Fokustema
Licenssystemet
Läs senare

ST kör över hela BAS!

Samtliga BAS-organisationer var överens om att amatör- och lärlingsloppen skulle återinföras i Svensk Travsport.
Idag fick STaR:s ordförande Bengt Larwik en kalldusch när han läste travförbundets hemsida...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Svensk Travsport kör över samtliga BAS-organisationer i licensfrågan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Svensk Travsport kör över samtliga BAS-organisationer i licensfrågan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

På travsport.se uttalar sig ST:s sportchef Petter Johansson och säger bland annat:

— …och även kuskdelen får godkänt av en majoritet.

Svensk Travsport väljer att behålla det nya och det under lång tid omdiskuterade och kritiserade licenssystem som infördes 1 januari 2020.

”Är ren lögn”

Enligt Bengt Larwik, ordförande i Sveriges Travamatörers Riksförbund (STaR), finns det inget underlag för Petter Johanssons agerande.

Bengt Larwik representar amatörerna i STaR och amatörernas organisation och anser att de blivit överkörda av ST – igen! Foto: Tarzan

– Det Petter Johansson säger om majoritet är ren lögn. Vi hade hela BAS bakom oss och alla var överens om att amatör- och lärlingslopp skulle tillbaka. Därför blev jag väldigt förvånad vad jag läste på ST:s hemsida idag, säger Bengt Larwik, och fortsätter:

– Vid det möte som vi hade med ST:s sportchef Petter Johansson sade vi att samtliga i BAS, hästägare, uppfödare och tränare, allihopa önskade få tillbaka det gamla systemet.

Det är inte första gången Bengt Larwik och landets amatörer får en kalldusch. När licenssystemet reformerades från 1 januari 2020 och begreppet proffs och amatör försvann och ersatts med två kategorier; den ena är för kuskar som kört fler än 100 lopp de senaste fem åren och minst 20 lopp de två senaste åren. Den andra kategorin är ”övriga”.

Bedrövligt agerande

Den gången fick inte de ”drabbade” amatörerna vara med i processen och informationen om det nya licenssystemet nåddes via pressen (läs Sulkysport).

– Förra gången blev vi inte heller informerade. Jag är väldigt förvånad att Svensk Travsport inte lyssnar på BAS-organisationerna utan styrelse och tjänstemän gör precis vad de själva tycker och BAS har ingenting att säga till om. När hela BAS är eniga om att licenssystemet ska återgå till det gamla fortsätter de att kämpa emot oss. Det verkar som sportchefen Petter Johansson och juristen Göran Wahlman rundar hela styrelsen, säger Bengt Larwik, och avslutar:

– Nu har vi blivit överkörda en gång till och det är bedrövligt hur tjänstemännen och styrelsen angriper travets olika problem och det ser vi inte bara i denna fråga, utan också på andra håll hos ST. Om inte Svensk Travsport ändrar sig så är jag övertygad om att vi (STaR, reds. anm.) kommer tappat 30 procent av våra medlemmar. Är det den vägen Svensk Travsport vill gå?

”Nu är vi kastrerade”

Öppet brev till ST:s styrelse

Fokustema
V75 Solvalla
Läs senare

V75: Dussinet fullt för Nurmos

Tolv hästar – fördelade på alla sju avdelningar.
Det kan bli mycket Timo Nurmos under Solvallas V75-tävlingar under lördagen.
– Jag tycker att jag har många bra chanser.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Timo Nurmos. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Solvallatränaren Timo Nurmos har en späckad lördag på Solvalla, där det väntar rikstotofinaler och Konung Carl XVI Gustafs Silverhäst i morgon. Hela tolv hästar från finländarens stall kommer ut inom V75 och på förhand sitter han på en hel del segerkandidater.

I tv-sändningen av V66 Direkt under fredagslunchen tyckte Nurmos till om sina starthästar:

Seismic Wave och Örjan Kihlström vid segern under Elitloppshelgen. Tar han en ny finaltriumf på lördag? Foto Mathias Hedlund

V75-1 – Stoeliten, final:
Hevin Boko finslipade formen i sista jobbet på bra sätt och det blir spännande att se hur loppet blir. Startspåret är det bästa för henne och distansen är bra. Hon möter bra hästar, men hon är bra själv också. Hevin har haft en fin höst och jag hoppas att formen håller i sig. Kusken trodde att hon hade vunnit om hon inte galopperat i Eskilstuna. Hon snubblade till 500 kvar och var påverkad av något, hon brukar inte galoppera i där. Eventuellt blir det ”googles-huvudlag” den här gången. Det har vi testat hemma och det funkade fint.

V75-2 – klass II, final:
One Of A Kind och Prime Lini är båda fina hästar under utveckling och står bra inne i klassen. Att de fått sämsta spåren minskar förstås möjligheterna, men hästarna är fina och tränar på bra. Det blir dock svårt att vinna. Prime Lini får gå med rycktussar för första gången och jag har testat det hemma med bra effekt.

