Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

”Stam och exteriört är han perfekt”

Toppstam och hjärta av guld.
Fredrik B Larsson har ett stort löfte i Milliondollarrhyme.
Av
Pär Gustafsson
Milliondollarrhyme och Fredrik B Larsson från en tidigare seger. Foto Christer Norin/ALN
Milliondollarrhyme och Fredrik B Larsson från en tidigare seger. Foto Christer Norin/ALN

Fredrik B Larsson har en spännande fyraåring i Milliondollarrhyme. Ready Cash-valacken styrdes fram i dödens och avgjorde busenkelt på 1.16,0a/2.140 meter i Bollnäs i eftermiddag.
– Jag vill inte skryta upp honom för mycket eftersom hästen är färsk och orutinerad, men han är mycket bra och har enorm motorik. Stam och exteriört är han perfekt och han har blivit bättre som valack. Nu blir det paus och sedan smyger vi igång på V75 kring april-maj, sade Fredrik B Larsson.

Fakta

Milliondollarrhyme

Kön: svart valack
Född: 2 maj 2014
Härstamning: Ready Cash-Nursery Rhyme
Intjänat: 233.000 kronor
Resultat: 6 st: 3-0-1
Rekord: 1.15,2 m*
Ägare: MDR Trotting HB (Larsson Fredrik B)
Uppfödare: HB Olivias Son, Lidköping
Tränare: Fredrik B Larsson
Skötare: Arthur Leportier

Expandera

Milliondollarrhyme är undan Nursery Rhyme (e. Credit Winner), som vann 16 av 71 starter och tjänade över 3,3 miljoner kronor. Hon vann bland annat E3 och Breeders Crown hos Roger Walmann och Sto-SM hos Åke Svanstedt. Milliondollarrhyme är hennes första avkomma.

En annan rejäl fyraåring var Per Lennartssons Young da Vinci (e. Orlando Vici). Hästen lämnade andra ytter för utvändigt ledaren in på slutrundan och krigade sig till vinst på 1.16,7a/2.640 meter.
– Han ville vinna och det avgjorde idag. Han är stark och rejäl och finns massor i honom, sade Per Lennartsson.

”Inte väntat från det här läget”

Diamond Of’Em (e. Flirtin Man) skrällde rejält efter vass spurt i vida spår i ett stolopp.
– Hästen är egentligen bra, men hon var inte vass näst senast och därför låg jag lågt på förhand. Idag kändes Diamond Of’Em fin och vi fick bra draghjälp, sade körande Torbjörn Jansson.
Jakob Croon tränar nioåringen:
– Vi vet att hästen är bra, men det var inte väntat att hon skulle vinna från det här läget. Hon fick helt perfekt resa, berättade Solvallatränaren.

Tand Tuff (e. Järvsöfaks) svarade för en stark avslutning och förutom förstapriset på 100.000 kronor fick hästen biljett till Vincennes-loppen för kallbloden. Segertiden var starka 1.24,9a/2.140 meter.
– Det löste sig väldigt bra för våran del. Tand Tuff har höjt sig en, två klasser under hösten och vintern. Jag tror att han hävdar sig väl i Paris, sade tränaren och kusken Jan-Olov Persson.

Svante Båth-tränade Urchin (e. Muscle Hill) stod för en rejäl långspurt.
– En häst med mycket spring i sig, men han har varit ängslig. Han fick tufft slutvarv idag och gjorde det bra som vann. Skönt att han fick en seger, sade Erik Adielsson.

Finfin comeback

Timo Nurmos-tränade Hankypanky Frances gjorde första starten sedan i slutet av augusti, men sexåriga Love You-dottern visade ingen ringrost. Jorma Kontio körde till ledningen in på slutrundan och stoet vann lätt på 1.15,7/2.140 meter.

Elvaårige Beau Mec (e. Jag de Bellouet) gynnades av tuff körning i Bengt Ivarssons Minne för högsta klassen. När hästen fick anfallsorder på sista bortre långsidan bet det bra och han svepte till ledningen in i slutsvängen. Lars Wikströms häst vann säkert på 1.13,7a/2.140 meter och Carl Johan Jepson skötte tömförningen.

Fakta

V75 Bollnäs 28 januari

Rätt rad: 6-5-3-11-11-9-3
Sju rätt: 19.590 kronor
Sex rätt: 93 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 26.589.592 kronor

Expandera
Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ
Fokustema
Klass II
Läs senare

Obesegrat superlöfte till Kalmar

Den svenskfödde, men i Nederländerna tränade fyraåringshingsten Velten Versailles gör comeback - och årsdebut - inom söndagens V75-omgång i Kalmar.
Av
Emil Persson
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn
Velten Versailles och Rick Ebbinge från segern på Åby den 15 december i fjol. På söndag är den obesegrade hästen tillbaka på tävlingsbanan då han dyker upp i ett klass II-försök i Kalmar. Foto Sidmakarn

Prodigious-sonen som är obesegrad efter fem raka starter har inte startat sen han vann ett treåringslopp på Åby den 15 december i fjol, men nu är det alltså dags för Jeroen Engwerdas stora löfte på nytt.
Som vanligt är det världsmästarkusken Rick Ebbinge som sitter i sulkyn och förutsättningarna stavas 2.140 meter autostart.

