Fokustema
Eftersnack Prinsloppet
Läs senare

”Stallets första Elitloppshäst”

KARLSTAD. Mycket sparat. Elitloppshäst. Gulddivisionen nästa.
Det var en hel del glada toner även från de tränare och kuskar som placerade sig bakom Perfect Spirit i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.
Av
Emil Persson
Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. satt fast med sparade krafter i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.  Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. satt fast med sparade krafter i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Låt oss börja med måltvåan Heart of Steel (e. Cantab Hall). Peter Untersteiners nederländare fick den otacksamma rollen att jaga från tredje utvändigt, men det sista halvvarvet hästen gjorde för egen maskin var verkligen mäktigt att skåda. Han kom i mål på 1.10,2a/1.640 meter efter att avslutat sista 700 meterna efter 1.08,5.
– Johan var otroligt nöjd med hur hästen kändes i årsdebuten så jag hade faktiskt förväntat mig något sådant här idag. I fjol blev det ingen träningsperiod eftersom han kom i startmässigt skick och vi startade på, men nu har han fått en vinter i sig med träning och det har gjort honom riktigt gott. Jag har faktiskt sagt internt att detta blir stallets första Elitloppshäst och finner ingen anledning att ändra det tänker efter dagens lopp, men då tänker jag alltså på nästa års Eltilopp. Vi får vara med i Copenhagen Cup om vi vill, men det lutar åt att vi står över det och går för Silverdivisionen istället, där har han ju två chanser, säger Peter Untersteiner och syftar på att hästen enbart bär dryga miljonen i startprissumma i nuläget.

”Mycket sparat”

Relativt färsk som silverhäst är även Eldorado B. (e. Maharajah) som aldrig fick se dagens ljus bakom Perfect Spirit. Hästen slutade trea på 1.10,3.
– Jag kunde ha svarat honom från start om jag velat, men då hade det blivit en häftig speed genom första kurvan och det ville jag inte ha idag. Det var tveklöst så att det fanns mycket sparat i mål; han är bra alltså, säger Torbjörn Jansson.

Hästens tränare Hans-Owe Sundberg fyller i:
–Han var inte speciellt tagen efter loppet och detta är en häftig häst. Efter varje lopp har han bara gått framåt och jag inbillar mig att han kommer göra det även efter det här loppet. Han gjorde 23 starter i fjol och var förtjänt av en paus, men gick till vintervila i väldigt fint skick. Han har haft nytta av den träningsperiod och det var ett måste om man ska kunna spänna bågen i år. Torbjörn Jansson sade efteråt att han tyckte vi kunde anmäla hästen i alla sammanhang, men något beslut om vart vi går nu har jag intre tagit ännu, säger Hans-Owe Sundberg.

Guld nästa?

Derbytvåan Chianti (e. Scarlet Knight) såg inte ut att laddas max från sitt tredjespår och hamnade i tredje invändigt. Därifrån spurtade han in till fjärdeplatsen på 1.10,4a/1.640 meter tätt före Lucifer Lane (e. Infinitif). Den sistnämnde hamnade som fyra längs sargen och gick jättebra en bit ut i banan till femteplatsen på 1.10,5, men att plocka längder i 1.08-avslutningen var inte enkelt.
– Hästen var irriterad från start och det var inget alternativ att ladda med honom. Han har kunnat vara såhär någon gång innan också bakom bilen när man kommit upp tidigt med honom bakom vingen och det kanske förstärktes idag när det var första starten för året. Det blir säkert bra när vi kommit igång ordentligt, men det är klart att vi måste få ordning på detta så han kan öppna ordentligt för det vet vi ju att han kan, säger Thomas L Nilsson.
Vad väntar nu?
– Vi ska kolla upp hästen i morgon, men det kan bli så att vi startar i Gulddivisionen hemma i Örebro den 4 maj. Då provar vi nog ett halsvstängt huvudlag och tar bort checkpinnen och ser om det kan fungera bättre. Han gick i alla fall jättebra till slut – det var full fart över mål – så vi är nöjda prestationen i sig, säger Nilsson.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ska det klias på ryggen igen?

I samband med Hall of Fame-dagarna i Årjäng hålls en paneldiskussion under temat ”hur skapar vi optimism och framtidstro i en tid då hästpopulationen och antal aktiva minskar samtidigt som vi ser en markant nedgång i spel på trav/galopp både i Norge och Sverige?
Av
Claes Freidenvall

Viktiga eller rättare sagt essentiella frågor när travsporten haltar fram på kryckor i flera olika sammanhang och då talar vi inte bara om starttider för V75 eller delade V86-omgångar på onsdagar.