V75-3 – bronsdivisionen, final:
Global Winner har toppspår och bättre form än raden. Han hade ett tufft 3.000-meterslopp i benen i senaste starten och det var bara en vecka emellan. Nu är det två veckor mellan loppet och det passar bra. Han känns bra i träning.
Cab Lane vann på bra sätt förra veckan och har tränat normalt i veckan. Det är inga konstigheter med honom, vi kör samma utrustning och balans. Det är en av våra bästa chanser på lördag, han har bra spår och fin form.

V75-4 – Diamantstoet, final:
Chicharita väldigt fin häst under utveckling och vann på väldigt bra sätt senast i Eskilstuna med krafter kvar. Tyvärr är fjärdespår lite knepigt, det han hänt något runtomkring när hon galopperat, hon är inte osäker, men hoppas hon klarar det. Hon har tränat väldigt bra och tävlar exakt som senast.
Dixie Brick tränar också väldigt bra och man får inte glömma henne. Hon hade krafter kvar senast, då hon satt kvar när det attackerades och hade mycket krafter kvar.

Har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor

V75-5 – silverdivisionen, final:
Seismic Wave har tränat normalt och det är inga konstigheter. Vi kör med samma utrustning och balans som tidigare, så inga ändringar är planerade. Han är en av mina bästa hästar i stallet.
My Art Dream har varit fin i träning hela hösten, men har inte haft någon tur i loppen. Han är i bättre form än raden visar.

V75-6 – gulddivisionen, final:
Hachiko de Veluwe och Antonio Trot är båda väldigt fina hästar och i väldigt fin form. Det har de visat inte bara i lopp utan även i träning. Att möta så bra hästar med de här startspåren minskar möjligheterna att vinna. Hachiko har gått med järnskor i varje start, men nu blir det lite lättare skor.

V75-7, klass I, final:
Västerbo Pokerface en fin häst som duger bra i klassen, men tyvärr har han bakspår då han kan öppna bra. Han får smyga med och försöka ta dem till slut. Eventuellt blir det urryckade för första gången och någon form av stängt huvudlag.

V75-tips: Ett trovärdigt avtal

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Doping, doping, doping…

Det franska travförbundet rapporterar om en lång rad med dopingärenden och fråntagna placeringar i den senaste bullentinen.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske
Flera dopingärenden finns att rapportera om från Frankrike. Foto: Markus Spiske

Bland annat handlar det om olika slags steroider och 15 hästar har fastnat vid totalt 41 tillfällen. Hästarna det handlar om är:

Namn (antal) – tränare

 • Celeste de Sage (5) – Cédrick Paris
 • Diva de Brion (5) – Nils Pacha
 • Ermine d’Occagnes (2) – Jean-Lois Colombier
 • Favorite Didan (5) – Christian Haret
 • Fierte de Brion (1) – Loïc Désiré Abrivard
 • Fiorano Poterie (1) – Laurent Lamaziere
 • Giant Victory (6) – Simon Laloum
 • Go On Boy (1) – Romain Dreux
 • Great Quality (1) – Etienne Dubois
 • Have A Life (2) – Philippe Moulin
 • Haya Gama (7) – Marc Sassiers
 • Helios du Trufier (1) – Jean Gueriel
 • Honesty (1) – Etienne Dubois
 • Hotgirl Bourbon (1) – Sebastian Guarato
 • Impulse Lady (2) – Philippe Moulin

Här kan Ni läsa den senaste bullentinen från franska travförbundet!

Fokustema
Australien
Läs senare

Okänd svenska vann Grupp II

Ifjol i oktober tog hon licens – förra fredagen vann hon Grupp II-lopp i Australien på Tabcorp Melton Park.
Svenskan Sofia Arvidsson har gått fram som en slåttermaskin med 34 vinster på 159 starter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Bakom Gus An Maori (e. Angus Hall-Sumthingabout Mari), 1.12,6*/$116.991, vann hon Breeders Crown Graduate ($35.000) för äldre travare efter ha hittat loss i utgången av sista sväng och sedan fångat in ledaren på linjen.

Sofia Arvidsson. Foto: privat

– Gus An Maori är nummer ett för mig och varit så länge, säger Sofia Arvidsson till harnesslink.com.

En tillfällighet

Sofia, som är från Östra Herrestad i Skåne, hamnade i travsporten mest av en tillfällighet efter tidigare har sysslat med ridhästar.

– Jag backpackade, åkte runt lite i Nya Zeeland, tillbringade en tid i Melbourne, men behövde skaffa mig ett jobb för att kunna förlänga mitt visum, säger Sofia Arvidsson.

Idag arbetar hon tillsammans med sin partner Mattie Craven och travet är egentligen något helt nytt för henne:

– Jag har alltid ridit, men hade aldrig kört någon häst tidigare. När jag väl startade undrade jag varför jag inte har gjort detta i hela mitt liv.