I Gulddivisionen kommer nio hästar kampera och bland dem finns Disco Volante (e. Scarlet Knight) som nu gör sin första start efter att blivit utslagen i Elitloppsförsöket.

Startlista Kalmarsundspokalen/Gulddivisionen
1.640 meter autostart, förstapris: 200.000 kronor

  1. Policy of Truth – Erik Adielsson
  2. Slide so Easy – Flemming Jensen
  3. Coktail Fortuna – Carl Johan Jepson
  4. Pastore Bob – Johan Untersteiner
  5. Disco Volante – Ulf Ohlsson
  6. Generaal Bianco – Peter Untersteiner
  7. Baron Gift – Rickard Svanstedt
  8. Nappa Scar – Per Lennartsson
  9. Dante Boko – Lutfi Kolgjini
Fokustema
Italien
Läs senare

Svenskbekant storloppsvinnare

Zaccaria Bar (e. Ready Cash) som under fjolåret gjorde två starter på Åby vann söndagens storlopp i italienska Trieste.
Av
Emil Persson

Det handlade om Gran Premio Presidente della Repubblica (€40.040) för fyraåriga hästar och fjolårets vinnare av Gran Premio Nazionale anförde loppet från start till mål i lag med Roberto Andreghetti.
Andrea Bavaresi står sedan kort tid tillbaka som tränare på Erik Bondos hästar och segertiden 1.13,5a/2.060 meter var nytt löpningsrekord med 0,8 sekunder som marginal. Segerpremien uppgick till 15.071 euro.

Alessandro Gocciadoro-tränade Zar Op (e. Manofmanymissions) spurtade starkt till andraplatsen i lag med Manuel Pistone och Luca Talpos Zawadi (e. Maharajah) bärgade bronset.

Däremot blev det galopp i rygg på vinnaren för fjolårets vinnare av Treåringseliten för ston på Solvalla – Zabriskie Ok (e. Conway Hall) med 500 meter kvar att köra.

Övertygande Maharajah-son

Under lördagens tävlingar i Neapel visade en mycket fin Maharajah-avkomma upp sig i treåringsloppet Premio Road to Citta’ di Napoli (€14.300). Precis som titeln antyder är storloppet i antågande (30 juni) och dit kan man med rätta ta sikte med Alrajah One (e. Maharajah) om man så önskar.

Enrico Bellei driver ”popstall” ihop med Claus Hollman som står som tränare till hästen som kom hem på starka 1.13,5a/2.100 meter i det som nu var hans femte seger i nionde starten.

Fokustema
Österrikiskt Derby
Läs senare

Lugauers Nero Maximus bäst

Conrad Lugauers Nero Maximus vann det österrikiska Derbyt på Krieau-banan i Wien.
Av
Lars G Dahlgren
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.
Nero Maximus och Conrad Lugauer efter den österrikiska Derbysegern. Foto: Nikolaus Matzka.

Man kan säga att Lugauer låste loppet med sin duo, Marc Elias-körde Cesare Borgia (e. Raja Mirchi – La Traviata) i ledningen och Nero Maximus (e. November – J.S.Maxima) med Lugauer själv på utsidan.

Fakta

Nero Maximus

hingst fyra år e. November – J.S.Maxima e. Toss Out
11 st: 7–0–0
Rekord: 1.14,8am*
Insprunget: cirka 475.000 kr
Uppfödare: Oliver Badura, Österrike
Ägare: O Badura, S Reiss, M Huber & B Nikolai
Tränare och körsven: Conrad Lugauer, Jägersro

Expandera

Nero Maximus vann lätt på 1.16,6a/2.600 meter och Conrad Lugauer räknade in sin tredje österrikiska Derbyseger, de två tidigare är Cesare Borgias mamma La Traviata (e. Awesome Goal) som vann 2006 och sedan Pompano Crown (e. Armbro Goal) 2008.

Nero Maximus, uppfödd och ägd av Oliver Badura, har sju segrar på elva starter och kom till Lugauer i slutet av treåringssäsongen. I Sverige inledde hingsten i år med tre raka segrar på Jägersro.

Nero Maximus är efter tyskfödde Buvetier d’Aunou-sonen November som var uppfödd just av Stall Novembers Michael Schröer. Novembers bästa avkomma är österrikefödde Kaka som tog rekordet 1.10,6 och sprang in 221.000 euro. Även Kaka vann österrikiska Derbyt, 2011.

Nero Maximus mamma J.S.Maxima (e. Toss Out) har tidigare lämnat Muscle Hillary (e. Muscle Hill) vilken sprang in 166.000 kronor för Roger Walmann. Mormors far till Nero Maximus är Meadow Road.

Nero Maximus fick 30.000 euro för segern. Cesare Borgia slutade sexa.