Fokustema
Norge
Läs senare

Stal showen i Oslo Grand Prix

När San Moteur galopperade bort sig strax efter start låg vägen öppen för Stoletheshow och Frode Hamre i Oslo Grand Prix.
Hamre satsade allt på ett kort för att nå spets och det bar hela vägen till seger!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Stoletheshow och Frode Hamre var överlägsna vinnare av Oslo Grand Prix. Foto Anders Kongsrud/Hesteguiden.com
Stoletheshow och Frode Hamre var överlägsna vinnare av Oslo Grand Prix. Foto Anders Kongsrud/Hesteguiden.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Att vinna Oslo Grand Prix är absolut det största som hänt mig som aktiv i travet. I sista sväng kändes Stoletheshow så stark och fin och jag ville gärna ha några längder till konkurrenterna som satt ute i spåren. Jag kände mig ganska trygg att det skulle gå vår väg, sade Frode Hamre till ATG live.

Frode Hamre. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Frode Hamre är ständigt i hetluften med amerikanska hästar. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För tredje året i rad vann en Frode Hamre-tränad travare Bjerkes prestigelöpning, men i de två föregående upplagorna av Oslo Grand Prix har han inte suttit i sulkyn utan lånade ut Ble du Gers till Per Oleg Midtfjeld 2020 och Åsbjörn Tengsareid ifjol.

Flög till spets

Stoletheshow flög till spets efter 100 meter, öppnade första halvvarvet på 1.09,3 och kilometern passerades på 1.10,6. Mitt i sista kurvan stack Frode Hamre och Stoletheshow fick ett par längders försprång. På upploppet handlade det bara om en häst och Dream Vacation-sonen kom hem på 1.10,4a/2.100 meter.

Fakta

Stoletheshow

Brun hingst 7 år e. Dream Vacation-Abba Hall e. Garland Lobell
Rekord: 1.13,1m – 1.10,1ak
Prissumma: 6.335.104 nok
Resultat: 62 st: 19-15-8
Ägare: Global Glide AB, Skövde
Uppfödare: Per-Rune Pollestad & Ordin Larsen, Norge
Tränare: Frode Hamre, Norge
Körsven: Frode Hamre, Norge
Skötare: Amalie Lyssand

Expandera

– En fantastisk häst med bra teknik, snabb från start och reglerbar. En häst som vi kuskar drömmer om att få köra, fortsatte Hamre.

Stoletheshow räknade in den 19:e segern i karriären, varav den sjätte i regi Frode Hamre. Den Global Glide AB-ägde hingsten har förvandlats till en stjärna och när Björn Goop vann med C.Th. Ericssons Memorial den 26 mars på Solvalla i år ansåg Goop att Stoletheshow mycket väl var en häst för Elitloppet.

Bortröstad av ”svenska folket”

Nu blev det inte så…utan Stoletheshow röstades bort av det ”svenska folket”. Istället blev det seger i Oslo Grand Prix och ägaren Global Glide kunde räkna in 1,2 miljoner norska kronor för vinsten.

Stoletheshow inledde sin karriär hos Marcus Lindgren och i hans regi vann Dream Vacation-sonen Norskt Travkriterium, Hans Petter Tholfsens Minneslopp och Sören Nordins lopp som treåring.

Under femåringssäsongen kom de två största segrarna på dansk mark i Femåringseliten och Lord Valentines lopp, men Stoletheshow slutade också tvåa i Solvallas Jubileumspokal.

Nya växlar

När hästen bytte tränare till Frode Hamre har det blivit några växlar till och efter vinsten i C.Th. Ericssons Memorial, en andraplats i Finlandia-Ajo och ett tredjepris i Copenhagen Cup krönte norskfödde Stoletheshow karriären idag med vinst i Oslo Grand Prix.

Stoletheshow är undan ostartade Abba Hall (e. Garland Lobell) och hon har elva norskfödda avkommor med Stoletheshow som hennes klart främsta avkomma.

Hon är också mor till Thai Cardinal (e. Fast Photo) 1.12,5ak/713.500 nok, och en trio som tjänat över 100.000 norska kronor; Thai Cartier (291.000 nok), Thai Allure (226.553 nok) och Thai Sabra (122.000 nok).

Abba Hall ingår i sin tur i samma syskonskara som Jan Johnson-tränade Alix Hall (e. Conway Hall), 1.11,6/$195.415, och Adelaide Hall (e. Conway Hall), 1.11,8/$138.627, vilken managerades av Anette Lorentzon.

Stamtavla Stoletheshow. Källa: breedersbible.com

Heroisk tvåa efter galopp

San Moteur gjorde ett heroiskt lopp efter galoppen och spurtade till andraplatsen efter ha letat lucka länge och inte fått chansen förrän sista 80 meterna. Utan galoppinslaget hade Björn Goops travare varit svårslagen.

Björn Goop. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– San Moteur svarade för en fantastisk upphämtning. Vi körde med bakom och han spurtade jättebra när luckan kom till slut. Lite surt att han galopperar, men han har sin akilleshäl i starten och det är inte första gången han blir lite för ivrig. Han vill ta två steg på ett steg och då blir det tyvärr en galopp. Men han ska nog snart lära sig, sade Björn Goop till ATG live.

Målet Jubileumspokalen

San Moteur tappade uppåt 40 meter på sin galopp och sladdade i kön och travade 1.10/1.900 meter med vassa 1.08,2 sista 800 meterna efter ha fått spela ut speeden sent på upploppet.

– Målet är Solvallas Jubileumspokal och antingen blir det ett eller två lopp innan dess, sade delägaren Håkan Arvisson till ATG live och funderade på Hugo Åbergs Memorial och/eller Ulf Thorensen Grand International.

Tredjeplatsen gick till Cicero T.G. (e. Kadabra) efter ha börjat i dödens och blivit avlöst till andra utvändigt 1.500 kvar.

– Det var bara hans 18:e start i karriären och han gick i andraspår hela vägen och gjorde det väldigt bra. Jag både hoppas och tror att han kan utvecklas och då kommer vi få det roligt framöver, sade tränaren Geir Vegard Gundersen till ATG live.

”Ett struligt lopp”

Reijo Liljendahl var också nöjd med Admiral As (e. Ready Cash) som femma, men inte med själva löpningsförloppet.

– Inte mycket att säga om att det blev en femteplats. Det var ett struligt lopp och nästan hela loppet hade han en konkurrent i knäet. Han gick 1:52 (1.10,0, reds. anm.) sista 1.600 meterna ute i spåren, sade Reijo Liljendahl.