Fokustema
Ukraina
Läs senare

STaR/FEGAT stödjer Kiev-bana

Olika hjälpinsatser görs för att samla in pengar till mat så att hästarna som är stationerade vid trav- och galoppbanan i Kiev ska försöka klara av att överleva vardagen i den hårt krigsdrabbade huvudstaden i Ukraina.
– Situationen för hästarna är kritisk och jag ber er att bidra till hästarnas räddning, säger Claës-L. Ljung, ordförande i FEGAT.
Av
Claes Freidenvall
STaR och FEGAT drar sitt strå till stacken för att hjälpa hästarna som befinner sig på hippodromen i Kiev. Foto: Tina Hartung
STaR och FEGAT drar sitt strå till stacken för att hjälpa hästarna som befinner sig på hippodromen i Kiev. Foto: Tina Hartung

– Från början kördes det in foder till Ukraina, men nu är det ett alldeles för riskfyllt uppdrag eftersom det har skjutits mot transporter. Istället har travbanan i Kiev öppnat ett konto som enbart disponeras av banan och ingen annan, berättar Claës-L. Ljung, ordförande i den Europeiska Travamatörfederationen FEGAT.

Kievs trav- och galoppbana. Foto: Olga Bondar

På trav- och galoppbanan i Kiev finns det idag cirka 350 hästar och FEGAT har beslutat att stödja amatörklubben i Kiev.

– Ukraina var medlem i FEGAT i flera år, men var tvungen att lämna på grund av ekonomiska skäl. Olga Bondar, vicepresident i Kiev, var också vicepresident för FEGAT där hon gjorde ett bra jobb och uppskattades av medlemmarna. Hon är en mycket pålitlig person, berättar Ljung.

Flera olika hjälporganisationer

Idag finns det mer än 100.000 hästar i Ukraina och det finns flera hjälporganisationer igång och bland annat stöds ett projekt – The Charity Foundation of the Ukrainian Equestrian Federation – registrerat i Belgien av de europeiska ridsportförbunden FEI och UET.

I Ukraina finns det två trav-och galoppbanor – i Kiev och Odessa – och mest illa ute i dagsläget är banan i Kiev, vars hästar är i en desperat situation och i stort behov av akut hjälp från omvärlden för att kunna överleva.

Cläes-L. Ljung.

– För de som vill stödja hästarnas väl och ve på travbanan i Kiev gör det bäst genom att sätta in pengar på banans eget bankkonto, säger Ljung.

FEGAT har beslutat att skicka 500 euro till banan i Kiev, medan STaR (Sveriges Travamatörers Riksförbund) bidrar med 900 euro.

– Situationen för hästarna är kritisk och jag ber er att bidra till hästarnas räddning. Jag hoppas att hästvänner över hela världen kommer att hjälpa våra ukrainska vänner och det kan göras på nedanstående bankkonton, säger Claës-L. Ljung.

 • Mottagarens namn: KP KYIV HIPODROM
  Mottagarens kod: 00846346
  Mottagarens konto i standardformat:
  IBAN: UA653052990000026003016225868
  Bankens namn: JSC CB ”PRIVATBANK”
  Valuta: EURO
 • Mottagarens namn: KP KYIV HIPODROM
  Mottagarens kod: 00846346
  Mottagarens konto i standardformat:
  IBAN: UA803052990000026001046230773
  Bankens namn: JSC CB ”PRIVATBANK”
  Valuta: USD