) till koffein.
  • Koffein finns inte i något registrerat läkemedel för häst i Sverige. Däremot finns det koffein ensamt eller i kombination med andra läkemedelssubstanser i flera humanläkemedel.
  • Koffein finns i ett antal livsmedel och även förekomst i vissa foder har tidigare konstaterats.