– Jag tycker det låter konstigt och har tagit upp det här med travförbundet efter samtal från flera hästägare. Enligt ST så har regelverket sett ut så här i ungefär 15 år, säger Mikael Melefors, ordförande för Travhästägarna.

Mikael Melefors vet inte hur många hästägare som är drabbade i dagsläget eftersom det saknas rutiner för detta hos Svensk Travsport.
– Jag får helt enkelt inte något grepp om det eftersom det inte finns någon connection mellan länsstyrelsen, jordbruksverket och Svensk Travsport. Om ett fall uppdagas av massmedia, eller på något annat sätt, och Svensk Travsport får kännedom om det. Då hålls prismedlen inne, annars inte, säger Melefors, och fortsätter:
”Slumpen avgör”
– Egentligen är det slumpen som avgör om prispengarna hålls inne för hästägaren eftersom det inte finns några rutiner för det här. När jag pratar med Göran Wahlman (ST:s jurist, reds. anm.) så säger han att ST inte kontrollerar om det kommit in några ärenden från varje tävlingsdag, utan att klockan ringer först om det upptäcks på annat sätt. Det kan ju vara så illa att två kuskar döms för drivning i ett och samma lopp, veterinären skickar in anmälan till länsstyrelsen och prispengarna bara hålls inne för den ena hästägaren efter som bara ett fall är känt hos ST.
Mikael Melefors vet inte om det är ett lagligt förförande, att Svensk Travsport håller in prispengar, för hästägarna.
– Men bra känns det inte att tredje part – hästägaren – alltid drabbas i alla lägen.