Vissa problemställningar inom Svensk Travsport har varit kända länge, men det är frågor som ingen velat/vågat (stryk det som önskas) ta tag i. Frågor som gärna sopats under matten, men som inte längre går att dölja. Många gånger hinner verkligheten ifatt även om det kan ta tid ibland…

Oftast är det mycket bättre att ta tag i problem på ett tidigt stadium, men det har aldrig varit Svensk Travsports starkaste sida. Den som har en annan åsikt än den ST:s höjdare torgför är inte längre välkommen i familjen. Lika duktiga i det sammanhanget har ATG varit i decennier. Det gäller ju att hålla ihop ”familjen”. Den familj som bara känns löjligare och löjligare för varje dag som går…

Några överraskande namn – i alla fall inte för undertecknad – går inte att finna i panelen i Årjäng och det var kanske inte heller att vänta?

Inbjudna gäster – eller paneldeltgare om ni så vill – är ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, DNT:s dito, Knut Weum, Svein Morten Buer, generalsekreterare DNT, Harald Dörum, Norsk Rikstoto och Petter Johansson, sportchef Svensk Travsport.

Hur tänkte ni här? Hur ska det överhuvudtaget skapas någon spänst eller ifrågasättande i en debatt om det inte finns oliktänkande personer i panelen? Jag hade gärna sett att ST och Det Norske Travselskap plockat med några av sina allra största kritiker.

Lite mer jävla anamma hade inte skadat i en tid som denna!

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Elitloppshäst i comeback

Efter en sejour i Norden under april till juni är det dags för Bahia Quesnot att kliva ut på tävlingsbanan i födelselandet på nytt.
Av
Emil Persson
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
Bahia Quesnot och Junior Gulepa dyker åter på upp tävlingsbanan i fredagens Grupp III-lopp i Cagnes-sur-Mer. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Det är i fredagens Grupp III-lopp Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer (€66.000) som Junior Guelpa låter sitt toppsto göra comeback. Scipion du Goutier-dottern som närmast kommer från en andraplats i Oslo Grand Prix kliver ut på skor runt om i återkomsten och möter blott sex hästar nere på den franska Rivieran.

Startlista Grand Prix de la Ville de Cagnes-sur-Mer
2.925 meter voltstart

  1. Brosnan Jet – Quentin Seguin
  2. Baldi Star – Steve Stefano
  3. Creature Castelets – Jean Charles Feron
  4. Viking Fromentro – Nicolas Ensch
  5. Colonel Bond – Pierre Vercruysse
  6. Bahia Quesnot – Junior Guelpa
  7. Balbir – Mickaël Cormy
Fokustema
Comeback
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Därför tar Båth båten

Han har vunnit Svensk Uppfödningslöpning, Breeders Crown-final och och tangerat världsrekord.
När den fyrfaldige miljonären Global Welcome gör årsdebut i kväll så sker det från 60 meters tillägg på Gotland.
Sulkysport undrar kort och gott varför Svante Båth tar båten?
Av
Emil Persson
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg
Global Welcome (utvändigt om Bythebook) gick ett sulkyjobb på Solvalla i mars, men årsdebuten har dröjt. Foto Mia Törnberg

– Det fanns inte hur många lopp som helst som passade. Det var detta eller att starta i Eskilstunas Fyraåringstest och… ja, jag tror det fanns något i Kalmar också. Då ligger detta bäst i tiden och möjliggör att vi får tre veckor till Breeders Crown i Mantorp den 31 juli samt ytterligare tre veckor efter det till Derbykvalen om allt rullar på som vi hoppas att det ska göra, säger Svante Båth.

Säsongen skulle ha inletts redan i april, men en ömmande has spökade.
– Han var tjock i hasen och halt, men inga fel jag att finna på varken ultraljud eller röntgen. Vi fick i alla fall dra i handbromsen och stå över Kungapokalen. Nu känns han bra i träningen och har gått 1.15/1.600 meter på ett bra vis. Det kan vara både för och nackdelar med det här inför hösten. Nu kommer vi med en fräsch häst som inte är tagen inför den här perioden av året så får vi se om vi kan ha igen det helt enkelt.

Något säger mig att resultatet i kväll inte är det allra viktigaste för din del, eller?
– Jag vill se ett snabbt upplopp och krut i grejerna. Sen är det klart att hästen är så bra så jag tror att han kan greja det och vinna, gärna för mig, men det viktigaste är att intrycket är det rätta, avslutar Svante Båth.