Fokustema
V75 Bollnäs
Läs senare

”Stam och exteriört är han perfekt”

Toppstam och hjärta av guld.
Fredrik B Larsson har ett stort löfte i Milliondollarrhyme.
Av
Pär Gustafsson
Milliondollarrhyme och Fredrik B Larsson från en tidigare seger. Foto Christer Norin/ALN
Milliondollarrhyme och Fredrik B Larsson från en tidigare seger. Foto Christer Norin/ALN

Fredrik B Larsson har en spännande fyraåring i Milliondollarrhyme. Ready Cash-valacken styrdes fram i dödens och avgjorde busenkelt på 1.16,0a/2.140 meter i Bollnäs i eftermiddag.
– Jag vill inte skryta upp honom för mycket eftersom hästen är färsk och orutinerad, men han är mycket bra och har enorm motorik. Stam och exteriört är han perfekt och han har blivit bättre som valack. Nu blir det paus och sedan smyger vi igång på V75 kring april-maj, sade Fredrik B Larsson.

Fakta

Milliondollarrhyme

Kön: svart valack
Född: 2 maj 2014
Härstamning: Ready Cash-Nursery Rhyme
Intjänat: 233.000 kronor
Resultat: 6 st: 3-0-1
Rekord: 1.15,2 m*
Ägare: MDR Trotting HB (Larsson Fredrik B)
Uppfödare: HB Olivias Son, Lidköping
Tränare: Fredrik B Larsson
Skötare: Arthur Leportier

Expandera

Milliondollarrhyme är undan Nursery Rhyme (e. Credit Winner), som vann 16 av 71 starter och tjänade över 3,3 miljoner kronor. Hon vann bland annat E3 och Breeders Crown hos Roger Walmann och Sto-SM hos Åke Svanstedt. Milliondollarrhyme är hennes första avkomma.

En annan rejäl fyraåring var Per Lennartssons Young da Vinci (e. Orlando Vici). Hästen lämnade andra ytter för utvändigt ledaren in på slutrundan och krigade sig till vinst på 1.16,7a/2.640 meter.
– Han ville vinna och det avgjorde idag. Han är stark och rejäl och finns massor i honom, sade Per Lennartsson.

”Inte väntat från det här läget”

Diamond Of’Em (e. Flirtin Man) skrällde rejält efter vass spurt i vida spår i ett stolopp.
– Hästen är egentligen bra, men hon var inte vass näst senast och därför låg jag lågt på förhand. Idag kändes Diamond Of’Em fin och vi fick bra draghjälp, sade körande Torbjörn Jansson.
Jakob Croon tränar nioåringen:
– Vi vet att hästen är bra, men det var inte väntat att hon skulle vinna från det här läget. Hon fick helt perfekt resa, berättade Solvallatränaren.

Tand Tuff (e. Järvsöfaks) svarade för en stark avslutning och förutom förstapriset på 100.000 kronor fick hästen biljett till Vincennes-loppen för kallbloden. Segertiden var starka 1.24,9a/2.140 meter.
– Det löste sig väldigt bra för våran del. Tand Tuff har höjt sig en, två klasser under hösten och vintern. Jag tror att han hävdar sig väl i Paris, sade tränaren och kusken Jan-Olov Persson.

Svante Båth-tränade Urchin (e. Muscle Hill) stod för en rejäl långspurt.
– En häst med mycket spring i sig, men han har varit ängslig. Han fick tufft slutvarv idag och gjorde det bra som vann. Skönt att han fick en seger, sade Erik Adielsson.

Finfin comeback

Timo Nurmos-tränade Hankypanky Frances gjorde första starten sedan i slutet av augusti, men sexåriga Love You-dottern visade ingen ringrost. Jorma Kontio körde till ledningen in på slutrundan och stoet vann lätt på 1.15,7/2.140 meter.

Elvaårige Beau Mec (e. Jag de Bellouet) gynnades av tuff körning i Bengt Ivarssons Minne för högsta klassen. När hästen fick anfallsorder på sista bortre långsidan bet det bra och han svepte till ledningen in i slutsvängen. Lars Wikströms häst vann säkert på 1.13,7a/2.140 meter och Carl Johan Jepson skötte tömförningen.

