Fokustema
Reglemente
Läs senare

ST sätter ny gräns för kuskarnas resor

Max 22 mil mellan banorna – annars får inte en kusk köra eller ryttare rida på två banor samma dag.
Från den 1 mars införs regeln i svensk travsport.
Av
Mathias Hedlund
Ulf Ohlsson körde flest lopp i Sverige 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ulf Ohlsson körde flest lopp i Sverige 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Detta berättar Svensk Travsport på förbundets hemsida. Så här lyder en ny skrivelse i ”Allmänna Bestämmelser” som gäller från 1 mars 2022:
”Körsven/ryttare får inte köra/rida (inkl kval/premie) på fler än en svensk bana samma tävlingsdatum om avståndet för enkel resa mellan banorna i avståndstabellen på travsport.se är 221 km eller längre.”

Robert Karlsson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Bakgrunden till regeln är enligt Svensk Travsports sportchef Robert Karlsson:
– Vi vill att kuskarna ska kunna ha marginaler för ett tryggt och trafiksäkert resande och kunna vara utvilade när de kommer till tävlingsbanan.
– Vi vill att kuskarna före och efter loppen ska ha möjlighet att kunna ägna mer tid åt sina uppdragsgivare tränarna.
– Vi vill sprida styrningarna på fler händer inom vardagstravet. Den nationella kuskeliten ska kunna fokusera fullt på dagens huvudtävling medan andra- och tredjebanan gärna kan ha lite mer lokal/regional prägel.

”Hitta en vettig gräns”

Hur många är det då som påverkas av detta? Ja, ST:s statistik visade att 540 gånger tävlade en kusk eller ryttare på två olika banor samma dag. Vid hälften av dessa tillfällen understeg avståndet mellan banorna 22 mil. Just den gräns som nu anges om en kusk/ryttare vill tävla på två banor.
– Vi vill hitta en gräns som känns vettig gentemot tävlingsupplägget med lunchtävlingar och kvällstävlingar och testar nu med 22 mil. Det möjliggör en säker resa då det normalt är drygt tre timmar mellan sista lunchloppet och första loppet på kvällsbanan. Enligt reglementet ska kusken vara på plats senast en timme innan första styrningen, säger Robert Karlsson till travförbundets hemsida.

Han fortsätter:
– På dagens huvudtävling behöver vi den nationella kuskeliten men på andra- och tredjebanan tror vi att det är bra om andra kuskar får fler styrningar. Vardagstravet får gärna ha mer lokal/regional prägel och balansen mellan bredd och elit är viktig. I praktiken påverkar dock 22-milsregeln bara några enstaka procent av alla svenska starter så det är egentligen ingen större förändring vi gör.

Om en kusk är uppsatt på flera banor samma dag när avståndet är längre än tillåtna 22 mil måste kusken bestämma vilken bana han ska köra på senast vid tiden för kuskkorrigering.

Resebegränsningen gäller inte för tränare och skötare, skriver Svensk Travsport. Tränare och skötare kan fritt resa och starta häst på flera banor, men om avståndet är längre än 220 km får man bara köra/rida i lopp på den ena banan.

Här är avståndstabellen som Svensk Travsport utgår ifrån.