Fokustema
Eftersnack Prinsloppet
Läs senare

”Stallets första Elitloppshäst”

KARLSTAD. Mycket sparat. Elitloppshäst. Gulddivisionen nästa.
Det var en hel del glada toner även från de tränare och kuskar som placerade sig bakom Perfect Spirit i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.
Av
Emil Persson
Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. satt fast med sparade krafter i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal.  Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hans-Owe Sundbergs Eldorado B. satt fast med sparade krafter i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

Låt oss börja med måltvåan Heart of Steel (e. Cantab Hall). Peter Untersteiners nederländare fick den otacksamma rollen att jaga från tredje utvändigt, men det sista halvvarvet hästen gjorde för egen maskin var verkligen mäktigt att skåda. Han kom i mål på 1.10,2a/1.640 meter efter att avslutat sista 700 meterna efter 1.08,5.
– Johan var otroligt nöjd med hur hästen kändes i årsdebuten så jag hade faktiskt förväntat mig något sådant här idag. I fjol blev det ingen träningsperiod eftersom han kom i startmässigt skick och vi startade på, men nu har han fått en vinter i sig med träning och det har gjort honom riktigt gott. Jag har faktiskt sagt internt att detta blir stallets första Elitloppshäst och finner ingen anledning att ändra det tänker efter dagens lopp, men då tänker jag alltså på nästa års Eltilopp. Vi får vara med i Copenhagen Cup om vi vill, men det lutar åt att vi står över det och går för Silverdivisionen istället, där har han ju två chanser, säger Peter Untersteiner och syftar på att hästen enbart bär dryga miljonen i startprissumma i nuläget.

”Mycket sparat”

Relativt färsk som silverhäst är även Eldorado B. (e. Maharajah) som aldrig fick se dagens ljus bakom Perfect Spirit. Hästen slutade trea på 1.10,3.
– Jag kunde ha svarat honom från start om jag velat, men då hade det blivit en häftig speed genom första kurvan och det ville jag inte ha idag. Det var tveklöst så att det fanns mycket sparat i mål; han är bra alltså, säger Torbjörn Jansson.

Hästens tränare Hans-Owe Sundberg fyller i:
–Han var inte speciellt tagen efter loppet och detta är en häftig häst. Efter varje lopp har han bara gått framåt och jag inbillar mig att han kommer göra det även efter det här loppet. Han gjorde 23 starter i fjol och var förtjänt av en paus, men gick till vintervila i väldigt fint skick. Han har haft nytta av den träningsperiod och det var ett måste om man ska kunna spänna bågen i år. Torbjörn Jansson sade efteråt att han tyckte vi kunde anmäla hästen i alla sammanhang, men något beslut om vart vi går nu har jag intre tagit ännu, säger Hans-Owe Sundberg.

Guld nästa?

Derbytvåan Chianti (e. Scarlet Knight) såg inte ut att laddas max från sitt tredjespår och hamnade i tredje invändigt. Därifrån spurtade han in till fjärdeplatsen på 1.10,4a/1.640 meter tätt före Lucifer Lane (e. Infinitif). Den sistnämnde hamnade som fyra längs sargen och gick jättebra en bit ut i banan till femteplatsen på 1.10,5, men att plocka längder i 1.08-avslutningen var inte enkelt.
– Hästen var irriterad från start och det var inget alternativ att ladda med honom. Han har kunnat vara såhär någon gång innan också bakom bilen när man kommit upp tidigt med honom bakom vingen och det kanske förstärktes idag när det var första starten för året. Det blir säkert bra när vi kommit igång ordentligt, men det är klart att vi måste få ordning på detta så han kan öppna ordentligt för det vet vi ju att han kan, säger Thomas L Nilsson.
Vad väntar nu?
– Vi ska kolla upp hästen i morgon, men det kan bli så att vi startar i Gulddivisionen hemma i Örebro den 4 maj. Då provar vi nog ett halsvstängt huvudlag och tar bort checkpinnen och ser om det kan fungera bättre. Han gick i alla fall jättebra till slut – det var full fart över mål – så vi är nöjda prestationen i sig, säger Nilsson.

Fokustema
V86 Solvalla/Bergsåker
Läs senare

Gamla kämpar gjorde upp

Två gamla härliga kämpar gjorde upp om segern i Solvallas snabblopp. Tioårige Star Advisor Joli och elvaårige On Track Piraten.
Av
Lars G Dahlgren
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN
Star Advisor Joli höll undan för On Track Piraten. Foto Leif Norberg/ALN

Star Advisor Joli (e. Look de Star – Rocco’s Advice) rev för André Eklundh sin vana trogen åt sig ledningen när han hade ett bra startspår i Solvallas snabblopp och stannande där in i mål till sin femte årsseger på tio starter. Sofia Aronssons tioårige fux höll undan för On Track Piraten, vilken sista varvet gick utvändigt ledaren, på 1.13,3a/2.140.

