Fokustema
Jägersro
Läs senare

Stannar i Sverige efter vintersuccé

Wolfgang och Michael Nimczyks hästar har skördat stora framgångar på landets södra travbanor denna vinter.
Nu står det klart att den initiala planen att vända hem till Tyskland efter februari läggs på is och duon istället blir kvar på svensk mark.
Av
Emil Persson
Michael Nimczyk har skördat stora framgångar på svensk mark denna vinter och satsar vidare i landet.
Michael Nimczyk har skördat stora framgångar på svensk mark denna vinter och satsar vidare i landet.

Det är Jägersro som kommer med nyheten via ett pressmeddelande. Bara under detta år har stallets hästar vunnit 14 av 34 starter på svensk mark och kört in 717.700 kronor.
– Från början hade vi tänkt stanna i Sverige februari ut, men det har gått så bra att vi kommer att stanna här hela året, säger Michael i pressmeddelandet och fortsätter:
– I slutet av förra året bestämde vi oss för att nu var det dags att ha en filial på svensk mark, vi skulle se hur hästarna presterade i Sverige. Jag pratade med Adrian och Lutfi Kolgjini om möjligheterna att träna hos dem och sen bestämde vi oss för att åka med några hästar till Sverige i två månader.

På Vomb har stallets hästar stått uppstallade och Kolgjinis anläggning och dess träningsfaciliteter tycks verkligen fallit Nimzcyk i smaken.
– Jag kunde väl aldrig drömma om att det skulle gå så bra. Men jag, personalen och hästarna trivs verkligen i Sverige. Jag skulle gissa att samtliga hästar har blivit 10–20 procent bättre sedan vi kom till Sverige.

Wolfgang och Michael Nimczyk kommer alltjämt fortsatt bedriva verksamhet i Tyskland och pendla mellan länderna.
I Vomb är tanken att upp emot 20 hästar ska stå uppstallade och ”bytas ut med tanke på form och startmöjligheter”.

Flera av Nimczyks hästar ägs av Karin Walter–Mommert som köpte fjolårets vinnare av Svensk Uppfödningslöpning Tetrick Wania under senhösten. Riina Rekilä har tränat hästen karriären igenom, men nu kommer strax hästen ansluta hos Nimczyk i Vomb.
– Någon gång i mitten av mars kommer han till mig. Planen är att han ska vara kvar i här i Sverige under hela säsongen för att kunna starta i de stora loppen.