Fokustema
Solvalla
Läs senare

Stakethäst bäst i Lilla Harpers?

Med en obesegrad häst till start i Lilla Harpers och en av förhandsfavoriterna i Silverdivisionens final har Stall Arsenal en spännande Elitloppshelg fram för sig.
– Vi vet alltjämt inte hur bra Tretiak är och det kittlar, säger Stefan Andersson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Tretiak kommer till start i Lilla Harpers som obesegrad fem starter in i karriären. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Tretiak kommer till start i Lilla Harpers som obesegrad fem starter in i karriären. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Entreprenören Stefan Andersson från Hässleholm och Lasse Nilsson – skoimportör och försäljare från Glmåkra – är duon bakom Stall Arsenal.
Och ja, givetvis är de båda supportrar av fotbollsklubben Arsenal. Svårare än så är det inte att lista ut vad ägarnamnet är hämtat från.
– Lasse började köpa hästar en period innan mig medan jag började med detta för uppskattningsvis 15 år sedan. Vi startade i våra respektive bolag först, men bildade Stall Arsenal för tre år sedan. Våra egna uppfödningar har vi antingen döpt till hästar med anknytning i Arsenal på ett eller annat sätt, efter gamla ryska ishockeyspelare eller finare viner, förklarar Stefan Andersson.

Stall Arsenals hästägardress. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I några av hästarna finns även en tredje part med som ägare. Fredagens deltagare av Lilla Harpers – Tretiak – är just en sådan.
Bold Eagle-sonen som är namngiven efter Vladislav Tretiak som utsetts till världens bästa  ishockeymålvakt genom tiderna har Magnus Hansson som delägare. Son till ingen mindre än Yngve Hansson som var en framgångsrik amatörtränare med Magnum Ideal (e. Peace On Earth) som mest kända profilhäst.

Hoppas på tempo

Tretiak började sin karriär först i februari i år som fyraåring och resultaten kunde inte varit bättre. Fem starter har utmynnat i lika många segrar. Ett äkta ”staket” i resultatraden.
– Han är obesegrad och spännande. Känslan är att han är rätt så bra, i synnerhet om man ska tro Mattias Djuse som tränar och Magnus A Djuse som kör. Hästen har visat att han kan vinna från ledningen och gå bakifrån. Nu var han inte vässad inför senaste starten och ska nog kunna ta stora steget till morgondagens lopp.

Winterburn (7) övertygade stort då han vann Bronsdivisionens final i mars. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ovanpå Tretiak adderas ett mycket värdigt lördagshopp i Winterburn (e. Ready Cash), namngiven efter den forne vänsterback som gjorde hela 584 matcher i Arsenaltröjan mellan år 1987 till 2000.
– Hästen har förberetts mot det här loppet sedan andraplatsen i försöksloppet i Örebro i slutet av april. Jag tror att han kommer göra ett jättebra lopp, hästen har ju visat att han tål alla typer av upplägg, men visst ser jag gärna att det blir ett stenhårt tempo hela vägen nu när han börjar från bakspår. Skulle farten bedarra kanske han kan ta sig fram till dödens.

Topphäst i USA

Efter fredagens lunchtävlingar blir det fullt fokus på Elitauktionen. Där sålde Stall Arsenal en hingst vid namn Fetisov (e. Face Time Bourbon) för två år sedan, men i år har man varken något objekt ute till försäljning eller ambition att köpa nytt.
– Jag gillar det nya upplägg de har med tävlingar först följt av auktion på Solvalla. Att handla någon häst är dock inget vi har tänkt oss, men det sade vi ifjol också och då blev det ändå en, säger Stefan Andersson med ett efterföljande skratt.

Nej, det tycks som ägargänget har nog med hästar att fokusera på för dagen. Utöver den duo som startar på Solvalla under helgen har man även Oaksfyran Dial Square (e. Ready Cash) i sin ägo liksom den mycket talangfulle treåringen Tony Adams (e. Muscle Hill) hos Åke Svanstedt.
– Dial Square blev tyvärr lite för pigg och hetsig i årsdebuten i söndags, men vi hoppas mycket på henne inför året med Stochampionatet, Derbystoet och Breeders Crown som stora mål. Tony Adams avslutade 1.05,6 sista quartern som tvåa bakom omöjlige Karl på Meadowlands i lördags i ett uttagningslopp till New Jersey Sire Stakes och ska starta i finalen nästa lördag. Det är en sjukt spännande häst som ska tävla i USA nu som treåring och sedan tar vi hem honom hit till Sverige nästa år eftersom han är svenskfödd.

Eileen Boko med sitt hingstföl efter Greenshoe. Foto Privat.

Ovanpå det finns ett alldeles nyfött föl efter Eileen Boko som lämnat såväl Winterburn som Dial Square. Förra onsdagens som en hingst med Greenshoe som far dagens ljus för första gången.
– Och så ska vi betäcka La Sassicaia som vi har i Frankrike med Gimpanzee. Det är spännande tider på alla fronter, men nu börjar vi med att fokusera på den här helgen. Det är årets bästa helg om man älskar trav och skulle vi få besöka vinnarcirkeln så blir det första gången vi får uppleva det under den här helgen, avslutar Stefan Andersson.