Fakta

Star Advisor Joli

valack tio år Look de Star – Rocco’s Advice e. Malabar Man
101 st: 39–13–15
Rekord: 1.14,8m – 1.10,7ak
Insprunget: 3.093,718 kr
Uppfödare: Lisa & Jonathan Blomqvist.
Ägare: Stall B-laget – Easy.
Tränare: Sofia Aronsson, Axevalla.
Körsven: André Eklundh, Åby.
Skötare: Ellen Johansson

Expandera

– Star Advisor Joli är en underbar häst som älskar att springa fast han är tio år och idag gjorde sin 101:a start. 100 kvar kändes det klart, men han vet var mållinjen är och fuskar gärna lite sista biten, så han slog av på takten, sade André Eklundh.

Huvudloppet för kvällen kördes på Bergsåker, finalen i Norrlands Elisterie för ston med 150.000 kronor i förstapris. 77-oddsaren Texan Rose (e. Text Me – Niji Seahouse) avgjorde på kortspeed från rygg ledaren på 1.14,6/2.140. Anders Wallin tränar vinnaren.

Fakta

Texan Rose

sto fem år e. Text Me – Niji Seahouse e. Pine Chip
58 st: 7–1–8
Rekord: 1.14,2k* – 1.13,8ak
Uppfödare och ägare: Lars Nyh, Ljustorp
Tränare: Anders Wallin, Bergsåker
Körsven: Henrik Svensson, Bergsåker
Skötare: Cajsa Buhlér

Expandera

– Anders sa att hon var fint i ordning. Det var tryck i benen både från start och till slut. Jag fick den rygg jag ville ha, Peak Chimney, och hoppades att Ulf Ohlsson skulle köra undan vad som gick sista varvet i leningen, och det gjorde han, sade Henrik Svensson som körde Texan Rose för första gången.

Fakta

Spelfakta

Rätt V86-rad:
1–3–12–10–4–4–3–10
Utdelning:
Åtta rätt: jackpot
Sju rätt: 49.437 kr
Sex rätt:1.252 kr
Omsättning: 24.701.209 kr

Expandera

Dragon Starfly (e. Juliano Star – Elles W.Lolita) var tufft anmäld söndag-onsdag och efter fem raka galopper har det blivit två raka vinster i snabb följd. Micael Melander körde fram utvändigt ledaren ledaren med Robert Bergh-hästen som vann på 1.15,7a/2.140.

Kvällens bästa prestation stod treårige Surf’n Turf för. Sonen till Scarlet Knight och Classic Queen pullade elakt utvändigt ledaren för Örjan Kihlström men hade ändå tillräckligt med luft i lungorna för att sticka undan på 1.12,3a/1,640. Andra raka segern för den Catarina Lundström-tränade hästen som i somras var i final i korta E3.

 

 

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Say That Again spräckte nollan

En perfekt resa i andra utvändigt större delen av loppet banade vägen för Björn Goop-tränade Say That Again i Prix du Cafe du Commerce de Forges Les E (€30.000) i Mauquenchy idag.
Av
Claes Freidenvall

Matthieu Verva satte in attacken vid utgången av sista sväng och Say That Again (e. Viking Kronos-Kiss Me Again) kopplade greppet mitt på upploppet, men de två invändiga hästarna Cabalera och Cactus d’Yvel höll emot duktigt.

Say That Again.

Segertiden för Say That Again blev 1.16,6/2.850 meter och ägarna Stall Kennys kunde räkna in 13.500 euro.

För den åttaårige valacken var det årets första vinst på fransk mark. Ifjol blev tre triumfer, varav en på franska huvudstadsovalen Vincennes i Prix de la Chartre sur Le Loir (€48.000).

Fokustema
Försäljning
Läs senare

Obesegrat löfte i ny regi

Johan Untersteiner är på väg att få ett högintressant treårigt tillskott i stallet.
Av
Ola Lernå

Det handlar om treårige Behind Bars (e. Maharajah) som inlett karriären med två raka segrar för sin ägare, tränare och kusk Viktor Lyck.
Behind Bars inledde karriären med seger på Romme och vann senast på Solvalla noterandes rekordet 1.16,8/2.140 meter som förde upp hästen på 60.000 kronor intjänat.
Hästägare hos Johan Untersteiner har visat intresse för Behind Bars och endast en veterinärundersökning återstår innan Behind Bars byter tränare.
Behind Bars (e. Maharajah – Quarantine e. Varenne) är lillebror till årets Derbytrea Alone 1,11,5ak/1.531.500 kronor.

Sport