Fakta

V75 Bollnäs 28 januari

Rätt rad: 6-5-3-11-11-9-3
Sju rätt: 19.590 kronor
Sex rätt: 93 kronor
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 26.589.592 kronor

Expandera
Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Prova 10 veckor med både pappers- och e-tidning
Endast 29,90 kr per vecka för den bästa sportbevakningen
Beställ
Fokustema
Kiwin
Läs senare

Don Kiwins uppfödare ur tiden

Sven Schön, mest känd som uppfödare till Don Kiwin, har gått ur tiden. Han blev 80 år och tillsammans med sin hustru Gull-Britt födde paret upp sina hästar under pseudonymen Kiwin.
Av
Claes Freidenvall
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se
Sven Schöns främsta uppfödning var Don Kiwin och han var en följetong i rikstoton under andra halvan av 1987. Foto: Stefan Melander/stalltz.se

Under Kjell P Dahlströms flagg vandrade Don Kiwin (e. Netted-Lionilla) snabbt genom klasserna, vann 51 lopp och tjänade drygt 1,7 miljoner kronor. Don Kiwin vann åtta V65-lopp, varav sju togs under 1987 och inleddes med seger i ett Klass III-försök den 5 september och avslutades med finalvinst i silverdivisionen 26 december! Det var för övrigt Don Kiwins fjärde raka finalseger på fyra månader.

Sedan dröjde det till 27 februari 1988 innan Don Kiwin vann gulddivisionen och då satt Helen A Johansson i sulkyn och blev den första kvinnan att vinna högsta V65-divisionen i Sverige!

En annan av Sven Schöns uppfödningar var Wilma Kiwin (e. Giant Chill-Tina Kiwin), 1.13,8ak/321.500 kr, som han tränade själv och stoet vann sju lopp och däribland ett rikstotolopp.

Sven Schön tränade också Tina Kiwin (e. Mr Drew-Dolly Way), 1.13,0ak/1.316.755 kr. Hon vann 19 lopp på 103 starter och blev mor till nämnda Wilma Kiwin och Ricky Kiwin (e. Keepitinthefamily), 1.15,4ak/126.500 kr. Nämnas ska också Diana Kiwin (e. Netted-Dolly Way), 1.16,0ak/134.400 kr.

Fokustema
Kvinnerstaskolan
Läs senare

Misstänkta brännskador på häst

I morse upptäckte en elev på Kvinnerstaskolan i Örebro, att en häst brännskadats sedan en eller flera gått in i skolans stall och tänt eld på hästens täcke. Hästen hade mindre brännskador, skriver P4 Örebro.
Av
Claes Freidenvall

– Det hade kunnat slutat med en förskräckelse, säger Claudia Kraft, rektor på Naturbruksprogrammet på Kvinnersta till P4.

Åtgärder kommer vidtas – enligt Claudia Kraft – och händelsen är dessutom polisanmäld.

– Täcket var rejält eldhärjat och delar av det hade smält ner i hästens päls. Hästen har också fått mindre brännskador, men klarade sig efter omständigheterna ganska väl, säger Claudia Kraft, till Nerikes Allehanda.

Fokustema
Infekterad stämning på Halmstadtravet
Läs senare

Amatör avstängd för olämpligt uppförande

Amatören Peter Arnqvist har dömts till 3.000 kronor i böter och tre veckors avstängning av Halmstads måldomarnämnd för olämpligt uppförande mot Halmstadtränaren Magnus Dahlén.
Av
Claes Freidenvall

– Att det har varit en infekterad stämning på Halmstadtravets stallbacke är ingen hemlighet. Till oss har det inkommit vittnesmål om Peter Arnqvists förehavanden och det har föranlett oss att initiera en utredning som måldomaren Mats Kvint gjort, säger banans sportchef Jan-Olof Molin.

Igår blev beslutet från Halmstadtravets måldomarnämnd officiellt.

– Vi blev kontaktade av Halmstadtravets ledning och detta hamnade på vårt bord. För vår del är det en unik händelse och normalt tar vi ju hand om saker som händer på tävlingsdagarna, men det finns utrymme i reglementet för att vi kan behandla sådant som sker utanför tävlingsdagen också, säger Mats Kvint.

Peter Arnqvist dömdes till 3.000 kronor i böter och avstängning mellan den 4-24 mars.

Svensk Travsports Tävlingsreglemente.

– Vi har diskuterat straffvärdet fram och tillbaka och det har varit jättesvårt och tufft, men vi har försökt göra vårt bästa av situationen.

En internutredning har gjorts som inte är officiell.

– Vad jag kan säga, är att ofta är det väldigt svårt när två personer är inblandade i den här typen av händelser, ofta står ord mot ord. I det här fallet har vi uppgifter från flera olika håll och det vägde över i vågskålen för att ta det här beslutet, säger Mats Kvint.

Enligt uppgifter till Sulkysport så har Peter Arnqvist haft synpunkter och framfört dessa bland annat till Halmstadtränaren Magnus Dahlén.

Fotnot: Sulkysport har sökt Peter Arnqvist för en kommentar utan framgång.